Aftelrijmpje, wie blijft over?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Microsoft Acess Developer

Functieomschrijving Wat ga je doen? Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Software Developer, en komen de volgende kennisgebieden jou niet vreemd voor: MS Acces, C# & SQL? Vind jij het daarnaast leuk om maatwerk software te ontwikkelen voor klanten in een bijzondere branche? Lees dan snel verder! Als developer ben jij samen met een gemotiveerd team van 10 collega’s verantwoordelijk voor het creëren van aangemeten software voor klanten. Je bent klantvriendelijk en oplossingsgericht ingesteld, omdat het essentieel is om de klanten zo goed mogelijk te helpen met hun uitdagingen. Het is mogelijk om vanuit huis je werkzaamheden uit te

Bekijk vacature »

Back-end developer

Functieomschrijving Voor een gewaardeerde werkgever in regio Tilburg zijn wij op zoek naar een gemotiveerde SQL Developer/ functioneel consultant. Jij wordt verantwoordelijk voor zowel het ontwerpen en implementeren van SQL-databases als voor het in kaart brengen van de bedrijfsprocessen van een organisatie en het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt als volgt uit te zien: Ontwerp en implementatie van SQL-databases: Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert SQL-databases om de data behoeften van de organisatie te ondersteunen; Analyse van bedrijfsprocessen: Je analyseert de bedrijfsprocessen van de organisatie om de behoeften van de klant te begrijpen en te vertalen naar

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Als Lead PHP developer bijdragen aan het onderwijs

Functie Als Lead PHP developer zet je samen met het team en de andere lead developers de technische lijnen uit als het gaat om het ontwikkelen van de applicaties en bepaal je samen met de PO waar elke sprint aan gewerkt zal worden. Je kunt op basis van een user story een goede aanpak formuleren en een planning opstellen, en andere hierin meenemen. Wanneer je team code schrijft verwacht je degelijke oplossingen, bij voorkeur gebruik makend van Domain Driven Design. Je ziet toegevoegde waarde in het beoordelen van het werk van collega’s om zo samen te streven naar hoge kwaliteit

Bekijk vacature »

Front-end developer gezocht

Functie Je komt in een team met ambitieuze developers die de passie voor Front-End met jou delen. Samen ga je aan de slag met leuke en leerzame opdrachten. Het team heeft een eigen budget en financiën en zij bepalen zelf hoe dat besteed en investeert wordt. Je gebruikt tools als JavaScript, Node.js, React, Angular, Typescript en Vue.js wanneer je werkt aan de opdrachten. Daarnaast zul je veel leren van je collega’s en gezamenlijk een leuke tijd doorbrengen tijdens activiteiten zoals wintersport, hackatons en conferentiebezoeken. Je krijgt niet alleen de mogelijkheid Front-End te ontwikkelen, maar ook vooral jezelf. Dit kan behaald

Bekijk vacature »

C# Developer

Dit ga je doen De requirements in kaart brengen van de klant; Implementeren van functionele en technische specificaties bij opdrachtgevers; Oplossen van bugs; Meewerken aan maatwerksoftware voor nieuwe opdrachtgevers; Het testen en uitleveren van nieuwe functionaliteiten naar de acceptatie en productieomgeving De database ontwikkelen en onderhouden; Hier ga je werken Onze klant is gevestigd in het westen van Nederland en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor de levensmiddelen industrie. De software die het team maakt optimaliseert voornamelijk de administratieve processen, maakt deze meetbaar en zorgt ervoor dat de data zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Binnen een van

Bekijk vacature »

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

Traineeship Full Stack .NET Developer

Dit ga je doen Start op 7 augustus 2023 bij de Experis Academy en ontwikkel jezelf tot een gewilde Full Stack .NET Developer. Maar hoe ziet het traineeship eruit en wat kun je verwachten? Periode 1 De eerste 3 maanden volg je fulltime, vanuit huis, een op maat gemaakte training in teamverband. Je leert belangrijke theorie en krijgt kennis van de benodigde vaardigheden en competenties die nodig zijn om de IT-arbeidsmarkt te betreden. Zowel zelfstandig als in teamverband voer je praktijkopdrachten op het gebied van front- en backend development uit. Wat er per week op het programma staat kun je

Bekijk vacature »

PHP Developer

As a PHP Developer at Coolblue, you ensure that our webshops work as optimal as possible. How do I become a PHP Developer at Coolblue? As a PHP Developer you work together with other development teams to make our webshop work as optimal as possible and to make our customers happy. Although you are a PHP Developer, you are not averse to a little TypeScript or other technologies that might be used. Would you also like to become a PHP Developer at Coolblue? Read below if the job suits you. You enjoy doing this Writing vanilla PHP code. Working with

Bekijk vacature »

Scrum Master

TenneT is hard groeiend om de onze ambities waar te kunnen maken. Zo nemen wij een leidende rol in het aanjagen van de energietransitie. Het werven van nieuw talent speelt daarin een cruciale rol. Wij zijn op zoek naar een gedreven Scrum master op onze locatie Arnhem die hieraan wil bijdragen en misschien ben jij dat wel? Jouw bijdrage aan TenneT Je begeleidt twee teams binnen de afdeling Platform Services (PLS). Je helpt mee de devops manier van werken van de teams verder door te ontwikkelen. Je helpt de PO bij het managen van de product backlog; het voorbereiden van

Bekijk vacature »

Outsystems Developer Medior

Dit ga je doen Bouwen aan nieuwe en innovatieve applicaties; Maken van koppelingen tussen Outsystems en het bestaande applicatielandschap; Troubleshooting op bestaande software. Hier ga je werken De organisatie is internationale speler binnen de bouwbranche en richt zich op de infrastructuur, zowel boven als onder de grond. Ze zijn ruim 1100 man groot en maken op IT vlak een mooie groei door. Als ervaren Developer kom je te werken op een IT-afdeling van zo'n 25 man groot. Een aantal jaar geleden hebben ze de keuze gemaakt om zich meer te gaan richten op ontwikkeling en door de groei van de

Bekijk vacature »

Medior/senior PHP ontwikkelaar E-commerce

Functie Het software development team bestaat momenteel 5 scrum teams . Ieder team heeft een eigen SCRUM Master en eigen tester. Zij werken voornamelijk in PHP en met hun eigen geschreven framework wat Symfony based is . Jij bent samen met je collega’s verantwoordelijk voor het interne softwaresysteem en alle projecten die daar omheen lopen. Alles wat jij ontwikkelt, wordt direct toegepast en uitgerold (wereldwijd). Dit maakt jouw werk tastbaar en uitdagend! Een greep uit jouw werkzaamheden: Toevoegen en ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten Logistieke software ontwikkelen voor intern gebruik Tientallen gigabytes aan data inzichtelijk maken Altijd op zoek gaan naar

Bekijk vacature »

Java Developer (Training And Simulation)

Wat jij doet Je zou onze Java Developer zijn en nauw samenwerken met je Product Owner, Software System Engineer, Scrum Master en andere Developers. Samen draag je bij aan een multidisciplinair en zelf organiserend Agile team. De rol is zeer afwisselend en bestaat uit, maar is zeker niet beperkt tot: de-risk en prototype onbewezen simulatietechnologieën; simulatiekaders ontwikkelen voor gebruik door andere teams; je bent goed in het begrijpen van ingewikkelde ideeën; heeft de mogelijkheid om nauw samen te werken met grote internationale klanten, leveranciers en overheden om onze oplossingen, vastleggingsvereisten, enz. te definiëren en te presenteren. Ben jij het? Wij

Bekijk vacature »

Cloud Developer

Cloud Developers opgelet! Bij Luminis zijn ze opzoek naar jou. Lees de vacature en solliciteer direct. Luminis is een software- en technologiebedrijf met meerdere vestigingen. Vanuit deze vestigingen werken 200 professionals aan technisch hoogwaardige oplossingen voor klanten zoals KLM, Nike en Bol.com. Ook ontwikkelt Luminis eigen oplossingen op het gebied van cloud, Internet of Things, data intelligence, e-sports en e-learning. Luminis onderscheidt zich door aantoonbaar voorop te lopen in technologie en innovatie. Luminis heeft drie kernpunten die verankerd zitten in alles wat we doen: het omarmen van nieuwe technologie, meesterschap en kennis delen. Functiebeschrijving First things first! Het is belangrijk

Bekijk vacature »

Senior Java Ontwikkelaar

Dit ga je doen Werken aan uiteenlopende interne projecten voor grote (internationale) organisaties; Ontwikkelen van diverse (web)applicaties en platformen met technieken als Java, Azure en ASP.NET; Complexe vraagstukken tackelen met jouw expertise en ervaring; Waar nodig help jij je collega's om samen tot de juiste oplossing te komen. Hier ga je werken Als Java Developer kom je te werken bij een internationale organisatie in regio Amsterdam die zich richt op procesoptimalisatie door middel van zeer complexe IT oplossingen. Dit doen zij op het allerhoogste niveau met vestigingen over heel de wereld en met een groot aantal aansprekende, maatschappelijk betrokken klanten.

Bekijk vacature »
Obelix Idefix

Obelix Idefix

06/03/2021 17:07:23
Quote Anchor link
Voor een andere hobby heb ik een uitdaging gekregen.
Bijna iedereen kent die aftelrijmpjes wel.
Iene miene mutte is er 1 van.
Als je dat met 6 mensen doet, blijft uiteindelijk nummer 1 over.
Maar wie blijft er over als er veel meer mee doen? Stel 2.500.000 deelnemers.
Bij 100, 10.000 en 1.000.000 mensen blijven respectievelijk over: #10, #5898 en #154107.

Ik weet niet hoe dit eenvoudig op te lossen is met pen en papier.
Heb Excel geprobeerd, zonder succes.

Mijn idee was nu om het eens te proberen via php. Door een array te maken.
Met elke deelnemer een waarde tussen 1 en 18 (volgens mij het aantal woorden van iene miene mutte). En dan steeds die 18e te verwijderen.
Dat in een loop, zodat er uiteindelijk 1 over blijft.

Ben aan het stoeien geweest met unset, array_splice en array_value bezig geweest.

Iemand die mee kan/wil denken?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
$y    =    1;    
$array = array();
$array[] = 0;    //    startwaarde array = 0. Deze gevuld, zodat combinatie voor mij wat makkelijker leesbaar is
for ($x = 1; $x <= 180; $x++)    //    loop met klein aantal waarden om array te vullen
{
    $array[] = $y;
    $y++;
    if($y == 18)    //    het idee: het aftelrijmpje heeft 18 woorden. Door zo te nummeren, kan ik makkelijk verwijderen.
    {
        $y =1;
    }
}

//    print_r($array);

//    echo "<hr>";

for($n = 1 ; $n < 10 ; $n++)    //    een loop om daarbinnen elementen te verwijderen
{
    for($z = 17; $z < 180; $z=$z+18)    //    1e element is 17e om te verwijderen, daarna stteds de 18.
    {
        unset($array[$z]);    //    verwijder element
    }
//    print_r($array);
}
Gewijzigd op 06/03/2021 17:10:30 door Obelix Idefix
 
PHP hulp

PHP hulp

18/04/2024 15:22:51
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

07/03/2021 10:31:24
Quote Anchor link
Even voor het ontbijt...

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
<?php

$aantalWinnaars
= 6;
$spelers = array();
$overslaan = 18;

// maak een lijst aan met spelers
for($i = 0 ; $i < 100 ; $i++) {
    $spelers[] = "Speler " . ($i + 1);
}


$winnaarKeys = ineMineMutte($spelers, $aantalWinnaars, $overslaan);

print_r($winnaarKeys);

foreach($winnaarKeys as $key) {
    echo $spelers[$key] . "<br>\n";
}

function
ineMineMutte($spelers, $aantalWinnaars, $overslaan)
{

    $i = 0;
    $winnaars = array();
    
    if($aantalWinnaars >= count($spelers)) {
        throw new Exception("Aantal winnaars moet kleiner zijn dan aantal spelers.");
    }

    if($overslaan < 0) {
        throw new Exception("Het aantal spelers dat overgeslagen moet worden moet een positief getal zijn.");
    }

    
    while(1) { // oneindige lus
        foreach($spelers as $key => $speler) { // loop door alle spelers
            if(!in_array($key, $winnaars)) { // speler kan slechts één keer winnen
                if($i == $overslaan) { // de 18e speler zeg maar
                    $winnaars[] = $key; // voeg toe aan winnaars
                    $i = 0; // opnieuw tellen naar 18
                    if(count($winnaars) == $aantalWinnaars) { // indien we voldoende winnaars hebben
                        return $winnaars;
                    }
                }
else {
                    $i++;
                }
            }
        }
    }
}

?>
Gewijzigd op 07/03/2021 10:42:11 door Frank Nietbelangrijk
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

07/03/2021 17:40:08
Quote Anchor link
Het duurde even voordat ik doorhad wat je precies bedoelde:
- Nummer 18 moet er uit (bij 6 spelers dus uiteindelijk, in het 3e rondje, speler 6).
- Daarna ga je met degene daarnaast weer verder, en dan weer de 18e (speler 3), enz.
- Dan heb je nog speler 1,2,4,5 over; valt speler 2 er dus uit.
- Dan 5, dan 4, en houd je dus speler 1 over.

Fijn, een potje golf op zondag:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
<?php

/**
 * Array met spelers elimineren, net zolang tot er 1 over is.
 * $players  Array met spelersnamen.
 * $target  Degene die er uit moet (computers tellen vanaf 0, dus dit is het "aantal
 *   woorden" - 1).
 */

function ienemienemutte($players,$target){
  $index = 0;
  while(($count = count($players)) > 1){ //pas stoppen als er nog maar 1 speler is
    $players = array_values($players); //numerieke, opvolgende key
    unset($players[$index = ($index + $target) % $count]); //target verwijderen (via
      //de modulus (%) wordt rekening gehouden de kans dat we "rond" zijn = opnieuw
      //vooraan beginnen)

  }
  return array_pop($players); //enige overgebleven speler = winnaar
}
/**
 * Array met spelersnamen (base-1) maken.
 * $count  Aantal spelers.
 */

function players($count){
  $players = [];
  for($i = 1; $i <= $count; $i++) $players[] = "speler $i";
  return $players;
}


print(ienemienemutte(players(6),17)."<br>\n"); //speler 1
print(ienemienemutte(players(100),17)."<br>\n"); //speler 10
print(ienemienemutte(players(10000),17)."<br>\n"); //speler 5898
//print(ienemienemutte(players(1000000),17)."<br>\n");


?>

Die laatste heb ik in commentaar gezet, omdat dat bij mij enorm lang duurde. De eerste 3 klopten wel met je opgave, dus ik ga er vanuit die laatste ook (en uiteindelijk voor 2.5M dus ook - als je maar voldoende geduld / CPU power hebt).

De volgende uitdaging is dus om het proces zo te optimaliseren dat dit antwoord ook binnen redelijke tijd wordt verkregen.

-----

De meeste tijd bleek in de herindexering van $players te zitten (dmv array_values() - vooral bij grotere arrays). Die moet er dus uit. Dat heb ik gedaan door een speler niet echt te verwijderen, maar alleen zijn naam. Pas als de hele kring een keer aan de beurt is geweest wordt de lijst met spelers in 1x opgeschoond (mbv array_filter()). Bij de "grotere kringen" scheelt dat dus enorm vaak tussentijds opschonen. Ondanks dat je nu dus steeds "alle stoelen moet nalopen" (ook de reeds lege), en niet zoals in bovenstaande versie direct naar het volgende "slachtoffer" kunt "springen", is dit toch vele malen sneller/efficiënter.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php

function ienemienemutte($players,$target){
  $index = 0; //begin in eerste instantie bij de 1e speler in de kring; in de volgende
    //ronde van de while-lus hieronder gaan we verder met de index van de ronde ervoor

  while(count($players = array_filter($players)) > 1) //"verwijderde" spelers echt
    //verwijderen

    foreach($players as $key => $player) //kring langslopen (begin bij huidige index)
      if($player && ($index++ == $target)) //"verwijderde" spelers overslaan; de 2e
        //voorwaarde wordt dus alleen "uitgevoerd" (= index opgehoogd) als de speler
        //nog in het spel is

        $players[$key] = $index = 0; //speler "verwijderen", teller resetten
  return array_pop($players);
}


?>
Gewijzigd op 07/03/2021 23:20:24 door Rob Doemaarwat
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

09/03/2021 10:25:51
Quote Anchor link
Beide heren: bedankt!!
Ik ga beide z.s.m. testen/vergelijken (en bestuderen).
Ik begrijp nu waarom ik er zelf niet uit ben gekomen ;-)
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

10/03/2021 13:07:01
Quote Anchor link
@Frank: Ik heb het script getest en proberen te doorgronden.
Het script levert me niet de verwachte antwoorden op. Bij 6 deelnemers zou nummer 1 de overblijven/winnen.
Bij 100, 10.000 en 1.000.000 mensen blijven respectievelijk over: #10, #5898 en #154107.

Het script van @Rob doet dat wel. Dank daarvoor.
Is er nog een mogelijkheid om het aantal spelers "onbeperkt" groot te maken?
Heb het aantal als test eens flink verhoogd, maar liep aan tegen Fatal error: Allowed memory size
Heb dat proberen op te lossen met
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
ini_set('memory_limit', '2048M'); // or you could use 1G

het geheugen op te hogen. Tot 1G. De melding blijft komen bij een heel groot aantal deelnemers.
Is daar nog een oplossing voor?
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

10/03/2021 13:44:08
Quote Anchor link
Met mijn "versie 2" heb je volgens mij geheugen nodig voor 2x de lijst met deelnemers (tijdens array_filter() wordt er een (bijna) kopie van de originele lijst gemaakt). Als je de "namen" dus een beetje kort houdt kun je zelf uitrekenen hoe ver je met een bepaalde hoeveelheid RAM komt. Zelf kwam ik (met de "speler xxx" namen) met 1M spelers op peak memory 131Mb, en met 10M spelers op 1.5G (meer deelnemers = langere namen = waarschijnlijk wel de reden dat het niet helemaal lineair schaalt).

Mocht je boven je RAM limiet uit willen dan kun je de hele array op schijf opslaan (en dus steeds door de file heen akkeren), maar dan zal het allemaal wel heel traag worden. Of er even een avondje wiskunde aan wijden, waardoor je niet alles "na hoeft te spelen", maar _uitrekent_ wie er wint (?).
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

10/03/2021 14:17:46
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 10/03/2021 13:44:08:
Mocht je boven je RAM limiet uit willen dan kun je de hele array op schijf opslaan (en dus steeds door de file heen akkeren), maar dan zal het allemaal wel heel traag worden.

Geen idee hoe dat te doen.

Rob Doemaarwat op 10/03/2021 13:44:08:
Of er even een avondje wiskunde aan wijden, waardoor je niet alles "na hoeft te spelen", maar _uitrekent_ wie er wint (?).

Mijn wiskundekennis is nog minder dan die van PHP....
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

10/03/2021 14:58:15
Quote Anchor link
Obelix Idefix op 10/03/2021 14:17:46:
Geen idee hoe dat te doen.

Bijvoorbeeld voor elke "speler" een regel in een (tekst-) bestand plaatsen, dus
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
speler 1
speler 2
enz

Ipv door een array te lopen ga je dan
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php

$f
= fopen('players.txt','r');
while(!feof($f)){
  $player = fgets($f);
  //je hebt nu dus steeds maar 1 speler "in het geheugen"
  //in plaats van "allemaal"

}
fclose($f);

?>

Als je je "array" wilt aanpassen schrijf je de aanpassingen naar een nieuw bestand, enz.

Nu is je limiet opeens de grote van je schijf (ik vermoed dat er eerder een beperking op je geduld zit).
Gewijzigd op 10/03/2021 15:03:05 door Rob Doemaarwat
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.