PHP Hoe moet je een gastenboek maken?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Tamara

Tamara

19/06/2008 12:14:00
Quote Anchor link
Hallo allemaal,

Ik wil graag zelf een gastenboek schrijven, daar leer ik namelijk t meeste van.

Zou iemand mij kunnen uitleggen hoe dat precies moet? Ik bedoel niet welke code ik moet gebruiken, maar gewoon uitleggen welke acties er moeten gebeuren...

Ik wil eerst een basis hebben:
- berichten lezen + maken

En daarna uitbreiden met:
- inlogsysteem
- profiel bekijken, etc....

Alvast bedankt!!!
 
PHP hulp

PHP hulp

23/04/2024 12:44:09
 
- -

- -

19/06/2008 12:17:00
Quote Anchor link
Tamara, heb je al enige ervaring met PHP/MySQL?
 
Tamara

Tamara

19/06/2008 12:19:00
Quote Anchor link
ja. ik begrijp de meeste php code wel... maar t schrijven gaat nogal lastig...

ik begin php te begrijpen... ik heb t idee dat ik de basis onder de knie heb, en daarom wil ik zelf een gastenboek maken.

ik heb ook beetje ervaring met mysql: tabellen invoegen/verwijderen (en nog iets meer), de basis

html en css is een eitje voor me

EDIT: ff mn uitleg iets veranderd ;)
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Tamara
 
Robert Deiman

Robert Deiman

19/06/2008 12:24:00
Quote Anchor link
Bedenk welke velden in het gastenboek moeten
Omdat je door wilt met een profiel/ inlogsysteem, bedenk welke data je nodig hebt in je database
Ga die opsomming van benodigde data normaliseren
Maak de benodigde tabellen aan
Maak het formulier voor het gastenboek
Maak een captcha/ of iets van beveiliging erbij
Maak een pagina die de input verwerkt
Maak een pagina die de items weergeeft


Gastenboek is dan klaar, en je hebt ook voorbereidingen meteen meegenomen voor inlogsysteem/ profielen.
 
Tamara

Tamara

19/06/2008 13:00:00
Quote Anchor link
Robert, wat bedoel je precies met:

# Ga die opsomming van benodigde data normaliseren
 
Jelle Posthuma

Jelle Posthuma

19/06/2008 13:01:00
 
Tamara

Tamara

19/06/2008 13:49:00
Quote Anchor link
Ik snap er geen ene drol van!! (van die tut dan)

voor een BERICHT maken moeten de volgende velden komen:

id_bericht (= sleutel, dat snap ik nog wel)
persoonsnaam_bericht
email_bericht
titel_bericht
inhoud_bericht
tijd_bericht (dit wordt niet door de gebruiker ingevuld, maar automatisch ingevuld)
datum_bericht (zelfde als tijd_bericht)
ipnummer_bericht (zelfde als tijd_bericht)
browser_bericht (zelfde als tijd_bericht)

tijd,datum,ipnummer en browser worden allemaal geprint, dus kan niet door de gebruiker worden gewijzigd.


Voor PROFIEL maken:

id_profiel (=sleutel)
persoonsnaam_profiel
wachtwoord_profiel
woonplaats_profiel
rechten_profiel (admin of lid. in principe zou dat automatisch lid moeten zijn)
lidsinds_profiel (wordt automatisch ingevuld)
email_profiel

rechten en lidsinds worden ook geprint.


Wat doe ik goed / fout?
 
Jelle Posthuma

Jelle Posthuma

19/06/2008 13:51:00
Quote Anchor link
Quote:
tijd_bericht (dit wordt niet door de gebruiker ingevuld, maar automatisch ingevuld)
datum_bericht (zelfde als tijd_bericht)

Je zou ook gewoon 1 datetime veld kunnen gebruiken.
 
Tamara

Tamara

19/06/2008 13:54:00
Quote Anchor link
hehe XD je hebt gelijk!
 
Jurgen assaasas

Jurgen assaasas

19/06/2008 14:32:00
Quote Anchor link
Als je het wil uitbreiden met een login systeem kun je beter gebruiker_id pakken ipv naam.
 
Tamara

Tamara

19/06/2008 14:35:00
Quote Anchor link
je bedoelt id_profiel??
 
Rein de Vries

Rein de Vries

19/06/2008 15:03:00
Quote Anchor link
Off-topic:
Sorry dat ik dit ga zeggen maar ik vindt het nogal verwarrend voor mezelf als ik dit zo lees.


"ja. ik begrijp de meeste php code wel... maar t schrijven gaat nogal lastig... op mn stage werk ik ook de hele dag met php... dus dat zit wel oke..
html en css is een eitje voor me"

Waarom ga je Überhaupt tekst en uitleg vragen terwijl je, zoals je zegt dagelijks op je stage met php en ik verwacht ook met mysql werkt...???

on-topic:
suc6!
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Rein de Vries
 
Tamara

Tamara

19/06/2008 15:08:00
Quote Anchor link
off-topic:
wat ik er mee bedoel, is dat ik php begin te begrijpen... ik heb t idee dat ik de basis onder de knie heb, en daarom wil ik zelf een gastenboek maken.

ja, ik werk ook met mysql. ik weet hoe ik dingen moet invoegen/verwijderen enzo..

een half jaar geleden had ik alleen nog maar van php gehoord (nog geen eens van mysql)!


on-topic: thnx :)
 
Tamara

Tamara

19/06/2008 19:54:00
Quote Anchor link
kan iemand me verder helpen met normaliseren???
 

19/06/2008 20:41:00
 
Emmanuel Delay

Emmanuel Delay

20/06/2008 18:10:00
Quote Anchor link
De basis van een gastenboek:

Eerst schrijf je een html formulier. zie zelf maar welke velden je nodig hebt.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<form action="index.php?pagina=gastenboek_bericht" method="POST">
      <li><input type="text" name="nick" > naam</li>
      <li><input type="text" name="link" > link</li>
      <li><textarea name="bericht" ></textarea> bericht</li>
      <li><input type="submit" value="verzend"></li>
</form>


De action stuurt de informatie naar een bepaalde pagina, bv index.php?pagina=gastenboek_bericht, velen gebruiken liever een apparte php file, zoals gastenboek_bericht.php; je ziet maar.

in die pagina vang je dus het bericht op, en je steekt alles in een database.
BV:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<?
// bv. dus in file gastenboek_bericht.php
$nick = htmlentities($_POST['nick']);
$link = htmlentities($_POST['link']);
$bericht = htmlentities($_POST['bericht']);
$tijd = time();

//die gegevens steek je dan in je database
$query = "INSERT  INTO `gastenboek` (nick, link, bericht, tijd)
VALUES
("'. $nick .'", "'. $link .'", "'. $bericht .'", "'. $tijd .'");
"
;

// connectie maken met MySQL moet je zelf maar eens bekijken


header("location: index.php?pagina=gastenboek");
?>


in index.php?pagina=gastenboek zorg je dan dat je een overzicht geeft van de berichten die al in de DB staan; daarboven zet je het html formulier.

Zoals ik zeg, dit is maar een basis. Je controleert nog niet op spam, je gebruikt time() terwijl je ook datetime kan gebruiken... maar dat zou ons te ver leiden.
 
Tamara

Tamara

24/06/2008 08:46:00
Quote Anchor link
Heel erg bedankt voor je reactie!! :)

Ik ga kijken of ik deze week tijd heb om dit voor elkaar te krijgen.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.