Aftelrijmpje, wie blijft over?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

C# Developer Research and Development - Delft

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Delft Vacature ID: 6307 Introductie C# Developer Research and Development - Delft - Onze klant is één van de meest innovatieve bedrijven in de region van Delft. Op dit moment zijn ze voor het innovatie centrum. In het innovatie centrum wordt gewerkt aan de nieuwste technieken voor navigatie software. R&D / C# / Pattern Recognition / Algorithms / 3d Data / DotNET Functieomschrijving Als C# Developer kom je te werken in een innovatief scrumteam. We ontwikkelen en door ontwikkelen de nieuwste technieken op het gebied van navigatie software. Deze software wordt onder andere

Bekijk vacature »

E-Identity Developer met Projectleider Kwaliteiten

Functieomschrijving Voor de kamer van koophandel zijn we op zoek naar een E-Identity developer met projectleider kwaliteiten. Voor deze opdracht zoekt KVK een Informatieanalist met Technisch Projectleider en ICT developer kwaliteiten, met kennis van E-identity. We zoeken in de breedte en niet specifiek in de diepte qua skillset. Een Junior Projectmanager, een Junior Informatieanalist, een Junior Developer (full stack), een Junior Designer en een Junior ICT architect ineen, met een sterk gevoel van stakeholder management en planning vaardigheden. Door de internationale setting, én de realisatie van ontsluiting van en naar basisregisters toe zijn wij op zoek naar enige ervaring binnen

Bekijk vacature »

C# developer

Functie Als ervaren Software Engineer wordt jij verantwoordelijk voor het bedenken en ontwikkelen van technische (maatwerk) oplossingen voor onze klanten en dit samen met de klant af te stemmen. Jij wordt o.a. verantwoordelijk voor de doorontwikkeling het software pakket welke voor ons enorm belangrijk is. Dit pakket zorgt er namelijk voor dat wij complete productielijnen kunnen aansturen en monitoren. Daarnaast heb jij actief contact met onze hoofdvestiging om het software achter een van onze systemen te verbeteren en te herschrijven. Momenteel zijn onze C# applicaties geschreven met o.a. Winforms. Echter hebben wij de actieve ambitie om dit te gaan herschrijven

Bekijk vacature »

Software developer - senior

Functie omschrijving Voor een echt softwarebedrijf in omgeving Gouda zijn wij op zoek naar versterking voor de afdeling Software Development! Ben jij op zoek naar een werkgever waar meerdere software developers werken aan interessante projecten? Ben jij op zoek naar een werkgever waar je onderdeel wordt van een team dat echt passie heeft voor het ontwikkelen van software? Dan ben je hier aan het juiste adres! Als softwareontwikkelaar kom je terecht bij een onafhankelijk, door kwaliteit gedreven, doortastend en daarbij op een Agile wijze werkend bedrijf. Ben jij een expert in het vertalen van Componenten van Functionaliteit naar Business lagen?

Bekijk vacature »

.Net developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als .Net Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Als developer bouw je in DevOps teams aan enterprise applicaties, nieuwe IOT, Chatbots of AI oplossingen. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren in dit vakgebied. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling. Mede hierdoor zij wij vorig jaar Microsoft Partner of the year geworden.

Bekijk vacature »

Frontend Developer

Dit ga je doen Door ontwikkelen van het online platform Deel uitmaken van verschillende ontwikkelteams Meedenken over UI/UX vraagstukken Uitdragen van Front-end binnen de organisatie Hier ga je werken Deze organisatie, gevestigd in de omgeving van Amsterdam, is een grote onderwijs instelling met meerdere vestigingen en een groot aantal studenten. Zo telt deze organisatie +/- 35.000 gebruikers. Bij deze organisatie staat jouw ontwikkeling centraal en is er veel ruimte voor eigen initiatieven. In samenwerking met jouw team ga jij de online omgeving verder ontwikkelen. In de rol van Front end Developer zal jij 50% van jouw tijd werken in het

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie De perfecte combinatie tussen techniek en vastgoed. Werk samen met de senior software developer om allerlei software van fluX te verbeteren. Gelukkig voel jij je helemaal thuis in de codewereld van .NET. Dus of je nu bezig bent met het verhogen van de conformiteitscore of het automatiseren van allerlei taxatiemodellen, jij weet precies hoe je de doelstellingen realiseert. En dat terwijl je ook samenwerkt met een extern ontwikkelteam. Waar dit team bepaalde softwaresystemen ontwikkelen, richt jij je vooral op onze Nederlands georiënteerde producten en alle wetgeving die daarbij komt kijken. Voor minimaal 32 uur per week verrijk jij onze

Bekijk vacature »

Back-end Developer Java

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van een zelfgebouwde applicatie in Java, Spring Framework, SQL, HTML, CSS en Javascript; End-to-end beheer m.b.t. de applicatie en koppelen van applicaties binnen het landschap; Ontwikkelen van rapportages voor de interne organisatie; Ontwikkelen van aanvullende functionaliteiten m.b.t. de applicatie; Uitvoeren van testen en code reviews. Hier ga je werken Binnen deze organisatie kom je te werken op de afdeling die medische gegevens verzamelt vanuit het hele land. Denk hierbij aan vertrouwelijke persoonsgegevens. Het team verwerkt al deze data met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de zorg in heel Nederland.

Bekijk vacature »

Full Stack PHP Developer

Functieomschrijving Ervaren PHP Developer gezocht! Wij zijn op zoek naar een ervaren PHP Developer die het IT team van een organisatie in de regio Ermelo gaat versterken. Voor deze functie zijn we op zoek naar een enthousiaste en breed georiënteerde IT-er die deze innovatieve organisatie nog een stap verder gaat brengen. Wij zijn op zoek naar iemand die communicatief goed is en die zelfstandig problemen op kan lossen. Je bent verantwoordelijk voor het samenwerken met een externe partij het is hierbij jouw taak om deze partij uit te dagen op het geleverde werk. Het schrijven van concepten aan de AI

Bekijk vacature »

Technisch Applicatie ontwikkelaar

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en zoek jij een informele werkgever waar je zelfstandig kunt werken binnen een leuk IT team, lees dan snel verder want wie weet zijn wij op zoek naar jou! In deze functie werk jij voornamelijk aan: Het onderhouden en ontwikkelen van de IT systemen; Het opzetten van Azure Cloud systemen, denk aan interfaces, hardware op de Cloud, webportalen of BI functies; Werk je aan scripts binnen verschillende software applicaties, denk aan ERP en CAD; Ontwikkel en implementeren je MS PowerApps en Power BI. Bedrijfsprofiel Je komt terecht bij een familiair

Bekijk vacature »

Back-end Programmeur

Functieomschrijving Heb jij kort geleden je HBO ICT in ontvangst mogen nemen? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Voor een ambitieuze werkgever in de regio van Breda zijn wij op zoek naar een Back-end programmeur met affiniteit met C#.NET, SQL en MS Access. Samen met team bestaand uit ware ICT professionals ben je verantwoordelijk voor het bouwen van maatwerk software voor hun klanten. Belangrijk is dat je kennis of ervaring hebt van C#.NET en SQL. Je toont een flexibele en sociale houding naar klanten toe. Je denkt in nieuwe mogelijkheden & gaat graag de uitdaging aan. Bedrijfsprofiel De

Bekijk vacature »

Mendix Developer

Voor Troostwijk Groep zoeken wij een: Mendix Developer Wij zoeken Je bent een getalenteerde en ervaren Mendix Developer en het is tijd om je horizon te verbreden. Je wilt minder coderen en meer modelleren, minder bezig zijn met allerlei technische details en randvoorwaarden en meer met functionaliteit. Daarnaast ben je trots op de innovatieve en gebruiksvriendelijke applicaties die je in de loop van de jaren hebt gebouwd. Werk je graag in een enthousiast team, wil je veel vrijheid en kun je tegelijkertijd goed met deadlines omgaan, dan ben jij absoluut degene die wij zoeken! Wat je nodig hebt is ruime

Bekijk vacature »

Senior C# Software Ontwikkelaar te Zaandam

Bedrijfsomschrijving Deze werkgever heeft als missie om haar klanten op ICT-gebied volledig te ontzorgen. Ze zijn een ICT bedrijf met een verscheidenheid aan ICT oplossingen waaronder Cloud oplossingen en een groot deel van het werk is gericht op software realisatie. Voor de Enterprise-klanten voert het relatief kleine ontwikkelteam waar jij deel uit van kan gaan maken binnen deze organisatie te Zaandam de grootste opdrachten uit. Niet alleen websites en complexe webapplicaties maar ook mobile apps, web services en complete systeemintegraties! Je moet dan denken aan Dynamics, Sharepoint en Salesforce. Je komt hier terecht in een relatief kleine organisatie met ontzettend

Bekijk vacature »

Full Stack Developer

Dit ga je doen Ontwikkelen van Product Informatie Management (PIM) systemen; Werken aan zowel grotere als kleine projecten voor toonaangevende klanten binnen o.a. de retail; Verantwoordelijk voor de front-end werkzaamheden; Naast de front-end werk je ook aan de backend. Hier ga je werken Als Full Stack Developer komt je te werken binnen een vooruitstrevende organisatie die Product Informatie Management (PIM) systemen levert aan hun klanten. Hun klanten zijn toonaangevende bedrijven binnen o.a. de retail. De organisatie zit gevestigd in regio Zwolle en bestaat uit zo'n 35 medewerkers, waarvan 30 IT. Je komt te werken binnen één van de zelfsturende development

Bekijk vacature »

Developer Front-end

Functie omschrijving Front-end Developer gezocht! Wij zijn op zoek naar een front-end developer voor een organisatie in de regio Veenendaal die de eindverantwoordelijkheid op zich neemt van alles wat met design te maken heeft. Je hebt in deze functie een adviserende rol hiervoor moet je beschikken over een grote dosis vakinhoudelijke kennis. Je creëert unieke concepten door samen met collega’s en klanten te overleggen over aangeleverde designs. Hiermee draag jij je steentje bij aan de groeiambities van de klant. Jij wordt het vaste aanspreekpunt voor klanten wanneer het gaat over planningen, hierin is het jouw taak om alle betrokkenen goed

Bekijk vacature »
Obelix Idefix

Obelix Idefix

06/03/2021 17:07:23
Quote Anchor link
Voor een andere hobby heb ik een uitdaging gekregen.
Bijna iedereen kent die aftelrijmpjes wel.
Iene miene mutte is er 1 van.
Als je dat met 6 mensen doet, blijft uiteindelijk nummer 1 over.
Maar wie blijft er over als er veel meer mee doen? Stel 2.500.000 deelnemers.
Bij 100, 10.000 en 1.000.000 mensen blijven respectievelijk over: #10, #5898 en #154107.

Ik weet niet hoe dit eenvoudig op te lossen is met pen en papier.
Heb Excel geprobeerd, zonder succes.

Mijn idee was nu om het eens te proberen via php. Door een array te maken.
Met elke deelnemer een waarde tussen 1 en 18 (volgens mij het aantal woorden van iene miene mutte). En dan steeds die 18e te verwijderen.
Dat in een loop, zodat er uiteindelijk 1 over blijft.

Ben aan het stoeien geweest met unset, array_splice en array_value bezig geweest.

Iemand die mee kan/wil denken?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
$y    =    1;    
$array = array();
$array[] = 0;    //    startwaarde array = 0. Deze gevuld, zodat combinatie voor mij wat makkelijker leesbaar is
for ($x = 1; $x <= 180; $x++)    //    loop met klein aantal waarden om array te vullen
{
    $array[] = $y;
    $y++;
    if($y == 18)    //    het idee: het aftelrijmpje heeft 18 woorden. Door zo te nummeren, kan ik makkelijk verwijderen.
    {
        $y =1;
    }
}

//    print_r($array);

//    echo "<hr>";

for($n = 1 ; $n < 10 ; $n++)    //    een loop om daarbinnen elementen te verwijderen
{
    for($z = 17; $z < 180; $z=$z+18)    //    1e element is 17e om te verwijderen, daarna stteds de 18.
    {
        unset($array[$z]);    //    verwijder element
    }
//    print_r($array);
}
Gewijzigd op 06/03/2021 17:10:30 door Obelix Idefix
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 00:30:48
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

07/03/2021 10:31:24
Quote Anchor link
Even voor het ontbijt...

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
<?php

$aantalWinnaars
= 6;
$spelers = array();
$overslaan = 18;

// maak een lijst aan met spelers
for($i = 0 ; $i < 100 ; $i++) {
    $spelers[] = "Speler " . ($i + 1);
}


$winnaarKeys = ineMineMutte($spelers, $aantalWinnaars, $overslaan);

print_r($winnaarKeys);

foreach($winnaarKeys as $key) {
    echo $spelers[$key] . "<br>\n";
}

function
ineMineMutte($spelers, $aantalWinnaars, $overslaan)
{

    $i = 0;
    $winnaars = array();
    
    if($aantalWinnaars >= count($spelers)) {
        throw new Exception("Aantal winnaars moet kleiner zijn dan aantal spelers.");
    }

    if($overslaan < 0) {
        throw new Exception("Het aantal spelers dat overgeslagen moet worden moet een positief getal zijn.");
    }

    
    while(1) { // oneindige lus
        foreach($spelers as $key => $speler) { // loop door alle spelers
            if(!in_array($key, $winnaars)) { // speler kan slechts één keer winnen
                if($i == $overslaan) { // de 18e speler zeg maar
                    $winnaars[] = $key; // voeg toe aan winnaars
                    $i = 0; // opnieuw tellen naar 18
                    if(count($winnaars) == $aantalWinnaars) { // indien we voldoende winnaars hebben
                        return $winnaars;
                    }
                }
else {
                    $i++;
                }
            }
        }
    }
}

?>
Gewijzigd op 07/03/2021 10:42:11 door Frank Nietbelangrijk
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

07/03/2021 17:40:08
Quote Anchor link
Het duurde even voordat ik doorhad wat je precies bedoelde:
- Nummer 18 moet er uit (bij 6 spelers dus uiteindelijk, in het 3e rondje, speler 6).
- Daarna ga je met degene daarnaast weer verder, en dan weer de 18e (speler 3), enz.
- Dan heb je nog speler 1,2,4,5 over; valt speler 2 er dus uit.
- Dan 5, dan 4, en houd je dus speler 1 over.

Fijn, een potje golf op zondag:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
<?php

/**
 * Array met spelers elimineren, net zolang tot er 1 over is.
 * $players  Array met spelersnamen.
 * $target  Degene die er uit moet (computers tellen vanaf 0, dus dit is het "aantal
 *   woorden" - 1).
 */

function ienemienemutte($players,$target){
  $index = 0;
  while(($count = count($players)) > 1){ //pas stoppen als er nog maar 1 speler is
    $players = array_values($players); //numerieke, opvolgende key
    unset($players[$index = ($index + $target) % $count]); //target verwijderen (via
      //de modulus (%) wordt rekening gehouden de kans dat we "rond" zijn = opnieuw
      //vooraan beginnen)

  }
  return array_pop($players); //enige overgebleven speler = winnaar
}
/**
 * Array met spelersnamen (base-1) maken.
 * $count  Aantal spelers.
 */

function players($count){
  $players = [];
  for($i = 1; $i <= $count; $i++) $players[] = "speler $i";
  return $players;
}


print(ienemienemutte(players(6),17)."<br>\n"); //speler 1
print(ienemienemutte(players(100),17)."<br>\n"); //speler 10
print(ienemienemutte(players(10000),17)."<br>\n"); //speler 5898
//print(ienemienemutte(players(1000000),17)."<br>\n");


?>

Die laatste heb ik in commentaar gezet, omdat dat bij mij enorm lang duurde. De eerste 3 klopten wel met je opgave, dus ik ga er vanuit die laatste ook (en uiteindelijk voor 2.5M dus ook - als je maar voldoende geduld / CPU power hebt).

De volgende uitdaging is dus om het proces zo te optimaliseren dat dit antwoord ook binnen redelijke tijd wordt verkregen.

-----

De meeste tijd bleek in de herindexering van $players te zitten (dmv array_values() - vooral bij grotere arrays). Die moet er dus uit. Dat heb ik gedaan door een speler niet echt te verwijderen, maar alleen zijn naam. Pas als de hele kring een keer aan de beurt is geweest wordt de lijst met spelers in 1x opgeschoond (mbv array_filter()). Bij de "grotere kringen" scheelt dat dus enorm vaak tussentijds opschonen. Ondanks dat je nu dus steeds "alle stoelen moet nalopen" (ook de reeds lege), en niet zoals in bovenstaande versie direct naar het volgende "slachtoffer" kunt "springen", is dit toch vele malen sneller/efficiënter.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php

function ienemienemutte($players,$target){
  $index = 0; //begin in eerste instantie bij de 1e speler in de kring; in de volgende
    //ronde van de while-lus hieronder gaan we verder met de index van de ronde ervoor

  while(count($players = array_filter($players)) > 1) //"verwijderde" spelers echt
    //verwijderen

    foreach($players as $key => $player) //kring langslopen (begin bij huidige index)
      if($player && ($index++ == $target)) //"verwijderde" spelers overslaan; de 2e
        //voorwaarde wordt dus alleen "uitgevoerd" (= index opgehoogd) als de speler
        //nog in het spel is

        $players[$key] = $index = 0; //speler "verwijderen", teller resetten
  return array_pop($players);
}


?>
Gewijzigd op 07/03/2021 23:20:24 door Rob Doemaarwat
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

09/03/2021 10:25:51
Quote Anchor link
Beide heren: bedankt!!
Ik ga beide z.s.m. testen/vergelijken (en bestuderen).
Ik begrijp nu waarom ik er zelf niet uit ben gekomen ;-)
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

10/03/2021 13:07:01
Quote Anchor link
@Frank: Ik heb het script getest en proberen te doorgronden.
Het script levert me niet de verwachte antwoorden op. Bij 6 deelnemers zou nummer 1 de overblijven/winnen.
Bij 100, 10.000 en 1.000.000 mensen blijven respectievelijk over: #10, #5898 en #154107.

Het script van @Rob doet dat wel. Dank daarvoor.
Is er nog een mogelijkheid om het aantal spelers "onbeperkt" groot te maken?
Heb het aantal als test eens flink verhoogd, maar liep aan tegen Fatal error: Allowed memory size
Heb dat proberen op te lossen met
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
ini_set('memory_limit', '2048M'); // or you could use 1G

het geheugen op te hogen. Tot 1G. De melding blijft komen bij een heel groot aantal deelnemers.
Is daar nog een oplossing voor?
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

10/03/2021 13:44:08
Quote Anchor link
Met mijn "versie 2" heb je volgens mij geheugen nodig voor 2x de lijst met deelnemers (tijdens array_filter() wordt er een (bijna) kopie van de originele lijst gemaakt). Als je de "namen" dus een beetje kort houdt kun je zelf uitrekenen hoe ver je met een bepaalde hoeveelheid RAM komt. Zelf kwam ik (met de "speler xxx" namen) met 1M spelers op peak memory 131Mb, en met 10M spelers op 1.5G (meer deelnemers = langere namen = waarschijnlijk wel de reden dat het niet helemaal lineair schaalt).

Mocht je boven je RAM limiet uit willen dan kun je de hele array op schijf opslaan (en dus steeds door de file heen akkeren), maar dan zal het allemaal wel heel traag worden. Of er even een avondje wiskunde aan wijden, waardoor je niet alles "na hoeft te spelen", maar _uitrekent_ wie er wint (?).
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

10/03/2021 14:17:46
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 10/03/2021 13:44:08:
Mocht je boven je RAM limiet uit willen dan kun je de hele array op schijf opslaan (en dus steeds door de file heen akkeren), maar dan zal het allemaal wel heel traag worden.

Geen idee hoe dat te doen.

Rob Doemaarwat op 10/03/2021 13:44:08:
Of er even een avondje wiskunde aan wijden, waardoor je niet alles "na hoeft te spelen", maar _uitrekent_ wie er wint (?).

Mijn wiskundekennis is nog minder dan die van PHP....
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

10/03/2021 14:58:15
Quote Anchor link
Obelix Idefix op 10/03/2021 14:17:46:
Geen idee hoe dat te doen.

Bijvoorbeeld voor elke "speler" een regel in een (tekst-) bestand plaatsen, dus
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
speler 1
speler 2
enz

Ipv door een array te lopen ga je dan
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php

$f
= fopen('players.txt','r');
while(!feof($f)){
  $player = fgets($f);
  //je hebt nu dus steeds maar 1 speler "in het geheugen"
  //in plaats van "allemaal"

}
fclose($f);

?>

Als je je "array" wilt aanpassen schrijf je de aanpassingen naar een nieuw bestand, enz.

Nu is je limiet opeens de grote van je schijf (ik vermoed dat er eerder een beperking op je geduld zit).
Gewijzigd op 10/03/2021 15:03:05 door Rob Doemaarwat
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.