html 5 vraagje

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ozzie PHP

Ozzie PHP

13/06/2011 00:17:24
Quote Anchor link
Moet je in html5 nou wel of niet een afsluitende slash gebruiken? Bij <br> <img> en <input> hoeft het blijkbaar niet (maar mag het dan wel???)

Op deze pagina http://www.w3schools.com/html5/tag_meta.asp

zie ik in het "example" blokej eerst dit:

<meta charset="UTF-8" />

en vervolgens onder het kopje "Differences Between HTML 4.01 and HTML5" dit:

<meta charset="UTF-8">

Dus de ene keer met slash en de andere keer zonder slash. Moet je nu wel of niet die slash gebruiken? :-s
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 04:16:05
 
Pim -

Pim -

13/06/2011 00:28:37
Quote Anchor link
Volgens mij is HTML5 verplicht XHTML en dus moet je alles afsluiten.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

13/06/2011 00:32:35
Quote Anchor link
tja, beetje vaag. Hier http://webdesign.about.com/od/html5tags/f/html5-use-trailing-slash.htm wordt gezegd:

In HTML 5 a singleton tag or void element is a tag that does not require a closing tag to be valid. These include:

•<br>
•<img>
•<input>
In HTML 5, the trailing slash is optional. But it is usually omitted from HTML 5 documents.

Blijkbaar is de slash optioneel, maar geldt dat nu voor alle tags, of alleen voor <br> <img> en <input>?

In deze snippet http://pastebin.com/N4PsVVjn staat nergens een slash... wat is nu juist? Ik wil het graag in 1 keer goed doen en niet naderhand alles hoeven aanpassen.
 
Jelmer -

Jelmer -

13/06/2011 00:46:44
Quote Anchor link
w3schools is ook maar geschreven door mensen. http://w3fools.com/#html_elements_br
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

13/06/2011 00:51:08
Quote Anchor link
Thanks Jelmer, maar ik weet nu nog steeds niet of ik wel of geen slashes moet gebruiken :-s
 
Jelmer -

Jelmer -

13/06/2011 00:57:46
Quote Anchor link
http://www.whatwg.org/specs/web-apps/current-work/multipage/syntax.html#start-tags punt 6:
Quote:
Then, if the element is one of the void elements, or if the element is a foreign element, then there may be a single U+002F SOLIDUS character (/). This character has no effect on void elements, but on foreign elements it marks the start tag as self-closing.

Het is volledig optioneel, zowel met als zonder is correct, maar het gebruik heeft geen meerwaarde.

Even voor de goede orde, void elements zijn alle en alleen alle html elementen die geen inhoud kunnen bevatten:
Quote:
area, base, br, col, command, embed, hr, img, input, keygen, link, meta, param, source, track, wbr
 
Pim -

Pim -

13/06/2011 00:59:26
Quote Anchor link
Maar waarom zou je je HTML incompatibel met XML maken als dat niet hoeft?
 
- SanThe -

- SanThe -

13/06/2011 01:00:32
Quote Anchor link
Jelmer rrrr op 13/06/2011 00:46:44:
w3schools is ook maar geschreven door mensen. http://w3fools.com/#html_elements_br


Heftige site/pagina.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

13/06/2011 01:05:12
Quote Anchor link
@Jelmer: Hmm, oke... maar als ik dan even logisch nadenk (het is al laat)...

Bij void elements hoeft die slash dus niet per se... en void elements zijn elementen die geen inhoud kunnen bevatten. Bij alle overige elementen moet je dus wel afsluiten... maar dat doe je volgens mij automatisch omdat er iets tussen staat, bijvoorbeeld <p>bla bla bla</p>.
Dan is het eigenlijk gewoon het handigst om overal die slashes weg te laten. Soms vergeet ik ze wel eens (bijvoorbeeld bij een image) maar als ze in html5 toch niet verplicht zijn, dan skip ik ze gewoon overal :)
 
Wouter J

Wouter J

13/06/2011 09:51:07
Quote Anchor link
HTML5 is de nieuwe versie van HTML4, niet van XHTML1. Vandaar dat HTML5 nog gewoon de regels behoud van HTML4.1 Strict:
<br /> is niet valid <br> wel

En veelt tags in HTML hebben sluit tags <p></p> <div></div> enz. maar de elementen die dit niet hebben <img> <br> <hr> worden in XHTML als het waren toch nog afgesloten met een / aan het eind.
 
Jelmer -

Jelmer -

13/06/2011 12:01:22
Quote Anchor link
Wouter J op 13/06/2011 09:51:07:
HTML5 is de nieuwe versie van HTML4, niet van XHTML1. Vandaar dat HTML5 nog gewoon de regels behoud van HTML4.1 Strict:
<br /> is niet valid <br> wel

Als ik de specificatie van het WHATWG die ik hiervoor quote goed begrijp, is de slash optioneel, maar niet ongewenst. Beide notaties zijn valid. Zie ook http://wiki.whatwg.org/wiki/FAQ#Should_I_close_empty_elements_with_.2F.3E_or_.3E.3F.
 
John Acid

John Acid

13/06/2011 14:14:29
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 13/06/2011 00:17:24:
Moet je in html5 nou wel of niet een afsluitende slash gebruiken? Bij <br> <img> en <input> hoeft het blijkbaar niet (maar mag het dan wel???)

Op deze pagina http://www.w3schools.com/html5/tag_meta.asp

zie ik in het "example" blokej eerst dit:

<meta charset="UTF-8" />

en vervolgens onder het kopje "Differences Between HTML 4.01 and HTML5" dit:

<meta charset="UTF-8">

Dus de ene keer met slash en de andere keer zonder slash. Moet je nu wel of niet die slash gebruiken? :-s


Kun je het niet via de w3c validatie achterhalen of het nu wel of niet moet?
Gewijzigd op 13/06/2011 14:29:23 door John Acid
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

13/06/2011 14:57:45
Quote Anchor link
Ik ga voor het antwoord van Jelmer, dus dat het optioneel is. Ik kies er dan voor om de slashes weg te laten.
 
John Acid

John Acid

14/06/2011 18:38:30
Quote Anchor link
Ik had een tijd terug een boek gekocht van het beste van css, daarin werd vermeld dat hoe korter je code is des te sneller de laadtijd, ik denk dat dit bij html ook wel van toepassing is, alle kleine beetjes helpen.
Het weglaten van slashes en spaties scheelt dus ook.

Toevoeging op 14/06/2011 18:41:06:

Jelmer rrrr op 13/06/2011 00:57:46:
http://www.whatwg.org/specs/web-apps/current-work/multipage/syntax.html#start-tags punt 6:
Quote:
Then, if the element is one of the void elements, or if the element is a foreign element, then there may be a single U+002F SOLIDUS character (/). This character has no effect on void elements, but on foreign elements it marks the start tag as self-closing.

Het is volledig optioneel, zowel met als zonder is correct, maar het gebruik heeft geen meerwaarde.

Even voor de goede orde, void elements zijn alle en alleen alle html elementen die geen inhoud kunnen bevatten:
Quote:
area, base, br, col, command, embed, hr, img, input, keygen, link, meta, param, source, track, wbr




De commandtag heeft trouwens wel inhoud, hij wordt echter, volgens mij, door nog geen enkele browser ondersteund.
 
Wouter J

Wouter J

14/06/2011 19:18:54
Quote Anchor link
John Acid op 14/06/2011 18:38:30:
Ik denk dat dit bij html ook wel van toepassing is, alle kleine beetjes helpen.
Het weglaten van slashes en spaties scheelt dus ook.

Dit geldt inderdaad voor CSS bij het gebruik van shorthands of niet. Maar dit geldt niet in HTML! Bij XHTML zal je elke tag moeten afsluiten, het zij via een sluit tag (</p>) het zij via een />.

@Jelmer, ik heb het even met de validator gechecked en je hebt inderdaad gelijk, weer wat geleerd!
 
Niek Weevers

Niek Weevers

14/06/2011 19:27:36
Quote Anchor link
Een van de voordelen van html5 is dat je niet strict hoeft te houden aan een bepaalde syntax. Ik zou het voor de leesbaarheid gewoon zo kort mogelijk houden, je hebt hier aardig wat vrijheid in.
Ook het gebruik van quotjes is niet verplicht, het volgende is bijvoorbeeld allemaal goed.
- disabled
- disabled=disabled
- disabled="disabled"

Let gewoon voor je zelf op, dat je er wel consistent in blijft.
 
Wouter J

Wouter J

14/06/2011 19:40:42
Quote Anchor link
@Niek, HTML5 staat juist gekenmerkt op zijn strict zijn. Maar in dit geval heb je inderdaad wel gelijk.

Overigens mag je niet bij elk attribuut alleen de naam neerzetten. Dit is toevallig zo bij disabled, waarbij ik het ook sterk aanbeveel.

Ik raad aan om quotes te gebruiken. Want als je bijv. dit hebt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<img src=images/afbeelding.png alt=Een leuke afbeelding>

Weet HTML5 totaal niet meer wat nou de value is van alt. Daarnaast vind ik het ook onoverzichtelijk staan.
 
John Acid

John Acid

14/06/2011 19:52:06
Quote Anchor link
Wouter J op 14/06/2011 19:18:54:
John Acid op 14/06/2011 18:38:30:
Ik denk dat dit bij html ook wel van toepassing is, alle kleine beetjes helpen.
Het weglaten van slashes en spaties scheelt dus ook.

Dit geldt inderdaad voor CSS bij het gebruik van shorthands of niet. Maar dit geldt niet in HTML! Bij XHTML zal je elke tag moeten afsluiten, het zij via een sluit tag (</p>) het zij via een />.

@Jelmer, ik heb het even met de validator gechecked en je hebt inderdaad gelijk, weer wat geleerd!



We hadden het nu toch over html5 en niet over xhtml(& html4), waar je je idd aan de daarvoor geldende 'regels' dient te houden.
Als bij html5 sommige zaken niet zo strict zijn, kun je er voor kiezen om slashes en/of spaties weg te laten, daar waar mogelijk natuurlijk, er zijn natuurlijk wel een aantal dingen verplicht zoals sluitingstags.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.