Ben ik beschermd tegen SQL injection?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ventilatiesysteem Productontwikkelaar HBO WO Verwa

Samengevat: Zij bieden flexibele ventilatiematerialen, geluidsdempers, rookgasafvoer producten en industrieslangen. Ben jij een technisch productontwikkelaar? Heb jij ervaring met het ontwikkelen van nieuwe producten? Vaste baan: Technisch Productontwikkelaar HBO WO €3.000 - €4.000 Zij bieden een variëteit aan flexibele ventilatiematerialen, geluiddempers, rookgasafvoer producten, industrieslangen en ventilatieslangen voor de scheepsbouw. Met slimme en innovatieve materialen zorgen wij voor een gezonde en frisse leefomgeving. Deze werkgever is een organisatie die volop in ontwikkeling is met hardwerkende collega's. Dit geeft goede ontwikkelingsmogelijkheden. De branche van dit bedrijf is Techniek en Engineering. Functie: Voor de vacature als Technisch Productontwikkelaar Ede Gld HBO WO ga

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 3 volgende »

Michael Desmadril

Michael Desmadril

15/12/2014 22:04:12
Quote Anchor link
Goeieavond,

Ik ben nu een 2-tal weken bezig met php & mysql. Ik werk aan de hand van een boek die pas uitgekomen is en van de recentste Lynda.com videos. Ik focus me op Mysqli ipv PDO omdat ik zelf toch uitsluitend werk met Mysql. Het bevalt me enorm! Het enige dat er natuurlijk gebeurd is dat je na een tijdje begint te experimenteren. Het werkt en je bent blij...maar is het wel goed?...of correct?

Ik heb bijvoorbeeld iets simpels in elkaar geflanst, vlug vlug...

Doordat men enorm waarschuwt voor sql injection werk ik met prepared statements....

Kan iemand mij vertellen of mijn spaghetticode op "iets" trekt en veilig is? Ben ik op de goede weg?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <title>title</title>
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
    <script src="script.js"></script>
  </head>
  <body>
      <form action="homes.php" method="POST">
          <p>Zoek: <input type="text" name="search" /></p>
          <p>Voornaam: <input type="text" name="Voornaam" /></p>
          <p>Achternaam: <input type="text" name="Achternaam" /></p>
          <p>Adres: <input type="text" name="Adres" /></p>
          <p>Discipline: <input type="text" name="Discipline" value="1 tot 5" /></p>
          <p>Bevestig zoeken: <input type="submit" name="Submit" /></p>
          <p>Voeg toe aan databank <input type="submit" name="Add_DB" value="Add to Database" /></p>
      </form>
  <?php
    require_once 'isset.php';
    ?>

  </body>
</html>



This is the PHP

<?php
    require_once 'login.php';
    $dbcon =  mysqli_connect($db_host, $db_username, $db_password, $db_database);
    if(mysqli_connect_errno()) die ("Error during connection");

    if(isset($_POST['Submit'])){
        

        $Naam = $_POST['search'];

        $Result = mysqli_query($dbcon,"SELECT * FROM customers WHERE Voornaam = '$Naam'");
        if(!$Result) die ("Nothing to show");

        $Rows = $Result->num_rows;

        for($i=0; $i < $Rows; $i++){
            $Row = mysqli_fetch_array($Result, MYSQLI_ASSOC);
            echo "Voornaam: " . $Row['Voornaam'] . "<br>";
            echo "Achternaam: " . $Row['Achternaam'] . "<br>";
            echo "Adres: " . $Row['Adres'] . "<br>";
            echo "<hr>";
            
        }
    }


        if(isset($_POST['Add_DB'])){
            $sql="INSERT INTO customers(Voornaam, Achternaam, Adres, Actief, Discipline)
                VALUES(?,?,?,NOW(),?)"
;

            if($stmt = $dbcon->prepare($sql)){

                    $stmt->bind_param('sssi', $Voornaam, $Achternaam, $Adres, $Discipline);
                    
                    $Voornaam = $_POST['Voornaam'];
                    $Achternaam = $_POST['Voornaam'];
                    $Adres = $_POST['Adres'];
                    $Discipline = $_POST['Discipline'];
                    $stmt->execute();
                    

                    echo "New records created successfully";
}
        }


        mysqli_close($dbcon);
?>



Groeten,
Michaël
- Aar -:
Gelieve in het vervolg bij code de [code][/code]-tags gebruiken.
Hier kan je meer lezen over de mogelijke opmaakcodes.
Alvast bedankt!
Gewijzigd op 15/12/2014 22:20:31 door - Ariën -
 
PHP hulp

PHP hulp

20/04/2024 12:55:59
 
Daan Slagter

Daan Slagter

15/12/2014 22:06:42
Quote Anchor link
De POST waardes moet je als je ze in je query gebruik door mysqli_real_escape halen dat doe je nu niet bij oa $post['search']
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

15/12/2014 22:24:04
Quote Anchor link
Nee, je mengt nu de procedurele (lijn 39) en de object-georiënteerde (lijn 58) versie van MySQLi door elkaar, en dat werkt niet samen. Je zult één van beiden moeten kiezen..
Bij beiden is de connectie ook anders opgebouwd.

Bij de procedurele moet je handmatig de boel escapen (wat je niet doet) met mysqli_real_escape_string(), en bij de object-georiënteerde gaat het vanzelf als je prepared-statements gebruikt.
Gewijzigd op 15/12/2014 22:24:41 door - Ariën -
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

15/12/2014 22:43:04
Quote Anchor link
dus....mysqli_real_escape_string() = prepared statements? Wat is veiliger?


Wat raden jullie aan? Object-georiënteerd programmeren of procedureel?

@Aar - Dus als ik het goed begrijp - Als ik alles object georienteerd schrijf dan ben ik veilig?

Bijvoorbeeld:

Lijn 31: mysqli_connect vervangen door new mysqli

enz...

dan moet ik geen mysqli_real_escape_string() meer gebruiken

Hoe is de rest? Is mijn opbouw "wat" correct?
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

15/12/2014 22:45:46
Quote Anchor link
Ik raad aan om object-georienteerd te werken, en daarbij 'prepared statements' te gebruiken. Dan hoef je niet meer te escapen. Wat je zegt klopt verder inderdaad.

Als ik nog een goede tip mag geven: Kopieer niet onnodig variabelen op lijn 62 t/m 65. Het is nergens voor nodig.
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

15/12/2014 22:48:51
Quote Anchor link
Hoe moet ik dan op lijn 62 t/m 65 aanduiden wat de waarde van mijn variabelen zijn?

Thx alvast Aar!
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

15/12/2014 22:51:07
Quote Anchor link
Waarom zou je dat willen doen? Die $_POST variabelen heb je toch al, en die kan je toch prima gebruiken ;-)
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

15/12/2014 23:13:09
Quote Anchor link
Dus laat ik ze gewoon achterwege...

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
  if(isset($_POST['Add_DB'])){
            $sql="INSERT INTO customers(Voornaam, Achternaam, Adres, Actief, Discipline)
                VALUES(?,?,?,NOW(),?)";

            if($stmt = $dbcon->prepare($sql)){

                    $stmt->bind_param('sssi', $Voornaam, $Achternaam, $Adres, $Discipline);
                    
                  
                    $_POST['Voornaam'];
                    $_POST['Voornaam'];
                    $_POST['Adres'];
                    $_POST['Discipline'];

                    $stmt->execute();


Toevoeging op 15/12/2014 23:20:16:
Gewijzigd op 15/12/2014 23:21:05 door Michael Desmadril
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

15/12/2014 23:21:27
Quote Anchor link
Zodra je een formulier verstuurd, zijn de variabelen al beschikbaar, dus heel lijn 10 t/m 13 in dat laatste codeblokje kan je al achterwege laten.

Als het goed is kan je die $_POST variabelen prima in je bind_param gebruiken.
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

15/12/2014 23:34:55
Quote Anchor link
Ok...ergens begrijp ik je maar waar vermeld ik ergens nog wat $Voornaam is....ik gebruik die variabele nergens anders toch? Als ik het formulier verstuur dan staat er data in mijn velden op het formulier. Hoe weten die nu dat ze moeten toegewezen worden aan de variabele $Voornaam...
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

16/12/2014 00:08:56
Quote Anchor link
Wacht even, volgens mij maak ik een foutje....
Die variabelen in bind_param worden daar juist aangemaakt, en moeten een waarde krijgen. Dus het was juist wel goed. Even de code reverten naar de oude situatie dus.
 
Dos Moonen

Dos Moonen

16/12/2014 07:32:45
Quote Anchor link
1) procedureel en oop door elkaar gebruiken kan prima aangezien de procedurele functies wrappers zijn voor de oop classes en methoden.
Het is natuurlijk wel zo lelijk als het maar kan...

2) op regel 39 van het eerste script kan in SQL Injecteren aangezien je $Naam klakeloos in de SQL statement plakt.

3) leer jezelf of ALTIJD prepared statements te gebruiken.

PS. prepared statements zijn dus ook mogelijk met procedureel gebruik van de MySQLi extensie.
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

16/12/2014 08:30:46
Quote Anchor link
@Aar - Thx voor uitleg!

@ Dos -> op puntje 2) -> Hoe moet ik daar mezelf beveiligen? escape_string?

Er bestaan nog niet zoveel boeken over Mysqli...mag ik nog boeken gebruiken over mysql om dan zelf te converten naar Mysqli of is dit bad practice?

Groeten!
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

16/12/2014 09:24:53
Quote Anchor link
>> Hoe moet ik daar mezelf beveiligen? escape_string?

Nee met prepared statements:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
<?php
$naam
= "Frank";

/* prepared statement */
if ($stmt = mysqli_prepare($dbcon, "SELECT voornaam, achternaam, adres FROM customers WHERE voornaam=?")) {

    /* bind parameters */
    mysqli_stmt_bind_param($stmt, 's', $naam);

    /* execute query */
    mysqli_stmt_execute($stmt);

    /* bind result variables */
    mysqli_stmt_bind_result($stmt, $voornaam, $achternaam, $adres);

    /* fetch value */
    mysqli_stmt_fetch($stmt);

    printf("%s %s %s\n", $voornaam, $achternaam, $adres);

    /* close statement */
    mysqli_stmt_close($stmt);
}

?>

>> Er bestaan nog niet zoveel boeken over Mysqli.
Heb je niet nodig joh. Koop dan een boek over (My)Sql in het algemeen. Dan leer je tenminste over vele mogelijkheden die Mysql je biedt.
Ik kwam trouwens onlangs een heel aardig engels ebook tegen die je zo kan downloaden: http://it-ebooks.info/book/3818/


Toevoeging op 16/12/2014 09:31:21:

Nog even een paar kleine aanmerkingen:

1) Algemene richtlijn is om variabelen zonder hoofdletter te starten. Bijv $voornaam maar ook $contentArray
2) tabelnamen en kolomnamen zie je meestal ook in uitsluitend kleine letters alhoewel dit zeker geen wet is.
Daarnaast valt me op dat je met engelse en nederlandse termen door elkaar werkt. Hou gewoon één taal aan en bij voorkeur engels.

Nogmaals het zijn geen wetten maar wel goede gebruiken.
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

16/12/2014 11:29:06
Quote Anchor link
Yep, goeie opmerkingen...de reden van engels/nederlands is gewoon dat ik begin te experimenteren en dan zeg ik, hup, dit erbij, hup dat erbij....testen....

Wanneer ik echt aan het werk ga, dan hou ik me uiteraard aan die regels! Goeie opmerking wel.

Ik heb dit boek die je voorgesteld hebt nu besteld bij Bol.com nadat ik het ingekeken heb op de pdf. Ik werk liever met iets voor me. Kwestie van beter te onthouden.



Toevoeging op 16/12/2014 11:58:00:

Voila...

Trekt dit op iets meer?


HTML
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <title>title</title>
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
    <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Raleway:200' rel='stylesheet' type='text/css'>
    <script src="script.js"></script>
  </head>
  <body>
      <table class="table_form">
        <form method="POST" action="homes.php">
          <tr>
            <td>Voornaam: </td><td><input type="text" name="Voornaam"></td>
          </tr>
          <tr>
            <td>Achternaam: </td><td><input type="text" name="Achternaam"></td>
          </tr>
          <tr>
            <td>Adres: </td><td><input type="text" name="Adres"></td>
          </tr>
          <tr>
            <td>Discipline: </td><td><input type="text" name="Discipline"></td>
          </tr>
          <tr>
            <td>Voeg toe aan databank: </td><td><input type="submit" name="Adddb" value="Bevestigen"></td>
          </tr>
         </form>
      </table>
<?php
  require_once 'isset.php';
?>




  </body>
</html>


php/sql
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<?php
    require_once 'login.php';
    $db_con= new mysqli($db_host, $db_username, $db_password, $db_database);
    if($db_con->connect_error) die ("(" . $db_con->connect_error . " Error during connection");


    if(isset($_POST['Adddb'])){
        $stmt = $db_con->prepare("INSERT INTO customers (Voornaam, Achternaam, Adres, Actief, Discipline) VALUES(?,?,?,NOW(),?)");


        $stmt->bind_param("sssi",$voornaam, $achternaam, $adres, $discipline);

        $voornaam = $_POST['Voornaam'];
        $achternaam = $_POST['Achternaam'];
        $adres = $_POST['Adres'];
        $discipline = $_POST['Discipline'];
        $stmt->execute();

        echo "New records created successfully";

        $stmt->close();
        $db_con->close();

    }





?>
Gewijzigd op 16/12/2014 11:58:48 door Michael Desmadril
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

16/12/2014 12:52:53
Quote Anchor link
Dit ziet er goed uit. Neem aan dat het ook werkt?

- Voeg ook even dit toe nadat je connectie gemaakt is:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$db_con
->set_charset("utf8");
?>
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

16/12/2014 13:07:19
Quote Anchor link
Het werkt...


Ik ga nu onder mijn form (gewoon ter test) proberen een sectie te voorzien om de data in te lezen

Zoeken op naam.

Is het mogelijk om alles uit te lezen en dan bij de resultaten een delete knop te laten verschijnen? Is dit mogelijk? Dat je bijvoorbeeld zoekt op iedereen die "Peter" noemt en vanaf dat er resultaten zijn, dat ernaast een button staat "Delete record" bijvoorbeeld. Geen resultaten -> geen knop. Of is dit eerder iets js?
 
- SanThe -

- SanThe -

16/12/2014 13:23:28
Quote Anchor link
Is mogelijk.
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

16/12/2014 13:24:39
Quote Anchor link
Waar plaats ik dan mijn <input type="submit" name="delete" value="delete record" />?
 
- SanThe -

- SanThe -

16/12/2014 13:27:04
Quote Anchor link
Gewoon naast het record.
Bij value is het makkelijker om daar het id in te zetten.
 
Michael Desmadril

Michael Desmadril

16/12/2014 13:39:13
Quote Anchor link
Hoe bedoel je San? Welk id moet ik zetten bij value?
 

Pagina: 1 2 3 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.