Juiste denkwijze gebruik methodes?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Lead developer

Functie Als Lead developer wordt jij onderdeel van een multidisciplinair team van circa 23 software engineers. Als team werken jullie agile en zijn termen als Continuous Integration en Continuous Delivery dagelijkse koek. Jullie werken aan uitdagende en afwisselende projecten met als doel klanten een totaal oplossing aan te kunnen bieden. Jij wordt verantwoordelijk voor complete projecten waarbij jij als verantwoordelijke zorgt dat het project op de juiste manier blijft draaien. Zo haal jij ook de requirements op bij de klant en kijk jij samen met het team en met de salesafdeling hoeveel uren hiervoor nodig zijn. Daarnaast stuur jij jouw

Bekijk vacature »

Senior Front-end Developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als Senior Front-end Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Onze klantenkring is groot en divers, dat vraagt om flexibiliteit van jou. Tegelijkertijd betekent dit dagelijks nieuwe dingen leren én dat geen werkdag hetzelfde is. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling waarbij iedereen welkom is, zowel

Bekijk vacature »

Front end developer Zorgplatform

Functie Jij als Front end ontwikkelen zult komen te werken samen met 1 PHP ontwikkelaar, 1 Python developer en een flexibele schil aan ontwikkelaars . Samen ga je ervoor zorgen dat de huidige producten doorontwikkeld worden. De Marketplace is geschreven in PHP Laravel en in de front end React. De roostersoftware is ontwikkeld in Python in combinatie met React in de front end. Jij zult als Front ender dus voornamelijk bezig zijn met het verbeteren van onze interfaces op onze verschillende producten. Momenteel ligt de uitdaging in het feit dat de roostersoftware breder schaalbaar moet worden zodat het voor meerdere

Bekijk vacature »

Embedded Software Developer

Functie omschrijving Ben jij een Embedded Software Developer die affiniteit heeft met de allernieuwste technieken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Gouda zijn wij op zoek naar een Embedded Software developer. Binnen deze rol houdt jij je bezig met alle werkzaamheden die nodig zijn om een functionaliteit te bouwen. Denk aan ontwerpen, architectuur, programmeren en algoritmes. Je voert test en validatie werkzaamheden uit bij de implementatie bij de klant. Ben jij enthousiast en een echte team player? Lees dan snel verder en laat wat van je horen! Bedrijfsprofiel Onze opdrachtgever bestaat uit een groot aantal creatieve en ambitieuze ontwikkelaars. Ze

Bekijk vacature »

Backend Developer Scrummaster .NET

Samengevat: Deze werkgever is een ambitieus internetbedrijf met een passie voor digitale communicatie. Ben jij geschikt als Backend Developer? Heb je ervaring met .NET platform? Vaste baan: Backend Developer / SCRUM Master Scrum HBO WO €3.800 - €6.000 Deze werkgever is een innovatief bedrijf met enthousiaste mensen die jarenlang ervaring hebben met het ontwikkelen internet- en intranetoplossingen. Wij houden van korte lijnen en open en eerlijke communicatie. Wij zetten graag onze jarenlange ervaring in om perfect werkende oplossingen te ontwikkelen. Wij ondersteunen dienstverlenende organisaties bij het ontwikkelen en realiseren van een effectief, adaptief communicatieplatform. Je ontwikkelt met ons de meest

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als ervaren .NET ontwikkelaar ontbreekt er aan passie en motivatie niks. Jij bent communicatief sterk en pakt iedere uitdaging dan ook met beide handen aan. Op projectbasis ga jij met je team of met enkele andere ontwikkelaars intern aan de slag bij diverse partners. Op basis van het project ga jij aan de slag en zijn de werkzaamheden en technieken erg divers. Jouw werkgever stelt jouw ontwikkeling hierin voorop, zo krijg je een vast vertrouwenspersoon die één keer in de maand op locatie van jouw project zal kijken hoe het gaat en of er eventuele aandachtspunten zijn. Daarnaast krijg

Bekijk vacature »

Software developer

Werkzaamheden voor jou als software developer Voor een goede relatie in de regio Zwolle (meerdere locaties) zoeken wij een software developer die betrokken is bij de ontwikkelcyclus en verantwoordelijk is voor het testen en keuren van nieuwe en geoptimaliseerde software. In deze functie ben je in de implementatiefase de persoon die risico's beoordeelt en intern oplossingen aanbrengt om risico's te verkleinen. Binnen het ontwikkelteam van de software ben je een belangrijke schakel waar je intensief meewerkt met scrum. Het voorkomen van bugs in de programma's en het bevorderen van gebruiksvriendelijkheid voor eindklanten zijn voor jou een uitdaging en geeft voldoening

Bekijk vacature »

C#.NET developer

Functie Het development team bestaat momenteel uit vijf backend C#/.NET ontwikkelaars. Op dit moment zit één ontwikkelaar dedicated op de mobiele applicatie. Als team werk je samen aan het zelf ontwikkelde software platform. Dit bestaat uit zowel apps als websites. Om het systeem door meer dan honderdduizenden gebruikers wordt gebruikt is het bijna vanzelfsprekend dat de kwaliteit van het product hoog moet liggen. Het systeem bestaat uit drie projecten. Je werkt dus aan deze drie projecten waarbij de focus op z’n tijd verschuift. De technieken die worden toegepast zijn o.a. .NET Core, Xamarin, C# en MVC. Je zal dus met

Bekijk vacature »

Java Developer

Dit ga je doen Als Java Developer ben je verantwoordelijk voor: Het ontwikkelen van nieuwe en bestaande webservices; Het uitbreiden van functionaliteiten binnen de producten- en dienstenportefeuille; Het werken aan gegevensuitwisseling met bijvoorbeeld SOAP; Testen van frameworks met gebruik van UNIT en Selenium. Hier ga je werken De organisatie waar je komt te werken is een semi-overheidsinstelling, gesitueerd in Utrecht en zorgt voor een goede samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties. Het is een familiaire club die gaat voor kwaliteit en langdurige relaties. Zo zorgen zij ervoor dat er op grote schaal vertrouwelijke informatie tussen verschillende overheidsinstellingen wordt uitgewisseld. Hun werk zorgt

Bekijk vacature »

Java developer (remote)

Functie Wat ga je doen als Java Developer? Jij als Java ontwikkelaar komt te werken in 1 van onze SCRUM teams. Momenteel werken er zo’n 30 ontwikkelaars binnen onze organisatie waarbij jij de brug slaat tussen het bouwen van verschillende functionaliteiten binnen onze applicaties en deze vervolgens te integreren in onze centrale hub. Je start je dag om 9 uur met een stand up en dan pak je jouw taken op voor de dag. Hieronder een aantal taken die jij zal uitvoeren: – Het bedenken en uitbouwen van features binnen de verschillende applicaties – Onderhouden van CI/CD pipelines – Bezighouden

Bekijk vacature »

Medior PHP Developer

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Wil jij als developer werken bij een interne organisatie en de eigen software verder helpen ontwikkelen? Lees dan snel verder! In deze functie ga je werken als PHP Developer en de interne software en applicaties verder ontwikkelen. In het kort houdt dit in: Je gaat de interne applicaties en software verder optimaliseren. Verder bouw je verschillende API's en koppelingen tussen systemen. Je gaat het CRM-systeem door middel van PHP verder ontwikkelen. Ook ga je collega's ondersteunen bij vragen over de software en applicaties. Bedrijfsprofiel Dit bedrijf is actief in het

Bekijk vacature »

Fullstack Developer TOTO

Do you want to work with the latest technologies on the development of new systems and applications? Get moving and strengthen Nederlandse Loterij as a Fullstack Developer TOTO. Thanks to your efforts, complex business critical applications are always running smoothly. In this way, you directly contribute to a happy, healthy and sporty Netherlands. As a Fullstack Developer you score by: Taking ownership of the development cycle of an application in a large scale, high availability, geo redundant landscape Coaching your peer developers and safeguarding code quality Integrating the application with other components of the system using the available API’s Managing

Bekijk vacature »

Softwareontwikkelaar Cleopatra

Functieomschrijving: De directie Verkeer en Openbare ruimte van de gemeente Amsterdam beschikt over een softwareapplicatie, "Cleopatra", waarmee geautomatiseerde handhaving plaatsvindt (op basis van kentekenherkenning) van bepaalde gebieden waarin toegangseisen worden gesteld aan het verkeer. Voorbeelden ervan zijn de milieuzones, de zone zwaar verkeer, handhaving van bromen snorfietser op het fietspad en autoluwe gebieden. Voor de doorontwikkeling en uitbreiding ervan zijn gespecialiseerde softwareontwikkelaars nodig die helpen bij het programmeren van de handhavingsmodules voor nieuwe gebieden en het verbeteren en bijwerken van de bestaande onderdelen van de softwareapplicatie.De opdracht bestaat uit: het programmeren van de diverse modules;het tijdens demo's tonen van de

Bekijk vacature »

Low code Developer

Dit ga je doen Je richt je op het doorontwikkelen van bestaande applicaties en het geheel van scratch af aan opzetten van nieuwe applicaties binnen een low code platform; Je beoordeelt technisch ontwerpen en maakt de vertaalslag naar de technische oplossingen binnen het platform; Je voert testwerkzaamheden uit; Je adviseert de organisatie op jouw vakgebied; Je schakelt met business analisten en de architect om tot mooie oplossingen te komen; Je lost bugs op en denkt mee over een structurele oplossing. Hier ga je werken Het gaat om een bekend internationaal handelsbedrijf met ruim 800 medewerkers, verdeeld over verschillende deelbedrijven. Deze

Bekijk vacature »
Kevin de Groot

Kevin de Groot

24/07/2012 14:17:35
Quote Anchor link
Hoi mensen,

Ik ben al een tijdje geregistreerd op dit forum, echter, mijn gegevens zijn niet meer bekend. Heb destijds waarschijnlijk een ander e-mailadres gebruikt, maar dat terzijde.
Ik zit met een vraagje. Ik ben sinds twee weken wat meer bezig met OOP en ik weet nog steeds niet hoe bepaalde dingen het handigst zijn op te lossen.
Mijn vraag:

Ik heb zojuist een database-klasse geschreven (genaamd 'Database') en hier enkele methodes aan toegevoegd. Verbinding maken en queries uitvoeren gaat middels MySQLi, maar dat terzijde. Nu wil ik bedrijfsgegevens ophalen uit de database, dus ik heb een klasse 'Bedrijf' aangemaakt. Hoe kan ik dan het beste de gegevens ophalen? Hieronder mijn code met de twee/drie methodes die mij het beste lijken. Welke raden jullie mij aan voor toekomstig en universeel gebruik? Hieronder dus mijn code:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
<?php

class Bedrijf
{
    private $bedrijfsid;
    
    public function setBedrijfsID($bedrijfsid)
    {

        $this->bedrijfsid = (int)$bedrijfsid;
    }

    
    public function getBedrijfsID()
    {

        return $this->bedrijfsid;
    }

    
    // Hieronder methode 1
    // Één methode voor het ophalen van gegevens en die aanroepen middels een andere methode
    // Voordeel: éénmaal lange(re) code voor de query, kan onderaan in de code, zit dus niet in de weg

    
    public function getBedrijfsnaam()
    {

        return getBedrijfsgegevens('naam');
    }

    
    private function getBedrijfsgegevens($kolom)
    {

        $oDatabase = Database::getInstance();
        
        $result = $oDatabase->setQuery("SELECT ". $kolom ." FROM bedrijf WHERE id = ". $this->bedrijfsid ." LIMIT 0,1");
        
        if ( $oDatabase->countResults($result) == 1 )
        {

            $fetch = $oDatabase->fetchResults($result);
            
            return (!empty($fetch[$kolom])) ? $fetch[$kolom] : 'onbekend';
        }

        else
        {
            return 'onbekend';
        }
    }

    
    // Hieronder methode 2
    // Dus per gegeven een aparte verbinding en methodes
    // Voordeel: per waarde is een specifieke output te genereren

    
    public function getBedrijfsnaam()
    {

        $oDatabase = Database::getInstance();
        
        $result = $oDatabase->setQuery("SELECT naam FROM bedrijf WHERE id = ". $this->bedrijfsid ." LIMIT 0,1");
        
        if ( $oDatabase->countResults($result) == 1 )
        {

            $fetch = $oDatabase->fetchResults($result);
            
            return (!empty($fetch['naam'])) ? $fetch['naam'] : 'onbekend';
        }

        else
        {
            return 'onbekend';
        }
    }

    
    // Verder zag ik ook een methode 'load()' die alle velden uit de database haalt.
    // Deze velden worden in de $this-variabelen gezet middels methodes.
    // Dit lijkt me onhandig, want ik hoef niet alles te selecteren als ik enkel de
    // bedrijfsnaam wil selecteren. Ongeveer een voorbeeld:

    
    public function load()
    {

        $oDatabase = Database::getInstance();
        
        $result = $oDatabase->setQuery("SELECT * FROM bedrijf WHERE id = ". $this->bedrijfsid ." LIMIT 0,1");
        
        if ( $oDatabase->countResults($result) == 1 )
        {

            $fetch = $oDatabase->fetchResults($result);
            
            $this->bedrijfsid = $fetch['id'];
            $this->bedrijfsnaam = $fetch['naam'];
            // enz.
        }
        else
        {
            return 'onbekend';
        }
    }

    
    public function getBedrijfsnaam()
    {

        return $this->bedrijfsnaam;
    }
}


?>


Alvast bedankt voor het meedenken en voor de tips.

EDIT: de code kan fouten bevatten, is puur een voorbeeld :)
Gewijzigd op 24/07/2012 14:18:44 door Kevin de Groot
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 20:35:52
 
Pim -

Pim -

24/07/2012 20:42:16
Quote Anchor link
Richt je niet op onvolledige objecten, maar vul ze altijd volledig. Als je je, zoals jij nu doet, met Object Relational Mapping bezighoudt, het maken van dergelijke 'Bedrijf' objecten a.d.v. DB tabellen vormen onvolledige objecten een groot probleem, omdat je dan niet uit kan gaan van het werken van je code. Je weet immers niet of objecten geladen zijn of niet (zie ook).

Dus je wil dan in 1x het hele model laden. Daar zijn 2 veelgebruikte methoden voor: het active record (AR) en de data mapper (DM). Jouw load() functie is een implementatie van het AR, een save() functie maakt het dan af. Een DM is een apart object dat de opslag van je modellen regelt, dit is misschien mooier, maar voegt ook een extra laag van complexiteit toe. Ik raad je dus methode 3 aan.

Bedenk wel dat je load() functie ofwel een exception wil laten gooien als het fout gaat, ofwel false terug laten geven (en true als het goed gaat). Een of andere string teruggeven is volstrekt nutteloos.
 
Kevin de Groot

Kevin de Groot

24/07/2012 21:23:40
Quote Anchor link
Bedankt voor jouw antwoord :)
Ik heb even "rond-gegoogled" en sommige dingen worden me nu wél wat duidelijker :)
Echter, heb je een kort voorbeeld voor mij hoe ik dit moet aanpakken in mijn voorbeeld? Ik kan dus properties van waarden voorzien middels setters en deze:
- óf laden, als voorbeeld middels load()
- óf saven, als voorbeeld middels save()

Zit ik in de goede richting? Ik ben nieuw met OO. Tutorials op dergelijke websites bevatten niet echt de juiste voorbeelden die ik kan toepassen in mijn eigen code.

Thanks! :)
 
Jan Koehoorn

Jan Koehoorn

24/07/2012 22:08:21
Quote Anchor link
OOP gaat pas in je voordeel werken als je kunt profiteren van dingen als inheritance en datahiding. Als je een class gaat maken voor elke tabel in je database is het zinvol om te kijken wat er telkens verandert en daarvan een abstractie te maken.

Zo zul je bijvoorbeeld altijd te maken hebben met verschillende kolomnamen. Dan is het niet slim om voor elke kolomnaam een aparte membervariabele aan te maken. Het is veel handiger om een array aan te maken en die te laten uitlezen door een parentclass die alle kolomnamen uit je databasetabel trekt. Andere classen kunnen die basisclass dan extenden.

Denk ook na over welke functies je public maakt en welke private, en lees iets over interfaces en abstract classes. Een boek dat ik je kan aanraden is 'Head First Design Patterns'. Maar dan niet het hele boek, alleen de eerste paar hoofdstukken. Die zijn prima om een idee te krijgen van de voordelen van OOP.
 
Kevin de Groot

Kevin de Groot

24/07/2012 22:44:58
Quote Anchor link
Thanks! Ik zal even kijken of dat boek in de "bibliotheek" te vinden is :)

Het blijkt dat ik me er maar verder in moet gaan verdiepen :)
 
Wouter J

Wouter J

24/07/2012 23:07:45
Quote Anchor link
Ik wil natuurlijk geen reclame maken, maar lees eens de OO berichten op mijn site: http://wouterj.nl/serie/orienteer-je-in-objecten/
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.