Boomstructuur PHP

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Milo S

Milo S

21/10/2010 17:45:23
Quote Anchor link
Beste php’er,

Ik wil een soort van boom-structuur maken met php en mysql, deze moet er zo uitzien:

Categorie 1
- sub-categorie 1
- sub-categorie 2
- sub-categorie 3

Categorie 2
- sub-categorie 1
- sub-categorie 2

Hier heb ik de volgende tabel voor bedacht:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
Categorie:
    - id
    - parent_id
    - titel


Maar wat voor query kan ik hier op loslaten om het in 1 keer te doen, en niet in verschillende delen. Dus 1 query en mogelijk meerdere loops.

Alvast bedankt!
Gewijzigd op 21/10/2010 17:45:34 door Milo S
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 11:37:03
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

21/10/2010 18:04:59
Quote Anchor link
order_id ?
 
Pim -

Pim -

21/10/2010 18:16:39
Quote Anchor link
Die vraag komt heel vaak langs.

Kijk bijvoorbeeld eens hier
 
Milo S

Milo S

21/10/2010 18:26:28
Quote Anchor link
Echter heb ik het misschien verkeerd geformuleerd, wat daar staat is inderdaad een heel boomstructuur wat ik eigenlijk wil opbouwen is een forum index pagina, hier hoef ik dus niet zo diep voor te gaan.
Ook bij jou voorbeeld gebruiken zij meerdere query's en dit wil ik voorkomen.
 
Robert Deiman

Robert Deiman

21/10/2010 22:27:12
Quote Anchor link
Hoi Milo,

In principe kan je door een SELECT statement waarbij je steeds eerst de naam van de parent ophaalt, per subcategorie al een heel eind komen.

SELECT par_cat.naam AS categorie, cat.naam AS subcategorie FROM categorie AS cat LEFT JOIN categorie AS par_cat ON par_cat.id = cat.parent_id WHERE par.parent_id IS NULL ORDER BY par_cat.naam, cat.naam

Een query met deze opbouw geeft Bijvoorbeeld:

Categorie 1 - sub-categorie 1
Categorie 1 - sub-categorie 2
Categorie 1 - sub-categorie 3
Categorie 2 - sub-categorie 1
Categorie 2 - sub-categorie 2

Hier kan je doormiddel van een simpel loopje doorheen lopen.
 
Milo S

Milo S

22/10/2010 10:03:23
Quote Anchor link
Hee Robert,

Ik heb je query een bestudeerd en een aantal kleine foutjes eruit gehaald, want hij deed het niet meteen, maar nu wel :D.

De Query:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php
$qry
= "SELECT
            cat.titel    AS categorie,
            subCat.titel AS subcategorie
        FROM
            categorie AS cat
        LEFT JOIN
            categorie AS subCat
        ON
            cat.id = subCat.parent_id
        WHERE
            cat.parent_id = 0
        ORDER BY
            cat.id ASC,
            subCat.titel"
;
?>


Nu nog even me brein breken over de loop want dat ging ook iets moeilijker dan ik dacht maar goed. Niet meteen voorkauwen jongens das niet leuk! :P. Ik gaat nog even verder zoeken en me wat meer verdiepen in loops.


Mijn loop vooruitgang
Het ziet er naar uit dat ik niet rechtstreeks met een while loop kan werken, ik zal het eerst op de juiste manier in een array moeten gooien. Als het namelijk in de array staat kan ik het daarna met 2 foreach loops doorlopen. Correct me if I'm wrong.

De array opbouw moet als volgt zijn:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php
$cat_lib
= array (
                   'categorie 1' => array(
                                        'subcategorie 1',
                                        'subcategorie 2',
                                        'subcategorie 3'
                                        ),
                   'categorie 2' => array(
                                        'subcategorie 1',
                                        'subcategorie 2'
                                        )
                   );

?>
Gewijzigd op 22/10/2010 10:15:14 door Milo S
 
Hipska BE

Hipska BE

22/10/2010 13:06:58
Quote Anchor link
Lijkt me niet zo moeilijk toch?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php

$cat_lib
= array();
while($row = mysql_fetch_assoc($res)){
    
    if(!isset($cat_lib[$res['categorie']])) $cat_lib[$res['categorie']] = array();
    
    $cat_lib[$res['categorie']][] = $res['subcategorie'];
    
}


?>

Het begint pas leuk en moeilijker te worden wanneer je met meerdere niveau's subcategorieën wil werken.
 
Milo S

Milo S

23/10/2010 11:24:23
Quote Anchor link
Nou, heb ik dit allemaal werkend, alleen heb ik een probleem, ik moet aan iedere sub categorie ook een id meegeven. Anders kan ik niet met me id's werken wat dus wel moet.

Nu kan ik op zich wel redelijk array's maken enzo, maar met de blokhaken snap ik nog niet helemaal.
 
Pim -

Pim -

23/10/2010 11:57:51
Quote Anchor link
Je kan zoiets maken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
<?php
$cats
= array(
            array(
                'hoofdcat' => array(
                    'id' => 10,
                    'name' => 'Hoofdcat'
                ),
                'subcats' => array(
                    array(
                        'id' => 15,
                        'name' => 'Subcat 1'
                    ),
                    array(
                        'id' => 14,
                        'name' => 'Subcat 2'
                    ),
                    array(
                        'id' => 154,
                        'name' => 'Subcat 3'
                    )
                )
            ),

            'volgende hoofdcat'
);
        
?>
Gewijzigd op 23/10/2010 11:58:38 door Pim -
 
Joren de Wit

Joren de Wit

23/10/2010 12:02:27
Quote Anchor link
Ik zou er in dat geval voor kiezen om de 'subcats' key onderdeel te maken van de bijbehorende 'hoofdcat'. Op die manier houd je alle informatie van een hoofdcat bij elkaar.
 
Pim -

Pim -

23/10/2010 14:57:23
Quote Anchor link
Ja, kan ook en is idd ook iets netter, omdat de subcats natuurlijk eigenschappen zijn van de hoofdcat zelf.
 
Robert Deiman

Robert Deiman

23/10/2010 15:09:16
Quote Anchor link
Hoi Milo,

Het ging toch om een stukje weergave?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php
//bij eerste cat, wel variabele gedefinieerd voor "previous cat"
$prev_cat = '';
while($row = mysql_fetch_assoc($result))
{

    if($prev_cat != $row['cat'])
    {

        echo $row['cat'];
    }

    echo $row['subcat'];
    $prev_cat = $row['cat'];
}

?>


Deze loop zal op jou scherm en de query die hiervoor is gebruikt, keurig de structuur opbouwen zoals je hem hebben wou.
 
Martijn B

Martijn B

23/10/2010 20:56:31
 
Milo S

Milo S

24/10/2010 15:36:30
Quote Anchor link
Ik heb nu het volgende probleem. Hij selecteert alles en geeft alles weer, maar omdat ik nu verder ga aantal posts enzo ophalen. Ontstaat er een probleem.

Mijn query:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
<?php
$qry
= "SELECT
            cat.title                                  AS cat,
            
            subCat.id                                  AS subCatID,
            subCat.title                               AS subCat,
            
            COUNT(t.id)                                AS topics,
            
            p.user_id                                  AS postUser,
            DATE_FORMAT(p.dateTime, '%d %b %Y, %H:%i') AS newPostDateTime,
            COUNT(p.id)                                AS posts
        FROM
            categorie AS cat
        LEFT JOIN
            categorie AS subCat
        ON
            cat.id = subCat.parent_id
        LEFT JOIN
            topic     AS t
        ON
            subCat.id = t.cat_id
        LEFT JOIN
            post      AS p
        ON
            subCat.id = p.cat_id
        WHERE
            cat.parent_id = 0
        GROUP BY
            subCat.id
        ORDER BY
            cat.id,
            subCat.title"
;
?>


Nu geeft hij bij posts 2 aan terwijl er maar 1 record in me post tabel staat... heel apart. Het lijkt dus wel of hij alles keer 2 doet, ik kan natuurlijk wel gewoon delen door 2, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling. Weet iemand wat er fout gaat? Heb de query nu 2 maal opnieuw opgebouwd in de hoop dat het een simpel foutje was maar dit is helaas niet zo...
Gewijzigd op 25/10/2010 16:45:32 door Milo S
 
Milo S

Milo S

25/10/2010 18:07:22
Quote Anchor link
Voor het gemak maar een afbeelding geupload,denk dat de uitleg daarbij makkelijker is.

http://www.party-vision.nl/QueryFout.png
 
Pim -

Pim -

25/10/2010 18:46:18
Quote Anchor link
Kan je van alle gevonden rows een print_r geven?
 
Milo S

Milo S

25/10/2010 19:17:32
Quote Anchor link
Ben er inmiddels achter dat de fout bij GROUP BY zit, probeer de oplossing te vinden...

Here it is:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
Array
(
    [0] => Categorie 1
    [cat] => Categorie 1
    [1] => 3
    [subCatID] => 3
    [2] => Subcategorie 1
    [subCat] => Subcategorie 1
    [3] => 6
    [topics] => 6
    [4] => 1
    [postUser] => 1
    [5] => 24 Oct 2010, 11:49
    [newPostDateTime] => 24 Oct 2010, 11:49
    [6] => 6 [posts] => 6
)

1Array
(
    [0] => Categorie 1
    [cat] => Categorie 1
    [1] => 4
    [subCatID] => 4
    [2] => Subcategorie 2
    [subCat] => Subcategorie 2
    [3] => 0
    [topics] => 0
    [4] => [postUser] => [5] => [newPostDateTime] => [6] => 0 [posts] => 0
)

1Array
(
    [0] => Categorie 1
    [cat] => Categorie 1
    [1] => 5
    [subCatID] => 5
    [2] => Subcategorie 3
    [subCat] => Subcategorie 3
    [3] => 0 [topics] => 0
    [4] => [postUser] => [5] => [newPostDateTime] => [6] => 0 [posts] => 0
)

1Array
(
    [0] => Categorie 2
    [cat] => Categorie 2
    [1] => 6
    [subCatID] => 6
    [2] => Subcategorie 1
    [subCat] => Subcategorie 1
    [3] => 0
    [topics] => 0
    [4] => [postUser] => [5] => [newPostDateTime] => [6] => 0 [posts] => 0
)

1Array
(
    [0] => Categorie 2
    [cat] => Categorie 2
    [1] => 7 [subCatID] => 7
    [2] => Subcategorie 2
    [subCat] => Subcategorie 2
    [3] => 0 [topics] => 0
    [4] => [postUser] => [5] => [newPostDateTime] => [6] => 0 [posts] => 0
) 1
Gewijzigd op 25/10/2010 19:25:12 door Milo S
 
Pim -

Pim -

25/10/2010 20:18:13
Quote Anchor link
Ik denk dat je van de postcount beter een subquery kan maken ipv een join, dat scheelt hoogstwaarschijnlijk ook een hoop in je performance. Werkt dit?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
<?php
$qry
= "SELECT
            cat.title                                  AS cat,
            
            subCat.id                                  AS subCatID,
            subCat.title                               AS subCat,
            
            COUNT(t.id)                                AS topics,

            
            lastPost.user_id                           AS postUser,
            lastPost.date                              AS newPostDateTime,
            lastPost.count                             AS postCount
            

        FROM
            categorie AS cat,
            (
                        SELECT
                                    count(id) as count,
                                    user_id,
                                    DATE_FORMAT(dateTime, '%d %b %Y, %H:%i') as date
                        FROM
                                    post
                        WHERE
                                    cat_id = subCat.id
                        ORDER BY
                                    dateTime DESC
                        LIMIT
                                    1                                    
            ) as lastPost

        LEFT JOIN
            categorie AS subCat
        ON
            cat.id = subCat.parent_id
        LEFT JOIN
            topic     AS t
        ON
            subCat.id = t.cat_id
        WHERE
            cat.parent_id = 0
        GROUP BY
            subCat.id
        ORDER BY
            cat.id,
            subCat.title"
;
?>

Zoiets?

Waarom heeft post eigenlijk een cat_id kolom?
Gewijzigd op 25/10/2010 20:18:25 door Pim -
 
Milo S

Milo S

25/10/2010 20:33:24
Quote Anchor link
Helaas loopt dan alles in de soep, geeft ie een dikke error dat subCat niet bestaat terwijl die dat wel doet.
Post heeft een cat_id om zo makkelijk de aantal post per categorie te kunnen tellen.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.