namenlijst MET eerste letter

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Mark Vergroesen

Mark Vergroesen

02/09/2005 16:47:00
Quote Anchor link
Hallo allemaal,

Ik heb een database, met bv een voor en achternaam. Nu wil ik dat alle namen worden weergegeven in een lijst, met vooraan de lijst de eerste letter van de achternaam.. Maar dat alleen bij de eerste met die letter in de achternaam...

Dus dit (met namen steen en steenman)

<table>
<tr><td>S</td><td>Steen</td><td>jan ofzo</td></tr>
<tr><td>(geen letter, er is immers al iemand met een S)</td><td>Steenman</td><td>klaas ofzo</td></tr>
</table>

Wie kan uitleggen hoe ik dit moet doen?
Gewijzigd op 02/09/2005 16:48:00 door Mark Vergroesen
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 00:09:07
 
Peter Dorn

Peter Dorn

02/09/2005 17:23:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
<?
$sql
= "SELECT voornaam, achternaam FROM namen ORDER BY achternaam";
$res = mysql_query($sql);

$key = "";
echo "<table>";
while ($row == mysql_fetch_array($res)) {
    $voornaam   = $row['voornaam'];
    $achternaam = $row['achternaam'];
    $letter = substr($achternaam,0,1);
    echo "<tr>";
    if ($letter != $key) {
        $key = $letter;
        echo "<td>" . strtoupper($key) . "</td>";
    }
else {
        echo "<td>&nbsp;</td>";
    }

    echo "<td>" . ucfirst($achternaam) . "</td>";
    echo "<td>" . ucfirst($voornaam) . "</td>";
    echo "</tr>";
}

echo "</table>";
?>
Gewijzigd op 02/09/2005 17:24:00 door Peter Dorn
 
Mark Vergroesen

Mark Vergroesen

02/09/2005 18:45:00
Quote Anchor link
bedankt voor je reactie, ik ken een aantal gebruikte functies niet.. Ik ga het morgen avond proberen, moet nu en morgen overdag weg.. Ik laat hier horen of het gelukt is! bedankt!
 
Peter Dorn

Peter Dorn

03/09/2005 00:06:00
Quote Anchor link
substr = gedeelte van een string (in dit geval van karakter 0 tot 1, dus de 1e letter)

strtoupper = de hele string in hoofdletters

ucfirst = eerste letter van string in hoofdletter
 
Mark Vergroesen

Mark Vergroesen

03/09/2005 13:37:00
Quote Anchor link
Bedankt, dit werkt!!

Ik moet me er nog even in verdiepen hoe het kan, maar het werkt!
Gewijzigd op 03/09/2005 13:39:00 door Mark Vergroesen
 
Mark Vergroesen

Mark Vergroesen

03/09/2005 13:43:00
Quote Anchor link
(snap het nu, erg bedankt hier had ik nooit opgekomen!)
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.