Responsive webdesign?!

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

.NET developer

Functie Als ervaren .NET ontwikkelaar start jij in één van onze vier scrumteams. Met 30 ontwikkelaars werk jij aan de doorontwikkeling van ons core product. Ook werkt jouw team aan maatwerkoplossingen op aanvraag van de klant en op projectbasis. Wij vinden het erg belangrijk dat onze ontwikkelaars met plezier naar werk gaan. Een deel hiervan ligt uiteraard bij jezelf, als jij ontwikkelen niet leuk vindt, ben jij bij ons echt aan het verkeerde adres. Jouw team bestaat namelijk uit een groep gepassioneerde vakidioten die dit werk doen omdat dit eerst een hobby was! Daarnaast wordt er intern rekening gehouden met

Bekijk vacature »

Junior Software developer

Functie Als junior .NET ontwikkelaar start jij in een compact team met drie ervaren .NET ontwikkelaars. Wij werken op projectbasis en begeleiden zelf het hele traject van A tot Z. Wij bieden jou dan ook een brede functie aan met veel technische uitdaging! Ons traject ziet er als volgt uit: 1) Wij analyseren de behoefte van onze klant 2) Wij werken de behoefte uit en vertalen dit naar technische werkzaamheden en maken een uren/kosten schatting; 3) Wij gaan aan de slag met het ontwikkelen van het product met directe feedback van de klant, zodat datgene gerealiseerd wordt, wat gewenst is;

Bekijk vacature »

PHP developer

Functie Voor een opdrachtgever in omgeving Leiden zijn wij op zoek naar een PHP developer die affiniteit heeft met C++. Ben jij reeds afgestudeerd of heb je al een paar jaar ervaring? Lees snel verder en kijk of dit iets voor jou is! Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen C / C++ / PHP. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een projecten goed verlopen. Je gaat klanten ondersteunen op het gebied van

Bekijk vacature »

Traineeship ICT regio Amsterdam/Utrecht

Wat ga je doen? Het traineeship begint met een fulltime maand cursussen en praktijkdagen, waarin je de basis van het IT-vak leert op de Shared Servicedesk (SSD). Daarnaast ga je meteen aan de slag voor je eerste certificering! (ITILv4). Je start in een groep met 4 tot 10 deelnemers, waarmee jij gedurende die maand optrekt en je kennis kunt delen. Na het voltooien van de eerste maand ga je direct voor een langere periode aan de slag bij één van onze klanten of blijf je intern bij ons op de Shared Servicedesk. Je bent het eerste aanspreekpunt van de eindgebruikers

Bekijk vacature »

Software Developer

Dit ga je doen Je bent verantwoordelijk voor de warehouse applicatie die een integratie heeft met de PLC laag; Je ontwikkelt in C#/.Net; Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van interfaces en het visualiseren van componenten; Je denkt mee over het design voor business oplossingen; Je bent verantwoordelijk voor het testen van de gebouwde oplossing. Hier ga je werken Voor een internationale organisatie in de transport zijn wij momenteel op zoek naar een Software Developer. Ze zijn wereldwijd de grootste speler en lopen voorop met het automatiseren van alle processen van de warehouses. Op dit moment wordt er nog gebruik

Bekijk vacature »

Traineeship Full Stack Java developer

Dit ga je doen Start jij op 7 augustus bij de Experis Academy dan kickstart jij jouw IT-carrière! We leiden je op tot een gewilde Full Stack Java Developer met alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om de arbeidsmarkt te betreden. Wat kun je verwachten, hoe zit een dag in het leven van een Trainee eruit? Periode 1 Als Full Stack Java Developer Trainee volg je vanuit huis een op maat gemaakte onlinetraining die in het Engels wordt gegeven. De tijd die je kwijt bent aan het volgen van de training kun je vergelijken met een fulltime werkweek. In

Bekijk vacature »

Software Developer C# .NET

Functie omschrijving Zoek jij een nieuwe uitdaging binnen development waar je komt te werken binnen een flexibel, jong en ondernemend bedrijf? Wij zijn voor deze functie op zoek naar een C# .NET Developer die enthousiast wordt van het aansluiten en begeleiden van (complexe) nieuwe klanten. Verder begeleid je complexe projecten, ben jij iemand die altijd kansen ziet? Dan zoeken wij jou! Verder ga jij je bezighouden met: Het verbeteren van functionaliteiten binnen het dataplatform; Meedenken in oplossingsrichtingen; Werken aan de architectuur; Ontwikkelen van nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel Waar ga je werken? De organisatie waar je voor gaat werken heeft een onafhankelijk

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Senior Front-end Developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als Senior Front-end Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Onze klantenkring is groot en divers, dat vraagt om flexibiliteit van jou. Tegelijkertijd betekent dit dagelijks nieuwe dingen leren én dat geen werkdag hetzelfde is. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling waarbij iedereen welkom is, zowel

Bekijk vacature »

C# developer

Functie Als ervaren Software Engineer wordt jij verantwoordelijk voor het bedenken en ontwikkelen van technische (maatwerk) oplossingen voor onze klanten en dit samen met de klant af te stemmen. Jij wordt o.a. verantwoordelijk voor de doorontwikkeling het software pakket welke voor ons enorm belangrijk is. Dit pakket zorgt er namelijk voor dat wij complete productielijnen kunnen aansturen en monitoren. Daarnaast heb jij actief contact met onze hoofdvestiging om het software achter een van onze systemen te verbeteren en te herschrijven. Momenteel zijn onze C# applicaties geschreven met o.a. Winforms. Echter hebben wij de actieve ambitie om dit te gaan herschrijven

Bekijk vacature »

Front end developer binnen de consultancy

Functie Je komt in een team met ambitieuze developers die de passie voor Front-End met jou delen. Samen ga je aan de slag met leuke en leerzame opdrachten. Het team heeft een eigen budget en financiën en zij bepalen zelf hoe dat besteed en investeert wordt. Je gebruikt tools als JavaScript, Node.js, React, Angular, Typescript en Vue.js wanneer je werkt aan de opdrachten. Daarnaast zul je veel leren van je collega’s en gezamenlijk een leuke tijd doorbrengen tijdens activiteiten zoals wintersport, hackatons en conferentiebezoeken. Je krijgt niet alleen de mogelijkheid Front-End te ontwikkelen, maar ook vooral jezelf. Dit kan behaald

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving In deze functie ga je werken als C# Developer. Jij gaat aan de slag met de volgende taken: Maatwerk software bouwen; Huidige softwareprojecten verder uitbouwen en optimaliseren; Ideeën van de klant omzetten naar handige oplossingen en tools; Bovenstaande doe je middels de Microsoft- stack: C#, ASP.NET en MVC/ Entity Framework. Ben je net afgestudeerd aan een HBO opleiding Informatica, aarzel dan niet om te solliciteren. Dit is namelijk de ideale startersfunctie! Bedrijfsprofiel Deze organisatie is gevestigd in de regio van Boxtel. Het is van oorsprong een familiebedrijf, die gestart zijn met het bouwen van websites. Dit is door

Bekijk vacature »

Database ontwikkelaar

Functieomschrijving Wil jij aan gave logistieke softwareprojecten werken en bij een uniek softwarebedrijf in de regio van Tilburg? Wacht niet langer en reageer snel op deze vacature. Als Database ontwikkelaar ga je aan de slag het schrijven van stored procedures en verder uitbouwen van de SQL database. Je werkt in een database team, met allemaal mensen die energie krijgen van software en techniek. Verder krijg je als taak: Optimaliseren en uitbouwen van de MS SQL databases die gebruikt worden; Optimaliseren van query's, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden; Je werkt met de technieken T-SQL of PL/SQL; Bij interesse kan je

Bekijk vacature »

PHP Developer

Zie jij mogelijkheden om onze tooling technisch te verbeteren en uit te bouwen? Over Jobmatix Jobmatix is een innovatieve en internationale speler op het gebied van jobmarketing. Onze jobmarketing automation tool helpt organisaties bij het aantrekken van nieuw talent door vacatures digitaal, geautomatiseerd en op een efficiënte manier te adverteren en onder de aandacht te brengen bij de doelgroep op 25+ jobboards. Volledig performance-based, waarbij organisaties betalen op basis van cost per click of cost per applicant. Maandelijks wordt onze jobmarketing automation tool al gebruikt door vele directe werkgevers, intermediairs en mediabureaus, waaronder Picnic, Rijkswaterstaat, AdverOnline, Schiphol, DPA, Teleperformance en

Bekijk vacature »

No-Code Betty Blocks ontwikkelaar

Bedrijfsomschrijving Wil jij de bedrijfsprocessen van klanten revolutionair digitaliseren en optimaliseren zonder beperkt te worden door programmeertalen? Kom werken bij een snelgroeiende en professionele organisatie met een gezonde dosis humor en veel vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Als No-Code Betty Blocks ontwikkelaar werk je vanuit ons kantoor in het hart van Nederland, je thuiswerkplek of op locatie bij de klant. We faciliteren de juiste trainingen en ondersteuning zodat je een echte Betty Blocks expert wordt. Naast het werk zijn er bij ons bijzondere events, zoals een jaarlijkse zeildag, een zomerse barbecue en een knus kerstdiner om de grillige maanden door

Bekijk vacature »
Erick Schluter

Erick Schluter

14/06/2012 20:12:10
Quote Anchor link
Hallo allen,

Het volgende:
Ik heb een Wordpress website met een zogeheten 'responsive' theme. Dit zou inhouden dat de website zich aanpast aan het scherm dat de website bekijkt. Dus op een 1280x1024 monitor oogt alles prettig maar ook op een iPad, iPhone of andere mobiele telefoon.

Wat ik niet echt lijk te begrijpen...is het nu een kwestie van verschillende stylesheets of styles, om een website responsive te krijgen? Of moet je voor bv. de iPhone een aparte versie maken van je website?

Als ik namelijk de betreffende website op mijn 'LG met Android' bekijk, dan schalen de YouTube videos die getoond worden niet mee. De videos steken dan buiten de layout. Terwijl de rest van de website zich leuk aanpast :-)

Nu heb ik het idee dat dit komt doordat YouTube embedden tegenwoordig weer met 'iframes' doet...en de iframs een vaste breedte en hoogte hebben.

Kortom...hoe los ik dit op?
Kun/moet je een iframe 'responsive' maken?

Alvast bedankt!
 
PHP hulp

PHP hulp

25/04/2024 19:06:29
 
Andy V

Andy V

14/06/2012 20:15:04
Quote Anchor link
Je kan misschien met javascript de vrije ruimte op je scherm berekenen en aan de hand daarvan een ander .css bestand gebruiken.
Gewijzigd op 14/06/2012 20:15:29 door Andy V
 
Eddy E

Eddy E

14/06/2012 20:17:07
Quote Anchor link
Responsive is juist NIET dat je een iPhone, iPad, Desktop ding maakt, maar 1 website voor alles.
Hij past zich wel netjes aan dmv verschillende stylesheets (maar let op: dan wel Mobile First, dus begin met de kleinste!). Dat voorkomt een (groot) aantal http-requests wat je niet wilt bij traag internet (3G etc).

Het zijn dus niets meer dan verschillende stijlen.
Voorbeeldje (niet mobile-first, maar 't scheelt maar 5kb oid, wel 5 http-requests) naar www.hgbh.nl (en dat werkt ook op desktop: verklein je venster maar).

Een iframe kan je gewoon een percentage opgeven, iets als max-width: 100%;

Sowieso is die regel wel aan te bevelen voor al je img's en andere elementen.
Jij zegt dat een iframe een vaste hoogte/breedte heeft, maar dat is dus niet zo:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
iframe, img, .youtube
    {
    width: 100%;
    min-width: 100px;
    max-width: 720px;
    // zelfde voor breedte
    }


Toevoeging op 14/06/2012 20:18:15:

Andy V op 14/06/2012 20:15:04:
Je kan misschien met javascript de vrije ruimte op je scherm berekenen en aan de hand daarvan een ander .css bestand gebruiken.


Waarom Javascript?
Daar zijn nou media-queries (zie www.mediaquer.es ) voor uitgevonden! Makkelijker, betrouwbaarder en beter. Dus NIETS geen Javascript nodig.
Ook voor DPI (zoals de nieuwe iPad), en positie (dus landscape/portrait)
 
Andy V

Andy V

14/06/2012 20:31:00
Quote Anchor link
die site bestaat niet^^
 
Wouter J

Wouter J

14/06/2012 20:33:13
Quote Anchor link
@Eddy, ik ben zelf meer voorstander van alles in 1 stylesheet.

Erick, wij als webdesigners (al zijn we hier meer webdevelopers) hebben een paar jaar geleden voor het eerst te maken gekregen met Mobiel internet. Hartstikke geweldig, maar een ramp voor de designer. Want hoe zorg je dat een webpagina die op een scherm van 1024x1280 pixels ook goed zichtbaar is op een scherm van 400x100 pixels?

Toen hebben de webdesigners een oplossing bedacht: Fluid webdesign. Dit betekend dat je alles in procenten maakt (bijv. 1 element is 50% van de schermbreedte). Maar goed, dat werkte natuurlijk ook niet geweldig. Want op een scherm van 1024x1280 is 50% van de breedte 512 pixels en op een scherm van 400x100 is dat maar 200 pixels. Dat betekend dat alles veel te klein werd.

Toen zijn ze op nog iets anders gekomen: Responsive webdesign. Dit betekend dat je herkent hoe groot een scherm is en aan de hand van die data een design opbouwt. Dit wordt gedaan met media queries. Een voorbeeldje:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
@media screen and (max-width: 800px) {
  // style
}

Hierbij wordt de style alleen uitgevoerd als het scherm kleiner of gelijk aan 800 pixels is.

Hierdoor kun je op kleinere schermen minder belangrijke data weghalen en elementen opnieuw positioneren. Staat bijv. op een groot scherm het logo en het menu naast elkaar, op een klein scherm doe je dat onder elkaar.
Heb je op een groot scherm een sidebar met advertentie, op een klein scherm haal je die weg.

Een paar mooie voorbeelden (zie hoe er van de content steeds meer dingen worden weggehaalt en hoe het menu steeds op meer regels komt): http://css-tricks.com/
http://webdesignerwall.com/

Om het op een computer te simuleren moet je maar eens je browserscherm verkleinen.
 
Erick Schluter

Erick Schluter

14/06/2012 20:50:09
Quote Anchor link
@Andy V - Javascript liever niet.

@Eddy - Duidelijk verhaal! Toch begrijp ik het niet helemaal. Wat is bv. de min-width? Is daar een standaard voor i.h.k.v. mobiele telefoons?

En...in de stylesheet die ik gebruik staat het volgende:

/* Make sure embeds and iframes fit their containers */
embed,iframe,object {max-width: 100%;}

Maar ja...in de <iframe> tag op de paginas staan natuurlijk de width & height aangegeven. Toen ik dit aanpastte naar 100% i.p.v. pixelwaarden werden de videos op de website langwerpige gevallen. Dus ik denk 'dan haal ik de width en height weg uit de iframe tag'...maar dan eindig ik met erg kleine YouTube videootjes.

Het is toch niet zo eenvoudig als wordt beweerd.

Ook bekeek ik de genoemde website: www.hgbh.nl
Maar als ik het browservenster wil verkleinen springt deze steeds terug naar een groter formaat?
 
Eddy E

Eddy E

14/06/2012 20:50:27
Quote Anchor link
Andy V op 14/06/2012 20:31:00:
die site bestaat niet^^


www.mediaqueri.es ... ik vergat de "i".
 
B Polak

B Polak

14/06/2012 21:11:18
Quote Anchor link
1. voor de style kun je beter werken met (CSS) absolute positions werken plus percentages.

2. jQuery load() functie gebruiken om video's of andere pagina's bijv. te laden tussen <div class=vid></div>
 
Erick Schluter

Erick Schluter

14/06/2012 21:28:06
Quote Anchor link
@Wouter - Het gegeven is me duidelijk. Toch begrijp ik er maar weinig van :-)
De website van css-tricks is erg mooi gedaan...ziet er prima uit op mijn mobiel en op mijn monitor...zucht.

Maar...ik begrijp niet waar ik moet beginnen.

Want...als ik in situatie 1 een logo met menu ernaast heb...en in situatie 2 een logo met het menu eronder...dan moet ik elke class dus 'herschrijven'...en dan wordt het een stylesheet van 3km?
 
Wouter J

Wouter J

14/06/2012 22:07:05
Quote Anchor link
Surf, nee alsjeblieft niet met absolute positions werken voor het basis lay-out. Wel binnen de main parts (als een header) maar niet de main parts zelf absolute positioneren!
En jQuery load, waar is dat voor nodig? Heeft niks met responsive webdesign te maken.

Erick, gelukkig kent CSS het begrip 'overriden'. Dat betekend dat je properties kunt overrulen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
#box {
    width: 100px;
    height: 100px;
    background: red;
}

#box { background: green; }

Nu wordt de background green. Dit kun je ook met media queries doen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
#box {
    width: 100px;
    height: 100px;
    background: red;
}

@media screen and (max-width: 800px) {
    #box { background: green; }
}

Bij elk scherm kleiner dan 800 pixels wordt #box groen.

Soms kun je iets niet zomaar overrulen, omdat een id property voor een class propertie gaat bijv. Dat ben je, helaas, wel eens verplicht !important te gebruiken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<div id=box class=container>Hello World</div>

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
#box {
    width: 100px;
    height: 100px;
    background: red;
}

@media screen and (max-width: 800px) {
    .container { background: green; }
}

Nu zal de background altijd rood blijven. Maar zo:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
#box {
    /* styles */
}

@media screen and (max-width: 800px) {
    .container { background: green !important; }
}

Zal hij groen worden als de breedte onder 800 pixels is.


Een stappenplan waar ik me altijd aan hou:

1) Een design maken voor een normaal computer scherm
2) Pak je design en beslis wat 1 voor 1 weg moet
3) Ga je normale screen stijlen overrulen met de stijlen voor kleinere schermen
Gewijzigd op 14/06/2012 22:08:46 door Wouter J
 
Erick Schluter

Erick Schluter

14/06/2012 22:16:17
Quote Anchor link
@Wouter - Oke! Het is me nu een stuk duidelijker! Hartstikke bedankt!

Maar...en er is altijd een maar...wat zijn dan de afmetingen waarop ik mijn stylesheet ga inrichten?

Is er een setje standaard afmetingen waarmee ik aan de slag kan?
 
Wouter J

Wouter J

14/06/2012 22:25:08
Quote Anchor link
Erick, nee ik zou dat niet doen. Zie ook dit artikel: http://webdesignerwall.com/tutorials/setting-breakpoints-in-responsive-design/

Je moet je 'breakpoints' (afmeting waar je een media query start) altijd ergens plaats wanneer je design het niet meer aan kan. Bijv:
Je sidebar + content is bij elkaar 978 pixels. Dan zet je je media query op 978 pixels en laat je dan de sidebar verdwijnen, of kleiner worden.
Krijg je problemen met het logo en de navigatie als een scherm kleiner is dan 753 pixels? Dan maak je een media query op 753 pixels waarbij je het logo onder de navigatie zet.

Zie ook bijv. mijn beta website design: http://staging.wouterj.nl/ Daarin heb ik ook met media queries zitten spelen. (merk op dat de sitetitel iets te groot is, waardoor de header een beetje misgaat, maar het gaat om het idee)
 
Erick Schluter

Erick Schluter

14/06/2012 22:49:14
Quote Anchor link
Wouter, ik begrijp het...mmhh...daar gaat mijn vrije tijd :-)

Ik bekeek staging.wouterj.nl op mijn mobiel en daar verdwijnt 'de slider'...en komt het menu mooi boven het logo te staan. Leuk!

Toch irriteert het mij dat wanneer je een browservenster verkleind deze terugspringt naar een grotere variant. Ligt dat aan mij of...?

Ga me hier maar eens ernstig mee bezighouden!
Gewijzigd op 14/06/2012 22:56:24 door Erick Schluter
 
Wouter J

Wouter J

14/06/2012 22:55:03
Quote Anchor link
Quote:
Toch irriteert het mij dat wanneer je een browservenster verkleind deze terugspringt naar een grotere variant. Ligt dat aan mij of...?

Bij mijn website? Kan goed zijn. Zoals ik al zei, mijn BETA design. Er zitten her en der nog wat behoorlijk grote fouten.
 
Erick Schluter

Erick Schluter

14/06/2012 23:54:28
Quote Anchor link
Hey Wouter,
Bij jouw website...maar ook bij alle andere 'responsive' websites die ik bekeken heb.

Is geneuzel...maar ik vraag mij dan meteen af of iedereen dit zo ervaart of alleen ik...op mijn PCtje.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.