Specificaties HTML 5 gereed

Toegevoegd door - Ariën -, 12 jaar geleden

Specificaties HTML 5 gereedNa ongeveer vijf jaar ontwikkeling waarmee in 2012 de specificatie compleet was, is HTML5 nu opgenomen als officiële standaard. De specificatie is inmiddels al 2 jaar beschikbaar en te gebruiken in de huidige browsers. Zo maken er inmiddels ook vele websites gebruik van. Maar sinds kort is de nieuwe standaard door het Worldwide Web Consortium officieel als webstandaard aanbevolen.

Een groot voordeel van HTML5 is dat er steeds minder plugins zoals Adobe Flash, Java, Silverlight en QuickTime nodig zijn om applicaties in te maken, en te embedden in een HTML-document. Met de nieuwe mogelijkheden is het mogelijk met onder meer de video-tag en het canvas-element deze plug-in-applicaties na te bootsen voor videospelers, animaties of games.

Voor sommigen is DRM (Digital Rights Management) een groot gemis binnen HTML5, zo biedt Mozilla veel tegenstand bij het implementeren van deze beveiliging terwijl videodienst NetFlix zeker interesse in deze mogelijkheid heeft. Naar verwachting zal deze toevoeging in de HTML 5.1 standaard het daglicht zien.

In 2012 was er reeds een definitieve specificatie voor de standaard klaar, maar moest het W3C nog diverse beslissingen nemen om het tot een standaard uit te roepen. Uiteindelijk is er in samenwerking met 60 organisaties samengewerkt om de specificatie af te kunnen ronden en de opmaaktaal definitief te erkennen als een standaard.

Gerelateerde nieuwsberichten

19/12/2012 W3C rondt ontwerpfase HTML5 af
31/10/2010 Flash omzetten naar HTML5 dankzij Adobe
09/09/2010 Privacy en online advertising

 

Er zijn 2 reacties op 'Specificaties html 5 gereed'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
12 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Dankjewel Aar. Als iemand nog een goede HTML5 referentie-website weet waarin alle (officieel goedgekeurde) tags overzichtelijk worden uitgelegd, zou dat een mooie aanvulling zijn op dit bericht.
Wouter J
Wouter J
12 jaar geleden
 
Ozzie: http://html5doctor.com/ heel erg goed om de semantiek te leren en de nieuwe tags.

Merk overigens op dat alleen de HTML5 standaard van W3C hiermee slechts een W3C Recommendation is. De standaard was twee jaar geleden al "af". Ook is de HTML5 werkgroep van W3C een paar jaar geleden gesplit in de W3C werkgroep en het WHATWG. WHATWG handeerd een "living standard", ze geven de specificaties geen versie meer mee, het is gewoon een doorlopende steeds vernieuwende specificatie.

Als laatst wordt in dit artikel dingen genoemd die te maken hebben met CSS3 en de nieuwe JavaScript APIs. HTML5 is tegenwoordig een naam voor nieuwe technologie geworden, maar deze nieuwe technologie hebben niks te maken met de specificatie die van de week als recommendation is gemarkeerd.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.