PHP login script

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

/home/joost

/home/joost

03/09/2009 15:59:00
Quote Anchor link
Beste PHP'ers,

Ik heb hetvolgende script:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
<?php
function login($naam, $wachtwoord, $action) {
    $output = '';
    if ($action == "inloggen") {
        if (isset($_COOKIE["hash"])) {
            $_COOKIE["hash"]=mysql_real_escape_string($_COOKIE["hash"]);
            $qry = 'SELECT * FROM gebruikers WHERE hash = "'.$_COOKIE['hash'].'" AND ip = "'.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'"';
            if ( !($result=mysql_query($qry)) ) {
                $output .= '<br />Error: '.mysql_error();
            }

            else {
                if (mysql_num_rows($result) == 1) {
                    $output .= '<br />U bent reeds ingelogd.';
                    $niet_ingelogd=0;
                }

                else {
                    $niet_ingelogd=1;
                }
            }
        }

        else {
            $niet_ingelogd=1;
        }

        if (isset($naam) && isset($wachtwoord) && $niet_ingelogd == 1) {
            $naam=mysql_real_escape_string($naam);
            $wachtwoord=mysql_real_escape_string($wachtwoord);
            $hash=md5(time());
            $sql = 'SELECT * FROM gebruikers WHERE gebruikersnaam = "'.$naam.'" AND wachtwoord = "'.md5($wachtwoord).'"';
            if ( !($result = mysql_query($sql)) ) {
                $output .= '<br />Error: '.mysql_error();
            }

            else {
                if (mysql_num_rows($result) == 0) {
                    $output .= '<br />U heeft een verkeerde naam en/of wachtwoord ingevuld.';
                }

                else {
                    $output .= '<br />U bent succesvol ingelogd!';
                    if ( !(mysql_query('UPDATE gebruikers SET hash = "'.$hash.'", ip = "'.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'" WHERE gebruikersnaam = "'.$naam.'" AND wachtwoord = "'.md5($wachtwoord).'"')) ) {
                        $output .= '<br />Error: '.mysql_error();
                    }

                    else {
                        setcookie('hash', $hash);
                    }
                }
            }
        }

        elseif ($niet_ingelogd == 1) {
            $output .= '<br />Error, u heeft geen naam en of wachtwoord ingevuld!';
        }
    }

    $output = preg_replace('(<br />)', '', $output, 1);
    return $output;
}
function
check($hash, $ip) {
    $output = '';
    if (isset($hash)) {
        $hash=mysql_real_escape_string($hash);
        $ip=mysql_real_escape_string($ip);
        $qry = 'SELECT * FROM gebruikers WHERE hash = "'.$hash.'" AND ip = "'.$ip.'"';
        if ( !($result=mysql_query($qry)) ) {
            $output .= '<br />Error: '.mysql_error();
        }

        else {
            if (mysql_num_rows($result) == 1) {
                while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
                    $output .= 'Welkom op uw eigen gedeelte '.$row["gebruikersnaam"].'!';
                }
            }

            else {
                $output .= 'U bent niet ingelogd, klik <a href="index.php?action=inloggen">hier</a> om in te loggen of <a href="index.php?page=registreer">hier</a> om gratis een account aan te maken';
            }
        }
    }

    else {
        $output .= 'U bent niet ingelogd, klik <a href="index.php?action=inloggen">hier</a> om in te loggen of <a href="index.php?page=registreer">hier</a> om gratis een account aan te maken';
    }

    $output = preg_replace('(<br />)', '', $output, 1);
    return $output;
}
function
uitloggen($hash, $ip) {
    $output = '';
    if (isset($hash)) {
        $hash=mysql_real_escape_string($hash);
        $ip=mysql_real_escape_string($ip);
        $qry = 'SELECT * FROM gebruikers WHERE hash = "'.$hash.'" AND ip = "'.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'"';
        if ( !($result = mysql_query($qry)) ) {
            $output .= '<br />Error: '.mysql_error();
        }

        else {
            if (mysql_num_rows($result) == 1) {
                $output .= '<br />U bent succesvol uitgelogd!';
                setcookie('hash', '', time() - 3600);
            }

            else {
                $output .= 'U bent niet ingelogd, en kan dus ook niet uitloggen...';
            }
        }
    }

    else {
        $output .= 'U bent niet ingelogd, en kan dus ook niet uitloggen...';
    }

    $output = preg_replace('(<br />)', '', $output, 1);
    return $output;
}

?>


En:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
<?php
include("pages/check_login.php");
if (isset($_GET["action"])) {
    if ($_GET["action"] == "inloggen" || $_GET["action"] == "checken" || $_GET["action"] == "uitloggen") {
        if ($_GET["action"] == "inloggen") {
            if (isset($_POST["name"]) && isset($_POST["pass"])) {
                if (isset($_GET["action"])) {
                    $action=$_GET["action"];
                }

                else {
                    $action='inloggen';
                }

                $user = login($_POST["name"], $_POST["pass"], $action);
                echo $user;
            }

            else {
                echo '<form name="form" method="post" action="?action=inloggen">';
                    echo 'Name <input type="text" name="name"> ';
                    echo 'Pass <input type="password" name="pass"><input type="submit" value="submit" alt="login" name="login">';
                echo '</form>';
            }
        }

        if ($_GET["action"] == 'checken') {
            $checken = check($_COOKIE["hash"], $_SERVER['REMOTE_ADDR']);
            echo $checken;
        }

        if ($_GET["action"] == 'uitloggen') {
            if (isset($_COOKIE["hash"])) {
                $uitloggen = uitloggen($_COOKIE["hash"], $_SERVER['REMOTE_ADDR']);
                echo $uitloggen;
            }

            else {
                echo 'U bent niet ingelogd, en kan dus ook niet uitloggen... ';
            }
        }
    }

    else {
        echo 'Er is een onbekende actie meegegeven!';
    }
}

?>


Is het idee veilig genoeg ??
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door /home/joost
 
PHP hulp

PHP hulp

20/04/2024 07:15:38
 
- Mark -

- Mark -

03/09/2009 17:41:00
Quote Anchor link
Ik heb nog niet echt inhoudelijk gekeken maar de eerste twee minpunten die ik zie is dat je nog steeds mysql_ gebruikt en ik zie geen enkele regel commentaar met wat je nu waar doet.
 
Steen

steen

03/09/2009 18:00:00
Quote Anchor link
Je kijkt niet naar het aantal pogingen en hebt geen vertraging of iets, dus bruteforcen is mogelijk. Of je zet in een sessie/database hoe vaak er al ik geprobeerd in te loggen, of je zet ergens een sleep van bijvoorbeeld 3 seconden (erg gebruikers onvriendelijk).
 
/home/joost

/home/joost

03/09/2009 18:22:00
Quote Anchor link
Mark schreef op 03.09.2009 17:41:
Ik heb nog niet echt inhoudelijk gekeken maar de eerste twee minpunten die ik zie is dat je nog steeds mysql_ gebruikt en ik zie geen enkele regel commentaar met wat je nu waar doet.


Uhm, wat zou jij anders doen qua mysql_* dan ?
 
Milo

Milo

03/09/2009 18:22:00
Quote Anchor link
Ik vind hem onduidelijk,
1- Je verteld niet wat je doet dmv commentaar (Wat mark ook al zei)
2- Je hebt echt geen 1 wit regel waardoor alles op elkaar licht
3- Er is ook geen spatie te bekennen tussen bijv $action=$_GET["action"];
dit vind ik persoonlijk moeilijk te lezen, dus ik zou zoiezo dat eerst veranderen en dan is het tijd voor de code....

vind ik
 
/home/joost

/home/joost

03/09/2009 18:30:00
Quote Anchor link
Uhm, waarom zou ik er commentaar tussen stoppen ? lijkt me duidelijk wat er gebeurd toch......
Verder, het is een script voor mijzelf (niet voor script lib of voor een ander) dus punt 2 en 3 vind ik niet van toepassing, mijn vraag is gewoon: is het veilig....
 
- Mark -

- Mark -

03/09/2009 18:32:00
Quote Anchor link
Kijk eens naar mysqli of pdo. Met MySQL is niets mis integendeel zelfs maar je manier van aanroepen is verouderd.

Commentaar in een script is handig als je er over een tijdje er iets aan wilt veranderen. Ja je kan een script zonder commentaar lezen maar met is veel gemakkelijker.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door - Mark -
 
/home/joost

/home/joost

03/09/2009 18:57:00
Quote Anchor link
Okee, maar behalve bruteforcen is dit script wel veilig voor gebruik ??
 
- SanThe -

- SanThe -

03/09/2009 19:01:00
Quote Anchor link
En waar zet je de content van de site? Kan je niet gewoon langs de inlog?
 
/home/joost

/home/joost

03/09/2009 19:10:00
Quote Anchor link
Content is er gewoon altijd, alleen sommige acties zijn alleen beschikbaar voor degene die ingelogd zijn.

Maar hiervoor gebruik ik dit stukje code om dit te controleren: $checken = check($_COOKIE["hash"], $_SERVER['REMOTE_ADDR']);
 
- SanThe -

- SanThe -

03/09/2009 19:13:00
Quote Anchor link
/home/joost schreef op 03.09.2009 19:10:
$checken = check($_COOKIE["hash"], $_SERVER['REMOTE_ADDR']);

En hoe staat dat dan in je script?
En wat staat er dan onder voor regel?
 
/home/joost

/home/joost

03/09/2009 19:28:00
Quote Anchor link
Dat had ik nog niet gemaakt, maar daarvoor moet de check functie iets worden aangepast....

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<?php
function check($hash, $ip) {
    $output = '';
    if (isset($hash)) {
        $hash=mysql_real_escape_string($hash);
        $ip=mysql_real_escape_string($ip);
        $qry = 'SELECT * FROM gebruikers WHERE hash = "'.$hash.'" AND ip = "'.$ip.'"';
        if ( !($result=mysql_query($qry)) ) {
            $output .= '<br />Error: '.mysql_error();
        }

        else {
            if (mysql_num_rows($result) == 1) {
                while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
                    $output .= 'ingelogd';
                                        // deze lijn is aangepast ^^
                }
            }

            else {
                $output .= 'U bent niet ingelogd, klik <a href="index.php?action=inloggen">hier</a> om in te loggen of <a href="index.php?page=registreer">hier</a> om gratis een account aan te maken';
            }
        }
    }

    else {
        $output .= 'U bent niet ingelogd, klik <a href="index.php?action=inloggen">hier</a> om in te loggen of <a href="index.php?page=registreer">hier</a> om gratis een account aan te maken';
    }

    $output = preg_replace('(<br />)', '', $output, 1);
    return $output;
}

?>


En de code om te checken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
if (isset($_COOKIE["hash"])) {
    $checken = check($_COOKIE["hash"], $_SERVER['REMOTE_ADDR']);
    if ($checken == 'ingelogd') {
        echo 'Dit kan u alleen zien omdat u ingelogd bent, heeft u even mazzel!';
    }

    else {
        echo 'U kan geen gebruik maken van dit onderdeel omdat u geen account heeft, registreer snel of log in!';
    }
}

else {
    echo 'U kan geen gebruik maken van dit onderdeel omdat u geen account heeft, registreer snel of log in!';
}

?>
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door /home/joost
 
- SanThe -

- SanThe -

03/09/2009 19:37:00
Quote Anchor link
Leuk. Maar wat is nu het nut nog in die functie om al die verschillende mogelijkheden in $output te zetten. Je doet er verder niks mee.
 
/home/joost

/home/joost

03/09/2009 19:38:00
Quote Anchor link
Uhm, geen eigenlijk, kan dus allemaal weg :p
 
- SanThe -

- SanThe -

03/09/2009 19:50:00
Quote Anchor link
Maak zo'n functie zo dat ie true of false teruggeeft. Dan kun je de check zo maken:

if(check(.........))
{
// ingelogd
}
else
{
// niet ingelogd
}
 
/home/joost

/home/joost

03/09/2009 21:19:00
Quote Anchor link
Okee, dat is inderdaad handiger ja...

Verder geen op -en of aanmerkingen over veiligheid ?
 
W W

W W

03/09/2009 21:59:00
Quote Anchor link
Misschien kun je aan de hand van een klasse die ik ooit heb geschreven ideeen opdoen?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271
272
273
274
275
276
277
278
279
280
281
282
283
284
285
286
287
288
289
290
291
292
293
294
295
296
297
298
299
300
301
302
303
304
305
306
307
308
309
310
311
312
313
314
315
316
317
318
319
320
321
322
323
324
325
326
327
328
329
330
331
332
333
334
335
336
337
338
339
<?php
error_reporting(E_ALL);
ini_set("display_errors", 1);

require_once('errorLogger.php');

class Auth
{
    private $sSalt;
    private $sPepper;
    
    private $sReturnUrl;
    
    public $iUserID;
    public $sUserHash;
    public $sUsername;
    
    private $db;
    private $error;
    
    private $session_id;
    
    private $time_out;
    
    public function __construct($time_out = 60)
    {

        $this->db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=
'
,'
'
,'
'
);
        $this->db->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
        
        $this->error = new errorReporting;

        $this->sSalt = '%fyg#h74$gS6F/e%sC^^$fd';
        $this->sPepper = '#$fe3êr#%^Dgt54fgD$%53D$';
        
        $this->time_out = $time_out;
        
        $this->cleanAttempts();
        $this->cleanLogins();
    }

    
    public function authorisation ($iUserID, $sHash, $sSessionID)
    {

        try
        {
            $qCheckAuthorisedUser = $this->db->query('SELECT ID
                                                        FROM login_current_online
                                                            WHERE user_ID = '
.$iUserID.'
                                                                AND hash = "'
.$sHash.'"
                                                                    AND ip_address = "'
.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'"
                                                                        AND session_ID = "'
.$sSessionID.'"');
                                                            
                $rCheckAuthorisedUser = $qCheckAuthorisedUser->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
                
                if(count($rCheckAuthorisedUser) == 1)
                {

                    $qUpdateUserLastActive = $this->db->exec('UPDATE login_current_online
                                                                SET last_active = NOW()
                                                                    WHERE ID = '
.$rCheckAuthorisedUser['ID']);
                                                                    
                    return true;
                }

                else
                {
                    return false;
                }
        }

        catch(PDOException $e)
        {

            $this->error->setDatabaseError($e->getTrace(), $e->getMessage());
            $this->error->log();
            
            return false;
        }         
    }

    
    public function login($sUsername, $sPassword)
    {

        try
        {
            $qAttempt = $this->db->exec('INSERT INTO
                                                login_attempts
                                                    (ip_address,
                                                    username,
                                                    password,
                                                    date)
                                            VALUES
                                                    ("'
.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'",
                                                    '
.$this->db->quote($sUsername).',
                                                    '
.$this->db->quote($sPassword).',
                                                    NOW())
                                            '
);
                                                    
            $qBruteforce = $this->db->query('SELECT ID
                                                FROM login_attempts
                                                    WHERE date > NOW() - INTERVAL 1 MINUTE'
);
                
                $aBruteforce = $qBruteforce->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC);
                
                if(count($aBruteforce) < 10)
                {

                    $qChkUserInput = $this->db->query('SELECT ID, username, rights
                                                        FROM accounts
                                                            WHERE username = '
.$this->db->quote($sUsername).'
                                                                AND password = '
.$this->db->quote($this->hash($sPassword)).'
                                                                AND active = 1'

                                                      );
                                                      
                        $aChkUserInput = $qChkUserInput->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
                                                          
                        if($aChkUserInput != false)
                        {
                            
                            $this->iUserID = $aChkUserInput['ID'];
                            $this->sUserHash = $this->userIdentity();
                            
                                $qInsertUserOnline = $this->db->exec('INSERT INTO
                                                                            login_current_online
                                                                                (user_ID,
                                                                                hash,
                                                                                last_active,
                                                                                ip_address,
                                                                                session_ID)
                                                                        VALUES
                                                                                ('
.$this->iUserID.',
                                                                                "'
.$this->sUserHash.'",
                                                                                NOW(),
                                                                                "'
.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'",
                                                                                "'
.$this->session_id.'")
                                                                    '
);
                            return true;
                        }

                        else
                        {
                            return false;
                        }
                }

                else
                {
                    return false;
                }
        }

        catch(PDOException $e)
        {

            $this->error->setDatabaseError($e->getTrace(), $e->getMessage());
            $this->error->log();
            
            return false;
        }         
    }

    
    public function logout ($iUserID, $sUserHash)
    {

        try
        {
            $this->db->exec('DELETE FROM
                                login_current_online
                                    WHERE user_ID = '
.$iUserID.'
                                        AND hash = "'
.$sUserHash.'"');
                                        
            return true;
        }

        catch(PDOException $e)
        {

            $this->error->setDatabaseError($e->getTrace(), $e->getMessage());
            $this->error->log();
            
            return false;
        }
    }

    
    public function redirect()
    {

        if($this->sReturnUrl != NULL)
        {

            return $this->sReturnUrl;
        }

        else
        {
            if(isset($_SERVER['HTTP_REFERER']) && !empty($_SERVER['HTTP_REFERER']))
            {

                return $_SERVER['HTTP_REFERER'];
            }

            else
            {
                return 'index.php';
            }
        }
    }

    
    public function getUserInfoPerMail ($emailAddress)
    {

        $qUserInfo = $this->db->query('SELECT ID, username
                                                FROM accounts
                                                    WHERE email_address = '
.$this->db->quote($emailAddress));
                
            return $qUserInfo->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
    }

    
    public function resetUser($user_id, $password)
    {

        if(ctype_digit($user_id) || !empty($password))
        {

            $qResetUser = $this->db->exec('UPDATE accounts SET password = "'.$password.'" WHERE ID = '.$user_id.' LIMIT 1');
            
            if($qResetUser > 0)
            {

                return true;
            }

            else
            {
                return false;
            }
        }

        else
        {
            return false;
        }
        
    }

    
    public function getUserID ()
    {

        if(!empty($this->iUserID))
        {

            return $this->iUserID;
        }
    }

    
    public function getsUserHash ()
    {

        if(!empty($this->sUserHash))
        {

            return $this->sUserHash;
        }
    }

    
    public function getNewPassword ()
    {

        $sIdentity = '';
        $iIntegers = range(0,9);
        $sLowerCase = range('a','z');
        $return = array();
        
        $aChars = array_merge($iIntegers, $sLowerCase);
        
            for($i = 0; $i <= 4; $i++)
            {

                    $sIdentity .= $aChars[rand(0,count($aChars)-1)];
            }

        
        $return['password'] = $sIdentity;
        $return['hash'] = $this->hash($sIdentity);
        
        return $return;
    }

    
    public function setReturnPath ($returnUrl)
    {

        if(!empty($returnUrl))
        {

            $this->sReturnUrl = $returnUrl;
        }
    }

    
    public function setSessionID ($sessionID)
    {

        if(!empty($sessionID))
        {

            $this->session_id = $sessionID;
        }
    }

    
    private function hash ($password)
    {

        return sha1($this->sSalt.$password.$this->sPepper);
    }

    
    private function cleanAttempts ()
    {

        try
        {
            $this->db->exec('DELETE
                                FROM login_attempts
                                    WHERE date < NOW() - INTERVAL 7 DAY'
);
        }

        catch(PDOException $e)
        {

            $error = '<p><b>A query error has occurred</b><p>'.PHP_EOL;
            $error .= '<pre>';
            $error .= 'Line number: '.$e->getLine().'<br>'.PHP_EOL;
            $error .= 'File: '.$e->getFile().'<br>'.PHP_EOL;
            $error .= 'PDO message: '.$e->getMessage().'<br>'.PHP_EOL;
            $error .= '</pre>';
            
            return $error;
        }
    }

    
    private function cleanLogins ()
    {

        try
        {
            $this->db->exec('DELETE
                                FROM login_current_online
                                    WHERE last_active < NOW() - INTERVAL '
.$this->time_out.' MINUTE');
        }

        catch(PDOException $e)
        {

            $error = '<p><b>A query error has occurred</b><p>'.PHP_EOL;
            $error .= '<pre>';
            $error .= 'Line number: '.$e->getLine().'<br>'.PHP_EOL;
            $error .= 'File: '.$e->getFile().'<br>'.PHP_EOL;
            $error .= 'PDO message: '.$e->getMessage().'<br>'.PHP_EOL;
            $error .= '</pre>';
            
            return $error;
        }
    }

    
    private function userIdentity()
    {

        $sIdentity = '';
        $iIntegers = range(0,100);
        $sLowerCase = range('a','z');
        $sUpperCase = range('A','Z');
        
        $aChars = array_merge($iIntegers, $sLowerCase , $sUpperCase);
        
            for($i = 0; $i <= 50; $i++)
            {

                    $sIdentity .= $aChars[rand(0,count($aChars)-1)];
            }

        
        return sha1(microtime().$sIdentity);
    }
}

?>
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.