BEM denkwijze

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Junior .NET Software Developer

Dit ga je doen Software development met behulp van C# .NET en / of PHP, je mag zelf kiezen waar jij je in wil specialiseren Meedenken over het nieuwe pakket, waar moet het aan voldoen? Unit-, integratie- en diverse andere tests schrijven en uitvoeren Nauw samenwerken met je IT collega's zoals Testers, Developers, DevOps Specialisten en Architecten Jezelf ontwikkelen met behulp van trainingen en cursussen Hier ga je werken Onze klant, een grote speler in de medische sector, is op zoek naar een enthousiaste junior (of meer ervaren) Software Developer die klaar is voor een nieuwe stap in zijn of

Bekijk vacature »

Gezocht: Ervaren VB6 developer met C# ambitie!

Bedrijfsomschrijving Dit bedrijf is een vooraanstaande softwareleverancier die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van software pakketten voor autoschade herstel bedrijven. De software wordt gebruikt door meer dan de helft van alle autoschade herstel bedrijven in Nederland. Het team van professionals is op zoek naar getalenteerde collega developers die hun vaardigheden willen inzetten om het bedrijf te laten groeien. Functieomschrijving Voor dit bedrijf zoek ik een ervaren VB6 / VB.NET developer met interesse om op termijn verder te gaan in C#. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van de bestaande softwarepakketten. Een deel van de code is nog

Bekijk vacature »

Software Developer PHP JavaScript Python HBO SQL

Samengevat: Wij zijn een softwarebedrijf voor Autodealers. Ben jij een Medior of Senior Software Developer? Heb je ervaring met PHP, JavaScript of Python? Vaste baan: Java.Developer Software HBO €3.000 - €5.200 Bij ons op de werkvloer is er een positieve en informele sfeer. Naast een goede begeleiding en een enthousiaste klantenkring biedt deze werkgever een prettige omgeving met zeer afwisselende werkzaamheden. Houd jij van aanpakken en denk je dat je deze uitdaging aankunt? Dan zoeken wij jou! Zij werken voor grote klanten. Zij doen omvangrijke projecten die we bij deze werkgever op kantoor realiseren (geen detachering). Zij werken met state-of-the-art

Bekijk vacature »

Web Developer

Bedrijfsomschrijving ENGIE Nederland is onderdeel van de beursgenoteerde ENGIE Groep. ENGIE is actief in 70 landen, met wereldwijd 150.000 medewerkers. Als groep is het de missie om bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld. ENGIE Energie biedt energiediensten aan particulieren en grootzakelijk en gaat de uitdagingen van de energietransitie aan door het beschikbaar maken van duurzame energie, het streven de klimaatverandering tot een minimum te beperken, leveringszekerheid te bieden en zorg te dragen voor een verantwoord gebruik van de beschikbare resources. ENGIE Energie investeert daarom in hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en bio-gas. Functieomschrijving Heb jij veel ervaring

Bekijk vacature »

Front-end Developer (HTML/CSS, Angular/React/Vue,

Functie Je zal aan de slag gaan in een klein, hecht team met front-end development experts die de ambitie delen mooi werk te leveren. Samen met hen zal je werken aan het gebruiksvriendelijk en interactief maken van complexe webapplicaties, websites en mobile apps. Je levert klanten wat ze nodig hebben terwijl je actief aan jezelf blijft werken met de ondersteuning vanuit je werkplek. Talen als Javascript programmeer jij vloeiend en je hebt kennis van frameworks als React en Angular. Je zou je het liefst nog veel meer ontwikkelen in verschillende front-end talen. Deze kennis deel je graag met je collega’s,

Bekijk vacature »

Back end developer PHP

Functie Heb jij altijd al eens bij een bedrijf willen werken waar jij géén nummertje bent, die alleen maar uitvoerend werk doet? Dan zou je hier perfect passen! Tuurlijk, je werkt aan projecten voor grote of kleine bedrijven… Het enige verschil hier is, jouw mening telt hier écht. Jouw inbreng wordt gewaardeerd, serieus genomen en gebruikt. En vergeet niet, je werkt niet alleen aan deze projecten. Er werken in totaal ruim 25 developers en designers, onderverdeeld over 3 development teams. Voornamelijk bestaande uit Medior en Senior developers, die samen voor een inspirerende en ambitieuze omgeving zorgen. Hun visie is namelijk

Bekijk vacature »

SAP HANA Cloud Application Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Veldhoven Vacature ID: 12662 Introductie HANA Cloud Application Developer at a High Tech company. The company is the world's leading provider of lithography systems for the semiconductor industry, manufacturing complex machines that are critical to the production of integrated circuits or chips. Our purpose is “unlocking the potential of people and society by pushing technology to new limits”. We do this guided by the principles “Challenge”, “Collaborate” and “Care”. This role is situated in the Big Data Analytics (BDA) Domain. The teams have mixture of young talent and senior specialists and have a

Bekijk vacature »

Software Developer C# - Deventer

Software Developer C# – Deventer Bijdragen aan de toekomst van het onderwijs! Ben jij op zoek naar een dynamische omgeving waar vol enthousiasme wordt gewerkt aan software voor interactieve dashboard- en analysetoepassingen ter verbetering van het onderwijs? Dan zijn wij het bedrijf voor jou! TIG is een bedrijf met een informele en ondernemende werksfeer, waarbij goede ideeën snel leiden tot concrete acties. Wij zijn een software ontwikkelorganisatie en focussen ons op het ontwikkelen en implementeren van oplossingen voor het leveren van managementinformatie, datavisualisatie en analyses voor het onderwijs. Met onze dashboard- en analyseoplossingen zetten scholen gegevens om naar betekenisvolle informatie.

Bekijk vacature »

Software Developer Java

Java/Kotlin Developer Ben jij een ervaren Java/Kotlin developer met een passie voor het automatiseren van bedrijfsprocessen? Wil je graag deelnemen aan uitdagende projecten bij aansprekende klanten? En ben je op zoek naar een professioneel, ambitieus en dynamisch bedrijf om je carrière verder te ontwikkelen? Kom dan ons team bij Ritense in Amsterdam versterken! Zo ziet de functie eruit: Als Java/Kotlin developer bij Ritense ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van applicaties die bedrijfsprocessen automatiseren, zodat onze klanten slimmer, efficiënter en klantgerichter kunnen werken. Als developer ben je in de lead en zorg je voor de correcte oplevering van

Bekijk vacature »

Senior Front-end Developer

Wordt jij de nieuwe Front end specialist / developer? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Onze klantenkring is groot en divers, dat vraagt om flexibiliteit van jou. Tegelijkertijd betekent dit dagelijks nieuwe dingen leren én dat geen werkdag hetzelfde is. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling waarbij iedereen welkom is, zowel binnen als

Bekijk vacature »

Java Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Eindhoven Vacature ID: 12946 Introductie We are looking for a Java Developer! Our client is one of the most innovation companies located within the Netherlands. We provide high quality software in a high-tech and challenging market. Functieomschrijving The department is specialized in creating and developing high quality software for manufacturing automation in a high tech environment. We strive to provide our clients with high quality software and deliver state of the art solutions in a variety of ways. Creating software infrastructure using Java SE / EE Create applications to fine tune manufacturing processes

Bekijk vacature »

Software Programmeur PHP - JAVA

Functie Wil jij bij een platte en informele organisatie werken? Lees dan snel verder! Voor een opdrachtgever in omgeving Rotterdam dat zich gespecialiseerd heeft in het realiseren van veilige netwerkverbindingen zijn wij op zoek naar een leuke software developer ter versterking van het huidige team. Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen PHP, JAVA en Node.js. Je gaat klanten ondersteunen op het gebied van geleverde software en webapplicaties. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn

Bekijk vacature »

Medior Mobile Developer iOS Amsterdam

Functie What will you be doing as Mobile Developer? As an iOS app developer you will work in a multidisciplinary team of app developers, web developers and designers. You will work on world-class apps that will be used by thousands of people. There is a lot of room for self-development on a technical and personal level. Together with the rest of the team you develop in the newest techniques and you go for the best quality. We work with Kotlin Multiplatform Mobile to develop hybrid apps and we guarantee quality with peer reviews, unit testing and we use a CI/CD.

Bekijk vacature »

Programmeur / Developer

Voor een familiebedrijf in Doetinchem, actief in de machinebouw voor de food-sector, zijn wij op zoek naar een programmeur / developer. In deze functie ben je werkzaam in een team van 5 medewerkers. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het verhelderen van requirements vanuit de opdrachtgever, de klant en de afdeling ontwikkeling. Je verricht haalbaarheidsstudies en werkt specificaties uit die je afstemt met de opdrachtgever. Je ontwerpt design in software en stemt af met je collega's. De huidige vision-systemen zijn geschreven in C software, welke draait op een CUDA platform. Je schrijft en codeert software en zal gaan testdraaien. Tot

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als junior .NET Developer start jij in een team met 15 developers. In het team is er genoeg senioriteit om ervoor te zorgen dat jij de juiste begeleiding krijgt. Jij begint als eerst alle software pakketten en processen eigen te maken. Vervolgens ga jij deze software programmeren, onderhouden en testen. Ook ga jij research doen naar nieuwe mogelijkheden en zoek jij uit hoe je dit kan implementeren. Jullie werken intern op project basis en afhankelijk van het project werken jullie wel of niet iedere ochtend met een standup. 50% van jullie werkzaamheden is maatwerk en de overige 50% is

Bekijk vacature »

Pagina: « vorige 1 2

Ozzie PHP

Ozzie PHP

10/08/2016 03:02:22
Quote Anchor link
@Wouter J:

Duidelijk verhaal ... wat ook daadwerkelijk opgaat als dingen/elementen continu zouden veranderen. Echter ... volgens mij bouwen we een website naar een vaststaande structuur en weten we dus op voorhand wat waar staat.

Wil ik een speciale lijst toevoegen dan voeg ik een lijst met class "my_special_list" toe. Waarom moet ik dan alle <li>'s die daar inzitten ook weer een aparte class geven, terwijl ik die prima kan benaderen via het root-element <ul> met de class "my_special_list"?

Komen we weer even terug op het voorbeeld met het klaslokaal. Stel we hebben 1 klaslokaal met felle groene verlichting, en 1 klaslokaal met felle rode verlichting.

Ieder kind dat het rode lokaal binnenstapt wordt door de verlichting vanzelf roodgekleurd en is dus een "rood" kind. Ieder kind dat het groene lokaal binnenstapt wordt op diezelfde manier "groen" van kleur. We weten dus dat in het rode lokaal altijd rode kinderen zitten, en in het groene lokaal altijd groene kinderen. WAAROM zouden we dan bij de kinderen in het rode lokaal nog een extra bordje om hun nek hangen om aan te geven dat ze rood zijn? Nergens voor nodig, want omdat ze in het rode lokaal zitten, weten we dat al. Idem voor het groene lokaal.

Hoe achterlijk dit voorbeeld ook is (maar goed dat was het originele voorbeeld ook) geeft het wel exact aan wat ik bedoel te zeggen. Op basis van een overkoepelend element, kun je generieke elementen binnen het overkoepelend element prima stijlen. Het lijkt mij overkill om al die generieke elementen een bordje om hun nek te hangen / een class te geven.
Gewijzigd op 10/08/2016 03:14:38 door Ozzie PHP
 
PHP hulp

PHP hulp

24/04/2024 19:36:00
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

10/08/2016 10:43:21
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 10/08/2016 03:02:22:
Wil ik een speciale lijst toevoegen dan voeg ik een lijst met class "my_special_list" toe. Waarom moet ik dan alle <li>'s die daar inzitten ook weer een aparte class geven, terwijl ik die prima kan benaderen via het root-element <ul> met de class "my_special_list"?

Het verschil is dat jouw versie impliciet is met een verborgen opmaak die je alleen kunt terugvinden door in de CSS-code te zoeken. Ik moet bijvoorbeeld binnen de accolades gaan kijken hoe jij een kerstboom optuigt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
ul.kerstboom {
  ...
}

ul.kerstboom li {
  ...
  ...
  /* Dit moet ik allemaal lezen om te achterhalen wat je doet en laat. */
  ...
  ...
}

Aangezien jij HTML-elementen rechtstreeks opmaakt, loop ik ook nog het risico dat je elders in de CSS-code bijvoorbeeld hebt verzonnen dat lijsten in een footer anders worden opgemaakt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
footer ul {
  ...
}

BEM maakt keuzen expliciet:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
.kerstboom {
  ...
}

.kerstboom__kerstbal {
  ...
}

.kerstboom__piek {
  ...
}

.kerstboom__kerstbal--goudkleurig {
  ...
}

.kerstboom__kerstbal--zilverkleurig {
  ...
}

Ozzie PHP op 10/08/2016 03:02:22:
Duidelijk verhaal ... wat ook daadwerkelijk opgaat als dingen/elementen continu zouden veranderen. Echter ... volgens mij bouwen we een website naar een vaststaande structuur en weten we dus op voorhand wat waar staat.

Maar BEM is dan ook bedoeld voor templating. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de BEM-bouwstenen in Material Design Lite (MDL) van Google. Als een structuur op voorhand vastligt en later zelden of nooit ingrijpend verandert, is een objectgeoriënteerd, modulair template-systeem niet interessant. Áls ...
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

10/08/2016 12:13:23
Quote Anchor link
>> Maar BEM is dan ook bedoeld voor templating.

Dat is dus een situatie waarin het handig zou kunnen zijn.

>> Het verschil is dat jouw versie impliciet is met een verborgen opmaak die je alleen kunt terugvinden door in de CSS-code te zoeken. Ik moet bijvoorbeeld binnen de accolades gaan kijken hoe jij een kerstboom optuigt

Dat moet je in de BEM variant ook, met hooguit als verschil dat je daar direct naar het naampje kunt gaan van de class. Maar met bijv. Firebug zie je ook direct de opmaak van ieder element, dus voor mij persoonlijk is dit geen zwaarwegend argument. Ik vind het dan weer zonde van resources om generieke elementen pseudo-uniek te maken door ze hun eigen class te geven.

Maar goed, uiteindelijk is het een kwestie van wat je zelf makkelijk vindt. Ieder nadeel heb z'n voordeel ;)
 
Eddy E

Eddy E

10/08/2016 22:19:50
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 08/08/2016 21:25:20:
Wat een vreemde manier om generieke elementen te voorzien van een class ... lijkt me overkill.


Helemaal mee eens.
Ik haak dan wel even halverwege in het topic aan, maar om elk element een class te geven, is toch niet nodig?
Je kan er toch (bijna) altijd bij zonder enige class dan ook?
Een class op <body> is geen gek idee en soms op <section> ook niet, maar dat doe je dan meestal via een id=...!

Wat is er mis met dit?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
body#contact nav ul li a:nth-child(1) { font-weight: bold; }


Toch duidelijk dat de eerste link van je menu op de contact-pagina vet wordt?

Toevoeging op 10/08/2016 22:29:58:

Als reactie op Ward z'n code van een kerstboom:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<div class="kerstboom">
    <div>Piek</div>
    <div class="bal zilver">Zilveren bal</div>
    <div class="bal goud">Gouden bal</div>
    <div>Voet</div>
</div>


/* Kerstboom hier */
.kerstboom             {  }

.kerstboom div:first-child     { /* piek /* }
.kerstboom div:last-child     { width: 10%; background-color: brown; }

.kerstboom .bal         { border-radius: 100%; }

.kerstboom .zilver         { background-color: grey; }
.kerstboom .goud         { background-color: yellow; }


Zo houd je sematiek hoog, weet je alsnog alles te vinden en ben je veel flexibeler. Je kan ook een gouden stam hebben... Gewoon class=goud toevoegen...
Gewijzigd op 10/08/2016 22:30:47 door Eddy E
 
Wouter J

Wouter J

10/08/2016 22:31:36
Quote Anchor link
Quote:
Toch duidelijk dat de eerste link van je menu op de contact-pagina vet wordt?

Ironisch bedoelt? Zo ja, negeer de rest van t bericht maar. :)

<nav> is niet alleen je hoofdnav. Ook die serie linkjes in je footer is een nav. Sterker nog, die "< prev | next >" linkjes bij blogposts zijn ook nav. Dus nu wordt elk eerste li'tje in een nav (iedere willekeurige nav) bold.

Ja, je zal nu wel 1 <nav> hebben. Maar over 30 dagen voeg je toch nog een sidebar met een subnavje toe en het gedoe begint. Dan moet die weer font-weight:normal; krijgen, met eventueel andere stijlen die van andere CSS selectors zijn geinherit, etc.

Tevens is de selector veel te specifiek. Niet alleen kun je op deze manier de stijl nogmaals hergebruiken, ook zal deze selector relatief traag zijn. (CSS selectors worden altijd van rechts naar links gelezen).
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

10/08/2016 22:44:29
Quote Anchor link
body#contact nav ul li a:nth-child(1) { font-weight: bold; }

Body met een id is niet nodig, want er staat op iedere pagina maar 1 body.

Dan hou je dus over:

#contact nav ul li a:nth-child(1) { font-weight: bold; }

Die ul en li zijn uit m'n hoofd ook niet nodig, dus blijft over:

#contact nav a:nth-child(1) { font-weight: bold; }

nth-chilc(1) kan first-child worden en dan krijg je:

#contact nav a:first-child { font-weight: bold; }

>> Tevens is de selector veel te specifiek.

Nu dus niet meer ;-)
 
Wouter J

Wouter J

10/08/2016 22:55:40
Quote Anchor link
Quote:
Nu dus niet meer ;-)

Gelukkig weten jij en ik dat "Tevens" betekend dat er voor nog veel meer geschreven staat.

Overigens werk de hele selector niet zoals verwacht (zowel specifieke als de korte, welke idd identiek zijn), maar dat mag eenieder zelf uitvinden :)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

11/08/2016 00:52:59
Quote Anchor link
>> Overigens werk de hele selector niet zoals verwacht

Haha ... zou zomaar kunnen ;-) Heb 'm ook niet getest.

Anyhow ... gebruik gewoon BEM als je dat fijn vindt. Ik gebruik het niet. Stijl dingen die algemeen zijn ook als zodanig, en wat specifiek noodzakelijk is, ook als zodanig. Dat is mijn werkwijze. Scheelt in ieder geval een hoop classes ;-)
 
Eddy E

Eddy E

11/08/2016 10:03:48
Quote Anchor link
Wouter J op 10/08/2016 22:31:36:
Ironisch bedoelt? Zo ja, negeer de rest van t bericht maar. :)


Beetje wel ja ;)
Desalniettemin is het zo benaderen van elementen, (hetzij een strakke hierachie nodig is) wel mogelijk.

In tegenstelling tot BEM, vond ik vanochtend dit: http://acss.io/
Maar hetzelfde als in mij ogen: veel te veel classes en code voor iets wat veel eenvoudiger met iets geavanceerdere CSS ook gewoon mogelijk is.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

11/08/2016 10:26:12
Quote Anchor link
Eddy E op 11/08/2016 10:03:48:
In tegenstelling tot BEM, vond ik vanochtend dit: http://acss.io/
Maar hetzelfde als in mij ogen: veel te veel classes en code voor iets wat veel eenvoudiger met iets geavanceerdere CSS ook gewoon mogelijk is.

Er zijn inderdaad meer template-talen die er, net zoals BEM, een eigen dialect van CSS op nahouden. Naast ACSS (Atomic CSS) zijn dat bijvoorbeeld SMACSS (Scalable and Modular Architecture for CSS) en OOCSS (Object Oriented CSS).

Het draait er niet om dat ze iets zouden doen dat in CSS onmogelijk is: ze gebruiken uiteindelijk immers allemaal CSS. Ik denk dat je ze meer moet zien als tussentaal die een logischer (of beter te hanteren) verband legt tussen DOM-elementen enerzijds en CSS-eigenschappen anderzijds.

Vooral het feit dat ze objectgeoriënteerd zijn, maakt ze aantrekkelijk als je ook al objectgeoriënteerd PHP gebruikt. Een BEM-block kun je zien als één klasse. Vergelijkbaar met methoden en properties in een PHP-klasse kan één zo'n CSS-klasse meerdere DOM-elementen en meerdere CSS-eigenschappen omvatten.
Gewijzigd op 11/08/2016 10:28:39 door Ward van der Put
 

Pagina: « vorige 1 2



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.