OO-design problemen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Full Stack Java ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor de politie zijn wij op zoek naar een Full stack Java ontwikkelaar. Als ervaren full stack Java ontwikkelaar binnen de gewenste deadlines meewerken aan de totstandkoming van de gewenste werkzaamheden. Taken Upgraden van GeoServer, SOLR, Oracle Spatial database, Tomcat Migreren Oracle Spatial naar PostgreSQL/PostGIS Migreren SOLR naar ElasticSearch Geografische gegevens op het interne netwerk beschikbaar maken Doorontwikkelen en actualiseren van de geografische services Het up to date brengen van de CI/CD pipeline, samen met medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de CI/CD tooling Aanspreekbaar op de solution architectuur en stemt die met collega's in het cluster Geo De opdracht

Bekijk vacature »

Senior Javascript developer

Functie Het platform is gebouwd in een moderne JavaScript stack, die gebruikt maakt van:  React.js  Redux  TypeScript  Node.js  Google Cloud functions (node.js)  Semantic UI Alle code wordt getest en beoordeeld door collega developers. De continuous integration pipeline maakt het mogelijk om elke dag waarde te leveren aan hun klanten. Het ontwikkelproces is pragmatisch en gebaseerd op Scrum. Wat je zult doen: Ten eerste kun je nadrukkelijk jouw eigen stempel drukken op de technologie, het product en de cultuur van het bedrijf. Je bent bezig met het uitwerken van de architectuur van nieuwe functionaliteiten op

Bekijk vacature »

PHP Developer Symfony

Dit ga je doen Ontwikkelen van Product Informatie Management (PIM) systemen; Werken aan zowel grotere als kleine projecten voor toonaangevende klanten binnen o.a. de retail. Hier ga je werken Als PHP Developer kom je te werken binnen een vooruitstrevende organisatie die Product Informatie Management (PIM) systemen levert aan hun klanten. Hun klanten zijn toonaangevende bedrijven binnen o.a. de retail. De organisatie zit gevestigd in regio Zwolle en bestaat uit zo'n 35 medewerkers, waarvan 30 IT. Je komt te werken binnen één van de zelfsturende development teams welke ieder verantwoordelijk zijn voor hun 'eigen' klanten. Jouw team bestaat uit 6 backend

Bekijk vacature »

Back end developer

Functie Jij als full stack ontwikkelaar komt te werken in een team bestaande uit 4 back end programmeurs, 2 vormgevers/ Front end developers en een online marketeer. Qua persoonlijkheden is het team erg gevarieerd van sportfanaten tot gameliefhebbers en Golfers. Een ding heeft iedereen hier gemeen; Passie voor goede code. In jouw rol zul je voor 90% van je tijd je bezig houden met het ontwikkelen van grote maatwerk applicaties. Daarnaast hebben wij op aanvraag ook wel eens een website of onderhoudsklusje, die opgepakt moet worden en hier ben jij ook niet vies van. De technische uitdaging momenteel is dat

Bekijk vacature »

Java developer (remote)

Functie Wat ga je doen als Java Developer? Jij als Java ontwikkelaar komt te werken in 1 van onze SCRUM teams. Momenteel werken er zo’n 30 ontwikkelaars binnen onze organisatie waarbij jij de brug slaat tussen het bouwen van verschillende functionaliteiten binnen onze applicaties en deze vervolgens te integreren in onze centrale hub. Je start je dag om 9 uur met een stand up en dan pak je jouw taken op voor de dag. Hieronder een aantal taken die jij zal uitvoeren: – Het bedenken en uitbouwen van features binnen de verschillende applicaties – Onderhouden van CI/CD pipelines – Bezighouden

Bekijk vacature »

Software Developer

Functie omschrijving Heb jij affiniteit met ICT en een WO diploma in de pocket? Dan ben je hier aan het juiste adres. Voor een opdrachtgever in Amsterdam zijn wij op zoek naar kandidaten die (enige) ervaring hebben met Java, Javascript, C of C++. Je zal door middel van trainingen worden opgeleid tot een volwaardige Software Developer. Er wordt tijdens de training natuurlijk veel aandacht besteedt aan de vaktechnische aspecten, maar er gaat ook veel aandacht uit naar jouw persoonlijke ontwikkeling. Bedrijfsprofiel Bij deze opdrachtgever in de omgeving van Amsterdam zoeken ze meerdere enthousiaste kandidaten die hun carrière willen starten met

Bekijk vacature »

Traineeship IT regio Amsterdam/Utrecht

Wat ga je doen? Het traineeship begint met een fulltime maand cursussen en praktijkdagen, waarin je de basis van het IT-vak leert op de Shared Servicedesk (SSD). Daarnaast ga je meteen aan de slag voor je eerste certificering! (ITILv4). Je start in een groep met 4 tot 10 deelnemers, waarmee jij gedurende die maand optrekt en je kennis kunt delen. Na het voltooien van de eerste maand ga je direct voor een langere periode aan de slag bij één van onze klanten of blijf je intern bij ons op de Shared Servicedesk. Je bent het eerste aanspreekpunt van de eindgebruikers

Bekijk vacature »

Experienced Lead Java Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Delft Vacature ID: 13301 Introductie We are seeking a Lead Java Developer for our team in the area of Delft. You will develop an application used exclusively by the engineers and geologists for site characterizations, which imports raw field and laboratory measurements for further processing, integration, ground modelling, and geotechnical analysis and reporting. The client/server application is entirely written in Java, and the server is hosted in the Amazon cloud, utilizing frameworks such as Spring and Hibernate, and connected to an MS SQL Server RDS instance. There is a trend towards using more

Bekijk vacature »

Softwareontwikkelaar Cleopatra

Functieomschrijving: De directie Verkeer en Openbare ruimte van de gemeente Amsterdam beschikt over een softwareapplicatie, "Cleopatra", waarmee geautomatiseerde handhaving plaatsvindt (op basis van kentekenherkenning) van bepaalde gebieden waarin toegangseisen worden gesteld aan het verkeer. Voorbeelden ervan zijn de milieuzones, de zone zwaar verkeer, handhaving van bromen snorfietser op het fietspad en autoluwe gebieden. Voor de doorontwikkeling en uitbreiding ervan zijn gespecialiseerde softwareontwikkelaars nodig die helpen bij het programmeren van de handhavingsmodules voor nieuwe gebieden en het verbeteren en bijwerken van de bestaande onderdelen van de softwareapplicatie.De opdracht bestaat uit: het programmeren van de diverse modules;het tijdens demo's tonen van de

Bekijk vacature »

Senior Airport Developer ( System engineer)

De functie Nice to know (you) De nieuwe A-pier wordt de duurzaamste van Schiphol. Als deze af is ligt er 4000 vierkante meter zonnepanelen op het dak. En de toiletten? Die spoelen door met regenwater. we gaan ervoor: het creëren van de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens ter wereld. een toekomstbestendig en duurzaam Schiphol. Daar werken we elke dag hard aan in team Development & Sustainability. Jij bent regisseur, expert én aanjager van de ontwikkeling van Schiphol. Connecting your world Hoe maak je de ambities en doelstellingen van Schiphol concreet in een project? De waarde voor Schiphol naar eisen die

Bekijk vacature »

Mendix Developer

For our client in Amsterdam, we are looking for a Senior Mendix Developer. Company description Our client is an IT Consultancy company who’s been active for 10 years now. With their ambitious team, they are working with different clients in order to help them with analyzing their data and giving advice to them, regarding how they can use their data in the smartest ways, or to make sure that their mobile or web applications are working efficiently. As you get a glimpse of various industries, it is guaranteed that no day will be the same. Job description As a Mendix

Bekijk vacature »

Senior Lead Front End Developer

Functieomschrijving Voor Stichting Waternet zijn wij op zoek naar een senior Lead Front End Developer. Binnen het DevOps team Online zijn we op zoek naar een Senior Lead Front End developer met kennis van toegankelijkheid. Deze developer zal zich bezighouden met development van webpaginas die in verbinding staan met systemen uit het back office. Taken Ontwerpen, ontwikkelen, implementeren, documenteren en beheren van webapplicaties in een Azure-omgeving Debuggen, analyseren en oplossen van problemen in de OTAPomgevingen Je participeert in het DevOpsTeam Online voor het verder uitwerken en implementeren van gebruikerswensen Je bent betrokken bij toegankelijkheid audits en het implementeren van WCAG

Bekijk vacature »

Als Front-end developer samenwerken met de beste c

Functie Momenteel zijn we voor één van de projecten bij hun key partner, een voorloper in de energiesector, op zoek naar gedreven Front-end developers. Ze nemen de lead in dit project en werken uitsluitend met vooruitstrevende technologieën. Ze verwachten dat de technologie die hier wordt ontwikkeld uiteindelijk door veel meer grote corporates, in verschillende sectoren zal worden toegepast. Dit is dan ook een heel uitdagend project om aan mee te gaan werken. Het team bestaat o.a. uit User Experience designers, Data Scientists en Software Engineers. De consultants en ontwikkelaars werken volgens de Design Thinking methode waarbij de eerste stappen van

Bekijk vacature »

C# .NET Backend Developer HBO Javascript

Samengevat: Deze werkgever is een professionele speler op gebied van IT en E-Commerce. Wil jij werken voor een e-commerce platform? Heb je ervaring met C#, Javascript en Scrum? Vaste baan: C# .NET Developer Backend E-Commerce 3.400 - 4.500 Backend Developer Wij ontwikkelen software voor E-Commerce toepassingen. Ons eigen Content Management systeem biedt een integrale oplossing met diverse ERP software. Onze systemen zijn vaak complex en omvangrijk en draaien bij grote organisaties. Maar ook kleine ondernemingen hebben steeds vaker behoefte aan een vlekkeloos werkende E-Commerce oplossing. Zij bieden een uitdagende werkomgeving met gezellige collega's. Je krijgt veel vrijheid en er is

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar PHP

Functie omschrijving Full Stack Software Ontwikkelaar gezocht! Voor een bedrijf in de regio van Ermelo zijn wij op zoek naar een Software Ontwikkelaar die gaat bijdragen aan het door ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van SaaS applicatie van dit bedrijf. Hierbij ga jij voor- en samenwerken met de klanten van de organisatie, het is hierbij dus van groot belang dat je communicatief vaardig bent en dat je beschikt over beheersing van zowel de Nederlandse als Engelse taal. Bedrijfsprofiel Waar ga je werken? Altijd al in een echt familiebedrijf willen werken? Dan is dit je kans! Het bedrijf waar je komt te

Bekijk vacature »
Lasse

Lasse

20/02/2008 14:03:00
Quote Anchor link
Hallo,

Ik ben bezig met het (ter oefening) ontwerpen van een forum in OOP. Nu heb ik twee problemen, en ik wil daar graag jullie oplossing/visie van horen:

1: Een heleboel klassen maken gebruik van PDO. Aangezien ik in PDO geen singleton heb gevonden zoek ik nu naar een andere oplossing om geen overdreven veel verbindingen met de database te maken:
-Ik kan een nieuwe klasse maken die PDO extend, en waar wel een singleton in zit
-Ik kan gebruik maken van persistente connecties, maar ik weet niet tot in hoevere dat handig is
-Ik kan een soort register klasse maken, maar dat heeft ook niet mijn voorkeur...

Heeft iemand hier nog een andere oplossing voor, of wil iemand mij zeggen waarom één van de drie hierboven beschreven oplossingen het beste zijn?

Probleem 2:
Stel ik heb de klasse Topic. Die heeft een compositieverbinding met de klasse Post. Dat houd dus in dat in de klasse topic een array moet zitten waarin alle posts zijn opgeslagen (en uiteraard bijbehorende methoden). In de klasse Post moet een method zitten waar de juiste instantie van Topic in zit (of is dit niet nodig?).
Als ik nu een nieuwe post wil defineren, doe ik dat dan via een methode createPost() (of iets dergelijks) in klasse Topic? Als ik dat namelijk niet doe, en ik maar gewoon rechtstreeks een new Post, dan moet ik hem daarna nog registreren bij een instantie van Topic.
En geldt dan ook dat ik bij het verwijderen van een Post, gewoon een functie deletePost() aanroep? Want anders verwijder ik vrolijk een Post, en dan staat hij nog wel geregistreerd in de instantie van Topic.

Ik hoop dat mijn verhaal een beetje duidelijk is, en alvast bedankt voor het antwoord!
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Lasse
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 23:30:32
 
Bo az

Bo az

20/02/2008 14:33:00
Quote Anchor link
Singleton voor een database klasse zou misbruik van het singleton pattern betekenen. Singleton heb je bijna nooit nodig, je mag het alleen gebruiken als je zeker weet dat je maar één instantie van een klasse krijgt, maar wie zegt je dat je maar 1 instantie van PDO mag maken?

Persoonlijk zou ik 'm zo-ie-zo in een registery zetten omdat je 'm dan meteen overal tot je beschikking hebt.
 
Slurp

Slurp

20/02/2008 14:57:00
Quote Anchor link
SIngelton zorgt er voor dat je maar 1 database instatie kan aanmaken. DUs het kan best. OF maak jij altijd per connectie een nieuwe instantie aan?
Dus het is geen misbruik maar juist goed gebruik als je er wilt voor zorgen dat je per instantie maar 1 connectie wilt ;)
 
Bo az

Bo az

20/02/2008 15:22:00
Quote Anchor link
@Slurp, nee dat is het niet, singleton zorgt er voor dat je maar 1 connectie KAN maken, als je bijvoorbeeld ook een connectie wil maken met een postgresql database kan dat niet meer door het singleton pattern. Of als je ook met een andere mysql database wil connecten kan dat niet meer.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Bo az
 
Lasse

Lasse

20/02/2008 16:58:00
Quote Anchor link
@Boaz: Dat is niet helemaal waar, want je kunt altijd rechtstreeks de constructor aanroepen, maar verder heb je inderdaad wel gelijk.

Maar hoe zit het dan met een persistente verbinding? In principe kan je die ook wel gewoon gebruiken toch?

En weet iemand nog het antwoord op mijn tweede probleem?
 
Jelmer -

Jelmer -

20/02/2008 17:07:00
Quote Anchor link
Dat zou je eens moeten testen. Met de SQL query 'SHOW PROCESSLIST' kan je kijken hoeveel verbindingen er nog open staan, en door te hameren op je server met bijvoorbeeld apache ab en kijken wanneer hij het opgeeft.

Wat je ook nog kan doen is in plaats van een register gebruiken een Factory voor je klassen (of meerdere factories) gebruiken om de instanties te maken, en de instanties direct te voorzien van een verwijzing naar de instantie van PDO. M.a.w de instantie van PDO door de constructor heen drukken zodat je wel overal maar 1 instantie gebruikt, en vervolgens het 'new Instantie($PDO)' gebeuren laten afhandelen door een aparte klasse/method/functie die die instantie van PDO tot z'n beschikking heeft zodat hij die kan uitdelen aan de nieuw aan te maken instanties.
 
Lasse

Lasse

20/02/2008 17:56:00
Quote Anchor link
@Jelmer: Dat is wel een goed idee (beide). Mag ik weten wat je zelf gebruikt?

En wil er ook nog iemand kijken naar mijn tweede probleem, want ik weet gewoon niet zeker of ik het op die manier goed doe...

Alvast bedankt voor alle reacties!
 
Jelmer -

Jelmer -

20/02/2008 19:04:00
Quote Anchor link
Ik gebruik zelf eigenlijk alleen toegang tot de database in mijn controllers en models. De controllers worden aangemaakt vanuit een centrale klasse, IHGApplication, welke ook de database-instantie beheert. Dus die geef ik mee bij het aanmaken zodat ik die vanuit de controller kan raadplegen. De models haal ik via een method uit de database-klasse, dus op dat moment wordt er ook een verwijzing naar die database meegegeven aan de models. Of ik maak ze aan zonder database, en wanneer ik Model::save aanroep, geef ik een instantie van de database mee (die heb ik immers in de controller tot mijn beschikking, en alleen daar zal ik waarschijnlijk de method save() aanroepen)

Ik probeer nu zelf op het moment zo veel mogelijk instanties mee te geven. In het verleden heb ik veel singleton gebruikt, maar dat beviel achteraf niet zo goed (altijd maar 1 instantie, en wanneer je een soort semi-singleton gebruikte, wist je niet meer welke instantie je nu voor je neus kreeg, en waar geef ik de verbindinggegevens mee?) En ook het register-pattern heb ik geprobeerd, maar dan was het vaak maar de vraag of de database al beschikbaar was, en als ik hem vooraf initialiseerde en registreerde, was het maar de vraag of hij wel nodig was. Daarnaast had je relatief weinig controle over welke database hij nu pakte. Ik gebruik bijvoorbeeld meerdere databases, vaak een MySQL of andere standaard-database, en een SQLite voor de cache of de configuratie. Maar dat wisselde nog wel eens (experimenteren e.d.) dus vind ik het tegenwoordig wel handig als ik veel controle over welke database meegegeven wordt, en vind ik het belangrijk dat ik meerdere databases tegelijkertijd kan aanspreken.
 
Lasse

Lasse

20/02/2008 19:25:00
Quote Anchor link
Maar die IHGApplication kun je ook tot de controller toch? Maar waarom zou je de database in de controller nodig hebben? Je hebt hem alleen in het Model nodig toch? Dus eigenlijk zeg je: Maak in je controller een instantie van PDO, en geef die bij het instantieren van een klasse steeds door (via de constructor ofzo?).
 
Bo az

Bo az

20/02/2008 19:48:00
Quote Anchor link
Hoe initialiseer je meerdere models die uit de database komen als je dat niet via de controller doet? Als je voor ieder model een eigen query gaat uitvoeren ben je nogal inefficiënt bezig.
 
Lasse

Lasse

20/02/2008 20:31:00
Quote Anchor link
Stel ik heb een klasse Topic, en daar wil ik alle Posts van hebben. Dan roep ik toch een method van Topic aan, en die gaat alle informatie uit de database halen (zo heb ik het tenminste geleerd). En aangezien Topic onder het type Model valt...
 
Jelmer -

Jelmer -

20/02/2008 23:56:00
Quote Anchor link
Ik gebruik de database soms vanuit mijn controllers redelijk direct om een wat geavanceerdere query te draaien. Bijvoorbeeld een overzicht van de laatste tien posts van persoon a, die gepost zijn in een topic waar persoon b ook een post heeft geplaatst. Aangezien die query maar op 1 plek wordt uitgevoerd vind ik het zelf niet nodig om hem op te nemen in een method in een of andere factory (die je models opzoekt) mede omdat hij zo specifiek voor dat ene probleem is.

In mijn IHGApplication initialiseer ik een zootje klassen. Helpers, registery, identificatie, configuratie. En dus een database-verbinding (onderdeel van configuratie :) ) Vanuit de IHGApplication instantie wordt dan de URL omgezet in een aanroep naar een Controller-klasse & method, met argumenten. Bij het instantiëren van de controller geef ik de instantie van IHGApplication mee, zodat ik binnen de controller de helpers, configuratie en database e.d. kan gebruiken.

Vanuit de controller wil ik nu bijvoorbeeld 10 personen met een L in de naam opzoeken. Dan maak ik daarvoor een SQL-query, en die prop ik in mijn aangepaste PDO::prepareFor. Als 2e argument geef ik een model waarin de resultaten moeten worden gestopt mee. PDO vraagt nu mijn 10 mensen op, en maakt daar 10 instanties van mijn model voor aan. En geeft bij het aanmaken een verwijzing naar zichzelf mee, zodat ik binnen de models ook een verwijzing naar de goede database heb. Ze komen er immers net uit!

Voor vaker voorkomende queries, bijvoorbeeld 'vind model waarvan primary key = a' gebruik ik wel een simpele aanroep naar het model, maar op zo'n mannier dat de 'factory' eerst wordt aangemaakt door de controller (via een parent-klasse met dit soort handige methods) die dus weer de instantie van de huidige database kan meegeven. $this->models->Persoon->findById(14); Via __get kan je een heleboel gemene trucjes uithalen :) Weer wordt de data via de PDO instantie van IHGApplication (via de controller) gebruikt, en dus weer krijgen alle models een verwijzing naar de database. Dus ik zou in een model Topic nu gewoon findPosts kunnen maken, hij heeft al toegang tot de database.

Let overigens wel op dat je niet alle SQL wilt weglaten of genereren. In mijn idee is dat niet echt handig achteraf. Het staat misschien wel netjes, en in het begin levert het kortere code op, maar wanneer je nu een extra veld wilt selecteren, of een JOIN erbij wilt maken, of een iets ingewikkeldere WHERE-voorwaarde wilt opstellen gaat dat echt enorm onhandig worden. Daarnaast veranderen de queries amper, en is het dus eigenlijk overbodig om ze iedere keer opnieuw te genereren. Wat wel een goeie gewoonte is is om de veelgebruikte queries in methods van een soort factory onder te brengen, zodat je gemakkelijk deze queries kan aanpassen en verbeteren, en je niet gaat kopiëren en plakken. Zodra je dat gaat doen, gaat er waarschijnlijk iets mis. Knippen en plakken is daarentegen weer wel een goeie handeling, want dat betekent dat je constant je indeling zit door te rekenen en te verbeteren ;)

edit: jezus, kan ik serieus geen korte posts meer schrijven tegenwoordig?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 
Frank -

Frank -

21/02/2008 01:48:00
Quote Anchor link
Quote:
Daarnaast veranderen de queries amper
Gebruik voor dat soort zaken een VIEW, dat maakt de SQL in je PHP-code een heel stuk eenvoudiger.

Daarnaast is een VIEW eenvoudiger te optimaliseren, hier zijn prima indexen op te maken, je weet dat ze niet zo maar veranderen. Dit komt de performance zeker ten goede.

Met VIEW's kun je eveneens de rechten op de database beter gaan regelen, dat zorgt weer voor meer veiligheid, ook altijd een belangrijk onderwerp.
 
Lasse

Lasse

21/02/2008 12:15:00
Quote Anchor link
@jelmer: Je hebt inderdaad een punt als je zegt dat je 'speciale' querys uitvoert in de controller.

Maar jij werkt waarschijnlijk met één index bestand voor je hele website, waar je dan de juiste controller in included? Persoonlijk houd ik meer van de aanpak dat je verschillende functies van de website ook echt onderbrengt onder meerdere rechtstreeks aan te roepen pagina's. Daarom zal ik dus die IHGApplication niet nodig hebben, want de controller staat gewoon meteen al in de pagina. En het initialiseren van services waar jij het over hebt kan dan gewoon in de desbetreffende controller gebeuren. Maar dat is denk ik maar net welke stijl je preffereert.

Dank jewel voor je uitleg... Daar heb ik heel wat aan.

@pgFrank:
Een view gebruiken is inderdaad ook een goed idee. Bedankt voor de tip!
 
Lasse

Lasse

25/02/2008 20:58:00
Quote Anchor link
Hier ben ik weer, met een ander probleem:

Stel ik heb de klasse Topic. Deze gaat een compositie aan met de klasse Post. Dat houd dus in dat de klasse Topic een variabele heeft met instanties van Post. Het probleem is nu: Wanneer haal ik welke data op uit de database...
Ik kan bijvoorbeeld meteen als ik een instantie van Topic aanmaak alle Posts ook uit de database halen. Dat met het risico dat al die Post instanties helemaal niet gebruikt gaan worden. Ook kan ik een specifieke post pas uit de database halen als hij ook echt nodig is (bv bij het aanroepen van $topic->nextTopic();). Het nadeel is dan dat ik allemaal aparte query's nodig heb, wat ook niet echt meehelpt voor de performance...

Hoe zouden jullie dit aanpakken? Alvast bedankt voor de hulp.
 
Jelmer -

Jelmer -

27/02/2008 08:45:00
Quote Anchor link
"Wanneer je ze nodig hebt" lijkt mij het meest logische antwoord. Ik zou een 'getter' voor je posts maken die de array met posts teruggeeft. Is de array nog niet intern geset, dan haal je ze op uit de database.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
<?php
class Topic {
    protected $posts;
    
    public function getPosts()
    {

        if(is_null($this->posts)) {
            $stmt = $pdo->prepare nogwat
            $this->posts = $stmt->fetchAll();
        }

        
        return $this->posts;
    }
}

?>

Nu worden de posts alleen opgehaald wanneer ze voor het eerst nodig zijn. Daarna staan ze in het object zelf en is de database niet meer nodig.

Eventueel kan je nog een aantal en een offset als parameter meegeven aan getPosts, zodat hij daarmee een LIMIT-statement vult. Stel dat je dan een topic hebt met 100 posts en je wil er maar 20 weergeven, dan kan je die andere 80 ongeroerd laten. Het is dan wel handig om ook deze 2 parameters even op te slaan ergens, zodat je kan weten of je meer posts uit de database moet halen of dat de $posts-array vol genoeg is bij een volgende aanroep.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.