OOP vragen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Traineeship Full Stack .NET Developer

Dit ga je doen Start op 7 augustus 2023 bij de Experis Academy en ontwikkel jezelf tot een gewilde Full Stack .NET Developer. Maar hoe ziet het traineeship eruit en wat kun je verwachten? Periode 1 De eerste 3 maanden volg je fulltime, vanuit huis, een op maat gemaakte training in teamverband. Je leert belangrijke theorie en krijgt kennis van de benodigde vaardigheden en competenties die nodig zijn om de IT-arbeidsmarkt te betreden. Zowel zelfstandig als in teamverband voer je praktijkopdrachten op het gebied van front- en backend development uit. Wat er per week op het programma staat kun je

Bekijk vacature »

C# Developer

Functie omschrijving Voor een softwarebedrijf in de omgeving van Veghel zijn we op zoek naar een C# developer. Word jij blij van ontwikkelen in C# en .NET? Lees dan snel verder! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uit gaan zien: Door middel van ASP.NET, MVC Framework en C# ga je webshops, websites en webapplicaties ontwikkelen. Je zorgt voor de optimalisatie van bestaande software en de automatisering van bedrijfsprocessen. Op basis van de wensen van de klant ga je samen met je collega's ga je op zoek naar de juiste oplossingen en je gaat dit uitwerken tot een mooi eindproduct. Bedrijfsprofiel

Bekijk vacature »

Magento2 Developer

Functie Ben jij een ontwikkelaar en wil jij een volgende stap zetten en als teamlead aan de slag? Lees dan snel verder! Voor een gewilde opdrachtgever in omgeving Delft zijn wij op zoek naar een programmeur die als meewerkend voorman aan de slag wilt gaan. Een developer die een team van twee man aan zal sturen. Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uitzien; Ontwikkelen en ontwerpen van API's; Maatwerkoplossingen; Databeveiliging; Optimalisatie webshops; Ontwikkelen technische implementaties voor verbetering database; Aanspreekpunt voor de organisatie en verantwoordelijk voor de aansturing van externe developers. Zoek je veel uitdaging en veelzijdigheid in je werk dan

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als .NET developer start jij in een development team met één Senior .NET developer en één junior .NET developer. Als team zijn jullie verantwoordelijk voor het schrijven van software voor onze toonaangevende Automatiseringssystemen. Jij gaat aan de slag met de onderhoud van de kernsoftware, ondersteund de software van derden door het gebruik van onze webservices en als team zijn jullie verantwoordelijk voor het ontwikkelen van onze backend oplossingen. Wij maken op dit moment veel gebruik van .NET met ASP.NET. Komend kwartaal gaan wij wel gedeeltelijk overstappen naar .NET Core. Verder werken wij ook met SOAP, REST, JSON, HTML5, CSS3

Bekijk vacature »

Ervaren Full-Stack PHP Developer

Functieomschrijving Gezocht! Ervaren PHP Developer! Voor een organisatie in de regio Harderwijk zoeken wij een ervaren PHP Developer die het IT team van dit bedrijf gaat versterken. We zijn op zoek naar een enthousiaste en breed georiënteerde IT-er die het innovatieve bedrijf nog een stap verder kan brengen. Voor deze functie zoeken wij iemand die communicatief goed is en die zelfstandig problemen op kan lossen. Je werkt samen met een externe ontwikkelpartij en kunt hun dus uitdagen op het geleverde werk. Het schrijven van concepten aan de AI en hardware kant valt onder je verantwoordelijkheden. Het bedrijf noemt zichzelf een

Bekijk vacature »

Senior Java developer

Dit ga je doen Jouw taken als Senior Java Developer zijn: Het maken van strategische keuzes omtrent de nieuwbouw van applicaties; Het maken van technische ontwerpen; Hands-on mee ontwikkelen met het team (met o.a. Java FX, JDBC, SQL, REST, Jax-RS, JSON, Maven, JUnit en Spring (boot)); Reviewen van code en feedback geven op collega developers; Analyseren en oplossen van bugs/incidenten door het onderlinge verband te kunnen leggen van verschillende losstaande systemen. Hier ga je werken Het bedrijf waar je als Senior Java Developer komt te werken staat internationaal bekend om het testen van bodemstructuren door middel van echotechnieken en beeldherkenning.

Bekijk vacature »

.Net Ontwikkelaar

Dit ga je doen Het ontwerpen en ontwikkelen van software voor klanten; Het bijdragen van kennis en ervaring; Het integreren van van de software en afstemmen met klanten; Het functioneel testen van de ontwikkelde software. Hier ga je werken Voor onze relatie zijn wij momenteel op zoek naar een .Net Developer die wilt werken aan software die draait op machines wereldwijd. De organisatie produceert software voor applicaties die gebruikt worden in verschillende branches. De software wordt geleverd aan fabrikanten van verschillende robotica en machines. Als .Net ontwikkelaar ben je intern onderdeel van het team wat de applicatie omgevingen ontwikkeld en

Bekijk vacature »

Junior Software Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Junior Software Developer!? Sta jij aan het begin van jouw loopbaan of heb jij misschien al enige ervaring? Vind jij het daarnaast belangrijk om jezelf constant te kunnen ontwikkelen en uitdagen? Lees dan snel verder! Voor een vooraanstaand softwarehuis in Nieuwegein ben ik op zoek naar een Junior Software Developer. De eigenaar van het bedrijf is ervan bewust dat je als junior nog een hoop kan leren, waardoor je de eerste maanden veel begeleiding en diverse trainingen krijgt. Daarna ga je samen met je collega's aan zowel kleine als grote projecten werken.

Bekijk vacature »

Ervaren Magento developer gezocht!

Functie Je komt te werken in een zelfsturend team waarin vertrouwen voorop staat en inbreng en ideeën worden gewaardeerd. Ook staat innovatie centraal. Ze bieden jou de mogelijkheid om jezelf door te ontwikkelen. Denk hierbij aan cursussen en een persoonlijk ontwikkelplan. Je komt terecht in het team van momenteel 4 (ervaren) collega’s en zal meewerken aan de doorontwikkeling en nieuwbouw van de Magento platformen van meerdere opdrachtgevers volgens Agile/Scrum. Denk hierbij aan nieuwe functionaliteiten, UX en koppelingen met verschillende back-end systemen. Als ervaren developer zul je hiernaast ook andere developers assisteren en waar nodig de leiding nemen in het project.

Bekijk vacature »

Technisch Applicatie ontwikkelaar

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en zoek jij een informele werkgever waar je zelfstandig kunt werken binnen een leuk IT team, lees dan snel verder want wie weet zijn wij op zoek naar jou! In deze functie werk jij voornamelijk aan: Het onderhouden en ontwikkelen van de IT systemen; Het opzetten van Azure Cloud systemen, denk aan interfaces, hardware op de Cloud, webportalen of BI functies; Werk je aan scripts binnen verschillende software applicaties, denk aan ERP en CAD; Ontwikkel en implementeren je MS PowerApps en Power BI. Bedrijfsprofiel Je komt terecht bij een familiair

Bekijk vacature »

C# Developer

Dit ga je doen De requirements in kaart brengen van de klant; Implementeren van functionele en technische specificaties bij opdrachtgevers; Oplossen van bugs; Meewerken aan maatwerksoftware voor nieuwe opdrachtgevers; Het testen en uitleveren van nieuwe functionaliteiten naar de acceptatie en productieomgeving De database ontwikkelen en onderhouden; Hier ga je werken Onze klant is gevestigd in het westen van Nederland en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor de levensmiddelen industrie. De software die het team maakt optimaliseert voornamelijk de administratieve processen, maakt deze meetbaar en zorgt ervoor dat de data zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Binnen een van

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Back end developer PHP

Functie Met een complex en uitgebreid e-commerce platform, een eigen PIM-systeem en eigen scan applicatie – krijg jij dagelijks te zien hoe jouw werk gebruikt wordt door miljoenen gebruikers. En we staan qua development pas in de startblokken, aangezien er nog meerdere projecten op de plank liggen te wachten! Ons huidige development team bestaat uit 8 programmeurs. Er wordt dagelijks gereflecteerd op geschreven code, Scrum taken en kennisdelen onderling is een must. Onze voertaal binnen ons team is Engels, dit omdat wij twee internationale collega’s hebben. Ons huidige “IT Landschap” bestaat voornamelijk uit allerlei losse onderdelen die individueel, maar ook

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar

Java/Kotlin Developer Ben jij een ervaren Java/Kotlin developer met een passie voor het automatiseren van bedrijfsprocessen? Wil je graag deelnemen aan uitdagende projecten bij aansprekende klanten? En ben je op zoek naar een professioneel, ambitieus en dynamisch bedrijf om je carrière verder te ontwikkelen? Kom dan ons team bij Ritense in Amsterdam versterken! Zo ziet de functie eruit: Als Java/Kotlin developer bij Ritense ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van applicaties die bedrijfsprocessen automatiseren, zodat onze klanten slimmer, efficiënter en klantgerichter kunnen werken. Als developer ben je in de lead en zorg je voor de correcte oplevering van

Bekijk vacature »

HBO startersfunctie .NET Ontwikkelaar

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Ben je in januari 2023 klaar met je HBO opleiding en zoek je een mooie uitdaging? Wacht niet langer en solliciteer direct! Voor een familiebedrijf in de regio van Boxtel ben ik op zoek naar een C#.NET Ontwikkelaar. Jij gaat aan de slag met de (door)ontwikkeling van de maatwerksoftware projecten en gaat ook nieuwe software bouwen, middels de Microsoft-stack. Het bedrijf maakt gebruik van de volgende technieken: C# & ASP.NET; MVC; MS SQL; Entity Framework; Je krijgt hier veel tijd om te leren en eventueel door te groeien en het

Bekijk vacature »
Zim Zim

Zim Zim

30/12/2006 11:36:00
Quote Anchor link
Zo eindelijk gebruik maken vanhet OOP topic.
Ik ben bezig met OOP leren met het PHP Superboek, alleen ik kom een paar vraagjes tegen die niet staan uitgelegd (of ik snap de uitleg niet).
Mijn eerste vraag staat op blz 72 en 73 van het hierboven genoemde boek.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php
class clsBD {
   var
$M_conDB;
   const dbName = "MyDB";
   //constructor
   function __construct($_p_sHost, $p_sUser, $p_sPassword) {
     // Open a regular connection
     $this->m_conDB = mysql_connect($p_sHost, $p_sUser, $p_sPassword);
     mysql_select_db(clsDB::dbName);
   }

?>

Maar eerste vraag is over: var en const. Ik heb mensen horen praten dat de variabele in een class niet meer aangemaakt moet worden, en wat is 'const dbName' verschil tussen $dbName?
Verder vind ik de regel met $this raar (of ik snap het niet helemaal). Wat doet hij presies met de regel? de regel uitvoeren of opslaan in m_conDB? en waarom moet de regel eronder niet ook met $this->m_conDB staan?

Mijn andere vraag gaat over iets wat verder staat:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
if($this->m_conDB){
?>

Wat betekend dat? als de waarde niet leeg is?
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 23:03:49
 
Martijn B

Martijn B

30/12/2006 11:52:00
Quote Anchor link
vraag 1:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
var $blaat; //(PHP4)
public $blaat; //(PHP5)
?>

$blaat is een attribuut van de klasse en is variabel. En is public of wel voor alles en iedereen te gebruiken. Alle atributen van een klasse zouden private moeten zijn als je PHP5 gebruik.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
const blaat = 'blaat';
?>

blaat is een constante en kan dus niet meer worden veranderd.

vraag 2:

$this is het object van de klasse. $this zou je kunnen vergelijken met:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$this
= new MijnKlasse;
?>


Alleen kun je met de $this in de klasse alle attributen en methodes benaderen ook al zijn ze private.
In PHP4 is de $this (van de code hierboven) een kopie en in PHP5 is dit een referentie.

vraag 3:

We gaan niet in de if als $this->m_conDB gelijk is aan:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
$this
->m_conDB = false; //of
$this->m_conDB = ''; //of
$this->m_conDB = array(); //of
$this->m_conDB = null; //of
$this->m_conDB = 0; //of
?>


Alle waardes zijn leeg ofwel hebben hetzelfde gedrag als boolean false in een expressie.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Martijn B
 
Jan Koehoorn

Jan Koehoorn

30/12/2006 11:56:00
Quote Anchor link
Hoi Zim. Je vragen:

1) var en const
Je kunt een variabele in een class prima aanmaken, waarom niet? Met const definieer je een klasse-constante. Vergelijk hem maar met een define in PHP.

2) die regel met $this is ook raar, want er staat een spelfout in. De hoofdletter M is ineens een kleine letter m geworden. Het keyword this verwijst altijd naar het huidige object, in dit geval de klasse zelf. De functie __construct wordt automatisch uitgevoerd als je een nieuwe klasse aanmaakt. In dit geval maakt hij dus verbinding met je DB.

3) Je kunt de Scope Resolution Operator (dat zijn die dubbele dubbele puntjes) gewoon binnen een klasse gebruiken, dus met regel 9 is er niets aan de hand.

4) $this->m_conDB bevat de returnwaarde van mysql_connect (regel 8)
Als die connectie fout gaat, retourneert mysql_connect de waarde false. Daar is die if dus voor.
 
Martijn B

Martijn B

30/12/2006 12:02:00
Quote Anchor link
Quote:
3) Je kunt de Scope Resolution Operator (dat zijn die dubbele dubbele puntjes) gewoon binnen een klasse gebruiken, dus met regel 9 is er niets aan de hand.

Paamayim Nekudotayim veel betere naam :D
 
Jan Koehoorn

Jan Koehoorn

30/12/2006 12:05:00
Quote Anchor link
Ja, die kan ik nooit onthouden. Die Hebreeuwse jongens praten veel te moeilijk :-)
 
Zim Zim

Zim Zim

30/12/2006 12:06:00
Quote Anchor link
Ok, ik ben weer heel wat duidelijker, alleen mijn derde vraag snap ik nog niet helemaal, want Jan ik snap wat de :: betekenen (stond wel uitgelegd), maar ik snap niet waarom je die functie 'los' uitvoer, terwijl je die regel erboven nog $this->m_conDB... staat.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
     $this
->m_conDB = mysql_connect($p_sHost, $p_sUser, $p_sPassword);
     mysql_select_db(clsDB::dbName);
?>

waarom niet:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
     mysql_connect($p_sHost, $p_sUser, $p_sPassword);
     mysql_select_db(clsDB::dbName);
?>

of
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
     $this
->m_conDB = mysql_connect($p_sHost, $p_sUser, $p_sPassword);
     $this->m_conDB =  mysql_select_db(clsDB::dbName);
?>

Ik zie het nu zo, de eerste regel wordt een 'nieuwe' connectie gemaakt (door $this->), en de database wordt in de regel onder geopend, maar waarom moet je ook niet een 'nieuwe' database selecteren?
 
Jelmer -

Jelmer -

30/12/2006 14:15:00
Quote Anchor link
mysql_connect geeft een resource-identifier terug. Of false waneer het is mislukt. Deze resource-identifier hoor je eigenlijk in de volgende functies zoals mysql_select_db & mysql_query te gebruiken. Waarom ze dat in het boek niet snap ik ook niet helemaal.

mysql_select_db geeft alleen maar terug of het gelukt is of niet. Dus om de resource-identifier die je net hebt opgeslagen te vervangen met deze boolean, beetje nutteloos.
 
Zim Zim

Zim Zim

30/12/2006 14:26:00
Quote Anchor link
Ik begin te begrijpen wat je bedoelt.
Ik vond nog een eigennaardigheid in het boek (of dat lijkt mij):
Dit voorbeeld staat op blz 90 van het Superboek.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
public funtion __construct() {
  $this->m_sTitle= "Titel";
  $this->m_sText= "text van het bericht";
}

?>

Het rare vind ik dat als je een class aanroept, hij eerst de constructor aanroept, en dan worden de variabele m_sTitle gedefinieerde waardes, maar het lijkt mij dat die waardes variabel moeten zijn, anders heeft elk artikel de titel: Titel en tekst "text van het bericht".

Hetzelfde doen ze op blz 75, en dat is eigenlijk nog raardes (lijkt mij):
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php
class clsCalendar {
  var
$m_nDay;
  var
$m_nMonth;
  var
$m_nYear;

  function
__construct() {
      $this->m_nDay = -1;
      $this->m_nMonth = -1;
      $this->m_nYear = -1;
   }

?>

Hierzo worden eerste variabele gedefineerd, en daarna word de contructor aangeroepen en worden de variabele een vaste waarde (-1), of zie ik dat verkeerd?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Zim Zim
 
Jelmer -

Jelmer -

30/12/2006 14:32:00
Quote Anchor link
In dat laatste voorbeeld zou het kunnen dat hij later in andere functies die daarna worden aangeroepen die variabelen nog herdefinieert.

In veel talen kan je namelijk niet bij de declaratie van een variabele (regel 2/3/4) al een waarde opgeven, dus moet dat in de constructor. En waarschijnlijk zet hij die 3 eigenschappen op -1 omdat 0 een mogelijk antwoord is, en -1 later herkenbaar is als een fout antwoord waar eventueel makkelijk op gecontroleerd kan worden en waarna een foutmelding kan volgen.

Wat ik dan weer raar vind: Waarom prefixt dat boek al zijn klassen met 'cls'. Wat kan het anders zijn dan een klasse :/
 
Willem vp

Willem vp

30/12/2006 22:17:00
Quote Anchor link
Jelmer schreef op 30.12.2006 14:32:
Wat ik dan weer raar vind: Waarom prefixt dat boek al zijn klassen met 'cls'. Wat kan het anders zijn dan een klasse :/
Met het gevaar dat ik hier antwoord geef op een retorische vraag: waarschijnlijk heeft de auteur ooit eens gehoord van "Hungarian Notation" en probeert hij dat nu toe te passen.

Hij ziet daarbij over het hoofd dat HN voor OO-omgevingen nutteloos is, omdat variabelen in een OO-taal type-loos zijn; ze bevatten objecten, en het type daarvan hangt af van het object en niet van de variabele.
 
Winston Smith

Winston Smith

31/12/2006 00:11:00
Quote Anchor link
Quote:
Hij ziet daarbij over het hoofd dat HN voor OO-omgevingen nutteloos is, omdat variabelen in een OO-taal type-loos zijn; ze bevatten objecten, en het type daarvan hangt af van het object en niet van de variabele.
afgezien daarvan zou uit de naamgeving van variabelen of properties al duidelijk moeten zijn wat voor type het is, en je kan natuurlijk ook nog templates hebben :)
 
Maarten de Boer

Maarten de Boer

02/01/2007 01:22:00
Quote Anchor link
Toch is het wel makkelijk om bijvoorbeeld zulke namen te hebben "classTest" etc. Voor functies in een class is dit niet nodig natuurlijk :)

Ook voor variabelen kan het handig zijn, zo kunt u bijvoorbeeld als u een bestand aan het doorbladeren bent met fopen "$result = fopen(" etc ... en je wilt ook nog tegelijkertijd wat uit de database halen "$result1 = mysql_query" etc .. dan kan dat behoorlijk verwarrend zijn. Gebruik bijvoorbeeld gewoon "$fileResult = fopen(" en "$sqlResult = mysql_query" etc ... dan weet u meteen waar het van is, WAt het is dat is niet zo heel erg belangrijk.
 
Pim Vernooij

Pim Vernooij

02/01/2007 09:13:00
Quote Anchor link
Voor class namen is het gebruik van dit soort prefixes af te raden imo. Een object steld 'iets' voor. Bijvoorbeeld: $oUser = new User(); Het is duidelijk dat dit een nieuw user object is. Maak je er "new clsUser();" van, dan is die denkwijze meteen weg.
 
Jelmer -

Jelmer -

02/01/2007 09:41:00
Quote Anchor link
Het zieltje van Kasper had ik al eerder op het IRC-kanaal gewonnen, waar ik al jaren het gebruik en de misopvatting dat de HN beter/de beste is bestrijd. ^^,

Maar het was inderdaad een vraag die moest aanzetten tot nadenken. Het antwoord op de vraag zelf wist ik al, heb ik al vaak genoeg moeten aanhoren :)
 
Willem vp

Willem vp

02/01/2007 11:19:00
Quote Anchor link
Quote:
$result = fopen(" etc

Tsja, wat moet ik hierop zeggen? Zelf vind ik $result hier sowieso een verkeerd gekozen naam, omdat je van fopen geen resultaat terugkrijgt, maar een filehandle. Ik zou dan ook eerder kiezen voor $fh, maar omdat ik ooit ben opgegroeid in een C-omgeving, gebruik ik in de praktijk $fp (file pointer).

Bij gebruik van meerdere file pointers tegelijk komt daar dan nog de functie achter te staan: $fpIn, $fpOut, $fpErr, $fpLog, etc. Kort en (m.i.) duidelijk.

Quote:
dan weet u meteen waar het van is, WAt het is dat is niet zo heel erg belangrijk.


Ook hierover verschillen we van mening ;-)

Om terug te komen op je query: stel dat je even later gaat fetchen. Het is dan niet belangrijk om te weten waar je data vandaan komt (database, csv-file, watdanook) maar je wilt wel weten of het bijvoorbeeld een array of een object is.

En nee, $mysqlFetchObjectResult = mysql_fetch_object($sqlResult) vind ik geen goed voorbeeld van een duidelijke naamgeving :)
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.