[oop] validatie

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

C#.NET Developer

Dit ga je doen Ontwikkelen van de Back-end in .NET6 / C# en WebAPI (Focus);) Ontwikkelen van de Front-End in Nodje.js en Angular (secundair); Opstellen van een technisch ontwerp; Testen, documenteren en implementeren van de nieuwe applicatie; Verzorgen van de nazorg, na de implementatie; Het oplossen van bugs en incidenten. Hier ga je werken Als C#.NET Developer binnen deze organisatie kan jij het verschil maken. Zij werken momenteel nog met programmatuur die is ontwikkeld in C++. Hiervan gaan zij afscheid nemen zodra alle nieuwe software in C#.NET geschreven is. Een grootschalig en langdurig project. Voor hen is deze software van

Bekijk vacature »

Developer Angular & Kotlin

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van mobiele apps en webapplicaties; Het opstellen van technisch ontwerp en het bespreken van ontwerpen met de software architect; Het uitvoeren van werkzaamheden op het gebied van technisch testen; Het in de gaten houden van nieuwe ontwikkelingen op jouw vakgebied en het adviseren van de organisatie hierover. Hier ga je werken Het gaat om een bekend internationaal handelsbedrijf met ruim 800 medewerkers, verdeeld over verschillende deelbedrijven. Deze organisatie is van oorsprong een familiebedrijf, er wordt hard gewerkt, er heerst een no nonsense en doeners mentaliteit, een informele sfeer en er is een mix van

Bekijk vacature »

Java Programmeur

Functie Heb jij altijd al samen willen werken met ervaren java ontwikkelaars dan hebben wij hier de ultieme kans voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving van Naaldwijk zijn wij op zoek naar uitbreiding van het vaste ontwikkel team. Je zult je hier voornamelijk bezig gaan houden met; Wijzigingsverzoeken van klanten uitvoeren, hier wordt je diep in betrokken; Samen met consultants sluit je aan bij gesprekken met klanten, voor alle projecten; Je schakelt veel met consultants, wat is de behoefte van de klant? Hoe kan je hierop integreren?; Het framework moet naar de Cloud gebracht worden, je wordt betrokken bij

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Functie omschrijving C# .NET Developer gezocht. Ben jij een full stack developer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging binnen een leuk snel groeiend bedrijf? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Developer met ervaring op het gebied van .NET die een organisatie in de regio Bennekom gaat versterken. Jij gaat je binnen dit bedrijf vooral bezighouden met het verbeteren van de functionaliteiten van hun dataplatform. Samen met andere ontwikkelaars denk je mee in oplossingsrichtingen, architectuur en nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel De organisatie waar je voor gaat werken heeft een onafhankelijk dataplatform ontwikkelt voor de agrarische sector.

Bekijk vacature »

Ontwikkelaar MS Dynamics 365 Projecten

Samengevat: Deze werkgever is de kwaliteitsdienst in de tuinbouwsector. Ben jij een ervaren ontwikkelaar? Heb jij ervaring met Ms Dynamics 365 BC? Vaste baan: Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC ICT MBO 3.500 - 5.000 Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC Ons bedrijf bewaakt en bevordert de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw. Wij kenmerken zich door openheid, ruimte voor initiatief, collegialiteit en zelfontplooiing. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. Functie: Voor de vacature als Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC Roelofarendsveen MBO

Bekijk vacature »

Medior/senior Front-end developer

Functie Je maakt deel uit van een DevOps Scrum team en werkt samen met back-end developers, test-engineers, interaction designers en een projectmanager. Er zijn verschillende groepen Scrum teams. Een roadmap team is jouw ‘’thuisbasis’’, daar wordt gewerkt aan doorontwikkeling van bestaande omgevingen voor een aantal klanten. Hiernaast zijn er projectteams waar nieuwe omgevingen worden gebouwd, of grote complexe wijzigingen worden doorgevoerd op bestaande omgevingen. Je kunt (afhankelijk van jouw wensen en doelen) dus afwisselend werken in beide teams. Hiernaast participeer je in het Chapter Front-end development waar gezamenlijk kennis en ervaring wordt gedeeld. Als Front-end developer is het jouw doel

Bekijk vacature »

Fullstack Developer

Functieomschrijving Heb je kort geleden jouw HBO diploma ICT development behaald? Of zit je nog aan het begin van je carrière en heb je affiniteit met C#.NET? Voor een erkende werkgever in de omgeving van Oosterhout zijn wij op zoek naar een fullstack developer. Als C#.NET developer werk je samen met een vooruitstrevend team aan het ontwikkelen van maatwerk software voor klanten. Je hebt affiniteit met SQL, maar nog belangrijker is dat je kennis en ervaring hebt met C#.NET. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Het ontwikkelen van onze high-availability en high-performance backend; Je begint de dag rond 8:30

Bekijk vacature »

Front end developer

Functie Het team bestaat uit User Experience designers, Data Scientists en Software Engineers met passie voor hun vak. De consultants en ontwikkelaars werken volgens de Design Thinking methode waarbij de eerste stappen van ontwerp en ontwikkeling zullen samenkomen in een proof of concept. Nadat is vastgesteld dat de oplossing voldoet aan de belangrijkste behoeftes worden producten of services gevalideerd door middel van korte iteraties. Hiermee zorgen ze ervoor dat het werk voldoet aan de technische vereisten en gebruikersbehoefte. Door het inzetten van de nieuwste technologieën die toekomstbestendig zijn weten ze klanten omver te blazen. Ook geven en organiseren ze veel

Bekijk vacature »

Randstad - Freelance Backend Developer/ Data Engin

Starting date: 10.05.2023 Salary range: €67,00 - €77,00 Duration: 6 months Hours: 40 Working model: Hybrid* MUST be NL based Job description: Our vision is to have a consistent and data driven experience for all sales across all our operating companies. Our mission is to enable our salespeople to be able to reach out to the right company at the right time. We do this by creating data driven micro services and solutions. We mainly focus on implementation in the Google Cloud but also integrate with local systems and other cloud solutions. A typical day: As a back-end developer you

Bekijk vacature »

SQL Database ontwikkelaar

Functie omschrijving Wil jij meewerken aan het creëren van slimme software om magazijnen als een geoliede machine te laten lopen? Wij zoeken een zorgvuldig persoon, iemand die niet snel de hand omdraait voor complexe algoritmes. Denk jij dat jij de SQL ontwikkelaar bent die wij zoeken? Lees snel verder en wie weet zitten we binnenkort samen aan tafel! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uitzien: Je houdt je bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van MS SQL server databases, dit doe je met T-SQL als programmeer laag. Je gaat aan high-end software oplossingen werken, dit doe je voor de optimalisatie

Bekijk vacature »

Medior front-end developer gezocht (€3.300 -

Functie Wat ga je doen? Jij als front-end developer gaat werken binnen de teams van/voor onze klant. Je werkt in een team met starters en ervaren ontwikkelaars met allemaal 1 overeenkomst; passie voor het vak. Maak je een fout? Geen probleem, leer ervan en ga dan weer door. Door de variëteit aan werk kun je in verschillende omgevingen een kijkje nemen en jezelf dus snel ontwikkelen. Wat hebben we jou te bieden? • Uitdagende projecten bij mooie klanten (bij jou in de buurt, of binnenkort intern vanuit ons kantoor!) • Een jonge organisatie met talentvolle collega’s • Veel ruimte voor

Bekijk vacature »

Fullstack developer - medior

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en zou jij graag bij een platte maar informele organisatie willen werken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Dordrecht zijn wij op zoek naar versterking voor op de afdeling Software Development! Als Fullstack developer wordt je bij dit bedrijf onderdeel van de volledige ontwikkeling van requirement tot oplevering! Werkzaamheden Jouw focus ligt op de front end en alles wat daarbij komt kijken. Je gaat ontwerpen, ontwikkelen, testen en valideren. Je zult voornamelijk werken met React.js en Typescript. Maar ook Javascript, HTML en CSS komen aanbod. Daarnaast zal je ook regelmatig met

Bekijk vacature »

Fullstack Developer TOTO

Do you want to work with the latest technologies on the development of new systems and applications? Get moving and strengthen Nederlandse Loterij as a Fullstack Developer TOTO. Thanks to your efforts, complex business critical applications are always running smoothly. In this way, you directly contribute to a happy, healthy and sporty Netherlands. As a Fullstack Developer you score by: Taking ownership of the development cycle of an application in a large scale, high availability, geo redundant landscape Coaching your peer developers and safeguarding code quality Integrating the application with other components of the system using the available API’s Managing

Bekijk vacature »

Software Programmeur PHP

Functie Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als PHP developer en zoek je een leuke platte organisatie? Lees dan snel verder! Voor een opdrachtgever in omgeving Capelle aan den IJssel dat zich gespecialiseerd heeft in het realiseren van veilige netwerkverbindingen zijn wij op zoek naar een leuke software developer ter versterking van het huidige team. Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen PHP, JAVA en Node.js. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »
Ozzie PHP

Ozzie PHP

15/04/2014 21:48:39
Quote Anchor link
Hi guys,

Ik wil graag duidelijkheid. Een tijdje terug zei iemand op het forum dat een User class niet zelf mag valideren of de gegevens van een User geldig zijn. Functies moeten gescheiden blijven en het controleren van persoonsgegevens is niet de taak van de User class.

Oké, prima. Stel we hebben een User class waarin ik iemands voornaam wil setten:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php

$user
= new User();
$user->setFirstName('Ozzie');

?>

We hadden dus besloten dat de User class niet mag valideren of Ozzie een geldige naam is. Maar hoe moet die naam dan gevalideerd worden?

Ik ben een beetje de weg kwijt...
Gewijzigd op 15/04/2014 21:49:01 door Ozzie PHP
 
PHP hulp

PHP hulp

23/04/2024 23:45:53
 
Wouter J

Wouter J

15/04/2014 22:03:20
Quote Anchor link
Gelukkig kun je altijd terug kijken op je recente topics en dan zie je na 10 topics ofzo dit topic staan: http://www.phphulp.nl/php/forum/topic/verificatie-veiligheid/94423/

En hela, daar worden wel 3365 tekens "verspilt" (zo lijkt het wel) aan dit onderwerp. Dat is van 10 dagen geleden, ik zou het jammer vinden als je dat al niet meer weet/niet meer kan terug vinden...
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

15/04/2014 22:12:54
Quote Anchor link
Thanks Wouter... maar ik bedoel meer een globale aanpak...

Wie doet wat, en hoe. Moet ik met 2 classes werken? Een UserValidator en een User? Of stop ik toch alles in de User class? Waar hoort die validatie thuis?

Ik ben gewend om alle validatie in de class zelf te stoppen. Een tijdje terug zei iemand hier dat dat niet de bedoeling is. En ergens snap ik dat ook, want als ik gegevens uit de database haal en in de User class stop, worden ze telkens opnieuw gevalideerd. Maar waar voer ik die validatie dan wel uit?

Gebruik ik bijv. de setters van de User class en stop ik de User class vervolgens in een validator?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
$user
= new User();
$user->setName('Ozzie');
$validator = new UserValidator($user);
$validator->validateUser();
?>

Moet ik me zoiets voorstellen? Of is dat helemaal de verkeerde gedachte? Ik hoop dat iemand een duwtje in de juiste richting kan geven.

Deze vraag geldt overigens niet alleen voor een User class, maar voor alle classes waarbij data gecontroleerd moet worden. Waar hoort die controle van de data thuis? In de setters, of in een Validator class?
Gewijzigd op 15/04/2014 22:14:17 door Ozzie PHP
 
Reshad F

Reshad F

15/04/2014 23:25:39
Quote Anchor link
Ozzie wat dacht je van

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php

$objValidator
= new Validator($rules, $message);
 
if(!$objValidator->isValid($data))
{

  // gooi foutmelding terug
}
else
{
 // save user
}
?>


Heb je er wel is over nagedacht met een bestaand groot framework te werken? dan zou je zulke vragen direct kunnen opzoeken in de framework als je ziet hoe ze het daar doen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

15/04/2014 23:44:51
Quote Anchor link
Reshad, dankjewel voor je reactie. Maar hoe vertaal jij deze opzet dan naar de concrete invulling van een User object vraag ik me af.

Dus even heel simpel gezegd. Ik wil een User object maken met jouw voornaam daarin. Normaal gesproken deed ik dan dit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$user
= new User();
$user->setFirstName('Reshad');
?>

Hoe zou dit simpele voorbeeld er dan uitzien als je gebruik maakt van een Validator?
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

16/04/2014 00:08:56
Quote Anchor link
Ozzie,

Je doet toch ook geen vuile was in je droogtrommel?

voordat je een variabele gaat opslaan (ook in een entity zoals User) ga je zorgen dat deze 'clean' is.


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
------------------                ------------------               ------------------
|                |  Vuile data    |                |  Schone data  |    OPSLAAN     |
|  BUITENWERELD  |--------------->|   ONTSMETTEN   |-------------->|                |
|                |                |                |               |   TOEPASSEN    |
------------------                ------------------               ------------------
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

16/04/2014 00:17:44
Quote Anchor link
Frank, dankjewel voor je reactie.

Ik snap wat je bedoelt, en ik ben blij met je tekening :)

Als ik je dus goed begrijp "ontsmet" je de data vantevoren en geef je 'm dan door aan de User class.

Oké... maar wat doet de setter van de User class dan? Doet die enkel dit?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
public function setFirstName($first_name) {
  $this->first_name = $first_name;
}

?>

Is dat alles?
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

16/04/2014 00:22:19
Quote Anchor link
in 99% van de gevallen ja.

Je mag nog kleine modificaties toepassen maar nog een error teruggeven is er niet meer bij en de data is schoon.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
public function setEmail($email) {
  $this->email = strtolower($email);
}

?>
Gewijzigd op 16/04/2014 00:31:12 door Frank Nietbelangrijk
 
Wouter J

Wouter J

16/04/2014 00:23:22
Quote Anchor link
Ja, de setter zal niet veel belangrijks doen. Validating gebeurd er immers buiten.

Hoe je het precies invult ligt aan de klemtoon. Je kan, zoals frank, eerst de data valideren en dan pas in het object stoppen. Ik ben meer voor de JSR Bean methode: Het valideren van een object state. In plaats van het valideren van elke aparte waarde valideer je de "state" (weet het nederlandse woord even niet) van het object op een bepaald moment.
 
Reshad F

Reshad F

16/04/2014 00:24:07
Quote Anchor link
Ja. Wat Frank heeft geschetst dat is wat ik in code heb laten zien.

Als je valideert dan ga je ervanuit dat de data erin al "schoon" is zoals Frank het noemt. Je Validator kan als dit niet van toepassing is een error teruggeven.

@Wouter Toestand?
Gewijzigd op 16/04/2014 00:24:40 door Reshad F
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

16/04/2014 00:31:05
Quote Anchor link
Allright, thanks.

Je accepteert dus het feit dat een (hele domme) programmeur dit zou kunnen doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
$user
->setFirstName(false);
$user->setFirstName(12);
$user->setFirstName('<script>I\'m evil!</script>');
?>

Anders gezegd, je gaat er dus vanuit dat een programmeur weet wat er verwacht wordt en gaat zijn code dus niet controleren?

Nu hebben jullie het dus over validatie. Nu wil ik dat een voornaam een string is, en minstens 1 letter. Oké, de code hiervoor hoef ik niet te weten, maar ik ben wel benieuwd op welke plek je dit bepaalt, en waar je die variabele controleert.

Ik heb van Wouter al eens een voorbeeldje gezien, dus ik ben vooral benieuwd naar hoe Reshad en Frank dat aanpakken. Dus stel je hebt ergens een formulier waar iemand z'n naam invult, waar wordt dan die naam gecontroleerd? Heeft een User class bijvoorbeeld z'n eigen UserValidator class?
Gewijzigd op 16/04/2014 00:31:43 door Ozzie PHP
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

16/04/2014 00:43:22
Quote Anchor link
Nee ik gebruik geen UserValidator maar ik gebruik:

- emailValidator
- dutchPostcodeValidator
- integerValidator
- decimalValidator
- isAlphanumericValidator
- passwordValidator

Ze zijn allemaal extended van de Validator class en Validator interface en ze hebben allemaal de public method validate(). Ze kunnen al dan niet een constructor hebben voor initialisatie. (bijvoorbeeld voor minimale lengte van de string)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

16/04/2014 00:51:29
Quote Anchor link
Ah, oke... op die manier. Thanks Frank. En dit zijn dus allemaal losse classes?

Maar als ik het dus goed begrijp vang je ergens je POST data op, en dan doe je zoiets?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$email_validator
= new emailValidator();
$email_validator->validate($_POST['mail']);
?>

En geeft die validate method dan een boolean terug? Of gooi je een exception vanuit de validate method?

En welke van deze validators gebruik je om iemands voor- of achternaam te controleren?
 
Jordi Kroon

Jordi Kroon

16/04/2014 02:37:25
Quote Anchor link
Ik gooi de post data die ik wil valideren door een algemene validator class. Door middel van rules check ik of mijn post data voldoet aan mijn eisen.

Op deze manier:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php
    $form
= new FormHandler;
    if ($form -> isMethod('post')) {

        $fields = $form -> getFields(array('firstname', 'lastname', 'email'));
        $validator = new FormValidator($fields);

        $validator -> rule('required', array('firstname', 'lastname', 'email'));
        $validator -> rule('email', 'email');

        if (!$validator -> validate()) {
            print_r($validator -> getErrors());
        }
else {
            $user = new User;
            $user -> setFirstname($fields['firstname']);
            $user -> setLastname($fields['lastname']);
            $user -> setEmail($fields['email']);
            //....
        }
    }

?>
Gewijzigd op 16/04/2014 02:38:21 door Jordi Kroon
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

16/04/2014 10:45:48
Quote Anchor link
Dankjewel voor je voorbeeld Jordi!

Die getErrors() method, wat geeft die dan terug? Geeft die foutmeldingen voor de bezoeker terug, dus bijv.

"U heeft geen voornaam ingevuld."

Of geeft ie enkel de de namen van de velden terug die niet goed zijn ingevuld?

Oh ja, ik zie dus dat je aangeeft dat die 3 velden verplicht zijn, maar controleer je ook of de voor- en achternaam een x aantal tekens bevatten en uitsluitend letters?
 
Wouter J

Wouter J

16/04/2014 11:01:12
Quote Anchor link
>> En geeft die validate method dan een boolean terug? Of gooi je een exception vanuit de validate method?

Is het een uitzondering dat de validate method een invalide waarde krijgt? Nee, want dat is juist wat hij moet doen. Dus geen exceptions gebruiken.
Wil je meer weten dan alleen valide/invalide (true/false)? Ik vind van wel, bijv. de error message, wat er precies fout is en welke rule/constraint er fout is gegaan. Ik zou je eigen error system gaan maken en een ErrorCollection teruggeven. Deze is empty als de waarde valide is en bevat Error objects wanneer de waarde invalide is.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

16/04/2014 11:07:16
Quote Anchor link
>> Is het een uitzondering dat de validate method een invalide waarde krijgt? Nee, want dat is juist wat hij moet doen. Dus geen exceptions gebruiken.

Helder.

>> Ik vind van wel, bijv. de error message, wat er precies fout is en welke rule/constraint er fout is gegaan.

Oké. En dat "wat er precies fout is" heb je het dan over foutcodes, of heb je het dan over de foutmeldingen richting de gebruiker "uw e-mailadres is niet geldig"?

Verder valt het me nog op dat Frank gebruik maakt van verschillende validator classes. Eén class om één ding te valideren, bijv. een emailValidator. In het voorbeeld hierboven van Jordi, zie ik dat hij juist slechts één validator gebruikt met verschillende rules. Heeft een van beide aanpakken de voorkeur?
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.