[PGSQL] Ordered table

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Senior pega developer

You work on software that makes colleagues and customers happy! Thanks to your IT skills, De Mandemakers Groep really makes a difference for its customers. Do coding, testing and deployments make your heart beat faster? Then apply today as Senior Pega Developer at De Mandemakers Groep! Wat ga je doen? The job title gives it away: You will be developing Pega software. This ranges from technical design, coding and testing to test automation, deployments and bug fixing. Your goal is to continuously improve our systems so that colleagues can work efficiently and customers receive optimal service. You don't have to

Bekijk vacature »

Software Developer C# / ASP .Net

Functie omschrijving Ben jij een software ontwikkelaar die bekend is met termen ASP .NET, C# en SQL? Lees dan snel verder! Voor een bedrijf binnen de agrarische sector zijn wij namelijk op zoek naar een zelfstandige, enthousiaste en proactieve Software Developer die open staat voor een afwisselende functie met veel uitdaging. Binnen deze organisatie ben jij als Software Developer samen met één andere collega verantwoordelijk voor de ontwikkeling en modificatie van het support en controle programma dat binnen dit bedrijf gebruikt wordt. Hierbij draag jij bij aan de vertaling van klantwensen naar effectieve softwareoplossingen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor: Schatten

Bekijk vacature »

Mendix Developer

Functie Wat ga je doen als Mendix Developer? We leven in een wereld die snel ontwikkelt en veranderd, ook nemen bedrijfsbelangen toe en blijken risico’s moeilijker in te schatten, daarom wij op zoek naar Junior, Medior en Senior Developers die bedrijven kunnen helpen met hun screeningproces en zorgen dat deze efficiënt en 100 procent AVG compliant is. Het concept achter Mendix is duidelijk. De klant heeft een vraag/probleem. Dit kunnen we door middel van slimme software oplossen. In plaats van te werken met de nieuwste technieken en tools, wordt er gekozen voor het implementeren en maken van software dat op

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Back-end developer

Functieomschrijving Voor een gewaardeerde werkgever in regio Tilburg zijn wij op zoek naar een gemotiveerde SQL Developer/ functioneel consultant. Jij wordt verantwoordelijk voor zowel het ontwerpen en implementeren van SQL-databases als voor het in kaart brengen van de bedrijfsprocessen van een organisatie en het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt als volgt uit te zien: Ontwerp en implementatie van SQL-databases: Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert SQL-databases om de data behoeften van de organisatie te ondersteunen; Analyse van bedrijfsprocessen: Je analyseert de bedrijfsprocessen van de organisatie om de behoeften van de klant te begrijpen en te vertalen naar

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als ervaren .NET ontwikkelaar start jij in één van onze vier scrumteams. Met 30 ontwikkelaars werk jij aan de doorontwikkeling van ons core product. Ook werkt jouw team aan maatwerkoplossingen op aanvraag van de klant en op projectbasis. Wij vinden het erg belangrijk dat onze ontwikkelaars met plezier naar werk gaan. Een deel hiervan ligt uiteraard bij jezelf, als jij ontwikkelen niet leuk vindt, ben jij bij ons echt aan het verkeerde adres. Jouw team bestaat namelijk uit een groep gepassioneerde vakidioten die dit werk doen omdat dit eerst een hobby was! Daarnaast wordt er intern rekening gehouden met

Bekijk vacature »

Software Developer

Functie omschrijving Veel begeleiding en de kans om je verder te ontwikkelen als software developer. Dat kunnen wij jou bieden bij deelname aan deze leuke traineeship. Je krijgt een mentor toegewezen die jou alle kneepjes van het vak leert. Heb jij al wat ervaring als software developer? Daar worden wij heel blij van! Lees snel verder! Bedrijfsprofiel Als software developer neem je deel aan een trainings programma in de omgeving van Haarlem waar je persoonlijk wordt begeleidt, zodat je alle kneepjes van het vak leert. Aan de hand van jouw kennis en ervaring krijg je een persoonlijk opleidingstraject. Je gaat

Bekijk vacature »

Database developer - SQL

Functie omschrijving Kan jij goed overweg met complexe algoritmes en het schrijven van procedures in T-SQL? Heb jij al wat ervaring opgedaan met SQL en vind je het tijd voor de volgende stap? Lees dan snel verder! Dit software bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van logistieke software, is op zoek naar een ervaren SQL database developer. Jouw werkzaamheden zullen onder andere bestaan uit: Je sluit aan bij meetings en brengt het gehele logistieke proces in kaart. Vervolgens ga je als lead developer aan de slag om de klus te klaren. Je stuurt het junior developer team en helpt, zo nodig,

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Om half 9 kom jij binnen en pak jij als eerst natuurlijk een bakje koffie of thee. Vervolgens ga jij je voorbereiden op de stand-up van kwart voor 9. Zijn er bijvoorbeeld dingen waar jij nog tegen aan loopt? Of is er nog code die getest of gereviewd moet worden? Vervolgens starten jullie met de stand up en na de stand up zoeken jullie elkaar op en gaan jullie aan de slag. Als team met 6 developers werken jullie in drie wekelijkse sprints. Het einde van een sprint is altijd op een donderdag zodat jullie op vrijdag de demo

Bekijk vacature »

Ervaren PHP ontwikkelaar

Functie Jij als PHP ontwikkelaar komt te werken in een team van 4 andere PHP ontwikkelaars. Je zult je voornamelijk bezig houden met: – Het ontwikkelen van nieuwe features – Doorontwikkelen van de API – Nadenken over de technische infrastructuur – Datakwaliteit Samen met het team ben jij verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de software en om de positie als marktleider in Europa te behouden. Ze werken volgens SCRUM in 2 wekelijkse sprints, werken met Jira voor alle tickets en communiceren veel via Slack. Eisen • Minimaal 3 jaar ervaring als back end developer • Je hebt affiniteit met

Bekijk vacature »

Digital Agency is looking for PHP developers!

Functie The team currently has 20 colleagues, consisting of developers (front and backend) and the operations team, which also includes management and two scrum masters. They are looking for a PHP developer who is able to work independently. You will work in one of the three scrum teams and start working on a project for the customer. The interesting thing about this is that you do have variety in terms of work, but at the same time continuously work for existing customers. This also gives you the opportunity to really go into depth and develop innovative technical solutions. In terms

Bekijk vacature »

Senior Software developer PHP

Functie Jij als senior PHP ontwikkelaar komt te werken in 1 van onze SCRUM teams. Momenteel werken er zo’n 30 developers binnen onze organisatie Jij gaat de brug zijn tussen het bouwen van verschillende functionaliteiten binnen onze applicaties en deze vervolgens te integreren in onze centrale hub. Je start je dag om 9 uur met een stand up en dan pak je je taken op voor de dag. Een greep van jouw taken zijn: – Het bedenken en uitbouwen van features binnen de verschillende applicaties – Onderhouden van CI/CD pipelines – Bezighouden met Security & Privacy Eisen • Minimaal 4

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Ons programma is voor afgestudeerde enthousiastelingen die het als een uitdaging zien om met een klein dynamisch team bij de grootste bedrijven van Nederland aan de slag te gaan. Tijdens jouw dienstverband word jij begeleid door een talent manager. Het ontwikkelen van jouw talent staat hierbij centraal. Het programma doorloop je met een team van circa 8 Mede- trainees. De eerste maand start je met een fulltime inhouse opleiding. Deze staat geheel in het teken van de werkzaamheden die jij verder in het programma zult uitvoeren. Na deze opleidingsmaand ga je aan de slag in een dynamische omgeving bij

Bekijk vacature »
Arend a

Arend a

01/12/2008 20:49:00
Quote Anchor link
Ik heb een dilemma voor een tabel waarbij de volgorde uitmaakt, elke rij heeft een precieze plek in de tabel. Hoe kan je die rijen zo goed mogelijk onderhouden en bijwerken? (Herorderen van de tabel?). Je wil namelijk natuurlijk het liefst de kolom 'order' (integer), op unique zetten, en het liefst dat de order precies van 0 tot x loopt zonder gaten er tussen, maar dit maakt mutaties in een tabel een lastige zaak.

Ik heb het nu redelijk werkend met procedures.

language_get_next_ordinal(): de volgende ordinal in een table. (wellicht enigzins gevaarlijk bij hoge volume inserts, maar dit is niet aan de orde).

language_move(id, x): Verplaats record met id id naar positie x

language_reorder(): Haal gaps uit de tabel. (Bijvoorbeeld na een delete of na een update).

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
CREATE FUNCTION language_get_next_ordinal() RETURNS integer
    AS $$
 DECLARE
    p_next_ordinal integer;
 BEGIN
     SELECT count(id)
       INTO p_next_ordinal
     FROM vdven.language;
     RETURN p_next_ordinal;
 END;
$$
    LANGUAGE plpgsql;



CREATE FUNCTION language_move(f_id integer, f_new_pos integer) RETURNS integer
    AS $$
 DECLARE
     p_rec record;
     p_old_pos integer;
     p_max_pos integer;
     p_done integer := 0;
 BEGIN
     SELECT ordinal
     INTO p_old_pos
     FROM vdven.language
     WHERE id = f_id;
     
     SELECT COUNT(id)-1
     INTO p_max_pos
     FROM vdven.language;
     
     IF p_old_pos = f_new_pos THEN
        RETURN 0;
    END IF;

     IF p_max_pos < f_new_pos THEN
         RETURN -1;
     END IF;
    
     UPDATE vdven.language
     SET ordinal = p_max_pos+1
     WHERE id = f_id;
     
     IF p_old_pos > f_new_pos THEN
        FOR p_rec IN
                SELECT id,ordinal
                FROM vdven.language
                WHERE ordinal >= f_new_pos  
                AND ordinal < p_old_pos
                ORDER BY ordinal DESC
                LOOP
            UPDATE vdven.language
            SET ordinal = ordinal+1
            WHERE id = p_rec.id;
            p_done := p_done+1;
        END LOOP;
    ELSEIF p_old_pos < f_new_pos THEN
        FOR p_rec IN SELECT id,ordinal FROM vdven.language WHERE ordinal <= f_new_pos  AND ordinal > p_old_pos ORDER BY ordinal ASC LOOP
            UPDATE vdven.language
            SET ordinal = ordinal-1
            WHERE id = p_rec.id;
            p_done := p_done+1;
        END LOOP;
    ELSE
        RETURN -1;
    END IF;
    
    UPDATE vdven.language
        SET ordinal = f_new_pos
        WHERE id = f_id;
    RETURN p_done;
END;
$$
    LANGUAGE plpgsql;


CREATE FUNCTION language_reorder() RETURNS integer
    AS $$
 DECLARE
     p_rec record;
     p_int integer := 0;
     p_done integer :=  0;
 BEGIN
    FOR p_rec IN SELECT id,ordinal FROM vdven.language ORDER BY ordinal ASC LOOP
        IF p_int <> p_rec.ordinal THEN
            UPDATE vdven.language
            SET ordinal = p_int
            WHERE id = p_rec.id;
            p_done := p_done+1;
        END IF;
        p_int := p_int+1;
    END LOOP;
    RETURN p_done;
END;
$$
    LANGUAGE plpgsql;


Dit is een realtief complexe oplossing voor een simpel probleem, weet iemand in postgres of sql wellicht een simpelere oplossing?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Arend a
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 14:18:18
 
Frank -

Frank -

01/12/2008 21:10:00
Quote Anchor link
Quote:
Ik heb een dilemma voor een tabel waarbij de volgorde uitmaakt
De volgorde is het gevolg van een sortering die je opgeeft in een SELECT-query. Jouw dilema kun je dus schrappen, deze bestaat niet.
Quote:
Je wil namelijk natuurlijk het liefst de kolom 'order' (integer), op unique zetten
Dan doe je dat toch? Niets of niemand die je tegen houdt.
Quote:
en het liefst dat de order precies van 0 tot x loopt zonder gaten er tussen
Voor een sortering maakt het niet uit of je nu 1,2,3 of 1,8, 25 hebt, 1 is altijd de kleinste waarde en 2 is altijd kleiner dan 3, net zoals 8 kleiner dan 25 is. Voor een sortering bestaan er geen gaten.

Kortom, ik plaats hele grote vraagtekens bij bovenstaande "oplossingen", ik zie namelijk zelfs geen probleem. Leg eens uit wat nu het echte probleem is, dan kunnen we daar mee helpen.
 
PHP Newbie

PHP Newbie

01/12/2008 23:16:00
 
Arend a

Arend a

01/12/2008 23:31:00
Quote Anchor link
De sortering zelf is niet het probleem zoals ik aangaf, maar het hele herordenen is het probleem.

Ik post dit omdat ik zelf ook mijn twijfels heb bij dit systeem maar, mijn redenering is als volgt:

1. De waarde van order moet unique zijn, want de order van de tabel is bepaald en ondubbelzinnig.
2. Je zal ook bij een systeem met gaps problemen tegenkomen, want er zullen niet altijd gaps zijn, en dan moet je alsnog gaan hernummeren in de order. Mijn conclusie hieruit is dat een systeem met gaps geen voordeel bied tov een systeem zonder gaps.

Er zijn een paar algemene problemen met een ordered structuur:
1. Product X staat op positie 10, en moet naar 14, en de waarden 10 t/m 20 zijn bezet (ook met een systeem met gaps mogelijk). Dit houd in dat alles met waarde 11 t/m 14 wordt verplaatst naar 10 t/m 13, en product x komt op 14. Echter, product x moet eerst naar een tijdelijke waarde, want waarde 14 is op dat moment bezet, en dubbele waarden zijn niet mogelijk

2. Het verwisselen van twee items:
Bij een unique column levert dit ook hersenkrakers op, immers je kan niet in een transactie order 1 naar order 2 hernoemen en order 2 naar order 1, omdat je de twee niet tegelijkertijd kan uitvoeren en er dan een unique constrain in werking treed, kortom, je moet eerst eentje naar een tijdelijke waarde hernoemen en dan pas kan de andere terug.

Resumerend:
Een tabel die een unique order colum heeft levert nogal wat problemen op bij het aanpassen van de order, is het nog de moeite waard deze integriteit in de database te willen afdwingen of ziet iemand snellere of slimmere manieren om deze problemen te ondervangen?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Arend a
 
Frank -

Frank -

02/12/2008 17:55:00
Quote Anchor link
1) nr. 10 moet naar nr. 14: Alles groter dan 13 schuift 1 op, +1 en nr 10 krijgt dan nr 14 als nieuw nummer. Dat nr. 10 leeg blijft, is geen enkel probleem, niemand die daar ooit last van zal hebben.

2) Het verwisselen van twee items wanneer je met een UNIQUE zit: Iets lastiger, maar met een work-around binnen een transactie geen enkel probleem:
1: start transaction;
2: record A geef je een oneindig grote waarde om zo ruimte te maken voor record B
3: record B krijgt de waarde van record A, die is tenslotte vrij gekomen
4: record A krijgt de waarde van record B, die is nu ook vrij.
5: commit

Stap 2 is de workaround, gebruik hier wel een random waarde voor. Dan is de kans wel heel erg klein dat er gelijktijdig iemand anders dezelfde waarde gebruikt.

Tip: Zet dit stuk in een stored procedure, dan kun je nooit de transactie vergeten. Zorg wel voor een goede rollback en test dit ook.

Edit: In het ergste geval zul een rollback moeten doen, wat in SQL de gewoonste zaak van de wereld is. Met een EXCEPTION in je stored procedure kun je dit eenvoudig afhandelen en een fraaie foutmelding richting de applicatie gooien.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Frank -
 
Klaasjan Boven

Klaasjan Boven

02/12/2008 18:47:00
Quote Anchor link
Arend,

Je maakt me wel nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent. Ik kan niks voorstellen bij een tabel waarin de volgorde zo exact bepaald moet zijn
 
PHP Newbie

PHP Newbie

02/12/2008 19:22:00
Quote Anchor link
Arend,

In dat voorbeeld leg ik niet alleen uit hoe je kan sorteren maar ook hoe ik daarbij de database update.

I.c.m. een transaction kan er niets mis gaan...
 
Arend a

Arend a

03/12/2008 02:17:00
Quote Anchor link
Bedankt voor de input, morgen een uitgebreidere reactie.

Over transacties, misschien doe ik iets verkeerd maar de volgende transactie werkt niet op een unique colom:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
BEGIN;
UPDATE public.test_unique
SET "unique"=2 WHERE id=1;
UPDATE public.test_unique
SET "unique"=1 WHERE id=2;
COMMIT;
 
Frank -

Frank -

03/12/2008 08:58:00
Quote Anchor link
Dat klopt helemaal, zie mijn reactie van 02.12.2008 17:55.

Je moet eerst record 1 een dummy-waarde geven, dan record 2 de gewenste waarde geven en vervolgens record 1 alsnog de juiste waarde geven.

Door dit in een transactie te doen, kun je nooit een corrupte database oplopen. Mits je de juiste beslissing neemt bij een COMMIT of ROLLBACK. Dit is dus een typisch voorbeeld van een set queries die je heel graag in een stored procedure zet. Dan hoef je de boel maar 1x te programmeren en kun je onmogelijk nog ergens in je PHP-code iets verkeerd doen.

Jouw probleem heeft niets met een transactie te maken, maar met een unique-constraint die wordt overtreden. Vandaar de dummy-waarde. Als dummy-waarde zou je bv. een sequence kunnen gebruiken die begint bij de waarde 1.000.000.000. Al heb je duizenden gebruikers per seconde, iedereen gebruikt zijn eigen dummy-waarde die door de sequence wordt uitgedeeld. De transactie is uitsluitend bedoelt om de boel veilig af te handelen. Je hebt toch wel ervaring met transacties?
 
Frank -

Frank -

03/12/2008 22:55:00
Quote Anchor link
Hier een voorbeeldje hoe je met een stored procedure 2 records van plaats kunt laten wisselen waarbij hun plekje in de sortering uniek moet zijn.

De tabel:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
CREATE TABLE test
(
  id serial NOT NULL,
  naam character varying(29),
  sort integer NOT NULL,
  CONSTRAINT pk_test PRIMARY KEY (id)
);

De UNIQUE constraint (met voorwaarde!!!):
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
CREATE UNIQUE INDEX u_sort
  ON test
  USING btree
  (sort)
  WHERE sort <> 0;

En dan de stored procedure:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
CREATE OR REPLACE FUNCTION switch(IN a INT, IN b INT) RETURNS bool AS
$BODY$
DECLARE
    new_a    INT;
    new_b    INT;
    ok        BOOL    := true;
BEGIN
    -- ophalen huidige sort-waarde van records a en b
    SELECT sort INTO new_b FROM test WHERE id = a;
    SELECT sort INTO new_a FROM test WHERE id = b;
    
    -- record a de sort-waarde 0 geven:
    BEGIN
        UPDATE test SET sort = 0 WHERE id = a;
        IF  NOT FOUND THEN
            RAISE EXCEPTION 'record met id % niet gevonden', a;
        END IF;
    
        -- record b de oude sort-waarde van a geven:
        UPDATE test SET sort = new_b WHERE id = b;
        IF  NOT FOUND THEN
            RAISE EXCEPTION 'record met id % niet gevonden', b;
        END IF;

        -- record a de oude sort-waarde van b geven:
        UPDATE test SET sort = new_a WHERE id = a;
        IF  NOT FOUND THEN
            RAISE EXCEPTION 'record met id % niet gevonden', a;
        END IF;

        EXCEPTION
            WHEN unique_violation THEN
                ok := false;
            WHEN not_null_violation THEN
                ok := false;
    END;

    RETURN ok;
END;
$BODY$
language plpgsql;

En de query om hem aan te roepen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT switch(3,1);


Een heel verhaal, maar nu kun je records in de sortering van plaats laten wisselen. Mocht er wat fout gaan, krijg je een dikke error of een false retour, afhankelijk van wat er fout gaat. Dit mag je verder zelf uitwerken, je wilt uiteraard maar 1 soort foutmelding retour krijgen. Nu heb je alle mogelijkheden, dat laat zien wat er mogelijk is.

De index is een beetje bijzonder, voor de waarde 0 geldt geen UNIQUE, deze kun je dus gebruiken voor de noodzakelijke workaround. In voorgaande reacties zei ik nog dat je een hele hoge waarde kunt nemen, maar 0 is eigenlijk veel handiger. Dus even een UNIQUE met een uitzondering. Dat kan in PostgreSQL, dus maak je er ook gebruik van ;)

De transactie gaat nu ook goed, een sp werkt altijd transactioneel. En doordat de query bij een mislukking keihard op zijn muil gaat, wordt er door de sp een rollback uitgevoerd. Werkt dus uitstekend.

Wat kan SQL toch mooi zijn.
 
Arend a

Arend a

08/12/2008 01:14:00
Quote Anchor link
Hoi Frank,

Bedankt voor je uigebreide antwoord!

Ik heb het nog niet getest, inderdaad slim om de waarde 0 als tijdelijke waarde te reserveren. De reden om de tabel opeenvolgend te houden is omdat het dan voorspelbaar is in programmatuur dat nummer 4 degene is na nummer 3 en positie 5 degene 6 posities na nummer 4. Dit is met name handig als je niet wil wisselen, maar wil verplaatsen, (zie de move procedure die ik eerder geschreven heb.)

Nog even een andere vraag: is het mogelijk een procedure te herschrijven zodat het simpel op meerdere tabellen te gebruiken is? (ik heb nu steeds te tabel hardcoded in de procedure, maar het zou makkelijker zijn als het op meerdere tabellen toe te passen is zonder te gehele procedure te hoeven herschrijven.)
 
Frank -

Frank -

08/12/2008 13:06:00
Quote Anchor link
Ja hoor, kan prima, je moet alleen zorgen voor wat extra foutafhandeling in de sp omdat er meer fout kan gaan. Uurtje werk en je kunt er jaren plezier aan beleven.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.