Aftelrijmpje, wie blijft over?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

Mendix Developer

For our client in Amsterdam, we are looking for a Senior Mendix Developer. Company description Our client is an IT Consultancy company who’s been active for 10 years now. With their ambitious team, they are working with different clients in order to help them with analyzing their data and giving advice to them, regarding how they can use their data in the smartest ways, or to make sure that their mobile or web applications are working efficiently. As you get a glimpse of various industries, it is guaranteed that no day will be the same. Job description As a Mendix

Bekijk vacature »

Front-end developer (Medior/Senior)

Functie Het front-end team bestaat momenteel uit 4 collega’s en is hard aan het groeien! Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren. Je werkt in het front-end team samen met de back-end teams en product owners om te zorgen dat de applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Jouw expertise zorgt ervoor dat de juiste keuzes gemaakt worden qua techniek en ontwerp, van back-end tot aan gebruiker. In samenspraak met je team bepalen jullie de beste keuze voor techniek. Ook is er altijd ruimte om nieuwe technieken te ontdekken. Eisen • Je hebt gedegen

Bekijk vacature »

Freelance Fullstack Java Developer

Functieomschrijving Voor een opdrachtgever in omgeving Rotterdam zijn wij op zoek naar ervaren Fullstack JAVA Developers die graag op projectbasis willen werken. Je komt terecht bij een informele developers club die mooie projecten uitvoeren voor grote klanten. Ben je een ervaren freelancer of werk je in loondienst en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder want wie weet is dit een leuke vacature voor jou! Het fijne van deze werkgever is dat je zelf mag beslissen hoe je te werk wilt gaan. Wil je als freelancer werken dan is dat OK. Wil je de zekerheid hebben

Bekijk vacature »

ERP Developer fleet managementsysteem

Wat ga je doen als ERP Developer fleet managementsysteem? Als ERP developer speel jij een belangrijke rol bij het doorvoeren van wijzigingen en verbeteringen binnen het fleet managementsysteem. Jouw expertise op het gebied van ERP systemen stelt jou in staat om de applicatie optimaal te laten functioneren en te blijven ontwikkelen. Als lid van het IT-team werk je nauw samen met andere developers en het business team om het fleet managementsysteem te integreren met andere systemen. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten en het implementeren van verbeteringen op basis van de wensen en eisen van onze klanten.

Bekijk vacature »

.NET Developer C# VB

Samengevat: Deze werkgever is actief in software voor het matchen van vraag en aanbod van gebruikte auto-onderdelen. Ben jij een .NET Developer? Heb je ervaring met het ontwikkelen (REST) en integreren van webservices? Vaste baan: C# .NET Developer C# VB HBO €2.600 - €6.200 Wij ontwikkelen software om vraag en aanbod van onderdelen van personenauto's bij elkaar te brengen. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. De branche van dit bedrijf is Automotive. Functie: Voor de vacature als .NET Developer Dordrecht HBO ga je

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Senior Airport Developer ( System engineer)

De functie Nice to know (you) De nieuwe A-pier wordt de duurzaamste van Schiphol. Als deze af is ligt er 4000 vierkante meter zonnepanelen op het dak. En de toiletten? Die spoelen door met regenwater. we gaan ervoor: het creëren van de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens ter wereld. een toekomstbestendig en duurzaam Schiphol. Daar werken we elke dag hard aan in team Development & Sustainability. Jij bent regisseur, expert én aanjager van de ontwikkeling van Schiphol. Connecting your world Hoe maak je de ambities en doelstellingen van Schiphol concreet in een project? De waarde voor Schiphol naar eisen die

Bekijk vacature »

Android developer

De functie Schiphol is een plek om te reizen, te verblijven en te werken. Door middel van data en technologie richten we op al deze gebieden het leef- en werkklimaat optimaal in en zorgen we voor een slimmere en efficiëntere operatie. Wij ontwikkelen nieuwe producten en diensten vanuit de wensen en behoeften van onze klanten, voorspellen passagier flows en testen digitale oplossingen om rijen en andere pijnpunten in het proces te verminderen. Met slimme feedback van sensortechnologie maken we zelfs data van toiletten en stoelen inzichtelijk en bruikbaar. Het Commercial Platform bestaat uit multidisciplinaire teams met een end-2-end verantwoordelijkheid voor

Bekijk vacature »

.Net developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als .Net Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Als developer bouw je in DevOps teams aan enterprise applicaties, nieuwe IOT, Chatbots of AI oplossingen. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren in dit vakgebied. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling. Mede hierdoor zij wij vorig jaar Microsoft Partner of the year geworden.

Bekijk vacature »

Junior .NET Developer

Dit ga je doen Als junior .NET Developer lever je met jouw oplossingen direct een bijdrage aan de bedrijfsprocessen van de klanten. Werkzaamheden waar jij je zoal mee bezig houdt zijn; Het ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van de draaiende platforms van de klanten; Softwareontwikkeling middels C#, .NET; Klantcontact om de wensen te bespreken en uit te werken; Optimaliseren van de (huidige) bedrijfsprocessen; De IT-afdeling bestaat uit 30 personen verdeeld over 3 teams. Het team waar je in terecht komt bestaat uit ongeveer tien man. Het is een team wat bestaat uit betrokken collega’s, waar iedereen bereidt is om elkaar te

Bekijk vacature »

Delphi Programmeur

Functie omschrijving Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in kantoor-bedrijfssoftware en zit gevestigd in omgeving Numansdorp. Als programmeur ben jij bij dit bedrijf met het volgende bezig; Je vertaalt technische en functionele ontwerpen naar kwalitatieve software. Je ontwikkelt, ontwerpt en test software. Je maakt daarbij veel gebruik met de volgende tools & technologieën: Delphi 10.3 (Rio), QuickReport 6. Je krijgt in deze rol veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je levert projecten van A - Z op, en werkt daarbij projectmatig en gestructureerd. Bedrijfsprofiel Dit bedrijf richt zich op maatwerk software oplossingen. Deze software oplossingen worden ingezet in de financiële branche. Het betreft een

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Medior/senior PHP ontwikkelaar E-commerce

Functie Het software development team bestaat momenteel 5 scrum teams . Ieder team heeft een eigen SCRUM Master en eigen tester. Zij werken voornamelijk in PHP en met hun eigen geschreven framework wat Symfony based is . Jij bent samen met je collega’s verantwoordelijk voor het interne softwaresysteem en alle projecten die daar omheen lopen. Alles wat jij ontwikkelt, wordt direct toegepast en uitgerold (wereldwijd). Dit maakt jouw werk tastbaar en uitdagend! Een greep uit jouw werkzaamheden: Toevoegen en ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten Logistieke software ontwikkelen voor intern gebruik Tientallen gigabytes aan data inzichtelijk maken Altijd op zoek gaan naar

Bekijk vacature »

Microsoft Acess Developer

Functieomschrijving Wat ga je doen? Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Software Developer, en komen de volgende kennisgebieden jou niet vreemd voor: MS Acces, C# & SQL? Vind jij het daarnaast leuk om maatwerk software te ontwikkelen voor klanten in een bijzondere branche? Lees dan snel verder! Als developer ben jij samen met een gemotiveerd team van 10 collega’s verantwoordelijk voor het creëren van aangemeten software voor klanten. Je bent klantvriendelijk en oplossingsgericht ingesteld, omdat het essentieel is om de klanten zo goed mogelijk te helpen met hun uitdagingen. Het is mogelijk om vanuit huis je werkzaamheden uit te

Bekijk vacature »
Obelix Idefix

Obelix Idefix

06/03/2021 17:07:23
Quote Anchor link
Voor een andere hobby heb ik een uitdaging gekregen.
Bijna iedereen kent die aftelrijmpjes wel.
Iene miene mutte is er 1 van.
Als je dat met 6 mensen doet, blijft uiteindelijk nummer 1 over.
Maar wie blijft er over als er veel meer mee doen? Stel 2.500.000 deelnemers.
Bij 100, 10.000 en 1.000.000 mensen blijven respectievelijk over: #10, #5898 en #154107.

Ik weet niet hoe dit eenvoudig op te lossen is met pen en papier.
Heb Excel geprobeerd, zonder succes.

Mijn idee was nu om het eens te proberen via php. Door een array te maken.
Met elke deelnemer een waarde tussen 1 en 18 (volgens mij het aantal woorden van iene miene mutte). En dan steeds die 18e te verwijderen.
Dat in een loop, zodat er uiteindelijk 1 over blijft.

Ben aan het stoeien geweest met unset, array_splice en array_value bezig geweest.

Iemand die mee kan/wil denken?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
$y    =    1;    
$array = array();
$array[] = 0;    //    startwaarde array = 0. Deze gevuld, zodat combinatie voor mij wat makkelijker leesbaar is
for ($x = 1; $x <= 180; $x++)    //    loop met klein aantal waarden om array te vullen
{
    $array[] = $y;
    $y++;
    if($y == 18)    //    het idee: het aftelrijmpje heeft 18 woorden. Door zo te nummeren, kan ik makkelijk verwijderen.
    {
        $y =1;
    }
}

//    print_r($array);

//    echo "<hr>";

for($n = 1 ; $n < 10 ; $n++)    //    een loop om daarbinnen elementen te verwijderen
{
    for($z = 17; $z < 180; $z=$z+18)    //    1e element is 17e om te verwijderen, daarna stteds de 18.
    {
        unset($array[$z]);    //    verwijder element
    }
//    print_r($array);
}
Gewijzigd op 06/03/2021 17:10:30 door Obelix Idefix
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 01:49:09
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

07/03/2021 10:31:24
Quote Anchor link
Even voor het ontbijt...

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
<?php

$aantalWinnaars
= 6;
$spelers = array();
$overslaan = 18;

// maak een lijst aan met spelers
for($i = 0 ; $i < 100 ; $i++) {
    $spelers[] = "Speler " . ($i + 1);
}


$winnaarKeys = ineMineMutte($spelers, $aantalWinnaars, $overslaan);

print_r($winnaarKeys);

foreach($winnaarKeys as $key) {
    echo $spelers[$key] . "<br>\n";
}

function
ineMineMutte($spelers, $aantalWinnaars, $overslaan)
{

    $i = 0;
    $winnaars = array();
    
    if($aantalWinnaars >= count($spelers)) {
        throw new Exception("Aantal winnaars moet kleiner zijn dan aantal spelers.");
    }

    if($overslaan < 0) {
        throw new Exception("Het aantal spelers dat overgeslagen moet worden moet een positief getal zijn.");
    }

    
    while(1) { // oneindige lus
        foreach($spelers as $key => $speler) { // loop door alle spelers
            if(!in_array($key, $winnaars)) { // speler kan slechts één keer winnen
                if($i == $overslaan) { // de 18e speler zeg maar
                    $winnaars[] = $key; // voeg toe aan winnaars
                    $i = 0; // opnieuw tellen naar 18
                    if(count($winnaars) == $aantalWinnaars) { // indien we voldoende winnaars hebben
                        return $winnaars;
                    }
                }
else {
                    $i++;
                }
            }
        }
    }
}

?>
Gewijzigd op 07/03/2021 10:42:11 door Frank Nietbelangrijk
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

07/03/2021 17:40:08
Quote Anchor link
Het duurde even voordat ik doorhad wat je precies bedoelde:
- Nummer 18 moet er uit (bij 6 spelers dus uiteindelijk, in het 3e rondje, speler 6).
- Daarna ga je met degene daarnaast weer verder, en dan weer de 18e (speler 3), enz.
- Dan heb je nog speler 1,2,4,5 over; valt speler 2 er dus uit.
- Dan 5, dan 4, en houd je dus speler 1 over.

Fijn, een potje golf op zondag:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
<?php

/**
 * Array met spelers elimineren, net zolang tot er 1 over is.
 * $players  Array met spelersnamen.
 * $target  Degene die er uit moet (computers tellen vanaf 0, dus dit is het "aantal
 *   woorden" - 1).
 */

function ienemienemutte($players,$target){
  $index = 0;
  while(($count = count($players)) > 1){ //pas stoppen als er nog maar 1 speler is
    $players = array_values($players); //numerieke, opvolgende key
    unset($players[$index = ($index + $target) % $count]); //target verwijderen (via
      //de modulus (%) wordt rekening gehouden de kans dat we "rond" zijn = opnieuw
      //vooraan beginnen)

  }
  return array_pop($players); //enige overgebleven speler = winnaar
}
/**
 * Array met spelersnamen (base-1) maken.
 * $count  Aantal spelers.
 */

function players($count){
  $players = [];
  for($i = 1; $i <= $count; $i++) $players[] = "speler $i";
  return $players;
}


print(ienemienemutte(players(6),17)."<br>\n"); //speler 1
print(ienemienemutte(players(100),17)."<br>\n"); //speler 10
print(ienemienemutte(players(10000),17)."<br>\n"); //speler 5898
//print(ienemienemutte(players(1000000),17)."<br>\n");


?>

Die laatste heb ik in commentaar gezet, omdat dat bij mij enorm lang duurde. De eerste 3 klopten wel met je opgave, dus ik ga er vanuit die laatste ook (en uiteindelijk voor 2.5M dus ook - als je maar voldoende geduld / CPU power hebt).

De volgende uitdaging is dus om het proces zo te optimaliseren dat dit antwoord ook binnen redelijke tijd wordt verkregen.

-----

De meeste tijd bleek in de herindexering van $players te zitten (dmv array_values() - vooral bij grotere arrays). Die moet er dus uit. Dat heb ik gedaan door een speler niet echt te verwijderen, maar alleen zijn naam. Pas als de hele kring een keer aan de beurt is geweest wordt de lijst met spelers in 1x opgeschoond (mbv array_filter()). Bij de "grotere kringen" scheelt dat dus enorm vaak tussentijds opschonen. Ondanks dat je nu dus steeds "alle stoelen moet nalopen" (ook de reeds lege), en niet zoals in bovenstaande versie direct naar het volgende "slachtoffer" kunt "springen", is dit toch vele malen sneller/efficiënter.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php

function ienemienemutte($players,$target){
  $index = 0; //begin in eerste instantie bij de 1e speler in de kring; in de volgende
    //ronde van de while-lus hieronder gaan we verder met de index van de ronde ervoor

  while(count($players = array_filter($players)) > 1) //"verwijderde" spelers echt
    //verwijderen

    foreach($players as $key => $player) //kring langslopen (begin bij huidige index)
      if($player && ($index++ == $target)) //"verwijderde" spelers overslaan; de 2e
        //voorwaarde wordt dus alleen "uitgevoerd" (= index opgehoogd) als de speler
        //nog in het spel is

        $players[$key] = $index = 0; //speler "verwijderen", teller resetten
  return array_pop($players);
}


?>
Gewijzigd op 07/03/2021 23:20:24 door Rob Doemaarwat
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

09/03/2021 10:25:51
Quote Anchor link
Beide heren: bedankt!!
Ik ga beide z.s.m. testen/vergelijken (en bestuderen).
Ik begrijp nu waarom ik er zelf niet uit ben gekomen ;-)
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

10/03/2021 13:07:01
Quote Anchor link
@Frank: Ik heb het script getest en proberen te doorgronden.
Het script levert me niet de verwachte antwoorden op. Bij 6 deelnemers zou nummer 1 de overblijven/winnen.
Bij 100, 10.000 en 1.000.000 mensen blijven respectievelijk over: #10, #5898 en #154107.

Het script van @Rob doet dat wel. Dank daarvoor.
Is er nog een mogelijkheid om het aantal spelers "onbeperkt" groot te maken?
Heb het aantal als test eens flink verhoogd, maar liep aan tegen Fatal error: Allowed memory size
Heb dat proberen op te lossen met
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
ini_set('memory_limit', '2048M'); // or you could use 1G

het geheugen op te hogen. Tot 1G. De melding blijft komen bij een heel groot aantal deelnemers.
Is daar nog een oplossing voor?
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

10/03/2021 13:44:08
Quote Anchor link
Met mijn "versie 2" heb je volgens mij geheugen nodig voor 2x de lijst met deelnemers (tijdens array_filter() wordt er een (bijna) kopie van de originele lijst gemaakt). Als je de "namen" dus een beetje kort houdt kun je zelf uitrekenen hoe ver je met een bepaalde hoeveelheid RAM komt. Zelf kwam ik (met de "speler xxx" namen) met 1M spelers op peak memory 131Mb, en met 10M spelers op 1.5G (meer deelnemers = langere namen = waarschijnlijk wel de reden dat het niet helemaal lineair schaalt).

Mocht je boven je RAM limiet uit willen dan kun je de hele array op schijf opslaan (en dus steeds door de file heen akkeren), maar dan zal het allemaal wel heel traag worden. Of er even een avondje wiskunde aan wijden, waardoor je niet alles "na hoeft te spelen", maar _uitrekent_ wie er wint (?).
 
Obelix Idefix

Obelix Idefix

10/03/2021 14:17:46
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 10/03/2021 13:44:08:
Mocht je boven je RAM limiet uit willen dan kun je de hele array op schijf opslaan (en dus steeds door de file heen akkeren), maar dan zal het allemaal wel heel traag worden.

Geen idee hoe dat te doen.

Rob Doemaarwat op 10/03/2021 13:44:08:
Of er even een avondje wiskunde aan wijden, waardoor je niet alles "na hoeft te spelen", maar _uitrekent_ wie er wint (?).

Mijn wiskundekennis is nog minder dan die van PHP....
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

10/03/2021 14:58:15
Quote Anchor link
Obelix Idefix op 10/03/2021 14:17:46:
Geen idee hoe dat te doen.

Bijvoorbeeld voor elke "speler" een regel in een (tekst-) bestand plaatsen, dus
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
speler 1
speler 2
enz

Ipv door een array te lopen ga je dan
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php

$f
= fopen('players.txt','r');
while(!feof($f)){
  $player = fgets($f);
  //je hebt nu dus steeds maar 1 speler "in het geheugen"
  //in plaats van "allemaal"

}
fclose($f);

?>

Als je je "array" wilt aanpassen schrijf je de aanpassingen naar een nieuw bestand, enz.

Nu is je limiet opeens de grote van je schijf (ik vermoed dat er eerder een beperking op je geduld zit).
Gewijzigd op 10/03/2021 15:03:05 door Rob Doemaarwat
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.