Foute karakters

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Java Developer

Functie Wat ga je doen als Java developer? Jij komt terecht binnen een informeel team waarin je verantwoordelijk bent voor de backend systemen voor grote klanten als Ziggo en KPN. Als Medior Java developer werk je in teamverband en soms individueel. Gedurende de werkweek zal je veelvuldig sparren met je collega’s voor een goede implementatie van de software. Ben jij een echte Java developer? Ben je geïnteresseerd in de nieuwste technieken en de laatste ontwikkelingen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Eisen Wat wordt er van jou verwacht? • Minimaal HBO/WO denk- en werkniveau; • Analytisch sterk, open

Bekijk vacature »

C++ Ontwikkelaar

Functieomschrijving Ben jij als software ontwikkelaar toe aan een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou! Voor het maken van de procesbesturingssoftware gebruiken onze projectteams een in C++ en C# geschreven tool. Dit is een gedistribueerd object framework wat alle kernfuncties biedt voor een procesautomatisering. Verder zullen jouw werkzaamheden o.a. bestaan uit: Ontwerpen, programmeren en testen van product aanpassingen; Analyseren van vragen en wensen van gebruikers en deze vertalen naar een functioneel ontwerp; Inzichtelijk maken van voortgang omtrent softwarewerkzaamheden, o.a. door middel van SCRUM; Continu toetsen van het effect van nieuwe releases op andere tools en processen; Implementeren van nieuwe product

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Dit ga je doen Je richt je op het doorontwikkelen en herstructureren van het platform; Je werkt in teamverband en zelfstandig aan uitdagende projecten voor verschillende klanten; Softwareontwikkeling middels C# .NET; Je staat in contact met verschillende opdrachtgevers om de klantwensen te bespreken en deze vervolgens te ontwikkelen; Verbeteren van bedrijfsprocessen; Implementaties. Hier ga je werken Als .NET Developer kom je te werken in de regio van Lelystad bij een organisatie die met toonaangevende klanten uit heel Nederland samen werkt. De producten en diensten van de organisatie bereiken miljoenen Nederlanders. Hierbij komt een grote hoeveelheid informatie kijken en deze moet

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als ervaren .NET ontwikkelaar ontbreekt er aan passie en motivatie niks. Jij bent communicatief sterk en pakt iedere uitdaging dan ook met beide handen aan. Op projectbasis ga jij met je team of met enkele andere ontwikkelaars intern aan de slag bij diverse partners. Op basis van het project ga jij aan de slag en zijn de werkzaamheden en technieken erg divers. Jouw werkgever stelt jouw ontwikkeling hierin voorop, zo krijg je een vast vertrouwenspersoon die één keer in de maand op locatie van jouw project zal kijken hoe het gaat en of er eventuele aandachtspunten zijn. Daarnaast krijg

Bekijk vacature »

Als PHP developer bijdragen aan beter onderwijs?

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een PHP developer die mee gaat werken aan de (door)ontwikkeling van de producten en zo helpt aan de uitvoering van hun ontwikkelprojecten. Je komt te werken binnen hun development team bestaande uit 6 ontwikkelaars. Ze staan zowel open voor meer junior als medior/senior developers. Je kunt snel veel verantwoordelijkheid krijgen en doorgroeien binnen het bedrijf. Bovendien ben je betrokken bij het bepalen van de product roadmap en de inbreng van (nieuwe) technologieën. De applicaties waaraan je werk worden gebruikt op onderwijsinstellingen door heel Nederland. De tech-stack bestaat voornamelijk uit Laravel (PHP), Vue.js en

Bekijk vacature »

Junior Back end developer PHP, Symfony

Functie Wij hebben onlangs onze eerste collega’s aangenomen, waardoor ons development team momenteel uit 4 personen bestaat. We bouwen onze software op basis van een PHP-framework (wat op zichzelf een Symfony framework is). Qua ontwikkeling focussen wij ons op 3 focus velden; – API-ontwikkeling/ Component Creatie – Implementatie – Framework ontwikkeling; het toevoegen van nieuwe functionaliteit of interne microservices Onze senior software engineer focust zich momenteel op de laatste twee punten, maar wij komen handen te kort op het eerste veld. Daarom zijn wij op zoek naar een enthousiaste junior software engineer die graag de kneepjes van het vak wil

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Als junior .NET Developer start jij in een team met 15 developers. In het team is er genoeg senioriteit om ervoor te zorgen dat jij de juiste begeleiding krijgt. Jij begint als eerst alle software pakketten en processen eigen te maken. Vervolgens ga jij deze software programmeren, onderhouden en testen. Ook ga jij research doen naar nieuwe mogelijkheden en zoek jij uit hoe je dit kan implementeren. Jullie werken intern op project basis en afhankelijk van het project werken jullie wel of niet iedere ochtend met een standup. Je gaat als Full stack developer aan de slag en gaat

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Wij hebben drie scrumteams. Het eerste team focust zich op het stukje hardware wat wij in huis doen. Zij maken als team o.a. gebruik van C++. De andere twee scrumteams zijn allebei bezig met data verwerking en maken hierbij in de backend gebruik van C# .NET / .NET Core. Het verschil tussen deze teams is dat één team de data verwerking doet voor de mobiele applicatie. Zij werken hierbij dus ook met Xamarin. Het andere team focust zich op de webapplicaties en maakt hierbij ook gebruik van ASP.NET MVC. Op basis van jouw ambities en kwaliteiten kijken wij samen

Bekijk vacature »

Junior PHP Developer

Dit ga je doen Software development met behulp van C# .NET en / of PHP, je mag zelf kiezen waar jij je in wil specialiseren Meedenken over het nieuwe pakket, waar moet het aan voldoen? Unit-, integratie- en diverse andere tests schrijven en uitvoeren Nauw samenwerken met je IT collega's zoals Testers, Developers, DevOps Specialisten en Architecten Jezelf ontwikkelen met behulp van trainingen en cursussen Hier ga je werken Onze klant, een grote speler in de medische sector, is op zoek naar een enthousiaste junior (of meer ervaren) Software Developer die klaar is voor een nieuwe stap in zijn of

Bekijk vacature »

Web Developer

Bedrijfsomschrijving ENGIE Nederland is onderdeel van de beursgenoteerde ENGIE Groep. ENGIE is actief in 70 landen, met wereldwijd 150.000 medewerkers. Als groep is het de missie om bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld. ENGIE Energie biedt energiediensten aan particulieren en grootzakelijk en gaat de uitdagingen van de energietransitie aan door het beschikbaar maken van duurzame energie, het streven de klimaatverandering tot een minimum te beperken, leveringszekerheid te bieden en zorg te dragen voor een verantwoord gebruik van de beschikbare resources. ENGIE Energie investeert daarom in hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en bio-gas. Functieomschrijving Heb jij veel ervaring

Bekijk vacature »

PHP Developer

Functieomschrijving Vanuit het hoofdkantoor in de regio van Bergen op Zoom ben je als PHP Developer niet alleen gefocust op het ontwikkelen van Software. Daarnaast ben je ook voortdurend bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en innovaties die essentieel kunnen zijn voor de efficiëntie van software ontwikkeling. Je deelt veel kennis en informatie met het team en ontvangt deze dan ook graag terug. Techstack: PHP, Symfony & mySQL. Bedrijfsprofiel Deze uitdagende opdrachtgever is ruim 20 jaar actief in de regio Bergen op Zoom. Het vooruitstrevende team staat de hele dag voor je klaar om je te helpen en ondersteunen.

Bekijk vacature »

Ervaren Full stack developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een uitdagende in-house functie bij een bedrijf met enorme groeipotentie? Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging vol afwisseling en gezelligheid? Dan ben je bij dit bedrijf aan het juiste adres! Wij zijn in omgeving Breda op zoek naar een ervaren full stack developer. Je gaat werken voor een zeer gewilde werkgever met goede arbeidsvoorwaarden. Je krijgt een plekje in het jonge IT team, work hard, play hard is hier duidelijk het motto! Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Jij bent verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van webapplicaties. Je bent

Bekijk vacature »

Developer (One Data)

Do you have experience with managing IT Teams in a service delivery organization? Are you keen to bring the team and our platform to a higher level? Then Nutreco has a very interesting role for you! As a One Data developer you are responsible for the management, running and functional use of our integration landscape and processes within Nutreco. Nutreco is using at this time BizTalk 2016, and Apigee for its API management, to be replaced by Azure Integration Services as of 2023. You will be part of a virtual teams of 11 people (own and outsourced) working in an

Bekijk vacature »

SQL Database Ontwikkelaar

Functie omschrijving Kan jij goed overweg met complexe algoritmes en het schrijven van procedures in T-SQL? Heb jij al wat ervaring opgedaan met SQL en vind je het tijd voor de volgende stap? Lees dan snel verder! Dit software bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van logistieke software, is op zoek naar een ervaren SQL database developer. Jouw werkzaamheden zullen onder andere bestaan uit: Je houdt je bezig met het ontwerp en de ontwikkeling van MS SQL server databases, dit doe je met T-SQL als programmeer laag. De begeleiding van projecten van A tot Z, je zult aansluiten bij meetings met

Bekijk vacature »

Lead developer

Functie Als lead developer wordt jij verantwoordelijk voor een van onze development teams. Samen met de Software Architect bewaak jij de kwaliteit en uitvoering van onze complexe vraagstukken. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor het inschatten, designen en ontwikkelen van middelgrote tot grote veranderingen in de software. Ook coördineer jij het proces rondom complexe technische vraagstukken. Verder bestaat jouw takenpakket uit het volgende: – Het aansturen van jouw development team; – Het begeleiden van Junior Software Engineers; – Het maken van technische analyses m.b.t. nieuwe aanvragen en het tijdsbestek inschatten voor de uitvoering hiervan; – Het uitvoeren van de ontwikkeling van

Bekijk vacature »
Aad B

Aad B

02/12/2019 12:12:34
Quote Anchor link
Na complete migratie/upgrade van het OS (Debian) en dus naar MariaDB en php7 worden bijzondere karakters niet meer juist getoond op de webpagina. Het gaat hier om de simpele e-trema zoals in: België
In de database is het nog steeds okee, althans voor zover ik kan inschatten. Een select van de tabel, vanuit een ascii terminal (putty) geeft dit:

MariaDB [vaarweginfo]> select distinct land from vaarweginfo;

land
+-----------+
Nederland
België
Frankrijk

(als ik code tags hier omheen zet verdwijnt de ë compleet??)

De webpagina haalt het land op uit een tabel en toont België dan als België
Heeft onder MySQL en php5 tot dan toe goed gewerkt. Waar moet ik dit zoeken?
Gewijzigd op 02/12/2019 12:20:38 door Aad B
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 09:46:56
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

02/12/2019 12:24:18
Quote Anchor link
In de wereld van UTF-8 moet je dit zoeken.
Hoe heb je dit ingesteld in je site?
Gewijzigd op 02/12/2019 12:25:00 door - Ariën -
 
Aad B

Aad B

02/12/2019 12:33:55
Quote Anchor link
Ariën, wat bedoel je met ingesteld in je site?? Iets in het OS of Apache config of iets in de html pagina's zelf??
Gewijzigd op 02/12/2019 12:34:07 door Aad B
 
- SanThe -

- SanThe -

02/12/2019 12:43:51
Quote Anchor link
In <head> <meta charset="utf-8">
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

02/12/2019 13:03:10
Quote Anchor link
Ik heb het over je site, en niet over je OS (Linux, Windows) of Apache (Webserver).
Ik neem aan dat je daar ook netjes UTF-8 afdwingt? Of gebruik je nog het beperkte iso-8859-X? En hoe staan de collaties van je databasetabellen?
Gewijzigd op 02/12/2019 13:04:22 door - Ariën -
 
Aad B

Aad B

02/12/2019 13:40:05
Quote Anchor link
SanThe en Ariën dank voor de tips, het was inderdaad charset=iso-8859-1 in plaats van utf-8 in de gegenereerde HTML pagina. Probleem opgelost.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

02/12/2019 13:43:24
Quote Anchor link
Maar de vraag is: Hie kan dit opeens aangepast zijn? Een verhuizing hoort niet te zorgen voor een verandering van je charset. Ik kan me wel indenken de encoding van je database aangepast kan zijn toen deze gedumpt werd, maar dat zou niet mogen.

Als ik jouw was zou ik het toch even goed uitzoeken voordat je allemaal rotzooi in je database staat te pompen en je nog verder van huis bent....
Gewijzigd op 02/12/2019 13:54:45 door - Ariën -
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

02/12/2019 14:30:48
Quote Anchor link
Wat @Ariën zegt.

NB: het volgende verhaal gaat uit van een database(tabel) met een utf8(mb4) encodering. Idealiter lopen alle character encoderingen (HTML document, database-connectie, database, database-tabel, database-kolom en last but not least de encodering van de data in deze kolom zelf) alle in de pas. GA DIT NA. Je kunt niet zomaar ergens "UTF-8" neerzetten in plaats van "ISO-whatever" en dan doen alsof daarmee de kous af is :p. Dit is echt het onheil over je afroepen.

---

De makkelijkste manier om na te gaan of alles ok is is door een check te doen hoe dit op byteniveau staat opgeslagen. Dit is namelijk een test die niet afhankelijk is van een specifieke character encoding en onafhankelijk van een ingestelde character encodering altijd hetzelfde resultaat oplevert. Dit stelt je dus in staat afwijkingen te constateren op het moment dat er op verschillende plekken verschillende encoderingen worden gebruikt. Dit is onwenselijk.

In MySQL doe je dit met de functie HEX() en in PHP is dit bin2hex().

Het is zaak dat je dit zowel in MySQL als PHP controleert. Het kan namelijk zo zijn dat je niet op de goede manier met de database communiceert. MySQL compenseert dit achter de schermen, maar dit kan dus inderdaad wel resulteren in het wegschrijven van verkeerd geëncodeerde data. Dit komt dan pas naar buiten op het moment dat er wijzigingen (die mogelijk reparaties zijn omdat je dus voorheen op een verkeerde manier met je database sprak) worden aangebracht in de communicatie met je database. Of wanneer je je tabellen exporteert/migreert.

Om dit alles goed te simuleren is het dus ook zaak dat als je deze tests aan de PHP-kant uitvoert dat je op dezelfde manier een verbinding maakt met je database zoals je dat ook in je applicatie/website zou doen.

Wat je doet is het volgende: haal de kolom waarin de landnaam België staat opgeslagen als volgt op:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
SELECT land, HEX(land) AS hex_land
FROM <tabelnaam>


Vervolgens controleer je de waarden in PHP. Hierbij geef je de hex-waarde uit de database weer en tevens het aan de PHP-kant gegenereerde equivalent met de oorspronkelijke land-kolom. Als het goed is komen deze twee waarden overeen. Indien dit niet het geval is houdt dit in dat de database zich genoodzaakt zag om vertalingen uit te voeren omdat de character encoding van de connectie afweek van de character encoding van de database-, tabel- of kolom-definitie.

Als $row het (associatief) record bevat toon je dit als volgt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
echo 'waarde in MySQL: '.$row['land_hex'].'<br>';
echo 'waarde in PHP: '.strtoupper(bin2hex($row['land']));
?>

Beide waarde zouden -met een utf8(mb4) encodering- gelijk moeten zijn aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
42656C6769C3AB

Hierbij gaat het eigenlijk uitsluiten om de laatste 4 karakters.

Mochten de waarden die uit worden gespuugd hiervan verschillen, of als de waarden onderling afwijken, dan zou ik je met klem aanraden om wat verder te graven om te zien waar deze verschillen vandaan komen.

En misschien loont het ook de moeite om de tabel "vaarweginfo" verder uit te normaliseren. Het lijkt mij beter om één landentabel aan te houden en hier middels id's aan te refereren, in plaats van letterlijke landnamen in de vaarweginfo-tabel op te slaan.

Aad B op 02/12/2019 12:12:34:
(als ik code tags hier omheen zet verdwijnt de ë compleet??)

Dit is waarschijnlijk een bug in deze website (interne link).

**snip**
Gewijzigd op 05/12/2019 08:31:27 door - Ariën -
 
Aad B

Aad B

04/12/2019 11:21:19
Quote Anchor link
Thomas, dank voor je uitgebreide toelichting, ik ga ermee aan de slag. Ik krijg sowieso al een andere uitkomst op de eerste query: 42656C6769EB. Het is me duidelijk dat er ergens wat discrepantie is in het traject database laden en presenteren met html/php. De (enige) tabel in de database wordt 2x per dag geladen vanuit een API van Rijkswaterstaat (middels lokale linux cron/mysql scripting, geen php). Het gaat om ongeveer 750 records per keer en vooraf wordt de tabel ge-truncate. Je opmerking om te normaliseren (land-landcode) is uiteraard juist maar gezien deze kleine tabel die alleen voor presentatie wordt gebruikt voor +/- 3 gebruikers niet nodig. Ik ga in ieder geval op zoek om de encoding in de hele keten consistent te krijgen. Best interessant en nogmaals dank!
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

04/12/2019 16:32:09
Quote Anchor link
42656C6769EB (dus EB in plaats van C3AB) is de latin1 encoding van de ë.

Als je dit vervolgens encodeert als UTF-8 dan resulteert dit in België.

Het is waarschijnlijk interessant om deze import verder onder de loep te nemen. Vraag is wat de character encoding is van de aangeleverde data (A), wat de charset is van de tabel(len) waarin je deze data wegschrijft (B), en welke character encoding wordt verondersteld bij het maken van de connectie (C).

Stel dat je doel is om alles weg te schrijven als UTF-8 (utf8(mb4) in MySQL) omdat je applicatie en tabeldefinities (B) van UTF-8 gebruik maken. Maar tegelijkertijd weet je dat de aangeleverde data (A) een of andere ISO-encodering heeft. Dit kun je dan automatisch laten vertalen naar UTF-8 door bij het maken van de verbinding aan te geven (C) dat er data met een ISO-encodering over de lijn dient te gaan. Dit doe je met set_charset().

set_charset() vormt in wezen een contract tussen jouw applicatie en de database. Dit contract valt in twee delen uiteen:
- jij moet er voor zorgen dat alle data die je aanlevert aan de database van deze character encoding is
- de database draagt er zorg voor dat deze, naar beste vermogen, data teruggeeft in deze voorgeschreven character encoding

En dit staat los van de character encoding die wordt gebruikt in de database, tabel of kolom van deze data. Dit houdt in dat als er een discrepantie bestaat tussen de ingestelde character encoding van de verbinding en de definities van de database MySQL zelf vertalingen uitvoert. Dit geldt zowel voor het uitlezen als het wegschrijven. Dit kun je bij een import in jouw voordeel gebruiken.

Maar wat dus heel belangrijk is is dat je weet (met name bij het wegschrijven dus) welke character encoding deze data heeft (en deze wat mij betreft altijd expliciet instelt, om geen enkele ruimte open te laten voor een andere interpretatie). Als de data ISO-whatever is (is min of meer equivalent met latin1) en je middels set_charset() utf8 of equivalent instelt, en de tabel waarin je dit wegschrijft dezelfde charset heeft als in de connectie is ingesteld, dan gaat MySQL dus geen vertalingen uitvoeren en wordt je data weggeschreven als latin1 in een utf8 tabel.

Dit is ook hetgene wat waarschijnlijk is veranderd. Voorheen had je mogelijk geen set_charset() ingesteld, de default van MySQL (en zelfs MariaDB) was een hele tijd -en is dit misschien nog steeds- latin1. Dus de hierboven beschreven automatische vertaling verliep automatisch. De default character encoderingen in Debian zijn mogelijk al utf8(mb4), dus dan worden die vertalingen dus niet meer uitgevoerd omdat die al gelijk lopen met je database. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor wat er nu gebeurt.

Dus omdat de defaults zijn veranderd werkt dit niet meer. Dit onderstreept wat mij betreft het belang om altijd expliciet een character encoding in te stellen bij het maken van een database-connectie.
Gewijzigd op 04/12/2019 16:36:40 door Thomas van den Heuvel
 
Aad B

Aad B

04/12/2019 21:15:24
Quote Anchor link
Thomas, dank voor je wijze les. Mijn doel is nu om om alles weg te schrijven als UTF-8 (utf8(mb4) in MySQL.
In het huidige script, dat overigens geheel naar wens werkt, kan ik geen set_charset() doen. Het ophaalscript is geen php. De methode van ophalen van de data via de Rijksawaterstaat API is in een bash script, een eenvoudige wget met wat parameters in .wgetrc
Wellicht kan ik daar nog een parameter opgeven zoals --header='Accept-Charset:
Ik ontvang een .csv file en als ik in linux in vi of cat de file bekijk zie ik netjes: België
Lokaal ben ik nu alles aan het afstemmen op UTF-8 (utf8(mb4)

De presentatie, een middels php gegenereerde web pagina, is sinds gisteren al in orde nadat ik de tip van SanThe en Arien kreeg om de header aan te passen.
Gewijzigd op 04/12/2019 21:17:21 door Aad B
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

05/12/2019 01:36:01
Quote Anchor link
@Aad hm, maar je kiept dat middels een bashscript wel de database in denk ik? Mogelijk kun je daar dus wat dingen aanpassen. Als dit een LOAD DATA ... commando is dan kun je hierbij een CHARACTER SET opgeven als je weet wat de character encoding van de bron is. Uit de documentatie:
Quote:
If the contents of the input file use a character set that differs from the default (noot: die van de server), it is usually preferable to specify the character set of the file by using the CHARACTER SET clause.


*knip*
Edit:
Zo, en hier stopt de discussie over deze site. Dit is dus geen aanwinst voor andermans topic. Dat iets niet werkt kan je melden op de juiste plek, maar een hele discussie of negatieve off-topic hierover hoort hier NIET!
Gewijzigd op 05/12/2019 08:30:31 door - Ariën -
 
Aad B

Aad B

05/12/2019 09:39:36
Quote Anchor link
Thomas, het werkt inderdaad via een load data configuratie. De parameter [CHARACTER SET charset_name] staat er niet in, ik neem dat ook mee. Nogmaals dank voor de uitgebreide toelichting over charset issues.

@Ariën: De "knip" en edit????
Gewijzigd op 05/12/2019 09:40:27 door Aad B
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

05/12/2019 09:50:56
Quote Anchor link
Dat was enkel een discussie die niks hiermee te maken had.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.