paginering OOP

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Belastingdienst - Freelance Senior Cobol Applicati

Startdatum: 01.06.2023 Richttarief: €65,00 - €75,00 Duur van de opdracht: 7 maanden Uren per week: 36 Taal: Nederlands vereist! Gelieve in het Nederlands te solliciteren. Functieomschrijving: In de applicatie ETM zijn nu de inningsvoorzieningen voor ongeveer 25 aangifte- en aanslagmiddelen opgenomen. ETM is een extern aangeschafte service en het huidige contract met leverancier Oracle loopt af op 31-12-2022. Het programma uitfaseren ETM heeft als doel om vervanging te realiseren waarmee alle nu in gebruik zijnde ETM ondersteuning wordt overgenomen in nieuwe Inningsvoorzieningen om de continuïteit van de inningsprocessen te waarborgen. Eén van de inningsvoorzieningen die voor het einde van 31-12-2022

Bekijk vacature »

3D BIM Add-on Developer

Als 3D BIM add- on ontwikkelaar bij KUBUS ontwikkel je add-ons (BCF Managers genaamd) voor de toonaangevende building information modeling (BIM) programma's Revit, Navisworks, Archicad, AutoCAD en Tekla Structures. BCF Managers maken gegevensoverdracht mogelijk tussen BIM-software en BIMcollab. Je werkt zowel aan de front- als aan de back-end. Als softwarebedrijf bevindt KUBUS zich in een unieke positie. We bouwen aan onze eigen producten die wereldwijd door tienduizenden gebruikers worden gebruikt. Ons bedrijf heeft precies de juiste grootte: groot genoeg om echt impact te maken in de markt, maar klein genoeg om als individuele ontwikkelaar invloed uit te kunnen oefenen en

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als junior .NET ontwikkelaar ga jij aan de slag in één van de 5 IT teams van dit bedrijf. Jullie werken op basis van interne klantprojecten aan voornamelijk webapplicaties. Dit betekent dat jij continu uitgedaagd wordt en veelal met verschillende soorten projecten bezig bent. Het gave is dan ook dat jullie als team samen bekijken welke technieken het beste passen bij het project waar jullie verantwoordelijk voor zijn. Zo kan het zijn dat jij als .NET developer gaat werken aan een project, maar dat jullie als team liever gebruik maken van Haskell of F# om de klus te klaren.

Bekijk vacature »

PHP Developer

Functieomschrijving Vanuit het hoofdkantoor in omgeving Roosendaal, ontwikkel je als PHP Developer niet alleen webapplicaties, maar ben je verder ook gefocust op het continu inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen m.b.t software development. Naast het bouwen van webapplicaties, ontwikkelen zij ook webshops en websites voor gave opdrachtgevers! Wat ga je doen? Het schrijven van schone en efficiënte codes volgens het Symfony framework; Het ontwerpen en implementeren van webapplicaties met het Symfony-framework; Onderhouden en updaten van bestaande applicaties die zijn gebouwd met het Symfony framework; Het testen van ontwikkelde applicaties om te zorgen dat ze goed functioneren en voldoen aan de

Bekijk vacature »

Fasttrack learning & development voor Java dev

Wat je gaat doen: Wij zoeken enthousiaste en ambitieuze junior en medior ontwikkelaars die toe zijn aan de volgende stap in hun carrière. Wij helpen je op je pad naar senior ontwikkelaar door ons fasttrack learning en development programma. Na een kort en intensief programma ga jij aan de slag bij klanten van DPA. Daarnaast krijg je veel ruimte om je te ontwikkelen als persoon en als specialist. De eerste maand gaan we aan de slag om je certificeringen te behalen waaronder OCP (Oracle Certified Professional). Daarnaast nemen we een deepdive in Spring Boot. Ook laten we je kennismaken met

Bekijk vacature »

C# developer

Functie Als C# ontwikkelaar ben jij de spin in het web bij deze organisatie. Jij begeleidt en traint de field engineers die bij de klanten machines leveren en installeren. Daarnaast ondersteun jij de field engineers als zij bij de klant vastlopen bij het installeren van de machine m.b.t. software matige vragen. Jouw doel is dan ook om de technische kennis van de field engineers door middel van training zoveel mogelijk uit te breiden. Dit om ervoor te zorgen dat zij zelfstandiger software matige problemen kunnen oplossen. Ook ben jij verantwoordelijk voor het bedenken van software oplossingen voor klanten en dit

Bekijk vacature »

Database Developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Database Developer met MS SQL of een vergelijkbare database? Wil jij werken voor een gewaardeerde werkgever in regio Tilburg waar jij de tijd en ruimte krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je houdt je bezig met het creëren en bouwen van MS SQL server databases; Je gaat projecten vanaf het begin tot het eind begeleiden. Je sluit aan bij meetings met klanten om hun processen in kaart te brengen. Vervolgens voer jij het project uit en zorgt dat dit zo goed mogelijk verloopt; Je werkt

Bekijk vacature »

.NET developer WO niveau voor predictive software

Bedrijfsomschrijving Dit bedrijf uit Den Bosch is om precies te zijn 15 medewerkers groot en ze ontwikkelen (predicitve) planning software. Dit doen zij voor allerlei mooie en bekende organisaties (bierbrouwerijen, gemeentes, oliemaatschappijen en diverse multinationals). Wegens meer en grotere vraag vanuit de klanten komen er nu posities vrij voor onder andere een .NET developer. Het bedrijf is goed met openbaar vervoer te bereiken. Functieomschrijving Je komt hier te werken in een team van 3 .NET developers en bent betrokken bij het gehele ontwikkelproces. Dus van idee naar ontwerp en van ontwikkeling tot testen en implementatie. Bij voorkeur ben je niet

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functieomschrijving Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Kom werken bij dit kleine softwarebureau en werk aan de gaafste maatwerk projecten. Je komt te werken in een klein development team en werk nauw samen met elkaar, om maatwerk software te leveren en bij te dragen aan bedrijfsautomatiseringen. Je gaat werken met de Microsoft stack en technieken als .NET, C#, Entity, MVC, SQL server. In de functie krijg je veel vrijheid om zelf beslissingen te nemen en je hebt impact op de bedrijfsprocessen. Bedrijfsprofiel Dit familiebedrijf bestaat al ruim 20 jaar. Zij hebben een vast netwerk van klanten,

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Als junior .NET Developer start jij in een team met 15 developers. In het team is er genoeg senioriteit om ervoor te zorgen dat jij de juiste begeleiding krijgt. Jij begint als eerst alle software pakketten en processen eigen te maken. Vervolgens ga jij deze software programmeren, onderhouden en testen. Ook ga jij research doen naar nieuwe mogelijkheden en zoek jij uit hoe je dit kan implementeren. Jullie werken intern op project basis en afhankelijk van het project werken jullie wel of niet iedere ochtend met een standup. Je gaat als Full stack developer aan de slag en gaat

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Zie jij mogelijkheden om onze tooling technisch te verbeteren en uit te bouwen? Over Jobmatix Jobmatix is een innovatieve en internationale speler op het gebied van jobmarketing. Onze jobmarketing automation tool helpt organisaties bij het aantrekken van nieuw talent door vacatures digitaal, geautomatiseerd en op een efficiënte manier te adverteren en onder de aandacht te brengen bij de doelgroep op 25+ jobboards. Volledig performance-based, waarbij organisaties betalen op basis van cost per click of cost per applicant. Maandelijks wordt onze jobmarketing automation tool al gebruikt door vele directe werkgevers, intermediairs en mediabureaus, waaronder Picnic, Rijkswaterstaat, AdverOnline, Schiphol, DPA, Teleperformance en

Bekijk vacature »

Junior Fullstack Developer

Functie omschrijving Heb jij je universitair diploma Informatica afgerond en ben jij op zoek naar een startersfunctie waar jouw ontwikkeling in een hoog vaandel staat? Voor een softwarebedrijf in Amsterdam zijn wij op zoek naar een Junior Fullstack Developer. Je begint met een op maat gemaakte training om de kennis bij te spijkeren die jij nog mist. Uiteraard leer je het meeste tijdens je werk, maar de training geeft je hiervoor alvast de juiste handvatten. Je kunt het volgende verwachten! Jij ontwikkelt in technieken als Java, Javascript en SQL. Je werkt hierbij volgens de Agile/Scrum methode; Na het afronden van

Bekijk vacature »

Front-end Angular developer

Functie In jouw rol als Front-End developer werk je samen met de backend developers om middels tweewekelijkse sprints het platform naar een hoger niveau te tillen. Hiernaast heb je affiniteit met data en werk je graag samen met het team om de gegevensintegriteit en -beveiliging te waarborgen, om ervoor te zorgen dat de gebruiker wereldwijd de beste SaaS-services heeft. Deze organisatie heeft meer dan 100 mensen in dienst, waarvan er 45 in Nederland werken. Het ontwikkelteam bestaat uit 10 mensen en is verdeeld in 2 scrumteams. Het eerste team bestaat uit Java en Scala ontwikkelaars. Het tweede team, waar jij

Bekijk vacature »

Senior Front-end Developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als Senior Front-end Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Onze klantenkring is groot en divers, dat vraagt om flexibiliteit van jou. Tegelijkertijd betekent dit dagelijks nieuwe dingen leren én dat geen werkdag hetzelfde is. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling waarbij iedereen welkom is, zowel

Bekijk vacature »

Medior Java developer

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »
Jeroen VD

Jeroen VD

28/05/2012 16:36:30
Quote Anchor link
paginering vind ik lastig. vooral met OOP. eerlijk gezegd snap ik er geen zak van.

er wordt altijd vertelt: laat het paginate-object de paginering afhandelen, om te zorgen voor flexibiliteit. maar paginering kan je toch eigenlijk niet zien als object? voor mij niets tastbaars. en de gegevens die je altijd moet invoeren, daardoor gaat al die flexibiliteit toch helemaal verloren?

als ik die van Roel hier zie, lijkt die me best netjes. maar het database gebeuren zit in die class, alle links, de hele shit. die flexibiliteit is dan toch weg, en is het meer een verzameling functies?

dus, hoe hoort een paginering in OOP eruit te zien?
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 16:50:07
 
Wouter J

Wouter J

28/05/2012 17:52:59
Quote Anchor link
Stel we hebben het over een forum met pagination. Dan hebben we 1 object die we Topic noemen die 1 topic vasthoudt. Vervolgens hebben we een TopicMapper klasse die de afhandeling tussen DB en Topic object regelt.
Dan hebben we nog een Pagination klasse die voor de pagination zorgt.

Dat is in elk geval hoe ik het zou doen. In je Topic klasse kun je alles kwijt van berichten totaan users... Met de DataMapper kun je alles makkelijk ophalen en met de Pagination kun je de pagination afhandelen, hoeveel er op 1 pagina mag enz.
Niet alle klassen die je in scripten gebruikt zijn objecten. Je hebt soms ook klassen nodig om je script mooi en flexibel te maken. Als ik zo'n bericht schrijf probeer ik daar altijd verschil in te maken, let maar eens op. Klassen die een echt tastbaar object zijn noem ik altijd object en andere noem ik gewoon klassen.

Een praktisch voorbeeldje hoe ik dit dan zou maken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php

$db
= new PDO(...);
$topicMapper = new TopicMapper($db);

// deze functie geeft een array met Topic objecten terug
$topics = $topicMapper->getAllByCategory('oop');

// Maak een pagination object
$pagination = new Pagination();
// een paar instellingen
$pagination->setPageCount(5);

// krijg de eerste pagina (in dit geval met 5 topics)
echo $pagination->getPage(1);
?>
 
Pim -

Pim -

28/05/2012 18:02:49
Quote Anchor link
Je kan het best mooi modulair maken hoor!

Denk aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
<?php
interface PaginatorItemInterface
{
    pubilc funciton setData(array $data);
    public function render();
}


interface PaginatorBackendInterface
{
    /**
     * @return array[PaginatorItemInterface]
     */

    public function getItems($page);
}


interface PaginatorButtonFormInterface
{
    public function render($page);
}


class Paginator
{
    public function __construct(PaginatorBackendInterface $backend,
                                PaginatorButtonFormInterface $buttonForm)
    {

        $this->backend = $backend;
        $this->buttonForm = $buttonForm;
    }


    public function render($page)
    {

        $items = $this->backend->getItems($page);

        $result = '<div>'; // Hier kan je ook nog wel wat mooiers van maken
        foreach($items as $item) {
            $result .= $item->render();
        }

        $result .= $this->buttonForm->render($page);
        $result .= '</div>';
        return $result;
    }
}


abstract class AbstractPaginatorPDOBackend implements PaginatorBackendInterface
{
    protected $pdo;
    
    public function __construct(PDO $pdo)
    {

        $this->pdo = $pdo;
    }
}


class PaginatorLinkItem implements PaginatorItemInterface
{
    proteced $name, $link;
    
    public function setData(array $data)
    {

        $this->name = $data['name'];
        $this->link = $data['link'];
    }


    public function render()
    {

        return '<a href="'.$this->link.'">'.$this->name.'</a>';
    }
}


class PaginatorPDOLinkBackend extends AbstractPaginatorPDOBackend
{
    public function getItems($page)
    {

        $stmt = $this->pdo->prepare($SQL);
        $stmt->execute(array(':page'=>$page));
        $items = array();
        foreach($stmt->fetch() as $row) {
            $item = new PaginatorLinkItem();
            $item->setData($row);
            $items[] = $item;
        }

        return $items;
    }
}

?>

"Quick'n'Dirty", maar ik hoop dat je het idee een beetje snapt.

Groet,
Pim
 
Jeroen VD

Jeroen VD

28/05/2012 19:43:56
Quote Anchor link
Ok, thanks voor de reacties!

Wouter, ik snap waar je heen wilt, maar method getPage(), zou die een integer met de start terug? En dan gewoon een loopje met $topics[$i]?

Pim: eerlijk gezegd snap ik er niet zo veel van. Wat wordt bedoeld met interface? En implements?
 
Wouter J

Wouter J

28/05/2012 19:58:31
Quote Anchor link
Een interface is een perfect middel om klassen te groeperen. Je kan er ook nog mooi vaststellen welke functies er verplicht in moeten.
Met implements kun je een klasse aan de interface koppelen.

Bijv:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
<?php
/**
 * Interface om storage klassen te groeperen
 */

interface Storage
{
    /**
     * Functie om een value op te slaan
     *
     * @param string $key De key naar de value
     * @param mixed $value De value
     */

    public function set($key, $value);

    /**
     * Functie om een value te krijgen
     *
     * @param string $key De key naar de value
     *
     * @return mixed The value
     */

    public function get($key);
}


/**
 * Class om session storage af te handelen
 */

class SessionStorage implements Storage
{
    public function __construct()
    {

         session_start();
    }


    /**
     * {@inheritdoc}
     */

    public function set($key, $value)
    {

        $_SESSION[$key] = $value;
    }


    /**
     * {@inheritdoc}
     */

    public function get($key)
    {

        if (!isset($_SESSION[$key])) {
            throw new InvalidArgumentException($key.' does not exists in SessionStorage');
        }

        return $_SESSION[$key];
    }
}


class CookieStorage implements Storage
{
   // ...
}
?>


Meer informatie: http://phptuts.nl/view/45/12/

Pim, mooie code. Een goed voorbeeld van het Strategy pattern!
Gewijzigd op 28/05/2012 20:00:02 door Wouter J
 
Jeroen VD

Jeroen VD

28/05/2012 20:05:29
Quote Anchor link
Aah op die manier. Nu ik die ie lijkt het niet meer een manier van commentaar geven, maar in grotere projecten lijkt het me wel handig ja...

Ik heb even tijd nodig om pims script te analyseren.
 
Wouter J

Wouter J

28/05/2012 20:12:18
Quote Anchor link
Jeroen, het kan ook zonder het commentaar. Het voordeel hiervan is dat je makkelijk iets kunt controleren. Bijv. in mijn storage interface. Ik heb een User klasse en die slaat in de session op of een User ingelogd is dan kun je nu makkelijk controleren:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php
class User
{
    public function __construct(Storage $storage)
    {

        // het maakt me geen moer uit of dit in een session
        // cookie, db of bestand wordt opgeslagen als ik maar
        // een klasse heb die een set en get method heeft.

        $storage->set('user.loggedin', true);
    }
}

?>
 
Pim -

Pim -

01/06/2012 09:33:50
Quote Anchor link
@Jeroen,
Kom je er een beetje uit?
 
Jeroen VD

Jeroen VD

01/06/2012 11:44:17
Quote Anchor link
ja opzich wel, al ontgaat de logica mij een beetje. regel 74, waar komt $SQL vandaan?
ook uit de render functies kom ik niet zo uit. er zijn er twee, en de tweede returned niets, maar lijkt me van wel?
 
Wouter J

Wouter J

01/06/2012 12:17:49
Quote Anchor link
>> regel 74, waar komt $SQL vandaan?
Pim heeft denk ik dit even snel getypt voor het idee, maar niet om zo te gebruiken. $SQL moet je zelf invullen.
Her en der staan ook wat typos.

Verder zie ik geen 1 render functie die iets niks retourneert?
 
Jeroen VD

Jeroen VD

01/06/2012 14:23:34
Quote Anchor link
sorry, ik bedoelde ook, ik zie twee reder() methods, maar uit elkaar houden lukt me niet.

verder heeft de setData() method geen return
 
Wouter J

Wouter J

01/06/2012 15:42:31
Quote Anchor link
Jeroen, niet elke method moet een return hebben. Een setter (zoals setData) set vaak een value aan een property, deze hoeft -eigenlijk mag- niks te retourneren.

Verder is de opbouw van de logica een beetje als volgt:
Je hebt een PaginatorItemInterface. Deze zorgt ervoor hoe het Item eruit ziet. Dus bijv. of het in een div gaat, of in een lijst.
De method render van deze klasse retourneert 1 enkel item.
Met de method setData vullen we wat gegevens van het item in.

Dan heb je een PaginatorButtonFormInterface. Deze zorgt voor de buttons << < 1 | 2 | 3 | > >> enz. Hoe dat eruit ziet plaats je in de render method van de PaginatorButtonFormInterface.

Vervolgens heb je nog een PaginatorBackendInterface. Deze zorgt voor het ophalen van de gegevens.
De method getItems retourneert een array van PaginatorItemInterfaces met alle items. Deze haalt die bijv. uit de database.

Als laatst heb je een Paginator object die alles bij elkaar voegt en via de render method een mooie code teruggeeft met items en buttons.
 
Niels K

Niels K

01/06/2012 18:37:28
Quote Anchor link
@Pim,

Waarom maak je niet gebruik van het Adapter pattern? Kan je dat toelichten. Wanneer ik een paginator maak, maak ik meestal gebruik van het Adapter pattern vandaar ;-)

Niels
 
Pim -

Pim -

02/06/2012 00:42:24
Quote Anchor link
Dit is toch een adapter?
3 maal zelfs:
Je kan zelf een backend injecteren om de items op te halen, PaginatorPDOLinkBackend is een voorbeeldimplementatie.
De backend kan dan een implementatie van PaginatorItemInterface teruggeven. PaginatorLinkItem is het voorbeeld.
En tot slot kan je zelfs de knopjes zelf aanpassen met PaginatorButtonFormInterface, al had ik geen zin daar een voorbeeld voor te maken/.

Best wel een adapter-pattern toch?

Toevoeging op 02/06/2012 00:42:51:

En @Wouter:
Thanks :)
 
Niels K

Niels K

02/06/2012 20:23:02
Quote Anchor link
Hoi Pim,

Je hebt gelijk, excuses ik las dit:

Quote:
Pim, mooie code. Een goed voorbeeld van het Strategy pattern!


Nu ben ik niet echt een pattern goeroe, maar volgens mij is het Strategy pattern niet helemaal hetzelfde als het Adapter pattern.
 
Jeroen VD

Jeroen VD

02/06/2012 22:18:39
Quote Anchor link
Ja ik begin het te begrijpen, alleen AbstractPaginatorPDOBackend wordt geextend in PaginatorPDOLinkBackend. Waarom? Die kan je toch ook prima samenvoegen?
 
Wouter J

Wouter J

02/06/2012 23:45:15
Quote Anchor link
Niels, nee ik had de code eerst verkeerd begrepen. Ik dacht dat het iets was met BehaviorInterfaces, maar dat was helemaal verkeerd...
 
Pim -

Pim -

03/06/2012 15:18:56
Quote Anchor link
@Jeroen,
Ja, nu natuurlijk wel, maar het is goed mogelijk dat je meerdere backends voor verschillende items wil maken, die alle op PDO gebaseerd zijn en die ook allemaal een aantal dezelfde helper-functies nodig hebben. Dan wordt de AbstractPaginatorPDOBackend opeens nuttig.

Het is natuurlijk helemaal niet noodzakelijk om zó modulair te werken, maar ik heb een beetje overdreven, omdat jij graag flexibiliteit wou zien.
 
Jeroen VD

Jeroen VD

03/06/2012 16:58:54
Quote Anchor link
nou, in ieder geval bedankt voor de hele uitgebreide reacties op dit vraagstuk. het is mij een heel stuk duidelijker, maar zal nog veel moeten oefenen (op heel OO gebied) om dit goed toe te kunnen toepassen.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.