MySQLi vs PDO

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Back-end Developer

Functieomschrijving Heb jij kort geleden je HBO ICT Informatica diploma in ontvangst mogen nemen? Of heb je een aantal jaar ervaring als Software Developer en ben je klaar voor een nieuw hoofdstuk in jouw carrière? Voor een gewaardeerde werkgever in de regio van Goirle zijn wij op zoek naar een junior/medior Back-end Developer met affiniteit met MS Acess. Samen met een vooruitstrevend team ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van maatwerk software voor hun klanten. Je hebt kennis of ervaring van SQL en affiniteit met MS Acess. Je bent klantvriendelijk en flexibel ingesteld en vindt het leuk om klanten te

Bekijk vacature »

Full stack Python developer

Functie Samen met andere collega’s (een product owner, een software manager en een ervaren ontwikkelaar) ga jij onze producten verder ontwikkelen. Jouw verantwoordelijkheden zullen bestaan uit: – Verder wil gaan met de ontwikkeling van onze bestaande producten; nieuwe features! – Meedenkt over de roadmap van onze producten – Als sparringpartner kan optreden op het gebied van development – Zelf ook nieuwe ideeën op tafel durft te leggen en deze van scratch af aan wilt bouwen Hieronder ook een paar voorbeelden van projecten waar we momenteel mee bezig zijn of binnenkort aan willen beginnen: – Real-time interactie creëren in onze web

Bekijk vacature »

Trainee pega developer

Wil jij een mooie stap maken in jouw carrière? Mooi! Bij De Mandemakers Groep haal je binnen 6 maanden je CSA- en CSSA-certificaten, waarna jij aan de slag kan als Pega-developer in ons IT-team. Achter de schermen zorg jij ervoor dat collega’s efficiënt werken en klanten iedere dag beter geholpen worden. Wil jij daaraan bijdragen? En jouw ICT-skills ontwikkelen? Lees dan snel verder en solliciteer vandaag nog als trainee Pega-developer. Wat ga je doen? Als trainee Pega developer leiden wij je op tot gecertificeerd software developer voor het low-code platform PegaSystems. In de training ben je verantwoordelijk voor een te

Bekijk vacature »

Software developer (Python)

Functie Je komt te werken in het IT-team bestaande uit de Lead developer en 4 (medior/senior) developers. Gezamenlijk werken jullie aan de verbetering en uitbreiding van de software. Binnen het development team is er veel vrijheid en zelfstandigheid, zonder dat ze hiermee afdoen aan de kwaliteit. Zo hebben ze elke ochtend een korte stand-up (10:00 uur) en houden ze zo nu en dan pair-programming sessies. Ook is er een hele professionele ontwikkelcyclus waarbij code altijd eerst door een collega wordt getest voordat het naar deployement gaat. Je hebt in je werk oog voor kwaliteit, risico’s en het klantbelang. Communicatie met

Bekijk vacature »

Cymer Patch Server Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Veldhoven Vacature ID: 12919 Introductie This new patch server will be built on Python and Django ReST and GraphQL services with a React frontend, it will consist of several microservices and run on a Kubernetes cluster. It will be supported by several middleware applications such as ElasticSearch, Redis, RabbitMQ, Oracle and Artifactory. Functieomschrijving The Patch Admin team always aim to deliver software at a high quality, we avoid sacrifices here to maintain our velocity. Practically this means that we practice test driven development and perform end-to-end automated testing on our software. This means

Bekijk vacature »

C# developer

Functie Als C# ontwikkelaar ben jij de spin in het web bij deze organisatie. Jij begeleidt en traint de field engineers die bij de klanten machines leveren en installeren. Daarnaast ondersteun jij de field engineers als zij bij de klant vastlopen bij het installeren van de machine m.b.t. software matige vragen. Jouw doel is dan ook om de technische kennis van de field engineers door middel van training zoveel mogelijk uit te breiden. Dit om ervoor te zorgen dat zij zelfstandiger software matige problemen kunnen oplossen. Ook ben jij verantwoordelijk voor het bedenken van software oplossingen voor klanten en dit

Bekijk vacature »

Lead Fullstack developer

Functie omschrijving Ben jij een leergierige en ambitieuze junior developer met technische skills? Ben jij op zoek naar een werkgever die jouw de volledige vrijheid geeft om jezelf tot een volwaardige senior te ontwikkelen? Wij zijn op zoek naar een full stack developer die zich bezig wil bezig houden met het uitbreiden en verbeteren van de online webshop. Een onderdeel van jouw werkzaamheden is naast het beheren van de webshop ook om de processen en structuren te stroomlijnen. Werkzaamheden Onderhouden van de webshop (denk aan het bijhouden van de voorraad); Nieuwe functies toevoegen aan de product configurator door middel van

Bekijk vacature »

Delphi Programmeur

Functie omschrijving Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in kantoor-bedrijfssoftware en zit gevestigd in omgeving Numansdorp. Als programmeur ben jij bij dit bedrijf met het volgende bezig; Je vertaalt technische en functionele ontwerpen naar kwalitatieve software. Je ontwikkelt, ontwerpt en test software. Je maakt daarbij veel gebruik met de volgende tools & technologieën: Delphi 10.3 (Rio), QuickReport 6. Je krijgt in deze rol veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je levert projecten van A - Z op, en werkt daarbij projectmatig en gestructureerd. Bedrijfsprofiel Dit bedrijf richt zich op maatwerk software oplossingen. Deze software oplossingen worden ingezet in de financiële branche. Het betreft een

Bekijk vacature »

Full Stack Developer

Dit ga je doen Ontwikkelen van Product Informatie Management (PIM) systemen; Werken aan zowel grotere als kleine projecten voor toonaangevende klanten binnen o.a. de retail; Verantwoordelijk voor de front-end werkzaamheden; Naast de front-end werk je ook aan de backend. Hier ga je werken Als Full Stack Developer komt je te werken binnen een vooruitstrevende organisatie die Product Informatie Management (PIM) systemen levert aan hun klanten. Hun klanten zijn toonaangevende bedrijven binnen o.a. de retail. De organisatie zit gevestigd in regio Zwolle en bestaat uit zo'n 35 medewerkers, waarvan 30 IT. Je komt te werken binnen één van de zelfsturende development

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar PHP

Functie omschrijving Full Stack Software Ontwikkelaar gezocht! Voor een bedrijf in de regio van Ermelo zijn wij op zoek naar een Software Ontwikkelaar die gaat bijdragen aan het door ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van SaaS applicatie van dit bedrijf. Hierbij ga jij voor- en samenwerken met de klanten van de organisatie, het is hierbij dus van groot belang dat je communicatief vaardig bent en dat je beschikt over beheersing van zowel de Nederlandse als Engelse taal. Bedrijfsprofiel Waar ga je werken? Altijd al in een echt familiebedrijf willen werken? Dan is dit je kans! Het bedrijf waar je komt te

Bekijk vacature »

Traineeship Fullstack developer (WO, 0 tot 3 jaar

Functie Zoals beschreven ga je vanaf start aan de slag bij een passende opdrachtgever, hierbij kijken ze echt naar jouw wensen, kennis/ervaring maar ook de reisafstand. Momenteel hebben ze meerdere klanten waarbij ze groepen hebben opgezet wat maakt dat er diverse uitdagende kansen liggen. Naast het werken bij de opdrachtgever, en het volgen van de masterclasses, zul je regelmatig met de andere trainees in contact zijn. Niet alleen op professioneel vlak maar juist ook bij de borrels en kwartaaluitjes! Kortom; een jaar lang hard aan jezelf werken in combinatie met gezelligheid en plezier. Spreek dit jou aan? Dan komen we

Bekijk vacature »

Senior java ontwikkelaar integratie

Functieomschrijving Voor de gemeente Rotterdam zijn wij op zoek naar een senior java ontwikkelaar integratie. Taken Binnen een zelfsturend Scrumteam voer je geheel zelfstanding je opdrachten uit en levert het eindresultaat op aan het Integratieteam. Jij voelt je net als alle teamleden verantwoordelijk voor alle aspecten, vanaf de vraag tot en met de oplevering in productie. Je bent kritisch, je helpt de klant om zijn wensen helder te krijgen, je schrijft zelfstandig clean code die van hoge kwaliteit is, met bijbehorende unit- en integratietesten, je ondersteunt zo nodig bij deployments naar productie. Het Integratieteam bouwt componenten (Endpoints) op de ESB.

Bekijk vacature »

Senior Java developer

Als Senior Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende best-gecertificeerde Java community. Deze bestaat uit ruim 100 gepassioneerde professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze top-opdrachtgevers. Geen werkdag is hetzelfde! Je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfskritische systemen. Een voorbeeld hiervan is een cliënt-volgsysteem bij Reclassering Nederland. Andere klanten waar wij onder andere voor werken: KPN, Philips, Nationale-Nederlanden, Kamer van Koophandel, ABN AMRO, Bovemij, Aval en de Nationale Politie. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je verder te certificeren in dit vakgebied. We

Bekijk vacature »

C# Developer

Functie omschrijving Voor een softwarebedrijf in de omgeving van Veghel zijn we op zoek naar een C# developer. Word jij blij van ontwikkelen in C# en .NET? Lees dan snel verder! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uit gaan zien: Door middel van ASP.NET, MVC Framework en C# ga je webshops, websites en webapplicaties ontwikkelen. Je zorgt voor de optimalisatie van bestaande software en de automatisering van bedrijfsprocessen. Op basis van de wensen van de klant ga je samen met je collega's ga je op zoek naar de juiste oplossingen en je gaat dit uitwerken tot een mooi eindproduct. Bedrijfsprofiel

Bekijk vacature »
Marthijn Buijs

Marthijn Buijs

27/11/2015 19:26:16
Quote Anchor link
Goedenavond,

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de mensen hier op het forum hierover zeggen:
Wat is het grootste verschil tussen MySQLi vs PDO?

Ik heb al op internet gezocht maar ik wil het van de mensen hier horen!


Ik ben benieuwd!
 
PHP hulp

PHP hulp

20/04/2024 06:50:45
 
Ivo P

Ivo P

27/11/2015 20:20:25
Quote Anchor link
als het om het grootste verschil gaat,

ik denk dat dat is dat pdo op meerdere type db werkt en mysqli alleen op (forks van) Mysql
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

27/11/2015 20:42:49
Quote Anchor link
PDO is gericht op het op een uniforme manier aanspreken van verschillende databases. mysqli is gewoon een extensie die gericht is op mysql. Wanneer je PDO gebruikt kun je in theorie eenvoudig van database wisselen. Ik zeg expres in theorie, omdat dit in de praktijk vaak tot problemen leidt.
 
Marthijn Buijs

Marthijn Buijs

27/11/2015 21:33:47
Quote Anchor link
Welke van de twee wordt eigenlijk aangeraden?

Ik heb gehoord dat MySQLi ~2.5% sneller is en zelf vind ik het ook makkelijker werken dan PDO.
Wat zou echt een goede reden zijn om MySQLi aan de kant te schuiven en volledig over te stappen naar PDO?
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

27/11/2015 21:56:32
Quote Anchor link
Een goede reden? Het is een kwestie van smaak. 2,5% sneller is praktisch niks, en het is ook belangrijk bij welke operaties dat is. De meeste mensen kunnen niet eens goed met een database omgaan, waardoor het al helemaal geen punt meer is.

Ik werk zelf met PDO omdat ik met PostgreSQL werk, ik raak MySQL niet aan tenzij er sprake is van dwang. Dan werkt PDO toch net even wat handiger.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

27/11/2015 23:27:17
Quote Anchor link
PHP.net zegt zelf dat de oude MySQL driver (die gaat verdwijnen), MySQLi en PDO (in combinatie met de PDO_MYSQL driver) alle drie even snel zijn, dus om de snelheid hoef je het niet te doen. Waar heb jij jouw informatie vandaan?
Quote:
The overall performance of all three extensions is considered to be about the same. Although the performance of the extension contributes only a fraction of the total run time of a PHP web request. Often, the impact is as low as 0.1%.
bron

Een verschil tussen PDO en MySQLi is dat PDO een echte interface is, in de zin dat de manier van communiceren met een (ondersteund) database(type) altijd hetzelfde is. Hetgeen je vervolgens daadwerkelijk zegt tegen je database (de SQL code) is weer database-specifiek tenzij je je bedient van een Database Abstractie Laag (DAL). Het vaak genoemde voordeel van PDO boven MySQLi dat je, indien je van database schakelt, "niets nieuws hoeft te leren" gaat dus eigenlijk niet op. In de praktijk gaat dit ook niet of nauwelijks voorkomen dus dit is in zekere zin een non-argument.

Een ander verschil tussen PDO en MySQLi is dat PDO niet geschreven is voor een specifieke database, hiervoor zijn de PDO-specifieke database-drivers, zoals PDO_MYSQL. En daar zit hem de kneep: de leercurve zit helemaal niet in het handjevol klassen en methoden van PDO, maar in de configuratie en het gebruik van de specifieke database-driver. Zoals gezegd is PDO niet geschreven voor een specifieke database en is daarom op voorhand (per definitie, by design) dus ook niet afgesteld voor optimaal gebruik van een specifieke database(type).

Nog een verschil tussen PDO is dat MySQLi zowel een procedurele alsook een object georiënteerde variant heeft, terwijl PDO zich alleen van een OOP variant bedient. Ik zou trouwens geen gebruik maken van de procedurele variant van MySQLi tenzij je een knetter oud project (met mysql_ functies) moet migreren waar eigenlijk geen tijd aan besteed mag worden ofzo.

Een ander verschil is dat bij PDO je eigenlijk altijd gebruik maakt (zou moeten maken) van prepared statements, in MySQLi ben je vrij om te doen wat je wilt: je kunt zelf je queries bouwen of van de prepared statement functionaliteit in MySQLi gebruik maken. Deze laatste variant (van MySQLi) is naar mijn mening nogal brak en maakt ook echt gebruik van "prepared statements in de letterlijke betekenis van MySQL". In PDO zijn prepared statements een laag in de functionaliteit, in MySQLi maak je echt gebruik van prepared statements in-the-MySQL-sense. Dit kun je in PDO ook aanzetten door het attribuut PDO::ATTR_EMULATE_PREPARES de waarde false te geven. Dit heeft wel tot gevolg dat een SELECT statement wat je prepared en daarna execute uitmondt in de uitvoer van twee SQL-queries. Zorg dat je heel goed begrijpt hoe de driver werkt en ook hoe de MySQL-database hiermee omgaat!

Het grootste verschil in het gebruik is wat mij betreft de mate van controle die je hebt over de uiteindelijke vorm van je SQL statement (je query). Ik vind deze bij PDO niet echt fantastisch. Daarbij komt nog het volgende: ik heb tot op heden geen manier gevonden om een ge-prepared statement in PDO (dus de query in zijn uiteindelijke vorm) te debuggen anders dan de query te loggen en weer uit je log te vissen. Als je applicaties from scratch aan het schrijven bent is dat niet bepaald fijn ontwikkelen met name als je (complexe) queries moet debuggen. Als iemand hier een oplossing voor weet? Dit hoeft trouwens niet per se een bezwaar te zijn, als je applicatie is opgebouwd uit allerlei standaard componenten en je tevens je queries bouwt via zo'n DAL dan ben je zelf al niet meer bezig met het bouwen van je eigen queries maar worden deze voor je gegenereerd.

Het enige plausibele argument wat ik ooit gehoord heb om te kiezen voor PDO (i.c.m. PDO_MYSQL) boven MySQLi is als je er nog niet helemaal over uit bent welk databasetype je gaat gebruiken (noot: zit je nog steeds met de verschillende "database dialecten" bij verschillende databases tenzij je een DAL gebruikt), maar als je dan toch voor MySQL gaat zou ik kiezen voor een API die specifiek geschreven is voor deze database. Ik zou daarbij wel een interface maken voor je database, met andere woorden, toch een soort van abstractie toepassen in de communicatie met je database zodat deze functionaliteit niet 100% database specifiek (hardcoded) is. Stel dat de manier waarop PHP communiceert met MySQL-databases op een gegeven moment (weer) gaat verschuiven, dan kan dit het verschil betekenen tussen (in het gunstigste geval) het aanpassen van de implementatie van de interface, in tegenstelling tot een search en replace door je hele code van MySQLi-specifieke functies (een beetje wat nu aan de hand is met de migratie van mysql_ functies naar mysqli, daar stink je dan toch niet weer in he? :)).
Gewijzigd op 27/11/2015 23:35:20 door Thomas van den Heuvel
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

28/11/2015 00:10:40
Quote Anchor link
Ik vind het sowieso een beetje vreemd dat die verschuiving er moet zijn. Oud is niet per definitie slecht, de libpq functies die binnen PHP beschikbaar zijn zijn ook niet slecht, maar net zo oud als de mysql functies. Deprecation van de pg_ functies zit er echt nog niet in. Ik werk vooral met PDO omdat dat netjes exceptions gooit mist je dat instelt. Ik heb in het verleden een laag om de PostgreSQL errors heen gelegd om de juiste exceptions te gooien, maar dat is ook niet alles.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

28/11/2015 13:09:05
Quote Anchor link
Dat is ook iets, je wordt een beetje in het try/catch- en exceptions-keurslijf gedwongen bij PDO. Ook dit hoeft geen nadeel te zijn, maar als de rest van je applicatie niet zo is opgezet kan dit mogelijk wat botsen.

Meteen bij de declaratie van je connectie (creatie van een PDO object) kan het al misgaan. Exceptions die niet worden opgevangen produceren een fatal error. Als je je declaratie niet in een try-catch blok zet en het maken van een connectie mislukt (dit kan meerdere oorzaken hebben) wordt de foutmelding mogelijk op je scherm uitgespuugd. Laten die lichten die deze foutmelding verzonnen hebben nu bedacht hebben dat daarin de gegevens voor het maken van een connectie weer opgelepeld worden...

PDO lijkt ogenschijnlijk simpel, maar er zitten een heleboel addertjes onder het gras.
 
Marthijn Buijs

Marthijn Buijs

28/11/2015 15:33:22
Quote Anchor link
Super bedankt allemaal voor de informatie, ik weet genoeg!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.