Hoe kan ik bestellingen met een timestamp groeperen eerst per jaar en dan per maand?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Snelle Jaap

Snelle Jaap

18/05/2021 10:36:47
Quote Anchor link
Ik heb een query die een aantal bestellingen ophaalt. Een van de waardes van een bestelling is een timestamp (datum) wanneer die is geplaatst.

Nou wil ik graag een overzicht wat er zo uitziet:

2021
- Jan
-- Orderinfo
-- Orderinfo
-- Orderinfo
- Feb
-- Orderinfo
- Mar

2020
- Jan
-- Orderinfo
-- Orderinfo
-- Orderinfo
- Feb
- Mar
-- Orderinfo
-- Orderinfo
-- Orderinfo

Hoe kan ik zoiets voor elkaar krijgen?

Dat hij de oudste datum pakt en vanaf daar begint met groeperen naar de nieuwste datum.

Ik heb nu deze query:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
SELECT *
FROM orders
WHERE korting_id IN (SELECT korting_id FROM kortingcodes WHERE account_id = "59")
AND tmp = 1
ORDER BY datum


Die de volgende data ophaalt (alleen relevante info voor deze post):

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Array
(
    [id] => 1359
    [order_id] => 59.1359
    [totaalprijs] => 27
    [account_id] => 59
    [datum] => 2021-03-01 11:05:47
    [korting_id] => 32
    [tmp] => 1
)
Array
(
    [id] => 1360
    [order_id] => 59.1360
    [totaalprijs] => 27
    [account_id] => 59
    [datum] => 2020-04-02 12:05:47
    [korting_id] => 32
    [tmp] => 1
)
Array
(
    [id] => 1361
    [order_id] => 59.1361
    [totaalprijs] => 27
    [account_id] => 59
    [datum] => 2020-02-07 15:02:47
    [korting_id] => 32
    [tmp] => 1
)


Hoe kan ik bovenstaande data zo groeperen?
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 09:27:55
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

18/05/2021 18:28:09
Quote Anchor link
Ik zou dit puur als weergaveprobleem in bijvoorbeeld een foreach aanpakken: zodra de maand in de orderdatum verandert, moet er wat HTML met een nieuw tussenkopje worden ingevoegd.
 
Ivo P

Ivo P

18/05/2021 19:51:11
Quote Anchor link
in je voorbeeld sorteer je eerst op jaartal aflopend, maar binnen dat jaar kennelijk weer oplopend van januari naar december.

Dat zou dus een
ORDER BY YEAR(datum) DESC,
datum ASC

betekenen.

En voor de weergave met "kopjes" voor jaartal een maand zul je iets in PHP moeten regelen, zoals Ward al zegt.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

18/05/2021 21:25:13
Quote Anchor link
Aan MySQL vragen om het voor je te groeperen?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
SET lc_time_names = 'nl_NL';  -- Nederlandse namen

WITH                          -- Testdata
  RECURSIVE `bereik` (`nr`) AS (
    SELECT 0 UNION ALL SELECT `nr` + 1
    FROM `bereik` WHERE `nr` + 1 <= 64),
  `datums` AS (
    SELECT CURRENT_DATE - INTERVAL `nr` WEEK AS `datum`
    FROM `bereik`),
  `orders` AS (
    SELECT
      YEAR(`datum`) AS `jaar`,
      MONTH(`datum`) AS `maand`,
      `datum`,
      DATE_FORMAT(`datum`, '%b') AS `maandnaam`
    FROM `datums`)

SELECT                        -- Overzicht
  `jaar` AS `Jaar`,
  CONCAT(UPPER(LEFT(`maandnaam`, 1)),
    SUBSTR(`maandnaam`, 2, 2)) AS `Maand`,
  `datum` AS `Orderinfo`
FROM `orders`
ORDER BY `jaar` DESC, `maand` ASC, `datum` DESC;

Als je dan de rijen uit MySQL ophaalt, kan je een array gebruiken om een boomstructuur op te zetten, iets als:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
<?php
  // ...
  $aOverzicht = [];
  foreach ($aData as $aRij) {
    // initialiseren
    if (!isset($aOverzicht[$aRij['Jaar']])) {
      $aOverzicht[$aRij['Jaar']] = NULL;
    }

    if (!isset($aOverzicht[$aRij['Jaar']][$aRij['Maand']])) {
      $aOverzicht[$aRij['Jaar']][$aRij['Maand']] = [];
    }

    $aOverzicht[$aRij['Jaar']][$aRij['Maand']][] = $aRij['Orderinfo'];
  }

  foreach ($aOverzicht as $sJaar => $aMaand) {
    foreach ($aMaand as $sMaand => $aOrders) {
      foreach {$aOrders as $sOrderinfo) {
        // regel weergeven
      }
    }
  }

  // ...
?>

Dat gedoe met arrays kan je overslaan als je in de database gebruik weet te maken van window functies om te bepalen of het om een eerste rij of laatste rij van een groep gaat.
Gewijzigd op 19/05/2021 10:34:30 door Ad Fundum
 
Snelle Jaap

Snelle Jaap

19/05/2021 10:54:11
Quote Anchor link
Bedankt voor de reacties, ik heb het nu geprobeerd door te checken wanneer er wat veranderd (de query hierboven gaat me net iets boven de pet).

Ik heb nu de volgende code:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
<?PHP
$getresellerinfo
= '
SELECT *
FROM orders
WHERE korting_id IN (SELECT korting_id FROM kortingcodes WHERE account_id = "'
.$conn->real_escape_string($_GET['account_id']).'")
AND tmp = 1
ORDER BY datum DESC'
;
$getresellerinfocon = $conn->query($getresellerinfo);
while($getresellerinfo = $getresellerinfocon->fetch_assoc()){
  $datestr = strtotime($getresellerinfo['datum']);
  if (date('Y', $datestr) !== $lastFrom) {
    $dategrouphtml .= date('Y', $datestr).'<br>';
    if (date('M', $datestr) !== $lastFrom1) {
      $dategrouphtml .= date('M', $datestr).'<br>';
      $dategrouphtml .= $getresellerinfo['order_id'].'<br>';
    }

    $lastFrom1 = date('M', $datestr);
  }

  $lastFrom = date('Y', $datestr);
}

echo $dategrouphtml;
?>


Zodra het jaar veranderd echo ik het jaar, zelfde voor de maanden en dan daarin voor nu om te testen toon ik een order id. Probleem is dat ik een maand mis.

Dit is voorbeeld output:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Array
(
    [id] => 1358
    [order_id] => 59.1358
    [totaalprijs] => 27
    [account_id] => 59
    [datum] => 2021-05-14 11:05:47
    [korting_id] => 32
    [tmp] => 1
)
Array
(
    [id] => 1359
    [order_id] => 59.1359
    [totaalprijs] => 27
    [account_id] => 59
    [datum] => 2021-03-01 12:05:47
    [korting_id] => 32
    [tmp] => 1
)
Array
(
    [id] => 1360
    [order_id] => 59.1360
    [totaalprijs] => 27
    [account_id] => 59
    [datum] => 2020-08-06 15:02:47
    [korting_id] => 32
    [tmp] => 1
)


En dit is wat er wordt geechoed:

2021
May
59.1358
2020
Aug
59.1361

Zoals je ziet mist er een maand in 2021, maart. Dus er gaat iets nog niet helemaal goed in m'n loop.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/05/2021 11:02:54
Quote Anchor link
Je moet zelf goed kijken hoe je codeert. Als ik even snel kijk dan vergelijk je of het jaar wijzigt. Bij 2 maanden in hetzelfde jaar wijzigt het jaar niet (mei en maart zijn allebei in 2021) en dus ga je het if-statement niet in. Daarom mis je die maand.
 
Snelle Jaap

Snelle Jaap

19/05/2021 11:14:54
Quote Anchor link
Ohja stom ik zie het. Dan is die nu gefixed thanks!

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
<?PHP
$getresellerinfo
= '
SELECT *
FROM orders
WHERE korting_id IN (SELECT korting_id FROM kortingcodes WHERE account_id = "'
.$conn->real_escape_string($_GET['account_id']).'")
AND tmp = 1
ORDER BY datum DESC'
;
$getresellerinfocon = $conn->query($getresellerinfo);
while($getresellerinfo = $getresellerinfocon->fetch_assoc()){
  // Zet datum om in secondes
  $datestr = strtotime($getresellerinfo['datum']);
  // Check of jaar gelijk is aan vorige jaar loop
  if (date('Y', $datestr) !== $lastFrom) {
    $dategrouphtml .= date('Y', $datestr).'<br>';
  }

  $lastFrom = date('Y', $datestr);
  // Check of maand gelijk is aan vorige maand loop
  if (date('M', $datestr) !== $lastFrom1) {
    $dategrouphtml .= date('M', $datestr).'<br>';
  }

  $dategrouphtml .= $getresellerinfo['order_id'].'<br>';
  $lastFrom1 = date('M', $datestr);
}

echo $dategrouphtml;
?>
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/05/2021 11:36:51
Quote Anchor link
Nog even een tip ... gebruik duidelijke namen voor je variabelen. Van namen als $lastFrom en $lastFrom1 weet je nu nog wat het betekent, maar over 4 weken niet meer. Maak het jezelf makkelijk. Gebruik namen die uitleggen wat er gebeurt. Als ik jouw code even aanpas, dan krijg je bijv. dit. Dit leest toch veel makkelijker?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php

while($getresellerinfo = $getresellerinfocon->fetch_assoc()){
  // Zet datum om in secondes
  $datestr = strtotime($getresellerinfo['datum']);
  // Check of jaar gelijk is aan vorige jaar loop
  if (date('Y', $datestr) !== $current_year) {
    $dategrouphtml .= date('Y', $datestr).'<br>';
  }

  $current_year = date('Y', $datestr);
  // Check of maand gelijk is aan vorige maand loop
  if (date('M', $datestr) !== $current_month) {
    $dategrouphtml .= date('M', $datestr).'<br>';
  }

  $dategrouphtml .= $getresellerinfo['order_id'].'<br>';
  $current_month = date('M', $datestr);
}


?>

Zie je het verschil?

Verder valt me nog op dat je $lastFrom en $lastFrom1 nergens initialiseert. De eerste keer dat je ze vergelijkt in het if-statement bestaan ze dus nog niet. Dat is niet netjes en zal hoogstwaarschijnlijk in je error-log een warning opleveren. Zorg daarom dat je beiden variabelen vóór de while-loop initialiseert.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?

$lastFrom
  = '';
$lastFrom1 = '';

?>
 
Ivo P

Ivo P

19/05/2021 11:58:30
Quote Anchor link
komt er nu ook een kopje "maart" als je "maart 2021" laat volgen door "maart 2020"

In dat geval is namelijk je $lastFrom1 nog steeds maart (van 2021)

Toevoeging op 19/05/2021 12:01:49:

regel 10 (van Ozzie) zou boven de accolade van regel 9 moeten staan (je hoeft alleen het huidige jaar op te slaan als die veranderd is)
en die kan dan gevolgd worden door $current_month = null;

Zodat je na een kopje voor het jaartal altijd een kopje voor de maand krijgt. (aangenomen de maand in kwestie is niet gelijk aan NULL.
 
Snelle Jaap

Snelle Jaap

19/05/2021 12:06:30
Quote Anchor link
Thanks dat is inderdaad overzichtelijker.

Ik loop nog wel tegen 1 probleem aan met mijn oplossing. Hoe kan ik nu een element, bijvoorbeeld een div, openen en sluiten om bijvoorbeeld alleen een jaar, of een maand?
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/05/2021 15:27:42
Quote Anchor link
Wat lukt je niet? Waar loop je op vast?
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.