JQUERY waarom eigenlijk

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Senior front end developer Digital Agency Amsterda

Functie Wij werken in multidisciplinaire teams aan verschillende projecten, echter blijf je niet gebonden aan 1 team. Dit houdt in dat wij verschillende specialisten in dienst hebben en deze door middel van een roulatiesysteem in multidisciplinaire teams laten werken. Het team bestaat vaak uit Frontend developer(s), Backend Developer(s), Designer(s), Tester(s) en Mobile Developer(s). Deze teams worden afgewisseld waardoor jij de mogelijkheid krijgt om met iedereen een keer samen te werken. Als Frontend Developer ben jij ónze Specialist op dit gebied. Jij werkt mee aan verschillende projecten voor verschillende klanten. Denk bijvoorbeeld aan klanten, zoals’; BAM, IDFA en Ultimaker. Hierbij zorg

Bekijk vacature »

Back End Developer

Als Back End developer bij KUBUS houd je je bezig met het ontwikkelen van de (web)applicatie en services van BIMcollab. Je hebt een focus op de back end van onze software, daarvoor werken wij hoofdzakelijk met C# en .NET. Wij hanteren een full-stack benadering, wat betekent dat je naast de back-end ook meehelpt bij andere onderdelen van de code. Als softwarebedrijf bevindt KUBUS zich in een unieke positie. We bouwen aan onze eigen producten die wereldwijd door tienduizenden gebruikers worden gebruikt. Ons bedrijf heeft precies de juiste grootte: groot genoeg om echt impact te maken in de markt, maar klein

Bekijk vacature »

Full stack .NET developer Microsoft 365

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Medior Mobile Developer iOS Amsterdam

Functie What will you be doing as Mobile Developer? As an iOS app developer you will work in a multidisciplinary team of app developers, web developers and designers. You will work on world-class apps that will be used by thousands of people. There is a lot of room for self-development on a technical and personal level. Together with the rest of the team you develop in the newest techniques and you go for the best quality. We work with Kotlin Multiplatform Mobile to develop hybrid apps and we guarantee quality with peer reviews, unit testing and we use a CI/CD.

Bekijk vacature »

Java developer

Als Java Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende community die bestaat uit ruim 100 gepassioneerde Java professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze top-opdrachtgevers. Geen werkdag is hetzelfde! Je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfs kritische systemen voor onze klanten in regio Noordoost zoals DUO, ING, CJIB en Tendernet. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je verder te certificeren in dit vakgebied. We organiseren regelmatig technische Meetups en doen veel aan kennisdeling. Sogetisten hebben plezier in hun werk en staan

Bekijk vacature »

Front end developer

Functie Jij als front end developer gaat werken binnen de teams van onze klant, uiteraard met alle moderne technieken. Opdrachten worden echt gericht op jouw leerdoelen en jouw behoeftes. Wij hebben een omgeving gecreëerd waarin je echt jezelf kan zijn en waar echt gekeken wordt naar jouw voorkeuren. Maak je een fout? Geen probleem, leer ervan en dan ga weer door. Door de variëteit aan werk kun je in verschillende omgevingen een kijkje nemen en dus jezelf snel ontwikkelen. Eisen Je bent communicatief vaardig en houdt van een dynamische omgeving Je hebt HBO werk- en denkniveau Je hebt gedegen kennis

Bekijk vacature »

Cloud Engineer

Ben jij een ervaren Cloud Engineer die complexe omgevingen kan overzien en wil je graag in vaste dienst werken bij een professioneel en kleinschalig bedrijf waar je een belangrijke rol kan spelen? Wij, IntelliMagic in Leiden, ontwikkelen specialistische IT monitoring software die we als SaaS oplossing verkopen aan grote bedrijven in Europa en de VS. We zijn een Nederlands bedrijf met een goede sfeer en met grote waardering voor de persoonlijke inbreng en kwaliteiten van onze medewerkers. Wij zoeken een ervaren Cloud Engineer met academisch denkniveau die verantwoordelijk wordt voor het beheer van de cloud infrastructuur voor onze Europese klanten.

Bekijk vacature »

Junior PHP (Laravel) Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een PHP Laravel Developer! Sta je aan het begin van je carrière en ben je op zoek naar een leuke baan? Lees dan verder! Voor een softwarebedrijf in omgeving van Schiphol zijn wij op zoek naar een ervaren PHP (Laravel) Developer. Je gaat je bezighouden met het ontwikkelen van innovatieve bedrijfsapplicaties. Samen met het team, bestaande uit designers en developers, maak je mooie oplossingen voor bedrijven in diverse branches. Je zorgt dat de opgeleverde websites perfect werken en de klant meer dan tevreden is. Je kunt rekenen op een afwisselende baan met leuke

Bekijk vacature »

Fasttrack learning & development voor Java dev

Wat je gaat doen: Wij zoeken enthousiaste en ambitieuze junior en medior ontwikkelaars die toe zijn aan de volgende stap in hun carrière. Wij helpen je op je pad naar senior ontwikkelaar door ons fasttrack learning en development programma. Na een kort en intensief programma ga jij aan de slag bij klanten van DPA. Daarnaast krijg je veel ruimte om je te ontwikkelen als persoon en als specialist. De eerste maand gaan we aan de slag om je certificeringen te behalen waaronder OCP (Oracle Certified Professional). Daarnaast nemen we een deepdive in Spring Boot. Ook laten we je kennismaken met

Bekijk vacature »

C# Unity Developer

Functieomschrijving Ontwikkel jij mee door applicaties te bouwen die bijdragen aan het optimaliseren van processen? Voor een erkende werkgever in regio Tilburg zijn wij op zoek naar een Unity C# Developer die graag de uitdaging aangaat! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uitzien: Je bent een luisterend oor naar klanten en vertaalt hun wensen door naar bruikbare software; Je werkt aan innovatieve softwareoplossingen voor het verbeteren en/of vernieuwen van processen; Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van updates/aanpassingen aan de reeds draaiende applicaties. Bedrijfsprofiel Je komt te werken voor een internationale werkgever in regio Tilburg. Samen met een vooruitstrevend team

Bekijk vacature »

Belastingdienst - Freelance Applicatieontwikkelaar

Startdatum: 01.06.2023 Richttarief: €65,00 - €75,00 Duur van de opdracht: 6 maanden Uren per week: 36 Taal: Nederlands vereist! Gelieve in het Nederlands te solliciteren. Hybride. Kantoordagen in Utrecht, incidenteel in Apeldoorn Functieomschrijving: De afdeling IV – Generieke Voorzieningen – Interactie Online is onderdeel van de keten Interactie. De missie van de keten is: “het faciliteren van de interactie met alle burgers, bedrijven en hun vertegenwoordigers om hen in staat te stellen aan hun fiscale verplichtingen te voldoen en aanspraak te maken op hun rechten.” De afdeling Interactie Online heeft een belangrijke bijdrage binnen deze keten. Dit door het ontwikkelen

Bekijk vacature »

Senior Developer ERP Dynamics 365

Samengevat: Deze werkgever is een softwarebedrijf. Ben jij een enthousiaste developer? Heb je ervaring met ERP of Dynamic 365 bussines central? Vaste baan: ERP Applicatie Specialist ERP MBO €3.600 - €5.200 Wij houden ons als bedrijf bezig met het leveren en implementeren van het Microsoft Dynamics pakket binnen verschillende industriële sectoren. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. Binnen ons open team is er een no-nonsense cultuur. Daarnaast is er veel onderling contact door de korte communicatielijnen. Het team werkt enthousiast samen om een

Bekijk vacature »

Senior, Medior and Junior SAP HANA Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Veldhoven Vacature ID: 12696 Introductie Our client is the world's leading provider of lithography systems for the semiconductor industry, manufacturing complex machines that are critical to the production of integrated circuits or chips. Our purpose is “unlocking the potential of people and society by pushing technology to new limits”. We do this guided by the principles “Challenge”, “Collaborate” and “Care”. Wat verwachten we van jou? SAP Certified Application Associate - SAP HANA Cloud Modeling (training and/or certification) Bachelor degree or higher Excellent understanding of SAP HANA (2.0 / Cloud), Data Modelling and writing

Bekijk vacature »

Robot Programmeur

In het kort Drie redenen waarom deze vacature uniek is! Programmeren van zelflerende robots Werken op kantoor en testen in de bedrijfshal Je krijgt verantwoordelijkheid, vrijheid en je mag werken naar eigen inzicht De organisatie Hier ga je aan de slag Een bedrijf dat innovatieve robottoepassingen ontwerpt en bouwt voor onder andere de staal industrie, energie- bouw- en agrarische sector. De robots die vaak in combinatie met diverse randapparatuur geleverd worden vormen een totaaloplossing voor de klant. Dit zijn klanten over de hele wereld, van België en Duitsland tot China, India, maar ook in Nederland. Projecten waar momenteel aan wordt

Bekijk vacature »

PHP Developer (junior functie)

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een PHP Developer! Ben jij een starter en wil je werken bij een jong en leuk bedrijf? Lees dan verder! Wij zijn op zoek naar een PHP Developer binnen een junior functie. Binnen dit bedrijf gaat het om persoonlijke aandacht en ontwikkeling! Je komt te werken voor een leuk communicatiebureau die alles op het gebied van online en offline communicatie doet. Dit doen zij voor verschillende branches, waardoor je aan diverse soorten projecten mag werken, dit maakt deze baan erg leuk! Daarbij werk je aan een door hun zelf ontwikkeld framework welke goed

Bekijk vacature »
Paco de Wulp

Paco de Wulp

31/05/2015 11:36:28
Quote Anchor link
Ik heb mijn applicatie nu volgens mij behoorlijk op orde. Afgelopen tijd het MVC-model doorgevoerd en daardoor ook inmiddels een eigen frameworkje opgezet...blablabla dit terzijde..
Nu heb ik javascript gebruikt en heb daar alles mee op kunnen lossen (tot dusver), dus waarom zou ik dan nog jQuery willen leren ? Ik lees dat iedereen wel jQuery gebruikt. Is het echt zoveel handiger ??
Wat zijn jullie meningen/ervaringen ?
Gewijzigd op 31/05/2015 11:37:22 door Paco de Wulp
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 06:57:32
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

31/05/2015 11:54:12
Quote Anchor link
Heb je jQuery ooit gebruikt?

Enkele voordelen:
- cross browser compatibiliteit
- "write less, do more"
- heel veel out-of-the-box functionaliteit

Maar het heeft eerlijk gezegd geen enkele zin om te vertellen wat iets inhoudt, als je het niet zelf probeert.

Probeer het uit, en vorm je eigen mening.

IMO tilt jQuery JavaScript naar een hoger niveau.
Gewijzigd op 31/05/2015 11:55:25 door Thomas van den Heuvel
 
Wouter J

Wouter J

31/05/2015 12:10:37
Quote Anchor link
Als je het niet nodig hebt, vooral niet de moeite nemen om te gebruiken. Daar zie ik namelijk geen voordelen van :) ('t is een beetje alsof je een graafmachine gaat gebruiken voor het graven van een gat dat je makkelijk met een schep had kunnen doen, gewoon omdat je hebt gehoord dat op een bouwplaats een graafmachine handiger is).

jQuery is opgericht met 1 doel: 1 API voor elk browser. Je moet weten dat een aantal jaar geleden elke browser zijn eigen javascript API's had. De ene browser had document.innerHTML, terwijl je bij de andere nog moest werken met document.appendChild en document.createElement. De ene browser had document.addEventListener, terwijl de ander document.attachEvent had en weer een ander document.onXxx. Alles bij elkaar zorgde dit voor heel wat meer javascript code.

Met jQuery werkt alles veel simpeler, gewoon: $(document).on('click').

Maar tegenwoordig zijn de standaarden veel meer gebruikt. Veel browser (Chrome, Safari en Opera) gebruiken dezelfde JavaScript engine en de andere browser (IE en FireFox) houden zich ook aan de standaard APIs. Dit zorgt ervoor dat je zonder jQuery praktisch het zelfde kan bereiken. In de meeste gevallen (waarbij je geen compabiliteit voor IE <9 nodig hebt), is jQuery dus niet meer nodig. Een voorbeeldje:

Code (js)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
// jQuery
var $elem = $('#output-element');
$('#some-element').on('click', function (e) {
    $elem.text('You clicked!');
});


// Javascript
var elem = document.querySelector('#output-element');
document.querySelector('#output-element').addEventListener('click', function (e) {
    elem.innerText = 'You clicked!';
},
false);


Mocht je document.querySelector teveel typen vinden kun je deze makkelijk aliasen met var $ = document.querySelector.bind(document);, waardoor je gewoon $('#output-element') kunt gebruiken.
Gewijzigd op 31/05/2015 12:10:58 door Wouter J
 
- SanThe -

- SanThe -

31/05/2015 12:15:09
Quote Anchor link
Ik gebruik alleen Javascript.
Met jQuery ben je afhankelijk van derden terwijl het gewoon met Javascript is op te lossen.
 
Paco de Wulp

Paco de Wulp

31/05/2015 12:16:15
Quote Anchor link
Ik heb nog nooit jQuery gebruikt, daarom deze vraag vooraf. Ik wil géén overbodige tools leren, die wellicht niet echt nodig zijn. En wat mij ook tegenstaat is zoals jij dat zegt: 'heel veel out-of-the-box functionaliteit', zo'n beetje een black-box idee. Je hebt geen idee meer hoe het nu echt werkt. Ik, als beginner (inmiddels als een iets gevorderde beginner), wil graag snappen hoe de (onderliggende) techniek werkt.
Ach, misschien moet ik gewoon gebruik maken van die tools die voorhanden zijn, want jQuery wordt heel vaak gebruikt. Niet zeuren gewoon gebruiken ?

@SanThe: Ja, dat vind ik nu ook !
@Wouter J: duidelijk, thx.
Gewijzigd op 31/05/2015 12:27:20 door Paco de Wulp
 

31/05/2015 13:27:30
Quote Anchor link
Handig topic, ik vroeg het me ook al af.

Door niet gebruik te maken van geijkte paden duurt de reis meestal wel (iets) langer, maar dat kan ook de lol zijn als je niet bang hoeft te zijn voor de details.

Nu browsercompatibiliteit geen issue meer is en de lengte van de code niet opweegt tegen het onthouden van JQuery syntax ben ik niet geneigd te kiezen voor JQuery voor mijn eigen projectjes.
Gewijzigd op 31/05/2015 13:55:14 door
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

31/05/2015 13:52:06
Quote Anchor link
Zelf grijp ik al snel naar jQuery als ik uit een groep elementen slechts één element zichtbaar wil hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tabs. Ik vind dat jQuery dan echt gemak biedt omdat je met één regel code dan de hele groep kunt verbergen. Hier heb je in plain javascript nog altijd een for lus voor nodig. Al draai ik daar mijn hand ook niet voor om is het zakelijk gezien ook belangrijk dat er redelijk snel vorderingen gemaakt worden.
 
Johan K

Johan K

31/05/2015 13:55:23
Quote Anchor link
jQuery & Mootools zijn gewoon API's die je kan gebruiken, ik gebruik ze omdat ik graag compacte code zie.
Het heeft ook zijn nadelen dit te gebruiken want met deze twee API's kan je heel veel maar je gebruikt misschien maar 10% van de totale code die er ingebakken zit.

Maar het bespaard veel tijd in het ontwerpen van "flashy" effecten op je website.
Wil je nog meer, kan je jQuery UI eens even bekijken of de berg met plugins die ervoor beschikbaar is.
XMLHTTPObject? ik zou er nog geen eens meer aan willen beginnen zonder jQuery.

Zoals wouter zijn code al zegt is dat jQuery met minder code hetzelfde doet, (slogan jQuery) alleen kon zijn code nog compacter.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
// jQuery
$("#cssid").click(function() {
  $(this).html('You clicked!');
});

// Javascript
var elem = document.querySelector('#output-element');
document.querySelector('#output-element').addEventListener('click', function (e) {
    elem.innerText = 'You clicked!';
}, false);
Gewijzigd op 31/05/2015 13:56:47 door Johan K
 
Robert Wazzaa

Robert Wazzaa

31/05/2015 13:56:43
Quote Anchor link
Ik ben van mening dat jQuery in veel gevallen toch wel een verbetering is en meer voordelen heeft. Tuurlijk kan alles met gewoon javascript opgelost worden. jQuery is ook puur javascript. Maar bij jQuery zit wel al veel meer ervaring, tijd en bugfixes die je zelf anders ook weer moet op gaan lossen.

Ik gebruik jQuery veel voor eventlisteners maar ook voor animaties en ajax calls. Met jQuery is dit soms maar 2 of 3 regels code. Als je dit met Javascript gaat doen heb je een heel stuk meer nodig, en dan krijg je het ( mijn ervaring ) nooit zo mooi en soepel als dat je het met jQuery wel krijgt.

Daarom ben ik dus van mening dat je jQuery ook prima kunt combineren met basic javascript. Soms is de javascript basic meer dan voldoende en dan is het overbodig om het met jQuery te doen.
 

31/05/2015 13:59:53
Quote Anchor link
@Johan,

Zou iets als dit niet eenvoudiger zijn?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
document.getElementByID('output-element').onclick = function() {this.innerHTML = 'You clicked!';}
Gewijzigd op 31/05/2015 14:00:05 door
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

31/05/2015 14:25:22
Quote Anchor link
Drie tabjes:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<ul>
  <li><a class="tab-links" href="#">tab1</a></li>
  <li><a class="tab-links" href="#">tab2</a></li>
  <li><a class="tab-links" href="#">tab3</a></li>
</ul>

<div class="tab-windows" id="tab1">Inhoud tab 1</div>
<div class="tab-windows" id="tab2">Inhoud tab 2</div>
<div class="tab-windows" id="tab3">Inhoud tab 3</div>


css:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
.tab-windows {
  display:none;
}

#tab1 {
  display:block;
}


ZONDER jquery:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
window.onload = function() {
  var links = document.getElementsByClassName('tab-links');
  var windows = document.getElementsByClassName('tab-windows');

  function changeTabs() {
    var activeWindow = document.getElementById(this.innerHTML);
    
    for(var i = 0 ; i < windows.length ; i++) {
      windows[i].style.display = 'none';
    }
    
    activeWindow.style.display = 'block';
  }

  for(var i = 0 ; i < links.length ; i++) {
    links[i].onclick = changeTabs;
  }
};


MET jquery:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
$(function() {
  $('.tab-links').click(function() {
    $('.tab-windows').hide();
    $("#" + $(this).html()).show();
  });
});
 
Johan K

Johan K

31/05/2015 14:28:43
Quote Anchor link
An tje op 31/05/2015 13:59:53:
@Johan,

Zou iets als dit niet eenvoudiger zijn?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
document.getElementByID('output-element').onclick = function() {this.innerHTML = 'You clicked!';}

Tja, het is een vereenvoudigde javascript code die hetzelfde doet idd.
Maar zoals je kan zien is die code alsnog groter dan de jQuery equivilant.
Het is dan ook maar een klein voorbeeldje, maar de veranderingen in de code worden steeds groter als je meer doet.

Voorbeeld:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<html><body>
 <strong style="display: none;"> World!</strong>
 <p>Hello</p>
 <script>
  $(function(){
   $("p").click(function(){
    $(this).append($("strong").show());
   });
  });
 </script>
</body></html>

Probeer dit nog maar eens te "single linen" met zonder jQuery.
 

31/05/2015 14:46:57
Quote Anchor link
Als ik dit voorbeeldje probeer te 'single linen', loop ik stuk op de JQuery documentatie http://api.jquery.com/show
Volgens die API documentatie doet show() weinig anders als:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
this.style.display='block';

Maar welke return waarde voeg je dan met .append() toe?

En hoe debug je dit als deze regel er aan vooraf zou gaan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
jQuery.fx.off = true;
Gewijzigd op 31/05/2015 14:48:24 door
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

31/05/2015 14:51:59
Quote Anchor link
An tje op 31/05/2015 14:46:57:
Als ik dit voorbeeldje probeer te 'single linen'


Welk voorbeeldje?
 
Johan K

Johan K

31/05/2015 15:14:35
Quote Anchor link
An tje op 31/05/2015 14:46:57:
Als ik dit voorbeeldje probeer te 'single linen', loop ik stuk op de JQuery documentatie http://api.jquery.com/show
Volgens die API documentatie doet show() weinig anders als:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
this.style.display='block';

Maar welke return waarde voeg je dan met .append() toe?

En hoe debug je dit als deze regel er aan vooraf zou gaan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
jQuery.fx.off = true;

Append neemt in dit geval de complete element "strong" + inhoud en plakt deze in de innerHTML van element "p" vast. Dus je krijgt dus <p>Hello <strong style="display: block;">World!</strong></p>.

Met deze code gebruikt je de fx nog niet. Het kan dat je "strong" langzaam laat "infaden" terwijl hij aan <p> word gehangen maar als die boolean uit staat dan staan die effecten gewoon uit al zeg je dat hij moet doen.

Nog een voorbeeldje, en dan raad ik ook aan om de code dan in je browser te bekijken.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
  # request.php
  print_r($_POST);
?>


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<html>
  <head>
    <!-- zorg dat je deze bestanden heb en dat ze werken -->
    <link rel="stylesheet" type="text/css" media="all" href="/jquery-ui.theme.min.css" />
    <script type="text/javascript" src="/jquery-1.11.3.min.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="/jquery-ui.min.js"></script>
  </head>
  <body>
    <form action="#" method="post">
      <input type="text" name="date" id="datepicker" value="">
    </form>
    <div id="result"></div>
    <script type="text/javascript">
      $(function() {
        $("#datepicker").datepicker();
        $("#datepicker").change(function(){
          $.ajax({
            type: 'post',
            url: '/request.php',
            data: $("#datepicker").serialize(),
            success: function(data){
              $('#result').html( data );
            }
          });
        });  
      });
    </script>
  </body>
</html>

XMLHTTPObject in javascript is veel werk om dat te beheersen, jQuery is gewoon makkelijker.

Frank Nietbelangrijk op 31/05/2015 14:51:59:
An tje op 31/05/2015 14:46:57:
Als ik dit voorbeeldje probeer te 'single linen'


Welk voorbeeldje?

Het ging er over een voorbeeldje die Wouter had gemaakt die nog wat compacter kon, en An tje gaf ook een compactere code zonder jQuery in 1 lijn geschreven.
Opzich nog "overzichtelijk" tenzij je er nog meer mee gaat doen.
 

31/05/2015 16:00:21
Quote Anchor link
Als ik sceptisch probeer te blijven; het is op zich wel logisch als .show() z'n eigen pointer teruggeeft zodat je makkelijker code er achteraan kan typen. Maar.. Hoe voorspel ik het gedrag van append()?
Als die node van "strong" onder de node van "p" komt te hangen, wordt die node "strong" dan verplaatst of gekopieerd?
Ik vind de documentatie daarin niet heel duidelijk ofzo.

Natuurlijk heeft JQuery ook sterke punten, maar als ik dan weer eens moet afwijken van de standaard, zoals met de datepicker, dat-ie mooier of uitgebreider moet, of als mijn klanten klagen dat ze er niet met de TAB-toets voorbij kunnen komen, dan moet ik waarschijnlijk OF die JQuery code gaan uitpluizen OF het alsnog zelf opnieuw doen?
Gewijzigd op 31/05/2015 16:01:48 door
 
Johan K

Johan K

31/05/2015 16:26:02
Quote Anchor link
An tje op 31/05/2015 16:00:21:
Als ik sceptisch probeer te blijven; het is op zich wel logisch als .show() z'n eigen pointer teruggeeft zodat je makkelijker code er achteraan kan typen. Maar.. Hoe voorspel ik het gedrag van append()?
Als die node van "strong" onder de node van "p" komt te hangen, wordt die node "strong" dan verplaatst of gekopieerd?
Ik vind de documentatie daarin niet heel duidelijk ofzo.

Natuurlijk heeft JQuery ook sterke punten, maar als ik dan weer eens moet afwijken van de standaard, zoals met de datepicker, dat-ie mooier of uitgebreider moet, of als mijn klanten klagen dat ze er niet met de TAB-toets voorbij kunnen komen, dan moet ik waarschijnlijk OF die JQuery code gaan uitpluizen OF het alsnog zelf opnieuw doen?

In dit geval verplaatst omdat ik in $() het element selecteer. Als ik de waarde van strong wil hebben kan ik .val() gebruiken of .html(), of een attribute via .attr('id') bijvoorbeeld.

In mijn code vertel ik je moet element <strong> appenden in <p>, daarna <strong> zichtbaar maken.

Je hoeft helemaal niet de jQuery code uit te pluizen, heb ik nog nooit gedaan. Simpelweg trial en error. Je kan via inspectors zoals die in Chrome zit prima kijken wat er gebeurd met de elementen.

En zoals die datepicker, als je dit wilt veranderen kan je gewoon de css aanpassen ervan. Of je gebruikt jQuery om je eigen datepicker te maken, je bent nergens tot verplicht alleen heb je wel effe snel een werkende datepicker zonder dat je je druk hoeft te maken wat voor code er allemaal achter hangt.

Maar nog maals, joe hoeft het niet te gebruiken het is en blijft een optie.
Gewijzigd op 31/05/2015 16:29:15 door Johan K
 

31/05/2015 17:01:50
Quote Anchor link
Dat is het. jQuery zal vast niet slecht zijn, zeker niet in de tijd van browserincompatibiliteit.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

31/05/2015 17:24:05
Quote Anchor link
Paco de Wulp op 31/05/2015 12:16:15:
... Ik wil géén overbodige tools leren, die wellicht niet echt nodig zijn...

...Je hebt geen idee meer hoe het nu echt werkt. Ik, als beginner (inmiddels als een iets gevorderde beginner), wil graag snappen hoe de (onderliggende) techniek werkt...

Zolang je niets uitprobeert, zal je inzicht ook niet verbeteren.

Je hoeft ook niet iets 100% te kunnen doorgronden om het te kunnen gebruiken. Een gemiddelde automobilist weet ook niet hoe een verbrandingsmotor werkt, maar dat belemmert hem/haar niet om zich van A naar B te verplaatsen. Het is immers geen noodzakelijke voorwaarde.

Wat wel in zekere mate een noodzakelijke voorwaarde is, is een zekere hoeveelheid interesse / gezonde portie nieuwsgierigheid en die bespeur ik op dit moment niet echt in je reacties. Het blijkt in ieder geval niet uit je handelen.
 
Willem vp

Willem vp

31/05/2015 19:59:48
Quote Anchor link
> dat jQuery met minder code hetzelfde doet

Nou, als je het netto gaat bekijken, krijg je juist veel meer code. ;-)

Om jQuery te kunnen gebruiken, zul je eerst een script van zo'n 95 kB moeten includen. En in 95 kB 'gewoon' JavaScript kun je ook een heleboel doen...
 

01/06/2015 15:01:37
Quote Anchor link
Lekker gebruiken als je dat wilt.
Het is er dus waarom geen gebruik van maken.

Jquery is er niet alleen om leuke knopjes klikbaar te maken met een animatie maar ook AJAX requests kunnen worden gemaakt hiermee met simpele regels code.

Degene die het zwaar afkeuren blijven in hun tijd zitten naar mijn idee. Leer wat je kan leren want alles is mooie meegenomen, ook jquery.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.