phpmyadmin werkt niet, na myql verplaatst te hebben

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ventilatiesysteem Productontwikkelaar HBO WO Verwa

Samengevat: Zij bieden flexibele ventilatiematerialen, geluidsdempers, rookgasafvoer producten en industrieslangen. Ben jij een technisch productontwikkelaar? Heb jij ervaring met het ontwikkelen van nieuwe producten? Vaste baan: Technisch Productontwikkelaar HBO WO €3.000 - €4.000 Zij bieden een variëteit aan flexibele ventilatiematerialen, geluiddempers, rookgasafvoer producten, industrieslangen en ventilatieslangen voor de scheepsbouw. Met slimme en innovatieve materialen zorgen wij voor een gezonde en frisse leefomgeving. Deze werkgever is een organisatie die volop in ontwikkeling is met hardwerkende collega's. Dit geeft goede ontwikkelingsmogelijkheden. De branche van dit bedrijf is Techniek en Engineering. Functie: Voor de vacature als Technisch Productontwikkelaar Ede Gld HBO WO ga

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Daniel van Seggelen

Daniel van Seggelen

01/05/2019 14:21:33
Quote Anchor link
www.domain.nl/phpmyadmin werkt niet meer na het verplaatsen van de mysql bestanden. Dit is als volgt gebeurd:

- cd /var/lib
- mv mysql /mnt/bigtorage

De externe schijf van 2TB is gekoppeld en gemount naar /mnt/bigstorage

In my.cnf

datadir=/mnt/bigstorage/mysql
socket=/mnt/bigstorage/mysql.sock

localhost werkte niet meer, met een mysql connectie via php, maar 127.0.0.1 wel.

Daarnaast werkt alles na een mysql restart, behalve phpmyadmin.
Ik zie geen config bestand terug van phpmyadmin, waar kan ik dit aanpassen?

groet

Daniel
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 13:26:55
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

01/05/2019 15:09:35
Quote Anchor link
Euh, misschien grants instellen die bepalen vanwaar je MySQL mag benaderen?

En dat is dan de applicatie die toegang geeft, daarnaast is het misschien ook nodig om wat poorten te controleren/open te zetten. Hier liep je volgens mij ook al tegenaan in een ander draadje.

Ben je de wondere wereld van systeembeheer aan het verkennen? :)
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

01/05/2019 15:18:38
Quote Anchor link
mv mysql /mnt/bigtorage

Moet dat niet zijn:
mv mysql /mnt/bigstorage

Wat gebeurt er bij het benaderen van phpmyadmin? Je gaf aan dat je met PHP prima zelf queries kon draaien. In dat geval is er iets mis met phpmyadmin zelf.
Gewijzigd op 01/05/2019 15:20:50 door - Ariën -
 
Daniel van Seggelen

Daniel van Seggelen

01/05/2019 16:25:49
Quote Anchor link
Quote:
Moet dat niet zijn:
mv mysql /mnt/bigstorage


Natuurlijk, maar die spelling heb ik hier fout geschreven, dat gedeelte is goed gegaan :)

Quote:
Ben je de wondere wereld van systeembeheer aan het verkennen? :)

Jazeker, word steeds leuker :)

Quote:
En dat is dan de applicatie die toegang geeft, daarnaast is het misschien ook nodig om wat poorten te controleren/open te zetten


Quote:
misschien grants instellen die bepalen vanwaar je MySQL mag benaderen?

permission van /mnt/bigstorage/mysql zijn 666 rechten.

Alle poorten die nodig zijn staan open.
Quote:
Wat gebeurt er bij het benaderen van phpmyadmin? Je gaf aan dat je met PHP prima zelf queries kon draaien. In dat geval is er iets mis met phpmyadmin zelf.


Jazeker de queries in PHP werken prima.
Maar als ik dus ga naar: www.domein.nl/phpmyadmin dan word er via phpmyadmin om logingegevens in te voeren. Dit doe ik en die ijken niet goed te zijn, terwijl deze niet veranderd zijn en in de PHP scripts wel toegang krijgen zonder problemen en ook in de CLI.




Toevoeging op 02/05/2019 10:32:11:

Ik zie nergens een phpmyadmin config file, vreemd
 
Ivo P

Ivo P

02/05/2019 11:14:07
Quote Anchor link
ik zou gedaan hebben:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
cd /var/lib
 mv mysql /mnt/bigtorage
 ln -s /mnt/bigtorage/mysql


Dit alles waarbij je vooraf mysql even stop zet, en achteraf weer start.
 
John D

John D

02/05/2019 11:47:37
Quote Anchor link
Ivo P op 02/05/2019 11:14:07:
ik zou gedaan hebben:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
cd /var/lib
 mv mysql /mnt/bigstorage
 ln -s /mnt/bigtorage/mysql

Dit alles waarbij je vooraf mysql even stop zet, en achteraf weer start.
Ivo, dat laatste
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
ln -s /mnt/bigstorage/mysql
is niet compleet. Je moet ook wel de target opgeven, de symbolic name. Bijvoorbeeld
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
ln -s /mnt/bigstorage/mysql /var/lib/mysql

Dan is MySQL logisch gezien niet verplaatst en hoef je geen config aan te passen, poorten open te zetten, localhost niet te wijzigen etc
Gewijzigd op 02/05/2019 11:53:18 door John D
 
Ivo P

Ivo P

02/05/2019 12:32:18
Quote Anchor link
ln -s /some/path/foo

zal in de current directory een link met de name "foo" plaatsen.

Alleen als je de link ergens anders wilt zetten, is het 2e argument ook nodig.
Maar aangezien op regel 1 al stond "cd /var/lib" zou dat niet nodig zijn.

Maar het mag wel natuurlijk.

--
heb even gezocht, maar kan zo snel geen voorbeelden online vinden. Elk voorbeeld zet het 2e argument erbij. Zelf gebruik ik die zelden.
 
Daniel van Seggelen

Daniel van Seggelen

02/05/2019 14:22:20
Quote Anchor link
Bedankt, maar het enige probleem nu is dat localhost niet meer werkt, het gaat niet naar 127.0.0.1

in etc/host staat gewoon

127.0.0.1 localhost etc

Als ik dus met PHP connectie maak, dat krijg ik een fout als ik met localhost connectie maak, maar met 127.0.0.1 niet. Ik denk dat phpmyadmin het hierdoor niet doet.

Hoe kan ik dit debuggen?



Toevoeging op 02/05/2019 14:43:14:

Dit werkt helemaal niet.

Ik krijg als error Can't open and lock priveledges tables .....
Dailed to start MariaDB database server.

- ln -s /mnt/bigstorage/mysql /var/lib/mysql
- service httpd retart
- service mysqld stop / start

- my.cnf aangepast naar /var/lib/mysql (leeg),
- chgrp -R mysql /var/lib/mysql

Dus maar weer teruggezet, op zijn minst werkt het met 127.0.0.1
 
Aad B

Aad B

02/05/2019 14:53:15
Quote Anchor link
-->> Ik krijg als error Can't open and lock priveledges tables ..
Welke credentials (user/group) hebben de files in /mnt/bigstorage/mysql nu??
Dat is waarschijnlijk het probleem van Can't open

Het localhost heeft eigenlijk niets te maken met het verplaatsen van files. Maar wellicht is de MySQL deamon ook van slag door de credentials.

Toevoeging op 02/05/2019 14:56:51:

Ivo P op 02/05/2019 12:32:18:
ln -s /some/path/foo
zal in de current directory een link met de name "foo" plaatsen.
Alleen als je de link ergens anders wilt zetten, is het 2e argument ook nodig.
Maar aangezien op regel 1 al stond "cd /var/lib" zou dat niet nodig zijn.
Maar het mag wel natuurlijk. Heb even gezocht, maar kan zo snel geen voorbeelden online vinden. Elk voorbeeld zet het 2e argument erbij. Zelf gebruik ik die zelden.

Dat is wel waar maar heel erg eng. Ik werk dagelijks met Linux en Unix maar zal nooit zomaar het tweede argument leeglaten "omdat het kan". Dat werkt echt fouten in de hand. Zeker voor beginnende gebruikers (hier bijvoorbeeld) is het zinvol en duidelijker om het tweede argument niet weg te laten.
Gewijzigd op 02/05/2019 15:01:00 door Aad B
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

02/05/2019 15:12:20
Quote Anchor link
Kun je MySQL wel benaderen via de prompt/een shell? Wanneer MySQL niet goed afgesloten was voor de verplaatsing kan het (goed) zijn dat MySQL niet eens actief is omdat deze van slag is zoals @Aad aangaf.

Het is zoals je zelf aangaf: "Failed to start MariaDB database server.". Deze is dus waarschijnlijk niet actief?

De config file van phpmyadmin staat waarschijnlijk onder /etc/phpmyadmin/config.inc.php (eerste Google resultaat).

Daarnaast is er een verschil tussen 127.0.0.1 en localhost. Als al je grants ingesteld staan op localhost dan werken deze waarschijnlijk niet met 127.0.0.1 en vice versa. Maar om dat te controleren moet de server eerst actief zijn. Ga dus eerst na of dit proces uberhaupt wel actief is.

Ik denk dat dit ook weer zo'n voorbeeld is van waar "het probleem niet het probleem is", maar een gebrek aan een systematisch benadering van het observeren van de symptomen. Je zit nu een beetje vast in de vicieuze cirkel "weet niet wat er aan de hand is" <--> "weet niet wat er opgelost moet worden". Stel eerst vast wat er aan de hand is, en ga dan dingen oplossen.

Vraag je zelf af wat het plan of doel is, en zoek dan uit hoe je dat aanpakt. Een goede startplek is "is MySQL wel actief?". Om dit uit te vinden moet je het antwoord weten op de vraag "Hoe controleer ik of MySQL actief is?".

Happy Googling!
Gewijzigd op 02/05/2019 15:21:20 door Thomas van den Heuvel
 
Daniel van Seggelen

Daniel van Seggelen

02/05/2019 15:30:50
Quote Anchor link
Quote:
Welke credentials (user/group) hebben de files in /mnt/bigstorage/mysql nu??


ik heb chmod 777 -R /mnt/bigstorage/mysql gedaan.

Nogmaals zonder de symbolische link, werkt het dus alleen met 127.0.0.1 als ik verbinding maar met php met mysqli_connect(DB_HOST, DB_LOGIN, DB_PASSWORD, DB_NAME);

Als DB_HOST localhost is, krijg ik geen connectie.

Quote:
Kun je MySQL wel benaderen via de prompt/een shell?


jazeker via de CLI gaat het prima, als ik show databases doe, dan werkt het prima.
De mysql was zeker wel afgesloten, voordat ik de verplaatsing deed.

Ik heb ook directadmin, in die config: /usr/local/directadmin/conf/my.cnf
Daar staat verder niets behalve de da_admin login credentials.

HEt is me zeer onduidelijk waarom phpmyadmin niet werkt.




Toevoeging op 02/05/2019 15:40:14:

Quote:
Maar om dat te controleren moet de server eerst actief zijn. Ga dus eerst na of dit proces uberhaupt wel actief is.


Ik had al aangegeven dat alles gewoon werkt als ik een connectie maak met 127.0.0.1.
Mysql is gewoon actief, dan ik ook nagegaan. Anders zouden alle queries ook niet werken uiteraard. Lees aub de gehele thread, alles staat daar al.

LEES goed: alles werkte gewoon VOORDAT IK DE /VAR/LIB/MYSQL FOLDER VERPLAATSTE NAAR /MNT/BIGSTORAGE/MYSQL
Daarna werkt de localhost niet meer en daardoor denk ik ook phpmyadmin

Quote:
Als al je grants ingesteld staan op localhost

Een localhost is toch een symbolische link naar 127.0.0.1 ??
zoniet, waar worden die links ingesteld?


Toevoeging op 02/05/2019 15:46:42:

Quote:
service mariadb status


Hier staat active (running)/..... etc etc.

Ik heb alle instructies uitgevoerd en veel gecontroleert.
Ik denk dat dit een bug is, want alles staat goed

Toevoeging op 02/05/2019 15:52:45:

UPDATE:

als ik in de CLI "mysqladmin -u root -p status" invoer krijg ik.

"unknown variable 'local-infile=1'"

Alhoewel ik mysql stop en start en deze regel had verwijderd in /etc/my.cnf
Dingen gaan niet meer zoals ze horen te gaan.
Gewijzigd op 02/05/2019 15:55:28 door Daniel van Seggelen
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

02/05/2019 15:57:14
Quote Anchor link
De grants in de database. Het gaat (waarschijnlijk) mis door de manier waarop phpmyadmin een connectie maakt met de database.

Controleer de Host en User kolommen in de mysql.user tabel. En vergelijk dat dan met hoe phpmyadmin een verbinding maakt met de database.
 
Daniel van Seggelen

Daniel van Seggelen

02/05/2019 16:14:00
Quote Anchor link
Het laatste hoe controleer ik hoe phpmyadmin verbining maakt kom ik niet uit.
 
Ivo P

Ivo P

02/05/2019 16:26:14
Quote Anchor link
dat localhost niet werkt, kan te maken hebben met de pid-file setting.


Staat die in je my.cnf genoemnd? Kan die file ook aangemaakt worden bij het starten?
 
Adoptive Solution

Adoptive Solution

02/05/2019 16:29:05
Quote Anchor link
Probeer het eens met dit :

https://www.adminer.org/

1 bestand. Kan je overal neerzetten. Geen config.

En als localhost niet werkt, gebruik dan 127.0.0.1 als server.
 
Daniel van Seggelen

Daniel van Seggelen

02/05/2019 16:45:13
Quote Anchor link
[mysql-safe]
pid-file=/var/run/mariadb/mariadb.pid

staat inderdaad in de my.cnf
Quote:
Kan die file ook aangemaakt worden bij het starten?


Dat weet ik niet, hoe kom ik hierachter?


Toevoeging op 02/05/2019 16:50:29:

Quote:
https://www.adminer.org/

1 bestand. Kan je overal neerzetten. Geen config.


Lijkt me een goede oplossing, alleen probeer ik erachter te komen wat nu de oorzaak van dit probleem is.



Toevoeging op 02/05/2019 16:57:44:

adminer-4.7.1 werk wel prima, maar ik kan geen unieke index voor een tabel maken met meerdere kolommen.
Ik zie die optie niet.
 
Ivo P

Ivo P

02/05/2019 17:05:22
Quote Anchor link
Quote:
Dat weet ik niet, hoe kom ik hierachter?


Start MariaDB
Check of dat bestand bestaat.

Bij stoppen zou het bestand weg moeten zijn.
 
Adoptive Solution

Adoptive Solution

02/05/2019 19:23:50
Quote Anchor link
In adminer kan je bij elke table indexen toevoegen. Ook gecombineerde.
 
Daniel van Seggelen

Daniel van Seggelen

03/05/2019 01:05:50
Quote Anchor link
Quote:
In adminer kan je bij elke table indexen toevoegen. Ook gecombineerde.


Klopt, het was eventjes wennen, maar zie nu hoe het moet inderdaad.

Het bestand bestond niet, mariadb was gestart. Ik heb hem aangemaakt, maar het veranderd niks in het localhost probleem met 127.0.0.1

De verwijzing wat in etc/host staat word gewoon genegeerd.

Mijn oplossing voor nu is gewoon adminer-4.7.1-en.php. werkt lekker snel en zonder geouwehoer.
Wat geeft phpmyadmin toch een hooffpijn.
Bij alle mysql connecties heb ik alles mar op 127.0.0.1 gezet waar localhost stond
 
Ivo P

Ivo P

03/05/2019 10:50:50
Quote Anchor link
Daniel van Seggelen op 03/05/2019 01:05:50:
Het bestand bestond niet, mariadb was gestart. Ik heb hem aangemaakt, maar het veranderd niks in het localhost probleem met 127.0.0.1


eh, ja. De file moet ook de juiste inhoud hebben. Daarin staat het PID (process id) van mariadb. (steed na starten anders).

Maar de vraag is, waarom het bestand niet aangemaakt wordt. Je kunt alles draaien op 127.0.0.1, maar ik kan uit ervaring vast voorspellen, dat je nog tijden er tegenaan blijft lopen dat sites, tooltjes etc allemaal via localhost blijken te willen verbinden.
 
Daniel van Seggelen

Daniel van Seggelen

03/05/2019 12:48:09
Quote Anchor link
Ja, daarom zoek ik ook een oplossing, ja het bestand word inderdaad niet aangemaakt, waarom weet ik ook niet.
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.