[OOP] Classes vanuit andere classes

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

.NET developer

Functie Als ervaren .NET ontwikkelaar ontbreekt er aan passie en motivatie niks. Jij bent communicatief sterk en pakt iedere uitdaging dan ook met beide handen aan. Op projectbasis ga jij met je team of met enkele andere ontwikkelaars intern aan de slag bij diverse partners. Op basis van het project ga jij aan de slag en zijn de werkzaamheden en technieken erg divers. Jouw werkgever stelt jouw ontwikkeling hierin voorop, zo krijg je een vast vertrouwenspersoon die één keer in de maand op locatie van jouw project zal kijken hoe het gaat en of er eventuele aandachtspunten zijn. Daarnaast krijg

Bekijk vacature »

Medior Front-end Developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als Medior Front-end Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Onze klantenkring is groot en divers, dat vraagt om flexibiliteit van jou. Tegelijkertijd betekent dit dagelijks nieuwe dingen leren én dat geen werkdag hetzelfde is. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling waarbij iedereen welkom is, zowel

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functieomschrijving Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Kom werken bij dit kleine softwarebureau en werk aan de gaafste maatwerk projecten. Je komt te werken in een klein development team en werk nauw samen met elkaar, om maatwerk software te leveren en bij te dragen aan bedrijfsautomatiseringen. Je gaat werken met de Microsoft stack en technieken als .NET, C#, Entity, MVC, SQL server. In de functie krijg je veel vrijheid om zelf beslissingen te nemen en je hebt impact op de bedrijfsprocessen. Bedrijfsprofiel Dit familiebedrijf bestaat al ruim 20 jaar. Zij hebben een vast netwerk van klanten,

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Back-end Developer

Functieomschrijving Heb jij kort geleden jouw HBO ICT diploma in ontvangst mogen nemen? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Voor een gewaardeerde werkgever in regio Oosterhout zijn wij op zoek naar een back-end developer. Kennis of ervaring met C# & SQL is een must! Je bent verantwoordelijk voor de beheer en ontwikkeling van de software; Je draagt bij aan de implementatie van aanpassingen, verbeteringen en aanvullingen in de C# based applicaties; Je test de software en ontwikkelt deze door; Je houdt je bezig met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten; Je brengt de aanpassingssuggesties van klanten in kaart, om

Bekijk vacature »

Senior C# Software Ontwikkelaar te Zaandam

Bedrijfsomschrijving Deze werkgever heeft als missie om haar klanten op ICT-gebied volledig te ontzorgen. Ze zijn een ICT bedrijf met een verscheidenheid aan ICT oplossingen waaronder Cloud oplossingen en een groot deel van het werk is gericht op software realisatie. Voor de Enterprise-klanten voert het relatief kleine ontwikkelteam waar jij deel uit van kan gaan maken binnen deze organisatie te Zaandam de grootste opdrachten uit. Niet alleen websites en complexe webapplicaties maar ook mobile apps, web services en complete systeemintegraties! Je moet dan denken aan Dynamics, Sharepoint en Salesforce. Je komt hier terecht in een relatief kleine organisatie met ontzettend

Bekijk vacature »

Back-end Developer Java

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van een zelfgebouwde applicatie in Java, Spring Framework, SQL, HTML, CSS en Javascript; End-to-end beheer m.b.t. de applicatie en koppelen van applicaties binnen het landschap; Ontwikkelen van rapportages voor de interne organisatie; Ontwikkelen van aanvullende functionaliteiten m.b.t. de applicatie; Uitvoeren van testen en code reviews. Hier ga je werken Binnen deze organisatie kom je te werken op de afdeling die medische gegevens verzamelt vanuit het hele land. Denk hierbij aan vertrouwelijke persoonsgegevens. Het team verwerkt al deze data met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de zorg in heel Nederland.

Bekijk vacature »

Medior Java developer

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Wil jij werken als Senior Developer en werken aan een applicatie die duizenden marketingcampagnes automatisch aanstuurt? Dit is je kans! Kom werken voor onze opdrachtgever en in deze rol zul je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen om gezamenlijk de applicatie naar een hoger plan te tillen. Wat ga je verder doen: Optimaliseren, beheren en uitbreiden van onze applicatie; Het bouwen van aansluitingen op de systemen van partners middels API’s; Meedenken over de technische/ontwikkel-standaarden; Proactief verbeterpunten voorstellen. Bedrijfsprofiel Het is een organisatie die met een team van verschillende developers én marketeers

Bekijk vacature »

C#.NET Developer

Functieomschrijving Voor een software ontwikkelaar in de omgeving van Vught zijn we op zoek naar een gemotiveerde C# ontwikkelaar. Deel jij hun passie voor development en dan vooral in C#.NET? Dan kan dit wel eens jouw droombaan zijn! Jouw werkzaamheden zullen er ongeveer als volgt uit gaan zien Door de wensen van de klant goed te begrijpen ga jij aan de slag dit om te zetten naar passende oplossingen en werk je deze uit tot een sterk eindproduct. Je gaat je bezighouden met de ontwikkeling van webapplicaties en websites, dit doe je door middel van ASP.NET, MVC Frameworks en C#.

Bekijk vacature »

Junior Software Developer C# Verhuursector Verhuur

Samengevat: Wij ontwikkelen en leveren softwaresystemen voor de logistieke sector en de verhuursector. Ben jij geschikt als Junior Software Developer? Heb je ervaring met Delphi? Vaste baan: C# Software Developer Logistiek HBO €2.500 - €3.900 Deze werkgever is een software ontwikkelaar, gericht op software voor de logistieke sector. Deze werkgever heeft eigen producten ontwikkelen en leveren ook maatwerk. Ons bedrijf kent een boeiende en inspirerende werkomgeving met een open cultuur en mogelijkheden voor je verdere ontwikkeling. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om

Bekijk vacature »

Social Media Specialist

Social Media Specialist locatie: Rotterdam (Zuid Holland) Wij zoeken op korte termijn een nieuwe collega, een social media specialist/ adviseur sociale media (24 uur), voor ons sprankelende team Communicatie van CJG Rijnmond. Onze focus ligt op het informeren en binden van onze in- en externe klanten en stakeholders en het versterken van onze naamsbekendheid en zichtbaarheid. Dat doen we in nauwe samenwerking met elkaar. Over de functie Ons team bestaat uit 7 communicatieprofessionals met ieder een eigen expertise. Als lid van het online team ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, uitvoeren en analyseren van onze socialemediastrategie. Ook stel je campagnes

Bekijk vacature »

Senior Fullstack Developer (GOLang, TypeScript)

Bedrijfsomschrijving Our client is one of the large worldwide accounting firms. Functieomschrijving We are looking for a senior (all-round) developer (Project On Demand / Tax Technology) Uses as much as possible technology in support of the development process: Git, Jenkins, Docker, npm, skaffold, helm, etc. We are looking for a real hands-on developer; ie not a team lead or other managerial-style role; Acts with integrity both internally and externally and takes personal responsibility in this respect; Curious about the developments within their field and driven to make a difference with the team; Able to empathize with colleagues and stakeholders and

Bekijk vacature »

Full stack .NET developer Microsoft 365

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Junior PHP Developer

Functieomschrijving Junior PHP Developer gezocht! Voor een opdrachtgever in de regio Gelderland zijn wij op zoek naar een Junior PHP Developer die onderdeel gaat worden van het ontwikkelingsteam van deze organisatie. In deze functie ga jij aan de slag met het schrijven van software voor de aansturing van en het managen van windparken en bijbehorende onderdelen. Hiernaast ga jij je bezighouden met het ontwikkelen, testen en onderhouden van diverse webapplicaties. Het team waarin je komt te werken bestaat uit 3 developers, hierdoor krijg je veel verantwoordelijkheid en de kans om jezelf verder te ontwikkelen. Er wordt echter wel van je

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Roel -

Roel -

29/08/2011 16:13:43
Quote Anchor link
Hoi,

Ik ben sinds een tijdje bezig met object georiënteerd programmeren omdat het me wel aanspreekt. Ik leer op school Java en die manier van programmeren spreekt me ook wel aan.

Wat ik dus heb gedaan, ik heb een paar classes gemaakt in PHP die ongeveer op hetzelfde neerkomen als in Java.

Waar ik echter mee in de knoop raak is het volgende.
Ik heb deze classes:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
<?php
// Standaard classes
class Form
{
        private $aElements;
        
        public function setElements()
        {

                $this->aElements = func_get_args();
        }

        
        public function build()
        {

                $sForm = '<form method="post" action=""><p>';
                foreach ($this->aElements as $oElement)
                {

                        $sForm .= $oElement->build();
                }

                return $sForm.'</p></form>';
        }

        
        public function addActionListener($oHandler)
        {
                
        }
}


class Input
{
        private $bRequired;
        
        public function setRequired($bRequired)
        {

                $this->bRequired = $bRequired ? true : false;
        }
}


class Button extends Input
{
        private $sName, $sValue, $iType;
        
        public function __construct($sName, $sValue = '', $iType = 1)
        {

                $this->sName = $sName;
                $this->sValue = $sValue;
                $this->iType = $iType;
        }

        
        public function setValue($sValue)
        {

                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        public function build()
        {

                return '<input type="'.(($this->iType == 1) ? 'submit' : 'reset').'" name="'.$this->sName.'" value="'.$this->sValue.'" />';
        }
}


class Text extends Input
{
        private $sName, $sValue;
        
        public function __construct($sName, $sValue = '')
        {

                $this->sName = $sName;
                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        public function setValue($sValue)
        {

                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        public function build()
        {

                return '<input type="text" name="'.$this->sName.'" value="'.$this->sValue.'" />';
        }
}


// Classes per pagina
class KnopHandler
{
        
}


$oForm = new Form();
$oText = new Text('tekst');
$oButton = new Button('knop', 'Klik me');
$oForm->setElements($oText, $oButton);
echo $oForm->build();

?>


Ik wil zoals in Java bijvoorbeeld ook een addActionListener() functie hebben. Dan zou ik in mijn voorbeeld $oButton->addActionListener(new KnopHandler()) gebruiken. Kan iemand me helpen hoe ik dit kan realiseren?

Verder vraag ik me ook af hoe ik een object kan benaderen vanuit een ander object. Bijvoorbeeld, ik heb het object $oButton. In de class daarvan (class Button) wil ik $oText benaderen. Is dat mogelijk?

Bij voorbaat dank!
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 12:32:56
 
Nick Audenaerde

Nick Audenaerde

29/08/2011 16:24:23
Quote Anchor link
Net als in java kan je classes extenden en classes includen in een andere pagina waardoor je deze weer aanroept.
 
Roel -

Roel -

29/08/2011 16:26:21
Quote Anchor link
Dat snap ik. Maar als ik in m'n Button class $oText probeer aan te roepen krijg ik fouten.
Gewijzigd op 29/08/2011 16:31:09 door Roel -
 
Fabian M

Fabian M

29/08/2011 17:44:03
Quote Anchor link
Roel van de Water op 29/08/2011 16:26:21:
Dat snap ik. Maar als ik in m'n Button class $oText probeer aan te roepen krijg ik fouten.


omdat $oText niet bestaat.
 
Roel -

Roel -

29/08/2011 17:48:33
Quote Anchor link
Ik heb het nu met extended gedaan inderdaad. Ik wist niet dat dat bedoeld werd.
Dat new KnopHandler() is trouwens geregeld.

Het tweede probleem lukt me nog steeds niet. Ik weet totaal niet wat ik moet doen. M'n script ziet er nu zo uit trouwens:
[script]
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
<?php
// Standaard classes
class Form
{
        private $aElements;
        
        public function setElements()
        {

                $this->aElements = func_get_args();
        }

        
        public function build()
        {

                $sForm = '<form method="post" action=""><p>';
                foreach ($this->aElements as $oElement)
                {

                        $sForm .= $oElement->build();
                }

                return $sForm.'</p></form>';
        }

        
        public function getValue($oElement)
        {

                return $_POST[$oElement];
        }
}


class Input
{
        private $bRequired;
        
        public function setRequired($bRequired)
        {

                $this->bRequired = $bRequired ? true : false;
        }
}


class Button
{
        private $sName, $sValue, $iType;
        
        public function __construct($sName, $sValue = '', $iType = 1)
        {

                $this->sName = $sName;
                $this->sValue = $sValue;
                $this->iType = $iType;
        }

        
        public function setValue($sValue)
        {

                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        public function build()
        {

                return '<input type="'.(($this->iType == 1) ? 'submit' : 'reset').'" name="'.$this->sName.'" value="'.$this->sValue.'" />';
        }

        
        public function addActionListener($oHandler)
        {

                if (isset($_POST[$this->sName])) {
                        new
$oHandler;
                        $oHandler->Main();
                }
        }
}


class Text extends Input
{
        private $sName, $sValue;
        
        public function __construct($sName, $sValue = '')
        {

                $this->sName = $sName;
                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        public function setValue($sValue)
        {

                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        public function build()
        {

                return '<input type="text" name="'.$this->sName.'" value="'.$this->sValue.'" />';
        }

        
        public static function getValue()
        {

                return 'test';// $_POST[$this->sName];
        }
}


// Classes per pagina
class KH extends Form
{
        public function Main()
        {

                echo $this->getValue('tekst');
        }
}


$oForm = new Form();
$oText = new Text('tekst');
$oButton = new Button('knop', 'Klik me');
$oButton->addActionListener(new KH());
$oForm->setElements($oText, $oButton);
echo $oForm->build();[/script]
 
Niels K

Niels K

29/08/2011 19:56:28
Quote Anchor link
Wat is precies je tweede probleem?
 
Roel -

Roel -

29/08/2011 21:42:47
Quote Anchor link
Dat vraag ik mezelf ook af na die post eerlijk gezegd.
Het ging volgens mij niet zoals ik het in de eerste instantie wou, hoewel me dit toch de beste oplossing leek...

Excuus :P
 
Write Down

Write Down

29/08/2011 23:51:58
Quote Anchor link
Sorry dat ik alsnog reageer, maar is het nu opgelost of niet?
 
Roel -

Roel -

30/08/2011 12:40:06
Quote Anchor link
Jep.
 
Roel -

Roel -

04/09/2011 17:23:59
Quote Anchor link
Ik raak er toch nog niet helemaal aan uit.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
<?php
/* Standard classes */

// Form class

class Form
{
        private $aElements;
        
        // After all elements are created, add them to the form
        public function setElements()
        {

                $this->aElements = func_get_args();
        }

        
        // Build the form
        public function build()
        {

                $sForm = '<form method="post" action=""><p>';
                foreach ($this->aElements as $oElement)
                {

                        $sForm .= $oElement->build();
                }

                return $sForm.'</p></form>';
        }

        
        // Get the value of an object
        public function getValue($oElement)
        {

                return $this->aElements[$oElement]->getValue();
        }

        
        // Set the value of an object
        public function setValue($oElement, $sValue)
        {

                $this->aElements[$oElement]->setValue($sValue);
        }
}


// Input class, used for form elements
class Input extends Form
{
        // Get the name of a form element
        public function getName()
        {

                return $this->sName;
        }
}


class Button extends Input
{
        private $sName, $sValue, $iType;
        
        // Set the name, value and type for a button
        public function __construct($sName, $sValue = '', $iType = 1)
        {

                $this->sName = $sName;
                $this->sValue = $sValue;
                $this->iType = $iType;
        }

        
        // Set the value of the button
        public function setValue($sValue)
        {

                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        // Return the HTML button
        public function build()
        {

                return '<input type="'.(($this->iType == 1) ? 'submit' : 'reset').'" name="'.$this->sName.'" value="'.$this->sValue.'" />';
        }

        
        // Add an ActionListener which is called when the button is clicked
        public function addActionListener($oHandler)
        {

                if (isset($_POST[$this->sName])) {
                        new
$oHandler;
                        $oHandler->Main();
                }
        }
}


class Text extends Input
{
        private $sName, $sValue;
        
        // Set the name and value for the textfield
        public function __construct($sName, $sValue = '')
        {

                $this->sName = $sName;
                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        // Set the value of the textfield
        public function setValue($sValue)
        {

                $this->sValue = $sValue;
        }

        
        // Get the value of the textfield
        public function getValue()
        {

                return $_POST[$this->sName];
        }

        
        // Return the HTML textfield
        public function build()
        {

                return '<input type="text" name="'.$this->sName.'" value="'.$this->sValue.'" />';
        }
}


/* Classes per page */
class KH extends Form
{
        // Main() is called when the button is clicked
        public function Main()
        {

                $this->setValue('text', 'Text in a textfield');
        }
}


$oForm = new Form();
$oText = new Text('text');
$oButton = new Button('button', 'Click me');
$oForm->setElements($oText, $oButton);
$oButton->addActionListener(new KH());
echo $oForm->build();
?>


Wat ik probeer, is vanuit m'n KH() (knophandler) de value te veranderen van het tekstvak. Alleen krijg ik telkens een fatal error:
Fatal error: Call to a member function setValue() on a non-object in /usr/home/deb17902/domains/globallife.nl/public_html/form.class.php on line 35

Het script is hier te vinden: klik

Weet iemand wat te doen om het werkend te krijgen?
Thx!
Gewijzigd op 04/09/2011 17:24:48 door Roel -
 
Wouter J

Wouter J

04/09/2011 17:52:32
Quote Anchor link
Wat is de code waar je de method setValue aanroept?

De error zegt namelijk dat de var waarin je die method koppelt geen object is. Alsof je zoiets hebt gedaan bijv. :
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$user
= 'Roel';
$user->setValue(); // Ahh, $user is een string geen object!
?>
Gewijzigd op 04/09/2011 17:52:59 door Wouter J
 
Roel -

Roel -

04/09/2011 17:55:32
Quote Anchor link
Dat is op regel 119. Ik snap inderdaad dat het daarom gaat.
Maar hoe fix ik dit? Bij het argument van de functie setValue ervoor zorgen dat ie het argument als een object ziet?
 
Roel -

Roel -

05/09/2011 19:20:20
Quote Anchor link
Bump.
 
Pim -

Pim -

05/09/2011 20:41:03
Quote Anchor link
Je doet het verkeerd.
De knophandler hoort Form niet uit te breiden, maar een form als property te dragen, zodat je erin $this->_form->setValue() kan doen.

Toevoeging op 05/09/2011 20:43:14:

Verder is het gebruiken listeners door requests heen (dus bijv. luisteren naar het submitten van een form) in PHP een stuk lastiger dan in Java, omdat daar de objecten blijven bestaan en je ze in PHP steeds moet herbouwen. Het is lastiger, niet onmogelijk, hoewel ik het niet echt op deze manier ben tegengekomen.
 
Roel -

Roel -

05/09/2011 21:12:44
Quote Anchor link
Ja het is ook een uitdaging om dit zo te maken.
Weet je ook hoe ik een form als property meegeef?

Ik zou namelijk totaal niet weten hoe ik dit moet doen.
 
Roel -

Roel -

06/09/2011 21:15:30
Quote Anchor link
Bump.
 
Wouter J

Wouter J

06/09/2011 21:48:07
Quote Anchor link
Waarom bump je elke dag? We zijn hier gewoon vrijwillig en als de persoon die hier van af weet even niet online is is dit niet erg.

Je kan een propertie maken van User door deze mee te geven in een methode. Voorbeeld:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
<?php
class User
{
  private $name;

  public function __construct( $name )
  {

    $this->name = (string) $name;
  }


  public function getName()
  {

    return $this->name;
  }
}

class Post
{
  protected $author;
  // veel code voor de post
  public function setAuthor( User $author )
  {

    $this->user = $author;
  }

  public function getAuthor()
  {

    return $this->user->getName();
  }
}


// Maak een nieuw User object
$user = new User('Roel');
// Maak een nieuw Post object
$bericht = new Post();
// Set de author door de User object mee te geven
$bericht->setAuthor($user);
// ... heel veel code ...
echo $bericht->getAuthor();
?>

Hierbij heb ik User als een propertie meegegeven aan $bericht. Deze heb ik in de propertie $author gezet. Vervolgens kan ik dit gewoon gebruiken als een class en kan ik $this->autor->getName() doen als ik de naam van User wil weten.
 
Roel -

Roel -

06/09/2011 23:41:18
Quote Anchor link
Kijk, daar heb ik wat aan.
Thx!
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

06/09/2011 23:49:55
Quote Anchor link
@Wouter: is dat eigenlijk de "normale" manier om een compleet User object mee te geven aan de setAuthor() functie? Je hebt toch alleen maar een naam nodig?

Is zoiets als dit niet logischer?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
$user = new User('Roel');
$author = $user->getName();
$post = new Post($author);
echo $post->getAuthor();  
 
Wouter J

Wouter J

07/09/2011 07:59:27
Quote Anchor link
@Ozzie, ik ben niet heel goed in het OOP denken dus het kan totaal verkeerd zijn wat ik nu ga zeggen. Maar ik vind wat ik heb gedaan handiger. Stel dat je later ook nog een avatar wil van die author, of een stukje biografie van die author. Dan moet je al je code weer aanpassen. I.p.v. daarvan stop je gewoon de hele user object in de post, zo kunnen we via het post object zelf bepalen wat we willen en wat niet.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

07/09/2011 12:36:51
Quote Anchor link
@Wouter, ik weet ook niet wat in dit geval "goed" is.

Hoe kijken andere leden hier tegenaan? Vooral de mensen die vaker met OOP werken?
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.