Dag bepalen van een datum

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Michael

Michael

28/09/2007 14:36:00
Quote Anchor link
Ik haal een datum uit mijn mysql database, namelijk datum, '%d/%m/%Y'
Nu wil echter weten op welke dag die valt want dat wil ik op het scherm laten zien.
Nu heb ik gewoon 10/10/2007, ik wil straks bijv Woensdag 10/10/2007

Iemand een ideetje?
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 08:54:58
 
Aron K

Aron K

28/09/2007 14:44:00
Quote Anchor link
date('D',timestamp van de datum)
 
Joren de Wit

Joren de Wit

28/09/2007 14:47:00
Quote Anchor link
Nee, doe gewoon lekker alles met de database. In het engels is het vrij eenvoudig:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
SELECT
    DATE_FORMAT(datumveld, '%W %d/%m/%Y') AS datum
FROM
    tabel

In het Nederlands is het iets lastiger aangezien je natuurlijk wel de Nederlandse naam van de weekdagen wilt. Maar met gebruik van ELT() en CONCAT() is dit redelijk eenvoudig op te lossen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
SELECT
    CONCAT(
        ELT(
            DAYOFWEEK(datumveld),
            'Zondag',
            'Maandag',
            'Dinsdag',
            'Woensdag',
            'Donderdag',
            'Vrijdag',
            'Zaterdag'
        ),
        ' ',
        DATE_FORMAT(datumveld, '%d/%m/%Y')
    ) AS dag_datum
FROM
    tabel
 
Robert Deiman

Robert Deiman

28/09/2007 14:51:00
Quote Anchor link
@Michael

Met zo'n query:
SELECT ELT((WEEKDAY(datum),
'maandag','dinsdag','woensdag','donderdag','vrijdag',
'zaterdag','zondag') AS weekdag

Met $row['weekdag'] moet je de gegevens dan op kunnen halen.
 
Joren de Wit

Joren de Wit

28/09/2007 14:54:00
Quote Anchor link
@Robert: met WEEKDAY() zal het niet werken. Deze geeft namelijk de index 0 in het geval van maandag terwijl ELT() de maandag aan index 1 koppelt.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Joren de Wit
 
Robert Deiman

Robert Deiman

28/09/2007 15:14:00
Quote Anchor link
@Blanche

En als je dan WEEKDAY(datum)+1, doet?
 
Frank -

Frank -

28/09/2007 15:16:00
Quote Anchor link
Robert_Deiman schreef op 28.09.2007 15:14:
@Blanche

En als je dan WEEKDAY(datum)+1, doet?
Dat werkt, maar is volkomen overbodig wanneer je de juiste functie gebruikt.

Lapmiddelen gebruik je pas als er geen betere oplossingen voor handen zijn.
 
Joren de Wit

Joren de Wit

28/09/2007 15:19:00
Quote Anchor link
Tja, op die manier is er altijd wel een oplossing te vinden. Maar waarom niet gewoon een functie gebruiken die uit zichzelf al werkt zonder daar nog iets aan toe te hoeven voegen?
 
Robert Deiman

Robert Deiman

28/09/2007 15:32:00
Quote Anchor link
Neej, ik was gewoon benieuwd, omdat ik nog wel wist dat er iets met CONCAT() was en daar had ik op gezocht. Ik kwam bovenstaande oplossing tegen, dus vandaar dat ik het even check :)
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.