dicht timmeren?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

SQL ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een gave werkgever in regio Breda zijn wij per direct op zoek naar een SQL ontwikkelaar/ functioneel consultant. Hier wordt jij mede verantwoordelijk voor zowel de design en implementatie van SQL-databases als voor het verstaan van de processen van klanten naar het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt als volgt uit te zien: Je test de ontwikkelde oplossingen om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan de functionele specificaties en de behoeften van de organisatie; Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert SQL-databases om de data behoeften van de organisatie te ondersteunen; Je stelt op

Bekijk vacature »

Grafisch vormgever

Standplaats: Maasland Aantal uren: 32 – 40 uur per week Opleidingsniveau: HBO werk- en denkniveau Ben jij een ambitieuze grafisch vormgever met een passie voor creativiteit en oog voor detail? Vind jij het daarnaast leuk om ook marketingactiviteiten op te pakken? Dan zijn wij op zoek naar jou! Bedrijfsinformatie Westacc Group BV is het zusterbedrijf van HABA en specialiseert zich in (maatwerk) oplossingen voor (elektro) techniek en verlichting in de kampeerbranche. Zij produceren en assembleren onderdelen voor caravans, campers en boten. Voor een groot aantal caravan- en campermerken leveren wij producten als zekeringkasten, invoerdozen, acculaders, schakelmateriaal en verlichting. De producten

Bekijk vacature »

Laravel Developer

Functie omschrijving Voor een gave organisatie in de buurt van Den Bosch zoek ik een PHP developer. Het is van belang dat je kennis/ervaring hebt met het framework Laravel. Jij gaat in deze functie software applicaties ontwikkelen. Deze software projecten zijn heel divers, en deze organisatie maakt software, van A tot Z. Klanten kunnen in elke sector werkzaam zijn, van profit tot non-profit. Andere taken zijn onder andere: documentatie schrijven over applicaties/uitleg geven over software en applicaties/ klantcontact over bestaande applicaties/applicaties optimaliseren. Bedrijfsprofiel Deze organisatie zit in de regio van Den Bosch en is een klein bedrijf. Er werken circa

Bekijk vacature »

Senior Cobol Applicatieontwikkelaar

Bedrijfsomschrijving De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt. Functieomschrijving In de applicatie ETM

Bekijk vacature »

Back End Developer

Als Back End developer bij KUBUS houd je je bezig met het ontwikkelen van de (web)applicatie en services van BIMcollab. Je hebt een focus op de back end van onze software, daarvoor werken wij hoofdzakelijk met C# en .NET. Wij hanteren een full-stack benadering, wat betekent dat je naast de back-end ook meehelpt bij andere onderdelen van de code. Als softwarebedrijf bevindt KUBUS zich in een unieke positie. We bouwen aan onze eigen producten die wereldwijd door tienduizenden gebruikers worden gebruikt. Ons bedrijf heeft precies de juiste grootte: groot genoeg om echt impact te maken in de markt, maar klein

Bekijk vacature »

C# developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als C# Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling. Mede hierdoor zij wij dit jaar Microsoft Partner of the Year geworden. Sogetisten staan klaar voor elkaar, hebben lol met elkaar en daarmee behalen we de mooiste resultaten! Werken bij Sogeti

Bekijk vacature »

Randstad - Freelance Backend Developer/ Data Engin

Starting date: 10.05.2023 Salary range: €67,00 - €77,00 Duration: 6 months Hours: 40 Working model: Hybrid* MUST be NL based Job description: Our vision is to have a consistent and data driven experience for all sales across all our operating companies. Our mission is to enable our salespeople to be able to reach out to the right company at the right time. We do this by creating data driven micro services and solutions. We mainly focus on implementation in the Google Cloud but also integrate with local systems and other cloud solutions. A typical day: As a back-end developer you

Bekijk vacature »

Traineeship Full Stack .NET Developer

Dit ga je doen Start op 7 augustus 2023 bij de Experis Academy en ontwikkel jezelf tot een gewilde Full Stack .NET Developer. Maar hoe ziet het traineeship eruit en wat kun je verwachten? Periode 1 De eerste 3 maanden volg je fulltime, vanuit huis, een op maat gemaakte training in teamverband. Je leert belangrijke theorie en krijgt kennis van de benodigde vaardigheden en competenties die nodig zijn om de IT-arbeidsmarkt te betreden. Zowel zelfstandig als in teamverband voer je praktijkopdrachten op het gebied van front- en backend development uit. Wat er per week op het programma staat kun je

Bekijk vacature »

Senior Software developer PHP

Functie Jij als senior PHP ontwikkelaar komt te werken in 1 van onze SCRUM teams. Momenteel werken er zo’n 30 developers binnen onze organisatie Jij gaat de brug zijn tussen het bouwen van verschillende functionaliteiten binnen onze applicaties en deze vervolgens te integreren in onze centrale hub. Je start je dag om 9 uur met een stand up en dan pak je je taken op voor de dag. Een greep van jouw taken zijn: – Het bedenken en uitbouwen van features binnen de verschillende applicaties – Onderhouden van CI/CD pipelines – Bezighouden met Security & Privacy Eisen • Minimaal 4

Bekijk vacature »

Belastingdienst - Freelance Senior Applicatie ontw

Startdatum: 01.06.2023 Richttarief: €65,00 - €75,00 Duur van de opdracht: 6 maanden Uren per week: 36 Taal: Nederlands vereist! Gelieve in het Nederlands te solliciteren. Functieomschrijving: We verwachten van je, dat je: Brede ervaring hebt als JAVA-ontwikkelaar; Ervaring hebt met Agile/Scrum-werken en je thuis voelt in een Agile omgeving; Een aandeel levert aan het scrumproces en in de SAFe-releasetrain; Zelfstandig werkt in een scrumteam en intensief de samenwerking op zoekt met je directe collega’s en je omgeving; Ervaring meebrengt met het schattten en inplannen van taken tot en met het testen en demonstreren van de opgeleverde functionaliteit; Collega’s in je

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als junior .NET Developer start jij in een team met 15 developers. In het team is er genoeg senioriteit om ervoor te zorgen dat jij de juiste begeleiding krijgt. Jij begint als eerst alle software pakketten en processen eigen te maken. Vervolgens ga jij deze software programmeren, onderhouden en testen. Ook ga jij research doen naar nieuwe mogelijkheden en zoek jij uit hoe je dit kan implementeren. Jullie werken intern op project basis en afhankelijk van het project werken jullie wel of niet iedere ochtend met een standup. 50% van jullie werkzaamheden is maatwerk en de overige 50% is

Bekijk vacature »

PHP back-end developer gezocht!

Functie Werk je liever zonder druk en keiharde deadlines maar met de focus op kwaliteit? Dan kom je hier op de juiste plek terecht! In Het team bestaat momenteel uit 12 developers, hiernaast werken er collega’s van front-end, UX maar ook marketing/sales en support. In iedere sprint ontwikkel je samen functionaliteiten met als uitdaging om de klanten de beste gebruikerservaring te bieden. Ze bieden een werkplek waar je jezelf kunt blijven ontwikkelen, en mee te werken aan zowel bestaande als nieuwe mogelijkheden. Eisen • HBO werk- en denkniveau (ze kijken niet naar een papiertje) • Je denkt graag mee over

Bekijk vacature »

BizTalk/ Azure Developer

Dit ga je doen •Understanding the scope of required functionality, translate them within context of way of working of the team into developed solutions, whilst safeguarding documentation; •Planning based on assigned sprint tasks; •Acting as an expert in estimation techniques and planning; •Understanding your role in the agile process and act in this way; •Facilitating internal communication and effective collaboration; •Working closely with scrum master to handle backlogs and new requests; •Providing information to the third parties about activities and needs for compliance. Hier ga je werken Our client is a leading organization focusing on animal nutrition, offering solutions that

Bekijk vacature »

Fullstack JavaScript developer (ReactJS, NodeJS, T

Functie Het team bestaat momenteel uit ruim 15 collega’s, waarvan ruim de helft in het ontwikkelteam werkzaam is. Er zijn gave plannen om het platform ook te gaan toepassen op bijv. vliegvelden, maar ook internationale groei zit in het verschiet en daarom zijn ze op zoek naar versterking. Als Fullstack JavaScript developer werk je nauw samen met 9 fullstack (Python en .NET) developers. Binnen het team ga jij je toespitsen op het creeren van de optimale toegankelijkheid en user experience. Om dit voor elkaar te krijgen zul je ontwerpen, programmeren, testen en implementeren. Het hele proces dus! Maar ook bijvoorbeeld

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar PHP

Functie omschrijving Full Stack Software Ontwikkelaar gezocht! Voor een bedrijf in de regio van Ermelo zijn wij op zoek naar een Software Ontwikkelaar die gaat bijdragen aan het door ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van SaaS applicatie van dit bedrijf. Hierbij ga jij voor- en samenwerken met de klanten van de organisatie, het is hierbij dus van groot belang dat je communicatief vaardig bent en dat je beschikt over beheersing van zowel de Nederlandse als Engelse taal. Bedrijfsprofiel Waar ga je werken? Altijd al in een echt familiebedrijf willen werken? Dan is dit je kans! Het bedrijf waar je komt te

Bekijk vacature »

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/03/2012 21:14:32
Quote Anchor link
Inmiddels weer even verder en wat wijzer. Ik heb besloten om als ik een key ophaal NIET te controleren of die key bestaat, maar direct de value terug te geven. Als de key niet bestaat.. dan heeft de programmeur een fout gemaakt. Weet je niet of een key bestaat, dan gebruik je de exists functie. Zo voorkom ik dus allerlei dubbele controles.

Enige twijfelpuntje is of ik i nm'n exists functie de combinatie van isset en array_key_exists moet gebruiken. Dit doe ik nu wel. Dit levert voordeel op als de key via isset wordt gevonden (deze functie is zeer snel), maar een nadeel als de key niet geset is... iemand advies daarin?
 
PHP hulp

PHP hulp

24/04/2024 02:05:24
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 09:52:46
Quote Anchor link
Hoi Ozzie,

Dit is dus één van de situaties waar je het juist wel moet doen.

Oplossing: Maak een functie, exists en controleer in de get / set functie of een key daadwerkelijk bestaat.

Je kan je register ArrayObject laten extenden. Dan kan je met offsetExists controleren of hij daadwerkelijk bestaat.

Snap je?

Niels
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 09:59:33
Quote Anchor link
Hoi Niels,

Nee, dat snap ik niet.

Ik heb het nu als volgt... waarbij ik meld dat deze situatie niet alleen voorkomt bij de registry maar ook bij m'n session class en configuration class.

Ik heb dus een functie get, die geeft direct de waarde terug (zonder te controleren of die bestaat). Het is dus de verantwoordelijkheid van de programmeur om ervoor te zorgen dat wanneer hij iets "get" hij zeker weet dat het eerder al ge"set" is. Als hij dat niet zeker weet, dan zet hij om de get een exists functie, als volgt:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
if (Registry::exists('geenideeofditgesetis')) {
  $data = Registry::get('geenideeofditgesetis');
}

?>


Ik vind dit eigenlijk wel een mooie manier. Zo kan er niks mis gaan.
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 10:07:20
Quote Anchor link
Hoi Ozzie,

Ik vind dit geen mooie manier. Als je iets niet zeker weet kost het altijd drie regels code. Of je moet de ternary operator methode gebruiken.

Ik zou het als volgt doen: (als je ArrayObject extends)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php

public static function get($index) {
    $instance = self::getInstance();

    if (false === $instance->offsetExists($index)) {
        throw new Registry_Exception('No entry is registered fory key ...'); // blablabla
    }

    return $instance->offsetGet($index);
}


?>


Niels
Gewijzigd op 22/03/2012 10:07:30 door Niels K
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 10:31:57
Quote Anchor link
Hoi Niels,

Dat zou op zich wel kunnen, en zo had ik het eerst ook.

ECHTER... nu komt het :)

Ik heb er eens goed over nagedacht. Op jouw (en voorheen ook mijn) manier voer je ten eerste meer controles uit dan wanneer je het resultaat direct teruggeeft.

Ten tweede, stel een user moet inloggen en bij een geslaagde inlogpoging wordt het userobject in de registry geplaatst. Nu haal ik op een andere pagina de user op, maar deze is niet aanwezig in de registry omdat de inlogpoging niet geslaagd is. BOEM, er wordt een exception gegooid! Niet handig, want ik wil in dit geval gewoon een nette melding tonen dat de gebruiker eerst moet inloggen! Hoe lossen we dat op? Toch maar een exists functie eromheen bouwen en pas daarna de user ophalen. Nog meer controles!

Ik leg dus de verantwoordelijkheid nu bij de programmeur neer. Dat is iets minder gebruiksvriendelijk voor de programmeur, maar wel beter voor de performance.

Maar allemaal leuk en aardig dat geneuzel over wat goed en niet goed is. Laat ik het eens vergelijken met een real-life voorbeeld.

Ik ga iedere ochtend douchen, ontbijten en dan met de auto naar m'n werk. Ik ga er iedere ochtend vanuit dat ik brood en beleg heb (dat heb ik immers gekocht) en dat mijn auto aanwezig is op de plek waar ik 'm de avond van tevoren heb neergezet. Mijn proces ziet er in code als volgt uit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
$ik
->douchen();
$brood_beleg = Registry::get('brood_beleg');
$ik->eten($brood_beleg);
$auto = Registry::get('auto');
$ik->vroem($auto);
?>


Op jouw manier ziet het proces er als volgt uit, waarbij ik de controle in de get functie even heb vertaald in een boolean controle. Dit is even met een hele dikke knipoog en het gaat niet om de exacte invulling. Het gaat vooral om de algemene gedachte erachter. Mijn manier is, vind ik, efficiënter en meer to the point. Jouw manier kent een betere foutafhandeling, maar weegt dat zwaarder op tegen de extra controles... in ieder geval leuk om daar je gedachten eens over te laten gaan. Jouw manier:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php
$niels
->douchen();
$boolean = isErBroodBeleg();
if ($boolean) {
  $brood_beleg = Registry::get('brood_beleg');
}
else {
  die('Whhaaaahhh... mn brood is op!!');
}

if ($brood_beleg) {
  $niels->eten($brood_beleg);
}

$boolean = staatMnAutoOpDeJuistePlek();
if ($boolean) {
  $auto = Registry::get('auto');
}
else {
  die('Helluuuup mn auto is gejat!!');
}

if ($auto) {
  $niels->vroem($auto);
}

?>
Gewijzigd op 22/03/2012 10:34:26 door Ozzie PHP
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 16:00:36
Quote Anchor link
Hoi Ozzie,

Zoals beloofd een reactie ;-)

Quote:
Ik heb er eens goed over nagedacht. Op jouw (en voorheen ook mijn) manier voer je ten eerste meer controles uit dan wanneer je het resultaat direct teruggeeft.


Dat maakt in mijn ogen in dit geval niet uit. Dit is gewoon noodzakelijk.

Quote:
Ten tweede, stel een user moet inloggen en bij een geslaagde inlogpoging wordt het userobject in de registry geplaatst. Nu haal ik op een andere pagina de user op, maar deze is niet aanwezig in de registry omdat de inlogpoging niet geslaagd is. BOEM, er wordt een exception gegooid! Niet handig, want ik wil in dit geval gewoon een nette melding tonen dat de gebruiker eerst moet inloggen! Hoe lossen we dat op? Toch maar een exists functie eromheen bouwen en pas daarna de user ophalen. Nog meer controles!


Dat is een foute denkwijze best Ozzie. Ik ben van mening dat je een user niet in het register moet stoppen. Die moet het sessie object onthouden.

Per functie moet je controleren of een user daadwerkelijk ingelogd is. Niet of hij in de storage zit.

Bijv:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php

if (Auth::getInstance()->hasIdentity()) {
    // Er is dus iemand ingelogd.
}

?>


Snap je? Je moet leren de verantwoordelijkheden te abstraheren. Een Register heeft niets te maken met het feit of een gebruiker daadwerkelijk ingelogd is nietwaar? Een register moet zich druk maken om het feit dat hij / zij dingen moet opslaan en weer moet retourneren. Wat hij precies opslaat, retourneert? Tzal hem een worst zijn!

;-)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 16:05:48
Quote Anchor link
Niels, thanks voor je reactie ;)

Dat van die user was een voorbeeld. Ik zal m'n voorbeeld aanpassen.

Stel ik wil een user opslaan in de registry, maar dit doe ik pas als die user is ingelogd...

Ergens anders wil ik die user weer uit de registry halen. Ik controleer of de user is ingelogd. Ik weet dat als hij is ingelogd er een user object in de registry aanwezig is, dus dan haal ik dat direct uit de registry. Ik hoef dan niet eerst nog te controleren of het aanwezig is.

Snap je? Mijn stelling is dus dat op het moment dat ik iets uit de registry ophaal ik ervan overtuigd moet zijn dat datgene ook in de registry aanwezig is. Indien ik dat niet zeker weet, dan pas gebruik ik de exists functie.
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 16:08:10
Quote Anchor link
Hoi Ozzie,

Geef mij eens een situatie waarin dit soort dingen voorkomen? Ik kan zo snel geen (goede) situatie bedenken.

Ik heb het bovenstaande nog niet meegemaakt eigenlijk. Terwijl ik toch de manier gebruik die ik hierboven heb omschreven.

Niels
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 16:12:59
Quote Anchor link
Voorbeeld: in mijn "bootstrap" (of hoe je dat ook noemt) plaats in een configuratie-object met instellingen in de registry.

Als ik nu iets nodig heb uit de configuratie doe ik simpelweg:
$value = Registry::get('config')->my_value;

Dit is puur even een voorbeeldje he. Aangezien ik weet dat de config altijd aanweig is in de registry is het niet nodig om eerst een controle uit te voeren. Dat is eigenlijk wat ik bedoel te zeggen.

Pas op het moment dat ik niet zeker ben of een waarde aanwezig is in de registry pas dan bouw ik een extra controle in:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
if (Registry::exists('misschienbestaatdit')) {
  $value = Registry::get('misschienbestaatdit');
}

?>


Snap je?
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 16:16:48
Quote Anchor link
Ja in snap volkomen wat jij bedoeld.

Jij retourneert nu het configuratie object en aan het configuratie object vraag je nu die 'my_value'. Het register hoeft hier dus niets van af te weten. In de __get van het configuratie object moet je afvangen of die value daadwerkelijk bestaat. (ik neem overigens aan dat je de key bedoeld ;-))

Zoals ik al zei kan ik geen situatie bedenken waarin ik niet weet of een object daadwerkelijk in het register zit.

Snap je ? ;-)

Niels
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 16:20:29
Quote Anchor link
"Jij retourneert nu het configuratie object en aan het configuratie object vraag je nu die 'my_value'. Het register hoeft hier dus niets van af te weten."

CORRECT

"In de __get van het configuratie object moet je afvangen of die value daadwerkelijk bestaat. (ik neem overigens aan dat je de key bedoeld ;-))"

Maar dat afvangen doe ik dus niet omdat ik weet dat de waarde die ok opvraag bestaat.

"Zoals ik al zei kan ik geen situatie bedenken waarin ik niet weet of een object daadwerkelijk in het register zit."

CORRECT, in de praktijk zal dit ook niet vaak voorkomen, dus.... daarom heb ik geen controle in de get functie :)))))

Snap je?
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 16:36:23
Quote Anchor link
Quote:
Maar dat afvangen doe ik dus niet omdat ik weet dat de waarde die ok opvraag bestaat.

In het configuratie object zou ik daar iets voorzichtiger mee zijn. Dit omdat je in de loop van het project ook nog configuratie kan aanmaken. (of je moet er voor zorgen dat dit niet kan)

In het register is dat dan inderdaad niet nodig, your right ;-) Ik heb even naar Zend Framework gekeken, maar daar zie ik wel dat het register mijn bovenstaande manier toepast. (iets anders, maar komt op hetzelfde neer)

This en blijft een persoonlijke keuze ;-)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 16:39:38
Quote Anchor link
Hehe, oke... de praktijk zal leren of het de juiste keuze is. Nadeel is dat ik goed moet opletten. Voordeel is dat het me heel veel onoodige controles scheelt :)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

29/03/2012 16:55:03
Quote Anchor link
Hallo mensen, in navolging van een opmerking van Pim (klik) vraag ik me af in hoeverre je classes moet "dicht timmeren".

Ik heb een paar classes (bijv. de Application / bootstrap class en een Autoloader class) waarin ik een statische variabele set nadat ze 1x geconstruct zijn. Als je ze daarna nog een keer probeert te constructen wordt er een exception gegooid. Ik heb dit gedaan om te voorkomen dat iemand zo'n class ooit per ongeluk zal gaan gebruiken... want zoals je wel zult begrijpen gebruik je een bootstrap class in je project maar 1x en kun je een bootstrap niet meerdere keren gebruiken. Echter, het "dicht timmeren" van zo'n class zodat je deze niet dubbel kan gebruiken zorgt voor extra code en de code wordt er ook niet echt niet netter op. Maar goed, het voorkomt dus wel dat iemand een class dubbel gebruikt als dat niet mag.

Wat vinden jullie hiervan? Goed of niet?

(Aub geen opmerkingen over singletons, want daar gaat mijn vraag niet over. Het gaat mij er puur om of je een programmeur of jezelf moet beschermen tegen het mogelijk dubbel gebruiken van een class die daar niet voor bedoeld is.)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

30/03/2012 17:58:42
Quote Anchor link
Is er iemand die mijn bovenstaande vraag durft te beantwoorden? Ik heb hier een klein voorbeeldje (van de construct functie) dat aangeeft hoe ik er voor zorg dat de Application class slechts eenmaal gebruikt kan worden:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
public function __construct() {
  if (self::$_application_started) {
    // gooi een Exception, toon een melding dat de Application class
    // slechts eenmaal gebruikt kan worden

  }
  self::$_application_started = true;
}

?>
 
Mark PHP

Mark PHP

30/03/2012 18:17:51
Quote Anchor link
__construct en __clone private maken, en via een statische methode getInstance o.i.d. toegang verlenen.

Toch even een opmerking, voor als iemand dit topic ooit eens doorleest:
Ik meen me te herinneren dat al eens gezegd is dat je eigenlijk nooit een klasse hebt die maar één keer gebruikt *mag* worden. Probeer dit soort programmeertrucjes dan ook te vermijden.
Gewijzigd op 30/03/2012 18:19:13 door Mark PHP
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

30/03/2012 19:29:53
Quote Anchor link
Mark, dankjewel voor je reactie. In dit geval gaat het om een class waarvan ik niet wil dat ie meerdere keren gebruikt wordt. De application class is een bootstrap die een aantal functies doorloopt en aan het eind van de rit wordt dan de pagina getoond. Natuurlijk kan ik de getInstance methode gebruiken, maar ik wil dus uberhaupt niet dat na de eerte keer functies in die class worden uitgevoerd. Met getInstance kun je die functies nog steeds gewoon gebruiken.

Maar de vraag is dus of via trucjes ervoor moet gaan zorgen dat die class maar 1x gebruikt kan worden... of moet je dat aan een programmeur overlaten en hopen dat die snugger genoeg is om die class niet nog een keer te gebruiken?
 
Mark PHP

Mark PHP

30/03/2012 20:23:36
Quote Anchor link
Wat dan nog? Probeer niet jouw denkwijze op te dringen aan andere programmeurs. Dus: als de programmeur per-se twee klassen wil maken, moet 'ie dat lekker doen. Zolang je documentatie goed is, is er niets aan de hand. En werk je in een team, dan heb je zoiets als een Software Design Specification, waarin precies staat hoe er gewerkt workt.

Tot slot: gebruik NOOIT trucjes als je programeert.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

30/03/2012 20:28:24
Quote Anchor link
"Probeer niet jouw denkwijze op te dringen aan andere programmeurs."

Dit is dus min of meer mijn vraag... in hoeverre moet je middels code voorkomen dat een programmeur verkeerde dingen doet?

Liever gooi ik ook al die controles eruit, want dat vind ik een stuk netter staan, maar het gaat mij vooral om de gedachte erachter:

"Moet ik als ik aan het programmeren ben dingen doen om te voorkomen dat een andere programmeur (of ikzelf) in de toekomst bepaalde dingen fout kan doen?"

Of moet je daar gewoon helemaal niet over nadenken en die verantwoordelijkheid volledig aan de programmeur laten?

Toevoeging op 30/03/2012 20:30:59:

Ander voorbeeld:

Stel een programmeur moet ergens als parameter een url prefix invullen, maar ik wil niet dat die prefix begint of eindigt met een slash.

Nu kan ik dit bij de functieomschrijving aangeven, maar in sommige gevallen controleer ik dus ook of de invoer correct is en gooi ik een exception als dit niet het geval is.

Ik doe dit vooral met dingen die makkelijk fout kunnen gaan, maar is zoiets nu wel of niet goed om te doen... ik vind het lastig...
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

05/04/2012 20:18:47
Quote Anchor link
Ola allemaal. Ik zit te denken om mijn extra controles er toch maar uit te slopen en duidelijke instructies in het commentaar bij een functie te geven.

Stel een pad mag niet eindigen op een slash, dan staat dit in het commentaar bij de functie-omschrijving. Echter, ik controleer het vervolgens ook nog eens via regex. Ik zit er nu dus aan te denken om die regex controle achterwege te laten.

Goed idee?
 

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.