Advies gevraagd

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Software Programmeur

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een organisatie waar je samen met een team werkt aan iets moois en waar je naast hard werken ook hard kunt lachen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Voor een informeel IT-bedrijf in omgeving Wassenaar zijn wij op zoek naar versterking. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als Software Programmeur lees dan snel verder! Werkzaamheden Programmeur Je bent bezig met het ontwikkelen van software en webapplicaties. Je kunt technische klussen uitvoeren op locatie. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een project goed

Bekijk vacature »

Mendix Consultant / Developer

Dit ga je doen Het in kaart brengen en analyseren van de functionele wensen van de klant rondom Mendix applicaties; Het fungeren als sparringpartner voor de (interne) klanten; Het opstellen van requirements en het vertalen hiervan naar technische mogelijkheden; Het opstellen van user stories; Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Het testen van op te leveren software en het zorg dragen voor de implementatie; Trainen van gebruikers in het gebruik van de applicatie; Werken in een Agile omgeving. Hier ga je werken De organisatie begeeft zich in de retail branche en focust zich

Bekijk vacature »

Full stack ontwikkelaar Laravel, Vue.js

Functie Als ontwikkelaar binnen deze organisatie hou jij je voornamelijk met lopende projecten voor de verschillende klanten. Zo bouw je de ene dag aan prijsschifting systemen en de andere dag onderzoek je crawlers en stel je ze zo in dat de data goed binnen komt binnen het systeem. Daarnaast bouw je mee aan dashboards en ben je dus constant bezig met het verbeteren van het platform. Er is een vaste werkwijze, zo werken ze met Trello kaarten en onderverdelen ze deze aan het begin van iedere week onder de developers. Dit wordt door de lead developer gedaan, maar in samenspraak

Bekijk vacature »

Software Developer C# .NET

Functie omschrijving Software Developer C# .NET gezocht voor een dynamische organisatie! Ben jij net afgestudeerd of toe aan een volgende stap in je maatschappelijke carrière? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Software Developer die klaar is voor een nieuwe uitdaging en die een organisatie in de regio Houten wil versterken. Je werkt in deze functie aan verschillende projecten en gaat vaak op bezoek bij klanten. In deze functie kun je een grote mate van uitdaging, diversiteit en verantwoordelijkheid verwachten. Bedrijfsprofiel Waar kom je te werken? Je komt te werken bij een organisatie dat gespecialiseerd is in

Bekijk vacature »

Junior Software Developer C# Verhuursector Verhuur

Samengevat: Wij ontwikkelen en leveren softwaresystemen voor de logistieke sector en de verhuursector. Ben jij geschikt als Junior Software Developer? Heb je ervaring met Delphi? Vaste baan: C# Software Developer Logistiek HBO €2.500 - €3.900 Deze werkgever is een software ontwikkelaar, gericht op software voor de logistieke sector. Deze werkgever heeft eigen producten ontwikkelen en leveren ook maatwerk. Ons bedrijf kent een boeiende en inspirerende werkomgeving met een open cultuur en mogelijkheden voor je verdere ontwikkeling. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om

Bekijk vacature »

Backend Developer Scrummaster .NET

Samengevat: Deze werkgever is een ambitieus internetbedrijf met een passie voor digitale communicatie. Ben jij geschikt als Backend Developer? Heb je ervaring met .NET platform? Vaste baan: Backend Developer / SCRUM Master Scrum HBO WO €3.800 - €6.000 Deze werkgever is een innovatief bedrijf met enthousiaste mensen die jarenlang ervaring hebben met het ontwikkelen internet- en intranetoplossingen. Wij houden van korte lijnen en open en eerlijke communicatie. Wij zetten graag onze jarenlange ervaring in om perfect werkende oplossingen te ontwikkelen. Wij ondersteunen dienstverlenende organisaties bij het ontwikkelen en realiseren van een effectief, adaptief communicatieplatform. Je ontwikkelt met ons de meest

Bekijk vacature »

Scrum Master

TenneT is hard groeiend om de onze ambities waar te kunnen maken. Zo nemen wij een leidende rol in het aanjagen van de energietransitie. Het werven van nieuw talent speelt daarin een cruciale rol. Wij zijn op zoek naar een gedreven Scrum master op onze locatie Arnhem die hieraan wil bijdragen en misschien ben jij dat wel? Jouw bijdrage aan TenneT Je begeleidt twee teams binnen de afdeling Platform Services (PLS). Je helpt mee de devops manier van werken van de teams verder door te ontwikkelen. Je helpt de PO bij het managen van de product backlog; het voorbereiden van

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Ontwikkelaar MS Dynamics 365 Projecten

Samengevat: Deze werkgever is de kwaliteitsdienst in de tuinbouwsector. Ben jij een ervaren ontwikkelaar? Heb jij ervaring met Ms Dynamics 365 BC? Vaste baan: Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC ICT MBO 3.500 - 5.000 Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC Ons bedrijf bewaakt en bevordert de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw. Wij kenmerken zich door openheid, ruimte voor initiatief, collegialiteit en zelfontplooiing. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. Functie: Voor de vacature als Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC Roelofarendsveen MBO

Bekijk vacature »

Back-end programmeur

Functieomschrijving Heb jij kort geleden jouw HBO ICT diploma in ontvangst mogen nemen? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Voor een uitdagende werkgever in omgeving Waalwijk zijn wij op zoek naar een enthousiaste softwareontwikkelaar met kennis of ervaring met C# en SQL. In een uitdagende rol als C#.NET Developer werk je samen met een enthousiast en informeel team aan het bouwen van maatwerk software voor variërende klanten. Verder ziet jouw takenpakket er als volgt uit: Je draagt bij aan de implementatie van aanpassingen, verbeteringen en aanvullingen in de C# based applicaties; Je houdt je bezig met het ontwikkelen

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als developer heb jij de keuze om aan te sluiten bij het team (13 developers) die op locatie projectmatig bij klanten werkt. Wanneer jij liever intern bij de werkgever werkt is er ook alle ruimte voor jou in het interne team (8 developers) van dit bedrijf. Je werkt samen aan verschillende projecten bij of voor de klant. Het project wordt aangeleverd door sales aan de project manager. Die maakt samen met de Resourcer een planning en op basis daarvan wordt uit het development team een “projectgroep” opgesteld. Hoeveel en welke projecten jij wilt oppakken gebeurt geheel in samenspraak met

Bekijk vacature »

Back end Node.js developer

Functie Het ontwikkelteam bestaat momenteel uit 5 (back-end) Developers, 2 systeembeheerders, 1 DevOps engineer, 1 Tech Lead en 2 Scrum Masters. Samen wordt er doorontwikkeld aan twee SaaS-platformen die in een hoog tempo doorontwikkeld moeten worden. Omdat innovatie een belangrijk speerpunt binnen de organisatie is, wordt er ook continu naar snellere en slimmere oplossingen te bedenken en realiseren. Als Back-end Developer hou jij je dagelijks bezig met vraagstukken zoals: API-development, high volume datastromen, het ontwikkelen van Bots aan de hand van A.I. Daarnaast denk en werk jij mee aan de onlineapplicaties voor klanten. Er wordt zelfstandig en in teamverband gewerkt

Bekijk vacature »

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

PHP Developer gezocht!

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een PHP Developer! Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder! Voor een organisatie in de regio Utrecht die zich bezighoud met het verbeteren van de medicatieveiligheid zoeken wij een Software Developer. In deze functie zijn wij op zoek naar een slimme en enthousiaste Developer die interesse heeft in farmacie, logistiek en ICT. Daarnaast beschik je over een goed analytisch vermogen en ben je van nature gestructureerd en resultaatgericht. Je moet in deze functie daadkrachtig, flexibel en communicatief goed zijn. Je verantwoordelijkheden bestaan uit: Object georiënteerd programmeren; Werken in

Bekijk vacature »
Danny Dillema

Danny Dillema

14/07/2011 10:40:49
Quote Anchor link
Hallo,

Ik heb een simpel gastenboek gemaakt.
Mijn vraag is of jullie hier naar willen kijken en kunnen aangeven wat er eventueel verbeterd kan worden.
Alvast bedankt!!

connect.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php
    $host
= "localhost";
    $user = "root";
    $pass = "";
    $db = "gastenboek";
    
    $connError = "Er kan op dit moment geen verbinding met de database worden gemaakt!<br />
                Probeert u het later nog eens.<br />"
;
    $dbError = "De database is op dit moment niet beschikbaar!<br />
                Probeert u het later nog eens."
;
                            
    mysql_connect($host, $user, $pass) or die($connError);
    
    if(!mysql_select_db($db)) {
        echo $dbError;
    }

?>


functies.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php    
    //geeft de tijd terug in nederlandse notatie    
    function convert_time($time) {
        return $time = date("d-m-Y, H:i:s", strtotime($time));
    }
    
    function
select_query($tabel, $field, $limit) {
        if($limit > 0) {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC LIMIT $limit";    
        }

        else {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC";
        }

        return mysql_query($query);
    }

?>


gastenboek.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
<?php ob_start(); ?>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="en">
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <meta name="Gastenboek" content="Gastenboek">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css" />
        <title>Simpel gastenboek</title>
    </head>
    <body>
        <?php
            session_start();
            
            include("include/connect.php");
            include("include/functies.php");
        ?>

        
        <h1>Simpel gastenboek</h1>
        
        <table width = "400">
            <tr><td><h3>Berichten</h3></td></tr>
            <tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>
            <?php
                $result
= select_query("items", "datum", "5");
                
                if(mysql_num_rows($result) > 0) {
                    for($i = 0; $i < 20 && $array = mysql_fetch_array($result); $i++) {
                        echo "<tr><td><b>Gepost op ".convert_time($array[3])."";  
                        echo " door ".htmlspecialchars_decode($array[1])."</b></tr>";
                        echo "<tr><td> ".htmlspecialchars_decode($array[2])." </td></tr>";
                        echo "<tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>";    
                    }
                }

                else {
                    echo "<tr><td>Er zijn nog geen berichten geplaatst!</td></tr>";
                    echo "<tr><td>-----------------------------------------------------------------</td></tr>";
                }

            ?>

        </table>
        
        <form method = "post" action = "<?php $_SERVER['PHP_SELF']; ?>">
            <table>
                <tr><td><h3>Plaats een nieuw bericht</h3></td></tr>
                <tr><td><b>Naam</b><br><input type = "text" name = "naam" value = "<?php if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam']; ?>"></td></tr>
                <tr><td><b>Bericht</b><br><textarea name = "bericht" cols = "40" rows = "6"><?php if(isset($_SESSION['bericht']))echo $_SESSION['bericht']; ?></textarea>
                <br>* maximaal 200 karakters!</td></tr>
                <tr><td><input type = "submit" name = "verzenden" value = "Verzenden"></td></tr>  
            </table>
        </form>
        <?php
            define("MAX_SIZE_NAAM", 40);
            define("MAX_SIZE_BERICHT", 200);
            
            if(isset($_SESSION['naam']) || isset($_SESSION['bericht'])) {
                unset($_SESSION['naam']);
                unset($_SESSION['bericht']);
            }

            
            if(isset($_POST['verzenden'])) {                                            
                $naam = $_POST['naam'];
                $bericht = $_POST['bericht'];
                $datum = date("c");

                $_SESSION['naam'] = $naam;
                $_SESSION['bericht'] = $bericht;
                
                if(empty($naam)) {
                    echo "Vul aub uw naam in!";
                    header("Refresh: 3");    
                }

                elseif(strlen($naam) > MAX_SIZE_NAAM) {
                    echo "Uw naam mag niet langer zijn dan 40 karakters!";
                    header("Refresh: 3");    
                }

                elseif(empty($bericht)) {
                    echo "Typ aub eerst een bericht!";
                    header("Refresh: 3");    
                }

                elseif(strlen($bericht) > MAX_SIZE_BERICHT) {
                    echo "Uw bericht mag niet langer zijn dan 200 karakters!";
                    header("Refresh: 3");    
                }

                elseif(preg_match('/[^0-9A-Za-z_\']/', $naam)) {
                    echo "U heeft 1 of meer karakters in uw naam die niet zijn toegestaan!<br>";
                    echo "Gebruik alleen letters, cijfers en underscore!";
                    header("Refresh: 3");
                }

                else {
                    $naam = mysql_real_escape_string(htmlentities($naam));
                    $bericht = mysql_real_escape_string(htmlentities($bericht));
                    $date = date("Y-m-d, H:i:s");
                    
                    $query = "INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', '$date')";
                    $result = mysql_query($query);
                    
                    //sessie verwijderen
                    session_destroy();
                    
                    header("Refresh: 0");
                }
            }

        ?>

    </body>
</html>
 
PHP hulp

PHP hulp

20/04/2024 00:20:41
 
Maikel  B

Maikel B

14/07/2011 10:44:27
Quote Anchor link
heb je ook ergens een voorbeeld online zodat we kunnen testen?

- Gebruik geen tables als opmaak maar gebruik div's en css
Gewijzigd op 14/07/2011 10:47:59 door Maikel B
 
Joris van Rijn

Joris van Rijn

14/07/2011 10:45:39
Quote Anchor link
Dit kan natuurlijk niet:
Eerst output naar de browser, en dan een header().

Lees even tutorials door waarom dat niet kan!
 
Danny Dillema

Danny Dillema

14/07/2011 11:02:26
Quote Anchor link
@Maikel
Nee ik heb geen voorbeeld online. Het is een klein project voor mijzelf waarmee ik mijn (web)programmeer vaardigheden wil verbeteren.

Welke redenen zijn er om div's in de plaats van tables als opmaak te gebruiken?

@Joris
Het werkt wel, dus ik neem aan dat het slechte programmeer stijl is?
Ik zal eens opzoek gaan naar waarom dit niet kan.
 
Bram Boos

Bram Boos

14/07/2011 11:07:42
Quote Anchor link
* Eerst de verwerking, dan pas HTML.
* Gebruik nooit ob_start, stop of flush.
* Waar is je foutafhandeling?

Ik heb een heel stuk van je code verbeterd:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
<?php
session_start();
//Connect
$db = array (
    'host' => 'localhost',
    'user' => 'root',
    'pass' => '',
    'dbname' => 'gastenboek'
);

if(!mysql_connect($db['host'], $db['user'], $db['pass']))
{

    trigger_error('Fout bij verbinden: '.mysql_error());
}

elseif(!mysql_select_db($db['dbname']))
{

    trigger_error('Fout bij selecteren database: '.mysql_error());
}
                          


//Functies
  
    function convert_time($time) {
        return $time = date("d-m-Y, H:i:s", strtotime($time));
    }
    
    function
select_query($tabel, $field, $limit) {
        if($limit > 0) {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC LIMIT $limit";    
        }

        else {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC";
        }

        return mysql_query($query);
    }



             define("MAX_SIZE_NAAM", 40);
            define("MAX_SIZE_BERICHT", 200);
            $error = array();
            if($_SERVER['request_method'] == 'POST') {    

            if(isset($_SESSION['naam']) || isset($_SESSION['bericht'])) {
                unset($_SESSION['naam']);
                unset($_SESSION['bericht']);
            }

                                        
                $datum = date("c");

                $_SESSION['naam'] = $_POST['naam'];
                $_SESSION['bericht'] = $_POST['bericht'];
                
                if(strlen($_POST['naam']) < 3) {
                    $error[] = "Vul aub uw naam in!";  
                }

                elseif(strlen($_POST['naam']) > MAX_SIZE_NAAM) {
                    $error[] = "Uw naam mag niet langer zijn dan 40 karakters!";
                }

                elseif(empty($_POST['bericht'])) {
                    $error[] = "Typ aub eerst een bericht!";
                }

                elseif(strlen($_POST['bericht']) > MAX_SIZE_BERICHT) {
                    $error[] = "Uw bericht mag niet langer zijn dan 200 karakters!";  
                }

                elseif(preg_match('/[^0-9A-Za-z_\']/', $_POST['naam'])) {
                    $error[] = "U heeft 1 of meer karakters in uw naam die niet zijn toegestaan!<br>";
                    $error[] = "Gebruik alleen letters, cijfers en underscore!";
                }

                else {
                    $naam = mysql_real_escape_string(htmlentities($naam));
                    $bericht = mysql_real_escape_string(htmlentities($bericht));
                    $date = date("Y-m-d, H:i:s");
                    
                    $query = "INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', '$date')";
                    $result = mysql_query($query);
                    
                    //sessie verwijderen
                    session_destroy();
                    
                }
            }



                $result = select_query("items", "datum", "5");
?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="en">
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <meta name="Gastenboek" content="Gastenboek">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css" />
        <title>Simpel gastenboek</title>
    </head>
    <body>
        
        <h1>Simpel gastenboek</h1>
        
        <table width = "400">
            <tr><td><h3>Berichten</h3></td></tr>
            <tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>
            <?php

                
                if(mysql_num_rows($result) > 0) {
                    for($i = 0; $i < 20 && $array = mysql_fetch_array($result); $i++) {
                        echo "<tr><td><b>Gepost op ".convert_time($array[3])."";  
                        echo " door ".htmlspecialchars_decode($array[1])."</b></tr>";
                        echo "<tr><td> ".htmlspecialchars_decode($array[2])." </td></tr>";
                        echo "<tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>";    
                    }
                }

                else {
                    echo "<tr><td>Er zijn nog geen berichten geplaatst!</td></tr>";
                    echo "<tr><td>-----------------------------------------------------------------</td></tr>";
                }

            ?>

        </table>
        <?php foreach($error as $melding) {echo $melding.'<br />'; } ?>
        
        <form method = "post" action ="">
            <table>
                <tr><td><h3>Plaats een nieuw bericht</h3></td></tr>
                <tr><td><b>Naam</b><br><input type = "text" name = "naam" value = "<?php if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam']; ?>"></td></tr>
                <tr><td><b>Bericht</b><br><textarea name = "bericht" cols = "40" rows = "6"><?php if(isset($_SESSION['bericht']))echo $_SESSION['bericht']; ?></textarea>
                <br>* maximaal 200 karakters!</td></tr>
                <tr><td><input type = "submit" name = "verzenden" value = "Verzenden"></td></tr>  
            </table>
        </form>
    </body>
</html>


Hopelijk kun je zelf een nette foutafhandeling in de query's inbouwen. Graag verwijs ik je door naar deze tutorial.
 
Wouter J

Wouter J

14/07/2011 11:08:01
Quote Anchor link
- Gebruik niet die viese ob_start(). Programmeer gewoon goed, dat betekend afhandeling boven het doctype en na het doctype alleen wat echo's.
- Lees ook eens deze tutorial.
- Al die headers als je iets fout hebt gedaan moet je weghalen. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens gewist worden.
- Regel 60-63 en regel 89,90 zijn onnodig variabelen kopiëren.
- Haal variabelen uit de quotes.
- Kijk of een query is gelukt en of er iets is verandert met mysql_affected_rows
- De uitroeptekens bij foutafhandeling komt heel opdringerig over.
- Gebruik niet elseif maar gewoon if. Het is voor de gebruiker beter om meteen alle fouten te zien.
- Maak je HTML op met divs en css, niet met tables.
- $_SERVER['PHP_SELF'] is XSS gevoelig. Vul bij action gewoon niks in.
- Kijk of een form verzonden is met
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST')
{

// verzonden
}
?>

- Gebruik geen *, selecteer welke velden je wilt.
- Gebruik goede foutafhandeling en niet or die.
- Gebruik geen fetch_array maar mysql_fetch_assoc
 
Danny Dillema

Danny Dillema

14/07/2011 11:22:24
Quote Anchor link
@Bram en Wouter
Bedankt!
Zodra ik tijd heb zal ik er mee aan de slag gaan.


Toevoeging op 14/07/2011 19:49:51:


Ok, ik heb het één en ander veranderd aan het script.
De tables heb ik nu nog even gelaten voor wat het is.
Ik ben benieuwd naar jullie mening.

debug_mode.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
    define('DEBUG_MODE', true);
    
    if(DEBUG_MODE)
    {

        error_reporting(E_ALL | E_STRICT);
        ini_set('display_errors', 1);
    }

    elseif(!DEBUG_MODE)
    {

        error_reporting(0);
        ini_set('display_errors', 0);
    }

?>

connect.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<?php    
    $db
= array (
        'host' => 'localhost',
        'user' => 'root',
        'pass' => '',
        'dbname' => 'gastenboek'
    );
        
    $mysql = mysql_connect($db['host'], $db['user'], $db['pass']);
    
    if(!$mysql){
        $error[] = "Er kan geen verbinding met de server worden gemaakt.";
        
        if(DEBUG_MODE) {
            $error[] = "<br>".mysql_error();
        }
    }

    else {
        $select_db = mysql_select_db($db['dbname']);
        
        if(!$select_db) {
            echo "Er kan geen geen verbinding met de database worden gemaakt.";
        
            if(DEBUG_MODE) {
                $error[] = "<br>".mysql_error();
            }
        }
    }
                          
?>

functies.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php    
    //geeft de tijd terug in nederlandse notatie    
    function convert_time($time) {
        return $time = date("d-m-Y, H:i:s", strtotime($time));
    }
    
    function
select_query($tabel, $field, $limit) {
        if($limit > 0) {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC LIMIT $limit";    
        }

        else {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC";
        }

        return mysql_query($query);
    }

?>

gastenboek.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
<?php
    session_start();

    $error = array();
    
    if(file_exists('include/debug_mode.php')) {        
        include("include/debug_mode.php");
    }

    else {
        $fatal_error = 1;
        $error[] = "Er is een fout opgetreden in het script.<br> Excuses voor het ongemak.";        
    }

    
    if(file_exists('include/connect.php')) {        
        include("include/connect.php");
    }

    else {
        $fatal_error = 1;
        $error[] =  "Er is een fout opgetreden in het script.<br> Excuses voor het ongemak.";
        
        if(DEDUG_MODE) {
            $error[] = "Het bestand \'include/connect.php\' is niet gevonden.";
        }        
    }

    
    if(file_exists('include/functies.php')) {        
        include('include/functies.php');
    }

    else {
        $fatal_error = 1;
        $error[] =  "Er is een fout opgetreden in het script.<br> Excuses voor het ongemak.";
        
        if(DEDUG_MODE) {
            $error[] = "Het bestand \'include/functies.php\' is niet gevonden.";
        }      
    }

    
    if(isset($fatal_error) == 1) {
        foreach($error as $melding) {
            echo $melding."<br>";
        }

        exit();    
    }

      
    define("MAX_SIZE_NAAM", 40);
    define("MAX_SIZE_BERICHT", 200);
    
    if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST') {                                            
        $_SESSION['naam'] = $_POST['naam'];
        $_SESSION['bericht'] = $_POST['bericht'];
        
        if(empty($_POST['naam'])) {
            $error[] = "Vul aub uw naam in.";
        }

        elseif(strlen($_POST['naam']) > MAX_SIZE_NAAM) {
            $error[] = "Uw naam mag niet langer zijn dan 40 karakters.";  
        }

        elseif(preg_match('/[^0-9A-Za-z_\']/', $_POST['naam'])) {
            $error[] = "U heeft 1 of meer karakters in uw naam die niet zijn toegestaan.<br>
                        Gebruik alleen letters, cijfers,underscore en single quotes."
;
        }

        else {
            $naam_ok = 1;
        }

        
        if(empty($_POST['bericht'])) {
            $error[] = "Typ aub eerst een bericht!";    
        }

        elseif(strlen($_POST['bericht']) > MAX_SIZE_BERICHT) {
            $error[] = "Uw bericht mag niet langer zijn dan 200 karakters.";    
        }

        else {
            $bericht_ok = 1;
        }

        
        if(isset($naam_ok) == 1 && isset($bericht_ok) == 1){
            $naam = mysql_real_escape_string(htmlentities($_POST['naam']));
            $bericht = mysql_real_escape_string(htmlentities($_POST['bericht']));
            $date = date("Y-m-d, H:i:s");
            
            $query = "INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', '$date')";
            $result = mysql_query($query);
            
            if(mysql_affected_rows() < 1) {
                $error[] = "Er is een fout opgetreden tijdens het verwerken van uw bericht.<br>
                        Probeert u het later nog eens."
;
                
                if(DEBUG_MODE) {
                    $error[] = "<br>".mysql_error();
                }    
            }

            //sessie verwijderen
            session_destroy();
        }
    }

?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="en">
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <meta name="Gastenboek" content="Gastenboek">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css" />
        <title>Simpel gastenboek</title>
    </head>
    <body>
        <h1>Simpel gastenboek</h1>
        
        <table width = "400">
            <tr><td><h3>Berichten</h3></td></tr>
            <tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>
            <?php
                $result
= select_query("items", "datum", "5");
                
                if(mysql_num_rows($result) > 0) {
                    for($i = 0; $i < 20 && $array = mysql_fetch_assoc($result); $i++) {
                        echo "<tr><td><b>Gepost op ".convert_time($array['datum'])."";  
                        echo " door ".htmlspecialchars_decode($array['naam'])."</b></tr>";
                        echo "<tr><td> ".htmlspecialchars_decode($array['bericht'])." </td></tr>";
                        echo "<tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>";    
                    }
                }

                else {
                    echo "<tr><td>Er zijn nog geen berichten geplaatst!</td></tr>";
                    echo "<tr><td>-----------------------------------------------------------------</td></tr>";
                    //bij een lege db wordt er geen error weergegeven
                    if(DEBUG_MODE) {
                        $error[] = "<br>".mysql_error();
                    }
                }

            ?>

        </table>
        
        <form method = "post" action = "">
            <table>
                <?php
                    foreach($error as $melding) {
                        echo "<tr><td>".$melding."</td></tr>";
                        }
                  
                ?>

                <tr><td><h3>Plaats een nieuw bericht</h3></td></tr>
                <tr><td><b>Naam</b><br><input type = "text" name = "naam" value = "<?php if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam']; ?>"></td></tr>
                <tr><td><b>Bericht</b><br><textarea name = "bericht" cols = "40" rows = "6"><?php if(isset($_SESSION['bericht']))echo $_SESSION['bericht']; ?></textarea>
                <br>* maximaal 200 karakters</td></tr>
                <tr><td><input type = "submit" name = "verzenden" value = "Verzenden"></td></tr>  
            </table>
        </form>
    </body>
</html>
Gewijzigd op 15/07/2011 02:51:38 door Danny Dillema
 
Danny Dillema

Danny Dillema

16/07/2011 08:11:21
Quote Anchor link
bump
 
Jelmer -

Jelmer -

16/07/2011 10:35:06
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
if(file_exists('include/functies.php')) {        
        include('include/functies.php');
    }
    else {
        $fatal_error = 1;
        $error[] =  "Er is een fout opgetreden in het script.<br> Excuses voor het ongemak.";
        
        if(DEDUG_MODE) {
            $error[] = "Het bestand \'include/functies.php\' is niet gevonden.";
        }      
    }

Goeie foutafhandeling is goed, maar dit is wel wat overdreven. Foutafhandeling goed hebben heeft twee doelen: je kan makkelijk zien wat er precies aan de hand is, en de bezoeker/gebruiker kan zien dat het niet zijn schuld is. De kans dat een include statement mislukt is nogal beperkt, en aangezien je die statements een heleboel gaat gebruiken lijkt het mij de moeite niet waard om per statement zo'n hele constructie eromheen te zetten.

Als je script zo afhankelijk is van dat externe bestand, gebruik dan require. Dan stopt PHP er vanzelf mee als het mislukt.
Als je dan ook in die uiterst zeldzame gevallen nog je gebruiker op de hoogte wilt stellen, kijk eens naar set_error_handler.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
isset($naam_ok) == 1

isset geeft al true of false terug, controleren of true true is, wat dan weer true oplevert, heeft geen zin. Gebruik geen isset() om te kijken of iets waar of niet waar is, alleen om te kijken of iets bestaat in een array zoals in $_POST. Sommige servers hebben nog een oude configuratie waarbij $naam_ok==1 ook waar is wanneer je je script aanroept als script.php?naam_ok=1. In jouw script zou je dan alsnog een berichtje kunnen plaatsen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
$naam = mysql_real_escape_string(htmlentities($_POST['naam']));
$bericht = mysql_real_escape_string(htmlentities($_POST['bericht']));

htmlentities zou ik pas doen bij het weergeven. Sla je invoer zo rauw mogelijk op, dan kan je je data ook nog voor andere doeleinden gaan gebruiken waar html entities alleen maar in de weg zitten. (Zoals een RSS feed die je maakt met de XML functies. Die zetten zelf al entities om.)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
$date = date("Y-m-d, H:i:s");

Kan ook gelijk in je query:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', NOW())


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
session_destroy();

Als je nog een ander script had draaien op die website die ook sessies gebruikte, zijn die ook weg. Gewoon unset($_SESSION['naam'], $_SESSION['bericht']) is beter in dit geval.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
for($i = 0; $i < 20 && $array = mysql_fetch_assoc($result); $i++)

Waarom een for-lus wanneer je maar 5 resultaten ophaalt doordat je al een LIMIT in je query specificeert? Gewoon simpel while($array = mysql_fetch_assoc($result)) is de normale manier.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
echo " door ".htmlspecialchars_decode($array['naam'])."</b></tr>";

Wat? htmlspecialchars_decode?! Waarom! Juist liever de andere kant op: rauw uit de database halen (en dus rauw erin stoppen) en dan hier htmlspecialchars gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen geen html in hun naam gaan gebruiken.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam'];

Als ik een "quote" in m'n naam heb zitten gaat het hier mis omdat ik het value-attribuut afsluit.

Klein detail waar je vast niet tegenaan gaat lopen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
if(file_exists('include/debug_mode.php')) {        
        include("include/debug_mode.php");

file_exists en include zoeken niet op dezelfde plek naar het bestand. file_exists kijkt alleen vanaf het pad waar je script draait (getcwd) terwijl include ook naar je include_path kijkt.
Gewijzigd op 16/07/2011 10:35:48 door Jelmer -
 
Danny Dillema

Danny Dillema

18/07/2011 12:41:38
Quote Anchor link
@Jelmer rrrr

Bedankt voor je input.

Toevoeging op 18/07/2011 18:01:08:

Zie hier het eindresultaat.
http://dannydillema.woelmuis.nl/index.php
En de nieuwe code:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
<?php
    session_start();

    $error = array();
          
    include("include/debug_mode.php");        
    include("include/connect.php");
    include('include/functies.php');
      
    define("MAX_SIZE_NAAM", 40);
    define("MAX_SIZE_BERICHT", 200);
    
    if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST') {                                            
        $_SESSION['naam'] = $_POST['naam'];
        $_SESSION['bericht'] = $_POST['bericht'];
        
        if(empty($_POST['naam'])) {
            $error[] = "Vul aub uw naam in.";
        }

        elseif(strlen($_POST['naam']) > MAX_SIZE_NAAM) {
            $error[] = "Uw naam mag niet langer zijn dan 40 karakters.";  
        }

        elseif(preg_match('/[^0-9A-Za-z_\']/', $_POST['naam'])) {
            $error[] = "U heeft 1 of meer karakters in uw naam die niet zijn toegestaan.<br>
                        Gebruik alleen letters, cijfers,underscore en single quotes."
;
        }

        else {
            $naam_ok = 1;
        }

        
        if(empty($_POST['bericht'])) {
            $error[] = "Typ aub eerst een bericht!";    
        }

        elseif(strlen($_POST['bericht']) > MAX_SIZE_BERICHT) {
            $error[] = "Uw bericht mag niet langer zijn dan 200 karakters.";    
        }

        else {
            $bericht_ok = 1;
        }

        
        if($naam_ok == 1 && $bericht_ok == 1){
            $naam = mysql_real_escape_string($_POST['naam']);
            $bericht = mysql_real_escape_string($_POST['bericht']);
            
            $query = "INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', NOW())";
            $result = mysql_query($query);
            
            if(mysql_affected_rows() < 1) {
                $error[] = "Er is een fout opgetreden tijdens het verwerken van uw bericht.<br>
                        Probeert u het later nog eens."
;
                
                if(DEBUG_MODE) {
                    $error[] = "<br>".mysql_error();
                }    
            }

            //sessie verwijderen
            unset($_SESSION['naam'], $_SESSION['bericht']);
        }
    }

?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="en">
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <meta name="Gastenboek" content="Gastenboek">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css">
        <title>Simpel gastenboek</title>
    </head>
    <body>
        <div id = "gastenboek_wrapper">
            <h1>Laat een berichtje achter</h1>
                <?php
                    $result
= select_query("items", "datum", "5");
                    
                    if(mysql_num_rows($result) > 0) {
                        while($array = mysql_fetch_assoc($result)) {
                            echo "
                                <div id = 'post'>
                                    <div id = 'post_info'>
                                        Gepost op "
.convert_time($array['datum'])."
                                        <br>door "
.htmlentities($array['naam'])."<br>
                                    </div>
                                    <div id = 'bericht'>"

                                        .htmlentities($array['bericht'])."<br><br>
                                    </div>
                                </div>
                            "
;        
                        }

                        echo "<div id = 'bericht_lijn_onder'></div>";
                    }
                
                    else {
                        echo "<br>Er zijn nog geen berichten geplaatst.";
                        //bij een lege db wordt er geen error weergegeven
                        if(DEBUG_MODE) {
                            $error[] = "<br>".mysql_error();
                        }
                    }

    
                    foreach($error as $melding) {
                        echo "<div id = 'error'><br>".$melding."</div>";
                    }
                  
                ?>

            <form method = "post" action = "">
                <h2>Plaats een nieuw bericht</h2>
                <b>Naam</b><br><input type = "text" name = "naam" value = "<?php if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam']; ?>"><br>
                <b>Bericht</b><br><textarea name = "bericht" cols = "40" rows = "4"><?php if(isset($_SESSION['bericht']))echo $_SESSION['bericht']; ?></textarea><br>
                * maximaal 200 karakters<br>
                <input type = "submit" name = "verzenden" value = "Verzenden" class = "button">  
            </form>
        </div>
    </body>
</html>
Gewijzigd op 18/07/2011 18:14:02 door Danny Dillema
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.