[Marktonderzoek] PHP documentatie in boekvorm

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Jaap van W

Jaap van W

08/11/2017 23:03:45
Quote Anchor link
Goedenavond PHPhulp!

Laat ik mij even voorstellen. Mijn naam is Jaap en ik werk als print operator en IT specialist/beheerder bij een reprografisch bedrijf. In mijn vrije tijd interesseer ik mij voor alles computer en IT en schrijf graag een stukje code.

Ik overweeg om een bedrijfje te beginnen wat zich mooi laat combineren met mijn vaste baan, wat zich specialiseert in het uitbrengen van online documentatie in boekvorm. Ik heb echter geen idee of hier animo voor is, dus vandaar deze post.

Wat ik graag van jullie zou willen horen:
* Als de documentatie van bijvoorbeeld PHP (of andere online documentatie onder een licentie die dit toestaat) in boekvorm beschikbaar zou zijn, zou u het kopen?
* Zo ja, hoeveel zou u bereid zijn ervoor te betalen?
* Heeft u zelf nog opmerkingen of vragen hierover?

Alvast hartelijk bedankt voor uw input!
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 12:08:46
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

08/11/2017 23:09:46
Quote Anchor link
Documentatie voor PHP? (Of wat dat betreft welke taal dan ook) is niet erg zinnig. Tegen de tijd dat je documentatie uit de printer rolt is hij al verouderd. Dit kun je mooi vergelijken met bijvoorbeeld Wikipedia in boekvorm. Leuk concept, niet erg nuttig.

Als je al aan het programmeren bent zit je in de meeste gevallen al achter de computer, met daarmee dus directe toegang tot de gewenste documentatie.
 
Jaap van W

Jaap van W

08/11/2017 23:33:03
Quote Anchor link
Beste Ben,

Mensen kopen nog steeds (technische) boeken in geprinte vorm. Zou dat niet zijn omdat het gewoon veel makkelijker wegleest?

En wat dat verouderen betreft, dat valt denk ik reuze mee. PHP 5.6.14 kwam uit in november 2014. PHP 7.0.0 in december 2015. Daar zat dus ruim een jaar tussen en ik kan boeken on-demand produceren, hele productieproces in eigen hand. Bovendien, en dat geldt voor veel projecten, is vrijwel alle documentatie voor PHP 5.6 ook van toepassing op 7.x. Een paar uitzonderingen daargelaten.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

08/11/2017 23:38:51
Quote Anchor link
Eerlijk gezegd ben ik een jaar of 5 geleden al gestopt met het kopen van boeken over programmeren.
Dit veroudert naar mijn mening erg snel, waarna een boek na 4 jaar al afgeschreven is. Ik kijk vaker op internet omdat de gewenste informatie daar snel te vinden is, actueel en je kan er meteen een hoop commentaar bij lezen en natuurlijk ook copy-pasten om een stukje code te proberen.

Soms koop ik nog wel boeken als naslagwerk, omdat dit veel langer meegaat. Zo heb ik ook hier het PHP Kookboek liggen van Ward van der Put. Regelmatig sla ik die open om even een mooi passend 'recept' bij mijn probleem te pakken.
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

08/11/2017 23:40:43
Quote Anchor link
Ja, maar niet als documentatie, maar als uitleg van de taal. Daar zit een wezenlijk verschil in. De functielibrary verandert continu, en de documentatie daarmee dus ook. Of dacht je dat alleen de oudere functies relevant zijn?
 
- Mark -

- Mark -

09/11/2017 09:56:38
Quote Anchor link
Hmm, in het geval van documentatie wil je altijd de meest recente versie hebben lijkt mij. Dus nee, persoonlijk zou ik hier geen interesse in hebben. Tevens is online documentatie veel gemakkelijker te doorzoeken dan een fysiek boek.

Over de prijs, € 20,- of minder. Ik zie niet in waarom iemand meer zou willen betalen dan de drukkosten aangezien het online gratis beschikbaar is.

Succes er verder mee.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

09/11/2017 11:12:16
Quote Anchor link
Ik denk dat er nog wel een markt is voor boeken over programmeren, webdevelopment, databaseontwerp, software-architectuur, enzovoort, maar alleen als ze je iets nieuws leren. Voor een gedrukte of digitaal geprinte versie van alle belangrijke PHP libraries zal nauwelijks een markt bestaan. Daarin ontbreekt de educatieve insteek en als naslagwerk voldoet zo'n boek ook niet, omdat de online versie actueler en makkelijker toegankelijk is.

De markt voor computer- en informaticaboeken krimpt al jaren (en ik ben er zelf al best lang actief in). Bovendien ontwikkelt de krimpende markt zich juist in tegengestelde richting: van papieren naar digitale boeken.

Aardige bijzonderheid is dat bibliotheken het sinds de crisis ook weer beter doen: ik word de laatste jaren vier keer zoveel uitgeleend. :-)

Geld vragen voor iets dat in andere vorm gewoon gratis verkrijgbaar is, is alleen een levensvatbaar idee als je duidelijk toegevoegde waarde biedt. Dat doet dit idee helaas niet, vrees ik.
Gewijzigd op 09/11/2017 11:27:28 door Ward van der Put
 
Aad B

Aad B

09/11/2017 11:15:45
Quote Anchor link
Ik werk al meer dan 25 jaar in ict en sinds we internet op de werkplek hebben, en dat hadden we al heel vroeg, gebruiken we geen papieren boeken meer. Er staan nog wel wat boeken van O'Reilly op de plank maar die zijn bijna antiek. Dus nee, ik zal geen boeken meer kopen, ik heb er niets voor over en als opmerking kan ik nog toevoegen: Think beforte printing, Please consider the environment before printing.

Zoals hierboven al eerder genoemd: Wat je vandaag print is vandaag al verouderd. Je vraagt je dan meteen af of schrijvers zoals Ward, waaraan Arien refereert, nog wel toekomst hebben? Ik vind van wel maar dan wel met producten in elektronische vorm zoals bijvoorbeeld Adobe en Epub. Met name in ict speelt dit het sterkst.
 
Jan te Pas

Jan te Pas

09/11/2017 11:50:27
Quote Anchor link
Print is vertraging en na druk al verouderd. Waarom niet overzichtelijk en actueel online publiceren. Waarbij ik niet weet hoe je dit betaalt gaat krijgt. Dan moet je veel extra’s gaan bieden om er een maandelijkse bijdrage voor te vragen.
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

09/11/2017 18:05:34
Quote Anchor link
Ik ben het met Ward eens. Vooral goede en actuele boeken die een leek in de stoel van een programmeur, designer of wat-dan-ook helpen hebben volgens mij wel kans op verkoop. Naslagwerk gebeurt allemaal online. Een voorbeeld is php.net. Van elke PHP functie vindt je vanaf welke php versie deze ondersteund wordt, welke parameters deze vraagt en wat de functie terug geeft. Dit allemaal aangevuld met voorbeelden. Als je googled op php <functienaam> dan is het meestal de eerste hit. Wat valt er nog te wensen?
Gewijzigd op 09/11/2017 18:06:17 door Frank Nietbelangrijk
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

09/11/2017 19:29:51
Quote Anchor link
Als je ook enkel stuks (goedkoop) kunt printen zou je nog zoiets als printapi.nl kunnen doen: PDF uploaden, afrekenen, afdrukken, in envelop, en opsturen maar.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.