MVC Routing

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Dynamische Oracle/APEX Ontwikkelaar in de logistie

Bedrijfsomschrijving De organisatie in de regio Rotterdam is gespecialiseerd in het ontwikkelen van moderne webbased software voor de ERP branche. In totaal is er 20FTE aan specialisten actief binnen de organisatie. De ICT afdeling bestaat momenteel uit 15FTE. Ze groeien ontzettend hard en daarom zoeken zij een Oracle/APEX Developer die het reeds sterke team nog sterker komt maken. Hier werken ze op projectbasis voor verschillende grote organisaties in de logistieke sector. Het is een informele organisatie waarbinnen een fijne werksfeer heerst. Zoals aangegeven willen ze het team nog sterker maken en daarvoor zoeken ze bij voorkeur medior of senior Oracle/APEX

Bekijk vacature »

Medior/senior front end developer React Sportsoftw

Functie Voor deze functie ben ik op zoek naar een enthousiaste front end developer die communicatief vaardig is. Jij wordt onderdeel van een enthousiast jong team dat werkt aan grote websites. Binnen jouw rol ben jij diegene die de vertaling maakt van design naar functionele code en zorg jij voor goede experience op meerdere platformen. Dit doe je natuurlijk door gebruik te maken van onze stack; Javascript, HTML, CSS en React. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van Webcomponents en verschillende authenticatie tools. Doordat er hier gestreefd wordt naar de beste gebruikerservaringen, wordt het product constant doorontwikkeld. Hierdoor blijven ze voor

Bekijk vacature »

Junior/Medior Front-end developer

Functie Als Front-end developer werk je intensief samen met 1 van de UX-designers en denk je mee over de gebruiksvriendelijkheid en design van onze web- en mobile apps. Je bent betrokken bij sessies met gebruikers om designs te valideren en usability van de app-in-wording te testen. Vervolgens gebruik je dit om samen met je team waarin ook back-end (.NET) developers zitten, te zorgen voor de realisatie van de best mogelijke apps voor studenten en docenten. Eisen • Je hebt een hands-on development en coding mind-set en werkt graag aan een high quality code base welke je consequent onderhouden kan worden

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Senior Product Developer

Functieomschrijving Als senior Product Developer ben je verantwoordelijk voor bestaande mobiliteitsproducten en de ontwikkeling van nieuwe mobiliteitsconcepten. Met behulp van diverse klantonderzoeken, klantsessies en salesmeetings zorg je ervoor dat je de veranderende mobiliteitsbehoeften in de markt kent. Hier speel je op in door innovatieve, flexibele, efficiënte en duurzame vervoersoplossingen te bedenken, te ontwikkelen, te implementeren en uiteindelijk samen met Sales en Marketing collega’s in de markt te zetten. Je initieert en neemt deel aan (internationale en afdeling overschrijdende) projecten, vaak in de rol van projectleider. In die rol bewaak je de voortgang, coördineer je de activiteiten en zorg je voor

Bekijk vacature »

PHP Developer

Als PHP Developer bij Coolblue zorg je ervoor dat onze webshops elke dag een beetje beter zijn. Wat doe je als PHP Developer bij Coolblue? Als PHP Developer werk je met andere development teams samen om onze webshop zo optimaal mogelijk te laten werken en onze klanten blij te maken. Hoewel je een PHP Developer bent, sta je open om C# of Typescript in te zetten of te leren. Ook PHP Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen pure PHP code schrijven. Samenwerken met de klantreiziger om onze klanten

Bekijk vacature »

Java Programmeur

Functie Heb jij altijd al samen willen werken met ervaren java ontwikkelaars dan hebben wij hier de ultieme kans voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving van Naaldwijk zijn wij op zoek naar uitbreiding van het vaste ontwikkel team. Je zult je hier voornamelijk bezig gaan houden met; Wijzigingsverzoeken van klanten uitvoeren, hier wordt je diep in betrokken; Samen met consultants sluit je aan bij gesprekken met klanten, voor alle projecten; Je schakelt veel met consultants, wat is de behoefte van de klant? Hoe kan je hierop integreren?; Het framework moet naar de Cloud gebracht worden, je wordt betrokken bij

Bekijk vacature »

Medior/senior PHP ontwikkelaar E-commerce

Functie Het software development team bestaat momenteel 5 scrum teams . Ieder team heeft een eigen SCRUM Master en eigen tester. Zij werken voornamelijk in PHP en met hun eigen geschreven framework wat Symfony based is . Jij bent samen met je collega’s verantwoordelijk voor het interne softwaresysteem en alle projecten die daar omheen lopen. Alles wat jij ontwikkelt, wordt direct toegepast en uitgerold (wereldwijd). Dit maakt jouw werk tastbaar en uitdagend! Een greep uit jouw werkzaamheden: Toevoegen en ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten Logistieke software ontwikkelen voor intern gebruik Tientallen gigabytes aan data inzichtelijk maken Altijd op zoek gaan naar

Bekijk vacature »

Software Developer C# - Deventer

Software Developer C# – Deventer Bijdragen aan de toekomst van het onderwijs! Ben jij op zoek naar een dynamische omgeving waar vol enthousiasme wordt gewerkt aan software voor interactieve dashboard- en analysetoepassingen ter verbetering van het onderwijs? Dan zijn wij het bedrijf voor jou! TIG is een bedrijf met een informele en ondernemende werksfeer, waarbij goede ideeën snel leiden tot concrete acties. Wij zijn een software ontwikkelorganisatie en focussen ons op het ontwikkelen en implementeren van oplossingen voor het leveren van managementinformatie, datavisualisatie en analyses voor het onderwijs. Met onze dashboard- en analyseoplossingen zetten scholen gegevens om naar betekenisvolle informatie.

Bekijk vacature »

PHP developer (Symfony, Doctrine)

Functie Als PHP developer wordt er een hoge mate van zelfstandigheid verwacht, maar ook dat je goed opereert in een team waar kennis wordt gedeeld en dingen als codereviews erg veel voorkomen. Kwaliteit staat voorop, mede hierom werken ze bijvoorbeeld zonder echte deadlines in hun sprints. De SaaS-applicatie wordt volledig ontwikkeld in PHP en Symfony. De module bestaat uit een stuk informatie verrijking en intelligentie wat resulteert in een medische check. De logica wordt daarom in de code geïntrigeerd. Je bent onder andere bezig met complexe databases waar meer dan 80.000 medicijnen op verschillende niveaus in staan, die maandelijks worden

Bekijk vacature »

IoT Developer

Ben jij innovatief, heb jij passie voor energie en ben je data gedreven? Bouw dan mee aan IoT binnen Bredenoord. Samen met een gedreven team werk jij aan mooie technische en innovatieve oplossingen. Wat houdt de functie van IoT Developer in? Binnen Bredenoord zijn wij momenteel volop in ontwikkeling met ons IoT platform. Als uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een IoT Developer. Je zal in projectverband meehelpen met het implementeren van IoT vraagstukken binnen Bredenoord. Als IoT Developer op onze R&D-afdeling word je verantwoordelijk voor het verder inrichten en beheren van ons nieuwe IoT platform. Dat

Bekijk vacature »

Front end developer

Functie Jij als front end developer gaat werken binnen de teams van onze klant, uiteraard met alle moderne technieken. Opdrachten worden echt gericht op jouw leerdoelen en jouw behoeftes. Wij hebben een omgeving gecreëerd waarin je echt jezelf kan zijn en waar echt gekeken wordt naar jouw voorkeuren. Maak je een fout? Geen probleem, leer ervan en dan ga weer door. Door de variëteit aan werk kun je in verschillende omgevingen een kijkje nemen en dus jezelf snel ontwikkelen. Eisen Je bent communicatief vaardig en houdt van een dynamische omgeving Je hebt HBO werk- en denkniveau Je hebt gedegen kennis

Bekijk vacature »

Medior Mobile Developer iOS Amsterdam

Functie What will you be doing as Mobile Developer? As an iOS app developer you will work in a multidisciplinary team of app developers, web developers and designers. You will work on world-class apps that will be used by thousands of people. There is a lot of room for self-development on a technical and personal level. Together with the rest of the team you develop in the newest techniques and you go for the best quality. We work with Kotlin Multiplatform Mobile to develop hybrid apps and we guarantee quality with peer reviews, unit testing and we use a CI/CD.

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als .NET developer werk jij samen in een multidisciplinair ontwikkel team met 1-2 Senior .NET developers, twee front-end developers, Data Scientists en één UX designer. Als team werken jullie aan het ontwikkelen van een Cloud based applicatie en aan het stabieler maken van deze applicatie. Ook unit testing gaat erg belangrijk worden in jouw nieuwe functie. Samen met de Senior .NET ontwikkelaar wordt jij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de API. Jullie werken met veel data en incidenteel komen er ook data vraagstukken en zullen er wat queries gedraaid moeten worden. Dit betekend dat jij veel gaat werken met

Bekijk vacature »

Remote - Front-end Angular developer

Functie The IT team currently consists of the IT Manager, 2 back-end developers, 1 full-stack developer, 1 designer, and a DevOps engineer. They are currently looking for an experienced Front-end developer who will work autonomously and in a disciplined manner, being the only developer working on their Front-end applications at the start. They do have the ambition to find a second developer soon, who you will then be able to supervise. You will be working on the further development of their existing UI in Angular. But also developing a mobile app. They place great value on User Experience and opt

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Roy B

Roy B

27/06/2014 19:44:24
Quote Anchor link
Ik ben bezig met het ontwikkelen van een eigen MVC. Via htaccess stuur ik alles door naar mijn index. Mijn index bepaalt vervolgens welke controller moet worden aangeroepen. Stel mijn url is /nieuws/nieuwsitem. In dit geval moet de NewsitemController worden aangeroepen om het nieuwsitem te tonen. Stel mijn URL is /over-ons. Dan moet de ContentController worden aangeroepen en een contentpagina getoond worden. Maar nu mijn vraag.. Hoe weet index welke controller moet worden aangeroepen?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
// index.php
$route = explode("/", $_SERVER["REQUEST_URI"]);
 
PHP hulp

PHP hulp

20/04/2024 03:41:27
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

27/06/2014 22:02:24
Quote Anchor link
Door bijv. een array (van objecten) aan te maken met routes. Programmeer je in OOP of procedureel?

procedureel:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<?php

$routes
= array(
    array(
        'route' => 'nieuws',
        'controller' => 'Newsitem',
        'action' => 'index',  // welke method van de controller-class moet aangeroepen worden?
        'method' => 'GET'     // keuze uit GET en/of POST
    ),
    array(
        'route' => 'over-ons',
        'controller' => 'Content',
        'action' => 'index',
        'method' => 'GET'
    ),
};


?>


In plaats van de routes direct in een array te zetten kun je ook Yaml, XML of JSON gebruiken.
 
Roy B

Roy B

22/11/2014 17:40:21
Quote Anchor link
Frank Nietbelangrijk op 27/06/2014 22:02:24:
Programmeer je in OOP of procedureel?

Ik programmeer in OOP. Heb je daar ook een voorbeeldje van?
 
Dennis WhoCares

Dennis WhoCares

22/11/2014 21:04:10
Quote Anchor link
Zou je niet gewoon controllers maken van je pagina's ? En deze dezelfde naam geven als de URL[0] ?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
if(file_exists('controllers/' . $route[0] . '.php')) {
  require('controllers/' . $route[0] . '.php');
  //Controle of de Controller-class bestaat, anders doorsturen naar een 404 ???
  if(class_exists($route[0]))
    $this->controller = new $route[0];
  else
    header('location: 404.php');
} else {
  //Controller file bestaat niet, doorsturen naar een 404 ?
  header('location: 404.php');
}


Ik ben zelf ook nog altijd bezig met MVC te leren hoor.. Misschien heb je hier wat aan.
Gewijzigd op 22/11/2014 21:13:34 door Dennis WhoCares
 
Roy B

Roy B

23/11/2014 00:37:24
Quote Anchor link
Ik gebruik nu het volgende, maar ik ben van mening dat het nog stukke beter kan..

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<?php
include "includes/config.php";

$route = explode("/", trim(strtolower($_SERVER["REQUEST_URI"]), "/"));

// Homepage
if(isset($route[0]) && $route[0] == "")
{

    $model = new HomeModel();
    $controller = new HomeController($model);
}


// Nieuws
if(isset($route[0]) && $route[0] == "nieuws")
{

    $model = new NewsitemModel();
    $controller = new NewsitemController($model);

    if(isset($route[1]) && $route[1] != "")
    {

        // Nieuws detail
        $controller->getByTitle($route[1]);
    }

    else
    {
        // Nieuws overview
        $controller->getAll();
    }
}

?>
Gewijzigd op 23/11/2014 00:38:42 door Roy B
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/11/2014 06:37:15
Quote Anchor link
Het kan mooier door van de route ook een object te maken. En eigenlijk ook van het request. Alles is een object.

Verder laat je de applicatie nu allerlei models en controllers langslopen, maar kun je dat ook overdragen aan een front controller.

Schematisch krijg je dan zoiets:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php
// HTTP-verzoek
$request = new Request();

// Verzoek centraal opslaan
$registry = new Registry();
$registry->set('request', $request);

// Front controller
$front_controller = new FrontController($registry);

// Het verzoek bepaalt de route
if ($request->hasRoute()) {
    $route = $request->getRoute();
}
else {
    $route = new Route('error/404');
}


// Front controller zet andere controller aan het werk
$front_controller->dispatch($route);
?>


Je steekt daarnaast steeds een model in een controller, bijvoorbeeld:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
$model
= new HomeModel();
$controller = new HomeController($model);

$model = new NewsitemModel();
$controller = new NewsitemController($model);
?>


Als elke FooController in jouw architectuur echter een bijbehorend FooModel heeft, kun je ook alleen de controller aanroepen. In MVC wil je liever alleen controllers met andere controllers laten communiceren. Jij hebt echter nu naast die bovenwereld nog een schaduwwereld: je moet parallel steeds alle models instantiëren voordat je überhaupt een controller aan het werk kunt zetten.

Afbeelding
Uit: HMVC: The layered pattern for developing strong client tiers

Verder is dat ook niet efficiënt. De controller bepaalt (bijvoorbeeld op basis van het request) of het model eigenlijk wel nodig is. Sommige models zijn slechts nodig als je een UPDATE of een INSERT wilt uitvoeren. Die models hoef je dus lang niet altijd te laden en te instantiëren.
 
Roy B

Roy B

23/11/2014 15:48:41
Quote Anchor link
Ward van der Put op 23/11/2014 06:37:15:
Je steekt daarnaast steeds een model in een controller

Hoe zou dat beter kunnen dan?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/11/2014 16:13:53
Quote Anchor link
Vuistregel: alleen de controller communiceert met het eigen model.

Alleen de controller weet waar Abraham de mosterd haalt. Dat kan bijvoorbeeld data uit een database zijn, maar diezelfde data kunnen ook uit een bestand komen, uit een cache, uit een cURL-request, enzovoort. Dat moet allemaal voorbij gaan aan andere objecten. Die spreken de controller gewoon aan en krijgen het antwoord dat ze verwachten.

Je hebt die regel nu omgekeerd met een "voorschrift": je instantieert eerst een model en schrijft dat vervolgens voor aan de controller door het te injecteren in de controller.
 
Roy B

Roy B

23/11/2014 16:31:30
Quote Anchor link
Ward van der Put op 23/11/2014 16:13:53:
Vuistregel: alleen de controller communiceert met het eigen model.

Alleen de controller weet waar Abraham de mosterd haalt. Dat kan bijvoorbeeld data uit een database zijn, maar diezelfde data kunnen ook uit een bestand komen, uit een cache, uit een cURL-request, enzovoort. Dat moet allemaal voorbij gaan aan andere objecten. Die spreken de controller gewoon aan en krijgen het antwoord dat ze verwachten.

Je hebt die regel nu omgekeerd met een "voorschrift": je instantieert eerst een model en schrijft dat vervolgens voor aan de controller door het te injecteren in de controller.

Hoe zou ik dat kunnen verbeteren dan?
Misschien een setModel() methode?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/11/2014 16:45:31
Quote Anchor link
Ja, prima oplossing.
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

23/11/2014 17:07:16
Quote Anchor link
Dat is dan het MVC model waarin ik toch een ernstige tekortkoming zie. In Symfony bijvoorbeeld kun je gewoon vanuit de VIEW nog een andere controller aanroepen. Mijn ervaring is dat dat echt heerlijk werkt. Wat ik maar wil zeggen is dat het MVC niet heilig is en dat het mij persoonlijk om gebruiksgemak gaat. @Ward: Ik zie met die layers niet hoe je nu meerdere views in één response kunt verwerken. (Bijv. layer1 -> algemene pagina layout, layer 2 sidebar en layer 3 de specifieke content van de huidige pagina)
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/11/2014 17:28:54
Quote Anchor link
Frank, het een sluit het ander niet uit.

Een view kán een controller aanroepen. Die doen dan plaatselijk in hun beperkte context hun eigen ding. Niets mis mee.

Voorbeeld: de view is een widget die een beoordeling in sterren toont. De view roept daarvoor een controller aan die de beoordeling "ergens" uit een model haalt. Maakt niet uit waar: het kan de eigen database zijn, maar ook een cURL-request naar KiyOh of iets dergelijks.

De complicatie is dat je dergelijke dingen moet samensmeden tot één fraaie webpagina. En dan komt het HMVC-model van pas, met meerdere hiërarchisch gestapelde MVC-componenten. Díé componenten moet je koppelen via hun controllers, niet via hun models.
 
Roy B

Roy B

23/11/2014 17:51:54
Quote Anchor link
Ward van der Put op 23/11/2014 16:45:31:
Ja, prima oplossing.

Kun je daar een voorbeeldje van geven?
Misschien zoiets?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
$controller = new NewsitemController();

$model = new NewsitemModel();
$controller->setModel($model);
Gewijzigd op 23/11/2014 17:52:20 door Roy B
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

23/11/2014 17:53:47
Quote Anchor link
Oké dus in een HMVC is het wel mogelijk om vanuit de view een andere controller in beweging te brengen. Dat je de controllers met elkaar koppelt dat klinkt wel logisch. Maar nu:

controller A wordt aangeroepen en die roept zijn eigen VIEW aan. Ik neem aan dat de VIEW niet direct output genereert maar eerder een response object vult en dit object dan weer teruggeeft aan de controller?
Daarna roept controller A controller B aan? Deze roept ook weer zijn VIEW aan en deze geeft ook een response object terug? Dan zitten we dus met twee response objecten??
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/11/2014 18:14:33
Quote Anchor link
>> Dan zitten we dus met twee response objecten??

Yep, goed gezien, vooral dat zit in de weg.
Daarvoor hebben we dan een registry met één request en één response.

Daarom hebben we ook de neiging om het request/response-systeem te modelleren als een besturingssysteem.

1. Er komt één request binnen. Helder: dít is ons HTTP-verzoek, hier moeten we een antwoord op vinden.
Van dat request is er maar één, dus we hebben een uniek instance die we centraal kunnen registreren.

2. Van die request moeten onderdelen worden gedelegeerd aan specifieke controllers.
Hier komt het op creativiteit aan. Alleen de webdeveloper weet wat het systeem met specifieke requests moet doen.

3. Er komt één response uit.
We kunnen HTTP-output genereren of een HTTP-statuscode, maar veel alternatieven biedt HTTP ons niet.
De request wordt beantwoord met een response óf een code voor een ongeldig request.
 
Roy B

Roy B

23/11/2014 19:58:15
Quote Anchor link
Roy B op 23/11/2014 17:51:54:
Ward van der Put op 23/11/2014 16:45:31:
Ja, prima oplossing.

Kun je daar een voorbeeldje van geven?
Misschien zoiets?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
$controller = new NewsitemController();

$model = new NewsitemModel();
$controller->setModel($model);
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

23/11/2014 21:59:37
Quote Anchor link
Bedankt voor je heldere uitleg Ward. (Ben nog wel even aan piekeren hoe de developer dan zorgt dat dat ene response object dan bij de tweede en derde layer op de juiste manier uitgebreid wordt).

@Roy: In het systeem dat Ward beschrijft gaat het inderdaad om die manier. Ward geeft dat ook duidelijk aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$model
= new NewsitemModel();
$controller = new NewsitemController($model);
?>


Het enige verschil tussen jouw voorbeeld en die van Ward is dat Ward het Model aan de constructor meegeeft en jij daar een aparte method voor aanroept.

In andere MVC's wordt het model in de controller bepaald. Je krijgt dan zoiets:

dispatcher:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php

$route
= new Route('NewsItem', 'index');

$controllerName = $route->getController(); // geeft NewsItemController
$methodName = $route->getAction(); // geeft indexAction

$controller = new $controllerName();
$controller->$methodName($route->getVars());

?>


Controller:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php

class NewsItemController
{
    public indexAction($newsitem_id)
    {

        $model = new NewsModel();
        $newsitem = $model->getNewsItem($newsitem_id);

        $data = array(
            'newsitem' => $newsitem
        );
        
        return $this->loadView('newsItem', $data);
    }
}

?>
 
Roy B

Roy B

23/11/2014 22:07:28
Quote Anchor link
Het Model in de Controller meegeven is doorgaans de beste optie dan?
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

23/11/2014 22:18:08
Quote Anchor link
Het is een keuze denk ik. Ik zou het doen maar dat is omdat ik het op die manier gewend ben. Ward mag zijn methode nog eens onderbouwen ;-).

Het probleem waar ik een beetje tegen aanloop is welke method moet ik nu aanroepen in het Model van Ward.
Je krijgt namelijk het hele object geïnjecteerd in je Controller maar in dat object kunnen twintig verschillende methods zitten...
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

24/11/2014 07:31:59
Quote Anchor link
Laten we ze dan eens vergelijken:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
// Variant A
$user_model = new UserModel();
$user_controller = new UserController($user_model);

// Variant B
$user = new User();
?>


Bij variant A moet je overal steeds in de weer met twee objecten: model en controller. Bij variant B heb je maar één API: je spreekt de controller aan en die zoekt verder zelf maar uit of er een model nodig is, hoe dat model er uitziet en hoe met het model wordt gecommuniceerd.

Bij variant A kun je makkelijker verschillende combinaties van models en controllers maken, wat met name bij frameworks handig kan zijn. Je zou in het voorbeeld UserModel door AdminModel kunnen vervangen. Bij variant B is die logica verborgen, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn.

Variant B leent zich ook wat beter voor het inzetten en veranderen van design patterns: een blanco new User() kun je op verschillende manieren bouwen, terwijl er bij een new User(\UserModel $model) al veel meer is voorgeschreven.

Het is dus inderdaad een keuze.
Gewijzigd op 24/11/2014 07:32:29 door Ward van der Put
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

24/11/2014 12:51:41
Quote Anchor link
Heren, interessante discussie.

Ik zal ook even een spreekwoordelijke duit in het spreekwoordelijke zakje doen.

Wanneer geven we waardes of een object mee aan de constructor? Op het moment dat een class kan werken met dynamische data. Zo kan een database class via de constructor verschillende "verbindingsobjecten" binnenkrijgen om zodoende met verschillende databases contact te kunnen maken, en een e-mailer class kan bijvoorbeeld verschillende e-mailadressen ontvangen om naar verschillende personen te kunnen mailen.

Praten we over een model, dan ligt de situatie echter wat anders. Mijns insziens is een model niets meer dan een verlengstuk van een controller. De code die in het model staat, zouden we ook rechtstreeks in de controller kunnen plaatsen, maar dat doen we niet omdat we alles netjes gescheiden willen houden. En ... mochten we ooit een ander model gaan gebruiken, dan hoeven we niet alle code in de class zelf aan te passen.

Het klinkt natuurlijk leuk om het model via de constructor mee te geven, want dan hoeven we de class nooit aan te passen als we een ander model willen gebruiken. Maar ... is het logisch? Ik vind van niet. Een model is namelijk afgestemd op de controller. De controller en het model zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze horen bij elkaar. Ze zijn als Bert en Ernie, of als Bassie en Adriaan ... maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Het is dan ook vreemd om van buitenaf te gaan bepalen welk model er nodig is. Dat hoort niet. Als "buitenstaander" praat je enkel met de controller, en die controller bepaalt zelf welk model er nodig is. Het is de controller die dit bepaalt, en niet de "buitenstaander".

Op het moment dat je een AdminModel wilt gebruiken in een UserController zoals Ward hierboven aangeeft, zou het raar zijn om als "buitenstaander" zelf een model te kiezen en dat mee te geven aan de constructor van de UserController. Wie zegt dat de UserController wel overweg kan met dat door de "buitenstaander" gekozen model? Logischer zou het dan zijn om in de constructor van de UserController een parameter in te bouwen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php

public function __construct($is_admin = false) {
    if ($is_admin) {
        $this->model = AdminModel;
    }
else {
        $this->model = UserModel;
    }
}


?>

Op deze manier houd je de beslissingsbevoegdheid bij de controller zelf.

Bottomline: als "buitenstaander" praat je enkel met de controller, en beslis je niet welk model de controller moet gebruiken. Deze bevoegdheid ligt bij de controller zelf.

Amen ... :)
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.