Mozilla brengt Firefox 23 uit

Toegevoegd door - Ariën -, 13 jaar geleden

Mozilla brengt Firefox 23 uitMozilla heeft sinds gisteren een nieuwe versie van zijn populaire browser uitgebracht met versienummer 23. De browser kent in deze updateronde weer een hoop nieuwe mogelijkheden, maar ook enkele nostalgische elementen die inmiddels verwijderd zijn.

Van de nieuwe mogelijkheden is er nu binnen de ontwikkeltools nu ook een 'netwerkmonitor' te vinden. Met deze tool kunnen webdevelopers vaststellen hoeveel tijd het kost om alle elementen, zoals plaatjes en externe javascript-bestanden op een webpagina in te laden. Voorheen waren zij aangewezen op add-ons zoals Y-Slow.

Ook zijn er ook nieuwe mogelijkheden om webpagina's te delen op social-networksites zoals Twitter en Facebook. Het delen van pagina's kan dan heel simpel zonder de pagina te verlaten. Ook kunnen ontwikkelaars relatief eenvoudig ondersteuning voor andere sociale-netwerksites toevoegen.

Opmerkelijk is de verdwijning van het nostalgische blink-element, welke beschikbaar was onder de HTML blink-tag, evenals via de text-decoration binnen CSS. Deze tag is ontstaan in het oude Netscape-tijdperk, en heeft nooit als officiële tag bestaan. De concurrent-browsers Chrome en Internet Explorer hebben deze functie bovendien altijd genegeerd.

Verder scherpt de update van Firefox wat veiligheid aan, zo is er een zogeheten mixed content blocker toegevoegd. Daarmee kan niet versleutelde http-content geblokkeerd worden als een versleutelde site via https wordt aangesproken. Hiermee moet de kans op een malwarebesmetting via een MITM-attack (man-in-the-middle) verkleind worden.

Niet alleen de Windows en de Linuxversie van Firefox hebben een update ondergaan. Ook de OS X versie voor de Apple-fanaten is voorzien van ondersteuning voor de nieuwe scrollbar-stijl. Ook Android-liefhebbers worden niet in de kou gelaten: Zij hebben nu een 'awesome screen' gekregen met een autocomplete-functie voor de URL's, samen met een RSSreader functie.

Verder is het niet meer makkelijk mogelijk om het laden van Javascript en afbeeldingen uit te zetten. Wat voorheen via het dialoogvenster van de 'algemene instellingen' ging, moet nu via het verborgen about:config.

Verder kent Firefox nog een hoop aanpassingen, waaronder:
- Een opgepoetst logo
- Op Windows-systemen vanaf Vista gebruik gemaakt van hardwareacceleratie via DXVA2 bij het afspelen van h.264-video's.
En nog veel meer, wat in hun 'release notes' staat vermeld.

De update wordt bij iedereen automatisch uitgerold, dus herinstalleren is niet nodig.

Gerelateerde nieuwsberichten

30/11/2023 Androidversie van Firefox krijgt beschikking voor meer extenties
13/09/2023 Lek aangetroffen in WebP-functionaliteit
28/04/2023 Firefox stopt met VPN-achtige dienst

 

Er zijn 2 reacties op 'Mozilla brengt firefox 23 uit'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Eddy E
Eddy E
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
En dan geeft PHPhulp nog het oude logo weer? :D

Mooi dat ze ook type="range" ondersteunen :D
- Ariën  -
- Ariën -
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Als ik nou een nieuwe vond ;-)
Aangepast

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.