[OOP] Gastenboek

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Junior/medior PHP developer Onderwijssector

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een developer die, veelal fullstack, mee gaat werken aan de ontwikkeling van de producten en zo helpt aan de uitvoering van hun ontwikkelprojecten. Je komt te werken binnen hun development team bestaande uit 6 ontwikkelaars. Ze staan zowel open voor meer junior als medior/senior developers. Je kunt snel veel verantwoordelijkheid krijgen en doorgroeien binnen het bedrijf. Bovendien ben je betrokken bij het bepalen van de product roadmap en de inbreng van (nieuwe) technologieën. De applicaties waaraan je werk worden gebruikt op onderwijsinstellingen door heel Nederland. De tech-stack bestaat voornamelijk uit Laravel (PHP), Vue.js

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en zou jij graag bij een platte maar informele organisatie werken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Gouda zijn wij op zoek naar versterking op de afdeling Software Development! Als Fullstack react.js developer wordt je bij dit bedrijf onderdeel van de volledige ontwikkeling van requirement tot oplevering! Onderdelen van jouw functie: Jouw focus ligt op de front end en alles wat daarbij komt kijken. Je gaat ontwerpen, ontwikkelen, testen en valideren. Je zult voornamelijk werken met React.js en Typescript. Maar ook Javascript, HTML en CSS komen aanbod. Daarnaast zal je ook

Bekijk vacature »

Cymer Patch Server Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Veldhoven Vacature ID: 12919 Introductie This new patch server will be built on Python and Django ReST and GraphQL services with a React frontend, it will consist of several microservices and run on a Kubernetes cluster. It will be supported by several middleware applications such as ElasticSearch, Redis, RabbitMQ, Oracle and Artifactory. Functieomschrijving The Patch Admin team always aim to deliver software at a high quality, we avoid sacrifices here to maintain our velocity. Practically this means that we practice test driven development and perform end-to-end automated testing on our software. This means

Bekijk vacature »

Medior/Senior Software Developers gezocht in de Ra

Functie Op dit moment staan er posities open voor de volgende functies: Front-end, Back-End & Fullstack software developer. Als Front-End software developer werk je met JavaScript en de bijbehorende technologieën zoals TypeScript, Angular, React, Vue en Svelte. Als Back-End software developer ben je bezig in NodeJS en doe je dit met behulp van AWS, NoSQL, REST en GraphQL. Je krijgt leuke en uitdagende opdrachten met een gemiddelde duur van anderhalf jaar. Hier werk je in een team met andere IT’ers aan het ontwikkelen en verbeteren van software. Je wordt begeleid door een accountmanager die fungeert als jouw aanspreekpunt. Het team

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als .NET developer werk jij samen in een multidisciplinair ontwikkel team met 1-2 Senior .NET developers, twee front-end developers, Data Scientists en één UX designer. Als team werken jullie aan het ontwikkelen van een Cloud based applicatie en aan het stabieler maken van deze applicatie. Ook unit testing gaat erg belangrijk worden in jouw nieuwe functie. Samen met de Senior .NET ontwikkelaar wordt jij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de API. Jullie werken met veel data en incidenteel komen er ook data vraagstukken en zullen er wat queries gedraaid moeten worden. Dit betekend dat jij veel gaat werken met

Bekijk vacature »

Sportieve Junior C#.NET developer gezocht!

Bedrijfsomschrijving Wil jij werken aan webapplicaties bij de marktleider binnen de branche? Voor een klant in de buurt van Oosterhout ben ik op zoek naar een Fullstack .NET developer. Dit bedrijf bestaat bijna 10 jaar en is inmiddels uitgegroeid tot marktleider in Nederland en heeft tevens kantoren in meerdere landen in Europa. Dit bedrijf bouwt webapplicaties waarbij internationaal enkele honderdduizenden deelnemers, soms tegelijk, een beroep doen op de realtime data uit deze applicaties. Dit brengt erg veel technische uitdaging met zich mee. Ze ontwikkelen nieuwe applicaties maar ook bestaande applicaties worden uitgebreid en verbeterd. Hier kan jij een onderdeel van

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Senior Organisatieontwikkelaar

Als Organisatieontwikkelaar zorg je ervoor dat we in het magazijn van Coolblue altijd vooruit voetballen op het gebied Medewerker en Organisatie Ontwikkeling. Zo draag je bij aan een toekomstbestendig magazijn waar we klanten én medewerkers elke dag blijven verwonderen. Wat doe je als Senior Organisatieontwikkelaar bij Coolblue? Als Organisatieontwikkelaar werk je voor het magazijn van Coolblue. Je krijgt er energie van om continue te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie. Dat doe je samen met 17 collega's in het HR-team, ieder met een eigen specialisme. Je werkt graag zelfstandig en je weet snel je weg te vinden als verandermanager. Ook ben

Bekijk vacature »

Team Lead Java Developer

Functie Wat ga je doen als Java developer? Als Team Lead Java Developer draag een grote verantwoordelijk je stuurt ontwikkelaars aan en staat dagelijks in contact met jou ICT Manager. De team Bestaat uit front-end en backend systemen. Je ben in staat op hoog niveau de technische vak te bepalen en ook te bewaren. Je dag zie er als volgt uit, ontwikkelen van nieuwe en bestaande applicaties, het uitvoeren van processen en analyses en het beschrijven van functioneel ontwerpen. Ook zal samen met jouw Tester applicaties gaan testen door middel van peer reviews en het leveren van support aan gebruikers

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Medior C# Developer

Samen met het development team zorg je ervoor dat alle systemen achter de schermen vlekkeloos werken. Wat doe je als Medior C# Developer bij Coolblue? Als C# developer doe je regelmatig mee aan brainstormsessies over user experience, data en task flow met de UX Designer, Product Owner en Data Scientist in je team. Daarnaast schrijf je op zichzelf staande, consistente en testbare code die goed onderhoudbaar en toekomstbestendig is. Ook C# Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen Werken met verschillende soorten data-opslag, zoals Oracle of AWS. Problemen oplossen

Bekijk vacature »

Applicatieontwikkelaar ABAP

Bedrijfsomschrijving Functieomschrijving De kandidaat zal worden ingezet binnen een van de DevOps teams binnen SCI (Service Centrum Inburgering) voor het ontwerpen en bouwen in SAP ABAP van de binnen SCI gebruikte informatiesystemen. Voornaamste voorkomende werkzaamheden zijn het aanpassen van en bouwen van nieuwe programmatuur in ABAP (Objects), waarbij ook gebruikt wordt gemaakt van DDD (Domain Driven Design) en het opstellen/aanpassen van Functionele/Technische ontwerpen. Daarnaast moeten ook formulieren met SAP Smartforms worden aangepast. Verder speelt de overgang naar SAP4Hana en SAP CPI. Vanwege het veelvuldig gebruik van SAP PO is kennis hiervan een pré. Achtergrond opdracht Momenteel werken meerdere DevOps teams

Bekijk vacature »

Front-end Developer vue.js node.js SaaS

Dit ga je doen Het ontwikkelen van nieuwe features die bijdragen aan de groei van de klanten van de organisatie; Je denkt mee over nieuwe innovaties, features en verbeteringen in de applicatiearchitectuur; Je draagt bij aan de continue ontwikkeling van jouw team doordat je elke dag streeft naar het verbeteren van jouw eigen prestaties; Je neemt actief deel aan Scrum meetings en de Frontend Guild. Hier ga je werken Voor een snel groeiend bedrijf de regio Nieuw Vennep zijn wij opzoek naar een ervaren Front-end Developer. De organisatie is actief in de e-commercebranche en ontzorgt haar klanten middels een SaaS-platform.

Bekijk vacature »

Software developer

Werkzaamheden voor jou als software developer Voor een goede relatie in de regio Zwolle (meerdere locaties) zoeken wij een software developer die betrokken is bij de ontwikkelcyclus en verantwoordelijk is voor het testen en keuren van nieuwe en geoptimaliseerde software. In deze functie ben je in de implementatiefase de persoon die risico's beoordeelt en intern oplossingen aanbrengt om risico's te verkleinen. Binnen het ontwikkelteam van de software ben je een belangrijke schakel waar je intensief meewerkt met scrum. Het voorkomen van bugs in de programma's en het bevorderen van gebruiksvriendelijkheid voor eindklanten zijn voor jou een uitdaging en geeft voldoening

Bekijk vacature »

Back-end Developer Java

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van een zelfgebouwde applicatie in Java, Spring Framework, SQL, HTML, CSS en Javascript; End-to-end beheer m.b.t. de applicatie en koppelen van applicaties binnen het landschap; Ontwikkelen van rapportages voor de interne organisatie; Ontwikkelen van aanvullende functionaliteiten m.b.t. de applicatie; Uitvoeren van testen en code reviews. Hier ga je werken Binnen deze organisatie kom je te werken op de afdeling die medische gegevens verzamelt vanuit het hele land. Denk hierbij aan vertrouwelijke persoonsgegevens. Het team verwerkt al deze data met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de zorg in heel Nederland.

Bekijk vacature »
Roel -

Roel -

08/01/2012 17:50:29
Quote Anchor link
Hoi hoi,

Ik ben momenteel bezig met OOP maar ik blijf nog steeds ouderwets programmeren, omdat ik gewoon nog niet precies weet hoe ik OOP moet werken. Ik doe daarom veel oefeningen en nu ben ik een gastenboek aan het maken.

Ik doe dit dus op de OOP manier, en tevens gebruik ik MySQLi OOP.
Waar ik nu echter mee vastloop, is het ophalen van reacties.

Dit is m'n code:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
<?php
class Gastenboek {

        $mysqli = new mysqli('localhost', 'root', '', 'gastenboek');
        
        public function getReacties() {
                $query = "SELECT naam, reactie FROM gastenboek ORDER BY datum DESC";
                $sql = $mysqli->query($query);
                if ($sql) {
                        
                }
        }


        public function plaatsReactie(Reactie $reactie) {
                $query = "INSERT INTO gastenboek (naam, reactie, ipadres, datum) VALUES ('".$mysqli->real_escape_string($reactie->getNaam())."', '".$mysqli->real_escape_string($reactie->getReactie())."', '".$mysqli->real_escape_string($reactie->getIP())."', NOW())";
                $sql = $mysql->query($query);
                if (!$sql) {
                        throw new Exception('De reactie kon niet toegevoegd worden!');
                }
        }
}


class Reactie {
        private $_naam, $_reactie, $_ip;
        
        public function __construct($naam, $reactie, $ip) {
                $this->_naam = $naam;
                $this->_reactie = $reactie;
                $this->_ip = $ip;
        }

        
        public function getNaam() {
                return $this->_naam;
        }

        
        public function getReactie() {
                return $this->_reactie;
        }

        
        public function getIP() {
                return $this->_ip;
        }
}

?>


Wat ik nu eigenlijk zou willen, is dat ik het volgende kan gebruiken om reacties te tonen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
$gastenboek
= new Gastenboek();
while ($reactie = $gastenboek->getReacties()) {
        echo 'Naam: '.$reactie->getNaam().'<br />';
        echo 'Reactie: '.$reactie->getReactie().'<br /><br />';
}

?>


Ik heb alleen totaal geen idee hoe ik dit zou moeten oplossen. De 'Reactie' class gebruik ik voor het aanmaken van een reactie. Althans, dat was de bedoeling, maar nu schiet me net te binnen dat ik die ook zou kunnen gebruiken om reacties te tonen.

Of de code verder werkt weet ik niet, ik heb hem namelijk nog niet getest.
Ik hoop dat iemand me kan helpen!
 
PHP hulp

PHP hulp

24/04/2024 08:29:38
 
Wouter J

Wouter J

08/01/2012 17:57:08
Quote Anchor link
Je hebt bij een gastenboek te maken met meerdere objecten. Je hebt een Gastenboek, dat is al je eerste object. Dit gastenboek heeft een aantal of 1 eigenschap(pen) (properties). De eigenschap is een reactie. Dus dan heb je object 2, de reactie. Een reactie heeft als eigenschappen de User en de Content. Dat zijn dus properties, en eigenschappen, van Reactie. De User zou zelf ook nog een object kunnen zijn, maar zo ver gaan we niet.

Nu gaan we kijken, welk object moet de reactie ophalen. Moet de reactie zichzelf ophalen? Of moet het gastenboek de reactie ophalen? Of heb je een aparte class nodig om de reacties op te halen?
Gewijzigd op 08/01/2012 17:57:36 door Wouter J
 
Roel -

Roel -

08/01/2012 18:01:22
Quote Anchor link
Ik heb zelf ook al gedacht om een class aan te maken die bijvoorbeeld heet 'Reactiesgrabber', maar om hier nou een speciale class voor aan te maken lijkt me ook weer onnodig.

Maar van de andere kant, als ik die koppel aan het gastenboek ( $gastenboek->setGrabber(new Reactiegrabber()) ) zou het ook prima kunnen.

Of denk ik nu verkeerd?
 
Wouter J

Wouter J

08/01/2012 18:06:26
Quote Anchor link
Je denkt al iets te moeilijk. Overigens Reactiesgrabber, zoiets heet een Datamapper en dat is in dit geval nog veel te moeilijk.

We hebben het main object Gastenboek. Dit omvat alles. Een gastenboek heeft reacties als eigenschap en propertie. Doormiddel van methods kun je properties wijzigen. Een gastenboek kan dus reacties ophalen, toevoegen, verwijderen, bewerken, enz.

Ik schrijf het liefst altijd voordat ik begin alles uit zonder code te schrijven. Zo heb je een beeld van hoe de objecten zijn, wat ze inhouden, enz:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
ClassName
  - eigenschap
  + methode()
  + andereMethode( $var )

Hierbij is - en + de visibility, public private en protected. Probeer eens zo'n diagram te maken voor een Gastenboek waarbij je in je achterhoofd houdt dat Gastenboek reacties als eigenschap heeft en deze kan bewerken.
Gewijzigd op 08/01/2012 18:08:46 door Wouter J
 
Roel -

Roel -

08/01/2012 18:26:49
Quote Anchor link
Ik heb het met Visual Paradigm gemaakt (een tool van school).
Erg bekend met het programma ben ik nog niet, maar dat geeft niet.
Afbeelding

Ik heb het MySQLi gedeelte er voor nu maar even uit gehaald, want dat snap ik nog niet helemaal. Als ik dit plaatje implementeer kom ik hierop uit en dit werkt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
<?php
class Gastenboek {

        private $_reacties = array();
        
        public function getReacties() {
                return $this->_reacties;
        }


        public function plaatsReactie(Reactie $reactie) {
                $this->_reacties[] = $reactie;
        }
}


class Reactie {
        private $_naam, $_reactie, $_ip;
        
        public function __construct($naam, $reactie, $ip = '') {
                $this->_naam = $naam;
                $this->_reactie = $reactie;
                $this->_ip = $ip;
        }

        
        public function getNaam() {
                return $this->_naam;
        }

        
        public function getReactie() {
                return $this->_reactie;
        }
}


$gastenboek = new Gastenboek();
$gastenboek->plaatsReactie(new Reactie('Roel', 'Voorbeeld'));
foreach ($gastenboek->getReacties() as $reactie) {
        echo 'Naam: '.$reactie->getNaam().'<br />';
        echo 'Reactie: '.$reactie->getReactie();
}

?>


Nu mezelf maar aan een database wagen... :)
 
Wouter J

Wouter J

08/01/2012 18:33:14
Quote Anchor link
Kijk dat ziet er heel goed uit! De OO gedachte is er zo te zien wel. Mag ik vragen waarom je met MySQLi werkt? Je kan -vind ik- veel beter met PDO werken in OO.

Verder moet je per bericht een update naar de db doen er een bericht bij plaatsen en in de constructor van Gastenboek moet je alle berichten ophalen uit de db en plaatsen in $_reacties. Hierdoor heb je alle berichten al.
 
Roel -

Roel -

08/01/2012 18:59:55
Quote Anchor link
Bedankt voor de tips. Ik heb geprobeerd het via PDO te doen en dit lukt denk ik niet helemaal goed. M'n database is nu opgezet maar ik heb 'ip' weggehaald (ook uit de code).

Ik probeer een error af te vangen, maar dit lukt geloof ik niet helemaal. Ook wordt er geen record ingevoegd, dus het gaat fout, maar ik krijg geen exception.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
<?php
class Gastenboek {

        private $_db, $_reacties = array();
        
        public function __construct(PDO $connectie) {
                $this->_db = $connectie;
        }

        
        public function getReacties() {
                return $this->_reacties;
        }


        public function plaatsReactie(Reactie $reactie) {
                $query = "INSERT INTO gastenboek (naam, reactie, ip) VALUES (:naam, :reactie)";
                $statement = $this->_db->prepare($query);
                $statement->bindParam(':naam', $reactie->getNaam(), PDO::PARAM_STR);
                $statement->bindParam(':reactie', $reactie->getReactie(), PDO::PARAM_STR);
                $statement->execute();
        }
}


class Reactie {
        private $_naam, $_reactie;
        
        public function __construct($naam, $reactie) {
                $this->_naam = $naam;
                $this->_reactie = $reactie;
        }

        
        public function getNaam() {
                return $this->_naam;
        }

        
        public function getReactie() {
                return $this->_reactie;
        }
}


try {
        $database = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=gastenboek', 'root', '');

        $gastenboek = new Gastenboek($database);
        $gastenboek->plaatsReactie(new Reactie('Roel', 'Voorbeeld'));
}
catch (PDOException $e) {
        echo 'Fout: '.$e->getMessage();
}

foreach ($gastenboek->getReacties() as $reactie) {
        echo 'Naam: '.$reactie->getNaam().'<br />';
        echo 'Reactie: '.$reactie->getReactie();
}

?>
 
Wouter J

Wouter J

08/01/2012 19:47:45
Quote Anchor link
Plaats gewoon alles in de try en vang de fouten op.

Tevens moet je met PDO setAttribute() gebruiken om met exceptions te werken (wat wel is aan te raden):
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php

try
{
  $db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=naam', 'user', 'pass');
  $db->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);

  $guestbook = new Gastenboek( $db );
}

catch( Exception $e )
{

  if( $e instanceof PDOException )
  {

    echo 'Error with DB: '.$e->getMessage();
  }

  else
  {
    echo 'Error: '.$e->getMessage();
  }
}

?>


In je query hebt je nog ip vergeten weg te halen. En je slaat nergens de gegevens op in $_reacties. Dit is hoe ik het zou doen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
<?php

class Guestbook
{
  protected $reactions = array();
  protected $_db;

  public function __construct( PDO $db )
  {

    $this->_db = $db;

    // De select query
    $sQuery = "SELECT user, content FROM guestbook";
    $stmt = $this->_db->prepare($sQuery);
    $stmt->execute();

    while( $row = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC) )
    {

      $this->reactions = new Reaction( $row['user'], $row['content'] );
    }
  }


  public function addReaction( Reaction $reaction )
  {

    $iQuery = "INSERT INTO guestbook ( user, content ) VALUES ( :name, :content )";
    $stmt = $this->_db->prepare($iQuery);
    $stmt->execute(Array(
      ':name', $reaction->getName(),
      ':content', $reaction->getContent()
    ));

    $this->reactions = $reaction;
  }


  public function getReactions()
  {

    return $this->reactions;
  }
}


class Reaction
{
  protected $user;
  protected $content;

  public function __construct( $user, $content )
  {

    $this->user = (string) $user;
    $this->content = (string) $content;
  }


  public function getName()
  {

    return $this->user;
  }

  public function getContent()
  {

    return $this->content;
  }
}

?>
 
Roel -

Roel -

08/01/2012 20:48:02
Quote Anchor link
Bedankt, hier kan ik veel van leren!
Waarom gebruik je overigens type cast? Ik snap nog steeds niet wanneer dat handig is in PHP, aangezien ze geen onderscheid maken tussen datatypes.
 
Synaps Framework

Synaps Framework

08/01/2012 20:54:05
Quote Anchor link
1 vraag: Waarom het database object parsen via de constructor en opslaan in een property? Sinds wanneer is het database object onderdeel van een gastenboek?
 
Wouter J

Wouter J

08/01/2012 21:10:24
Quote Anchor link
@Synaps, het db object is geen onderdeel van Gastenboek (vandaar dat ik _db gebruikte, dat gebruik ik voor properties die niet horen via OO maar nodig zijn voor de code). Hoe wil je het anders doen, via een global var? Of telkens de verbinding opnieuw aanmaken? Dit is de manier die ik altijd heb aangeleerd.

Roel van de Water:
Waarom gebruik je overigens type cast? Ik snap nog steeds niet wanneer dat handig is in PHP, aangezien ze geen onderscheid maken tussen datatypes.

Omdat ik vanuit C# gewent ben om altijd types mee te geven aan variabelen. En ik wil zeker zijn dat het geen er in de properties zit ook echt is wat ik wil dat erin zit.

Ik ben vergeten weer te geven hoe je die classes nou gebruikt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
<?php
try
{
  $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=tabelnaam', 'user', 'pass');
  $pdo->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);

  $guestbook = new Guestbook($pdo);

  foreach( $guestbook->getReactions() as $reaction )
  {

    echo '<h4>'.$reaction->getName().'</h4><p>'.$reaction->getContent().'</p>';
  }


  if( reactie_toevoegen )
  {

    $guestbook->addReaction( new Reaction( $_POST['name'], $_POST['content'] ) );
  }
}

catch(Exception $e)
{

  // Doe wat leuks.
}[/code]
Gewijzigd op 08/01/2012 21:10:46 door Wouter J
 
Synaps Framework

Synaps Framework

08/01/2012 21:49:40
Quote Anchor link
@Wouter, als je voor de gein het gasteboek object var_dumpt, zul je dus zien dat ook het gehele db object word gedumpt.

Een hele rotzooi.

Wat soms ook gedaan word is, wanneer je een functie aanroept welke de database nodig heeft, de database object word opgehaald via singleton.

Dit resulteert is schonere objecten. Daarnaast kun je geen resources serializen. Mocht je dit object dus wel willen serializen, dan moet je daarvoor weer een fix voor in bouwen.
 
Jelmer -

Jelmer -

08/01/2012 23:40:25
Quote Anchor link
Synaps Framework op 08/01/2012 20:54:05:
1 vraag: Waarom het database object parsen via de constructor en opslaan in een property? Sinds wanneer is het database object onderdeel van een gastenboek?

Dit gastenboek is onlosmakelijk gekoppeld met die database-verbinding. Netter zou zijn om het opslaan van de berichten weer in een ander object af te handelen, maar je moet ergens stoppen met abstraheren :) (In zo'n geval zou je een Reactie-object hebben dat een reactie beschrijft, een Gastenboek-object dat de regels van een gastenboek beschrijft, en een Reactie-store dat de reacties voor het gastenboek opslaat op een of andere manier. Dan kan je de methode van opslaan veranderen zonder je Reactie- of Gastenboek-class te veranderen. Je hoeft alleen maar een andere store mee te geven.)

Quote:
Mocht je dit object dus wel willen serializen, dan moet je daarvoor weer een fix voor in bouwen.

En dat heb je dan ook meteen goed afgevangen. Met een magic method zorg je er dan voor dat je alleen de array met reacties serialized. Hoe je dan weer een werkend en verbonden gastenboek terugkrijgt wanneer je het unserialized, ik vraag me af of je dat moet willen. Grote kans dat dingen out-of-sync raken als je dit soort dingen gaat doen.

Quote:
Wat soms ook gedaan word is, wanneer je een functie aanroept welke de database nodig heeft, de database object word opgehaald via singleton.

Singletons zorgen juist voor nog hardere koppelingen. Twee gastenboeken naast elkaar op verschillende databases kan je dan niet. Of heel ranzig. Singletons zou ik juist ten alle tijden proberen te vermijden. Die zijn net zo erg als globale variabelen. Wat zeg ik, het zijn globale variabelen, maar dan met een klein beetje meer controle vanuit de singelton zelf. Niet vanuit de gebruikende class, dat is het hele probleem. Geen idee welke andere class m'n singleton object zit aan te passen terwijl ik het gebruik. Brr. Leuk voorbeeld: een singelton database-verbinding en transacties.
 
Synaps Framework

Synaps Framework

09/01/2012 09:27:58
Quote Anchor link
Jelmer rrrr op 08/01/2012 23:40:25:
Synaps Framework op 08/01/2012 20:54:05:
1 vraag: Waarom het database object parsen via de constructor en opslaan in een property? Sinds wanneer is het database object onderdeel van een gastenboek?

Dit gastenboek is onlosmakelijk gekoppeld met die database-verbinding. Netter zou zijn om het opslaan van de berichten weer in een ander object af te handelen, maar je moet ergens stoppen met abstraheren :) (In zo'n geval zou je een Reactie-object hebben dat een reactie beschrijft, een Gastenboek-object dat de regels van een gastenboek beschrijft, en een Reactie-store dat de reacties voor het gastenboek opslaat op een of andere manier. Dan kan je de methode van opslaan veranderen zonder je Reactie- of Gastenboek-class te veranderen. Je hoeft alleen maar een andere store mee te geven.)

Quote:
Mocht je dit object dus wel willen serializen, dan moet je daarvoor weer een fix voor in bouwen.

En dat heb je dan ook meteen goed afgevangen. Met een magic method zorg je er dan voor dat je alleen de array met reacties serialized. Hoe je dan weer een werkend en verbonden gastenboek terugkrijgt wanneer je het unserialized, ik vraag me af of je dat moet willen. Grote kans dat dingen out-of-sync raken als je dit soort dingen gaat doen.

Quote:
Wat soms ook gedaan word is, wanneer je een functie aanroept welke de database nodig heeft, de database object word opgehaald via singleton.

Singletons zorgen juist voor nog hardere koppelingen. Twee gastenboeken naast elkaar op verschillende databases kan je dan niet. Of heel ranzig. Singletons zou ik juist ten alle tijden proberen te vermijden. Die zijn net zo erg als globale variabelen. Wat zeg ik, het zijn globale variabelen, maar dan met een klein beetje meer controle vanuit de singelton zelf. Niet vanuit de gebruikende class, dat is het hele probleem. Geen idee welke andere class m'n singleton object zit aan te passen terwijl ik het gebruik. Brr. Leuk voorbeeld: een singelton database-verbinding en transacties.


Singleton is zeker niet de oplossing. Wellicht kan de TS eens kijken naar de DI van Symfony? Vind het storen van een geheel DB object in je property echter een no-go.

Neemt niet weg dat TS hier geheel anders over denkt, het is puur mijn mening. Doe er dus mee wat je wilt ;).

Toevoeging op 09/01/2012 10:03:54:

Roel van de Water op 08/01/2012 17:50:29:
Wat ik nu eigenlijk zou willen, is dat ik het volgende kan gebruiken om reacties te tonen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
$gastenboek
= new Gastenboek();
while ($reactie = $gastenboek->getReacties()) {
        echo 'Naam: '.$reactie->getNaam().'<br />';
        echo 'Reactie: '.$reactie->getReactie().'<br /><br />';
}

?>


Daarnaast, mocht je dit graag willen, dan zou je eens kunnen kijken naar ArrayObject of Iterator.

Gr.
Gewijzigd op 09/01/2012 10:06:30 door Synaps Framework
 
Gerhard l

gerhard l

22/02/2012 14:44:39
Quote Anchor link
Ik ben de laatste tijd ook een beetje aan het oefenen met OOP, ik heb de code bekeken, en het meeste spreekt wel voor zich, alleen wou ik hier graag wat meer uitleg over:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php
$_POST
['name'] = 'Bob';
$_POST['content'] = 'Hallo!';

// Er wordt een reactie toegevoegd:
if( reactie_toevoegen )
  {

    //Stuur je hier nou een Class Reaction mee, zodat je de get title en content
    //kan gebruiken?

    $guestbook->addReaction( new Reaction( $_POST['name'], $_POST['content'] ) );
  }

?>


Hier wordt het bericht afgehandeld

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
<?php
// Je geeft hier class reaction dus mee
  public function addReaction( Reaction $reaction )
  {

    //query
        $iQuery = "INSERT INTO guestbook ( user, content ) VALUES ( :name, :content )";
       //prepare
    $stmt = $this->_db->prepare($iQuery);
    //execute
        $stmt->execute(Array(    
        //Deze kan je dus ophalen omdat je de class hebt meegegeven gok ik
              ':name', $reaction->getName(),
              ':content', $reaction->getContent()
        ));

    //En dan vraag ik me af wat hier nog gebeurt, zet je hier nou de extra
    //waardes (Bob, Hallo!) in de array die je tijdens de construct al hebt
    //opgebouwd vanuit je database?

        $this->reactions = $reaction;
  }

?>
Gewijzigd op 22/02/2012 14:45:11 door gerhard l
 
Wouter J

Wouter J

22/02/2012 16:50:43
Quote Anchor link
>> Stuur je hier nou een Class Reaction mee, zodat je de get title en content kan gebruiken?
Je wilt een reactie toevoegen aan een gastenboek. Allebei de onderstreepte woorden zijn objecten en dienen dus een eigen class te hebben. Als je 1 object aan het andere object toevoegt, in dit geval dus een reactie aan het gastenboek, moet je ook de ene class toevoegen aan de andere.

Verder moet je niet denken, 'ik geef de reaction class mee omdat ik later functies daarvan nodig heb in de afhandeling van de method', maar je moet denken dat je het mee geeft omdat je 1 object aan het andere toevoegt. Objecten moet je apart van elkaar gebruiken. De reaction hoeft niet te weten dat hij gebruikt wordt in een gastenboek en het gastenboek hoeft niet te weten hoe de reaction class eruit ziet. Hij moet alleen zeker weten dat de reaction class 2 methods heeft: getName en getContent.

>> Je geeft hier class reaction dus mee
Nee, het meegeven doe je in het code blok ervoor. Op deze regel geef je aan dat je als parameter van de addReaction method een Reaction object verwacht. Als je iets anders meegeeft krijg je een error.

>> Deze kan je dus ophalen omdat je de class hebt meegegeven gok ik
Ja, $reaction bevat de class Reaction en dus kun je alles gebruiken wat je wilt van die Reaction klasse.

>> En dan vraag ik me af wat hier nog gebeurt, zet je hier nou de extra waardes (Bob, Hallo!) in de array die je tijdens de construct al hebt opgebouwd vanuit je database?
Allereerst zie ik dat er een foutje staat, het moet $this->reactions[] = $reaction zijn. Mijn excusses...

Maar om op je vraag te komen. Met deze functie voegen we de nieuwe Reaction object toe aan onze array met alle reacties van dit gastenboek. Het voordeel hiervan is dat we met Gastenboek::getReactions() gewoon meteen de array reactions kunnen returnen, i.p.v. eerst een DB query uit te voeren.
Tevens kun je vanuit OO oogpunt zeggen dat de reactions een eigenschap, en dus een propertie, is van het object Gastenboek.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.