Hoe vrienden uit db halen?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Software Developer

Dit ga je doen Ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van (mobiele) internettoepassingen; Ontwikkelen en onderhouden van Microservices; Ontwerpen en optimaliseren van databases; Identificeren van nieuwe trends/ontwikkelingen binnen de branche. Hier ga je werken Deze marktleider op gebied van fietsen en fietservaring is gevestigd in twee provincies, verspreid over meerdere locaties. Jij zult voornamelijk in regio Joure aan de slag gaan. De organisatie doelt zich op het leveren van kwalitatief hoogwaardige producten aan alle hun klanten. De organisatie telt circa 4.000 medewerkers in meer dan 10 verschillende landen. Momenteel is de organisatie op zoek naar een Software Developer wilt meewerken aan het

Bekijk vacature »

Dynamics Ontwikkelaar

Dit ga je doen Ontwikkelen van Dynamics 365 voor de interne uitrol; Samen met de consultants sparren met klanten over de wensen en eisen; Ontwikkelen van Dynamics 365 voor verschillende grote klanten; Technische analyse en testen; Meedenken over het gebruik en de richting van Dynamics binnen de organisatie. Hier ga je werken Onze opdrachtgever, gevestigd in regio Eindhoven, levert een compleet dienstenpakket op het gebied van IT. Zij pakken verschillende (complexe) vraagstukken van grote organisaties op. De sfeer intern is gezellig en informeel. Men houdt van hard werken maar gezelligheid door middel van een borrel of gezamenlijke lunch komt er

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Embedded Software Developer

Functie omschrijving Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Ridderkerk zijn wij op zoek naar een Embedded Software developer. Ben jij enthousiast en een echte team player? Lees dan snel of dit iets voor jou is! Binnen deze rol houdt jij je bezig met alle werkzaamheden die nodig zijn om een functionaliteit te bouwen. Denk aan ontwerpen, architectuur, programmeren en algoritmes. Je voert test en validatie werkzaamheden uit bij de implementatie bij de klant. Ben jij een Embedded Software Developer die affiniteit heeft met de allernieuwste technieken? Laat dan snel wat van je horen! Bedrijfsprofiel Onze opdrachtgever bestaat uit een groot

Bekijk vacature »

C# Developer Research and Development - Delft

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Delft Vacature ID: 6307 Introductie C# Developer Research and Development - Delft - Onze klant is één van de meest innovatieve bedrijven in de region van Delft. Op dit moment zijn ze voor het innovatie centrum. In het innovatie centrum wordt gewerkt aan de nieuwste technieken voor navigatie software. R&D / C# / Pattern Recognition / Algorithms / 3d Data / DotNET Functieomschrijving Als C# Developer kom je te werken in een innovatief scrumteam. We ontwikkelen en door ontwikkelen de nieuwste technieken op het gebied van navigatie software. Deze software wordt onder andere

Bekijk vacature »

Senior Applicatie ontwikkelaar Java

Bedrijfsomschrijving De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt. Functieomschrijving We verwachten van je,

Bekijk vacature »

Developer Low-code

Dit ga je doen Low-code ontwikkeling van software voor landelijk bekende organisaties; Opleveren van mooie eindproducten, middels de Agile methodiek; Samenwerken in een team van 10 collega's; Direct contact met de eindklant over de gewenste oplossingen. Hier ga je werken Als Developer kom je te werken in de regio van Lelystad bij een organisatie die met toonaangevende klanten uit heel Nederland samen werkt. De producten en diensten van de organisatie bereiken miljoenen Nederlanders. Hierbij komt een grote hoeveelheid informatie kijken en deze moet discreet en veilig verwerkt worden. De processen die hierbij horen worden door het IT team vormgegeven. De

Bekijk vacature »

Front-End Developer

Als Front-End Developer bij Coolblue verbeter je de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Wat doe je als Front-End Developer bij Coolblue? Als Front-end Developer werk je aan de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Je vindt het leuk om samen te werken met de UX designer om stories op te pakken. Je krijgt energie van het bedenken van creatieve oplossingen en presenteert dit graag binnen het team. Daarnaast ben je trots op je werk en verwelkomt alle feedback. Ook Front-end Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te

Bekijk vacature »

Social Media Specialist

Social Media Specialist locatie: Rotterdam (Zuid Holland) Wij zoeken op korte termijn een nieuwe collega, een social media specialist/ adviseur sociale media (24 uur), voor ons sprankelende team Communicatie van CJG Rijnmond. Onze focus ligt op het informeren en binden van onze in- en externe klanten en stakeholders en het versterken van onze naamsbekendheid en zichtbaarheid. Dat doen we in nauwe samenwerking met elkaar. Over de functie Ons team bestaat uit 7 communicatieprofessionals met ieder een eigen expertise. Als lid van het online team ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, uitvoeren en analyseren van onze socialemediastrategie. Ook stel je campagnes

Bekijk vacature »

C# ontwikkelaar

Functie omschrijving Werk jij graag met C# en het .NET framework in een leuk familiebedrijf? Lees dan snel verder! Jouw takenpakket hierbij is: Je gaat maatwerk software ontwikkelen en softwareoplossingen creëren. Je gaat werken in een Microsoft omgeving (ASP.NET) en gebruikt daarnaast C# en MVC. Samen met het huidige IT team binnen deze organisatie verwerk je de wensen van de klant tot een (eind)product. Daarnaast optimaliseer je de bestaande software. Bedrijfsprofiel Deze organisatie is gevestigd in de omgeving van Best en is een echt familiebedrijf. Je komt te werken in een klein team van developers, die zich voornamelijk bezighouden met

Bekijk vacature »

Junior Developer Low-code

Dit ga je doen Low-code ontwikkeling van software voor landelijk bekende organisaties; Samenwerken in een team van 10 collega's; Opleveren van mooie eindproducten, middels de Agile methodiek; Direct contact met de eindklant over de gewenste oplossingen. Hier ga je werken Als startende IT-professional kom je te werken in de regio van Lelystad bij een organisatie die met toonaangevende klanten uit heel Nederland samen werkt. De producten en diensten van de organisatie bereiken miljoenen Nederlanders. Hierbij komt een grote hoeveelheid informatie kijken en deze moet discreet en veilig verwerkt worden. De processen die hierbij horen worden door het IT team vormgegeven.

Bekijk vacature »

Medior/senior Fullstack developer

Functie Onder begeleiding van 3 accountmanagers waarvan er 1 binnen jouw expertise je aanspreekpunt zal zijn ga je aan de slag bij diverse opdrachtgevers. Hij of zij helpt je bij het vinden van een passende en uitdagende opdracht. Hierin houden ze uiteraard rekening met jouw situatie, ervaring en (technische) ambities. De opdrachten duren gemiddeld één tot 2 jaar. Hierdoor kun je je ook echt vastbijten in een project en als consultant impact maken. Naast de opdracht ben je regelmatig met je collega’s van de IT-afdeling om bijvoorbeeld onderlinge kennis te delen, of nieuwe trends te bespreken. Ook worden er regelmatig

Bekijk vacature »

Digitale Tovenaar Gezocht: Junior Low-code/No-code

Bedrijfsomschrijving Duik mee in een wereld vol innovatieve avonturen waar gegevens en technologie een magische symbiose aangaan! Al meer dan twee decennia lang zijn we de tovenaars achter de schermen die oplossingen creëren voor de meest complexe klantcontactvraagstukken en datagedreven software-uitdagingen. Bij ons draait het om de kracht van samenwerking en groei. We zijn een hechte vriendengroep die samen bergen verzet om elkaar én onze klanten te laten schitteren. Jouw succes is ons succes en we streven ernaar om elkaar naar nieuwe hoogten te tillen, niet voor even, maar voor altijd. We willen dat jij je helemaal thuis voelt in

Bekijk vacature »

Senior Front end developer Digital Agency

Functie Jij als Front end developer komt te werken in een van de 8 multidisciplinaire teams binnen de organisatie. Deze teams werken op basis van Scrum agile in 2 wekelijkse sprints. De grootte van de teams varieert van 9-14 collega’s en bestaan altijd uit één of meerdere project managers en een project manager. Samen met je team werk je aan verschillende projecten voor uiteenlopende klanten zoals grote multinationals tot het kleine mkb. De stack waarmee gewerkt wordt is voornamelijk Javascript, ES6, Es.next, HTML, CSS, React.js en Node.js. Wat deze organisatie onderscheid is dat ze echt langdurige partnerships aangaan met hun

Bekijk vacature »

Front-end developer wanted! (Angular, React, Vue.j

Functie Under the guidance of 3 account managers, one of whom will be your point of contact within your expertise, you will start working for various clients. He or she will help you find a suitable and challenging assignment. Naturally, they will take your situation, experience and (technical) ambitions into account. The assignments last one to two years on average. This allows you to really commit to a project and make an impact as a consultant. Besides the assignment, you will regularly meet your colleagues from the IT department to share knowledge or discuss new trends, for example. Master classes

Bekijk vacature »
Kevin Blokzijl

Kevin Blokzijl

07/03/2011 21:08:32
Quote Anchor link
Hallo,

Ik heb een Ledensysteem, en nu wil ik daar graag de vrienden van de gebruiker uithalen.

Nu heb ik 3 kolommen. Id, user1 en user2
Trouwens, de users komen er in te staan met de usernaam.

Maar de user waar ik nu op het profiel ben, kan in user1`staan en ook in user2

Hoe haal ik ze dan het makkelijkst eruit?

Mvg
Gewijzigd op 07/03/2011 21:10:25 door Kevin Blokzijl
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 21:11:06
 
Jasper DS

Jasper DS

07/03/2011 21:15:42
Quote Anchor link
volgens mij heb je een verkeerd datamodel, of ik begrijp je niet.

zou je het niet beter zo doen:
leden
- id
- naam
- ..

vrienden
- id_lid
- id_vriend

als bijvoorbeeld lid 1 (mark) bevriend is met 5 (marie) en marie bevriend is met 11 (lukas)

dan staat er in vrienden
id_lid - id_vriend
1 - 5
5 - 11
 
Kevin Blokzijl

Kevin Blokzijl

07/03/2011 21:16:28
Quote Anchor link
Ik wil liever niet met id werken, omdat in de andere kolommen ook overl met de usernaam gewerkt wordt
 
Jasper DS

Jasper DS

07/03/2011 21:16:53
Quote Anchor link
dat is niet aangeraden.
 
Kevin Blokzijl

Kevin Blokzijl

07/03/2011 21:18:29
Quote Anchor link
Ok dat lijkt me dan beter,
Maar hoe haal ik dat uit de database?
Gewijzigd op 07/03/2011 21:20:44 door Kevin Blokzijl
 
Jasper DS

Jasper DS

07/03/2011 21:36:40
Quote Anchor link
kijk eens naar de sql beginners handleiding. Als het dan niet lukt, laat dan even zien wat je al hebt.
 
Kevin Blokzijl

Kevin Blokzijl

08/03/2011 18:17:28
Quote Anchor link
Al gekeken, maar kon niet vinden hoe het er staat als een id van de gebruiker in allebei de kolommen kan staan.

Daarnaast vraag ik het niet voor niks hier, een beginnershandleiding kan ik ook wel opzoeken op google.
 

08/03/2011 18:24:22
Quote Anchor link
Kevin Blokzijl op 07/03/2011 21:16:28:
Ik wil liever niet met id werken, omdat in de andere kolommen ook overl met de usernaam gewerkt wordt


PHP Jasper op 07/03/2011 21:16:53:
dat is niet aangeraden.


Onzin. Als je de username unique hebt kan je in principe ook gewoon de username als id gebruiken.
Kevin Blokzijl op 08/03/2011 18:17:28:
Al gekeken, maar kon niet vinden hoe het er staat als een id van de gebruiker in allebei de kolommen kan staan.

(...)

Deze vraag snap ik niet en lijkt mij ook niet logisch. Iemand kan toch niet vriend van zichzelf zijn (zou ik in ieder geval niet toestaan).
Gewijzigd op 08/03/2011 18:26:57 door
 
Marvin Radioo

Marvin Radioo

08/03/2011 18:27:45
Quote Anchor link
Ik snap hem wel :P

In kolom 1 kan het userid van hem staan: 1 en in kolom 2 user 2

maar het kan ook andersom, in kolom 1 2 en in kolom 2 1
Gewijzigd op 08/03/2011 18:28:50 door Marvin Radioo
 

08/03/2011 18:30:30
Quote Anchor link
Sowieso is dat op te lossen met een simpele WHERE Clause.
 
Kevin Blokzijl

Kevin Blokzijl

08/03/2011 18:37:11
Quote Anchor link
Bedankt marvin, zo bedoelde ik dat.

Maar zou je eens een voorbeeld willen geven van zo'n sql code?

Kolom 1 = user1
Kolom 2 = user2
 
Dindong Veter

Dindong Veter

08/03/2011 20:26:20
Quote Anchor link
Kevin Blokzijl op 08/03/2011 18:37:11:
Bedankt marvin, zo bedoelde ik dat.

Maar zou je eens een voorbeeld willen geven van zo'n sql code?

Kolom 1 = user1
Kolom 2 = user2



Met een WHERE Clause wat Karl Karl al zei

WHERE user1 = ID_VAN USER OR user2 = ID_VAN_USER

en dan controleren of de user waarvan je de vrienden wil laten zien 1 of 2 is

Is het 1 dan laat je user2 zien en andersom

voorbeeldje:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
$user_friend = ($row['user1'] == $user_id) ? $row['user2'] : $row['user1'];



Natuurlijk kan je deze controle ookzelf in de Query doen
Gewijzigd op 08/03/2011 20:33:17 door Dindong Veter
 

08/03/2011 20:39:37
Quote Anchor link
Dindong Veter op 08/03/2011 20:26:20:
Kevin Blokzijl op 08/03/2011 18:37:11:
Bedankt marvin, zo bedoelde ik dat.

Maar zou je eens een voorbeeld willen geven van zo'n sql code?

Kolom 1 = user1
Kolom 2 = user2



Met een WHERE Clause wat Karl Karl al zei

WHERE user1 = ID_VAN USER OR user2 = ID_VAN_USER

en dan controleren of de user waarvan je de vrienden wil laten zien 1 of 2 is

Is het 1 dan laat je user2 zien en andersom

voorbeeldje:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
$user_friend = ($row['user1'] == $user_id) ? $row['user2'] : $row['user1'];



Natuurlijk kan je deze controle ookzelf in de Query doen


Stop. Zo gaan we het niet doen.

Sowieso klopt dit al niet vanuit gebruikersperspectief. Ik hoef niet mijn vriend zijn vrienden te zien. Dat is helemaal niet de bedoeling. Misschien wil ik dat zelfs niet.
Het klopt ook niet vanuit technisch-perspectief. De tabel die Jasper voorstelt is een koppeltabel. Je kunt meerdere vrienden (meerdere persoon) hebben en een vriend (persoon) kan ook meerdere vrienden hebben. Dat betekend dus dat je niet in de record van een persoon kan aangeven welke personen hij als vrienden heeft. Dit is zelfs niet logisch om te hebben. Daarom komt dus een koppeltabel tevoorschijn. Daarin plaats je de primaire sleutel van de persoon en de primaire sleutel van een vriend. Dit samen vormt ook weer een unieke sleutel. Je kan als persoon meerdere vrienden hebben en een vriend kan dus ook meerdere vrienden hebben.
Ook klopt het niet wat jij doet aangezien je nu zegt dat beide kolommen dezelfde eigenschap hebben. Als ze dat hebben kun je ze samen voegen tot één.
 
Kevin Blokzijl

Kevin Blokzijl

08/03/2011 21:03:48
Quote Anchor link
Hoe bedoel je dat dan?
 

08/03/2011 21:05:05
Quote Anchor link
Kevin Blokzijl op 08/03/2011 21:03:48:
Hoe bedoel je dat dan?


wat?
 
Kevin Blokzijl

Kevin Blokzijl

08/03/2011 21:08:15
Quote Anchor link
Nou HOE ik dat nu moet doen.
 

08/03/2011 21:18:26
Quote Anchor link
PHP Jasper op 07/03/2011 21:36:40:
kijk eens naar de sql beginners handleiding. Als het dan niet lukt, laat dan even zien wat je al hebt.


Dit is wel iets wat hierin staat uitgelegd...
 
Roel -

Roel -

08/03/2011 23:40:35
Quote Anchor link
Karl Karl op 08/03/2011 18:24:22:
Kevin Blokzijl op 07/03/2011 21:16:28:
Ik wil liever niet met id werken, omdat in de andere kolommen ook overl met de usernaam gewerkt wordt


PHP Jasper op 07/03/2011 21:16:53:
dat is niet aangeraden.


Onzin. Als je de username unique hebt kan je in principe ook gewoon de username als id gebruiken.
Kevin Blokzijl op 08/03/2011 18:17:28:
Al gekeken, maar kon niet vinden hoe het er staat als een id van de gebruiker in allebei de kolommen kan staan.

(...)

Deze vraag snap ik niet en lijkt mij ook niet logisch. Iemand kan toch niet vriend van zichzelf zijn (zou ik in ieder geval niet toestaan).


Het is misschien niet erg, maar wat als iemand zijn of haar gebruikersnaam wilt wijzigen? Dan moet je óf heel je database doorlopen óf dat is gewoon niet mogelijk.

Zelf werk ik wel altijd op id. (behalve bij help-pagina's)
 

08/03/2011 23:47:07
Quote Anchor link
Ja, dan moet je idd wel iets afdwingen als dat de gebruikersnaam permanent is. Net zoals bij openid het geval is geloof ik.
 
Roel -

Roel -

08/03/2011 23:49:22
Quote Anchor link
Ach, ieder doet het op z'n eigen manier.
Als je liever met gebruikersnaam werkt, dan moet je dat gewoon doen.

Ik werk zelf liever met id, zie m'n argumenten.
Ook hoef ik dan minder te escapen & dus minder te typen ;-)
 
Kris Peeters

Kris Peeters

09/03/2011 10:45:40
Quote Anchor link
Roel van de Water op 08/03/2011 23:40:35:
...wat als iemand zijn of haar gebruikersnaam wilt wijzigen? Dan moet je óf heel je database doorlopen óf dat is gewoon niet mogelijk.


Ook dat is geen probleem.

Met InnoDB kan je met een foreign key werken.
Als je iets aanpast aan die username, wordt die aanpassing dan automatisch ook uitgevoerd op alle andere tabellen, waar de username aan gelinkt is.

Als je een user vernietigt, worden alle records vernietigd waar die username aan gelinkt is.

Ik volg dus Karl.
Er zijn niet echt grondige redenen om dit af te raden.
Gewijzigd op 09/03/2011 10:46:31 door Kris Peeters
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.