Clieop03 bestanden genereren

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Medior/Senior Python developer

Functie Jij als Senior Python developer hebt al ruime ervaring opgedaan. Bedrijven komen bij de organisatie om technische vraagstukken op te lossen. Jij als specialist bent dus de representatie van deze kwaliteit. Je zult de keuze krijgen tussen lange of korte projecten waarin je komt te werken in multidisciplinaire teams. Projecten die je gaat uitvoeren zijn zeer uitlopend. Zodoende kun je aan de ene kant kiezen voor een greenfield project en stroom je bij een ander project midden in een migratietraject in. Voor de ene klant ontwikkel je ene nieuwe portal en voor het andere project duik je veel meer

Bekijk vacature »

C# Ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een software ontwikkelaar in de omgeving van Vught zijn we op zoek naar een gemotiveerde C# ontwikkelaar. Deel jij hun passie voor development en dan vooral in C#.NET? Dan kan dit wel eens jouw droombaan zijn! Jouw werkzaamheden zullen er ongeveer als volgt uit gaan zien Door de wensen van de klant goed te begrijpen ga jij aan de slag dit om te zetten naar passende oplossingen en werk je deze uit tot een sterk eindproduct. Je gaat je bezighouden met de ontwikkeling van webapplicaties en websites, dit doe je door middel van ASP.NET, MVC Frameworks en C#.

Bekijk vacature »

.NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

C# .NET Developer IoT SQL Server

Samengevat: Wij ontwikkelen innovatieve oplossingen om apparaten en bezittingen op een eenvoudige en flexibele manier te beveiligen. Ben jij een C# .NET developer? Heb jij ervaring met C# en SQL server? Vaste baan: C# .NET Developer IoT HBO €3.200 - €4.500 Deze werkgever is gespecialiseerd in hoogwaardige GSM/GPRS alarm- en telemetrietechnologie. Met een eigen productlijn en klantspecifieke ontwikkelingen biedt deze werkgever oplossingen om op afstand te meten, melden, loggen en aansturen, ook op plaatsen zonder stroomvoorziening. Onze producten worden gekarakteriseerd door flexibiliteit in de configuratie, betrouwbaarheid en een extreem laag stroomverbruik. Zij werken voor MKB klanten. Deze werkgever heeft veel

Bekijk vacature »

Node.js developer

Functie Onder begeleiding van 3 accountmanagers waarvan er 1 binnen jouw expertise je aanspreekpunt zal zijn ga je aan de slag bij diverse opdrachtgevers. Hij of zij helpt je bij het vinden van een passende en uitdagende opdracht. Hierin houden ze uiteraard rekening met jouw situatie, ervaring en (technische) ambities. De opdrachten duren gemiddeld één tot 2 jaar. Hierdoor kun je je ook echt vastbijten in een project en als consultant impact maken. Naast de opdracht ben je regelmatig met je collega’s van de IT-afdeling om bijvoorbeeld onderlinge kennis te delen, of nieuwe trends te bespreken. Ook worden er regelmatig

Bekijk vacature »

Java Programmeur

Functie Heb jij altijd al samen willen werken met ervaren java ontwikkelaars dan hebben wij hier de ultieme kans voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving van Naaldwijk zijn wij op zoek naar uitbreiding van het vaste ontwikkel team. Je zult je hier voornamelijk bezig gaan houden met; Wijzigingsverzoeken van klanten uitvoeren, hier wordt je diep in betrokken; Samen met consultants sluit je aan bij gesprekken met klanten, voor alle projecten; Je schakelt veel met consultants, wat is de behoefte van de klant? Hoe kan je hierop integreren?; Het framework moet naar de Cloud gebracht worden, je wordt betrokken bij

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar .NET te Zaandam

Bedrijfsomschrijving Je komt hier terecht bij een door-en-door softwarebedrijf, waarbinnen meerdere SaaS pakketten worden ontwikkelt voor diverse sectoren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de logistieke en medische branche. Deze organisatie kenmerkt zich door de hoge mate van complexiteit in de applicaties, wat betekent dat jij je hier niet zal gaan vervelen. Integendeel: Jij gaat hier elke dag ontzettend veel leren en je in razend tempo ontwikkelen als C# .Net Developer met focus op back-end. Het team bestaat uit ongeveer 20 personen personen, waarvan het grootste deel zich richt op software development. De sfeer is informeel en professioneel. De producten

Bekijk vacature »

Ervaren Magento developer gezocht!

Functie Je komt te werken in een zelfsturend team waarin vertrouwen voorop staat en inbreng en ideeën worden gewaardeerd. Ook staat innovatie centraal. Ze bieden jou de mogelijkheid om jezelf door te ontwikkelen. Denk hierbij aan cursussen en een persoonlijk ontwikkelplan. Je komt terecht in het team van momenteel 4 (ervaren) collega’s en zal meewerken aan de doorontwikkeling en nieuwbouw van de Magento platformen van meerdere opdrachtgevers volgens Agile/Scrum. Denk hierbij aan nieuwe functionaliteiten, UX en koppelingen met verschillende back-end systemen. Als ervaren developer zul je hiernaast ook andere developers assisteren en waar nodig de leiding nemen in het project.

Bekijk vacature »

Junior .NET Software Developer

Dit ga je doen Software development met behulp van C# .NET en / of PHP, je mag zelf kiezen waar jij je in wil specialiseren Meedenken over het nieuwe pakket, waar moet het aan voldoen? Unit-, integratie- en diverse andere tests schrijven en uitvoeren Nauw samenwerken met je IT collega's zoals Testers, Developers, DevOps Specialisten en Architecten Jezelf ontwikkelen met behulp van trainingen en cursussen Hier ga je werken Onze klant, een grote speler in de medische sector, is op zoek naar een enthousiaste junior (of meer ervaren) Software Developer die klaar is voor een nieuwe stap in zijn of

Bekijk vacature »

Database ontwikkelaar

Functieomschrijving Wil jij aan gave logistieke softwareprojecten werken en bij een uniek softwarebedrijf in de regio van Tilburg? Wacht niet langer en reageer snel op deze vacature. Als Database ontwikkelaar ga je aan de slag het schrijven van stored procedures en verder uitbouwen van de SQL database. Je werkt in een database team, met allemaal mensen die energie krijgen van software en techniek. Verder krijg je als taak: Optimaliseren en uitbouwen van de MS SQL databases die gebruikt worden; Optimaliseren van query's, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden; Je werkt met de technieken T-SQL of PL/SQL; Bij interesse kan je

Bekijk vacature »

OutSystems developer

Dit ga je doen Klanten adviseren over de mogelijkheden van OutSystems; OutSystems oplossingen ontwikkelen en implementeren; Stakeholdermanagement; Kennis en expertise up to date houden en delen met het team. Hier ga je werken Onze opdrachtgever, gevestigd in regio Amsterdam, is een innovatieve dienstverlener die zich richt op grote corporates in verschillende sectoren. Doordat je bij veel verschillende klanten aan de slag zal gaan is geen enkel project hetzelfde. De organisatie kenmerkt zich door hoge mate van professionaliteit en innovatieve oplossingen. In de rol van OutSystems developer zal jij verschillende grote klanten helpen om efficiënte OutSystems oplossingen te ontwikkelen en implementeren.

Bekijk vacature »

C# Unity Developer

Functieomschrijving Ontwikkel jij mee door applicaties te bouwen die bijdragen aan het optimaliseren van processen? Voor een erkende werkgever in regio Tilburg zijn wij op zoek naar een Unity C# Developer die graag de uitdaging aangaat! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uitzien: Je bent een luisterend oor naar klanten en vertaalt hun wensen door naar bruikbare software; Je werkt aan innovatieve softwareoplossingen voor het verbeteren en/of vernieuwen van processen; Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van updates/aanpassingen aan de reeds draaiende applicaties. Bedrijfsprofiel Je komt te werken voor een internationale werkgever in regio Tilburg. Samen met een vooruitstrevend team

Bekijk vacature »

Dynamische Oracle/APEX Ontwikkelaar in de logistie

Bedrijfsomschrijving De organisatie in de regio Rotterdam is gespecialiseerd in het ontwikkelen van moderne webbased software voor de ERP branche. In totaal is er 20FTE aan specialisten actief binnen de organisatie. De ICT afdeling bestaat momenteel uit 15FTE. Ze groeien ontzettend hard en daarom zoeken zij een Oracle/APEX Developer die het reeds sterke team nog sterker komt maken. Hier werken ze op projectbasis voor verschillende grote organisaties in de logistieke sector. Het is een informele organisatie waarbinnen een fijne werksfeer heerst. Zoals aangegeven willen ze het team nog sterker maken en daarvoor zoeken ze bij voorkeur medior of senior Oracle/APEX

Bekijk vacature »

Medior/senior Front-end developer

Functie Onder begeleiding van 3 accountmanagers waarvan er 1 binnen jouw expertise je aanspreekpunt zal zijn ga je aan de slag bij diverse opdrachtgevers. Hij of zij helpt je bij het vinden van een passende en uitdagende opdracht. Hierin houden ze uiteraard rekening met jouw situatie, ervaring en (technische) ambities. De opdrachten duren gemiddeld één tot 2 jaar. Hierdoor kun je je ook echt vastbijten in een project en als consultant impact maken. Naast de opdracht ben je regelmatig met je collega’s van de IT-afdeling om bijvoorbeeld onderlinge kennis te delen, of nieuwe trends te bespreken. Ook worden er regelmatig

Bekijk vacature »

Java Developer

Functieomschrijving Are you an experienced Java Developer who wants to be challenged? Then this is your job! As a Java Developer, you are co-responsible for building custom applications within our extensive IT landscape. Development takes place on both the back-end side (Spring/JEE). Together with the IT department, you are responsible for the daily adjustments and expansions of our IT systems. In addition, you will work in small scrum teams using the Agile methodologies. Besides the realization of our in-house systems, you are responsible for the roll-out of the application (version) as well as the operational support after going live. Team

Bekijk vacature »
Remco Borst

Remco Borst

03/03/2011 12:13:20
Quote Anchor link
Hey,

Heeft iemand ervaring met het genereren van Clieop03 bestanden?
Dit is een bestand waarmee je een bulk betalingen kunt uitvoeren bij de bank.

Ik heb de handleiding gelezen maar ik kom er niet uit, ik kan nergens voorbeeld scripts vinden, alleen maar csv -> clieop03 converters online etc..

Hopelijk kan iemand mij hier antwoord op geven.. ik heb nu al 4 uur zitten zoeken op google en heb niets bruikbaars gevonden dat mij goed uitlegd hoe ik een bestand kan maken.

Groeten Remco
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 06:03:17
 
Chris -

Chris -

03/03/2011 12:22:05
 
Remco Borst

Remco Borst

03/03/2011 12:55:47
Quote Anchor link
Bedankt voor je snelle reactie, maar helaas was ik zelf ook al zover gekomen.
Ik heb het script van PEAR gebruikt, hier werd wel een code mee gegenereerd, alleen ik snap helemaal niets van de codes, dat moet helaas wel als ik zelf een groot bestand wil genereren.

Voorbeeld van een Clieop03 file:

0001A030311CLIEOP03 68908
0010B0001234567890001EUR
0030B1030311Remco Borst P
0100A000500000000015001234567890359052347
0150A1234567812345678
0160ADonatie met betalingskenmerk 1,5
0160A0 EUR
0170BBanktools.nl
0173BGroningen
0100A000500000000025001234567890359052347
0150A1234567812345678
0160ADonatie 2,50 EUR
0170BBanktools.nl
0173BGroningen
0100A000500000000010001234567890000000555
0150A1234567812345678
0160ADonatie met betalingskenmerk naa
0160Ar giro 1,00 EUR
0170BBanktools.nl
0173BGroningen
0100A000800000000050001234567890000001232
0150A1234567812345678
0160ASalarisbetaling 5,00 EUR
0170BBanktools.nl
0173BGroningen
9990A00000000000000100012119336370000004
9999A


Al die vage codes staan voor iets.. en de handleiding legt dit niet duidelijk uit :(

Wat ik dus nodig zou hebben is een script zoals op www.banktools.nl waar ik mijn eigen csv kan genereren van mijn info in de db en dit kan omzetten, maar dat kan ik dus niet voor elkaar krijgen.
 
John D

John D

03/03/2011 13:06:00
Quote Anchor link
Deze al gelezen: http://www.templatebuilding.com/support-files/clieop03.pdf
Makkelijker is het niet te maken denk ik.....
;-)
 
Remco Borst

Remco Borst

03/03/2011 14:19:45
Quote Anchor link
Hey, ik heb de manual al een keer doorgekeken inderdaad.

Ik ga denk ik wel even alle gegevens handmatig 1 voor 1 doornemen, ik denk niet dat iemand verder komt met onderzoeken dan dat ik al gevonden heb haha.

Mocht ik het makkelijker kunnen maken voor mensen zal ik hier wel ff een berichtje plaatsen! maar tips zijn nog altijd welkom.

Thnx!
 
Remco Borst

Remco Borst

04/03/2011 18:13:45
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
<?php
# Met dit script kun je een clieop03 bestand genereren, lees de comments goed en dan moet je er wel uit kunnen komen!
# Het script is om mee te testen, ik heb hem voorbereid om dynamisch records uit een database te lezen, aangegeven met:
# //--- Loop start en eind
#
# Gemaakt door: Remco Borst
# E-mail adres: [email protected]
#
# Gemaakt aan de hand van deze handleiding: http://www.equens.com/Images/CLIEOP%20NL.pdf
# Dit werk alleen voor nederlandse bankrekening nummers: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rekeningnummer
# Als de rekening nummers niet aan de "elfproef" voldoen zul je een error krijgen.
#
# De output is getest door de volgende validator: http://www.banktools.nl/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=54

# Ik of dit script is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten en of problemen, gebruiken op eigen risico!

// Output instellingen

    $clieop_file = true;
    $browser_output = true;

// Bank + Script instellingen

        $verwerkdatum = "040311";                                         // Datum wanneer het bestand moet worden verwerkt: ddmmjj
        $transactiegroep = "00";                                         // 00 = Zakelijke betaling, 10 is incasso-opdrachten
        $transactiesoort = "0008";                                        // Zie mogelijke instellingen hieronder:
        #-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------#
        # TRANSACTIE SOORT
        #
        # 0000 = onzuivere crediteurenbetaling naar een rekeningnummer met maximaal 7 cijfers
        # 0003 = onzuivere salarisbetaling naar een rekeningnummer met maximaal 7 cijfers
        # 0005 = crediteurenbetaling naar een gewone rekening, of: zuivere crediteurenbetaling naar een rekeningnummer met maximaal 7 cijfers
        # 0008 = salarisbetaling naar een gewone rekening, of: zuivere salarisbetaling naar een rekeningnummer met maximaal 7 cijfers
        # 1001 = incasso ten laste van een gewone rekening, of: zuivere incasso ten laste van een rekeningnummer met maximaal 7 cijfers
        # 1002 = onzuivere incasso ten laste van een rekeningnummer met maximaal 7 cijfers
        # ( Deze instelling kan ook in een loop geplaatst worden als de transactie soort niet altijd hetzelfde is.. maar in mijn geval is deze voor iedereen hetzelfde. )
        #
        #-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------#


        $opdrachtgever_rekeningnummer = "195247035";                     // Rekening nummer van de opdrachtgever ( het bedrijf waarvoor je werkt. )
        $opdrachtgever_naam = "Gert Jan";                                 // Naam v.d. opdrachtgever

        $naw_code = "1";                                                 // 1 = Naam niet gewenst, 2 = Naam gewenst
        
        $duplicaatcode = "1";                                            // 1 = unicaat, 2 is duplicaat .. gaat om of het een uniek bestand is of een kopie ervan ofzo..

        $testcode = "T";                                                 // T = test, P = productie
        

// Wegschrijf folder: ( zelf ff aanmaken met chmod 0777 )

        
        $pad_naar_folder = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].DIRECTORY_SEPARATOR."clieop/";

//---------------------------------------------------Hieronder hoeven alleen de instellingen per transactie worden aangepast.-----------------------------------------------------//

// Even wat variabelen declareren.

$aantaltransacties = 0;
$totaalrekeningnummers = 0;
$totaalbedrag = 0.00;


if(strlen($opdrachtgever_naam)<35){ // opdrachtgever naam moet 35 tekens bevatten.
    for($i=strlen($opdrachtgever_naam);$i<35;$i++){
        $opdrachtgever_naam = $opdrachtgever_naam." ";
    }
}

$opdrachtgever_rekeningnummer2 = str_replace('.','',$opdrachtgever_rekeningnummer);
$opdrachtgever_rekeningnummer = $opdrachtgever_rekeningnummer2;
if(strlen($opdrachtgever_rekeningnummer2)<10){ // rekeningnummer moet 10 nummers bevatten.
    for($i=strlen($opdrachtgever_rekeningnummer2);$i<10;$i++){
        $opdrachtgever_rekeningnummer2 = "0".$opdrachtgever_rekeningnummer2;
    }
}


// XXXX is een opvulling, elke regel moet 50 karakters bevatten.

$clieopcode = "0001A".date('dmy')."CLIEOP03         ".$duplicatiecode."                      
0010B"
.$transactiegroep.$opdrachtgever_rekeningnummer2."0001EUR                          
0030B"
.$naw_code.$verwerkdatum.$opdrachtgever_naam.$testcode."  
"
;

    // Instellingen per transactie ( dit kan in een loop geplaatst worden )
    
    
// --- Loop start

    
        $bedrag = 154.56;                                // Bedrag van de transactie ( een enkele transactie ) - Dit bedrag normaal weergeven, het script zal zorgen dat het het goede formaat is + omvormen naar centen.
        $omschrijving = "Uitbetaling salaris";    // Toelichting op de post. Zet niet uw naam in de omschrijving - die ontvangt uw relatie automatisch van zijn bank

        $begunstigde_rekeningnummer = "195247035";        // Rekening nummer van de persoon wie het bedrag moet ontvangen.
        $begunstigde_naam = "Remco Borst";                // Naam van de persoon waar het geld heen gaat.
        $begunstigde_woonplaats = "Vinkeveen";            // Woonplaats van de persoon waar het geld heen gaat.


$bedrag = (number_format($bedrag, 2, '.', '')*100); // Bedrag in centen
if(strlen($bedrag)<12){ // Bedrag moet 12 nummers bevatten.
    for($i=strlen($bedrag);$i<12;$i++){
        $bedrag = "0".$bedrag;
    }
}

$begunstigde_rekeningnummer2 = str_replace('.','',$begunstigde_rekeningnummer);
$begunstigde_rekeningnummer = $begunstigde_rekeningnummer2;
if(strlen($begunstigde_rekeningnummer2)<10){ // rekeningnummer moet 10 nummers bevatten.
    for($i=strlen($begunstigde_rekeningnummer2);$i<10;$i++){
        $begunstigde_rekeningnummer2 = "0".$begunstigde_rekeningnummer2;
    }
}

if(strlen($omschrijving)<32){ // omschrijving moet 32 karakters bevatten bevatten.
    for($i=strlen($omschrijving);$i<32;$i++){
        $omschrijving = $omschrijving." ";
    }
}

if(strlen($begunstigde_naam)<35){ // naam begunstigde moet 35 karakters bevatten bevatten.
    for($i=strlen($begunstigde_naam);$i<35;$i++){
        $begunstigde_naam = $begunstigde_naam." ";
    }
}

if(strlen($begunstigde_woonplaats)<45){ // woonplaats moet 45 karakters bevatten bevatten.
    for($i=strlen($begunstigde_woonplaats);$i<45;$i++){
        $begunstigde_woonplaats = $begunstigde_woonplaats." ";
    }
}


// Achter sommige regels bevinden zich spaties, deze mogen niet verwijderd worden!
$clieopcode .= "0100A".$transactiesoort.$bedrag.$opdrachtgever_rekeningnummer2.$begunstigde_rekeningnummer2."        
0160A"
.$omschrijving."            
0170B"
.$begunstigde_naam."          
0173B"
.$begunstigde_woonplaats."
"
;

$aantaltransacties++;                // Tel het aantal transacties ( $aantaltransacties++; in de loop )
$totaalbedrag = $totaalbedrag + 154.56;                    // Bereken totaal bedrag in de loop.
$totaalrekeningnummers = $totaalrekeningnummers + ($opdrachtgever_rekeningnummer+$begunstigde_rekeningnummer);     // Bereken totaal aantal rekening nummers in het clieop bestand.

// --- Loop eind


$totaalbedrag = (number_format($totaalbedrag, 2, '.', '')*100); // Totaal bedrag in centen.
if(strlen($totaalbedrag)<18){ // Totaal bedrag moet 18 nummers bevatten.
    for($i=strlen($totaalbedrag);$i<18;$i++){
        $totaalbedrag = "0".$totaalbedrag;
    }
}

if(strlen($totaalrekeningnummers)<10){ // Totaal aantal rekeningnummers moet 10 nummers bevatten.
    for($i=strlen($totaalrekeningnummers);$i<10;$i++){
        $totaalrekeningnummers = "0".$totaalrekeningnummers;
    }
}

else{
    if(strlen($totaalrekeningnummers) !== 10){
        $eind = strlen($totaalrekeningnummers);
        $start = $eind - 10;
        $totaalrekeningnummers = substr($totaalrekeningnummers,$start,$eind);
    }
}

if(strlen($aantaltransacties)<7){ // Totaal aantal transacties moet 7 nummers bevatten.
    for($i=strlen($aantaltransacties);$i<7;$i++){
        $aantaltransacties = "0".$aantaltransacties;
    }
}


$clieopcode .= "9990A".$totaalbedrag.$totaalrekeningnummers.$aantaltransacties."          
9999A                                             "
;

$browsercode = nl2br(str_replace(' ','&nbsp;',$clieopcode));



// Output.

        if($browser_output == true){
            echo $browsercode;
        }

        if($clieop_file == true){
            $filename = $pad_naar_folder.date('d-m-Y')."_".date('H:i:s')."_clieop03.cli";

            if (!$handle = fopen($filename, 'w+')) {
                 echo "<br /><hr /><br />Er is iets fout gegeaan bij het openen van het bestand!"; exit;
            }

            if (fwrite($handle, $clieopcode) === FALSE) {
                echo "<br /><hr /><br />Er is iets fout gegaan tijdens het wegschrijven in het bestand!";exit;
            }

            echo "<br /><hr /><br />Het bestand is succesvol weggeschreven in: ".$pad_naar_folder.date('d-m-Y')."_".date('His')."_clieop03.cli";
            fclose($handle);
        }


?>
Gewijzigd op 04/03/2011 18:16:45 door Remco Borst
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.