menu hover in css

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Arnold C

Arnold C

14/09/2009 21:26:00
Quote Anchor link
Beste mensen,

Ik wil graag css gebruiken om een plaatje in een menu een soort mouse-over effect te geven. Zo doe ik het nu.

In de html:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<div id="navigatie">
<a id="menu1" href="/home"></a>
<a id="menu2" href="/werkwijze"></a>
</div>


In de css:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
#menu1 {
width: 67px;
height: 25px;
display: block;
background-image: url(img/menu_top_home.jpg);
}

#menu1:hover {
background-image: url(img/menu_top_home_h.jpg);
}

#menu2 {
width: 107px;
height: 25px;
display: block;
background-image: url(img/menu_top_werkwijze.jpg);
}

#menu2:hover {
background-image: url(img/menu_top_werkwijze_h.jpg);
}


Vraag: hoe maak ik dat dat tweede plaatje naast de eerste wordt weergegeven? Met bovenstaande code komt ie eronder. Margin-left ging ook niet werken.

Hoe doe ik dat?

Ik dank bij voorbaat!
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 10:30:53
 
Jesper Diovo

Jesper Diovo

14/09/2009 21:29:00
Quote Anchor link
float: left;
 
Arnold C

Arnold C

14/09/2009 21:34:00
Quote Anchor link
En jawel....dat was hem!

Jezpur DANK!
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Arnold C
 
Jesper Diovo

Jesper Diovo

14/09/2009 21:45:00
Quote Anchor link
Dan ken je én float én display niet. Google er maar wat over, float en display verschillen namelijk enorm. Je moet float: left; wel i.c.m. met een vaste breedte gebruiken, anders werkt het niet.
 
Arnold C

Arnold C

14/09/2009 22:02:00
Quote Anchor link
Inderdaad....helemaal nieuw in floats en css.
Heb mijn (foutieve) uitspraak van hierboven verwijderd. (edit)

Je hebt gelijk: ook met de display bleef ie goed werken.

Ik wilde dat hover-effect voor elkaar krijgen zonder javascript. Ik had lang zitten prutsen. Die display: block; die heb ik gebruikt omdat die <a> verder leeg waren. Zonder die display kreeg ik mn achtergrondje nog niet te zien.
 
Jesper Diovo

Jesper Diovo

14/09/2009 22:07:00
Quote Anchor link
Mooi. Misschien slim om nog wat meer over CSS float en CSS display te lezen? :) Je kunt er een hoop mee; zeker als je straks ingewikkelde lay-outs gaat omzetten naar een HTML opbouw met divs, zul je float veel nodig hebben.
 
Arnold C

Arnold C

18/09/2009 15:38:00
Quote Anchor link
@Jezpur. Dank. ben inmiddels aardig opgeschoten. Heb veel gehad aan deze tut:

http://www.subcide.com/tutorials/csslayout/index.aspx

Maar nu doet mn menuutje het nog niet helemaal zoals ik wens. Het 'hover'-effect werkt helemaal goed. Maar eigenlijk zou ik nu nog willen dat de link 'opgelicht' blijft zolang de gebruiker op die pagina is. Zodat ie aan de menu-balk kan zien waar hij zich bevindt.

Hoe doe ik dat? Ook gewoon in css? Of moet er dan toch javascript aan te pas komen?

Dit heb ik:

In de html:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<a id="menu1" href=""></a>
<a id="menu2" href="werkwijze/"></a>
<a id="menu3" href="prijzen/"></a>


En in de css:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
#menu1 {
width: 67px;
height: 25px;
display:block;
float:left;
background-image: url(img/menu_top_home.jpg);
}

#menu1:hover {
background-image: url(img/menu_top_home_h.jpg);
}

#menu1:active {
background-image: url(img/menu_top_home_h.jpg);
}

#menu2 {
width: 107px;
height: 25px;
display:block;
float: left;
background-image: url(img/menu_top_werkwijze.jpg);
}

#menu2:hover {
background-image: url(img/menu_top_werkwijze_h.jpg);
}

#menu2:active {
background-image: url(img/menu_top_werkwijze_h.jpg);
}


Ik zou willen dat wanneer de gebruiker in 'werkwijze' is, dat dan ook de 'hover'-image getoond wordt...
 
Jesper Diovo

Jesper Diovo

18/09/2009 15:42:00
Quote Anchor link
Je zou moeten kijken of de pagina waar men zich op bevindt de pagina is waar die link naartoe gaat. Van de hover maak je dan ook nog een aparte CSS-class, die je aan de link toekent als die pagina actief is.
 
Arnold C

Arnold C

18/09/2009 15:48:00
Quote Anchor link
.....dat betekent toch een javascriptje? Of kan dit in css?
 
Jesper Diovo

Jesper Diovo

18/09/2009 16:09:00
Quote Anchor link
PHP. Check per link of je op die pagina bent. Zo ja, geef hem een class="active".
Zet in je CSS dit i.p.v. de :hover

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
#menu1:hover,
#menu1 .active {
background-image: url(img/menu_top_home_h.jpg);
}
 
Arnold C

Arnold C

18/09/2009 16:15:00
Quote Anchor link
Hebbes! Nou ja zeg. Moest verdorie 5x lezen voor ik begreep wat je advies betekende!

Het is vrijdag! ;-)

Maar hij doet het helemaal nu!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.