Recursief menuscript uitbreiden

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Python Developer

Dit ga je doen Als Python Developer ben je verantwoordelijk voor: Het ontwikkelen van Stuurprogramma's in Python zodat er verbindingen kunnen worden gelegd tussen besturingssystemen en (AV) hardware; Het testen en debuggen van Stuurprorgamma's; Het communiceren met noodzakelijke partijen in gevallen waar extra technische details nodig zijn om een Stuurprogramma te ontwikkelen of problemen op te lossen; Het maken van de nodige technische documentatie (in het Engels); Het participeren in een Scrum/Agile omgeving. Hier ga je werken Deze internationale organisatie is wereldwijd een succesvol producent en leverancier van professionele AV hard- en software. Klanten gebruiken de producten o.a. voor het

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Front-end Developer! Als Front-end Developer binnen dit softwarebedrijf ga je de frontends voor zowel je eigen interne projecten als die voor klanten opzetten, onderhouden en uitbreiden. Je zet ideeën om naar mooie successen voor de klanten. Dat is in een notendop wat je gaat doen! Wat kun je verwachten? Je werkt aan de doorontwikkeling van bestaande maatwerkapplicaties. Bijvoorbeeld wanneer de klant de applicatie wil uitbreiden met een nieuwe feature; Samen met het team van backenders en desginers zet je nieuwe ideeën van klanten om naar mooie oplossingen; Je werkt met verschillende frameworks.

Bekijk vacature »

PHP Developer

Functieomschrijving Vanuit het hoofdkantoor in de regio van Bergen op Zoom ben je als PHP Developer niet alleen gefocust op het ontwikkelen van Software. Daarnaast ben je ook voortdurend bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en innovaties die essentieel kunnen zijn voor de efficiëntie van software ontwikkeling. Je deelt veel kennis en informatie met het team en ontvangt deze dan ook graag terug. Techstack: PHP, Symfony & mySQL. Bedrijfsprofiel Deze uitdagende opdrachtgever is ruim 20 jaar actief in de regio Bergen op Zoom. Het vooruitstrevende team staat de hele dag voor je klaar om je te helpen en ondersteunen.

Bekijk vacature »

Software developer

Functieomschrijving Voor een gewaardeerde werkgever in de regio van Middelburg zijn wij op zoek naar een ambitieuze PHP/Symfony Developer. Een enthousiast persoon die het development team komt versterken met het aanpakken van complexe en nieuwe projecten. Ben jij op zoek naar een baan met veel uitdaging binnen een snelgroeiend e-commerce bedrijf, waar je de tijd en ruimte krijgt voor zowel persoonlijke als professionele groei? Lees dan snel verder! Dit ga je doen: Aanpassingssuggesties van collega’s in kaart brengen, vervolgens te analyseren en daarna te concluderen of de aanpassing een verbetering is; Ontwikkeling en beheer van de serviceportal in Symfony en

Bekijk vacature »

Medior C# Developer

You'll build modern applications for Coolblue's back office. We have a lot of friends, and they crave well-structured data and user-friendly, task-focused applications. How do I become a Medior C# Developer at Coolblue? You regularly participate in brainstorm sessions about user experience, data, and task flow with the UX Designer, Product Owner, and Data Scientists in your team. Besides that you will create disconnected, highly congruent, and testable code that can easily be maintained and is future-proof. Want to become C# Developer at Coolblue? Read below if the job suits you. You enjoy doing this Working with various types of

Bekijk vacature »

.Net ontwikkelaar - Het schoolsysteem verbeteren!

Bedrijfsomschrijving Onze klant is een prettige en kleinschalige organisatie waar hard gewerkt wordt om het onderwijs te verbeteren. Daarom werken ze aan complexe om administratieve, financiële en facilitaire processen te versnellen en te verbeteren. Dit doen ze vanuit een platte organisatie voor klanten die door geheel Nederland verspreid zitten, hier horen vanzelfsprekend een aantal aansprekende HBO scholen en universiteiten toe. Functieomschrijving Je komt terecht in een organisatie waar op dit moment 2 scrumteams werken. Jij zal als .Net developer binnen 1 van deze scrumteams functioneren, iedereen binnen dit team heeft zijn/haar eigen expertise waardoor er met verschillende invalshoeken aan een

Bekijk vacature »

Social Media Specialist

Social Media Specialist locatie: Rotterdam (Zuid Holland) Wij zoeken op korte termijn een nieuwe collega, een social media specialist/ adviseur sociale media (24 uur), voor ons sprankelende team Communicatie van CJG Rijnmond. Onze focus ligt op het informeren en binden van onze in- en externe klanten en stakeholders en het versterken van onze naamsbekendheid en zichtbaarheid. Dat doen we in nauwe samenwerking met elkaar. Over de functie Ons team bestaat uit 7 communicatieprofessionals met ieder een eigen expertise. Als lid van het online team ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen, uitvoeren en analyseren van onze socialemediastrategie. Ook stel je campagnes

Bekijk vacature »

.NET Developer Medior Senior

Dit ga je doen Ontwikkelprocessen verder optimaliseren en verder ontwikkelen met C#; CI/CD-pipelines automatiseren; Herbruikbare componenten maken; Testen; Front-end pagina's gebruiksvriendelijk maken. Hier ga je werken Als .NET Developer kom jij terecht binnen een grote en internationale organisatie. Zij streven naar een positieve impact op de mens, milieu en maatschappij. Het bedrijf is oorspronkelijk een familiebedrijf en werkt aan de productie van hoogwaardige en technische systemen voor de gezondheidszorg. Momenteel willen zij betere ontwikkelprocessen creëren op internationaal gebied en staat kwaliteit en veiligheid voor hun op nummer 1! Als .NET Developer werk jij aan het ontwikkelen van verbeterde software voor

Bekijk vacature »

.net developer

Hoi! Wij zijn auto.nl en wij verkopen auto's online. je bestelt bij ons een auto net zo makkelijk als een spijkerbroek. En bevalt ie niet? Dan stuur je 'm gewoon weer terug. En dat we dat goed doen bewijst onze hoge klanttevredenheid van een 9,3. Nu maken we de volgende stap bij auto.nl. We starten met fysieke winkels. Online zoeken, offline bekijken. Maar nog altijd, geen gedoe! Gewoon eerlijk, transparant en zonder zorgen een auto kopen.. Maar om dat waar te blijven maken en nóg beter te worden, zoeken we uitbreiding van ons development team. Wat ga je precies doen?

Bekijk vacature »

Dynamische Oracle/APEX Ontwikkelaar in de logistie

Bedrijfsomschrijving De organisatie in de regio Rotterdam is gespecialiseerd in het ontwikkelen van moderne webbased software voor de ERP branche. In totaal is er 20FTE aan specialisten actief binnen de organisatie. De ICT afdeling bestaat momenteel uit 15FTE. Ze groeien ontzettend hard en daarom zoeken zij een Oracle/APEX Developer die het reeds sterke team nog sterker komt maken. Hier werken ze op projectbasis voor verschillende grote organisaties in de logistieke sector. Het is een informele organisatie waarbinnen een fijne werksfeer heerst. Zoals aangegeven willen ze het team nog sterker maken en daarvoor zoeken ze bij voorkeur medior of senior Oracle/APEX

Bekijk vacature »

Software Programmeur PHP - JAVA

Functie Wil jij bij een platte en informele organisatie werken? Lees dan snel verder! Voor een opdrachtgever in omgeving Rotterdam dat zich gespecialiseerd heeft in het realiseren van veilige netwerkverbindingen zijn wij op zoek naar een leuke software developer ter versterking van het huidige team. Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen PHP, JAVA en Node.js. Je gaat klanten ondersteunen op het gebied van geleverde software en webapplicaties. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn

Bekijk vacature »

Laravel / PHP developer gezocht!

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Laravel PHP Developer voor een leuk bedrijf in de omgeving van Amsterdam! Je zult je bezig houden met de volgende werkzaamheden: Je gaat aan de hand van de wensen van klanten software ontwikkelen; Je bent bij het gehele proces betrokken; van A tot Z; Je hebt na de oplevering contact met de klant wanneer zij problemen ervaren; Je denkt mee over het verbeteren van de werkprocessen; Je denkt mee over softwareoplossingen; Je speelt in op de behoefte van de klant; Je houdt je bezig met het verbeteren, aanpassen en vernieuwen van de

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie As a .NET developer you start in a driven and diverse development team. Your team consists of 16 IT professionals, including 7 software engineers. Because your new employer is internationally active, there are also international IT professionals working in the IT department. As a result, the official language is English. As a team you are responsible for a new Cloud Native product. This product runs entirely in Azure with a Progress Database and various Azure Functions. In addition, this product has a JS front-end, a REST API system and a layer in C # .NET. The idea is therefore

Bekijk vacature »

Applicatie ontwikkelaar

Functie omschrijving Zelfstandige applicatie ontwikkelaar gezocht voor familiair bedrijf in omgeving Capelle ad Ijssel Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en zoek jij een informele werkgever waar je zelfstandig kunt werken binnen een leuk IT team, lees dan snel verder want wie weet zijn wij op zoek naar jou! Een deel van jouw werkzaamheden: Onderhouden en ontwikkelen van de IT systemen; Opzetten van Azure Cloud systemen, denk aan interfaces, hardware op de Cloud, webportalen of BI functies; Werken aan scripts binnen verschillende software applicaties, denk aan ERP en CAD; Ontwikkelen en implementeren van MS PowerApps en Power BI.

Bekijk vacature »

Developer Full Stack

Functie omschrijving Developer gezocht! Ben jij een enthousiaste developer die graag wil bijdragen aan ontwikkelingen binnen een mooie organisatie? Solliciteer dan snel. Wij zijn op zoek naar een Full Stack Developer uit de regio Nijkerk die gaat bijdragen aan het door ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van een SaaS applicatie. Je moet beschikken over beheersing van zowel de Nederlandse als Engelse taal aangezien je samen met de klant gaat werken. Bedrijfsprofiel Je komt te werken binnen een echt familiebedrijf dat al sinds 1925 actief is binnen de FMCG branche. Het bedrijf heeft 40 medewerkers en er heerst een platte communicatiestructuur waarbij

Bekijk vacature »
Snelle Jaap

Snelle Jaap

27/06/2019 13:35:53
Quote Anchor link
Ik heb een recursief menu script dat oneindig niveau's diep kan gaan aan de hand van parents en subs maar nu loop ik tegen een probleem aan.

Dit is de situatie:

Momenteel is het menu opgebouwd uit categorieën, dat houd in, hoofdcategorieen en subcategorieen, je kan die oneindig door linken onder elkaar. Dat werkt prima maar nu heb ik in mijn CMS ook `artikelen` dit zijn pagina's die alleen maar onder categorieën kunnen hangen en dus niet oneindig diep, deze gaan maar 1 niveau diep, altijd onder een categorie.

parent_id is het id waarmee een categorie aan een andere categorie is gekoppeld
catid is het id waarmee een artikel aan een categorie is gekoppeld

Het lukt mij niet dit artikelen te tonen in mijn menu.

Momenteel is dit de hoofdquery die alle categorieen ophaalt:

SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
FROM snm_categories cat
LEFT JOIN snm_content cnt
ON cnt.catid = cat.id
WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
AND cat.published = 1
GROUP BY cat.id
ORDER BY cat.rgt ASC

Op de volgende manier stop ik dan alles in een menu:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
<div id="main-menu" class="main-nav zn_mega_wrapper ">
  <ul id="menu-main-menu" class="main-menu zn_mega_menu">
    <li><a href="home">Home</a></li>
    <?PHP
    $alias
= $_GET['alias'];
    //Haal alle categorieen en check gelijk of de desbetreffende categorie artikelen onder zich heeft hangen.
    $menu = "
    SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
    FROM snm_categories cat
    LEFT JOIN snm_content cnt
    ON cnt.catid = cat.id
    WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
    AND cat.published = 1
    GROUP BY cat.id
    ORDER BY cat.rgt ASC"
;
    $menuconn = $conn->query($menu);
    // Maak een nieuwe array om te vullen met onderstaand resultaat
    $menuData = array(
        'items' => array(),
        'parents' => array()
    );

    // Maak een nieuwe array met simpelweg items en parents, welke gekoppeld zitten aan cat_id/parent_id
    while($menu = $menuconn->fetch_assoc())
    {

        $menuData['items'][$menu['cat_id']] = $menu;
        $menuData['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];
    }


    // Functie om menu te maken, $parentId is 1 (de categorieen die geen parent hebben)
    function buildMenu($parentId, $menuData)
    {

        $html = '';
        if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
        {

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat) anders een ul
            if($parentId == '1'){
              $html = '<li>';
            }
else{
              $html = '<ul class="sub-menu">';
            }

            foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
            {

                $html .= '<li class="menu-item"><a href="info/'.$menuData['items'][$itemId]['cat_alias'].'">'.$menuData['items'][$itemId]['cat_title'].'</a>';

                // Voer deze functie uit binnen de functie loop (recursief)
                $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

                $html .= '</li>';
            }

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat)
            if($parentId == '1'){
              $html .= '</li>';
            }
else{
              $html .= '</ul>';
            }
        }

        return $html;
    }

    // Echo het resultaat van de functie en geef 1 mee als parent_id
    echo buildMenu(1, $menuData);
    ?>

  </ul>
</div>


Nu probeer ik de artikelen op deze manier erbij te plaatsen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
<div id="main-menu" class="main-nav zn_mega_wrapper ">
  <ul id="menu-main-menu" class="main-menu zn_mega_menu">
    <li><a href="home">Home</a></li>
    <?PHP
    $alias
= $_GET['alias'];
    //Haal alle categorieen en check gelijk of de desbetreffende categorie artikelen onder zich heeft hangen.
    $menu = "
    SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
    FROM snm_categories cat
    LEFT JOIN snm_content cnt
    ON cnt.catid = cat.id
    WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
    AND cat.published = 1
    GROUP BY cat.id
    ORDER BY cat.rgt ASC"
;
    $menuconn = $conn->query($menu);
    // Maak een nieuwe array om te vullen met onderstaand resultaat
    $menuData = array(
        'items' => array(),
        'parents' => array()
    );

    // Maak een nieuwe array met simpelweg items en parents, welke gekoppeld zitten aan cat_id/parent_id
    while($menu = $menuconn->fetch_assoc())
    {

        $menuData['items'][$menu['cat_id']] = $menu;
        $menuData['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];

        // Hier haal ik de artikelen onder de juiste categorie
        $submenu = "SELECT * FROM snm_content WHERE catid = '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' AND catid NOT IN (8) AND state = 1 ORDER BY ordering";
        $submenuconn = $conn->query($submenu);
        while($submenu = $submenuconn->fetch_assoc()){
          $artikelsubs = '<li class="menu-item"><a href="info/'.$submenu['alias'].'">'.$submenu['title'].'</a>';
        }
    }


    // Functie om menu te maken, $parentId is 1 (de categorieen die geen parent hebben)
    function buildMenu($parentId, $menuData)
    {

        $html = '';
        if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
        {

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat) anders een ul
            if($parentId == '1'){
              $html = '<li>';
            }
else{
              $html = '<ul class="sub-menu">';
            }

            foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
            {

                $html .= '<li class="menu-item"><a href="info/'.$menuData['items'][$itemId]['cat_alias'].'">'.$menuData['items'][$itemId]['cat_title'].'</a>';
                // Voer deze functie uit binnen de functie loop (recursief)
                $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

                $html .= '</li>';

            }

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat)
            if($parentId == '1'){
              $html .= '</li>';
              $html .= $artikelsubs;
            }
else{
              $html .= '</ul>';
            }
        }

        return $html;
    }

    // Echo het resultaat van de functie en geef 1 mee als parent_id
    echo buildMenu(1, $menuData);
    ?>

  </ul>
</div>
Maar helaas zie ik niks in de broncode staan of op de website qua artikelen. Weet iemand waar het misgaat?

Als ik de query in phpmyadmin test met bijvoorbeeld '9' op de plaats van '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' dan krijg ik de juiste data te zien.
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 02:18:44
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

27/06/2019 14:10:14
Quote Anchor link
Quote:
Als ik de query in phpmyadmin test met bijvoorbeeld '9' op de plaats van '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' dan krijg ik de juiste data te zien.

Dit laatste vertelt je alleen dat de oorspronkelijke data die je ophaalt goed / volledig is.

Vervolgens stop je dit in een datastructuur.

En deze datastructuur voer je aan een functie.

Dit zijn dus meerdere stappen.

Controleer de datastructuur $menuData, bijvoorbeeld door deze naar het scherm te dumpen.

Deze regel:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$menuData
['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];
?>

Is wellicht correct, maar dat zijn geen parents, maar children. Je voegt namelijk het huidige item toe als child van de parent :). En waarom zou je dat uberhaupt compliceren met twee subarrays? Nu kopieer je gewoon de "rauwe" kolomnamen van een recordrij ($menu) naar een array, maar je zou ook nettere/beter leesbare kolommen kunnen definiëren.

De naam $menuconn is ook misleidend. Dit is een result-object, geen connectie-object.

En dan de constructie van regel 23 t/m 34. Een query in een while-loop is vrijwel altijd een "code smell".

Ook het if-statement van regel 40 is niet nodig:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
if (isset($menuData['parents'][$parentId])) { ... }

Je roept namelijk buildMenu() aan in een loop waarin je precies deze items doorloopt, die hoef je dan na aanroep niet nogmaals te controleren...

Als je $menuData nu eens wat zinniger had gestructureerd, bijvoorbeeld door de keys van dit array simpelweg het categorie-id te laten zijn, dan had je met een array_keys() de keys van het array hierop direct (met één query) alle relevante artikelen op kunnen halen.

En als je van dit alles een class had gemaakt, dan hoef je ook niet elke functie-aanroep het hele array mee te geven, de datastructuur kun je opslaan als klasse-variabele.

Ik heb een deja vu. Ik weet vrij zeker dat ik je (mogelijk in een ver verleden) als eens heb voorgesteld om het bouwen van de datastructuur en het weergeven van deze structuur in een HTML-menu beter in afzondering kan doen. Sterker nog, de hele bovenstaande aanpak passeerde daarin volgens mij de revue.

Ik zou dus die datastructuur ($menuData) eens onder de loep nemen en herstructureren zodat je hier handiger gebruik van kunt maken.

Functie om een en ander in leesbare vorm te dumpen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
// escape functie
function escape($in) {
    return htmlspecialchars($in, ENT_QUOTES, 'UTF-8'); // aangenomen dat je UTF-8 gebruikt
}

// veilige dump functie (alles wordt weergegeven als tekst en wordt niet geinterpreteerd als HTML/JS)
function dump($in) {
    if (is_array($in)) {
        $in = print_r($in, true);
    }

    echo '<pre>'.escape($in).'</pre>';
}

?>
Gewijzigd op 28/06/2019 12:43:56 door Thomas van den Heuvel
 
Snelle Jaap

Snelle Jaap

02/07/2019 13:47:51
Quote Anchor link
@Tomas van heuvel,

Klopt ik heb al een keer eerder iets gevraagd over dit script. Bedankt voor de uitleg ik ga proberen er iets mee te doen.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.