PHP / MYSQL uitdaging --WHERE kamer_id NOT IN--

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Andre Vink

Andre Vink

05/03/2013 16:41:12
Quote Anchor link
LS,

Zit even in een 'wak'. Overigens ook mijn eerste post hier.
Ben voor de hobby een reservering site aan het maken, met geringe kennis van PHP en MySQL.
Met google kom je ver, maar het houd een keer op. Soms moet je durven te vragen.

Ik heb een database met twee Tables. Een met de kamers en de info over de kamers.
De andere met te data dat ze bezet zijn.
Nu heb ik hieronder een stukje met code waarbij ik kijk of een kamer vrij is.
Wat ik dus gevonden heb en dat werkt binnen een SQL editor ;

SELECT * FROM Kamerbeheer WHERE kamer_id NOT IN
(
SELECT kamer_id FROM Kamerreservering
WHERE Kamerreservering.datum_stop > '2013-06-30'
AND Kamerreservering.datum_start < '2013-06-16'
)

Maar knoop ik dit in een php, dan krijg ik foutmeldingen:
Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: datum_start not found in MySQL result index 4 in /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/cisco/reservering.php on line 52

Warning: mysql_result() [function.mysql-result]: datum_stop not found in MySQL result index 4 in /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/cisco/reservering.php on line 53

Het zijn de regels :
$res_start =mysql_result($reserveringdb,$r,"datum_start");
$res_stop =mysql_result($reserveringdb,$r,"datum_stop");
Deze komen uit de Table Kamerreservering.

Ik heb zitten puzzelen, maar kom er even niet uit. Ook Google geeft geen antwoord !

De code hieronder wat ik tot nu heb.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
<?php

require "con.php";

$reserveringdb=mysql_query("SELECT * FROM Kamerbeheer WHERE kamer_id NOT IN
(
    SELECT kamer_id FROM Kamerreservering
    WHERE Kamerreservering.datum_stop > '2013-06-30'
    AND Kamerreservering.datum_start < '2013-06-16'
)"
);


$res_num=mysql_numrows($reserveringdb);

echo "<table id='res_table'>
        <th>Kamer naam</th>"
;

$r=0;
    while ($r < $res_num) {
        
    $res_name =mysql_result($reserveringdb,$r,"Naam");
    $res_pers =mysql_result($reserveringdb,$r,"personen");
    $res_kid  =mysql_result($reserveringdb,$r,"kamer_id");
    $res_start =mysql_result($reserveringdb,$r,"datum_start");
    $res_stop  =mysql_result($reserveringdb,$r,"datum_stop");


            echo "<tr><td WIDTH='200px'><b>$res_name</b></td> ";
            echo "<td WIDTH='50px'><b>$res_pers</b></td>";
            echo "<td WIDTH='50px'><b>$res_kid</b></td>";
            echo "<td WIDTH='100px'><b>$res_start</b></td>";
            echo "<td WIDTH='100px'><b>$res_stop</b></td></tr>";

    $r++;
    }


echo "</table>";


?>
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 02:23:44
 
Erwin H

Erwin H

05/03/2013 17:00:51
Quote Anchor link
Destilerend uit je verhaal kom ik tot de volgende samenvatting van je tabellen (corrigeer me waar ik het niet goed heb):

Kamerbeheer
- kamer_id

Kamerreservering
- kamer_id
- datum_stop
- datum_start

Waarschijnlijk nog wel meer, maar die benoem je niet en kan ik dus niet zien. datum_stop en datum_start zijn echter kolommen in kamerreservering en, ik neem aan, niet in kamerbeheer. Als jij dus doet:
SELECT * FROM Kamerbeheer
dan krijg je deze kolommen niet mee. Die staan bestaan namelijk niet in kamerbeheer.

Ten eerste meteen, gebruik nooit 'SELECT *', maar benoem alle kolommen die je wilt selecteren. Niet alleen is het efficienter (=sneller), maar ook zorg je ervoor dat de mysql engine al een foutmelding geeft als je een kolom selecteert die niet in de tabel bestaat.
Ten tweede, als je datum_start en datum_stop nodig hebt, dan moet je aan de slag met joins. En bij joins is het al helemaal geen goed idee om 'SELECT *' te gebruiken, omdat het dan onmogelijk wordt om te weten uit welke tabel een kolom komt als beide tabellen een kolom hebben met dezelfde naam (zoals in jouw geval kamer_id).
 
Andre Vink

Andre Vink

05/03/2013 17:34:27
Quote Anchor link
Dit zijn de twee tables om het te verduidelijken

Kamerbeheer
id kamer_id Naam personen
1 1 Romeo 8
2 2 Julia 4
3 3 Andrea 2

Kamerreservering
id kamer_id datum_start datum_stop
1 1 01-06-13 01-07-13
2 2 15-06-13 15-07-13
3 4 01-07-13 01-08-13
4 3 10-04-13 20-05-13


Het niet gebruiken van * is wel een bruikbare tip.
De join zal ik gaan zoeken hoe dat moet.

De Selectie of hoe noem je dat? Het werkt wel binnen de SQLEditor, maar niet met PHP.
Zit daar dan een verschil in?
 
Erwin H

Erwin H

05/03/2013 17:40:13
Quote Anchor link
Er is niets mis met je query, dus die query lukt wel. Ook in php lukt je query. Alleen als je kijkt naar de uitkomsten zal je geen datum_start en datum_stop zien.
 
Andre Vink

Andre Vink

05/03/2013 20:07:06
Quote Anchor link
Google doen ze moeilijk :-)
Dit doet het ...

$reserveringdb=mysql_query("SELECT `Kamerbeheer`.`Naam`, `Kamerbeheer`.`kamer_id`, `Kamerbeheer`.`personen` ,Kamerreservering.`datum_start`, Kamerreservering.`datum_stop`
FROM `Kamerreservering`, `Kamerbeheer`
WHERE Kamerreservering.kamer_id = Kamerbeheer.kamer_id
AND Kamerreservering.datum_stop >= '2013-07-01'
AND Kamerreservering.datum_start <= '2013-07-13'
" );
 
Eddy E

Eddy E

05/03/2013 20:34:57
Quote Anchor link
Let wel dat $reserveringsdb ook makkelijk false kan woren als er iets mislukt (als er geen records zijn oid...)
En nu krijg je een resource terug, geen gegevens.
Beetje raar dat het wel 'werkt'...

Ik denk dat je hier meer aan hebt:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
<?php
    // maak de SQL compleet, goed en leesbaar
    $sql = "SELECT
                kb.Naam,
                kb.kamer_id,
                kb.personen,
                kr.datum_start,
                kr.datum_stop
 FROM Kamerreservering AS kr
 LEFT JOIN Kamerbeheer AS kb
     ON kb.kamer_id = kr.kamer_id
 AND kr.datum_stop BETWEEN '2013-07-01' AND '2013-07-13'
 ORDER BY kr.datum_stop"
;
 
 // voer de query uit
 $res = mysql_query($sql);
 
 // defineer $data altijd, zodat de array altijd bestaat
 $data = array();
 
 // kijk of de query gelukt is
 if($res !== false)
     {

     // als die gelukt is, gooi alle gegevens over in $data
     // wellicht kan dit ook zo:
     // $data = mysql_fetch_assoc($res); ?

     while($tmp = mysql_fetch_assoc($res))
        {

        // voeg toe aan $data
        $data[] = $tmp;
        }
     }

?>
 
Andre Vink

Andre Vink

05/03/2013 22:05:33
Quote Anchor link
:-) Dit is even om bij stil te staan om te bestuderen.
Als ik dit zie ben ik nog een echte rookie/newbie
Maar heel mooi.. hier kan ik hoop van leren.
 
Erwin H

Erwin H

05/03/2013 22:36:53
Quote Anchor link
Eddy E op 05/03/2013 20:34:57:
Let wel dat $reserveringsdb ook makkelijk false kan woren als er iets mislukt (als er geen records zijn oid...)

Als er geen records zijn krijg je gewoon een resource terug, maar met een lege resultset. Dat is geen mislukte query.

Dat gezegd hebbende, de foutafhandeling verder is desondanks uiteraard wel nuttig, zoniet noodzakelijk.
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

06/03/2013 18:32:31
Quote Anchor link
@Eddy
TS wil de kamers die vrij zijn weten en in jouw query heeft de left join geen enkele zin want de linkertabel is de reservingen en een kamer die niet bestaat kan ook niet gereserveerd worden toch? ;-).

@Andre
Met jouw query krijg je een kamer met een reservering binnen de periode die je opgeeft als onbezet, dwz als kamer1 gereserveerd is van 3 t/m 10 juli die onbezet lijkt.
Om de kamers die vrij zijn te selecteren:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
SELECT
    k.kamer_id,
    .........
FROM
    kamerbeheer k
LEFT JOIN
    (SELECT
        kamer_id
    FROM
        kamerreservering
    WHERE
        datum_start BETWEEN '2013-07-01' AND '2013-07-13'
        OR
        datum_eind BETWEEN '2013-07-01' AND '2013-07-13'
        OR
        (datum_start < '2013-07-01' AND datum_eind > '2013-07-13')
    ) r
WHERE
    r.kamer_id IS NULL

Op de ...... de rest van de velden invullen
Gewijzigd op 06/03/2013 18:34:15 door Ger van Steenderen
 
Andre Vink

Andre Vink

06/03/2013 19:42:19
Quote Anchor link
Ger,

Ik zoek inderdaad de vrije kamers. Eerste stappen om een reservering site te maken.
Al een beetje met je voorbeeld aan het testen.
Loopt 'vast' op het laatste stukje
WHERE
r.kamer_id IS NULL
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

06/03/2013 20:36:46
Quote Anchor link
Wellicht dat dat enig licht schijnt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
SELECT kamer_id FROM kamerbeheer
WHERE kamer_id NOT IN
(SELECT
        kamer_id
    FROM
        kamerreservering
    WHERE
        datum_start BETWEEN '2013-07-01' AND '2013-07-13'
        OR
        datum_eind BETWEEN '2013-07-01' AND '2013-07-13'
        OR
        (datum_start < '2013-07-01' AND datum_eind > '2013-07-13')
)
Gewijzigd op 06/03/2013 20:37:45 door Ger van Steenderen
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.