Probleem met hele grote query

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Racoon smasher

racoon smasher

23/04/2014 16:50:24
Quote Anchor link
Ik heb samen met iemand de query verder uitgewerkt, maar op een of andere manier wilt die maar 1 resultaat weergeven... hij geeft geen mysql errors weer, maar hij hoort zeker weten wel 2 resultaten te geven, maar door iets wilt hij er maar eentje weergeven.

bij de werkende query had ik nog niet toegevoegd wat ik nog nodig had, maar zodra ik dat toevoegde deed hij dus raar...

sorry als jullie me niet begrijpen, maar ik weet niet hoe ik dit probleem goed uit kan leggen

Werkend:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
SELECT    companies.c_id,
    companies.c_name,
    companies.rm_id,
    relationship_managers.rm_id,
    companies.c_invisibility,
    relationship_managers.rm_firstname,
    relationship_managers.rm_surname

                        
FROM     companies
    JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
    JOIN linkbuilding ON linkbuilding.c_id = companies.c_id AND linkbuilding.y_id = YEAR(NOW())
                        
WHERE     c_invisibility = 0
                        
ORDER BY     companies.c_id DESC



Niet werkend:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
SELECT    companies.c_id,
    companies.c_name,
    companies.rm_id,
    relationship_managers.rm_id,
    companies.c_invisibility,
    relationship_managers.rm_firstname,
    relationship_managers.rm_surname,

    SUM(l1.y_january) +
    SUM(l1.y_february) +
    SUM(l1.y_march) +
    SUM(l1.y_april) +
    SUM(l1.y_may) +
    SUM(l1.y_june) +
    SUM(l1.y_july) +
    SUM(l1.y_august) +
    SUM(l1.y_september) +
    SUM(l1.y_october) +
    SUM(l1.y_november) +
    SUM(l1.y_december) +
    AS s_totaal

                        
FROM     companies
    JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
    JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
    JOIN linkbuilding l2 ON l2.c_id = companies.c_id AND l2.y_id = YEAR(NOW())
                        
WHERE     c_invisibility = 0
                        
ORDER BY     companies.c_id DESC
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 01:13:21
 
Ivo P

Ivo P

23/04/2014 16:52:26
Quote Anchor link
en waar is die grote query dan?

Anyway:
Die 2e query mist een GROUP BY

http://wiki.pfz.nl/group-by
 
Racoon smasher

racoon smasher

23/04/2014 16:54:36
Quote Anchor link
Ivo P op 23/04/2014 16:52:26:
en waar is die grote query dan?

Anyway:
Die 2e query mist een GROUP BY

http://wiki.pfz.nl/group-by


ligt eraan wat je groot vindt haha
maar hoezo mis ik een group by? die heb ik volgens mij niet eens nodig...
 
Ivo P

Ivo P

23/04/2014 16:58:45
Quote Anchor link
je gebruikt een aggregatie functie (SUM()) en losse kolommen.

Dat vereist dat je group by gebruikt.

Ja, je kunt mysql gebruiken zonder dat er een foutmelding verschijnt, maar zoals ik in dat artikeltje aangeef: dan kun je dus willekeurige info terugkrijgen.(en soms klopt die info, maar dat is dan toeval)
Gewijzigd op 23/04/2014 16:58:57 door Ivo P
 
Racoon smasher

racoon smasher

23/04/2014 17:01:05
Quote Anchor link
oke bedankt ik ga er morgen naar kijken :)
 
Erwin H

Erwin H

23/04/2014 17:28:13
Quote Anchor link
De oplossing van Ivo is helemaal goed, dat vooropgesteld, ik mis alleen de uitleg. Het geval hier is dat je een SUM gebruikt, helemaal zonder GROUP BY. Zelf denk je dat dat niet nodig hebt, maar dan is het altijd zo dat je maar 1 record terugkrijgt. Alles wordt namelijk op een hoop gegooid om een grote SUM te maken. Zonder GROUP BY krijg je dus nooit het 2e record te zien.
Dit is enigzins anders dan de fout die de meeste mensen maken met GROUP BY (namelijk wel gebruiken, maar dan niet alle kolommen erin zetten).
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

23/04/2014 18:24:03
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
....
FROM     companies
    JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
    JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
    JOIN linkbuilding l2 ON l2.c_id = companies.c_id AND l2.y_id = YEAR(NOW())
                        
WHERE     c_invisibility = 0

Wat is het nut van die derde join?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
...
FROM     companies
    JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
    JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
                        
WHERE     c_invisibility = 0 AND l1.y_id = YEAR(NOW())
 
- SanThe -

- SanThe -

23/04/2014 18:53:40
Quote Anchor link
Regel 20 een + teveel.
Foutafhandeling inbouwen.
 
Racoon smasher

racoon smasher

23/04/2014 22:40:55
Quote Anchor link
- SanThe - op 23/04/2014 18:53:40:
Regel 20 een + teveel.
Foutafhandeling inbouwen.


haha ja klopt had al weg gehaald :)

Toevoeging op 23/04/2014 22:42:48:

Ger van Steenderen op 23/04/2014 18:24:03:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
....
FROM     companies
    JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
    JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
    JOIN linkbuilding l2 ON l2.c_id = companies.c_id AND l2.y_id = YEAR(NOW())
                        
WHERE     c_invisibility = 0

Wat is het nut van die derde join?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
...
FROM     companies
    JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
    JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
                        
WHERE     c_invisibility = 0 AND l1.y_id = YEAR(NOW())


lastig uit te leggen, maar ik doe het even kort:
ik heb een tabel nodig maar moet 2 verschillende opdrachten krijgen, daarom roep ik hem 2 keer op en geef hem andere naam, anders leveren ze problemen met elkaar op.

Toevoeging op 23/04/2014 22:45:16:

Erwin H op 23/04/2014 17:28:13:
De oplossing van Ivo is helemaal goed, dat vooropgesteld, ik mis alleen de uitleg. Het geval hier is dat je een SUM gebruikt, helemaal zonder GROUP BY. Zelf denk je dat dat niet nodig hebt, maar dan is het altijd zo dat je maar 1 record terugkrijgt. Alles wordt namelijk op een hoop gegooid om een grote SUM te maken. Zonder GROUP BY krijg je dus nooit het 2e record te zien.
Dit is enigzins anders dan de fout die de meeste mensen maken met GROUP BY (namelijk wel gebruiken, maar dan niet alle kolommen erin zetten).


ty voor de uitleg, dus ik neem aan op het einde van de query GROUP BY s_totaal
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

23/04/2014 22:49:18
Quote Anchor link
Die aliassen begrijp ik, maar je doet helemaal niets met l2.
Ergo, de join op l2 is nutteloos
 
Erwin H

Erwin H

23/04/2014 22:59:00
Quote Anchor link
Racoon smasher op 23/04/2014 22:40:55:
ty voor de uitleg, dus ik neem aan op het einde van de query GROUP BY s_totaal

Nee, juist niet op s_totaal. Dat is een aggregate kolom. Je moet juist alle andere kolommen in de GROUP BY hebben.
 
Racoon smasher

racoon smasher

23/04/2014 23:25:21
Quote Anchor link
Ger van Steenderen op 23/04/2014 22:49:18:
Die aliassen begrijp ik, maar je doet helemaal niets met l2.
Ergo, de join op l2 is nutteloos


jawel op l2.y_id = YEAR(NOW()), want die year now mag zich niet gaan mengen met l1

Toevoeging op 24/04/2014 09:03:30:

Weet trouwens iemand wat er hier fout aan is?

ik krijg deze error:
Notice: Undefined index: l2.y_april in C:\wamp\www\linkbuilding\beta\check.php on line 62

hij denkt dat de rij in de tabel l2.y_april heet maar l2 is de benaming die ik heb gegeven aan de tabel in de SQL. hoe kan ik dat aan de php vertellen?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
<?php
    while ($queryFetch = mysql_fetch_assoc($rResult))
    {

        if (date('m')==1) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_januariy']; }
        else if (date('m')==2) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_february']; }
        else if (date('m')==3) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_march']; }
        else if (date('m')==4) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_april']; }
        else if (date('m')==5) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_may']; }
        else if (date('m')==6) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_june']; }
        else if (date('m')==7) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_july']; }
        else if (date('m')==8) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_august']; }
        else if (date('m')==9) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_september']; }
        else if (date('m')==10) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_october']; }
        else if (date('m')==11) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_november']; }
        else if (date('m')==12) { $thismonth =  $queryFetch['l2.y_december']; }
        
        echo "<tr style='display: table-row;'>";
            echo "<td>" . $queryFetch['c_name'] . "</td>";
            echo "<td>" . $queryFetch['rm_firstname'] . " " . $queryFetch['rm_surname'] . "</td>";
            echo "<td?" . $thismonth . "</td>";
        echo "</tr>";
    }

?>
 
Michael -

Michael -

24/04/2014 09:33:53
Quote Anchor link
Je kunt niet de tabel meegeven, je zou dan het veld in de query een andere naam moeten geven.
januariy moet january zijn? En zoals al gezegd, kijk eens naar mysqli/pdo. MySQL is verouderd/deprecated en zal op termijn verdwijnen. MySQLi is de improved versie van MySQL en dus vrij makkelijk om over te stappen.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php
SELECT
    l2.y_januariy AS january
FROM
    linkbuilding AS l2

while ($queryFetch = mysql_fetch_assoc($rResult)) {
    echo $queryFetch['january'];
}

?>
 
Ivo P

Ivo P

24/04/2014 09:37:28
Quote Anchor link
daarbij: je selecteert helemaal de kolommen l2.y_maandnaam niet.

Doe eens een var_dump($queryFetch )
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

24/04/2014 09:44:59
Quote Anchor link
Racoon smasher op 23/04/2014 23:25:21:
Ger van Steenderen op 23/04/2014 22:49:18:
Die aliassen begrijp ik, maar je doet helemaal niets met l2.
Ergo, de join op l2 is nutteloos


jawel op l2.y_id = YEAR(NOW()), want die year now mag zich niet gaan mengen met l1



Maar dat doet ie wel.
 
Racoon smasher

racoon smasher

24/04/2014 09:49:59
Quote Anchor link
Michael - op 24/04/2014 09:33:53:
Je kunt niet de tabel meegeven, je zou dan het veld in de query een andere naam moeten geven.
januariy moet january zijn? En zoals al gezegd, kijk eens naar mysqli/pdo. MySQL is verouderd/deprecated en zal op termijn verdwijnen. MySQLi is de improved versie van MySQL en dus vrij makkelijk om over te stappen.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php
SELECT
    l2.y_januariy AS january
FROM
    linkbuilding AS l2

while ($queryFetch = mysql_fetch_assoc($rResult)) {
    echo $queryFetch['january'];
}

?>



PDO wacht ik wel een tijdje mee en mysqli heb ik al een paar keer uitgeprobeerd om te oefenen, maar ga ik later pas echt mee verder
 
Ivo P

Ivo P

24/04/2014 09:54:19
Quote Anchor link
aan mysqli valt niet zo veel te oefenen. Vooral als je de procedurele manier gebruikt.

Grootste verschil met mysql: er staat een i extra in de functienamen en je bent verplicht om de in mysql optionele parameter "verbinding" mee te geven.

En om je daar bewuster mee om te laten gaan, staat die verbinding als eerste genoemd voortaan.

dus:
- i erbij
- verbinding noemen.
- parameters "andersom"
 
Racoon smasher

racoon smasher

24/04/2014 16:41:53
Quote Anchor link
Ivo P op 24/04/2014 09:54:19:
aan mysqli valt niet zo veel te oefenen. Vooral als je de procedurele manier gebruikt.

Grootste verschil met mysql: er staat een i extra in de functienamen en je bent verplicht om de in mysql optionele parameter "verbinding" mee te geven.

En om je daar bewuster mee om te laten gaan, staat die verbinding als eerste genoemd voortaan.

dus:
- i erbij
- verbinding noemen.
- parameters "andersom"


Bedankt ik zal het sws een keer toepassen

Toevoeging op 24/04/2014 16:44:48:

De query werkt, maar er is 1 bug...

hij geeft nu namelijk wel alles met de tabellen van 2014 weer, maar stel dat een oud bedrijf nooit een tabel 2014 heeft meegekregen, dan wil ik alsnog de bedrijfsnaam en de relatie beheerder zien.

query:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
                SELECT    companies.c_id,
                          companies.c_name,
                           companies.rm_id,
                           companies.c_invisibility,
                        relationship_managers.rm_id,
                           relationship_managers.rm_firstname,
                           relationship_managers.rm_surname,
                        l2.y_january AS january,
                        l2.y_february AS february,
                        l2.y_march AS march,
                        l2.y_april AS april,
                        l2.y_may AS may,
                        l2.y_june AS june,
                        l2.y_july AS july,
                        l2.y_august AS august,
                        l2.y_september AS september,
                        l2.y_october AS october,
                        l2.y_november AS november,
                        l2.y_december AS november,

                        SUM(l1.y_january) +
                           SUM(l1.y_february) +
                        SUM(l1.y_march) +
                        SUM(l1.y_april) +
                        SUM(l1.y_may) +
                        SUM(l1.y_june) +
                        SUM(l1.y_july) +
                        SUM(l1.y_august) +
                        SUM(l1.y_september) +
                        SUM(l1.y_october) +
                        SUM(l1.y_november) +
                        SUM(l1.y_december)
                        AS s_total
                        
                FROM    companies
                         JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
                        JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
                        JOIN linkbuilding l2 ON l2.c_id = companies.c_id
                        
                WHERE     c_invisibility = 0
                AND        l2.y_id = YEAR(NOW())
                        
             GROUP BY    companies.c_id
             ORDER BY     companies.c_id DESC


met een oude manier van SQL gebruik konden we het probleem wel oplossen, maar dit maakt de SQL te lang.

query op oude manier
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
                SELECT    companies.c_id,
                          companies.c_name,
                           companies.rm_id,
                           companies.c_invisibility,
                        relationship_managers.rm_id,
                           relationship_managers.rm_firstname,
                           relationship_managers.rm_surname,
                        (SELECT y_january FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS january,
                        (SELECT y_february FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS february,
                        (SELECT y_march FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS march,
                        (SELECT y_april FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS april,
                        (SELECT y_may FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS may,
                        (SELECT y_june FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS june,
                        (SELECT y_july FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS july,
                        (SELECT y_august FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS august,
                        (SELECT y_september FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS september,
                        (SELECT y_october FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) october,
                        (SELECT y_november FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS november,
                        (SELECT y_december FROM linkbuilding l2 WHERE y_id = YEAR(NOW()) and l2.c_id = companies.c_id ) AS december,

                        SUM(l1.y_january) +
                           SUM(l1.y_february) +
                        SUM(l1.y_march) +
                        SUM(l1.y_april) +
                        SUM(l1.y_may) +
                        SUM(l1.y_june) +
                        SUM(l1.y_july) +
                        SUM(l1.y_august) +
                        SUM(l1.y_september) +
                        SUM(l1.y_october) +
                        SUM(l1.y_november) +
                        SUM(l1.y_december)
                        AS s_total
                        
                FROM    companies
                         JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
                        JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
                        
                WHERE     c_invisibility = 0

                        
             GROUP BY    companies.c_id
             ORDER BY     companies.c_id DESC


weet iemand hoe je dit probleem kan oplossen?
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

24/04/2014 18:12:02
Quote Anchor link
Als je dat nu gelijk gezegd had toen ik mijn opmerking plaatste dat die tweede JOIN overbodig was:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
....
FROM     companies
    JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
    JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
    LEFT JOIN linkbuilding l2 ON l2.c_id = companies.c_id AND l2.y_id = YEAR(NOW())
                        
WHERE     c_invisibility = 0

Vooropgesteld dat er per bedrijf maar 1 record met y_id 2014 in linkbuilding staat
Gewijzigd op 24/04/2014 18:13:15 door Ger van Steenderen
 
Racoon smasher

racoon smasher

25/04/2014 08:50:28
Quote Anchor link
Ger van Steenderen op 24/04/2014 18:12:02:
Als je dat nu gelijk gezegd had toen ik mijn opmerking plaatste dat die tweede JOIN overbodig was:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
....
FROM     companies
    JOIN relationship_managers ON relationship_managers.rm_id = companies.rm_id
    JOIN linkbuilding l1 ON l1.c_id = companies.c_id
    LEFT JOIN linkbuilding l2 ON l2.c_id = companies.c_id AND l2.y_id = YEAR(NOW())
                        
WHERE     c_invisibility = 0

Vooropgesteld dat er per bedrijf maar 1 record met y_id 2014 in linkbuilding staat


Bedankt voor de oplossing, we waren inderdaad bezig met een LEFT JOIN, maar hadden toen AND l2.y_id = YEAR(NOW()) er niet achter staan.

We kwamen pas achter het probleem toen we die andere hadden opgelost...
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.