[PGSQL] Foreign keys

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Outsystems Developer Junior

Dit ga je doen Bouwen aan nieuwe en innovatieve applicaties; Maken van koppelingen tussen Outsystems en het bestaande applicatielandschap; Troubleshooting op bestaande software. Hier ga je werken De organisatie is internationale speler binnen de bouwbranche en richt zich op de infrastructuur, zowel boven als onder de grond. Ze zijn ruim 1100 man groot en maken op IT vlak een mooie groei door. Als junior Outsystems Developer kom je te werken op een IT-afdeling van zo'n 25 man groot. Een aantal jaar geleden hebben ze de keuze gemaakt om zich meer te gaan richten op ontwikkeling en door de groei van

Bekijk vacature »

App Developer

Samen werken aan een gezonder Nederland en toekomstbestendige zorg voor iedereen. Dat is de impact die jij kan hebben als App Developer bij VGZ. Wil jij een bijdrage leveren aan een maatschappij waarin iedereen zich thuis voelt? Bekijk dan de vacature. Uit onderzoek van Computable is VGZ verkozen tot ‘beste niet-ICT werkgever voor ICT’ers van Nederland’ Hoe ook jij het verschil maakt Als App developer werk jij aan het belangrijkste communicatiekanaal van VGZ, namelijk de App! Als App developer bij VGZ maak je onderdeel uit van een van onze App-teams. Met een goede mix van kennis en ervaring zet je

Bekijk vacature »

Python developer Consultancy

Functie Als Python developer bij deze organisatie werk je voor verschillende klanten. Doordat de oprichter een groot netwerk heeft kun je zelf voorkeuren uitspreken in het type projecten dat je wilt gaan doen. Zo zijn er bijvoorbeeld langdurige of juist korte projecten, maar is ook het type klant, of project bespreekbaar. Werk jij bijvoorbeeld graag aan een nieuw, state-of-the-art web portaal of ben je liever betrokken bij een migratietraject van een bestaande applicatie? Wij gaan voor jou aan de slag! Eisen • Je bent een gedreven developer met sterke voorkeur voor Python • Je bent meer dan een codeklopper •

Bekijk vacature »

Delphi Programmeur

Functie omschrijving Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in kantoor-bedrijfssoftware en zit gevestigd in omgeving Numansdorp. Als programmeur ben jij bij dit bedrijf met het volgende bezig; Je vertaalt technische en functionele ontwerpen naar kwalitatieve software. Je ontwikkelt, ontwerpt en test software. Je maakt daarbij veel gebruik met de volgende tools & technologieën: Delphi 10.3 (Rio), QuickReport 6. Je krijgt in deze rol veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je levert projecten van A - Z op, en werkt daarbij projectmatig en gestructureerd. Bedrijfsprofiel Dit bedrijf richt zich op maatwerk software oplossingen. Deze software oplossingen worden ingezet in de financiële branche. Het betreft een

Bekijk vacature »

SQL database ontwikkelaar

Functie omschrijving Ben jij niet bang voor complexe algoritmes? Schikt het schrijven van procedures in T-SQL jouw niet af en heb jij al de nodige informatie in SQL, dan is functie precies wat voor jou! Jouw werkzaamheden gaan er als volgt uit zien: Je gaat werken aan de complexere projecten waar jij van A tot Z bij betrokken bent. Je gaat zorg dragen voor het ontwerp, de ontwikkeling en het updaten van SQL databases. Dit doe je op basis van T-SQL. Jij bent van start tot finish betrokken bij de projecten die jij leidt. Je houdt contact met klanten en

Bekijk vacature »

Full Stack .NET Developer

Dit ga je doen Als developer nieuwe gave features ontwikkelen; Werken met technieken als C#, Angular 12 en Javascript,; Maken van technische keuzes en beslissingen over de architectuur; Junior collega's coachen; Initiatief nemen voor nieuwe technische mogelijkheden; Je bent een belangrijke schakel - en vindt het leuk - om te schakelen met de business. Hier ga je werken In een team van 7 professionals ben je als Full Stack .NET Developer verantwoordelijk voor het ontwikkelen van applicaties voor het grootste inhouse product: een applicatie voor alles omtrent hypotheken. De programmeertaal die je hierbij beheerst is C#. Wil je van meerwaarde

Bekijk vacature »

Senior pega developer

You work on software that makes colleagues and customers happy! Thanks to your IT skills, De Mandemakers Groep really makes a difference for its customers. Do coding, testing and deployments make your heart beat faster? Then apply today as Senior Pega Developer at De Mandemakers Groep! Wat ga je doen? The job title gives it away: You will be developing Pega software. This ranges from technical design, coding and testing to test automation, deployments and bug fixing. Your goal is to continuously improve our systems so that colleagues can work efficiently and customers receive optimal service. You don't have to

Bekijk vacature »

Developer Low-code

Dit ga je doen Low-code ontwikkeling van software voor landelijk bekende organisaties; Opleveren van mooie eindproducten, middels de Agile methodiek; Samenwerken in een team van 10 collega's; Direct contact met de eindklant over de gewenste oplossingen. Hier ga je werken Als Developer kom je te werken in de regio van Lelystad bij een organisatie die met toonaangevende klanten uit heel Nederland samen werkt. De producten en diensten van de organisatie bereiken miljoenen Nederlanders. Hierbij komt een grote hoeveelheid informatie kijken en deze moet discreet en veilig verwerkt worden. De processen die hierbij horen worden door het IT team vormgegeven. De

Bekijk vacature »

Junior/Medior Front-end developer

Functie Als Front-end developer werk je intensief samen met 1 van de UX-designers en denk je mee over de gebruiksvriendelijkheid en design van onze web- en mobile apps. Je bent betrokken bij sessies met gebruikers om designs te valideren en usability van de app-in-wording te testen. Vervolgens gebruik je dit om samen met je team waarin ook back-end (.NET) developers zitten, te zorgen voor de realisatie van de best mogelijke apps voor studenten en docenten. Eisen • Je hebt een hands-on development en coding mind-set en werkt graag aan een high quality code base welke je consequent onderhouden kan worden

Bekijk vacature »

Senior Front-end Developer

Wordt jij de nieuwe Front end specialist / developer? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Onze klantenkring is groot en divers, dat vraagt om flexibiliteit van jou. Tegelijkertijd betekent dit dagelijks nieuwe dingen leren én dat geen werkdag hetzelfde is. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling waarbij iedereen welkom is, zowel binnen als

Bekijk vacature »

Mendix Ontwikkelaar - Vernieuwen van het applicati

Bedrijfsomschrijving De ontwikkelingen in de transportsector gaan razendsnel. Bij ons kun je een belangrijke rol spelen in deze sector. We streven ernaar om onze klanten te ontzorgen op het gebied van continuïteit en veiligheid met innovatieve producten en diensten. We willen dat onze klanten de veiligste vervoerders van Europa worden. Ons team werkt hard om deze ambitieuze doelstellingen te bereiken en we bieden een motiverende werkomgeving aan. We zijn op zoek naar zelfstarters met een focus op resultaat en beslissingsbevoegdheid. Functieomschrijving Als Mendix ontwikkelaar bij deze organisatie heb je een gevarieerde baan. Het applicatielandschap wordt vernieuwd en de “schade en

Bekijk vacature »

Low Code Developer - Consultant

Functie omschrijving Wil jij fungeren als een spin in het web en samenwerken met klanten? Voor een leuke en interessante opdrachtgever in omgeving Leiden zijn wij op zoek naar een Low Code developer die zich bezig gaat houden met het optimaliseren van bedrijfsprocessen bij klanten en het leiden van projecten. Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en heb jij verstand van datamodellering en NO CODE Platformen? Lees dan snel verder! Bij deze rol horen de volgende werkzaamheden: Je gaat geen code kloppen maar bedenken hoe applicaties eruit moet komen te zien. Je gaat werken met een non code platform,

Bekijk vacature »

Full stack .NET developer Microsoft 365

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

SQL Developer

Functie omschrijving Altijd al willen werken bij een snelgroeiend bedrijf, actief in de logistieke sector? Dit is je kans! Ik ben op zoek naar een ervaren SQL Developer in de omgeving Tilburg. Dit bedrijf is gespecialiseerd in in de ontwikkeling van software en maatwerk oplossingen voor het automatiseren van logistieke processen. Klanten zijn o.a. BOL en andere grote distributiecentrums. Jouw taken worden vooral: Verantwoordelijk voor ontwikkelen van stored procedures, voor snelle afhandeling van data; Optimalisatie van de SQL query's en T-SQL query's; Jij gaat je bezig houden met ontwerpen, ontwikkelen en optimaliseren van de MS SQL Databases; In deze functie

Bekijk vacature »

Back-end Developer Java

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van een zelfgebouwde applicatie in Java, Spring Framework, SQL, HTML, CSS en Javascript; End-to-end beheer m.b.t. de applicatie en koppelen van applicaties binnen het landschap; Ontwikkelen van rapportages voor de interne organisatie; Ontwikkelen van aanvullende functionaliteiten m.b.t. de applicatie; Uitvoeren van testen en code reviews. Hier ga je werken Binnen deze organisatie kom je te werken op de afdeling die medische gegevens verzamelt vanuit het hele land. Denk hierbij aan vertrouwelijke persoonsgegevens. Het team verwerkt al deze data met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de zorg in heel Nederland.

Bekijk vacature »
Jurgen assaasas

Jurgen assaasas

13/03/2008 12:33:00
Quote Anchor link
PHPers,

Ik ben nog steeds met mn shoppingcart bezig maar ik snap nog steeds niet hoe ik nu foreign keys aanmaak. Ik snap wel hoe het moet maar niet het idee erachter ik heb bijvoorbeeld:

products:
product_id(serial)
product_name(varchar)
product_cat(int4)

categories:
cat_id(serial)
cat_name(varchar)
cat_parent(int4)

Deze hebben uiteraard een verband met elkaar alleen snap ik niet hoe ik nu precies deze keys aan maak. Ik wil dat als een categorie wordt verwijderd. dat ook alle producten hier worden verwijderd(cascade). Maar ik wil ook dat een categorie pas verwijderd kan worden als deze geen onderliggende meer heeft (dus een lege categorie). Hoe maak ik dus nu de foreign keys aan, ik heb de tuts van pgFrank gelezen (meerdere malen). Maar snap nog steeds niet op welke kolommen ik keys moet aanmaken.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jurgen assaasas
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 15:43:24
 
Frank -

Frank -

13/03/2008 12:34:00
Quote Anchor link
En welke kolommen zijn aan elkaar gekoppeld? Dat is niet (helemaal) duidelijk.
 
Jurgen assaasas

Jurgen assaasas

13/03/2008 12:39:00
Quote Anchor link
Nu nog niets. Ik snap namelijk niet of ik nu een FK aan moet maken op product_cat(products) of op cat_id(categories).
 
Frank -

Frank -

13/03/2008 12:41:00
Quote Anchor link
Ga normaliseren, dan blijkt vanzelf hoe en waarom e.e.a. aan elkaar moet worden geknoopt. Jouw probleem heeft verder ook helemaal niets met PostgreSQL te maken, het draait om de relaties. En die kun je in iedere relationele database maken.

Edit: Je moet dus weten wat de relaties tussen diverse soorten data zijn en hoeveel relaties er zijn. 1 product kan bij 1 categorie horen, maar het zouden er ook meerdere kunnen zijn. Dat zijn keuzes die jij moet maken. 1 categorie kan 1 parent hebben, maar dat zouden er ook meerdere kunnen zijn, nog meer keuzes die jij mag maken! Op basis van deze beslissingen ga je een datamodel opstellen en krijg je de foreign keys cadeau.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Frank -
 
Joren de Wit

Joren de Wit

13/03/2008 12:43:00
Quote Anchor link
Ik gok dat products.product_cat in dit geval de FK is die refereert naar categories.cat_id, dus in SQL zou dat zo worden:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
ALTER TABLE products
ADD FOREIGN KEY (product_cat)
REFERENCES categories (cat_id)
ON UPDATE CASCADE
ON DELETE RESTRICT

Nu worden alle producten gewijzigd als een categorie gewijzigd wordt maar is het niet mogelijk een categorie te verwijderen zolang er nog producten aan gekoppeld zijn.
 
Jurgen assaasas

Jurgen assaasas

13/03/2008 12:43:00
Quote Anchor link
pgFrank schreef op 13.03.2008 12:41:
Ga normaliseren, dan blijkt vanzelf hoe en waarom e.e.a. aan elkaar moet worden geknoopt. Jouw probleem heeft verder ook helemaal niets met PostgreSQL te maken, het draait om de relaties. En die kun je in iedere relationele database maken.


Ja dat snap ik wel waarom het allemaal gekoppeld moet worden maar niet hoe. Moet ik product_cat(products) aan cat_id(categories) koppelen of juist net andersom.
 
Frank -

Frank -

13/03/2008 12:49:00
Quote Anchor link
Wie verwijst naar wie? Een child verwijst altijd naar de parent: X is mijn parent!

users:
id
naam

topics:
id
id_user
content

Ieder topic heeft nu een eigenaar, id_user, daarmee kun je de naam van de user uiteindelijk opvragen. id_user zal dus moeten verwijzen naar het id in de tabel 'users'. De foreign key komt in de tabel 'topics' te staan en verwijst naar de tabel 'users', de kolom 'id'. Dat is namelijk de parent.

Een parent weet niet welke childs er allemaal zijn, dat is nergens voor nodig. Er wordt tenslotte geen kinderbijslag verstrekt... ;)

Normaliseren, zie de derde normaalvorm.
 
Jurgen assaasas

Jurgen assaasas

13/03/2008 12:52:00
Quote Anchor link
Ok, daar ben ik wat wijzer van geworden, ik heb nu dit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
CREATE TABLE shoppingcart.products
(
  product_id serial NOT NULL,
  product_name varchar NOT NULL,
  cat_id int4 NOT NULL,
  CONSTRAINT pk_products PRIMARY KEY (product_id),
  CONSTRAINT fk_products_cats FOREIGN KEY (cat_id)
      REFERENCES shoppingcart.categories (cat_id) MATCH SIMPLE
      ON UPDATE CASCADE ON DELETE RESTRICT,
  CONSTRAINT un_product_name UNIQUE (product_name)
)
WITHOUT OIDS;
ALTER TABLE shoppingcart.products OWNER TO jurgen;

CREATE TABLE shoppingcart.categories
(
  cat_id serial NOT NULL,
  cat_name varchar NOT NULL,
  cat_parent int4,
  CONSTRAINT pk_categories PRIMARY KEY (cat_id),
  CONSTRAINT fk_categories FOREIGN KEY (cat_parent)
      REFERENCES shoppingcart.categories (cat_id) MATCH SIMPLE
      ON UPDATE CASCADE ON DELETE RESTRICT,
  CONSTRAINT ub_categories UNIQUE (cat_name)
)
WITHOUT OIDS;
ALTER TABLE shoppingcart.categories OWNER TO jurgen;

Zit ik een beetje in de goede richting?
 
Frank -

Frank -

13/03/2008 13:03:00
Quote Anchor link
Ziet er goed uit:
1 product heeft nu 1 categorie.
1 categorie kan 1 parent hebben.

Ga er eens mee testen, vooral het updaten en verwijderen van data is interessant, maar ook de selects mag je niet vergeten. Krijg je nu echt die resultaten die je verwacht? That's the question!
 
Jurgen assaasas

Jurgen assaasas

13/03/2008 13:36:00
Quote Anchor link
Ik heb even het een en ander gewijzigd in mijn table en nu wil ik een foreign key aanmaken op categories met de gedachten als er een categorie wordt verwijderd (waar al een FK op zit die controleert of hij geen childs heeft). Dat alle producten bij die categorie ook worden verwijderd. maar nu krijg ik een dikke vette foutmelding!
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
ALTER TABLE shoppingcart.categories ADD CONSTRAINT fk_categories_products FOREIGN KEY (cat_id) REFERENCES shoppingcart.products (cat_id)
   ON UPDATE CASCADE ON DELETE CASCADE;
CREATE INDEX fki_categories_products ON shoppingcart.categories(cat_id);


en de foutmelding

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
Een fout is opgetreden:

ERROR:  there is no unique constraint matching given keys for referenced table "products"


Hoe kan ik dit verhelpen, mijn huidige opstelling ziet er zo uit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
CREATE TABLE shoppingcart.products
(
  product_id serial NOT NULL,
  product_name varchar NOT NULL,
  cat_id int4 NOT NULL,
  CONSTRAINT pk_products PRIMARY KEY (product_id),
  CONSTRAINT un_product_name UNIQUE (product_name)
)
WITHOUT OIDS;
ALTER TABLE shoppingcart.products OWNER TO jurgen;

CREATE TABLE shoppingcart.categories
(
  cat_id serial NOT NULL,
  cat_name varchar NOT NULL,
  cat_parent int4,
  CONSTRAINT pk_categories PRIMARY KEY (cat_id),
  CONSTRAINT fk_categories FOREIGN KEY (cat_parent)
      REFERENCES shoppingcart.categories (cat_id) MATCH SIMPLE
      ON UPDATE CASCADE ON DELETE RESTRICT,
  CONSTRAINT ub_categories UNIQUE (cat_name)
)
WITHOUT OIDS;
ALTER TABLE shoppingcart.categories OWNER TO jurgen;
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jurgen assaasas
 
Bo az

Bo az

13/03/2008 13:38:00
Quote Anchor link
Een foreign key werkt precies anders om, een foreign key wijst altijd naar de volledige primary key van een tabel.
 
Frank -

Frank -

13/03/2008 13:42:00
Quote Anchor link
Jurgen schreef op 13.03.2008 13:36:
waar al een FK op zit die controleert of hij geen childs heeft
Wat zeg ik net? Een parent heeft geen flauw idee of deze childs heeft, dat is ook nergens voor nodig. Dat kun je dus ook niet met een FK vaststellen, een FK geeft aan welke child bij welke parent hoort. De parent weet echt helemaal nergens vanaf!

Verander je echter iets aan de parent, dan zal de child dit signaleren dankzij de FK. Afhankelijk van de instellingen van de FK zullen er dan bepaalde acties op de child worden uitgevoerd, bv. ook verwijderen, of wordt de wijziging van de parent onmogelijk gemaakt: RESTRICT.
 
Jurgen assaasas

Jurgen assaasas

13/03/2008 14:03:00
Quote Anchor link
Ik snap het even niet Frank, zoals ik het nu heb, kan er geen categorie verwijderd worden als deze nog childs hebben dit is toch goed? Dan krijg je dus nooit ongekoppelde data.
 
Frank -

Frank -

13/03/2008 14:07:00
Quote Anchor link
Jurgen schreef op 13.03.2008 14:03:
Ik snap het even niet Frank, zoals ik het nu heb, kan er geen categorie verwijderd worden als deze nog childs hebben dit is toch goed? Dan krijg je dus nooit ongekoppelde data.
Dat klopt, maar het zijn de childs die hier voor zorgen! Die houden het verwijderen van de parent tegen, de FK van de child op de parent houdt dit tegen.

De parent weet nergens van, die ontkent alles, heeft volgens hem geen childs. Waarom niet? Omdat dit nergens is vastgelegd. De childs houden bij wie hun parent is. Wil je weten welke childs bij een parent horen, zul je dus alle childs moeten opvragen en dan controleren of zij toevallig parent X hebben.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.