[oop] abstract vraagje

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

.NET Developer

Functie omschrijving Ervaren .NET Developer gezocht! Wij zoeken een ervaren .NET developer die aan de slag gaat voor een softwarebedrijf in de regio Rhenen. In deze rol ben jij zowel zelfstandig als in teamverband verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verbeteren van bestaande producten. Daarnaast houdt jij je bezig met de nieuwbouw van websites, webapplicaties en mobiele applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Je werkt hierbij nauw samen met andere developer, productmanagers en product specialisten om mooie producten te creëren. Bedrijfsprofiel Waar kom je te werken? Je komt te werken voor snelgroeiende softwareleverancier en allround dienstverlener. Klanten van deze

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Functie omschrijving C# .NET Developer gezocht. Ben jij een full stack developer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging binnen een leuk snel groeiend bedrijf? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Developer met ervaring op het gebied van .NET die een organisatie in de regio Bennekom gaat versterken. Jij gaat je binnen dit bedrijf vooral bezighouden met het verbeteren van de functionaliteiten van hun dataplatform. Samen met andere ontwikkelaars denk je mee in oplossingsrichtingen, architectuur en nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel De organisatie waar je voor gaat werken heeft een onafhankelijk dataplatform ontwikkelt voor de agrarische sector.

Bekijk vacature »

Junior Developer Low-code

Dit ga je doen Low-code ontwikkeling van software voor landelijk bekende organisaties; Samenwerken in een team van 10 collega's; Opleveren van mooie eindproducten, middels de Agile methodiek; Direct contact met de eindklant over de gewenste oplossingen. Hier ga je werken Als startende IT-professional kom je te werken in de regio van Lelystad bij een organisatie die met toonaangevende klanten uit heel Nederland samen werkt. De producten en diensten van de organisatie bereiken miljoenen Nederlanders. Hierbij komt een grote hoeveelheid informatie kijken en deze moet discreet en veilig verwerkt worden. De processen die hierbij horen worden door het IT team vormgegeven.

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Jij gaat in de functie van Software Developer werken met C# en .NET framework. Jij gaat maatwerk software ontwikkelen en softwareoplossingen creëren. Daarnaast optimaliseer je de bestaande software. Oplossingen waar de klant echt iets aan heeft, jij krijgt er energie van op dit te realiseren. Je gaat werken in een Microsoft omgeving(ASP.NET) en gebruikt daarnaast C# en MVC. Samen met het huidige IT team binnen deze organisatie verwerk je de wensen van de klant tot een (eind)product. Bedrijfsprofiel Je komt te werken in een klein team van developers, die zich voornamelijk bezighouden met back-end development. Verder staat dit

Bekijk vacature »

PHP Developer Symfony

Dit ga je doen Ontwikkelen van Product Informatie Management (PIM) systemen; Werken aan zowel grotere als kleine projecten voor toonaangevende klanten binnen o.a. de retail. Hier ga je werken Als PHP Developer kom je te werken binnen een vooruitstrevende organisatie die Product Informatie Management (PIM) systemen levert aan hun klanten. Hun klanten zijn toonaangevende bedrijven binnen o.a. de retail. De organisatie zit gevestigd in regio Zwolle en bestaat uit zo'n 35 medewerkers, waarvan 30 IT. Je komt te werken binnen één van de zelfsturende development teams welke ieder verantwoordelijk zijn voor hun 'eigen' klanten. Jouw team bestaat uit 6 backend

Bekijk vacature »

Medior PHP Developer

Functie omschrijving Ben jij een getalenteerde PHP Developer en aan de slag in een gemotiveerd team? Lees dan snel verder! Voor onze opdrachtgever in de omgeving van Valkenswaard zijn we op zoek naar een ervaren PHP developer. Jij gaat hier zorg dragen voor het optimaliseren en up-to-date houden van de bestaande applicaties. Je werkt verder aan de applicaties die jij verder ontwikkelt. Dit doe je voornamelijk met PHP en MySQL. Verder ga je je bezig houden met: Het uitbouwen van het E-commerce software platform. Deelnemen aan overleggen met het team. Het ondersteunen van jouw team developers (3 man) en helpen

Bekijk vacature »

Front-end Developer Angular

Dit ga je doen Jouw taken als Front End Developer bestaan uit: Het ontwikkelen van maatwerkoplossingen voor klanten; Het meedenken over nieuwe tools en technieken; Het begeleiden van junioren; Het meewerken aan diverse projecten; Het meedenken in UX/UI design. Hier ga je werken Als Front-End Developer ga je in een Scrum team aan de slag met de nieuwste digitale technologieën om klanten en overheden over de hele wereld te ondersteunen met het ondersteunen van hun software, veelal op het gebied van watermanagement en infra. Door middel van real-time data in combinatie met voorspellende analyses, AI, Deep Learning en Machine Learning

Bekijk vacature »

Applicatie Ontwikkelaar

Bedrijfsomschrijving DUO verzorgt als uitvoeringsorganisatie, zijnde onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de uitvoering van complexe wet- en regelgeving en heeft een uitgebreid dienstenpakket. DUO financiert en informeert onderwijsdeelnemers en onderwijsinstellingen. Voor verdere informatie zie www.duo.nl Functieomschrijving Wie zoeken we? Jij bent een enthousiaste, flexibele OPS’er die het leuk vindt om het bestaande examenlandschap te vernieuwen. Je bent leergierig en hebt interesse in cloud- en containertechnieken zoals OpenShift, Docker en Helm. Je gaat een uitdaging niet uit de weg en wil je nieuw opgedane kennis graag delen met de collega’s binnen en buiten het team. Doordat de

Bekijk vacature »

Senior pega developer

You work on software that makes colleagues and customers happy! Thanks to your IT skills, De Mandemakers Groep really makes a difference for its customers. Do coding, testing and deployments make your heart beat faster? Then apply today as Senior Pega Developer at De Mandemakers Groep! Wat ga je doen? The job title gives it away: You will be developing Pega software. This ranges from technical design, coding and testing to test automation, deployments and bug fixing. Your goal is to continuously improve our systems so that colleagues can work efficiently and customers receive optimal service. You don't have to

Bekijk vacature »

Senior Front-End Developer

As a Senior Front-end Developer you maintain the balance between creativity and functionality for our webshop, and you coach your fellow developers. How do I become a Senior Front-End Developer at Coolblue? As a Front-end Developer you work on the user-friendliness of our webshop for millions of customers. You enjoy working with the UX Designer to pick up stories. You get energy from coming up with creative solutions and are happy to present this within the team. You are also proud of your work and welcome all feedback. Would you also like to become a Senior Front-End Developer at Coolblue?

Bekijk vacature »

C# Developer Research and Development - Delft

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Delft Vacature ID: 6307 Introductie C# Developer Research and Development - Delft - Onze klant is één van de meest innovatieve bedrijven in de region van Delft. Op dit moment zijn ze voor het innovatie centrum. In het innovatie centrum wordt gewerkt aan de nieuwste technieken voor navigatie software. R&D / C# / Pattern Recognition / Algorithms / 3d Data / DotNET Functieomschrijving Als C# Developer kom je te werken in een innovatief scrumteam. We ontwikkelen en door ontwikkelen de nieuwste technieken op het gebied van navigatie software. Deze software wordt onder andere

Bekijk vacature »

Software Developer

Functie omschrijving Psst hé jij daar! Op zoek naar een nieuwe uitdaging als developer? Wacht niet langer en reageer direct. In deze functie ga je bij een familiebedrijf werken als developer. Je gaat maatwerk software ontwikkelen met de Microsoft stack. Je gebruikt technieken als C#, ASP.NET en MVC. Je werkt in een leuk team van andere developers. Je krijgt veel vrijheid in je werk en kan flexibel werken. Dagje thuiswerken? Geen probleem! Daarnaast is er veel ruimte om écht mee te denken met het bedrijf en met de klanten. Bedrijfsprofiel Deze organisatie is gevestigd in de regio van Boxtel. Vanaf

Bekijk vacature »

Lead Webdeveloper

As Lead Web Developer at KUBUS you are responsible for the implementation design of requirements and the software architecture of the web application and services of BIMcollab. In your role as lead developer you will naturally search for the optimum between the required implementation time, the performance of the application and a fast go-to-market of features, in line with our automated test and release train. Together with the other senior developers in your team you monitor the architecture of the application and you advise the product owner about necessary refactoring to improve the maintainability of the platform. Our development team

Bekijk vacature »

Software Developer .NET

Functie omschrijving .NET developer gezocht! Wij zoek op zoek naar een .NET Developer die zich niet uit het veld laat slaan voor een software bedrijf in de regio Veenendaal. Je gaat in deze functie aan de slag met het door ontwikkelen van bestaande producten en het ontwikkelen van nieuwe producten. Dit bedrijf ontwikkeld SaaS applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Verder bestaat je functie uit: Het ontwikkelen en bouwen van webapplicatie, mobiele applicaties en websites vallen onder jouw verantwoordelijkheden; Werken met onder andere .NET, C#, HTML/CSS, Javascript en MSSQL/Oracle Databases; Hierin werk je samen met andere developers en

Bekijk vacature »

Front-end developer Consultancy in teamverband wer

Functie Het team bestaat uit User Experience designers, Data Scientists en Software Engineers. Momenteel zijn ze op zoek naar een ervaren Front-end of Fullstack developer die samen met de consultants aan de slag gaat om de business requirements te vertalen naar technische oplossingen. Los van het finetunen van extenties, help je bij het configureren van bijvoorbeeld een mobiel bankieren app. Hierin ben je van A tot Z betrokken en zie je bijvoorbeeld ook toe op de uitvoering van testen. Je expertise wordt optimaal benut en je krijgt verschillende kansen om deze uit te breiden door met verschillende innovatieve technologieën aan

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Ozzie PHP

Ozzie PHP

23/02/2014 00:07:24
Quote Anchor link
Hallo,

Ik zat me ineens iets af te vragen. Als je gebruikers/users hebt, dan kun je "simpele" users hebben, en "uitgebreide" users.

Wat ik bedoel is dit. Stel iemand meldt zich via je website aan voor een nieuwsbrief. Het enige dat die persoon invult is zijn naam en e-mailadres. We kunnen dus zeggen dat het om een "simpele" user gaat, waarvan we alleen de naam en het e-mailadres weten. We kunnen ook "uitgebreide" users hebben. Stel je voor, iemand koopt een product via een webshop, dan weten we niet alleen zijn/haar naam en e-mailadres, maar ook woonplaats en adres. En in weer andere situaties weet je misschien ook wel de geboortedatum.

Nu vraag ik me af. Stel dat je een abstracte user class zou maken, waarop alle andere users zijn gebaseerd. Moet je die class dan zo "simpel" mogelijk houden (dus alleen een naam en e-mailadres), of moet je die juist zo "uitgebreid" mogelijk maken, en null returnen indien bepaalde gegevens niet bekend zijn?
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 17:03:23
 
Bart V B

Bart V B

23/02/2014 10:18:46
Quote Anchor link
Lijkt me een gevalletje DRY. (Don't repeat yourself)

Denk dat ikzelf er voor zou kiezen om op database niveau de (het?) user tabel zo uitgebreid mogelijk te maken.
En op het moment dat ik maar enkele velden nodig heb die over laat aan de php kant.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

23/02/2014 16:03:50
Quote Anchor link
Dus als ik je goed begrijp maak je in de database 1 heel uigebreide user tabel?

Stel nu dat je een "simpele" user hebt die zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief. Hoe werkt dat dan?

Ik zie 2 scenario's. De default user class is heel beperkt en bevat alleen een getName() en getMail() method. De nieuwsbrief user valt onder deze categorie.

Scenario 2. De default user class is super uitgebreid en je accepteert in het geval van een nieuwsbrief user dat bepaalde methods, bijv. getAddress(), getDayOfBirth e.d. geen resultaat opleveren.

Wat is gebruikelijk?
 
Dennis Stolmeijer

Dennis Stolmeijer

23/02/2014 17:07:20
Quote Anchor link
Ik zou altijd voor scenario 2 gaan, implementatie is stukken makkelijker en ik zie geen nadelen aan 2 tegenover 1, andersom wel.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/02/2014 17:08:07
Quote Anchor link
Eén gebruiker heeft vaak meerdere e-mailadressen. Eén website heeft soms meerdere nieuwsbrieven. Enzovoort.

Zodra je niet normaliseert conform de werkelijkheid, neem je een ontwerpbeslissing die consequenties heeft voor de toekomst.

Verder heeft de inrichting van je User-tabel in de database niet direct te maken met de User-klassen in uiteenlopende webapplicaties. Eén klasse die alles kan, is meestal geen goed idee.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

23/02/2014 17:15:35
Quote Anchor link
@Ward:

Hoe zou jij zoiets dan doen? Zou jij dan een hele simpele abstracte user class maken met alleen een getName en getMail method?

In algemene zin zou je de vraag ook anders kunnen stellen... moet een abstracte class alleen die functionaliteit bieden die in alle classes aanwezig wordt geacht te zijn? Of moet een class juist zoveel mogelijk functionaliteit bieden, ook al is die functionaliteit voor sommige classes overbodig?

Denis kiest als ik het goed begrijp voor het eerste, terwijl Ward voor het laatste kiest. Kunnen jullie je keuzes nog verder onderbouwen?
 
Dennis Stolmeijer

Dennis Stolmeijer

23/02/2014 17:19:58
Quote Anchor link
Mijn antwoord is gebasseerd op het principe van ORM, 1 tabel staat voor 1 klasse. Wat je wel kan doen, maar dit is puur persoonlijk:

User
naam
email

User_Setting
phone
birth
etc
etc

I.P.V alles in 1 tabel te zetten.

Dit ligt er ook maar net aan hoeveel users jij krijgt met alleen maar naam/email.
Gewijzigd op 23/02/2014 17:20:26 door Dennis Stolmeijer
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

23/02/2014 17:24:23
Quote Anchor link
Ah oké. Ik moet er nog eens even goed over nadenken dan.

Weet je toevallig nog een goede tutorial over ORM?
 
Dennis Stolmeijer

Dennis Stolmeijer

23/02/2014 17:36:32
Quote Anchor link
Er zijn een aantal ORM bibliotheken te vinden voor PHP, vrijwel de bekendste is Doctrine, veel bestaande frameworks als Symfony en Laravel maken gebruik van deze bibliotheek.

Je hebt trouwens ook PHPActiverecord.. maar daar is wel veel minder support voor http://www.phpactiverecord.org/
Gewijzigd op 23/02/2014 17:37:16 door Dennis Stolmeijer
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/02/2014 17:38:55
Quote Anchor link
Er is hier geen goed of fout. Als je een site hebt die primair is gericht op het verzamelen van voornaam en e-mailadres van bezoekers, dan kun je het daarbij laten. Ga dan vooral niet ingewikkeld een compleet mens modelleren.

Maar wil je wél een uitgebreid user-model, doe het dan goed. Mensen hebben meerdere e-mailadressen, meerdere adressen, enzovoort. In dat geval zou ik ook kiezen voor een sterk genormaliseerde database. Aansluitend kunnen dan verschillende applicaties dezelfde data gebruiken met verschillende klassen. En dan dus niet:
één tabel is gelijk aan één klasse.
 
Dennis Stolmeijer

Dennis Stolmeijer

23/02/2014 17:48:58
Quote Anchor link
Ward van der Put op 23/02/2014 17:38:55:
Er is hier geen goed of fout. Als je een site hebt die primair is gericht op het verzamelen van voornaam en e-mailadres van bezoekers, dan kun je het daarbij laten. Ga dan vooral niet ingewikkeld een compleet mens modelleren.

Maar wil je wél een uitgebreid user-model, doe het dan goed. Mensen hebben meerdere e-mailadressen, meerdere adressen, enzovoort. In dat geval zou ik ook kiezen voor een sterk genormaliseerde database. Aansluitend kunnen dan verschillende applicaties dezelfde data gebruiken met verschillende klassen. En dan dus niet:
één tabel is gelijk aan één klasse.


Zou je kunnen uitleggen waarom één tabel is gelijk aan één klasse, geen goede implementatie zou zijn? De hele ORM principe draait hier eigenlijk om.

p.s. met Klasse doel ik op een klasse die fungeert als een Model in het geval van een MVC of MVVM, ie implementatie
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/02/2014 18:00:30
Quote Anchor link
>> Zou je kunnen uitleggen waarom één tabel is gelijk aan één klasse, geen goede implementatie zou zijn? De hele ORM principe draait hier eigenlijk om.

Als één gebruiker meerdere e-mailadressen heeft, zijn dat in een goed genormaliseerde database twee tabellen. Toch kun je dan één User-class hebben.

Voor veel-op-veel-relaties wordt de complicatie nog groter. Eén gebruiker kan meerdere adressen hebben. Maar één adres kan omgekeerd ook door meerdere gebruikers worden gebruikt. In een database is dat geen punt: je gebruikt gewoon drie tabellen. In een webapplicatie modelleer je dat echter niet vanzelfsprekend met drie classes. Het kunnen er ook meer of minder zijn.
 
Dennis Stolmeijer

Dennis Stolmeijer

23/02/2014 18:20:37
Quote Anchor link
Ward van der Put op 23/02/2014 18:00:30:
>> Zou je kunnen uitleggen waarom één tabel is gelijk aan één klasse, geen goede implementatie zou zijn? De hele ORM principe draait hier eigenlijk om.

Als één gebruiker meerdere e-mailadressen heeft, zijn dat in een goed genormaliseerde database twee tabellen. Toch kun je dan één User-class hebben.

Voor veel-op-veel-relaties wordt de complicatie nog groter. Eén gebruiker kan meerdere adressen hebben. Maar één adres kan omgekeerd ook door meerdere gebruikers worden gebruikt. In een database is dat geen punt: je gebruikt gewoon drie tabellen. In een webapplicatie modelleer je dat echter niet vanzelfsprekend met drie classes. Het kunnen er ook meer of minder zijn.


Eens, ik had het scenario van een veel-op-veel relatie niet meegenomen. Verder delen we wel gewoon dezelfde mening en daar was ik benieuwd naar.
 
Wouter J

Wouter J

23/02/2014 18:27:51
Quote Anchor link
Als 1 User meerdere emailadressen heeft dan heeft de User object een n-n relatie met het Email object.

Dennis, merk op dat je jouw denkwijze van een ORM iets moet aanpassen. Het gaat in een ORM namelijk niet om je tabel, maar om je object. Code-first zeg maar. Dus elk object heeft zijn eigen tabel, maar niet perse elke tabel hoeft een object te hebben.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/02/2014 18:33:23
Quote Anchor link
Wouter J op 23/02/2014 18:27:51:
Dus elk object heeft zijn eigen tabel, maar niet perse elke tabel hoeft een object te hebben.

Elk object een eigen databasetabel? En dus voor elk object databasetoegang?
 
Dennis Stolmeijer

Dennis Stolmeijer

23/02/2014 18:43:08
Quote Anchor link
Wouter J op 23/02/2014 18:27:51:
Als 1 User meerdere emailadressen heeft dan heeft de User object een n-n relatie met het Email object.

Dennis, merk op dat je jouw denkwijze van een ORM iets moet aanpassen. Het gaat in een ORM namelijk niet om je tabel, maar om je object. Code-first zeg maar. Dus elk object heeft zijn eigen tabel, maar niet perse elke tabel hoeft een object te hebben.


Bedoel je niet een 1:n relatie? n:n houd in dat hetzelfde een mailadres aan meerdere gebruiker gekoppeld kan zijn, minder gebruikelijk lijkt mij.

Ik deel jou beeld van een ORM implementatie, je hebt gelijk dat mijn uitleg het Code-first idee niet ondersteunde.

@ward

Deze concludering begrijp ik niet helemaal
Gewijzigd op 23/02/2014 18:44:17 door Dennis Stolmeijer
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/02/2014 19:11:58
Quote Anchor link
@Dennis Wat mij betreft, kun je gerust klassen hebben die "naast" tabellen staan. Dat hoeft niet per se een één-op-één-relatie te zijn tussen tabel en klasse.

Neem een concreet voorbeeld. Met een class NederlandsePostcode extends Postcode en een class BelgischePostcode extends Postcode heb ik drie klassen die drie typen postcodes kunnen afhandelen. Heb ik daarvoor dan drie databasetabellen nodig? Nee, niet per se. Moet ik postcodes dan opslaan in een aparte tabel? Nee, ook dat niet.
 
Wouter J

Wouter J

23/02/2014 19:27:27
Quote Anchor link
Ward, nee postcode is dan je klasse die in je tabel komt.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/02/2014 19:32:59
Quote Anchor link
Wouter J op 23/02/2014 19:27:27:
Ward, nee postcode is dan je klasse die in je tabel komt.

In welke tabel? ;-)

En hoe verhoudt die postcode zich tot objecten zoals straatnamen, huisnummers, plaatsnamen en landen?

We zijn, opnieuw, automatiseringsproblemen aan het ombuigen naar één model terwijl er meerdere geschikte modellen voor uiteenlopende problemen zijn.
 
Wouter J

Wouter J

23/02/2014 19:41:50
Quote Anchor link
Persoonlijk zou ik 2 tabellen hebben: User en Address. Die verschillende postcode klassen worden dan Value Objects.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

23/02/2014 19:57:01
Quote Anchor link
Jongens, de discussie dwaalt een beetje af. Ik ga mijn vraag nog een keer stellen en ben dan benieuwd naar jullie antwoord. We vergeten even het hele database gebeuren.

Stel we hebben een auto en een fiets. Beiden zijn voertuigen, dus het lijkt me dan zinvol om een abstracte class Voertuig te maken. Mee eens?

Nu is mijn vraag wat er in die abstracte class thuis hoort.

We kunnen stellen dat ieder voertuig kan sturen, remmen en gasgeven. Dus in de voertuig class kunnen we de methods stuurLinks, stuurRechts, rem en gas zetten. Maar... hoort daar bijv. ook een method getNummerbord in? Veel voertuigen hebben een nummerbord, maar een fiets bijvoorbeeld niet. Plaatsen we de getNummerbord method in de voertuig class en accepteren we dat het mogelijk is dat iemand van een fietsobject het nummerbord opvraagt? Of plaatsen we getNummerbord alleen in de auto class?
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.