autoloading psr-0 psr-4

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Medior C# Developer

Samen met het development team zorg je ervoor dat alle systemen achter de schermen vlekkeloos werken. Wat doe je als Medior C# Developer bij Coolblue? Als C# developer doe je regelmatig mee aan brainstormsessies over user experience, data en task flow met de UX Designer, Product Owner en Data Scientist in je team. Daarnaast schrijf je op zichzelf staande, consistente en testbare code die goed onderhoudbaar en toekomstbestendig is. Ook C# Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen Werken met verschillende soorten data-opslag, zoals Oracle of AWS. Problemen oplossen

Bekijk vacature »

IT Manager team PaaS

TenneT is hard groeiende om haar ambities waar te kunnen maken. Zo nemen wij een leidende rol in het aanjagen van de energietransitie. Het werven van nieuw talent speelt daarin een cruciale rol. Wij zijn op zoek naar een gedreven Lead PaaS die hieraan wil bijdragen en misschien ben jij dat wel? Jouw bijdrage aan TenneT Je wordt de Teammanager (Lead) van een nieuw team binnen de afdeling Basic van Information Technology and Facilities (ITF) van TenneT. Het team heet Platform as a Service. Hier wordt elke dag in een goede sfeer met zijn allen hard gewerkt om vanuit IT

Bekijk vacature »

Low Code Developer voor o.a. overheidsprojecten!

Bedrijfsomschrijving Wil jij ook behoren tot de specialist in Low Code? Dan zou ik zeker aanraden om verder te lezen. Deze organisatie is ooit opgericht door twee studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze werkgever met een groot aanzien op Low Code projecten. De sfeer is echter niet veranderd, er heerst een informele sfeer met een open deuren beleid, en hierin mag de eigen bar natuurlijk niet ontbreken. Momenteel maakt deze organisatie een flinke groei door en hier kan jij natuurlijk niet bij ontbreken. Daarom ben ik op zoek naar Low Code Developers met een degelijke technische achtergrond. Kennis

Bekijk vacature »

Front end developer React

Functie Wij zijn van origine een wordpress bureau, maar sinds 2006 zijn wij dit wel redelijk ontgroeid. Naar mate de jaren verstreken zijn we gegroeid in omvang, maar ook in de complexiteit van opdrachten waarin wij onze klanten kunnen bedienen. Momenteel bestaat onze organisatie uit 4 front end developers, 12 back end developer 3 projectmanagers en een 2 koppig management. Wij zijn een hele informele, bijna familiaire organisatie. Geen strak pak of overhemd, nee gewoon dragen waar jij je prettig bij voelt. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 30 en wij doen er veel aan om onze hechte

Bekijk vacature »

Traineeship Full Stack .NET Developer

Dit ga je doen Start op 7 augustus 2023 bij de Experis Academy en ontwikkel jezelf tot een gewilde Full Stack .NET Developer. Maar hoe ziet het traineeship eruit en wat kun je verwachten? Periode 1 De eerste 3 maanden volg je fulltime, vanuit huis, een op maat gemaakte training in teamverband. Je leert belangrijke theorie en krijgt kennis van de benodigde vaardigheden en competenties die nodig zijn om de IT-arbeidsmarkt te betreden. Zowel zelfstandig als in teamverband voer je praktijkopdrachten op het gebied van front- en backend development uit. Wat er per week op het programma staat kun je

Bekijk vacature »

SQL database developer

Functie omschrijving Voor een software bedrijf in omgeving Breda zijn wij op zoek naar een SQL database ontwikkelaar. Dit bedrijf bouwt applicaties om processen in distributiecentra te optimaliseren. Ter uitbreiding van het huidige team developers zijn wij op zoek naar een SQL database ontwikkelaar. De klanten van dit groeiende bedrijf zitten door heel Europa en jouw werkzaamheden zullen er als volgt uitzien: Het samenstellen van de software op basis van de input vanuit de klant (T-SQL & C#.NET). Het bezoeken van klanten om de processen en mogelijkheden in kaart te brengen. Het ontwerpen van databases met T-SQL als programmeer laag.

Bekijk vacature »

Oracle Developer / PL SQL

Dit ga je doen Software ontwikkeling aan een internationaal gebruikt pakket; Werken met technieken als Oracle 19c, Toad, PL/SQL, Oracle Forms, Reports en Designer; Meedraaien in internationale projecten; Meedenken over technisch en functioneel ontwerp; Samenwerken met collega's als Informatie Analisten, Testers en Release Managers; Soms wensen en eisen afstemmen met de business. Hier ga je werken Onze klant, een internationaal bekend bedrijf dat essentiële producten maakt waar iedereen graag gebruik van maakt, zoekt versterking in het Software Development team. Samen met 3 developers, een release manager, een informatie analist en 3 testers werk jij aan een systeem waarmee complexe producten

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Embedded Software Developer

Functie omschrijving Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Ridderkerk zijn wij op zoek naar een Embedded Software developer. Ben jij enthousiast en een echte team player? Lees dan snel of dit iets voor jou is! Binnen deze rol houdt jij je bezig met alle werkzaamheden die nodig zijn om een functionaliteit te bouwen. Denk aan ontwerpen, architectuur, programmeren en algoritmes. Je voert test en validatie werkzaamheden uit bij de implementatie bij de klant. Ben jij een Embedded Software Developer die affiniteit heeft met de allernieuwste technieken? Laat dan snel wat van je horen! Bedrijfsprofiel Onze opdrachtgever bestaat uit een groot

Bekijk vacature »

Back end developer Onderwijssoftware

Functie Als back end developer kom jij terecht in een klein, maar hecht team bestaande uit 5 andere developers (waarvan 2 senioren, 2 medior en 1 junior). Met de gezamenlijke missie om “ieder kind te helpen met onze software” wordt er dagelijks gepassioneerd en hard gewerkt aan ons in-house ontwikkeld platform. Deze software is gebaseerd is op AI, machine Learning en wetenschappelijke inzichten. Dagelijks zul jij werken met onze high traffic webapplicatie. We hebben ruim 300.00 gebruikers en meer dan 2 miljard records waar je te maken mee krijgt! Verder zul jij je bezighouden met: – Het ontwikkelen van hoogwaardige

Bekijk vacature »

Lead React Developer

Dit ga je doen Als Lead React Developer zul jij je voornamelijk gaan bezighouden met: Het werken aan tal van uiteenlopende projecten waar gloednieuwe (web)applicaties van scratch af aan ontwikkeld worden met o.a. React (Native) en Drupal; Het aansturen van een team bestaande uit 5-6 talentvolle en gedreven ontwikkelaars; Het adviseren en meedenken over nieuwe (technische) oplossingen en te gebruiken tools/frameworks; Het meedenken over de architectuur en de juiste implementatiebeslissingen maken; De doorontwikkeling van huidige applicaties. Hier ga je werken Als je inderdaad een ervaren Lead React Developer bent die zichzelf graag nog verder wil ontwikkelen dan is het goed

Bekijk vacature »

Freelance JAVA / C# Developer

Functieomschrijving Ben je een ervaren freelancer of werk je in loondienst en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder want wie weet is dit een leuke vacature voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving Delft zijn wij op zoek naar ervaren JAVA of C# Developers die graag op projectbasis willen werken. Je komt terecht bij een informele developers club die mooie projecten uitvoeren voor grote klanten. Het fijne van deze werkgever is dat je zelf mag beslissen hoe je te werk wilt gaan. Wil je als freelancer werken dan is dat OK. Wil je de zekerheid

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Voor jou als junior .NET ontwikkelaar staat er een flinke uitdaging klaar bij dit bedrijf waar jij veel van kan gaan leren. Zo willen zij een flinke uitbreiding doen op het webbased gedeelte dat zij nu hebben en willen zij het standaard deel gaan moderniseren. Jouw team is dan ook op zoek naar een junior .NET ontwikkelaar die het leuk vindt om op basis van research en development aan de slag te gaan. Jouw mening telt mee als het gaat om hoe en met wat deze applicaties gebouwd en herschreven gaan worden. Jouw functie bij dit bedrijf gaat dan

Bekijk vacature »

Developer Front-end

Functie omschrijving Front-end Developer gezocht! Wij zijn op zoek naar een front-end developer voor een organisatie in de regio Veenendaal die de eindverantwoordelijkheid op zich neemt van alles wat met design te maken heeft. Je hebt in deze functie een adviserende rol hiervoor moet je beschikken over een grote dosis vakinhoudelijke kennis. Je creëert unieke concepten door samen met collega’s en klanten te overleggen over aangeleverde designs. Hiermee draag jij je steentje bij aan de groeiambities van de klant. Jij wordt het vaste aanspreekpunt voor klanten wanneer het gaat over planningen, hierin is het jouw taak om alle betrokkenen goed

Bekijk vacature »

Developer Full Stack

Functie omschrijving Developer gezocht! Ben jij een enthousiaste developer die graag wil bijdragen aan ontwikkelingen binnen een mooie organisatie? Solliciteer dan snel. Wij zijn op zoek naar een Full Stack Developer uit de regio Nijkerk die gaat bijdragen aan het door ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van een SaaS applicatie. Je moet beschikken over beheersing van zowel de Nederlandse als Engelse taal aangezien je samen met de klant gaat werken. Bedrijfsprofiel Je komt te werken binnen een echt familiebedrijf dat al sinds 1925 actief is binnen de FMCG branche. Het bedrijf heeft 40 medewerkers en er heerst een platte communicatiestructuur waarbij

Bekijk vacature »
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/05/2014 20:56:33
Quote Anchor link
Heej,

Twee vraagjes...

1) Bij een psr-4 autoloader kun je een namespace en een directory toevoegen. Bijv. setNamespace('foo', 'path/to/foo'). Begrijp ik goed dat je aan een psr-0 autoloader alleen maar een pad toevoegt, zonder een namespace?

2) Stel een library laadt volgens het psr-0 autoloading principe, en de top-level namespace van die library is 'foo'. Kun je diezelfde library dan ook laden met een psr-4 autoloader, door dit te doen:
setNamespace('foo', 'path/to/foo') ?
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 14:02:50
 
Dos Moonen

Dos Moonen

07/05/2014 22:06:20
Quote Anchor link
Voor zover ik het begrijp:

1) ja

2) ja
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/05/2014 22:08:52
Quote Anchor link
Oké, thanks Dos.
 
Wouter J

Wouter J

07/05/2014 22:36:26
Quote Anchor link
Er zit maar 1 verschil tussen PSR-0 en PSR-4: In PSR-4 wordt de namespace niet opgenomen in het path, in PSR-0 wel.

Dus stel we doen $aPsr0Autoloader->registerNamespace('Ozzie\\Cms', 'src/'); en vragen de Ozzie\Cms\Admin\AdminService interface op, dan wordt deze geladen uit src/Ozzie/Cms/Admin/AdminService.php

Als we echter $aPsr4Autoloader->registerNamespace('Ozzie\\Cms\\', 'src/'); doen dan wordt deze geladen uit src/Admin/AdminService.php.

Op deze manier kun je dus nutteloze mappen verwijderen, die alleen mappen hebben. Dan krijg je bijv. iets als:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
$psr4Autoloader
->registerNamespace(array(
    'Ozzie\\Cms' => 'vendor/ozzie-cms',
    'Ozzie\\Framework\\' => 'vendor/ozzie-framework',
));

?>

En dan kun je klassen als Ozzie\Cms\Admin\AdminService in vendor/ozzie-cms/Admin/AdminService.php vinden en Ozzie\Framework\Routing\Router in vendor/ozzie-framework/Routing/Router.php

Dus ja, deze configuratie is hetzelfde:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$psr0Autoloader
->registerNamespace('Ozzie\\Cms', 'vendor/ozzie-cms');
$psr4Autoloader->registerNamespace('Ozzie\\Cms\\', 'vendor/ozzie-cms/Ozzie/Cms');
?>


Merk overigens op dat PSR-4 een successor van PSR-0 is, het is een vervanger. PSR-0 is nu dus "deprecated".
Gewijzigd op 07/05/2014 22:37:25 door Wouter J
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/05/2014 22:46:36
Quote Anchor link
Thanks Wouter. Ik dacht dus eigenlijk dat je bij psr-0 enkel een path instelde, zonder nameaspace.

$prs0Autoloader->setPath('library');

En dat dan \foo\bar zou geladen worden worden via 'library/foo/bar.php' maar dat heb ik dus verkeerd begrepen.

>> Merk overigens op dat PSR-4 een successor van PSR-0 is, het is een vervanger. PSR-0 is nu dus "deprecated".

Oké... dus als er een library is die met PSR-0 werkt, dan kun je die gewoon prima autoloaden via een PSR-4 autoloader. Correct?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$psr0Autoloader
->registerNamespace('Ozzie\\Cms', 'vendor/ozzie-cms');
$psr4Autoloader->registerNamespace('Ozzie\\Cms\\', 'vendor/ozzie-cms/Ozzie/Cms');
?>

Waarom zet je bij de psr-4 autoloader een slach achter de namespace en bij de psr-0 autoloader niet?
 
Dos Moonen

Dos Moonen

07/05/2014 23:20:41
Quote Anchor link
Na PSR-0 en PSR-4 weer een keer doorgenomen te hebben:

"Er zit maar 1 verschil tussen PSR-0 en PSR-4: In PSR-4 wordt de namespace niet opgenomen in het path, in PSR-0 wel."
Er is nog een verschil:
- PSR-0 zegt "Each _ character in the CLASS NAME is converted to a DIRECTORY_SEPARATOR. The _ character has no special meaning in the namespace."
- PSR-4 zegt "Underscores have no special meaning in any portion of the fully qualified class name."

Hieruit volgt dat het antwoord op de vraag
"Oké... dus als er een library is die met PSR-0 werkt, dan kun je die gewoon prima autoloaden via een PSR-4 autoloader. Correct?"
nee is. Niet 100% van de gevallen in elk geval. Doe het dus ook niet.

PS. "In PSR-4 wordt de namespace prefix niet opgenomen in het path, in PSR-0 is er geen prefix die je weg kunt laten." misschien ietsjes duidelijker?
Gewijzigd op 07/05/2014 23:32:59 door Dos Moonen
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/05/2014 23:34:29
Quote Anchor link
Ah oké. Er zit dus toch verschil tussen! Ik heb zelf een keer een psr-4 autoloader gemaakt, en daarin vervang ik de underscore in een classnaam door een slash. Dat klopt dus helemaal niet :-s
Maar wel vreemd... waarom heb ik dat dan ooit erin gebouwd vraag ik me af. Verkeerd gekeken bij de specs van psr-0? Vreemd...

>> PS. "In PSR-4 wordt de namespace prefix niet opgenomen in het path, in PSR-0 is er geen prefix die je weg kunt laten." misschien ietsjes duidelijker?

"In PSR-4 wordt de namespace prefix niet opgenomen in het path"

Dit is duidelijk.

"in PSR-0 is er geen prefix die je weg kunt laten."

Dit is me niet duidelijk. :-s
Heb je een voorbeeldje?
 
Dos Moonen

Dos Moonen

08/05/2014 08:44:40
Quote Anchor link
PSR-0:
Je geeft een path op.
De autoloader vervangt alle namespace separators en underscores in de class name door DIRECTORY_SEPARATOR.
Vervolgent plakt de autoloader het achter het path en probeert het dat .php bestand te laden.

PSR-4:
Je geeft een path en namespace prefix op.
De autoloader returned als de FQN niet begint met de namespace prefix.
De autoloader haalt de prefix van de FQN af.
De autoloader vervangt in het restant alle namespace separators door DIRECTORY_SEPARATOR.
Vervolgent plakt de autoloader het achter het path en probeert het dat .php bestand te laden.
Gewijzigd op 08/05/2014 09:23:11 door Dos Moonen
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

08/05/2014 11:29:36
Quote Anchor link
Dos thanks, hoe jij het uitlegt zo begreep ik het ook, maar Wouter schrijft hierboven:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$psr0Autoloader
->registerNamespace('Ozzie\\Cms', 'vendor/ozzie-cms');
?>

Wouter koppelt bij de PSR-0 autoloader wél een namespace aan het pad. Dat klopt dan dus niet?

>> De autoloader returned als de FQN niet begint met de namespace prefix.

Als ie niet returnet, maar simpelweg niks doet, dan is het toch ook goed? Komt op hetzelfde neer neem ik aan?
 
Dos Moonen

Dos Moonen

08/05/2014 13:33:38
Quote Anchor link
"Wouter koppelt bij de PSR-0 autoloader wél een namespace aan het pad. Dat klopt dan dus niet?"
Dan heeft hij toen hij dat schreef, net als ik toen mijn eerste post in dit topic schreef, PSR-0 en PSR-4 niet recent nog eens doorgenomen had.

"Als ie niet returnet, maar simpelweg niks doet, dan is het toch ook goed? Komt op hetzelfde neer neem ik aan?"
Ja, persoonlijk ben ik het liefst zo snel mogelijk uit een functie/methode. Maar er is ook de single point of exit gedachten gang die handig is bij talen waar je zelf memory management moet uitvoeren. PHP doet dat voor je, dus return ik het liefst zo snel mogelijk.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

08/05/2014 13:39:03
Quote Anchor link
>> Ja, persoonlijk ben ik het liefst zo snel mogelijk uit een functie/methode.

Wat ik bedoel is... je kunt dit doen (wat jij waarschijnlijk doet)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
if ($namespace_klopt_niet) {
  return;
}

// class laden
?>

Maar je kunt ook dit doen (zoals ik het doe)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
if ($namespace klopt) {
  // class laden
}
?>

Jij returnt dus als niet aan de voorwaarde wordt voldaan. Ik doe alleen iets als wél aan de voorwaarde wordt voldaan en return nooit iets. Vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur?
 
Dos Moonen

Dos Moonen

08/05/2014 13:58:04
Quote Anchor link
"Vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur?"
Ja.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

08/05/2014 13:59:26
Quote Anchor link
Oké :-)

Toevoeging op 08/05/2014 14:30:21:

Toch nog even een vraag...

Je kan dan toch ook een psr-0 loader maken waar je wel een namespace aan kan toevoegen?

Dus stel je hebt een PDF library volgens psr-0. Dan zou (correct me if I'm wrong) toch iedere class-naam met dezelfde namespace moeten beginnen? Bijv. PDF? Dan zou ik toch ook een eigen psr-0 autoloader kunnen maken waarbij bijv. de top level namespace verwijst naar de library? Of werkt dat niet?
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.