rewriterule probleem

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ambitieuze Junior/Medior Low-code Developers gezoc

Bedrijfsomschrijving Transformeer bedrijven met jouw expertise in innovatieve technologie Ben je een bedreven softwareontwikkelaar met ervaring in Low-code platformen, of sta je te popelen om je in deze baanbrekende oplossing te verdiepen? Wij zijn op zoek naar jou! Ons klantenbestand groeit en we willen ons team uitbreiden met deskundige en leergierige Low-code specialisten. Is het jouw passie om organisaties te ondersteunen in hun digitale transformatie en maatwerkoplossingen te bieden met behulp van geavanceerde software? Wij zijn een vooruitstrevend bedrijf dat dagelijks werkt aan het oplossen van complexe vraagstukken om de digitale ambities van onze klanten te realiseren. Functieomschrijving Ontwikkel op

Bekijk vacature »

Remote - Front-end Angular developer

Functie The IT team currently consists of the IT Manager, 2 back-end developers, 1 full-stack developer, 1 designer, and a DevOps engineer. They are currently looking for an experienced Front-end developer who will work autonomously and in a disciplined manner, being the only developer working on their Front-end applications at the start. They do have the ambition to find a second developer soon, who you will then be able to supervise. You will be working on the further development of their existing UI in Angular. But also developing a mobile app. They place great value on User Experience and opt

Bekijk vacature »

Mendix Developer

For our client in Amsterdam, we are looking for a Senior Mendix Developer. Company description Our client is an IT Consultancy company who’s been active for 10 years now. With their ambitious team, they are working with different clients in order to help them with analyzing their data and giving advice to them, regarding how they can use their data in the smartest ways, or to make sure that their mobile or web applications are working efficiently. As you get a glimpse of various industries, it is guaranteed that no day will be the same. Job description As a Mendix

Bekijk vacature »

Senior C# Software Ontwikkelaar te Zaandam

Bedrijfsomschrijving Deze werkgever heeft als missie om haar klanten op ICT-gebied volledig te ontzorgen. Ze zijn een ICT bedrijf met een verscheidenheid aan ICT oplossingen waaronder Cloud oplossingen en een groot deel van het werk is gericht op software realisatie. Voor de Enterprise-klanten voert het relatief kleine ontwikkelteam waar jij deel uit van kan gaan maken binnen deze organisatie te Zaandam de grootste opdrachten uit. Niet alleen websites en complexe webapplicaties maar ook mobile apps, web services en complete systeemintegraties! Je moet dan denken aan Dynamics, Sharepoint en Salesforce. Je komt hier terecht in een relatief kleine organisatie met ontzettend

Bekijk vacature »

Database Developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Database Developer met MS SQL of een vergelijkbare database? Wil jij werken voor een gewaardeerde werkgever in regio Tilburg waar jij de tijd en ruimte krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je houdt je bezig met het creëren en bouwen van MS SQL server databases; Je gaat projecten vanaf het begin tot het eind begeleiden. Je sluit aan bij meetings met klanten om hun processen in kaart te brengen. Vervolgens voer jij het project uit en zorgt dat dit zo goed mogelijk verloopt; Je werkt

Bekijk vacature »

Software ontwikkelaar

Ben jij graag bezig met verschillende projecten? Vind jij beleving van klanten én medewerkers ook belangrijk? Wij zijn vanwege de doorontwikkeling van het applicatielandschap van onze opdrachtgever op zoek naar een fulltime software ontwikkelaar. Omschrijving Jij en jouw collega’s zijn verantwoordelijk voor de continuïteit en waarborging van het applicatielandschap. Om de processen vloeiend te laten verlopen is software ontwikkeling daarom van essentieel belang. Onze opdrachtgever doet dit voornamelijk zelf, met door hun eigen ontwikkelde applicaties. Dit betekent dat jij: functionele eisen vertaalt naar gebruiksvriendelijke software; tijdens SCRUM sessies advies geeft over het te bouwen ontwerp; nieuwe software ontwikkelt en het

Bekijk vacature »

Laravel / PHP developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Medior PHP / Laravel Developer voor een IT-consultancy in de omgeving van Hoofddorp! Ben jij op zoek naar een leuke nieuwe uitdaging binnen een veelzijdige werkomgeving? Lees dan snel verder! Binnen dit bedrijf werk je in een ontwikkelteam, waarin je zeer betrokken bent en meedenkt over softwareoplossingen. Binnen dit Team hou je je bezig met het aanpassen, verbeteren en vernieuwen van de logistieke oplossingen. Je zult je bezig houden met de volgende werkzaamheden: Je gaat aan de hand van de wensen van klanten software ontwikkelen; Je bent bij het gehele proces betrokken;

Bekijk vacature »

IoT Developer

Ben jij innovatief, heb jij passie voor energie en ben je data gedreven? Bouw dan mee aan IoT binnen Bredenoord. Samen met een gedreven team werk jij aan mooie technische en innovatieve oplossingen. Wat houdt de functie van IoT Developer in? Binnen Bredenoord zijn wij momenteel volop in ontwikkeling met ons IoT platform. Als uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een IoT Developer. Je zal in projectverband meehelpen met het implementeren van IoT vraagstukken binnen Bredenoord. Als IoT Developer op onze R&D-afdeling word je verantwoordelijk voor het verder inrichten en beheren van ons nieuwe IoT platform. Dat

Bekijk vacature »

Senior PHP developer met ambities tot Software Arc

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een ervaren PHP developer die zichzelf graag bezighoudt met zaken als architectuur en de algehele verbetering van structuren en standaarden. Het is eigenlijk meer operationeel als uitvoerend omdat je bezig gaat met zaken als het verder uitrollen en verbeteren van testautomatisering, codereviews, tickets en de doorloop hiervan en architectuurkeuzes. Mocht je hiernaast ook wat DevOps kennis meenemen is dit mooi meegenomen! Vanwege het kleine team maar de wereldwijde impact die zij leveren is er veel focus op kwaliteit. In deze functie werk je aan één van hun belangrijkste applicaties. Hierin werk je nauw

Bekijk vacature »

Medior/Senior Python developer

Functie Jij als Senior Python developer hebt al ruime ervaring opgedaan. Bedrijven komen bij de organisatie om technische vraagstukken op te lossen. Jij als specialist bent dus de representatie van deze kwaliteit. Je zult de keuze krijgen tussen lange of korte projecten waarin je komt te werken in multidisciplinaire teams. Projecten die je gaat uitvoeren zijn zeer uitlopend. Zodoende kun je aan de ene kant kiezen voor een greenfield project en stroom je bij een ander project midden in een migratietraject in. Voor de ene klant ontwikkel je ene nieuwe portal en voor het andere project duik je veel meer

Bekijk vacature »

Traineeship Full Stack Java developer

Dit ga je doen Start jij op 7 augustus bij de Experis Academy dan kickstart jij jouw IT-carrière! We leiden je op tot een gewilde Full Stack Java Developer met alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om de arbeidsmarkt te betreden. Wat kun je verwachten, hoe zit een dag in het leven van een Trainee eruit? Periode 1 Als Full Stack Java Developer Trainee volg je vanuit huis een op maat gemaakte onlinetraining die in het Engels wordt gegeven. De tijd die je kwijt bent aan het volgen van de training kun je vergelijken met een fulltime werkweek. In

Bekijk vacature »

Software Developer C++ en Perl

Ben je een slimme en enthousiaste universitair opgeleide bèta die graag bij een relatief klein softwarebedrijf wil werken waar de sfeer goed is en eigen inbreng gewaardeerd wordt? Wij, IntelliMagic in Leiden, ontwikkelen technisch hoogwaardige software op het gebied van IT infrastructuur performance analytics. Het type software zorgt voor intellectueel interessante uitdagingen. We ontwerpen de producten zelf en verkopen deze als off-the-shelf software aan grote bedrijven in Europa en de VS. Wij zoeken een ervaren C++ software engineer met kennis van Perl voor een van onze ontwikkelteams. Werkzaamheden Samen met de andere ontwikkelaars specificeren, ontwerpen en implementeren van nieuwe functionaliteit

Bekijk vacature »

Senior Node.js developer Digital Agency

Functie Door de groei van de organisatie zijn ze op zoek naar een Tech Lead. Als tech lead ben jij verantwoordelijk Als Back end Node.js developer kom je terecht in een van de 8 multidisciplinaire teams in het projectenhuis. Afhankelijk van jouw interesses, wensen en capaciteiten word je bij projecten en onderwerpen naar keuze betrokken. Als ervaren ontwikkelaar zul jij vaak leiding nemen in de projecten en in het team een aanvoerder zijn van technische discussies. Uiteindelijk wil jij natuurlijk de klantwensen zo goed mogelijk vertalen naar robuuste code. De projecten kunnen varieren van langlopende- tot kleinschalige trajecten. Voorheen werkte

Bekijk vacature »

SQL Developer

Functie omschrijving Altijd al willen werken bij een snelgroeiend bedrijf, actief in de logistieke sector? Dit is je kans! Ik ben op zoek naar een ervaren SQL Developer in de omgeving Tilburg. Dit bedrijf is gespecialiseerd in in de ontwikkeling van software en maatwerk oplossingen voor het automatiseren van logistieke processen. Klanten zijn o.a. BOL en andere grote distributiecentrums. Jouw taken worden vooral: Verantwoordelijk voor ontwikkelen van stored procedures, voor snelle afhandeling van data; Optimalisatie van de SQL query's en T-SQL query's; Jij gaat je bezig houden met ontwerpen, ontwikkelen en optimaliseren van de MS SQL Databases; In deze functie

Bekijk vacature »

.NET Developer te Naarden

Bedrijfsomschrijving Voor mijn klant ben ik op zoek naar een .NET Developer om het huidige team te komen versterken. Deze organisatie bevindt zich in de logistieke sector, en zij hebben een eigen ERP systeem ontwikkeld dat zij inzetten ter optimalisatie van de logistieke processen van haar eindklanten. Deze organisatie bestaat inmiddels al ruim 20 jaar, waarbij zij een duidelijke missie hebben, namelijk: het werk van de eindklant makkelijker maken door de systemen die zij leveren. Ze werken over heel de wereld, wat deze organisatie een echte internationale speler maakt. Binnen de organisatie kenmerken ze zich door een dynamische en professionele

Bekijk vacature »
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 09:18:31
Quote Anchor link
Ik heb een website met in de root een index-file die de diverse pagina´s aanroept:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
<!DOCTYPE html>
<html lang="nl">
<head>
    <meta charset="utf-8" />
    <link rel="stylesheet" href="css/menu.css" />
    <title>Testsite</title>
    <link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="favicon.ico" />
</head>

<body>
<div align="center">
    <div class="head">
        <?php
            session_start();
            include("content/head.php");
            include("content/menu.php");
        ?>

        <div class="basis">
            <?php
                if (!isset($_GET['page'])) {
                    //url-variabele bestaat niet, geef beginpagina
                    include('content/home.php');
                }

                else {
                    //url-variabele bestaat wel, definieer bestand
                    $page = 'content/'.$_GET['page'].'.php';
                    if (file_exists($page)) {
                        //pagina bestaat, laat zien
                        include($page);
                    }

                    else {
                        //pagina bestaat niet
                        echo '<p id="index">Deze pagina bestaat (nog) niet. Kijkt u later nog eens.</p>';
                    }
                }

            ?>

        </div>
    </div>
</div>
</body>
</html>

De pagina´s met de inhoud staan in de submap /content, met enkel de body-inhoud.
Ook het bestand menu.php staat in de submap /content en is als volgt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<ul id="nav">
    <li><a href="index.php?page=home">Home</a></li>
    <li><a href="index.php?page=links">Links</a></li>
</ul>

Dit levert in de adresregel in de browser links met de structuur http://127.0.0.1:8080/test/index.php?page=home.
Dat wil ik graag omzetten naar http://127.0.0.1:8080/test/home, dus heb ik in de root (bij de index.php) een .htaccess bestand toegevoegd:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
RewriteEngine On
RewriteBase /

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [NC,OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d [NC]

RewriteRule ^(.*?)$ $1 [L]
RewriteRule ^(.*?)$ index.php?page=$1 [L,QSA]

Ik heb dit getest met de Wamp-server én gecontroleerd dat rewrite-module aan staat en ja, die staat aan.

Waarom werkt dit niet?
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 12:37:17
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 09:27:28
Quote Anchor link
Je RewriteBase zal in ieder geval /test/ moeten zijn denk ik.

Verder snap ik niet dat iedereen altijd een volledig pad in een querystring wil opslaan... Hiermee reserveer (lees: verspil) je effectief een querystring-variabele voor dit doel. Wat nu als je $_GET['page'] later wilt gebruiken voor een pagina-navigatie, dit kan dan niet meer.

Ik zal eens een voorbeeldje maken, maar mogelijk is het na de aanpassing van je RewriteBase al opgelost.
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 09:30:18
Quote Anchor link
Ook met RewriteBase /test/ blijft het onveranderd. Ik ben benieuwd naar je voorbeeldje.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 10:27:57
Quote Anchor link
Het duurde ff, maar dan heb je ook wat :).

Mijn opzet: code staat in http://localhost/test/rewriterules.

.htaccess in deze map:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
RewriteEngine on

# het relatieve pad ten opzichte van de document root van je (virtual) host
RewriteBase /test/rewriterules/

# rechtstreekse aanroep van bestaande directories en bestanden blijft werken
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

# rest van alle aanroepen wordt doorgestuurd naar index.php
# plak hierbij de querystring aan index.php vast
RewriteRule . index.php [L,QSA]


index.php in deze map:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
<?php
// Zet bij het ontwikkelingen foutmeldingen aan.
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors', 'stdout');

// Sessies starten doe je voor aanvang van je document.
session_start();

// In plaats van eem metatag zou je ook kunnen overwegen om gewoon een PHP-header te gebruiken:
header('Content-Type: text/html; charset=UTF-8');
?>

<!DOCTYPE html>
<html lang="nl">
<head>
    <meta charset="UTF-8" />
    <!-- omdat je in CSS en JavaScript vaak relatieve verwijzingen gebruikt en je URLs vaak niet uit -->
    <!-- echte folders bestaan is het zaak dat je altijd hetzelfde uitgangspunt hanteert voor relatieve -->
    <!-- verwijzingen naar deze documenten, dit doe je met de base tag -->
    <base href="http://localhost/test/rewriterules/">
    <link rel="stylesheet" href="css/menu.css" />
    <title>Testsite</title>
    <link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="favicon.ico" />
</head>

<body>
<div align="center">
    <div class="head"><?php
        // Ik zou hier "includes/onderdeel.php" van maken ofzo, om dit te onderscheiden van je content-includes.
        // Ook zou ik hier "require" van maken - het is de bedoeling dat deze bestanden bestaan!

        require './content/head.php';
        require './content/menu.php';
        ?>
<div class="basis"><?php
            // Hier ga je bepalen welke pagina werd aangeroepen. Dit doe je aan de hand van $_SERVER['REQUEST_URI'].
            ?>
<p>Oorspronkelijke aanroep: <?php echo $_SERVER['REQUEST_URI'] ?></p><?php
            // Inspecteer of deze hout snijdt.
            $path = '';
            $uriData = @parse_url($_SERVER['REQUEST_URI']);
            if ($uriData === false) {
                // REQUEST_URI klopte niet, doe hier iets of geef $path een waarde.
            } else {
                ?>
<p>Absoluut pad: <?php echo $uriData['path'] ?></p><?php
                // We zijn alleen maar geinteresseerd in het relatieve pad vanaf de relatieve root
                // oftewel we willen /test/rewriterules/ van $uriData['path'] strippen

                $path = substr($uriData['path'], strlen(dirname($_SERVER['SCRIPT_NAME'])) + 1);
                ?>
<p>Relatief pad: <?php echo $path ?></p><?php
                // Bonus: al je $_GET variabelen kun je vrij gebruiken:
                ?>
<p><pre>$_GET: <?php echo print_r($_GET, true) ?></pre></p><?php
                // Vervolgens kun je $path (mogelijk in combinatie met waarden uit $_GET) gebruiken om
                // wat voor content dan ook te laden...

            }
        ?>
</div>
    </div>
</div>
</body>
</html>


Een aanroep van http://localhost/test/rewriterules/pagina/lalal/hoi?test=1&hoi=2 levert dit op:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Oorspronkelijke aanroep: /test/rewriterules/pagina/lalal/hoi?test=1&hoi=2

Absoluut pad: /test/rewriterules/pagina/lalal/hoi

Relatief pad: pagina/lalal/hoi

$_GET: Array
(
    [test] => 1
    [hoi] => 2
)


EDIT: waar je ook voor moet zorgen is dat je .htaccess bestanden MAG declareren in je webdirectories, dit doe je door in je httpd.conf in de <Directory> tag van je web directory de instelling AllowOverride de waarde All te geven. Als deze op None stond en/of je deze waarde hebt aangepast moet je Apache even herstarten uiteraard.

EDIT:
Als alternatief voor de regel
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$path
= substr($uriData['path'], strlen(dirname($_SERVER['SCRIPT_NAME'])) + 1);
?>


Zou je ook deze kunnen gebruiken
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$path
= trim(substr($uriData['path'], strlen(dirname($_SERVER['SCRIPT_NAME']))), '/');
?>

Dit zorgt ervoor dat het niet uitmaakt of je een pagina aanroept met /whatever of /whatever/. Het uiteindelijke relatieve pad wordt dan in beide gevallen "whatever" (zonder trailing of leading slashes).
Gewijzigd op 10/04/2015 11:08:08 door Thomas van den Heuvel
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 11:34:24
Quote Anchor link
Ben heel driftig aan het uitproberen geslagen, en het werkt goed om de pagina´s zo aan te roepen, maar in de adresregel verandert er niets.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 11:42:09
Quote Anchor link
Wat bedoel je met "in de adresregel verandert er niets"?

Als je hiermee bedoelt dat als er in je code staat:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<a href="index.php?page=home">home</a>

Dat dit op een of andere magische wijze wordt omgezet in:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<a href="test/home">home</a>

Dan klopt dit (dat dit niet gebeurt).

Dit is een ander probleem dat je op een andere manier -en op een andere plaats- moet oplossen. Dit heb ik hier al min of meer toegelicht.

Of ik begrijp niet goed wat je bedoelt.
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 11:55:44
Quote Anchor link
Dat klopt, daar was ik al achter, maar het moet toch kunnen dat ik m´n pagina´s aanroep via de index.php, zoals met jouw script, en dat de output in de adresregel verschijnt met localhost/test/home.
Als ik de pagina aanroep met: index.php?page=home, dan wordt de pagina inderdaad aangeroepen, en zie ik dit dus in de adresregel. Als ik de pagina aanroep met /home.php of home of whatever ik heb kunnen bedenken, dan wordt die niet geladen.
Dus neem ik aan dat ik iets fout doe met de wijze van aanroepen, maar ik weet niet wat.

NB. Ja, de allowoverride staat op on
Gewijzigd op 10/04/2015 11:58:20 door tortuga web
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 11:59:41
Quote Anchor link
Had je deze edit nog gezien:
Quote:
EDIT: waar je ook voor moet zorgen is dat je .htaccess bestanden MAG declareren in je webdirectories, dit doe je door in je httpd.conf in de <Directory> tag van je web directory de instelling AllowOverride de waarde All te geven. Als deze op None stond en/of je deze waarde hebt aangepast moet je Apache even herstarten uiteraard.

Oftewel: als AllowOverride in je httpd.conf op None staat, dan doen je .htaccess bestanden (en daarmee je RewriteRules) niets.

EDIT: heb je Apache/XAMPP opnieuw gestart na deze wijziging?
Gewijzigd op 10/04/2015 12:01:45 door Thomas van den Heuvel
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 12:00:44
Quote Anchor link
Ja, die heb ik dus gecontroleerd en staat All
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 12:04:15
Quote Anchor link
Uhhh...

Hoe ziet je code er op dit moment uit?
Welke URL roep je precies aan?
Wat verwacht je dat er zou moeten gebeuren?
Wat gebeurt er daadwerkelijk?
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 17:42:00
Quote Anchor link
Oké, ik zie door de bomen het bos niet meer.
Wat zet ik in de menu-file om de diverse pagina´s aan te roepen?
<a href=""index.php?page=home">Home</a> is dus niet goed? Wat dan wel???
 
Bart V B

Bart V B

10/04/2015 18:40:49
Quote Anchor link
Je urls moet je zelf aanpassen.
Dat gebeurt niet automatisch.
Dus in jou geval een hyperlink ala http://domain.tld/test/home
Heel dat index.php moet aangepast worden.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 21:11:11
Quote Anchor link
Voor de duidelijkheid: de index.php die ik hierboven plaatste is niet volledig. Uiteindelijk houd je een schoongemaakt relatief pad over op grond waarvan je moet bepalen welke pagina geladen moet worden...

Dit doe je bijvoorbeeld met een if-elseif-...-else-statement waarbij je $path inspecteert, of je slaat deze unieke slugs op in je database en haal je deze hieruit op.

En in je hyperlinks kun je gewoon je clean URLs gebruiken, zoals je ze wilt aanroepen. Maar als je deze hier hard incodeert, dan veranderen ze dus ook niet mee als je de "slug" aanpast. Hierbij zou een database-oplossing beter zijn, in die zin dat je dingen generieker kunt opzetten. Je houdt de pagina's bijvoorbeeld bij in een "nodes" tabel, en gebruikt voor je interne URL's een functie die met behulp van het node-id de juiste slug (pagina URL) ophaalt. Zo heb je dus een indirecte en centrale manier voor het aanspreken van je pagina's.

Hey, nobody said it would be easy.
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 21:27:36
Quote Anchor link
Thomas van den Heuvel op 10/04/2015 21:11:11:
Hey, nobody said it would be easy.


Een waarheid als een koe!!!

Ik ga er weer verder mee stoeien, wellicht kom ik er ooit uit.
Ik snap in ieder geval iets beter wat jullie bedoelen, nou nog zien of ik het ook verwerkt krijg. In ieder geval alvast bedankt voor de hulp.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

11/04/2015 11:59:15
Quote Anchor link
Ik bedacht me net een variant die ook wel makkelijk werkt: eentje met arrays en wat hulpfuncties. Als je wilt kan ik daar een voorbeeldje van uitwerken van wat het idee is en hoe je deze vervolgens gebruikt.
 
Tortuga web

tortuga web

11/04/2015 12:03:30
Quote Anchor link
Nou, dat zou wel welkom zijn. Als je dat zou willen doen, dan al bij voorbaat veel dank daarvoor.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

11/04/2015 13:32:14
Quote Anchor link
Okay, allereerst, in zijn algemeenheid kom je bij "clean URLs" voor drie uitdagingen te staan:

1. hoe maak ik deze en krijg ik deze aan de praat
Dit is hierboven wel ongeveer behandeld. In een ander topic refereerde Frank aan een script die slugs kan maken uit titels enzo, die zou ik zeker eens bekijken. Dit is dus de "genereer" kant.

Vervolgens:
2. hoe zorg ik ervoor dat ik deze weer uit kan lezen
Hier waren we nu ongeveer beland, we hebben de REQUEST_URI al helemaal uitgekleed tot het moment dat we de oorspronkelijke "slug" overhielden. Maar hier moet nog iets mee gebeuren anders gebeurt er nog steeds niets :). Hier gaan we zodadelijk mee verder.

En last but certainly not least,
3. hoe houd ik de referenties naar mijn pagina's (de slugs) consistent
Want je wijst nu niet meer direct naar een bron (een fysiek bestand) maar naar een soort van niet-bestaande alias. Wat nu als ik een rubriek op mijn site heb genaamd /news (de slash is even om te verduidelijken dat ik het over een pad heb) en ik heb een aantal plaatsen waar ik hier naar verwijs. Stel nu dat /blog toch toepasselijker was geweest? Dit kan ik verder prima aanpassen, maar hoe zorg ik ervoor dat alle verwijzingen naar /news automatisch meeveranderen naar /blog (nog even los van alle SEO implicaties van zo'n operatie :)). Als je allerlei verwijzingen in je navigatielinks hard-code dan zul je dus een soort van site-wide search-and-replace moeten doen, en daar wil je echt niet aan beginnen (tenzij je Moodle heet (een opensource electronisch leersysteem, DON'T ASK :P)). Maar goed dit probleem moeten we dus ff in ons achterhoofd houden. Eerst naar punt 2.

Het idee
De eerste stap van dit proces is het organiseren van onze data. Wat we willen is een soort van "mapping" van een unieke slug naar een stuk code dat wordt uitgevoerd. Maar hierbij kunnen we er niet vanuit gaan dat de slug niet verandert. Het beste wat we kunnen doen is deze paren nummeren. We krijgen dan bijvoorbeeld de volgende structuur:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
<?php
$nodes
= array(
    1 => array(
        'slug'  => '',
        'title' => 'Home',
        'code'  => '/path/to/code/home.php',
    ),

    2 => array(
        'slug'  => 'links',
        'title' => 'Links',
        'code'  => '/path/to/code/links.php',
    ),

    3 => array(
        'slug'  => 'contact',
        'title' => 'Contact',
        'code'  => '/path/to/code/contact.php',
    ),

    // et cetera
);
?>

Dat is fijn, maar we hebben de slug nodig om te bepalen welke code we moeten includen :p.
Dus maken we een reverse-lookup array. Je hebt nu met $nodes een id => slug mapping, en je wilt het omgekeerde: slug => id. Daarom is het ook belangrijk dat slugs uniek zijn en blijven, dit is iets wat je op een of andere manier moet afdwingen. Bij het opstellen van het reverse-lookup array houden we alleen de meest relevante informatie bij (enkel slugs in de keys en id's in de values). Het $nodes array blijft onze enige echte bron van de structuur-data, we gaan niet alles lopen sleuren en pleuren door onze code.

Zorg ook dat slugs geschikt zijn als array-key uiteraard :).
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
// build slugs array - MAKE SURE SLUGS REMAIN UNIQUE
$slugs = array();
foreach ($nodes as $id => $data) {
    $slugs[$data['slug']] = $id;
}

?>

Als we hiermee voortborduren op de eerdere code van index.php, dan kunnen we vrij eenvoudig bepalen welke code we moeten includen, voeg de $nodes en $slugs code toe aan je index.php na regel 50 ($path heeft nu een waarde die we moeten inspecteren) en voeg de volgende code toe om te testen of de juiste pagina geladen zou worden:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php
// if the path contains an existing slug, we have found an existing "alias"
if (isset($slugs[$path])) {
    // shorthand for node id for readibility
    $nodeId = $slugs[$path];
    // the next bit is merely a check to see what code we would include
    // it still does nothing!
    // to actually do this you would need to include it yourself obviously

    ?>
<h2>Page Found!</h2>
    <p>code: <?php echo $nodes[$nodeId]['code'] ?></p><?php
} else {
    // in this case you would revert to a default node id, which would be 1 in our case
    // you could also choose to load a special error page (404, 500 etc.) and set the
    // appropriate HTTP headers to indicate what is wrong

    $nodeId = 1;
    ?>
<h2>Page not found! Loading default!</h2>
    <p>code: <?php echo $nodes[$nodeId]['code'] ?></p><?php
}
?>

That's it, je kunt nu de juiste code requiren. Het wordt natuurlijk nog spannender als:
- je deze code gaat verplaatsen naar klasses (niet meer inline uitschrijven enzo)
- je je sitestructuur in een database stopt in een soort van boomstructuur
- je index.php een soort van "maintemplate" wordt en de code een soort van "paginatypes" waarbij het paginatype kan communiceren met het maintemplate, bijvoorbeeld vanuit je paginatype stel je een titel in voor het HTML-document in je maintemplate

Dan nog een ILLUSTRATIEVE manier van hoe je links zou moeten maken in je pagina's. Het is heel simpel: je gebruikt hiervoor een functie die aan het node-id refereert. Vervolgens kun je je slug dus vrij aanpassen (zolang deze uniek blijft). Let wel: dit is een VOORBEELD, je kunt de link functie beter ook opnemen in een klasse bij de rest van je "SITE ROUTING", maar goed het volgende werkt ook:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
function nodeLink($id) {
    global $nodes; // this is ugly, i know alright!
    if (isset($nodes[$id])) {
        $slug  = $nodes[$id]['slug'];
    }
else {
        $slug = ''; // or "deadlink" or something
    }
    // @todo add HTTPS
    // @todo make relative path configurable
    // @todo add args parameter etc.

    return 'http://'.$_SERVER['HTTP_HOST'].'/test/rewriterules/'.$slug;
}

?>

Vervolgens, als je dus een link naar /contact wil maken doe je dus:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<a href="<?php echo nodeLink(3) ?>">test</a>

En als je de slug van deze pagina vervolgens verandert naar "whatever" dan verandert de link automatisch mee! Tadaa~
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.