[oop] abstracte class, invulling methods

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

.NET developer

Functie Als senior .NET ontwikkelaar en aankomend lead developer ben jij in één van de drie development teams verantwoordelijk voor het volgende: • Jij hebt een oogpunt op modernisering en bent verantwoordelijk voor de technische staat en architectuur van de applicatie; • Jij bent verantwoordelijk voor het reviewen van de technische haalbaarheid van verschillende onderwerpen; • Jij bent verantwoordelijk voor een goede aansluiting binnen het multidisciplinaire team en de bijbehorende taken; • Jij bent verantwoordelijk voor het aandragen van verbetervoorstellen en ontwikkelstandaarden in zowel de techniek als architectuur; • Jij bent meewerkend voorman en ondersteunt en coacht jouw team op

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als ervaren .NET ontwikkelaar ontbreekt er aan passie en motivatie niks. Jij bent communicatief sterk en pakt iedere uitdaging dan ook met beide handen aan. Op projectbasis ga jij met je team of met enkele andere ontwikkelaars intern aan de slag bij diverse partners. Op basis van het project ga jij aan de slag en zijn de werkzaamheden en technieken erg divers. Jouw werkgever stelt jouw ontwikkeling hierin voorop, zo krijg je een vast vertrouwenspersoon die één keer in de maand op locatie van jouw project zal kijken hoe het gaat en of er eventuele aandachtspunten zijn. Daarnaast krijg

Bekijk vacature »

Front-end (Angular) developer - remote werken

Functie Als Front-end (Angular) developer ga je aan de slag met het uitbouwen van hun webapplicatie, als één van de front-end experts ga je samen met collega’s in een devops team werken aan een nieuw front-end voor hun calculatie oplossing. Binnen de calculatiesoftware kunnen meerdere professionals tegelijk samenwerken, 3D calculaties uitvoeren en ook inzien met de benodigde specifieke details. Deze software wordt veel ingezet om projectbeschrijvingen en kosten in kaart te brengen, en tijdens de uitvoering te bewaken. Maar hiernaast liggen er in de toekomst veel meer plannen op het gebied van front-end in de andere applicaties. Genoeg te doen

Bekijk vacature »

Senior Java Developer

Als Senior Java Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende community die bestaat uit ruim 100 gepassioneerde Java professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze top-opdrachtgevers. Geen werkdag is hetzelfde! Je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfs kritische systemen voor onze klanten in regio Noordoost zoals DUO, ING, CJIB en Tendernet. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je verder te certificeren in dit vakgebied. We organiseren regelmatig technische Meetups en doen veel aan kennisdeling. Sogetisten hebben plezier in hun werk en

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Voor jou als junior .NET ontwikkelaar staat er een flinke uitdaging klaar bij dit bedrijf waar jij veel van kan gaan leren. Zo willen zij een flinke uitbreiding doen op het webbased gedeelte dat zij nu hebben en willen zij het standaard deel gaan moderniseren. Jouw team is dan ook op zoek naar een junior .NET ontwikkelaar die het leuk vindt om op basis van research en development aan de slag te gaan. Jouw mening telt mee als het gaat om hoe en met wat deze applicaties gebouwd en herschreven gaan worden. Jouw functie bij dit bedrijf gaat dan

Bekijk vacature »

.Net Front-end Ontwikkelaar

Wij zoeken een .Net Front-end Ontwikkelaar! Omschrijving Kun jij snel schakelen en ben je stressbestendig? Dan zoeken wij jou! Als .Net Front-end Ontwikkelaar help je mee aan de webapplicatie die over de hele wereld door allerlei bedrijven wordt gebruikt. Je werkt daarnaast mee aan nieuwe en verbeterde functionaliteiten en helpt met het oplossen van bugs. Over de opdrachtgever Je komt te werken in een ambitieus team dat zich blijft ontwikkelen. Dit is alle informatie die we nu kunnen delen over de werkplek. Als jij de .Net Front-end Ontwikkelaar bent voor deze job, vertellen we je snel nóg meer. Eisen Heb

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Zie jij mogelijkheden om onze tooling technisch te verbeteren en uit te bouwen? Over Jobmatix Jobmatix is een innovatieve en internationale speler op het gebied van jobmarketing. Onze jobmarketing automation tool helpt organisaties bij het aantrekken van nieuw talent door vacatures digitaal, geautomatiseerd en op een efficiënte manier te adverteren en onder de aandacht te brengen bij de doelgroep op 25+ jobboards. Volledig performance-based, waarbij organisaties betalen op basis van cost per click of cost per applicant. Maandelijks wordt onze jobmarketing automation tool al gebruikt door vele directe werkgevers, intermediairs en mediabureaus, waaronder Picnic, Rijkswaterstaat, AdverOnline, Schiphol, DPA, Teleperformance en

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als .NET developer wordt jij onderdeel van ons ICT team. In dit multidisciplinaire team ben jij samen met onze senior .NET ontwikkelaar en medior .NET ontwikkelaar verantwoordelijk voor ons ERP systeem. In dit systeem (Navision) ga jij leren ontwikkelen. Wij bieden jou dan ook een gedegen opleiding aan, samen met de ondersteuning van onze Senior .NET developer. Daarnaast ga jij aan de slag met ons portaal geschreven in Sharepoint. Verder ben jij verantwoordelijk voor EDI verkeer en het ontwikkelen binnen het ERP systeem en andere toepassingen en rapportages. Van jou wordt verwacht dat jij het proces goed leert kennen

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Net afgestudeerd en op zoek naar een leuke baan als developer? Zoek niet verder! Ik heb een functie beschikbaar als back-end developer, bij een leuk familiebedrijf. Je gaat werken met de Microsoft stack en de technieken C# en .NET. Verder maak je gebruik van MVC en Entity framework. SQL kent ook geen geheimen voor jou. Jouw verantwoordelijkheden: Nieuwe maatwerk software bouwen; API koppelingen bouwen; Applicaties en software optimaliseren; Back-end programmeren. Een erg uitdagende functie, met veel vrijheid. Je kan meerdere dagen thuis werken en als je op kantoor werkt wordt de lunch verzorgd. Heb je interesse, reageer dan

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Gezellige team, passie en een groene toekomst! Lees hier de vacature van Front-end Developer bij All in Power! All in power heeft zich tot doel gesteld écht bij te dragen aan de energietransitie. Dit doen wij door de markt voor energie volledig op zijn kop te zetten. Producenten van schone (wind- of zonne-)energie verkopen via ons platform hun energie rechtstreeks aan gebruikers. Of dit nu huishoudens, bedrijven of bijvoorbeeld laadpalen zijn ons platform maakt het uitwisselen van energie mogelijk. Zo maken we de business case van onze klanten veel sterker en loont het om (meer) te investeren in vergroening voor

Bekijk vacature »

PHP developer

Functie Voor een opdrachtgever in omgeving Leiden zijn wij op zoek naar een PHP developer die affiniteit heeft met C++. Ben jij reeds afgestudeerd of heb je al een paar jaar ervaring? Lees snel verder en kijk of dit iets voor jou is! Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen C / C++ / PHP. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een projecten goed verlopen. Je gaat klanten ondersteunen op het gebied van

Bekijk vacature »

C++ Developer

Functieomschrijving Ben jij als software engineer toe aan een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor het maken van de procesbesturingsoftware gebruiken onze projectteams een in C++ en C# geschreven tool. Dit is een gedistribueerd object framework wat alle kernfuncties biedt voor een procesautomatisering. Verder zullen jouw werkzaamheden o.a. bestaan uit: Analyseren van vragen en wensen van gebruikers en deze vertalen naar een functioneel ontwerp; Ontwerpen, programmeren en testen van productaanpassingen; Implementeren van nieuwe productreleases in de projectteams; Continu toetsen van het effect van nieuwe releases op andere tools en processen; Inzichtelijk maken van voortgang omtrent softwarewerkzaamheden,

Bekijk vacature »

PHP Developer (junior functie)

Functie omschrijving Ben jij een starter en wil je werken bij een jong en leuk bedrijf? Lees dan verder! Wij zijn op zoek naar een PHP Developer binnen een junior functie. Binnen dit bedrijf gaat het om persoonlijke aandacht en ontwikkeling! Je komt te werken voor een leuk communicatiebureau die alles op het gebied van online en offline communicatie doet. Dit doen zij voor verschillende branches, waardoor je aan diverse soorten projecten mag werken, dit maakt deze baan erg leuk! Daarbij werk je aan een door hun zelf ontwikkeld framework welke goed leesbaar is. Je maakt voor bedrijven op maat

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie As a .NET developer you start in a driven and diverse development team. Your team consists of 16 IT professionals, including 7 software engineers. Because your new employer is internationally active, there are also international IT professionals working in the IT department. As a result, the official language is English. As a team you are responsible for a new Cloud Native product. This product runs entirely in Azure with a Progress Database and various Azure Functions. In addition, this product has a JS front-end, a REST API system and a layer in C # .NET. The idea is therefore

Bekijk vacature »

.Net ontwikkelaars voor de zorgsector

Bedrijfsomschrijving Voor onze klant in de omgeving van Zwolle zijn wij op zoek naar een ervaren .Net ontwikkelaar, bij voorkeur met ervaring binnen de belangrijkste sector van Nederland, namelijk: de zorgsector. Deze internationale organisatie ontwikkelt software voor de zorgsector. Er werken zo'n 25 medewerkers hard aan een oplossing die gebruikt wordt door heel Nederland. Er heerst een informele sfeer waarbij er altijd ruimte is voor een grapje. Je collega's zijn stuk voor stuk sterke ontwikkelaars vanuit verschillende achtergronden en met verschillende leeftijden. Je komt hier terecht in een organisatie die zich hard inzet om de zorgsector te verbeteren. De mogelijkheden

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/06/2014 23:42:12
Quote Anchor link
Ola,

Een vraag. Ik heb 3 classes die dezelfde abstracte class extenden.

Nu heb ik een verplcihte method foo(). Bij 2 van deze classes is de invulling van die method foo() precies hetzelfde. Bij de 3e class zit er een verschil in.

Wat is nu gebruikelijker?

optie 1)

We bouwen de overkoepelende foo() method van class 1 en 2 als abstracte method in de abstracte class. Class 1 en 2 gebruiken dus de foo() method uit de abstracte class. Class 3 krijgt z'n eigen foo() method.

optie 2)

In de abstracte class declareren we een lege abstracte foo() method en iedere class vult zelf deze method in. In class 1 en 2 is deze method exact hetzelfde.

Wat is juist?
Gewijzigd op 19/06/2014 23:43:18 door Ozzie PHP
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 11:32:14
 
Reshad F

Reshad F

19/06/2014 23:46:45
Quote Anchor link
je gebruikt die abstractie wanneer je weet dat ELKE klas die het overneemt de zelfde implementatie gebruikt van die methode. wanneer je dit dus verschillend hebt dan kan je het beter leeg laten. Overigens is het beter te programmeren naar een interface dan naar een implementatie.

vb
http://stackoverflow.com/questions/383947/what-does-it-mean-to-program-to-an-interface
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/06/2014 23:50:31
Quote Anchor link
Oké, leeglaten dus. Thanks.

>> Overigens is het beter te programmeren naar een interface dan naar een implementatie.

Bedoel je met interface in dit geval een abstracte method, of bedoel je een opzichzelf staande interface (in plaats van een abstracte class)?
 
Reshad F

Reshad F

19/06/2014 23:54:31
Quote Anchor link
Het 2e.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/06/2014 23:58:09
Quote Anchor link
Oké... maar dat ben ik niet helemaal met je eens. Een op zichzelf staande interface (het 2e dus) gebruik je met name om naar bepaald "gedrag" te programmeren. Je kunt er mee aangeven dat een object zich op een bepaalde manier gedraagt (met de daarbij behorende methods). Een abstracte class is óók een interface, maar beschrijft een kant-en-klaar object.
 
Reshad F

Reshad F

20/06/2014 00:09:52
Quote Anchor link
Naar mijn mening zijn abstracte klasses alleen goed wanneer je kan zeggen

een mercedes IS_EEN auto
een volvo IS_EEN auto

voor al het andere raad ik de interface aan. Waarom is de abstracte klasse niet altijd optimaal? Je kan het maar weinig gebruiken ( alleen in een IS_EEN relatie ) en verder is de code al geïmplementeerd waardoor je niet flexibel kan zijn met je implementatie.

p.s. overigens zijn jou voorbeeldjes vaag altijd waardoor je niet echt een tegenargument kan geven want wat is een foo? ^^
Gewijzigd op 20/06/2014 00:10:42 door Reshad F
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 00:16:17
Quote Anchor link
>> p.s. overigens zijn jou voorbeeldjes vaag altijd waardoor je niet echt een tegenargument kan geven want wat is een foo? ^^

Hehe... lol. Het maakt in dit geval niet uit wat foo is omdat de vraag daar niet over ging :)
In dit geval gaat het inderdaad om een IS_EEN relatie, dus dat klopt. Het ging me alleen dus even om hoe ik moet omgaan met een method die meerdere keren voorkomt maar niet overal. Maar daar had je me al antwoord op gegeven. Ik maak er dus een lege abstracte method van, en dan zal ik dus moeten accepteren dat die method in 2 classes op precies dezelfde manier wordt ingevuld.
 
Wouter J

Wouter J

20/06/2014 00:18:04
Quote Anchor link
Ook interfaces moeten een IS_EEN relatie hebben.

Programmeren naar een interface doelt niet zozeer op het werkelijk gebruiken van een interface. Het doelt er meer op dat je niet moet programmeren naar 1 specifieke implementatie, maar liever het globaler aan moet pakken. Of dat globale nou een andere overkoepelende klasse is, een abstracte klasse of een interface maakt niet zo heel veel uit.

Overigens zou ik deze regel zeker niet altijd aan raden. Heb je bijv. een Factory klasse, dan is het programmeren naar een interface vrij zinloos.

Jouw voorbeeldje met mercedes en volvo zou ik overigens niet met inheritance oplossen (een van de meest misbruikte use cases van inheritance), maar met composition (bijv. het Strategy pattern).

Om op Ozzie's vraag goed te antwoorden hebben we eigenlijk meer context nodig. We zouden in dit geval namelijk voor 3 dingen kunnen kiezen: (1) inheritance, (2) composition of (3) copy/past. Voor alle 3 is wat te zeggen en alle 3 zijn ze juist, in hun eigen context. Welke er hier opgaat is dus volledig afhankelijk van die context.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 00:26:12
Quote Anchor link
Wouter, het gaat in dit geval om verschillende autoloaders. Die extenden een abstracte basis-class. Bij sommige autoloaders wil ik bij het toevoegen van de namespace een slash achter de namespace plakken (om ze naderhand op de juiste manier met de fqcn te kunnen vergelijken). Dit is echter niet bij alle autoloader classes nodig. En om die reden verschilt de add_namespace method dus. Bij 2 clases is die hetzelfde, bij 1 class moet die slash worden toegevoegd. Maar wie weet komen er ooit autoloaders bij waarbij ook die slash moet worden toegevoegd. Ik denk dus dat het antwoord van Reshad wel correct is om de invulling per class te regelen.

Toevoeging op 20/06/2014 00:28:09:

P.S.

>> Ook interfaces moeten een IS_EEN relatie hebben.

Als je een "op zichzelf staande" interface bedoelt is dit niet helemaal waar.

Je kunt bijv. een interface Drivable hebben, die geimplementeerd wordt door een Car en een Bike class. Zowel een Car als een Bike !IS_EEN Drivable. Drivable beschrijft GEDRAG wat in de implementerende classes voorkomt.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 07:11:43
Quote Anchor link
>> Bij sommige autoloaders wil ik bij het toevoegen van de namespace een slash achter de namespace plakken (om ze naderhand op de juiste manier met de fqcn te kunnen vergelijken).

Een slash achter een namespace?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
namespace DontTryThisAtHomeFolks/;
?>


Of een backslash?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
namespace MoreFooLishNess\;
?>


Die slash of backslash hoort er niet in. Oplossing (4) weg ermee.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 09:02:49
Quote Anchor link
Een backslash, maar ik merk dat je niet helemaal begrepen hebt wat ik bedoel ;) Doet voor de vraagstelling overigens niet terzake.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 09:55:23
Quote Anchor link
Offtopic:

Het doet in zoverre wel terzake dat je add_namespace() methode iets aan een namespace toevoegt dat niet in een namespace thuishoort. Of je zou de methode anders moeten noemen.


Als het om een kleine aanvulling op de abstracte klasse gaat, kun je de parent-methode aanroepen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
<?php
abstract class AbstractAutoloader
{
    protected $Namespaces;

    public function add_namespace($name, $path)
    {

        $this->Namespaces[$name] = $path;
    }
}


class OrdinaryAutoloader extends AbstractAutoloader
{
    // Blanco: implementeert AbstractAutoloader()
}

class SlashingAutoloader extends AbstractAutoloader
{
    public function add_namespace($name, $path)
    {

        // Voeg die backslash toe ...
        $name = rtrim($name, '\\') . '\\';
        // ... en implementeer de rest
        parent::add_namespace($name, $path);
    }
}

?>
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 10:02:20
Quote Anchor link
"SlashingAutoloader"

Hehe... lol :)

De parent aanroepen zou kunnen, maar in jouw voorbeeld zou ik denk ik gewoon die regel code uit de parent in de method zelf zetten. Scheelt toch weer een method-call.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 10:08:24
Quote Anchor link
Dat zou ik niet doen: je wilt de methode in de abstracte klasse kunnen herschrijven of uitbreiden. Dat het nu maar één regel is, wil niet zeggen dat dat in de toekomst ook zo is. In de gekloonde methode wil je daarom liefst alleen de verschillen met het origineel vastleggen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 10:15:56
Quote Anchor link
Mja... dat is een persoonlijke keuze. Je kunt het ook zien dat je nu de taak van 1 method gaat spreiden over 2 methods. Als er daadwerkelijk complexe logica wordt uitgevoerd, dan zou ik het nog een ander verhaal vinden. Maar om enkel iets te setten een andere method aanroepen... hmmm, kweet het niet. Je kunt het ook andersom zien. Je past de parent method aan, en creëert daarmee mogelijk zonder dat je het in de gaten hebt een probleem voor de SlashingAutoloader. Het werkt dus 2 kanten op.
 
Dos Moonen

Dos Moonen

20/06/2014 10:19:43
Quote Anchor link
DRY, look it up
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 10:40:20
Quote Anchor link
Inderdaad.

Als je dergelijke verschillen met strings voor namen en paden vaker verwacht, zou je ook nog late static bindings kunnen gebruiken.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
<?php
abstract class AbstractAutoloader
{
    const NAMESPACE_PREFIX  = '';
    const NAMESPACE_POSTFIX = '';

    protected $Namespaces;

    public function add_namespace($name, $path)
    {

        $name = static::NAMESPACE_PREFIX . $name . static::NAMESPACE_POSTFIX;
        $this->Namespaces[$name] = $path;
    }
}


class OrdinaryAutoloader extends AbstractAutoloader
{
    // Blanco: implementeert AbstractAutoloader() volledig
}

class SlashingAutoloader extends AbstractAutoloader
{
    // Implementeert maar één verschil
    const NAMESPACE_POSTFIX = '\\';
}

?>
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 11:21:43
Quote Anchor link
@Dos: ik ken DRY.

Ben jij het dan NIET eens met wat Reshad hierboven zegt?

Reshad F op 19/06/2014 23:46:45:
je gebruikt die abstractie wanneer je weet dat ELKE klas die het overneemt de zelfde implementatie gebruikt van die methode. wanneer je dit dus verschillend hebt dan kan je het beter leeg laten. ...


@Ward:

Daar ga ik eens over nadenken. Dat is wellicht een goede optie en wat minder "gevaarlijk" wat betreft het spreiden van code.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 11:31:17
Quote Anchor link
Ik ben het wel met Reshad eens: leeg laten is een duidelijke instructie die de verplichting om de methode te implementeren bij afgeleide klassen legt.

Alleen heb je hier een marginaal verschil in slechts één afgeleide klasse. Zoals ik daarom zei: "Als het om een kleine aanvulling op de abstracte klasse gaat ...". Daarom implementeer je uitsluitend die kleine aanvulling in de afgeleide methode en laat je het standaardprototype via parent:: de rest doen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 11:37:22
Quote Anchor link
>> Daarom implementeer je uitsluitend die kleine aanvulling in de afgeleide methode en laat je het standaardprototype via parent:: de rest doen.

Maar is dat niet een "risico" dan? Als ik de method in de parent class invul is het geen abstracte method meer. Dan komt er een dag (enigszins geneuzel dat wel, maar het gaat even om het idee) dat ik besluit om in de parent class een slash toe te voegen aan de namespace. Het gevolg: die afwijkende class krijgt ineens 2 slashes achter een namespace. Dat is (denk ik) toch ook een risico? Is het dan niet veiliger om de method abstract te maken en de invulling aan de childs over te laten, waarbij je moet accepteren dat in 2 methods hetzelfde gebeurt?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 11:44:45
Quote Anchor link
Risico is iets dat je incalculeert, kijk maar naar wat ik eerder deed:

$name = rtrim($name, '\\') . '\\';

Risico = kans × effect. Als de abstract class wordt verbeterd en dat niet met copy/paste wordt overgenomen, heeft dat ingrijpendere gevolgen. De kans is klein, maar het effect is groot. Daarom formaliseer je die copy/paste met parent::add_namespace().
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.