Foute karakters

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Mendix Consultant / Developer

Dit ga je doen Het in kaart brengen en analyseren van de functionele wensen van de klant rondom Mendix applicaties; Het fungeren als sparringpartner voor de (interne) klanten; Het opstellen van requirements en het vertalen hiervan naar technische mogelijkheden; Het opstellen van user stories; Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Het testen van op te leveren software en het zorg dragen voor de implementatie; Trainen van gebruikers in het gebruik van de applicatie; Werken in een Agile omgeving. Hier ga je werken De organisatie begeeft zich in de retail branche en focust zich

Bekijk vacature »

Experienced Lead Java Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Delft Vacature ID: 13301 Introductie We are seeking a Lead Java Developer for our team in the area of Delft. You will develop an application used exclusively by the engineers and geologists for site characterizations, which imports raw field and laboratory measurements for further processing, integration, ground modelling, and geotechnical analysis and reporting. The client/server application is entirely written in Java, and the server is hosted in the Amazon cloud, utilizing frameworks such as Spring and Hibernate, and connected to an MS SQL Server RDS instance. There is a trend towards using more

Bekijk vacature »

Full Stack Developer

Dit ga je doen Ontwikkelen van Product Informatie Management (PIM) systemen; Werken aan zowel grotere als kleine projecten voor toonaangevende klanten binnen o.a. de retail; Verantwoordelijk voor de front-end werkzaamheden; Naast de front-end werk je ook aan de backend. Hier ga je werken Als Full Stack Developer komt je te werken binnen een vooruitstrevende organisatie die Product Informatie Management (PIM) systemen levert aan hun klanten. Hun klanten zijn toonaangevende bedrijven binnen o.a. de retail. De organisatie zit gevestigd in regio Zwolle en bestaat uit zo'n 35 medewerkers, waarvan 30 IT. Je komt te werken binnen één van de zelfsturende development

Bekijk vacature »

Senior Cobol Applicatieontwikkelaar

Bedrijfsomschrijving De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt. Functieomschrijving In de applicatie ETM

Bekijk vacature »

.NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

PHP Laravel Ontwikkelaar

Functie omschrijving Weet jij alles over Laravel en krijg je energie van het developen van software hiermee? Laat het weten want wij zoeken een PHP/Laravel developer in regio 's-Hertogenbosch voor klein bedrijf welke softwareoplossingen maakt voor hun klanten. Jouw taken hierbij: Softwareapplicaties ontwikkelen en verder optimaliseren in veel diverse projecten op basis van Agile/Scrum. Documentatie schrijven over applicaties. Uitleg geven over software en applicaties Klantcontact hebben over bestaande applicaties. Techstack: PHP, Laravel, HTML, CSS, Javascript. Bedrijfsprofiel Deze organisatie zit in de regio van 's-Hertogenbosch en is een klein bedrijf. Er werken circa 15 medewerkers, verdeeld in meerdere teams, zoals back-end

Bekijk vacature »

C#.NET developer

Functieomschrijving Wij zijn op zoek naar een gepassioneerde Full Stack C#.NET Software Developer. Als Software Developer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van webapplicaties, apps en dashboards voor de eigen IOT-oplossingen. Je werkt samen met andere ontwikkelaars en engineers om de sensoren in machines uit te lezen en deze data om te zetten in management informatie voor jullie klanten. Taken en verantwoordelijkheden: Testen en valideren van de ontwikkelde software. Ontwikkelen en onderhouden van webapplicaties, apps en dashboards voor de eigen IOT-oplossingen. Je gaat aan de slag met diverse technologieën en frameworks. Denk hierbij aan C#, JS frameworks, HTML, CSS, TypeScript,

Bekijk vacature »

Java developer

Als Java Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende community die bestaat uit ruim 100 gepassioneerde professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze klanten. Geen werkdag is hetzelfde, je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfskritische systemen. Een voorbeeld hiervan is een cliënt-volgsysteem bij Reclassering Nederland. Andere klanten waar wij onder andere voor werken: KPN, Philips, Nationale-Nederlanden, Kamer van Koophandel, ABN AMRO, Bovemij, Arval en de Politie. Werken bij Sogeti Nieuwe ontwikkelingen volgen we op de voet en delen we binnen de

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar PHP

Functie omschrijving Software Ontwikkelaar PHP gezocht! Wij zijn op zoek naar een ervaren PHP Software Ontwikkelaar om het team van onze opdrachtgever te versterken! De ideale kandidaat zal fungeren als verlengstuk van klanten en complexe technische vraagstukken met enthousiasme benaderen. Naast het werken met de nieuwste technologieën, ben je in staat om aan meerdere projecten tegelijkertijd te werken. Als je deze uitdaging aangaat, werk je nauw samen met front-end developers en draag je bij aan het realiseren van grote veranderingen bij klanten. Het bedrijf zoekt iemand die zichzelf graag uitdaagt en altijd streeft naar het leveren van de beste resultaten.

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Do you want to work with the latest technologies on the development of new systems and applications? Create elegant interfaces using VueJS for thousands of users? Get moving and strengthen Nederlandse Loterij as a Front-end Developer. Thanks to your efforts, our services are always presented in style. As a Front-end Developer you are responsible for website development and improving customer experience based on data analyze. In this way, you directly contribute to a happy, healthy and sporty Netherlands. As a Front-end Developer you score by: Writing elegant, testable components without side-effects to provide functionality to the users Website development, adding

Bekijk vacature »

Fullstack Developer TOTO

Do you want to work with the latest technologies on the development of new systems and applications? Get moving and strengthen Nederlandse Loterij as a Fullstack Developer TOTO. Thanks to your efforts, complex business critical applications are always running smoothly. In this way, you directly contribute to a happy, healthy and sporty Netherlands. As a Fullstack Developer you score by: Taking ownership of the development cycle of an application in a large scale, high availability, geo redundant landscape Coaching your peer developers and safeguarding code quality Integrating the application with other components of the system using the available API’s Managing

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Wij hebben drie scrumteams. Het eerste team focust zich op het stukje hardware wat wij in huis doen. Zij maken als team o.a. gebruik van C++. De andere twee scrumteams zijn allebei bezig met data verwerking en maken hierbij in de backend gebruik van C# .NET / .NET Core. Het verschil tussen deze teams is dat één team de data verwerking doet voor de mobiele applicatie. Zij werken hierbij dus ook met Xamarin. Het andere team focust zich op de webapplicaties en maakt hierbij ook gebruik van ASP.NET MVC. Op basis van jouw ambities en kwaliteiten kijken wij samen

Bekijk vacature »

Junior Software Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Junior Software Developer .NET, C# voor een gaaf bedrijf in de omgeving van Utrecht! Sta jij aan het begin van je carrière en heb je net je HBO of WO-diploma in de richting van ICT of Techniek mogen ontvangen? En heb jij grote affiniteit met software development? Lees dan snel verder! Voor een opdrachtgever in de omgeving van Utrecht, zijn wij op zoek naar een Junior Software Developer. Werk jij graag aan verschillende projecten en ga je graag klanten op bezoek? Dan is dit de ideale functie voor jou! Binnen deze functie

Bekijk vacature »
Aad B

Aad B

02/12/2019 12:12:34
Quote Anchor link
Na complete migratie/upgrade van het OS (Debian) en dus naar MariaDB en php7 worden bijzondere karakters niet meer juist getoond op de webpagina. Het gaat hier om de simpele e-trema zoals in: België
In de database is het nog steeds okee, althans voor zover ik kan inschatten. Een select van de tabel, vanuit een ascii terminal (putty) geeft dit:

MariaDB [vaarweginfo]> select distinct land from vaarweginfo;

land
+-----------+
Nederland
België
Frankrijk

(als ik code tags hier omheen zet verdwijnt de ë compleet??)

De webpagina haalt het land op uit een tabel en toont België dan als België
Heeft onder MySQL en php5 tot dan toe goed gewerkt. Waar moet ik dit zoeken?
Gewijzigd op 02/12/2019 12:20:38 door Aad B
 
PHP hulp

PHP hulp

18/04/2024 05:25:22
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

02/12/2019 12:24:18
Quote Anchor link
In de wereld van UTF-8 moet je dit zoeken.
Hoe heb je dit ingesteld in je site?
Gewijzigd op 02/12/2019 12:25:00 door - Ariën -
 
Aad B

Aad B

02/12/2019 12:33:55
Quote Anchor link
Ariën, wat bedoel je met ingesteld in je site?? Iets in het OS of Apache config of iets in de html pagina's zelf??
Gewijzigd op 02/12/2019 12:34:07 door Aad B
 
- SanThe -

- SanThe -

02/12/2019 12:43:51
Quote Anchor link
In <head> <meta charset="utf-8">
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

02/12/2019 13:03:10
Quote Anchor link
Ik heb het over je site, en niet over je OS (Linux, Windows) of Apache (Webserver).
Ik neem aan dat je daar ook netjes UTF-8 afdwingt? Of gebruik je nog het beperkte iso-8859-X? En hoe staan de collaties van je databasetabellen?
Gewijzigd op 02/12/2019 13:04:22 door - Ariën -
 
Aad B

Aad B

02/12/2019 13:40:05
Quote Anchor link
SanThe en Ariën dank voor de tips, het was inderdaad charset=iso-8859-1 in plaats van utf-8 in de gegenereerde HTML pagina. Probleem opgelost.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

02/12/2019 13:43:24
Quote Anchor link
Maar de vraag is: Hie kan dit opeens aangepast zijn? Een verhuizing hoort niet te zorgen voor een verandering van je charset. Ik kan me wel indenken de encoding van je database aangepast kan zijn toen deze gedumpt werd, maar dat zou niet mogen.

Als ik jouw was zou ik het toch even goed uitzoeken voordat je allemaal rotzooi in je database staat te pompen en je nog verder van huis bent....
Gewijzigd op 02/12/2019 13:54:45 door - Ariën -
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

02/12/2019 14:30:48
Quote Anchor link
Wat @Ariën zegt.

NB: het volgende verhaal gaat uit van een database(tabel) met een utf8(mb4) encodering. Idealiter lopen alle character encoderingen (HTML document, database-connectie, database, database-tabel, database-kolom en last but not least de encodering van de data in deze kolom zelf) alle in de pas. GA DIT NA. Je kunt niet zomaar ergens "UTF-8" neerzetten in plaats van "ISO-whatever" en dan doen alsof daarmee de kous af is :p. Dit is echt het onheil over je afroepen.

---

De makkelijkste manier om na te gaan of alles ok is is door een check te doen hoe dit op byteniveau staat opgeslagen. Dit is namelijk een test die niet afhankelijk is van een specifieke character encoding en onafhankelijk van een ingestelde character encodering altijd hetzelfde resultaat oplevert. Dit stelt je dus in staat afwijkingen te constateren op het moment dat er op verschillende plekken verschillende encoderingen worden gebruikt. Dit is onwenselijk.

In MySQL doe je dit met de functie HEX() en in PHP is dit bin2hex().

Het is zaak dat je dit zowel in MySQL als PHP controleert. Het kan namelijk zo zijn dat je niet op de goede manier met de database communiceert. MySQL compenseert dit achter de schermen, maar dit kan dus inderdaad wel resulteren in het wegschrijven van verkeerd geëncodeerde data. Dit komt dan pas naar buiten op het moment dat er wijzigingen (die mogelijk reparaties zijn omdat je dus voorheen op een verkeerde manier met je database sprak) worden aangebracht in de communicatie met je database. Of wanneer je je tabellen exporteert/migreert.

Om dit alles goed te simuleren is het dus ook zaak dat als je deze tests aan de PHP-kant uitvoert dat je op dezelfde manier een verbinding maakt met je database zoals je dat ook in je applicatie/website zou doen.

Wat je doet is het volgende: haal de kolom waarin de landnaam België staat opgeslagen als volgt op:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
SELECT land, HEX(land) AS hex_land
FROM <tabelnaam>


Vervolgens controleer je de waarden in PHP. Hierbij geef je de hex-waarde uit de database weer en tevens het aan de PHP-kant gegenereerde equivalent met de oorspronkelijke land-kolom. Als het goed is komen deze twee waarden overeen. Indien dit niet het geval is houdt dit in dat de database zich genoodzaakt zag om vertalingen uit te voeren omdat de character encoding van de connectie afweek van de character encoding van de database-, tabel- of kolom-definitie.

Als $row het (associatief) record bevat toon je dit als volgt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
echo 'waarde in MySQL: '.$row['land_hex'].'<br>';
echo 'waarde in PHP: '.strtoupper(bin2hex($row['land']));
?>

Beide waarde zouden -met een utf8(mb4) encodering- gelijk moeten zijn aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
42656C6769C3AB

Hierbij gaat het eigenlijk uitsluiten om de laatste 4 karakters.

Mochten de waarden die uit worden gespuugd hiervan verschillen, of als de waarden onderling afwijken, dan zou ik je met klem aanraden om wat verder te graven om te zien waar deze verschillen vandaan komen.

En misschien loont het ook de moeite om de tabel "vaarweginfo" verder uit te normaliseren. Het lijkt mij beter om één landentabel aan te houden en hier middels id's aan te refereren, in plaats van letterlijke landnamen in de vaarweginfo-tabel op te slaan.

Aad B op 02/12/2019 12:12:34:
(als ik code tags hier omheen zet verdwijnt de ë compleet??)

Dit is waarschijnlijk een bug in deze website (interne link).

**snip**
Gewijzigd op 05/12/2019 08:31:27 door - Ariën -
 
Aad B

Aad B

04/12/2019 11:21:19
Quote Anchor link
Thomas, dank voor je uitgebreide toelichting, ik ga ermee aan de slag. Ik krijg sowieso al een andere uitkomst op de eerste query: 42656C6769EB. Het is me duidelijk dat er ergens wat discrepantie is in het traject database laden en presenteren met html/php. De (enige) tabel in de database wordt 2x per dag geladen vanuit een API van Rijkswaterstaat (middels lokale linux cron/mysql scripting, geen php). Het gaat om ongeveer 750 records per keer en vooraf wordt de tabel ge-truncate. Je opmerking om te normaliseren (land-landcode) is uiteraard juist maar gezien deze kleine tabel die alleen voor presentatie wordt gebruikt voor +/- 3 gebruikers niet nodig. Ik ga in ieder geval op zoek om de encoding in de hele keten consistent te krijgen. Best interessant en nogmaals dank!
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

04/12/2019 16:32:09
Quote Anchor link
42656C6769EB (dus EB in plaats van C3AB) is de latin1 encoding van de ë.

Als je dit vervolgens encodeert als UTF-8 dan resulteert dit in België.

Het is waarschijnlijk interessant om deze import verder onder de loep te nemen. Vraag is wat de character encoding is van de aangeleverde data (A), wat de charset is van de tabel(len) waarin je deze data wegschrijft (B), en welke character encoding wordt verondersteld bij het maken van de connectie (C).

Stel dat je doel is om alles weg te schrijven als UTF-8 (utf8(mb4) in MySQL) omdat je applicatie en tabeldefinities (B) van UTF-8 gebruik maken. Maar tegelijkertijd weet je dat de aangeleverde data (A) een of andere ISO-encodering heeft. Dit kun je dan automatisch laten vertalen naar UTF-8 door bij het maken van de verbinding aan te geven (C) dat er data met een ISO-encodering over de lijn dient te gaan. Dit doe je met set_charset().

set_charset() vormt in wezen een contract tussen jouw applicatie en de database. Dit contract valt in twee delen uiteen:
- jij moet er voor zorgen dat alle data die je aanlevert aan de database van deze character encoding is
- de database draagt er zorg voor dat deze, naar beste vermogen, data teruggeeft in deze voorgeschreven character encoding

En dit staat los van de character encoding die wordt gebruikt in de database, tabel of kolom van deze data. Dit houdt in dat als er een discrepantie bestaat tussen de ingestelde character encoding van de verbinding en de definities van de database MySQL zelf vertalingen uitvoert. Dit geldt zowel voor het uitlezen als het wegschrijven. Dit kun je bij een import in jouw voordeel gebruiken.

Maar wat dus heel belangrijk is is dat je weet (met name bij het wegschrijven dus) welke character encoding deze data heeft (en deze wat mij betreft altijd expliciet instelt, om geen enkele ruimte open te laten voor een andere interpretatie). Als de data ISO-whatever is (is min of meer equivalent met latin1) en je middels set_charset() utf8 of equivalent instelt, en de tabel waarin je dit wegschrijft dezelfde charset heeft als in de connectie is ingesteld, dan gaat MySQL dus geen vertalingen uitvoeren en wordt je data weggeschreven als latin1 in een utf8 tabel.

Dit is ook hetgene wat waarschijnlijk is veranderd. Voorheen had je mogelijk geen set_charset() ingesteld, de default van MySQL (en zelfs MariaDB) was een hele tijd -en is dit misschien nog steeds- latin1. Dus de hierboven beschreven automatische vertaling verliep automatisch. De default character encoderingen in Debian zijn mogelijk al utf8(mb4), dus dan worden die vertalingen dus niet meer uitgevoerd omdat die al gelijk lopen met je database. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor wat er nu gebeurt.

Dus omdat de defaults zijn veranderd werkt dit niet meer. Dit onderstreept wat mij betreft het belang om altijd expliciet een character encoding in te stellen bij het maken van een database-connectie.
Gewijzigd op 04/12/2019 16:36:40 door Thomas van den Heuvel
 
Aad B

Aad B

04/12/2019 21:15:24
Quote Anchor link
Thomas, dank voor je wijze les. Mijn doel is nu om om alles weg te schrijven als UTF-8 (utf8(mb4) in MySQL.
In het huidige script, dat overigens geheel naar wens werkt, kan ik geen set_charset() doen. Het ophaalscript is geen php. De methode van ophalen van de data via de Rijksawaterstaat API is in een bash script, een eenvoudige wget met wat parameters in .wgetrc
Wellicht kan ik daar nog een parameter opgeven zoals --header='Accept-Charset:
Ik ontvang een .csv file en als ik in linux in vi of cat de file bekijk zie ik netjes: België
Lokaal ben ik nu alles aan het afstemmen op UTF-8 (utf8(mb4)

De presentatie, een middels php gegenereerde web pagina, is sinds gisteren al in orde nadat ik de tip van SanThe en Arien kreeg om de header aan te passen.
Gewijzigd op 04/12/2019 21:17:21 door Aad B
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

05/12/2019 01:36:01
Quote Anchor link
@Aad hm, maar je kiept dat middels een bashscript wel de database in denk ik? Mogelijk kun je daar dus wat dingen aanpassen. Als dit een LOAD DATA ... commando is dan kun je hierbij een CHARACTER SET opgeven als je weet wat de character encoding van de bron is. Uit de documentatie:
Quote:
If the contents of the input file use a character set that differs from the default (noot: die van de server), it is usually preferable to specify the character set of the file by using the CHARACTER SET clause.


*knip*
Edit:
Zo, en hier stopt de discussie over deze site. Dit is dus geen aanwinst voor andermans topic. Dat iets niet werkt kan je melden op de juiste plek, maar een hele discussie of negatieve off-topic hierover hoort hier NIET!
Gewijzigd op 05/12/2019 08:30:31 door - Ariën -
 
Aad B

Aad B

05/12/2019 09:39:36
Quote Anchor link
Thomas, het werkt inderdaad via een load data configuratie. De parameter [CHARACTER SET charset_name] staat er niet in, ik neem dat ook mee. Nogmaals dank voor de uitgebreide toelichting over charset issues.

@Ariën: De "knip" en edit????
Gewijzigd op 05/12/2019 09:40:27 door Aad B
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

05/12/2019 09:50:56
Quote Anchor link
Dat was enkel een discussie die niks hiermee te maken had.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.