geen submenu

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

NodeJS developer

Functie Als Fullstack developer kom je te werken in het ontwikkelteam. Je bent samen met je collega’s continu bezig om de software uit te breiden, maar hiernaast doe je onderzoek naar de inzet van nieuwe technieken, tools of bijvoorbeeld Machine Learning. Ze willen met hun software echt voorlopen op andere en toegevoegde waarde leveren voor de eindgebruiker. Mede hierom zijn ze erg benieuwd naar iemand zijn persoonlijkheid, of hij graag nieuwe dingen uitzoekt (Google!), en initiatief neemt. Qua technische kennis zoeken ze iemand die goed op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen, daar zij nu ontwikkelen op NodeJs back-end,

Bekijk vacature »

Junior Software Developer (HBO / WO)

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Junior Software Developer! Sta jij aan het begin van je carrière en heb je net je HBO of WO-diploma in de richting van ICT of Techniek mogen ontvangen? En heb jij grote affiniteit met software development? Dan hebben wij bij Jelling IT Professionals de perfecte opdrachtgever in de omgeving van Utrecht, die jou tot een volwaardig Fullstack Software Developer gaat opleiden. Binnen deze grote organisatie krijg je ruime en professionele trainingen die jouw in korte tijd vakbekwaam maken. Niet alleen het aan technisch aspect, maar ook zeker jouw persoonlijke ontwikkeling wordt veel

Bekijk vacature »

Senior SQR Java Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Eindhoven Vacature ID: 13333 Introductie Are you passionate about contributing to the world's most advanced machines. Do you thrive in a challenging environment working with highly motivated and skilled teams? If so, we have the perfect opportunity for you! We are seeking a Senior Software Design Engineer for Sequence Tooling to play a critical role in creating and maintaining mission-critical software applications. In this role, you will focus on achieving maintainable software architecture that is transparent and easy to extend while maintaining a strong focus on software quality. You will work closely with

Bekijk vacature »

Java developer

Functie Je gaat aan de slag als Tester voor een aantal mooie projecten. Je komt terecht in een DevOps team waar jij aan de slag gaat om de kwaliteit te waarborgen omtrent de maatwerk software voor de klanten. Je draait je hand er niet voor om de adviserende rol te bekleden op het gebied van testautomatisering en het opzetten van testframeworks. Zoals aangegeven ga je daadwerkelijk in het eigen team aan de slag en is het daarnaast ook gebruikelijk bij de klanten op locatie te komen om te werken aan de opdrachten. Je krijgt zodoende echt een mooie kijk in

Bekijk vacature »

Back end developer Digital agency

Functie Heb jij altijd al eens bij een bedrijf willen werken waar jij géén nummertje bent, die alleen maar uitvoerend werk doet? Dan zou je hier perfect passen! Tuurlijk, je werkt aan projecten voor grote of kleine bedrijven… Het enige verschil hier is, jouw mening telt hier écht. Jouw inbreng wordt gewaardeerd, serieus genomen en gebruikt. En vergeet niet, je werkt niet alleen aan deze projecten. Er werken in totaal ruim 20 developers en designers, onderverdeeld over 3 development teams. Voornamelijk bestaande uit Medior en Senior developers, die samen voor een inspirerende en ambitieuze omgeving zorgen. Hun visie is namelijk

Bekijk vacature »

Java Developer (Training And Simulation)

Wat jij doet Je zou onze Java Developer zijn en nauw samenwerken met je Product Owner, Software System Engineer, Scrum Master en andere Developers. Samen draag je bij aan een multidisciplinair en zelf organiserend Agile team. De rol is zeer afwisselend en bestaat uit, maar is zeker niet beperkt tot: de-risk en prototype onbewezen simulatietechnologieën; simulatiekaders ontwikkelen voor gebruik door andere teams; je bent goed in het begrijpen van ingewikkelde ideeën; heeft de mogelijkheid om nauw samen te werken met grote internationale klanten, leveranciers en overheden om onze oplossingen, vastleggingsvereisten, enz. te definiëren en te presenteren. Ben jij het? Wij

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie As a .NET developer you start in a driven and diverse development team. Your team consists of 16 IT professionals, including 7 software engineers. Because your new employer is internationally active, there are also international IT professionals working in the IT department. As a result, the official language is English. As a team you are responsible for a new Cloud Native product. This product runs entirely in Azure with a Progress Database and various Azure Functions. In addition, this product has a JS front-end, a REST API system and a layer in C # .NET. The idea is therefore

Bekijk vacature »

Mendix Consultant / Developer

Dit ga je doen Het in kaart brengen en analyseren van de functionele wensen van de klant rondom Mendix applicaties; Het fungeren als sparringpartner voor de (interne) klanten; Het opstellen van requirements en het vertalen hiervan naar technische mogelijkheden; Het opstellen van user stories; Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Het testen van op te leveren software en het zorg dragen voor de implementatie; Trainen van gebruikers in het gebruik van de applicatie; Werken in een Agile omgeving. Hier ga je werken De organisatie begeeft zich in de retail branche en focust zich

Bekijk vacature »

Full stack .NET developer Microsoft 365

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Fasttrack learning & development voor Java dev

Wat je gaat doen: Wij zoeken enthousiaste en ambitieuze junior en medior ontwikkelaars die toe zijn aan de volgende stap in hun carrière. Wij helpen je op je pad naar senior ontwikkelaar door ons fasttrack learning en development programma. Na een kort en intensief programma ga jij aan de slag bij klanten van DPA. Daarnaast krijg je veel ruimte om je te ontwikkelen als persoon en als specialist. De eerste maand gaan we aan de slag om je certificeringen te behalen waaronder OCP (Oracle Certified Professional). Daarnaast nemen we een deepdive in Spring Boot. Ook laten we je kennismaken met

Bekijk vacature »

Medior/senior Back-end developer wanted!

Functie Because of the growth within the company, we are looking for reinforcement in the devlopmenttean. As a back-end developer you build the company software that helps us with the primary processes. A fun (internal) project in which you continuously develop the software! You will work in a small team, we have daily stand-ups and a scrum session every fortnight, led by our Scrum Master. During these sessions, you get the opportunity to present your ideas and discuss them with your fellow developers and the Product Owner. Within the development teams, we use Trello, Gitlab, Jiira, Confluence and Boockstack. They

Bekijk vacature »

C# .NET Developer IoT SQL Server

Samengevat: Wij ontwikkelen innovatieve oplossingen om apparaten en bezittingen op een eenvoudige en flexibele manier te beveiligen. Ben jij een C# .NET developer? Heb jij ervaring met C# en SQL server? Vaste baan: C# .NET Developer IoT HBO €3.200 - €4.500 Deze werkgever is gespecialiseerd in hoogwaardige GSM/GPRS alarm- en telemetrietechnologie. Met een eigen productlijn en klantspecifieke ontwikkelingen biedt deze werkgever oplossingen om op afstand te meten, melden, loggen en aansturen, ook op plaatsen zonder stroomvoorziening. Onze producten worden gekarakteriseerd door flexibiliteit in de configuratie, betrouwbaarheid en een extreem laag stroomverbruik. Zij werken voor MKB klanten. Deze werkgever heeft veel

Bekijk vacature »

Ontwikkelaar Centrale Monitoring

Ontwikkelaar centrale Monitoring Functieomschrijving Wil jij een bijdrage leveren aan het onderhoud, opzetten en ontwikkelingen van technologieën van SSC-ICT, een van de grootste ICT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid? Je komt als monitorspecialist te werken bij team Operations Management Services. Dit team werkt aan het stabiliseren en waarborgen van een betrouwbare monitoromgeving voor 7 ministeries. Jij begeleidt het implementatieproces van de te monitoren technologieën, onder andere via management packs, connectoren en API's. Je hebt hiervoor veel contact met interne en externe klanten, die hun wensen op het gebied van monitoring aan jou doorgeven. Je beoordeelt deze wensen en komt met

Bekijk vacature »

IoT Developer

Ben jij innovatief, heb jij passie voor energie en ben je data gedreven? Bouw dan mee aan IoT binnen Bredenoord. Samen met een gedreven team werk jij aan mooie technische en innovatieve oplossingen. Wat houdt de functie van IoT Developer in? Binnen Bredenoord zijn wij momenteel volop in ontwikkeling met ons IoT platform. Als uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een IoT Developer. Je zal in projectverband meehelpen met het implementeren van IoT vraagstukken binnen Bredenoord. Als IoT Developer op onze R&D-afdeling word je verantwoordelijk voor het verder inrichten en beheren van ons nieuwe IoT platform. Dat

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en zou jij graag bij een platte maar informele organisatie werken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Gouda zijn wij op zoek naar versterking op de afdeling Software Development! Als Fullstack react.js developer wordt je bij dit bedrijf onderdeel van de volledige ontwikkeling van requirement tot oplevering! Onderdelen van jouw functie: Jouw focus ligt op de front end en alles wat daarbij komt kijken. Je gaat ontwerpen, ontwikkelen, testen en valideren. Je zult voornamelijk werken met React.js en Typescript. Maar ook Javascript, HTML en CSS komen aanbod. Daarnaast zal je ook

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Frits van Leeuwen

Frits van Leeuwen

24/01/2020 14:02:19
Quote Anchor link
Hallo allemaal,
Ik ben een code aan het omzetten van een HTML code naar een PHP die alles uit een database haalt.
De code bevat een stukje de het menu moet tonen. Met behulp van <li> en <lu>
Nu lukt het mij niet om de submenu's er in te krijgen.
Hieronder staan eerst de HTML code zoals die is, dan hoe die door de PHP code wordt gemaakt en als derde de php code die de html code moet maken.

Wie weet er wat ik fout doe?

html-code moet ongeveer dit zijn
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<li><a href="inkomsten-uitgaven.html" class="active">inkomsten &amp; uitgaven</a></li>
<li><a href="beheer.html">beheer</a>
     <ul>
          <li><a href="b-t-w.html">b.t.w.</a></li>
     </ul>
</li>
<li><a href="administraties.php">administraties</a>
     <ul>
      <li><a href="administratie.php">nieuwe administratie</a></li>
     </ul>
</li>


Deze html-code wordt genereerd!
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<li><a href="inkomsten-uitgaven.html" class="active">inkomsten &amp; uitgaven</a></li>
<li><a href="beheer.html">beheer</a></li>
<li><a href="administraties.php">administraties</a></li>


Hier onder volgt mijn php code
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
<?php     // *** menu ****
        // menu ombouwen naar database menu

    $menu_query1 = "SELECT * FROM tabel_menu WHERE menu_sub_van = 0 ORDER BY menu_waarde ASC";
    $menu_result1 = mysqli_query($connect, $menu_query1);
    $menu_count1 = mysqli_num_rows($menu_result1);
    $num_row = 0;
    while ($menu_row1 = mysqli_fetch_array($menu_result1, MYSQLI_ASSOC)) {

        $num_row ++;
        $menu_plaatsen[$num_row] = "<li><a href='" . $menu_row1['menu_link'] . "' class='active'>" . $menu_row1['menu_tekst'] . "</a>";
        
        $menu_query2 = "SELECT * FROM tabel_menu WHERE menu_waarde = " . $menu_row1['menu_sub_van'] . " ORDER BY menu_waarde ASC";
        $menu_result2 = mysqli_query($connect, $menu_query2);
        $menu_count2 = mysqli_num_rows($menu_result2);
        
        if ($menu_count2 == 0) {
            $num_row ++;
            $menu_plaatsen[$num_row] = "</li>";
        }
else { //$menu_count2 >> 0 dus er zijn geen submenu's
        
            $num_row ++;
            $menu_plaatsen[$num_row] = "<ul>";
            while ($menu_row2 = mysqli_fetch_array($menu_result2, MYSQLI_ASSOC)) {
                $num_row ++;
                $menu_plaatsen[$num_row] = "<li><a href='" . $menu_row2['menu_link'] . ">" . $menu_row2['menu_tekst'] . "</a></li>";
                $num_row ++;
            }

            $menu_plaatsen[$num_row] = "</ul>";
            mysqli_free_result($menu_result2);
            
            $num_row ++;
            $menu_plaatsen[$num_row] = "</li>";        
        }
    }
            
    mysqli_free_result($menu_result1);

        
?>


<nav class="art-nav">
    <ul class="art-hmenu">
        <?php
            foreach ($menu_plaatsen as $plaatsen){
                echo($plaatsen);
            }

        ?>

    </ul>
</nav>

<?php // *** einde menu ****
?>
 
PHP hulp

PHP hulp

18/04/2024 10:34:07
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

24/01/2020 15:08:12
Quote Anchor link
Oef, dit is een flinke toren van query's (want ze worden massaal vermenigvuldigd met loopjes in loopjes) waar op zijn minst gezegd niet echt zuinig mee wordt omgegaan. ;-)

Ik weet zeker dat je hier beter naar recursie kan kijken, en een minimalisatie van het aantal queries.

Laten we dit voorbeeld van structuur eens aanhouden, om je menu's mee op te stellen, waarbij feitelijk oneindig veel levels kan maken.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
id    parentId    name
1    0    Auto's
2    0    Fietsen
3    0    Vrachtwagens
4    1    Audi
5    1    BMW
6    5    Z3


Dan loont het om de boel met een enkele query op te halen, de array samen te stellen, en met een aparte functie de recursie toe te passen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
<?php
// get all menuitems with 1 query
$result = $conn->query("
    SELECT
        id, parentId, name
    FROM
        menu
    ORDER BY
        parentId, name
"
);

// prepare special array with parent-child relations
$menuData = array(
    'items' => array(),
    'parents' => array()
);


while ($menuItem = $result->fetch_assoc())
{

    $menuData['items'][$menuItem['id']] = $menuItem;
    $menuData['parents'][$menuItem['parentId']][] = $menuItem['id'];
}



// menu builder function, parentId 0 is the root
function buildMenu($parentId, $menuData)
{

    $html = '';

    if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
    {

        $html = '<ul>';
        foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
        {

            $html .= '<li>' . $menuData['items'][$itemId]['name'];

            // find childitems recursively
            $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

            $html .= '</li>';
        }

        $html .= '</ul>';
    }


    return $html;
}


// output the menu
echo buildMenu(0, $menuData);
?>


Bron: Crisp's Tweakblog
Gewijzigd op 24/01/2020 15:15:34 door - Ariën -
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

24/01/2020 18:13:08
Quote Anchor link
+1 voor Ariën er van uitgaande dat de code werkt :-)
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

24/01/2020 18:49:28
Quote Anchor link
Die code werkt perfect. Ik zou dit niet bedacht hebben.

Thnx to Crisp ;-)
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

24/01/2020 20:00:05
Quote Anchor link
Hmm, het zou misschien nog handig zijn om een volgorde toe te voegen, zodat je zelf kunt bepalen op welke positie een item staat. Mogelijk is het afdoende dat je op naam sorteert, maar daarmee offer je configureerbaarheid op. Deze extra functionaliteit is makkelijk toe te voegen.

Mogelijke andere optimalisaties: output escaping, en output buffering i.p.v. HTML breien.
 
Frits van Leeuwen

Frits van Leeuwen

29/01/2020 18:54:09
Quote Anchor link
Heel erg bedankt voor het meedenken, maar ik kom er toch nog niet uit.
Bij mij werkte het niet direct, en ik moest dus vogelen om het wel werkend te krijgen. Ik kwam daar niet uit.

Ik begin niet met <ul> omdat die afwijkt van alle <ul>s die ik verder nog heb.
Dus ik moet beginnen met <li> en dan later als er een sub is moet ik de </li> uitstellen tot na de zoveelste </ul>

Ik heb aan het begin wel bedacht dat ik de volgorde in sql kan bepalen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
$menu_result = $connect->query("SELECT * FROM tabel_menu ORDER BY menu_sub_van, menu_waarde");


Van daar uit zal ik het denk ik naar een array moeten zetten, om de verschillende niveaus van de menu's te onderscheiden van elkaar. Ik ben niet zo thuis in het gebruik van foreach(...){...}

Hoeveel kan ik in een variabele stoppen?
Want ik dacht een array te moeten gebruiken om iedere regel in een eigen (array-)variabele te zetten. Maar als ik de code van -Ariën- bekijk, dan denk ik dat ik zie dat de variabele html gevuld wordt, en dat die vervolgens in het html deel getoond kan worden.
 
Michael -

Michael -

29/01/2020 19:39:57
Quote Anchor link
Quote:
Ik begin niet met <ul> omdat die afwijkt van alle <ul>s die ik verder nog heb.
Dus ik moet beginnen met <li> en dan later als er een sub is moet ik de </li> uitstellen tot na de zoveelste </ul>

Je bedoelt dat de styling afwijkt? Dan moet je de styling aanpassen. een <li> hoort gewoon in een <ul>.

Een foreach is niks meer dan een loop, waarmee je door een array kan wandelen.
Hoe je zo'n array genereert uit database resultaten kan met mysqli_fetch_array of als je hier zelf controle over wilt moet je deze zelf opbouwen, zoals in het voorbeeld van Arien regel 18 tm 22.
Gewijzigd op 29/01/2020 19:41:20 door Michael -
 
Frits van Leeuwen

Frits van Leeuwen

29/01/2020 20:35:38
Quote Anchor link
Het was nog even verder vogelen, maar het is uiteindelijk wel gelukt. Bedankt.

Met deze code lukt het me nu wel.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
// menu builder function, parentId 0 is the root
function buildMenu($parentId, $menuData)
{
    $html = '';

    if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
    {
        if ($parentId==0)
        {
            $html = '<ul class="art-hmenu">';
        }
        else
        {    
            $html = '<ul>';
        }
        foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
        {
            $html .= '<li><a href="">' . $menuData['items'][$itemId]['menu_tekst'] . '</a>';

            // find childitems recursively
            $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

            $html .= '</li>';
        }
        $html .= '</ul>';
    }

    return $html;
}
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

29/01/2020 20:45:54
Quote Anchor link
Met een lege href komt de bezoeker niet echt ver ;-)
 
Frits van Leeuwen

Frits van Leeuwen

29/01/2020 23:46:59
Quote Anchor link
hahaha nee dat snap ik. Daar werk ik later wel aan. Het ging hier om de werking van het menu.
Nogmaals Heel erg bedankt. Vooral voor het inzicht wat je me gaf.
Gewijzigd op 29/01/2020 23:48:33 door Frits van Leeuwen
 
Frits van Leeuwen

Frits van Leeuwen

01/02/2020 19:12:18
Quote Anchor link
Nu dacht ik het voor elkaar te hebben, maar helaas.
Ik had 3 items in het hoofmenu. Alleen de tweede had een submenu. Ik zet verander ook de derde naar een menu-item met submenu, en nu verschijnt alleen het hoofdmenu-item.
Als ik er een vierde hoofdmenu-item aan toevoeg, werkt dat wel.

Ik zie nu niet wat ik fout heb gedaan.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
<?php     // *** menu ****
$result = $connect->query("SELECT * FROM tabel_menu ORDER BY menu_sub_van, menu_waarde");

// prepare special array with parent-child relations
$menuData = array(
    'items' => array(),
    'parents' => array()
);


while ($menuItem = $result->fetch_assoc())
{

    $menuData['items'][$menuItem['menu_id']] = $menuItem;
    $menuData['parents'][$menuItem['menu_sub_van']][] = $menuItem['menu_id'];
}



// menu builder function, parentId 0 is the root
function buildMenu($parentId, $menuData)
{

    $html = '';

    if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
    {

        if ($parentId==0)
        {

            $html = '<ul class="art-hmenu">';
        }

        else
        {    
            $html = '<ul>';
        }

        foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
        {

            $html .= '<li><a href="">' . $menuData['items'][$itemId]['menu_tekst'] . '</a>';

            // find childitems recursively
            $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

            $html .= '</li>';
        }

        $html .= '</ul>';
    }


    return $html;
}


// output the menu

?>


<nav class="art-nav">
    
        <?php
            echo buildMenu(0, $menuData);
        ?>

    </ul>
</nav>

<?php // *** einde menu ****
?>
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

01/02/2020 20:03:37
Quote Anchor link
Hoezo half Engels en half Nederlands?
Parent en ParentID lijkt mij toch juist logische benamingen? In mijn ogen is dit juist vragen om om problemen.
Gewijzigd op 01/02/2020 20:03:59 door - Ariën -
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

01/02/2020 20:48:49
Quote Anchor link
Je hoeft geen onderscheid te maken tussen de UL's als de buitenste een class moet hebben, immers:
- je zou dit altijd als argument mee kunnen geven aan de functie ($class=''), en als deze parameter niet-leeg is zou je een bijbehorende property weg kunnen schrijven naar de (buitenste) UL-tag
- je zou de buitenste UL-tag buiten de functie kunnen trekken, je hoeft eigenlijk alleen maar een UL-tag te openen als je de recursie induikt (een element children / subelementen heeft)
- je zou een omvattende div kunnen maken die een class heeft en op die manier alles stylen; en dit doe je in het bovenstaande fragment al, dus waarom heb je dan die art-hmenu nodig?

We kunnen ook niet echt zien wat er misgaat, omdat we de inhoud van $menuData niet kennen.

En mogelijk:
- zit er iets in de verbanden van de records mis zodat het geen goede boomstructuur betreft
- gaat er iets mis met de HTML-output (hoe ziet de uiteindelijke HTML code er uit?)
- zit er iets mis in de CSS-opmaak zodat niet alles goed weergegeven wordt?

Voor het oplossen van deze puzzel hebben we meer informatie nodig, zodat we kunnen nabootsen wat er misgaat.

Een iets andere aanpak lost al het bovenstaande op: start enkel een UL als je subitems hebt, en duik dan de recursie in. Dus bijvoorbeeld als volgt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
<?php
// items uit database - parent 0 = root van de te bouwen boom
$myItems = array(
    1 => array('parent' => 0, 'data' => '1 een'),
    2 => array('parent' => 1, 'data' => '1.1 een punt een'),
    3 => array('parent' => 2, 'data' => '1.1.1 een punt een punt een'),
    4 => array('parent' => 1, 'data' => '1.2 een punt twee'),
    5 => array('parent' => 0, 'data' => '2 twee'),
    6 => array('parent' => 5, 'data' => '2.1 twee punt een'),
    7 => array('parent' => 0, 'data' => '3 drie'),
);


// initiele boom
$myTree = array(
    0 => array(
        'data'      => 'root',
        'children'  => array(),
    ),
);


// bouw boom mbv items
foreach ($myItems as $id => $data) {
    $myTree[$id] = array(
        'data'      => $data['data'],
        'children'  => array(),
    );

    $myTree[$data['parent']]['children'][] = $id;
}


// weergavefunctie
function displayTree($tree, $index=0) {
    foreach ($tree[$index]['children'] as $child) {
        ?>
<li><?php echo $tree[$child]['data']; ?><?php
            if (count($tree[$child]['children']) > 0) {
                ?>
<ul><?php
                    displayTree($tree, $child);
                ?>
</ul><?php
            }
        ?>
</li><?php
    }
}


// weergave
if (count($myItems) > 0) {
    ?>
<ul class="whatever"><?php
        displayTree($myTree);
    ?>
</ul><?php
}
?>

Dit levert:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<ul class="whatever">
    <li>1 een<ul>
        <li>1.1 een punt een<ul>
            <li>1.1.1 een punt een punt een</li>
        </ul></li>
        <li>1.2 een punt twee</li>
    </ul></li>
    <li>2 twee<ul>
        <li>2.1 twee punt een</li>
    </ul></li>
    <li>3 drie</li>
</ul>
Gewijzigd op 01/02/2020 23:21:00 door Thomas van den Heuvel
 
Frits van Leeuwen

Frits van Leeuwen

02/02/2020 00:12:49
Quote Anchor link
Thomas van den Heuvel, bedankt voor je reactie.
Maar vooral bedankt voor de uitleg. En voor het nieuwe alternatief dat je mij gaf.
Ik vroeg me alleen af, of dat ik door het begin niet gelijk gelimiteerd ben.
(zie de code onderaan)
Want ik wil juist zo open mogelijk blijven.
Ik heb bewust het menu in een database gezet om niet steeds in de code het menu aan te moeten passen. Dit biedt mij in de toekomst meer vrijheid.

-Arieën-
Half Engels half Nederlands komt door dat ik in het Nederlands ben begonnen met het opzetten van de database. Ik heb al wel meer code die met de database te maken heeft, en ik had geen zien om ook die code aan te passen. Gewoon om het werkende deel werkend te houden en me te kunnen focussen op dit onderdeel.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php
// items uit database - parent 0 = root van de te bouwen boom
$myItems = array(
    1 => array('parent' => 0, 'data' => '1 een'),
    2 => array('parent' => 1, 'data' => '1.1 een punt een'),
    3 => array('parent' => 2, 'data' => '1.1.1 een punt een punt een'),
    4 => array('parent' => 1, 'data' => '1.2 een punt twee'),
    5 => array('parent' => 0, 'data' => '2 twee'),
    6 => array('parent' => 5, 'data' => '2.1 twee punt een'),
    7 => array('parent' => 0, 'data' => '3 drie'),
);
[
/code]
Gewijzigd op 02/02/2020 00:15:43 door Frits van Leeuwen
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

02/02/2020 00:22:31
Quote Anchor link
Uiteraard trek je de data uit je database voor het bouwen van $myItems, het bovenstaande was enkel een test-set om de werking te illustreren :).

Als je tijdens het bouwen van deze set het stramien:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
$myItems[<record id>] = array(
    'parent' => <parent id>,
    'data'   => '<label tekst>',
    // en wat je hier nog meer wilt toevoegen, of breng dit in 'data' onder
);

hanteert dan werkt de rest "vanzelf".
Gewijzigd op 02/02/2020 00:29:40 door Thomas van den Heuvel
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

02/02/2020 00:37:43
Quote Anchor link
Frits van Leeuwen op 02/02/2020 00:12:49:
Half Engels half Nederlands komt door dat ik in het Nederlands ben begonnen met het opzetten van de database. Ik heb al wel meer code die met de database te maken heeft, en ik had geen zien om ook die code aan te passen. Gewoon om het werkende deel werkend te houden en me te kunnen focussen op dit onderdeel.

Het kan geen kwaad om in hetzelfde stramien te werken qua naamgevingen. Dan kunnen andere mensen ook direct aan je code sleutelen of mee-debuggen zonder de hele applicatie door te worstelen. Het ergste voorbeeld wat ik ooit tegen kwam was iemand die zijn code in het Esperanto had benoemd. Als je dat niet kent, en dingen lijken op elkaar, dan ga je ze echt door elkaar halen.
 
Frits van Leeuwen

Frits van Leeuwen

06/02/2020 09:54:42
Quote Anchor link
Thoma's van den Heuvel, Ik probeer jouw code nu, maar daarvoor moet ik deze code om te zetten naar wat ik nodig heb. Maar ik kom er niet uit. Wat doe ik fout?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
// items uit database - parent 0 = root van de te bouwen boom
$myItems = array(
    1 => array('parent' => 0, 'data' => '1 een'),
    2 => array('parent' => 1, 'data' => '1.1 een punt een'),
    3 => array('parent' => 2, 'data' => '1.1.1 een punt een punt een'),
    4 => array('parent' => 1, 'data' => '1.2 een punt twee'),
    5 => array('parent' => 0, 'data' => '2 twee'),
    6 => array('parent' => 5, 'data' => '2.1 twee punt een'),
    7 => array('parent' => 0, 'data' => '3 drie'),
);


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
$query="SELECT menu_id, menu_tekst, menu_waarde, menu_sub_van, menu_link, menu_reg_date FROM tabel_menu ORDER BY menu_sub_van, menu_waarde";
$result = mysqli_query($connect, $query);

$myItems = array(
    'parent' => array(),
    'data' => array()
);

foreach ( mysqli_fetch_assoc($result) as $row )
{
   $myItems = array (
        $row['menu_id'] => array(
            'parent' => $row['menu_sub_van'],
            'data' => $row['menu_tekst'],
        ),
    );
}
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

06/02/2020 09:59:24
Quote Anchor link
Die hardcoded array moet je overigens wel vertalen naar een set data uit je database. Nu overschrijf je met de array voor je structuur je bestaande data.
 
Frits van Leeuwen

Frits van Leeuwen

06/02/2020 14:50:11
Quote Anchor link
- Arien - Ik snap je niet helemaal.
De array die Thomas van den Hoeven in zijn code had geplaatst moet natuurlijk worden omgebouwd naar mijn database en informatie. Daarom heb ik bij de query geen * gebruikt, maar alle velden genoemd die ik heb.
De query is goed, en die wil ik gebruiken voor het opbouwen van een menu. Maar deze code gaat gewoon fout.
Ik krijg een aantal regels die dit zeggen:
Warning: Illegal string offset 'menu_sub_van' in /.../menu.php on line 13
Warning: Illegal string offset 'menu_tekst' in /.../menu.php on line 14
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

06/02/2020 14:56:28
Quote Anchor link
Je kan moeilijk een database in een praktisch werkend voorbeeld plaatsen. Dus daarom heeft Thomas wat data hardcoded in een array geplaatst. Maar in de echte praktijk is een database natuurlijk veel handiger ;-)

Dus vergeet die array $myItems uiteindelijk, en haal alles uit de database op.

Trouwens, je zit nu wel zijn voorbeeld nog eens volledig de vernieling in te helpen. Want hij heeft de als voorbeeld gemaakte $myItem, en de vaste $myTree, en die laatste noem jij ook vrolijk $myItems. Dan kan je verwachten dat de code opeens heel vreemd gaat doen.
Gewijzigd op 06/02/2020 14:57:38 door - Ariën -
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

06/02/2020 16:29:40
Quote Anchor link
Er is in ieder geval een verschil tussen myItems en myTree.

myItems zijn in wezen de records uit je database die je tijdelijk in een array onderbrengt.
myTree is vervolgens de structuur die je bouwt door het doorlopen van myItems.

Je zou de twee natuurlijk ook kunnen combineren door on-the-fly de boom te bouwen en enkel hierin de informatie weg te schrijven die je uit de database opvraagt. Daarin ben je helemaal vrij. Maar het kan in sommige gevallen handig zijn om data en structuur gescheiden te houden. Stel dat je de data wilt (her)gebruiken om meer bomen te kunnen bouwen oid.

Anyway, ik ben nog nooit de vorm "foreach ( mysqli_fetch_assoc($result) as $row )" tegengekomen en weet ook niet zeker of dat gaat werken.

Een overweging om mee te nemen in je ontwerp is de volgende: normaal gesproken zullen items op volgorde aangemaakt worden. Dus het kan dan nooit voorkomen dat een child id een lager nummer heeft dan de parent. Maar dit zou dus over tijd kunnen veranderen op het moment dat je met elementen in de boom gaat schuiven. Bij het bouwen van de boom is het in ieder geval belangrijk dat je een zodanige volgorde hanteert dat je altijd de parents ophaalt voor de children, anders wordt het bouwen van de boom nogal problematisch :p. Daartoe wordt meestal extra "meta data" opgeslagen over de boom. Hiertoe wordt meestal een redundant veld "depth" of "level" of wat dan ook opgeslagen. Als je in je query je resultaten sorteert op dit veld dan garandeert dit dat de items voldoende op volgorde staan om de boom te kunnen bouwen. Daarnaast komt het ook voor dat je kunt schuiven met elementen op een zeker niveau in de boom, dus ook een volgorde veld, "order" ofzo, kan (zeer) handig zijn.

Anyhow, als dit allemaal (nog) niet op jouw situatie van toepassing is (maar het is nog steeds verstandig om te overwegen om zoiets in te bouwen), dan zou je gewoon met een while-loop je boom kunnen bouwen zoals je nu doet, zonder al deze sorteer-criteria (maar expliciet een ORDER BY toevoegen kan natuurlijk nooit kwaad). Kijk hierbij goed naar de opbouw van myTree. Twee onderdelen zijn redelijk cruciaal:
- bij het aanmaken van elk element maak je bij dit element ook een children array aan, dit zit niet in jouw bovenstaande loop?
- tegelijkertijd voeg je het huidige element toe als child van de parent, laat dit even bezinken :p, op deze manier klik je de elementen aan elkaar als boom en om deze reden is het dus belangrijk dat je de items in de goede volgorde ophaalt, anders bestaan parents mogelijk nog niet in myTree

Met enige aanpassingen in jouw code zou je met behulp van mijn voorbeeld dit alles redelijk eenvoudig aan de praat moeten krijgen.
Gewijzigd op 06/02/2020 16:31:54 door Thomas van den Heuvel
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.