Praktisch voorbeeld public/private/protected

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Medior/senior front end developer

Functie Vanwege de groei binnen het bedrijf zijn ze op zoek naar een Technische front end developer. Momenteel hun front end back end team gescheiden aan het werk. Hier willen ze verandering in krijgen. Omdat ook veel interne applicaties ontwikkeld worden zoeken ze iemand die hen kan helpen om de interne applicaties te voorzien van de juiste Vue.js componenten. Zodoende willen ze de interactie tussen front end en back end versoepelen en de volgende stap binnen het platform gaan zetten. Deze componenten die jij ontwikkeld zullen in elk project gebruikt worden. Het back end team bestaat momenteel uit 8 ontwikkelaars

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Ervaren PHP Developer

Functieomschrijving PHP Developer met brede ervaring gezocht! Ben jij een Full Stack PHP Developer met brede ervaring die toe is aan een volgende stap? Lees dan snel verder! Voor onze eindklant in de regio Nunspeet zijn wij op zoek naar een ervaren PHP Developer die het IT Team van deze organisatie gaat versterken. Wij zoeken een enthousiaste en breed georiënteerde IT-er die er voor gaat zorgen dat deze innovatieve organisatie de volgende stap gaat maken. Om deze functie goed uit te kunnen voeren moet je communicatief goed zijn en in staat zijn om zelfstandig problemen op te lossen. Daarnaast bestaat

Bekijk vacature »

Software Programmeur PHP - JAVA

Functie Wil jij bij een platte en informele organisatie werken? Lees dan snel verder! Voor een opdrachtgever in omgeving Rotterdam dat zich gespecialiseerd heeft in het realiseren van veilige netwerkverbindingen zijn wij op zoek naar een leuke software developer ter versterking van het huidige team. Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen PHP, JAVA en Node.js. Je gaat klanten ondersteunen op het gebied van geleverde software en webapplicaties. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn

Bekijk vacature »

Mendix Ontwikkelaar - Vernieuwen van het applicati

Bedrijfsomschrijving De ontwikkelingen in de transportsector gaan razendsnel. Bij ons kun je een belangrijke rol spelen in deze sector. We streven ernaar om onze klanten te ontzorgen op het gebied van continuïteit en veiligheid met innovatieve producten en diensten. We willen dat onze klanten de veiligste vervoerders van Europa worden. Ons team werkt hard om deze ambitieuze doelstellingen te bereiken en we bieden een motiverende werkomgeving aan. We zijn op zoek naar zelfstarters met een focus op resultaat en beslissingsbevoegdheid. Functieomschrijving Als Mendix ontwikkelaar bij deze organisatie heb je een gevarieerde baan. Het applicatielandschap wordt vernieuwd en de “schade en

Bekijk vacature »

Full Stack Java ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor de politie zijn wij op zoek naar een Full stack Java ontwikkelaar. Als ervaren full stack Java ontwikkelaar binnen de gewenste deadlines meewerken aan de totstandkoming van de gewenste werkzaamheden. Taken Upgraden van GeoServer, SOLR, Oracle Spatial database, Tomcat Migreren Oracle Spatial naar PostgreSQL/PostGIS Migreren SOLR naar ElasticSearch Geografische gegevens op het interne netwerk beschikbaar maken Doorontwikkelen en actualiseren van de geografische services Het up to date brengen van de CI/CD pipeline, samen met medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de CI/CD tooling Aanspreekbaar op de solution architectuur en stemt die met collega's in het cluster Geo De opdracht

Bekijk vacature »

Frontend Developer Vue Nuxt HBO Javascript

Samengevat: Deze werkgever levert elke dag betere digitale gebruikerservaringen. Ben jij geschikt als frontend Developer? Heb je ervaring met Vue en Nuxt? Vaste baan: Front-End Developer HBO €3.100 - €4.600 Zij bieden opdrachtgevers een complete dienstverlening op gebied van ontwerpen en ontwikkelen van websites, zoekmachine optimalisatie, online adverteren, content marketing en conversie verbetering. Zij werken met een eigen ontwikkeld CMS. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om de inzet van technologie. Deze werkgever staat open voor elke nieuwe trend. Onze systemen zijn groot

Bekijk vacature »

Full Stack .NET Developer

Dit ga je doen Als developer nieuwe gave features ontwikkelen; Werken met technieken als C#, Angular 12 en Javascript,; Maken van technische keuzes en beslissingen over de architectuur; Junior collega's coachen; Initiatief nemen voor nieuwe technische mogelijkheden; Je bent een belangrijke schakel - en vindt het leuk - om te schakelen met de business. Hier ga je werken In een team van 7 professionals ben je als Full Stack .NET Developer verantwoordelijk voor het ontwikkelen van applicaties voor het grootste inhouse product: een applicatie voor alles omtrent hypotheken. De programmeertaal die je hierbij beheerst is C#. Wil je van meerwaarde

Bekijk vacature »

Senior Front-End Developer

As a Senior Front-end Developer you maintain the balance between creativity and functionality for our webshop, and you coach your fellow developers. How do I become a Senior Front-End Developer at Coolblue? As a Front-end Developer you work on the user-friendliness of our webshop for millions of customers. You enjoy working with the UX Designer to pick up stories. You get energy from coming up with creative solutions and are happy to present this within the team. You are also proud of your work and welcome all feedback. Would you also like to become a Senior Front-End Developer at Coolblue?

Bekijk vacature »

Back-end programmeur

Functieomschrijving Heb jij kort geleden je MBO of HBO ICT in ontvangst mogen nemen? Of ben je klaar voor een nieuw hoofdstuk in jouw carrière? Voor een uitdagende werkgever in de regio van Tilburg zijn wij op zoek naar een ambitieuze back-end programmeur met affiniteit met MS Acess. Samen met een enthousiast team ben je verantwoordelijk voor het bouwen van maatwerk software voor hun klanten. Je hebt kennis of ervaring van SQL, Maar affiniteit met MS Acess is nog belangrijker. Je bent sociaal naar klanten en flexibel ingesteld. Je denkt altijd in kansen en gaat graag de uitdaging aan. Verder

Bekijk vacature »

Lead Fullstack developer

Functie omschrijving Ben jij een leergierige en ambitieuze junior developer met technische skills? Ben jij op zoek naar een werkgever die jouw de volledige vrijheid geeft om jezelf tot een volwaardige senior te ontwikkelen? Wij zijn op zoek naar een full stack developer die zich bezig wil bezig houden met het uitbreiden en verbeteren van de online webshop. Een onderdeel van jouw werkzaamheden is naast het beheren van de webshop ook om de processen en structuren te stroomlijnen. Werkzaamheden Onderhouden van de webshop (denk aan het bijhouden van de voorraad); Nieuwe functies toevoegen aan de product configurator door middel van

Bekijk vacature »

Lead javascript developer Node.js React

Functie Als fullstack JavaScript developer vind jij het uitdagend om op basis van concrete klantvragen nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Bij voorkeur worden deze functionaliteiten op een bepaalde manier geprogrammeerd, zodat ze door meerdere klanten te gebruiken zijn. Je hebt dus vaak te maken met abstracte vraagstukken. Om dit te kunnen realiseren sta je nauw in contact met de product owner en/of klant. Je bent niet alleen onderdeel van het development team, maar hebt ook vaak contact met de product-owner en/of klanten om daardoor inzichten te verzamelen die leiden tot productverbeteringen. • Inzichten verzamelen bij de klant en/of product owner •

Bekijk vacature »

Ervaren PHP ontwikkelaar

Functie Jij als PHP ontwikkelaar komt te werken in een team van 4 andere PHP ontwikkelaars. Je zult je voornamelijk bezig houden met: – Het ontwikkelen van nieuwe features – Doorontwikkelen van de API – Nadenken over de technische infrastructuur – Datakwaliteit Samen met het team ben jij verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de software en om de positie als marktleider in Europa te behouden. Ze werken volgens SCRUM in 2 wekelijkse sprints, werken met Jira voor alle tickets en communiceren veel via Slack. Eisen • Minimaal 3 jaar ervaring als back end developer • Je hebt affiniteit met

Bekijk vacature »

.NET developer

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Python (Django) developer - Remote in The Netherla

Functie Together with your team, consisting of a senior, 2 mediors and one junior developer, you will work on their software in an Agile-based approach. You have an eye for quality, risk, and customer interest. Communication with your colleagues and, where necessary, with customers, plays an important role in achieving a successful result. As a person, you are smart, get things done, and are result-oriented. There is a lot of independence within the development team, apart from the stand-up (10:00 am) and occasional pair-programming sessions. Techniques they use include Python, Django, MySQL, Mercurial, Ubuntu Linux, Nginx. In terms of front-end

Bekijk vacature »
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 17:14:04
Quote Anchor link
Beste forummers,

Ik ben OOP aan het leren. Ik snap de basis nu, maar kan me moeilijk inbeelden hoe het praktisch gebruikt kan worden.

Kan iemand een praktisch voorbeeld geven van hoe een visibility property bijvoorbeeld nuttig kan zijn?

Mvg
 
PHP hulp

PHP hulp

24/04/2024 15:50:08
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

23/08/2015 17:21:11
Quote Anchor link
Lees de OOP-tutorial van phptuts.nl eens door.
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 17:32:05
Quote Anchor link
Dat heb ik gedaan, een goede tutorial.

Maar; het voorbeeld is daar private $username. Waarom zou je ervoor willen zorgen dat $username niet meer direct te benaderen is? Welk voordeel levert dat op? Beveiliging?
Gewijzigd op 23/08/2015 17:32:13 door Lorre Mertens
 
Wouter J

Wouter J

23/08/2015 18:04:50
Quote Anchor link
Binnen je class wil je een gecontroleerde omgeving hebben. Stel we hebben een BlogPost class die een property $tags heeft, met daarin een array van Tag classes:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
class BlogPost
{
    public $tags = array();

    // ...
}
?>


Hij is nu publiek, dus niks weerhoud ons ervan om hier lekker andere waardes in te gooien:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
$blogPost
= new BlogPost('De titel', $content);
$blogPost->tags[] = 'een string mag niet';
$blogPost->tags[] = $blogPost; // een blog post die zichzelf als tag heeft mag ook niet echt...
?>


We hebben dus geen gecontroleerde omgeving meer binnen deze class. Wanneer we de property nu protected maken hebben weer een, voorlopig, gecontroleerde omgeving:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php
class BlogPost
{
    protected $tags = array();

    public function addTag(Tag $tag)
    {

        // ... we kunnen hier bijv. ook controleren of de tag niet
        // al was toegevoegd

        $this->tags[] = $tag;
    }
}


$post = new BlogPost('De titel', $content);
$post->addTag(new Tag('phphulp'));
$post->addTag('een string'); // Error: Expected instance of Tag, got "string"
?>


We kunnen nu echter nog steeds de class extenden en verkeerde waardes toevoegen, dus maken we er private van zodat we erg echt zeker van zijn dat addTag() de enige manier is om tags toe te voegen aan de BlogPost.
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 18:20:42
Quote Anchor link
Bedankt voor de heldere uitleg Wouter, het is nu veel duidelijker.
 

23/08/2015 22:35:28
Quote Anchor link
Ik vind PHP in vergelijking met andere talen een onhandige taal om de voordelen van OOP uit te leggen.

Het 'probleem' van een web-omgeving is dat PHP telkens eenmalig reageert op een verzoek van een browser. Dat is nogal procedureel en 'immer gerade aus'. Dan ben je ook nog eens de enige ontwikkelaar, en is het eigenlijk best wel handig dat je overal bij kunt. Private variabelen is dan gewoon onzin. Waarom zou je objecten in het geheugen vasthouden? Geen idee. Lukt ook prima zonder.

Als je deze weg blijft volgen loop je vanzelf tegen een probleem aan, ondanks hergebruik van code via include en require(_once) statements. Afhankelijk van hoe groot je programma wordt, wordt je code steeds meer spaghetti omdat je voor elk scherm weer andere code moet maken. Je kunt alleen nog maar snelheidswinst in programmeren krijgen door je eerdere code te copy-pasten. En als je dan bugs aan de ene kant gaat oplossen ontstaan ze weer aan de andere kant en vice versa. Het schiet niet op, je bent vastgelopen in je eigen denkwerk.

Om code uit elkaar te houden en gestructureerd (als een soort adresboek in familieboomstamvorm) is het concept van OOP geintroduceerd. Wat je dan doet is je code opdelen in zo klein mogelijke stukjes. Dat heeft als voordeel dat die stukjes heel overzichtelijk en foutvrij worden. Je zet die stukjes in een functie (methode) en je groepeert functies die samenwerken in een object. Als je de methoden benoemt naar wat ze doen, kan je je eigen code als een soort pseudo-code lezen, en wordt het voor jezelf volstrekt duidelijk wat de code precies in welke volgorde doet. Documentatie van code heb je dan bijna niet meer nodig.

Om variabelen binnen een naamruimte (namespace ;) qua naam en inhoud per functie gescheiden te houden, heb je een variabele scope met de keuze om variabelen private te houden. Zo van: 'die variabele is niet bedoeld om direct door andere code veranderd te worden', want dan weet je het op een gegeven moment zelf ook niet meer.

Naast dan OOP jezelf ontlast van de internals van je eigengeschreven code, geldt dat ook voor jou met code van anderen en andersom; je hoeft alleen nog maar elkaars API aan te roepen en je bent klaar. Dat vergroot de schaalbaarheid en onderhoudbaarheid van de code enorm. Daarbij worden de objecten/API's een soort zelfbedachte LEGO-stukjes, die niet als spaghetti maar met nopjes aan elkaar hangen, je kunt de code eenvoudig vervangen voor andere code die dezelfde nopjes heeft.

De praktische voorbeelden volgen vanzelf als je code schrijft.
Gewijzigd op 23/08/2015 22:37:12 door
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 22:50:42
Quote Anchor link
Bedankt An tje, erg waardevol antwoord!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.