Property aanroepen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

.NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

PHP developer

Functie Voor een opdrachtgever in omgeving Leiden zijn wij op zoek naar een PHP developer die affiniteit heeft met C++. Ben jij reeds afgestudeerd of heb je al een paar jaar ervaring? Lees snel verder en kijk of dit iets voor jou is! Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen C / C++ / PHP. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een projecten goed verlopen. Je gaat klanten ondersteunen op het gebied van

Bekijk vacature »

Software Developer PHP JavaScript Python HBO SQL

Samengevat: Wij zijn een softwarebedrijf voor Autodealers. Ben jij een Medior of Senior Software Developer? Heb je ervaring met PHP, JavaScript of Python? Vaste baan: Java.Developer Software HBO €3.000 - €5.200 Bij ons op de werkvloer is er een positieve en informele sfeer. Naast een goede begeleiding en een enthousiaste klantenkring biedt deze werkgever een prettige omgeving met zeer afwisselende werkzaamheden. Houd jij van aanpakken en denk je dat je deze uitdaging aankunt? Dan zoeken wij jou! Zij werken voor grote klanten. Zij doen omvangrijke projecten die we bij deze werkgever op kantoor realiseren (geen detachering). Zij werken met state-of-the-art

Bekijk vacature »

SQL ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een gave werkgever in regio Breda zijn wij per direct op zoek naar een SQL ontwikkelaar/ functioneel consultant. Hier wordt jij mede verantwoordelijk voor zowel de design en implementatie van SQL-databases als voor het verstaan van de processen van klanten naar het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt als volgt uit te zien: Je test de ontwikkelde oplossingen om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan de functionele specificaties en de behoeften van de organisatie; Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert SQL-databases om de data behoeften van de organisatie te ondersteunen; Je stelt op

Bekijk vacature »

C# Developer

Dit ga je doen Je gaat aan de slag in het websites team of portals team waarin je je bezighoudt met concept & design, implementatie en ook een stukje bugfixing en onderhoud; Je werkt met je team volgens de Scrum werkwijze; Zo adviseer je ook de PO & Scrum Master over de technische architectuur, koppelingen en integratie met externe systemen en API’s; Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van C# / .NET en deelt deze kennis binnen de organisatie. Hier ga je werken Onze klant is een internationale organisatie gevestigd in de

Bekijk vacature »

PHP Developer - medior functie

Functieomschrijving Ben jij innovatief en wil jij je kennis graag delen met jouw nieuwe collega's? Lees dan snel verder! Voor een leuke opdrachtgever in de omgeving van Roosendaal zoeken wij een Symfony developer. Of je nou junior, medior of senior bent, je krijgt hier alle vrijheid en verantwoordelijkheid om jouw eigen loopbaan te ontwikkelen. Je gaat je hier bezig houden met en inspelen op de actualiteiten van jouw vakgebied. Techstack: Symfony, PHP, mySQL. Kennis van Svelte is helemaal mooi meegenomen. Bedrijfsprofiel Al sinds '99 is dit webbureau actief. De kernwaarden binnen het bedrijf zijn integer, dienstbaar en deskundig. Je komt

Bekijk vacature »

SQL beheerder / ontwikkelaar

Functie omschrijving Voor een klant in omgeving Tiel zijn wij op zoek naar een SQL beheerder met affiniteit met technisch applicatiebeheer. Je krijgt een fijne in-house werkplek waar je gaat werken aan diverse projecten. Dit bedrijf doet het beheer van databases voor een aantal bancaire klanten. Op dit momenten hebben zij ruim 1500 databases in beheer. Jouw werkzaamheden gaan er als volgt uit zien: Je gaat de development afdeling ondersteunen bij het ontwikkelen van MS SQL Scripts. Je zal zowel zelfstandig als in teamverband MS SQL databases installeren & beheren. Je monitort en onderzoekt incidenten en de achterliggende oorzaken. Je

Bekijk vacature »

Scrum Master

TenneT is hard groeiend om de onze ambities waar te kunnen maken. Zo nemen wij een leidende rol in het aanjagen van de energietransitie. Het werven van nieuw talent speelt daarin een cruciale rol. Wij zijn op zoek naar een gedreven Scrum master op onze locatie Arnhem die hieraan wil bijdragen en misschien ben jij dat wel? Jouw bijdrage aan TenneT Je begeleidt twee teams binnen de afdeling Platform Services (PLS). Je helpt mee de devops manier van werken van de teams verder door te ontwikkelen. Je helpt de PO bij het managen van de product backlog; het voorbereiden van

Bekijk vacature »

PHP developer - Digital Agency

Functie Het team telt momenteel 20 collega’s, bestaande uit developers (front- en backend) en het operations team, waaronder ook het management en twee scrum masters vallen. Ze zijn op zoek naar een PHP developer die in staat is zelfstandig te werken. Je komt te werken in één van de drie scrumteams en gaat aan de slag met een project voor de klant. Het fijne hieraan is dat je wel afwisseling hebt qua werk, maar tegelijkertijd doorlopend werkt voor bestaande klanten. Hierdoor krijg je ook de kans om echt de diepte in te gaan en innovatieve technische oplossingen neer te zetten.

Bekijk vacature »

OutSystems Developer

Dit ga je doen Het van scratch af aan ontwikkelen van applicaties met OutSystems; Het aanhaken bij diverse projecten binnen de organisatie; Schakelen met de business; Meedenken over de mogelijkheden van het platform binnen de organisatie. Hier ga je werken Deze organisatie is een toonaangevende speler in de vastgoedbranche en telt momenteel ruim 500 medewerkers. Met meer dan 150 applicaties staat er een complex applicatielandschap, bestaande uit standaard- en maatwerkapplicaties. De maatwerkapplicaties worden ontwikkeld door een inhouse development team. Het doel voor de komende periode is het verder vernieuwen en optimaliseren van het huidige applicatielandschap. Zo staat de organisatie aan

Bekijk vacature »

Top Low-Code Developer Gezocht!

Bedrijfsomschrijving Unieke Kansen, Uitstekende Arbeidsvoorwaarden & Inspirerend Team Wij zijn een toonaangevende, internationale organisatie die de toekomst van technologie vormgeeft door het creëren van innovatieve en baanbrekende oplossingen. Ons succes is gebaseerd op een hecht en gepassioneerd team van professionals die altijd streven naar het overtreffen van verwachtingen. Als jij deel wilt uitmaken van een dynamische, vooruitstrevende en inspirerende werkomgeving, dan is dit de perfecte kans voor jou! Functieomschrijving Als Low-Code Developer ben je een cruciaal onderdeel van ons team. Je werkt samen met collega's uit verschillende disciplines om geavanceerde applicaties te ontwikkelen en te optimaliseren met behulp van Low-code

Bekijk vacature »

Front end developer Zorgplatform

Functie Jij als Front end ontwikkelen zult komen te werken samen met 1 PHP ontwikkelaar, 1 Python developer en een flexibele schil aan ontwikkelaars . Samen ga je ervoor zorgen dat de huidige producten doorontwikkeld worden. De Marketplace is geschreven in PHP Laravel en in de front end React. De roostersoftware is ontwikkeld in Python in combinatie met React in de front end. Jij zult als Front ender dus voornamelijk bezig zijn met het verbeteren van onze interfaces op onze verschillende producten. Momenteel ligt de uitdaging in het feit dat de roostersoftware breder schaalbaar moet worden zodat het voor meerdere

Bekijk vacature »

Java developer

Als Java Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende community die bestaat uit ruim 100 gepassioneerde Java professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze top-opdrachtgevers. Geen werkdag is hetzelfde! Je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfs kritische systemen voor onze klanten in regio Noordoost zoals DUO, ING, CJIB en Tendernet. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je verder te certificeren in dit vakgebied. We organiseren regelmatig technische Meetups en doen veel aan kennisdeling. Sogetisten hebben plezier in hun werk en staan

Bekijk vacature »

Applicatiebeheerder/ Ontwikkelaar

Dit ga je doen - Verantwoordelijkheid dragen voor het complexe applicatielandschap; - Schakelen met eindgebruikers en leveranciers; - Verdeling in werkzaamheden tussen dagelijks beheer ontwikkelen; - Het analyseren van de behoeften van gebruikers en het vertalen hiervan naar functionele specificaties voor de applicaties; - Actief bijdragen aan het leveren van passende oplossingen voor het applicatielandschap. Hier ga je werken Deze organisatie, gevestigd in de regio van Amsterdam is een van de meest toonaangevende mediaorganisaties in Nederland. Door de organisatiecultuur krijg jij veel ruimte om initiatief te nemen en zelfstandig aan het werk te gaan. Samen met het IT team zorg

Bekijk vacature »

Consultant Low Code Developer

Functie omschrijving Heb jij verstand van datamodellering, NO CODE Platformen en kun jij het aan om projecten te leiden? Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en ben jij HBO afgestudeerd in de richting van IT? Voor een mooie opdrachtgever in omgeving Delft zijn wij op zoek naar een No Code developer die zich bezig gaat houden met het optimaliseren van bedrijfsprocessen bij klanten. Onderdelen functie Je gaat geen code kloppen maar bedenken hoe applicaties eruit moet komen te zien. Je gaat werken met een non code platform, je kunt denken aan Mendix of Betty Blocks. Je bent verantwoordelijk voor

Bekijk vacature »
Ozzie PHP

Ozzie PHP

24/01/2023 22:35:31
Quote Anchor link
Ik vraag me iets af. Als je binnen een method meerdere keren dezelfde property aanroept, biedt het dan een voordeel om die property binnen die method in een variabele op te slaan? Met voordeel bedoel ik, is het efficiënter? Of maakt het weinig verschil?

Je kunt dus dit doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php

public function example() {
  $this->foo->doThis();
  $this->foo->doThat();
  if ($this->foo->count() > 5) {
    echo 'okay!';
  }
}


?>

Of dit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php

public function example() {
  $foo = $this->foo;
  $foo->doThis();
  $foo->doThat();
  if ($foo->count() > 5) {
    echo 'okay!';
  }
}


?>

Maakt het iets uit?
Gewijzigd op 24/01/2023 22:36:38 door Ozzie PHP
 
PHP hulp

PHP hulp

20/04/2024 01:06:10
 
Jan Koehoorn

Jan Koehoorn

25/01/2023 08:04:49
Quote Anchor link
Deze geeft minimale verschillen, en het is ook niet steeds dezelfde methode die sneller is:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
<?php
$error_reporting_level
= E_ERROR | E_WARNING;

error_reporting($error_reporting_level);

$composer_autoload = __DIR__ . '/vendor/autoload.php';

if (file_exists($composer_autoload)) {
    require_once $composer_autoload;
}


class Foo
{
    public function doThat()
    {

        //
    }

    public function doThis()
    {

        //
    }

    public function printMe()
    {

        return 10;
    }
}


class Object1
{
    public $foo;

    public function __construct($foo)
    {

        $this->foo = $foo;
    }


    public function example1()
    {

        $this->foo->doThis();
        $this->foo->doThat();

        if ($this->foo->printMe() > 5) {
            echo 'ok';
        }
    }


    public function example2()
    {

        $foo = $this->foo;
        $foo->doThis();
        $foo->doThat();

        if ($foo->printMe() > 5) {
            echo 'ok';
        }
    }
}


$foo = new Foo;
$obj = new Object1($foo);

$start = microtime(true);
for ($i = 0; $i < 100000; $i++) {
    $obj->example1();
}

$stop = microtime(true);
dump($stop - $start);

$start = microtime(true);
for ($i = 0; $i < 100000; $i++) {
    $obj->example2();
}

$stop = microtime(true);
dump($stop - $start);
?>
Gewijzigd op 25/01/2023 08:06:20 door Jan Koehoorn
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

25/01/2023 10:15:24
Quote Anchor link
Dankjewel Jan!

Ik heb zelf ook even getest met jouw voorbeeld en het gaat inderdaad om minimale verschillen. Als je het aantal aanroepen per method ophoogt, dan zie je dat de 2e methode met de gekopieerde variabele (meestal) net iets sneller is. Het gaat dan uiteraard om micro-optimalisatie.

Ik was hier wel nieuwsgierig naar. Het scheelt dus niet veel, maar toch iets. Je zal er de oorlog niet mee winnen, maar als je dus een property binnen een method meerdere keren aanroept, kan het in ieder geval geen kwaad om een lokale variabele te gebruiken.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

25/01/2023 19:39:18
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 24/01/2023 22:35:31:
Als je binnen een method meerdere keren dezelfde property aanroept, biedt het dan een voordeel om die property binnen die method in een variabele op te slaan?


Ik denk dat sommige Preciezen met opgeheven vinger naar het single-responsibility principle (SRP) zouden wijzen omdat zo'n methode al gauw te veel doet.

Ozzie PHP op 24/01/2023 22:35:31:
Je kunt dus dit doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php

public function example() {
  $this->foo->doThis();
  $this->foo->doThat();
  if ($this->foo->count() > 5) {
    echo 'okay!';
  }
}


?>


Een methode in een klasse is geen applicatie, maar daar lijkt dit voorbeeld wel op.

Gelukkig reken ik mezelf meer tot de Rekkelijken. ;-) Als je performance belangrijk vindt, stap dan om te beginnen af van naïeve getters en setters. De snelheidswinst van directe toegang tot class properties is veel groter.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

26/01/2023 14:35:17
Quote Anchor link
>> stap dan om te beginnen af van naïeve getters en setters.

Bedoel je daarmee om met public properties te werken?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

26/01/2023 15:52:56
Quote Anchor link
Ja.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

26/01/2023 16:04:24
Quote Anchor link
Oké, maar daarmee introduceer je weer mogelijke andere nadelen. Dat is dus een beetje stuivertje wisselen.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

26/01/2023 16:42:28
Quote Anchor link
Met variabelen lokaal dupliceren introduceer je ook een nadeel: je verbruikt meer geheugen. Als je dit met een grote array doet, kan het zelfs fataal aflopen.

Je kunt deze trade-offs eigenlijk niet (gemakkelijk) eerlijk testen. Je gooit er nu meer geheugen tegenaan voor de snelheidswinst, maar dat is nadelig voor processen die je buiten de test laat. Eén proces voor één client wordt sneller, maar in een multithreaded multiprocessing omgeving met meerdere clients betaal je de prijs dan elders.

Er zijn bijvoorbeeld "oplossingen" die WordPress sneller maken: bij 1 of 2 bezoekers wordt de snelheid dan bijvoorbeeld meer dan verdubbeld, maar bij 10 of meer gelijktijdige bezoekers stort het kaartenhuis al in.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

26/01/2023 17:18:13
Quote Anchor link
>> Met variabelen lokaal dupliceren introduceer je ook een nadeel: je verbruikt meer geheugen.

Eens. De snelheidswinst is ook niet bepaald spectaculair te noemen. Wellicht merk je er iets van bij een miljoen aanroepen, maar dat is in de praktijk niet realistisch.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

26/01/2023 21:09:37
Quote Anchor link
Quote:
Als je binnen een method meerdere keren dezelfde property aanroept, biedt het dan een voordeel om die property binnen die method in een variabele op te slaan? Met voordeel bedoel ik, is het efficiënter?

Het antwoord is ja, het is efficiënter.

Door $this->foo op te slaan in een tijdelijke variabele $foo voorkomt je dat PHP elke keer een extra lookup moet doen naar het geheugenadres dat je eigenlijk wilt gebruiken. Ten koste van een extra pointer, dat wel. Hoe vaker je het geheugen benadert, via de property of een method, hoe meer je bespaart.
Een plek waar ik het gebruikte was in een HTML5-object dat een DOM-object extends.

Natuurlijk moet je wel opletten dat je alleen de pointer kopieert, en niet een heel object waar Ward voor waarschuwt. Dus geen 'deep copy', je wilt alleen maar de 'reference' kopiëren. Bijvoorbeeld met een array:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
$this
->foo = [1, 2];
$foo = $this->foo;  // deep copy
$foo[0] = 2;  // verandert alleen $foo
var_dump($foo);
$foo = &$this->foo;  // by reference
$foo[0] = 2;  // verandert ook $this->foo
var_dump($foo);
?>

Hoewel het voor zich zou moeten spreken, zet ik het er voor de zekerheid toch maar even bij.

Toevoeging op 26/01/2023 21:15:43:

Quote:
Met variabelen lokaal dupliceren introduceer je ook een nadeel: je verbruikt meer geheugen.

In dit geval gaat het om één geheugen pointer per variabele.
Ik heb het niet gecontroleerd voor PHP als geïnterpreteerde taal, maar normaal gesproken is een pointer gelijk aan de bitbreedte van je systeem. Een 64-bit machine gebruikt dan 8 bytes per pointer. Dat is echt geen probleem voor de hedendaagse machines met gigabytes aan werkgeheugen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

26/01/2023 22:48:16
Quote Anchor link
Hmmm, nu volg ik 'm niet meer helemaal. Als voorbeeld: stel je hebt een object en binnen dat object moet je database-bewerkingen kunnen uitvoeren. Je hebt een of andere database controller class gemaakt die je als property binnen het object instelt.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php

class Foo {

private $db;

public function bar($id) {
  $db = $this->db;
  $db->setSql('SELECT ...');
  $db->setParam('id' => $id);
  $result = $db->execute();
  return $result;
}

}


?>

In dit voorbeeldje spreek ik 3 keer de database controller class aan. Ik sla die class op in de lokale variabele $db. Is die $db nu een pointer naar $this->db of is het een kopie van de database controller class? Ik zou denken dat laatste. Zodra de method is uitgevoerd, zou $db volgens mij weer opgeschoond moeten worden en is het geheugen weer leeg. Als ik by reference gebruik, dan verwijs ik toch nog steeds naar dezelfde pointer? Zou het dan juist niet performance kosten? Ik creëer dan namelijk een extra variabele, en bij iedere aanroep van die variabele moet de oorspronkelijke pointer (de class property) worden opgezocht zou ik denken.

Toevoeging op 27/01/2023 00:14:59:

UPDATE:

@Ward

>> Met variabelen lokaal dupliceren introduceer je ook een nadeel: je verbruikt meer geheugen.

Het lijkt erop dat als ik een variabele lokaal dupliceer het toch geen kopie betreft (en waarschijnlijk dus ook niet een verdubbeling van geheugen).

Ik heb hier een testje gemaakt met de onderstaande code:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
<?php

class Bar {
    
    private $msg;
    
    public function test($msg) {
        $this->msg = $msg;
    }

    
    public function shout() {
        echo $this->msg;
    }
    
}


class Foo {
    
    private $bar;
    
    public function __construct($bar) {
        $this->bar = $bar;
    }

    
    public function say($msg) {
        $bar = $this->bar;
        $bar->test($msg);
        $this->bar->shout();
    }
    
}


$test_me = new Foo(new Bar);
$test_me->say('ha ha');

?>

Kijk naar de method 'say' in de class 'Foo'.

Ik kopieer hier d.m.v. $bar = $this->bar een class property naar een lokale variabele. Via deze lokale variabele stel ik de message ($msg) in. Vervolgens gebruik ik de class property (dus niet de lokale variabele) om de $msg weer te geven. Dat blijkt gewoon te werken. Klik hier voor het voorbeeld.

Blijkbaar verwijzen $bar en $this->bar naar hetzelfde object en wordt er dus helemaal niks gekopieerd. Of zie ik het nu verkeerd?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

27/01/2023 07:50:41
Quote Anchor link
$this->bar is hier inderdaad géén object maar een referentie (een reference of alias). Met $bar = $this->bar dupliceer je de referentie, niet het object.

Dat is anders wanneer je werkt met primitieven zoals arrays. Bijvoorbeeld na $server = $_SERVER is $server een complete array, geen referentie.

Als je wilt weten hoe codefragmenten omgaan met geheugengebruik, kun je dat met memory_get_usage() doormeten.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

27/01/2023 09:41:26
Quote Anchor link
Kijk zo, wordt deze discussie (voor mij) steeds zinvoller. Dus met een lokale variabele dupliceer ik de referentie. Dat is goed om te weten.

N.a.v. jouw eerdere opmerking had ik al getest met memory_get_usage echter leverde dat (eindstand minus beginstand) telkens 0 op.

De vraag is nu wel ...

Ik kopieer dus via de lokale variabele de referentie naar een object. Toch werkt die lokale variabele iets sneller dan de class property. Ik ben wel benieuwd hoe dat dan kan. Is die lokale variabele een pointer naar de class property die naar het object verwijst? Of verwijst die lokale variabele rechtstreeks naar het object. Ik vermoed dan het laatste en dat zou ook de (zeer minieme) snelheidswinst kunnen verklaren.

Maar als ik het dus goed begrijp (ik hoor graag of dat mijn conclusie terecht is) kost het gebruik van een lokale variabele indien het gaat om een class property die verwijst naar een object géén extra significant geheugenverbruik, omdat het een pointer betreft naar hetzelfde object. Bij meerdere aanroepen binnen 1 method verlopen de aanroepen naar hetzelfde object via een lokale variabele ietsje sneller. Dus het kan zeker geen kwaad om bij meerdere aanroepen binnen 1 method gebruik te maken van een lokale variabele.
Gewijzigd op 27/01/2023 09:41:54 door Ozzie PHP
 
Ad Fundum

Ad Fundum

27/01/2023 10:15:46
Quote Anchor link
Het klopt wat je zegt Ward.
Maar wat ik (en anderen) missen is de logica van PHP waarom een array wel 'by value' wordt gekopieerd. Een array is immers geen primitief type:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
var_dump(is_scalar(array()));  // geeft false
?>

Gezien dat PHP afstamt van C, moet je het toch met me eens zijn dat dit gedrag onlogisch is. Scalars zijn primitieve typen, waarbij de value zo klein is dat het in een CPU register past, net als pointers (die op hun beurt weer geen PHP references zijn). Die values worden direct gekopieerd. In C geldt dit niet voor arrays en zelfs niet voor strings. Maar in PHP wel:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
$a
= "Test";
$b = $a;  // by value
$b .= ' 2';
var_dump($a);  // "Test"
$b = &$a;  // by reference
$b .= ' 2';
var_dump($a);  // "Test 2"
?>

PHP verbergt standaard vrij veel voor de programmeur, waardoor programma's al snel minder efficiënt worden dan ze zouden kunnen zijn. Het voorkomt ook fouten, vooral als programmeurs niet helemaal op de hoogte zijn van de details. Maar PHP zit er vol mee waardoor het veel minder simpel is dan het lijkt.
Gewijzigd op 27/01/2023 10:18:01 door Ad Fundum
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.