Databases vs. files

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Front-end developer wanted! (Angular, React, Vue.j

Functie Under the guidance of 3 account managers, one of whom will be your point of contact within your expertise, you will start working for various clients. He or she will help you find a suitable and challenging assignment. Naturally, they will take your situation, experience and (technical) ambitions into account. The assignments last one to two years on average. This allows you to really commit to a project and make an impact as a consultant. Besides the assignment, you will regularly meet your colleagues from the IT department to share knowledge or discuss new trends, for example. Master classes

Bekijk vacature »

Senior Front-end developer Consultancy

Functie Als front-end developer ga je aan de slag voor verschillende klanten, waarbij veel rekening wordt gehouden met waar je woont (dit is altijd binnen het uur), en word er gezocht naar een organisatie die past bij jou. Zowel qua persoonlijke ambities als de technische aansluiting. De opdrachten duren gemiddeld 1 à 2 jaar maar dit hangt ook af van je wensen. Je werkt in een teamverband voor een klant en zult nauw samenwerken met zowel eigen collega’s als die bij de klant werkzaam zijn. Ze zijn op zoek naar een technische front-end developer die ruime ervaring heeft in één

Bekijk vacature »

Software Programmeur

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een organisatie waar je samen met een team werkt aan iets moois en waar je naast hard werken ook hard kunt lachen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Voor een informeel IT-bedrijf in omgeving Wassenaar zijn wij op zoek naar versterking. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als Software Programmeur lees dan snel verder! Werkzaamheden Programmeur Je bent bezig met het ontwikkelen van software en webapplicaties. Je kunt technische klussen uitvoeren op locatie. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een project goed

Bekijk vacature »

Full stack developer Node.js

Functie Als fullstack JavaScript developer vind jij het uitdagend om op basis van concrete klantvragen nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Bij voorkeur worden deze functionaliteiten op een bepaalde manier geprogrammeerd, zodat ze door meerdere klanten te gebruiken zijn. Je hebt dus vaak te maken met abstracte vraagstukken. Om dit te kunnen realiseren sta je nauw in contact met de product owner en/of klant. Je bent niet alleen onderdeel van het development team, maar hebt ook vaak contact met de product-owner en/of klanten om daardoor inzichten te verzamelen die leiden tot productverbeteringen. • Inzichten verzamelen bij de klant en/of product owner •

Bekijk vacature »

Fullstack developer (NodeJS, React, AWS)

Functie Als Fullstack developer kom je te werken in het ontwikkelteam, maar zoals gezegd komt er veel meer bij kijken dan alleen maar ontwikkelen. Je bent samen met je collega’s continu bezig om de software uit te breiden maar hiernaast doe je doorlopend onderzoek naar de inzet van bijvoorbeeld Machine Learning. Ze willen met hun software echt voorlopen op andere en toegevoegde waarde leveren voor de eindgebruiker. Mede hierom zijn ze erg benieuwd naar iemand zijn persoonlijkheid, of hij graag nieuwe dingen uitzoekt (Google!), en initiatief neemt. Maar waar staan ze nu? Na een onderzoeksfase van ruim een jaar zijn

Bekijk vacature »

Developer Angular & Kotlin

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van mobiele apps en webapplicaties; Het opstellen van technisch ontwerp en het bespreken van ontwerpen met de software architect; Het uitvoeren van werkzaamheden op het gebied van technisch testen; Het in de gaten houden van nieuwe ontwikkelingen op jouw vakgebied en het adviseren van de organisatie hierover. Hier ga je werken Het gaat om een bekend internationaal handelsbedrijf met ruim 800 medewerkers, verdeeld over verschillende deelbedrijven. Deze organisatie is van oorsprong een familiebedrijf, er wordt hard gewerkt, er heerst een no nonsense en doeners mentaliteit, een informele sfeer en er is een mix van

Bekijk vacature »

IoT Software Developer PHP

Functie omschrijving Voor een klein softwarebedrijf in Breda, zijn wij op zoek naar een IoT software developer met kennis van PHP. In deze rol wordt je verantwoordelijk voor het vernieuwen van het multimedia platform van een super tof bedrijf in Breda. Je gebruikt PHP als programmeerlaag, en bent in staat om de helicopterview te pakken / projectmatig te werken. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Je gaat aan de slag met de ontwikkeling en vernieuwing van het "intern" ontwikkelde multimedia platform. Je neemt de lead in het moderniseren van het platform door het deels opnieuw op te zetten of

Bekijk vacature »

C++ Developer

Functieomschrijving Ben jij als software engineer toe aan een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor het maken van de procesbesturingsoftware gebruiken onze projectteams een in C++ en C# geschreven tool. Dit is een gedistribueerd object framework wat alle kernfuncties biedt voor een procesautomatisering. Verder zullen jouw werkzaamheden o.a. bestaan uit: Analyseren van vragen en wensen van gebruikers en deze vertalen naar een functioneel ontwerp; Ontwerpen, programmeren en testen van productaanpassingen; Implementeren van nieuwe productreleases in de projectteams; Continu toetsen van het effect van nieuwe releases op andere tools en processen; Inzichtelijk maken van voortgang omtrent softwarewerkzaamheden,

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Ervaren .NET Developer gezocht! Wij zoeken een ervaren .NET developer die aan de slag gaat voor een softwarebedrijf in de regio Rhenen. In deze rol ben jij zowel zelfstandig als in teamverband verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verbeteren van bestaande producten. Daarnaast houdt jij je bezig met de nieuwbouw van websites, webapplicaties en mobiele applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Je werkt hierbij nauw samen met andere developer, productmanagers en product specialisten om mooie producten te creëren. Bedrijfsprofiel Waar kom je te werken? Je komt te werken voor snelgroeiende softwareleverancier en allround dienstverlener. Klanten van deze

Bekijk vacature »

Belastingdienst - Freelance Senior Cobol Applicati

Startdatum: 01.06.2023 Richttarief: €65,00 - €75,00 Duur van de opdracht: 7 maanden Uren per week: 36 Taal: Nederlands vereist! Gelieve in het Nederlands te solliciteren. Functieomschrijving: In de applicatie ETM zijn nu de inningsvoorzieningen voor ongeveer 25 aangifte- en aanslagmiddelen opgenomen. ETM is een extern aangeschafte service en het huidige contract met leverancier Oracle loopt af op 31-12-2022. Het programma uitfaseren ETM heeft als doel om vervanging te realiseren waarmee alle nu in gebruik zijnde ETM ondersteuning wordt overgenomen in nieuwe Inningsvoorzieningen om de continuïteit van de inningsprocessen te waarborgen. Eén van de inningsvoorzieningen die voor het einde van 31-12-2022

Bekijk vacature »

Low Code Developer

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en ben jij HBO afgestudeerd in de richting van IT? Heb jij verstand van datamodellering, NO CODE Platformen en kun jij het aan om projecten te leiden? Voor een leuke opdrachtgever in omgeving Rotterdam zijn wij op zoek naar een No Code developer die zich bezig gaat houden met het optimaliseren van bedrijfsprocessen bij klanten in heel het land! Wat ga je hier zoal doen? Je gaat geen code kloppen maar bedenken hoe applicaties eruit moet komen te zien. Je gaat werken met een non code platform, je kunt denken aan

Bekijk vacature »

Digital Agency is looking for PHP developers!

Functie The team currently has 20 colleagues, consisting of developers (front and backend) and the operations team, which also includes management and two scrum masters. They are looking for a PHP developer who is able to work independently. You will work in one of the three scrum teams and start working on a project for the customer. The interesting thing about this is that you do have variety in terms of work, but at the same time continuously work for existing customers. This also gives you the opportunity to really go into depth and develop innovative technical solutions. In terms

Bekijk vacature »

Senior .NET Ontwikkelaar

In het kort Als Senior .NET ontwikkelaar ga je binnen onze business unit Transport en Logistiek aan de slag met complexe maatwerk software voor bedrijf kritische systemen binnen de technische automatisering. Denk bijvoorbeeld een IoT-oplossing voor de logistieke sector waarbij we van ruim 200.000 machines de telemetrie en events verwerken. We zijn actief in de distributielogistiek, havenlogistiek (denk aan ECT) en productielogistiek. Naast C# en .NET Core maken we ook gebruik van Azure technologie. En als trotse Microsoft Gold Partner leren we graag van en met jou. Wil jij jezelf blijven ontwikkelen binnen de technische automatisering met .NET, dan gaan

Bekijk vacature »

Lead React Developer

Dit ga je doen Als Lead React Developer zul jij je voornamelijk gaan bezighouden met: Het werken aan tal van uiteenlopende projecten waar gloednieuwe (web)applicaties van scratch af aan ontwikkeld worden met o.a. React (Native) en Drupal; Het aansturen van een team bestaande uit 5-6 talentvolle en gedreven ontwikkelaars; Het adviseren en meedenken over nieuwe (technische) oplossingen en te gebruiken tools/frameworks; Het meedenken over de architectuur en de juiste implementatiebeslissingen maken; De doorontwikkeling van huidige applicaties. Hier ga je werken Als je inderdaad een ervaren Lead React Developer bent die zichzelf graag nog verder wil ontwikkelen dan is het goed

Bekijk vacature »

C# Developer Research and Development - Delft

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Delft Vacature ID: 6307 Introductie C# Developer Research and Development - Delft - Onze klant is één van de meest innovatieve bedrijven in de region van Delft. Op dit moment zijn ze voor het innovatie centrum. In het innovatie centrum wordt gewerkt aan de nieuwste technieken voor navigatie software. R&D / C# / Pattern Recognition / Algorithms / 3d Data / DotNET Functieomschrijving Als C# Developer kom je te werken in een innovatief scrumteam. We ontwikkelen en door ontwikkelen de nieuwste technieken op het gebied van navigatie software. Deze software wordt onder andere

Bekijk vacature »
Jordi

Jordi

26/09/2005 00:22:00
Quote Anchor link
Ik hoor/lees altiijd dat het sneller is om gegevens op te slaan in een database dan in tekstbestanden. Eerst las ik hier gewoon altijd een beetje overheen en geloofde ik het wel, alleen laatst zat ik ineens te denken: uiteindelijk schrijft die database die gegevens ook gewoon naar een bestand, dus waarom zou dat dan sneller zijn? Ik bedoel: als je dus een database-functie gebruikt, zet je eigenlijk alleen maar een extra laag tussen het opslaan in een bestand. Dus hoe kan het dan zijn dat dat sneller is?
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 16:51:13
 
Jan Koehoorn

Jan Koehoorn

26/09/2005 06:58:00
Quote Anchor link
De techniek erachter zou ik je niet kunnen vertellen Jordi, maar dat het sneller gaat weet ik wel.

Misschien heeft het iets te maken met het feit dat een database werkt met indices, waardoor records sneller te vinden zijn, bijv. als je er eentje wilt wissen.

Als je een textfile wilt bewerken, moet je hem eerst helemaal openen met fopen () om er iets mee te kunnen doen. Met een database hoef je alleen maar te connecten. Dus waarschijnlijk zit het snelheidsverschil hem niet in het wégschrijven, maar in het openen en het zoeken naar de juiste plek in het bestand.

Toen ik pas met PHP begon werkte ik meestal met platte tekstfiles. Meestal sloeg ik records dan op in een soort CSV formaat. Vooral als het aantal records groter werd dan 50 duurde het behoorlijk lang voordat een pagina geladen werd.

Behalve het snelheidsvoordeel heb je met een database natuurlijk nog andere voordelen, zoals:

1) een database is veiliger. Tekstfiles kun je zo uitlezen in de browser
2) een database is relationeel. Als je de tabellen handig indeelt komt elk stukje gegeven maar één keer voor
3) je beschikt over queries

en dan zal ik er nog wel een aantal vergeten ;-)
Gewijzigd op 26/09/2005 06:59:00 door Jan Koehoorn
 
Eris -

Eris -

26/09/2005 07:44:00
Quote Anchor link
In theorie is een database even snel als een text file. (Een database wordt ook als een text file opgeslagen in een database.)

Dit is echter allleen wanneer je de complete bestanden nodig hebt. En dat heb je bij een database nooit nodig. Daardoor is vaak veel sneller. Omdat gegevens op een snelere manier geslecteerd.
 

26/09/2005 14:28:00
Quote Anchor link
Denk eens in het groot: Eén enkele tabel van 500 GB in een database die nog veel groter is. Hoe denk je zoiets in een tekstbestand neer te zetten? Maar nog belangrijker, hoe denk je zonder index hierin iets terug te vinden? (en dan wel graag binnen 14 dagen...)

Een database kun je niet vergelijken met een tekstbestand, het is véél meer dan alleen een bak met gegevens. Een database kan rekenwerk voor jou doen, vergelijkingen maken, controleren of data wel correct is, etc., etc.

In jouw webapplicatie heb je misschien een database met een paar honderd of paar duizend records, maar dat stelt helemaal niets voor in vergelijking met de databases die bij grote bedrijven en de overheid in gebruik zijn. Die betalen dan ook miljoenen per jaar aan licenties en personeel.

Leuk dat je zo'n vraag stelt, maar wees voorzichtig wanneer er een dba in de buurt is, die gaat helemaal uit zijn dak bij zo'n vraag!

Kijk verder eens op www.oracle.com of www-306.ibm.com/software/data/db2/
 
Jordi

Jordi

08/10/2005 01:16:00
Quote Anchor link
Ik was dit topic vergeten...

Ik wist trouwens ook al wel dat een database sneller was dan text-files en ook dat het meer doet en veiliger is enzovoorts. Ik vroeg me alleen af hoe het kon zijn dat het sneller is. Natuurlijk heb je indeces enzo, maar uiteindelijk staan die ook gewoon ergens in een bestand dat geopend moet worden toch?
Mijn redenering is eigenlijk een beetje als volgt (voor het selecteren van data):

PHP + text-files:
- PHP opent text-file (met fopen)
- PHP gaat op zoek naar de data die je wilt hebben
- PHP pakt die data

PHP + database:
- PHP maakt verbinding met database
- PHP zegt tegen database welke data nodig is (query)
- De database opent een bestand (want de data in dbs staat ook in bestanden)
- De database gaat op zoek naar de data die je wilt hebben
- De database pakt die data
- De database geeft de data terug aan PHP (dus PHP pakt de data)

Als je zo redeneert, waarom zou een database dan sneller zijn? Ik weet wel dat het zo is. Ik vraag me alleen af waarom. Er is vast iets mis met mijn redenering, maar ik weet zo snel even niet wat.
 
- Jim  -

- Jim -

08/10/2005 01:27:00
Quote Anchor link
Is het ook niet zo dat (zover mogelijk) de index van databases gecached worden?
Probeer zoiets eens met textfiles???
 

08/10/2005 08:46:00
Quote Anchor link
Heeft allemaal te maken met de index. Jij vraagt een record op met een sleutel 21.

De database ontvangt de opdracht en kijkt naar het getal. Het cijfer zit niet tussen de 0 en 10. Het eerste index bestand slaat hij dus over. Het tweede index bestand bevat data van 11 tot 21 en daar kan hij vinden waar hij het record wel kan vinden.
 
Jorik

Jorik

08/10/2005 09:27:00
Quote Anchor link
Een database is denk ik een soort Excel formaat.
Allemaal aparte rijen, waardoor het zoeken erg snel gaat.
Database werkt ook gewoon veel makkelijker als je er eenmaal aan gewend bent (ik kan niet omgaan met text-files, maar zeer goed met MySQL :))
 
Elwin - Fratsloos

Elwin - Fratsloos

08/10/2005 09:41:00
Quote Anchor link
Het is precies als Webmakerij zegt. Maar of het met 10 records gaat dat weet ik niet...

Ik heb geleerd dat een database engine de tabel door ttweeën deelt. Dan kijkt hij of het in groep A zit, zo ja, dan valt B weg. Zo nee, dan valt A weg.

Vervolgens wordt het overgebleven resultaat weer gedeeld door twee, zit het resultaat in deel X dan gaat de DB engine verder met X, anders met Y.

Zo wordt dus bij elke stap het aantal mogelijke records gedeeld door 2.

Elwin
 
Martijn B

Martijn B

08/10/2005 10:19:00
Quote Anchor link
Een database is ook:

- Relaties tussen tabellen, met verschillende voorwaarden.
- Unieke kolom waardes.
- Locking van tabelen / records, als er 1 of meerder records worden aangepast dan kan een andere query deze niet aanpassen wel lezen. Dit is het grote snelheids verschil tussen MyISAM en InnoDB.
- Full text engine voor zoeken
- Makkelijk backups maken

In de meeste gevallen biedt een database veel meer voordelen dan een tekst bestand. Als je even een string wilt bewaren of een serialized iets dan is een tekst bestand sneller. Maar heb je entiteiten (gebruiker, sessies, orders, produkten) en daartussen relaties dan is dit niet te doen in tekst bestanden.

En dan is er nog SQL ....
Gewijzigd op 08/10/2005 10:25:00 door Martijn B
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.