rewriterule probleem

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

SQL developer

Functieomschrijving Voor een erkende werkgever in de omgeving van Tilburg zijn wij op zoek naar een ervaren SQL ontwikkelaar. Hier wordt jij mede verantwoordelijk voor zowel de design en implementatie van SQL-databases als voor het verstaan van de processen van klanten naar het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt er als volgt uit te zien: Het ontwerpen en implementeren van databaseschema's: Je bent in staat om een database te ontwerpen en de structuur van tabellen, relaties, indexen en andere objecten te definiëren; Het schrijven van complexe SQL-query's: Je kunt complexe query's schrijven om gegevens uit de database

Bekijk vacature »

Full-stack developer

Als Full-stack developer bij KUBUS houd je je bezig met het ontwikkelen van de (web)applicatie en services van BIMcollab. Samen met je SCRUM team werk je aan zowel de front- als de back-end. Als softwarebedrijf bevindt KUBUS zich in een unieke positie. We bouwen aan onze eigen producten die wereldwijd door tienduizenden gebruikers worden gebruikt. Ons bedrijf heeft precies de juiste grootte: groot genoeg om echt impact te maken in de markt, maar klein genoeg om als individuele ontwikkelaar invloed uit te kunnen oefenen en echt het verschil te kunnen maken. Ons ontwikkelteam bestaat uit ruim 40 ontwikkelaars, testers, scrum

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Functie omschrijving Gezocht front-end developer! Voor een toffe organisatie in de regio Rhenen zij wij op zoek naar een front-end developer die de eindverantwoordelijkheid op zich neemt van alles wat met design te maken heeft. In deze functie heb je een adviserende rol en beschik je over een grote dosis vakinhoudelijke kennis. Samen met collega’s en klanten overleg je om aangeleverde designs om te zetten naar unieke concepten. Zo draag jij je steentje bij aan de groeiambities van de klant. Voor klanten wordt jij het vaste aanspreekpunt als het gaat over planningen hierin houdt je alle betrokkenen goed op de

Bekijk vacature »

C# .NET developer voor innovatieve applicaties gez

Bedrijfsomschrijving Deze werkgever houdt zich al ruim 20 jaar bezig met het ontwikkelen van innovatieve software en dat willen ze graag nog lang doorzetten. En dat merk je ook als je als .NET developer hier aan de slag gaat. De applicaties worden continu doorontwikkeld met altijd als uitgangspunt dat zowel de kwaliteit als het gebruikersgemak van hoog niveau is. Het bedrijf telt inmiddels ruim 25 medewerkers waarvan meer dan de helft op de development afdeling werken. Meer weten over deze werkgever? Mail naar [email protected] of bel 0657578548 Functieomschrijving Je komt te werken in een Scrum team met andere .NET developers

Bekijk vacature »

Front end developer Zorgplatform

Functie Jij als Front end ontwikkelen zult komen te werken samen met 1 PHP ontwikkelaar, 1 Python developer en een flexibele schil aan ontwikkelaars . Samen ga je ervoor zorgen dat de huidige producten doorontwikkeld worden. De Marketplace is geschreven in PHP Laravel en in de front end React. De roostersoftware is ontwikkeld in Python in combinatie met React in de front end. Jij zult als Front ender dus voornamelijk bezig zijn met het verbeteren van onze interfaces op onze verschillende producten. Momenteel ligt de uitdaging in het feit dat de roostersoftware breder schaalbaar moet worden zodat het voor meerdere

Bekijk vacature »

Medior/senior front end developer

Functie Vanwege de groei binnen het bedrijf zijn we op zoek naar versterking in het development team. Als back-end developer bouw je aan de bedrijfssoftware die ons helpt bij de primaire processen. Een leuk (intern) project dus waarbij je de software continu doorontwikkeld! Je werkt in een klein team, we hebben dagelijks stand-ups en iedere twee weken een scrum-sessie, begeleid door onze Scrum Master. Hierin krijg je uitgebreid de kans om je ideeën te presenteren, en te overleggen met je mede-ontwikkelaars en de Product Owner. Binnen de ontwikkelteams gebruiken we Trello, Gitlab, Jiira, Confluence en Boockstack. Hiernaast werken ze met

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functieomschrijving Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Kom werken bij dit kleine softwarebureau en werk aan de gaafste maatwerk projecten. Je komt te werken in een klein development team en werk nauw samen met elkaar, om maatwerk software te leveren en bij te dragen aan bedrijfsautomatiseringen. Je gaat werken met de Microsoft stack en technieken als .NET, C#, Entity, MVC, SQL server. In de functie krijg je veel vrijheid om zelf beslissingen te nemen en je hebt impact op de bedrijfsprocessen. Bedrijfsprofiel Dit familiebedrijf bestaat al ruim 20 jaar. Zij hebben een vast netwerk van klanten,

Bekijk vacature »

Front-end developer (Medior/Senior)

Functie Het front-end team bestaat momenteel uit 4 collega’s en is hard aan het groeien! Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren. Je werkt in het front-end team samen met de back-end teams en product owners om te zorgen dat de applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Jouw expertise zorgt ervoor dat de juiste keuzes gemaakt worden qua techniek en ontwerp, van back-end tot aan gebruiker. In samenspraak met je team bepalen jullie de beste keuze voor techniek. Ook is er altijd ruimte om nieuwe technieken te ontdekken. Eisen • Je hebt gedegen

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Fullstack developer (NodeJS, React, AWS)

Functie Als Fullstack developer kom je te werken in het ontwikkelteam, maar zoals gezegd komt er veel meer bij kijken dan alleen maar ontwikkelen. Je bent samen met je collega’s continu bezig om de software uit te breiden maar hiernaast doe je doorlopend onderzoek naar de inzet van bijvoorbeeld Machine Learning. Ze willen met hun software echt voorlopen op andere en toegevoegde waarde leveren voor de eindgebruiker. Mede hierom zijn ze erg benieuwd naar iemand zijn persoonlijkheid, of hij graag nieuwe dingen uitzoekt (Google!), en initiatief neemt. Maar waar staan ze nu? Na een onderzoeksfase van ruim een jaar zijn

Bekijk vacature »

Scrum Master

TenneT is hard groeiend om de onze ambities waar te kunnen maken. Zo nemen wij een leidende rol in het aanjagen van de energietransitie. Het werven van nieuw talent speelt daarin een cruciale rol. Wij zijn op zoek naar een gedreven Scrum master op onze locatie Arnhem die hieraan wil bijdragen en misschien ben jij dat wel? Jouw bijdrage aan TenneT Je begeleidt twee teams binnen de afdeling Platform Services (PLS). Je helpt mee de devops manier van werken van de teams verder door te ontwikkelen. Je helpt de PO bij het managen van de product backlog; het voorbereiden van

Bekijk vacature »

Senior Cobol Applicatieontwikkelaar

Bedrijfsomschrijving De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt. Functieomschrijving In de applicatie ETM

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Zie jij mogelijkheden om onze tooling technisch te verbeteren en uit te bouwen? Over Jobmatix Jobmatix is een innovatieve en internationale speler op het gebied van jobmarketing. Onze jobmarketing automation tool helpt organisaties bij het aantrekken van nieuw talent door vacatures digitaal, geautomatiseerd en op een efficiënte manier te adverteren en onder de aandacht te brengen bij de doelgroep op 25+ jobboards. Volledig performance-based, waarbij organisaties betalen op basis van cost per click of cost per applicant. Maandelijks wordt onze jobmarketing automation tool al gebruikt door vele directe werkgevers, intermediairs en mediabureaus, waaronder Picnic, Rijkswaterstaat, AdverOnline, Schiphol, DPA, Teleperformance en

Bekijk vacature »

ERP Developer fleet managementsysteem

Wat ga je doen als ERP Developer fleet managementsysteem? Als ERP developer speel jij een belangrijke rol bij het doorvoeren van wijzigingen en verbeteringen binnen het fleet managementsysteem. Jouw expertise op het gebied van ERP systemen stelt jou in staat om de applicatie optimaal te laten functioneren en te blijven ontwikkelen. Als lid van het IT-team werk je nauw samen met andere developers en het business team om het fleet managementsysteem te integreren met andere systemen. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten en het implementeren van verbeteringen op basis van de wensen en eisen van onze klanten.

Bekijk vacature »
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 09:18:31
Quote Anchor link
Ik heb een website met in de root een index-file die de diverse pagina´s aanroept:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
<!DOCTYPE html>
<html lang="nl">
<head>
    <meta charset="utf-8" />
    <link rel="stylesheet" href="css/menu.css" />
    <title>Testsite</title>
    <link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="favicon.ico" />
</head>

<body>
<div align="center">
    <div class="head">
        <?php
            session_start();
            include("content/head.php");
            include("content/menu.php");
        ?>

        <div class="basis">
            <?php
                if (!isset($_GET['page'])) {
                    //url-variabele bestaat niet, geef beginpagina
                    include('content/home.php');
                }

                else {
                    //url-variabele bestaat wel, definieer bestand
                    $page = 'content/'.$_GET['page'].'.php';
                    if (file_exists($page)) {
                        //pagina bestaat, laat zien
                        include($page);
                    }

                    else {
                        //pagina bestaat niet
                        echo '<p id="index">Deze pagina bestaat (nog) niet. Kijkt u later nog eens.</p>';
                    }
                }

            ?>

        </div>
    </div>
</div>
</body>
</html>

De pagina´s met de inhoud staan in de submap /content, met enkel de body-inhoud.
Ook het bestand menu.php staat in de submap /content en is als volgt:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<ul id="nav">
    <li><a href="index.php?page=home">Home</a></li>
    <li><a href="index.php?page=links">Links</a></li>
</ul>

Dit levert in de adresregel in de browser links met de structuur http://127.0.0.1:8080/test/index.php?page=home.
Dat wil ik graag omzetten naar http://127.0.0.1:8080/test/home, dus heb ik in de root (bij de index.php) een .htaccess bestand toegevoegd:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
RewriteEngine On
RewriteBase /

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [NC,OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d [NC]

RewriteRule ^(.*?)$ $1 [L]
RewriteRule ^(.*?)$ index.php?page=$1 [L,QSA]

Ik heb dit getest met de Wamp-server én gecontroleerd dat rewrite-module aan staat en ja, die staat aan.

Waarom werkt dit niet?
 
PHP hulp

PHP hulp

19/04/2024 21:29:06
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 09:27:28
Quote Anchor link
Je RewriteBase zal in ieder geval /test/ moeten zijn denk ik.

Verder snap ik niet dat iedereen altijd een volledig pad in een querystring wil opslaan... Hiermee reserveer (lees: verspil) je effectief een querystring-variabele voor dit doel. Wat nu als je $_GET['page'] later wilt gebruiken voor een pagina-navigatie, dit kan dan niet meer.

Ik zal eens een voorbeeldje maken, maar mogelijk is het na de aanpassing van je RewriteBase al opgelost.
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 09:30:18
Quote Anchor link
Ook met RewriteBase /test/ blijft het onveranderd. Ik ben benieuwd naar je voorbeeldje.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 10:27:57
Quote Anchor link
Het duurde ff, maar dan heb je ook wat :).

Mijn opzet: code staat in http://localhost/test/rewriterules.

.htaccess in deze map:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
RewriteEngine on

# het relatieve pad ten opzichte van de document root van je (virtual) host
RewriteBase /test/rewriterules/

# rechtstreekse aanroep van bestaande directories en bestanden blijft werken
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

# rest van alle aanroepen wordt doorgestuurd naar index.php
# plak hierbij de querystring aan index.php vast
RewriteRule . index.php [L,QSA]


index.php in deze map:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
<?php
// Zet bij het ontwikkelingen foutmeldingen aan.
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors', 'stdout');

// Sessies starten doe je voor aanvang van je document.
session_start();

// In plaats van eem metatag zou je ook kunnen overwegen om gewoon een PHP-header te gebruiken:
header('Content-Type: text/html; charset=UTF-8');
?>

<!DOCTYPE html>
<html lang="nl">
<head>
    <meta charset="UTF-8" />
    <!-- omdat je in CSS en JavaScript vaak relatieve verwijzingen gebruikt en je URLs vaak niet uit -->
    <!-- echte folders bestaan is het zaak dat je altijd hetzelfde uitgangspunt hanteert voor relatieve -->
    <!-- verwijzingen naar deze documenten, dit doe je met de base tag -->
    <base href="http://localhost/test/rewriterules/">
    <link rel="stylesheet" href="css/menu.css" />
    <title>Testsite</title>
    <link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="favicon.ico" />
</head>

<body>
<div align="center">
    <div class="head"><?php
        // Ik zou hier "includes/onderdeel.php" van maken ofzo, om dit te onderscheiden van je content-includes.
        // Ook zou ik hier "require" van maken - het is de bedoeling dat deze bestanden bestaan!

        require './content/head.php';
        require './content/menu.php';
        ?>
<div class="basis"><?php
            // Hier ga je bepalen welke pagina werd aangeroepen. Dit doe je aan de hand van $_SERVER['REQUEST_URI'].
            ?>
<p>Oorspronkelijke aanroep: <?php echo $_SERVER['REQUEST_URI'] ?></p><?php
            // Inspecteer of deze hout snijdt.
            $path = '';
            $uriData = @parse_url($_SERVER['REQUEST_URI']);
            if ($uriData === false) {
                // REQUEST_URI klopte niet, doe hier iets of geef $path een waarde.
            } else {
                ?>
<p>Absoluut pad: <?php echo $uriData['path'] ?></p><?php
                // We zijn alleen maar geinteresseerd in het relatieve pad vanaf de relatieve root
                // oftewel we willen /test/rewriterules/ van $uriData['path'] strippen

                $path = substr($uriData['path'], strlen(dirname($_SERVER['SCRIPT_NAME'])) + 1);
                ?>
<p>Relatief pad: <?php echo $path ?></p><?php
                // Bonus: al je $_GET variabelen kun je vrij gebruiken:
                ?>
<p><pre>$_GET: <?php echo print_r($_GET, true) ?></pre></p><?php
                // Vervolgens kun je $path (mogelijk in combinatie met waarden uit $_GET) gebruiken om
                // wat voor content dan ook te laden...

            }
        ?>
</div>
    </div>
</div>
</body>
</html>


Een aanroep van http://localhost/test/rewriterules/pagina/lalal/hoi?test=1&hoi=2 levert dit op:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Oorspronkelijke aanroep: /test/rewriterules/pagina/lalal/hoi?test=1&hoi=2

Absoluut pad: /test/rewriterules/pagina/lalal/hoi

Relatief pad: pagina/lalal/hoi

$_GET: Array
(
    [test] => 1
    [hoi] => 2
)


EDIT: waar je ook voor moet zorgen is dat je .htaccess bestanden MAG declareren in je webdirectories, dit doe je door in je httpd.conf in de <Directory> tag van je web directory de instelling AllowOverride de waarde All te geven. Als deze op None stond en/of je deze waarde hebt aangepast moet je Apache even herstarten uiteraard.

EDIT:
Als alternatief voor de regel
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$path
= substr($uriData['path'], strlen(dirname($_SERVER['SCRIPT_NAME'])) + 1);
?>


Zou je ook deze kunnen gebruiken
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$path
= trim(substr($uriData['path'], strlen(dirname($_SERVER['SCRIPT_NAME']))), '/');
?>

Dit zorgt ervoor dat het niet uitmaakt of je een pagina aanroept met /whatever of /whatever/. Het uiteindelijke relatieve pad wordt dan in beide gevallen "whatever" (zonder trailing of leading slashes).
Gewijzigd op 10/04/2015 11:08:08 door Thomas van den Heuvel
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 11:34:24
Quote Anchor link
Ben heel driftig aan het uitproberen geslagen, en het werkt goed om de pagina´s zo aan te roepen, maar in de adresregel verandert er niets.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 11:42:09
Quote Anchor link
Wat bedoel je met "in de adresregel verandert er niets"?

Als je hiermee bedoelt dat als er in je code staat:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<a href="index.php?page=home">home</a>

Dat dit op een of andere magische wijze wordt omgezet in:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<a href="test/home">home</a>

Dan klopt dit (dat dit niet gebeurt).

Dit is een ander probleem dat je op een andere manier -en op een andere plaats- moet oplossen. Dit heb ik hier al min of meer toegelicht.

Of ik begrijp niet goed wat je bedoelt.
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 11:55:44
Quote Anchor link
Dat klopt, daar was ik al achter, maar het moet toch kunnen dat ik m´n pagina´s aanroep via de index.php, zoals met jouw script, en dat de output in de adresregel verschijnt met localhost/test/home.
Als ik de pagina aanroep met: index.php?page=home, dan wordt de pagina inderdaad aangeroepen, en zie ik dit dus in de adresregel. Als ik de pagina aanroep met /home.php of home of whatever ik heb kunnen bedenken, dan wordt die niet geladen.
Dus neem ik aan dat ik iets fout doe met de wijze van aanroepen, maar ik weet niet wat.

NB. Ja, de allowoverride staat op on
Gewijzigd op 10/04/2015 11:58:20 door tortuga web
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 11:59:41
Quote Anchor link
Had je deze edit nog gezien:
Quote:
EDIT: waar je ook voor moet zorgen is dat je .htaccess bestanden MAG declareren in je webdirectories, dit doe je door in je httpd.conf in de <Directory> tag van je web directory de instelling AllowOverride de waarde All te geven. Als deze op None stond en/of je deze waarde hebt aangepast moet je Apache even herstarten uiteraard.

Oftewel: als AllowOverride in je httpd.conf op None staat, dan doen je .htaccess bestanden (en daarmee je RewriteRules) niets.

EDIT: heb je Apache/XAMPP opnieuw gestart na deze wijziging?
Gewijzigd op 10/04/2015 12:01:45 door Thomas van den Heuvel
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 12:00:44
Quote Anchor link
Ja, die heb ik dus gecontroleerd en staat All
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 12:04:15
Quote Anchor link
Uhhh...

Hoe ziet je code er op dit moment uit?
Welke URL roep je precies aan?
Wat verwacht je dat er zou moeten gebeuren?
Wat gebeurt er daadwerkelijk?
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 17:42:00
Quote Anchor link
Oké, ik zie door de bomen het bos niet meer.
Wat zet ik in de menu-file om de diverse pagina´s aan te roepen?
<a href=""index.php?page=home">Home</a> is dus niet goed? Wat dan wel???
 
Bart V B

Bart V B

10/04/2015 18:40:49
Quote Anchor link
Je urls moet je zelf aanpassen.
Dat gebeurt niet automatisch.
Dus in jou geval een hyperlink ala http://domain.tld/test/home
Heel dat index.php moet aangepast worden.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

10/04/2015 21:11:11
Quote Anchor link
Voor de duidelijkheid: de index.php die ik hierboven plaatste is niet volledig. Uiteindelijk houd je een schoongemaakt relatief pad over op grond waarvan je moet bepalen welke pagina geladen moet worden...

Dit doe je bijvoorbeeld met een if-elseif-...-else-statement waarbij je $path inspecteert, of je slaat deze unieke slugs op in je database en haal je deze hieruit op.

En in je hyperlinks kun je gewoon je clean URLs gebruiken, zoals je ze wilt aanroepen. Maar als je deze hier hard incodeert, dan veranderen ze dus ook niet mee als je de "slug" aanpast. Hierbij zou een database-oplossing beter zijn, in die zin dat je dingen generieker kunt opzetten. Je houdt de pagina's bijvoorbeeld bij in een "nodes" tabel, en gebruikt voor je interne URL's een functie die met behulp van het node-id de juiste slug (pagina URL) ophaalt. Zo heb je dus een indirecte en centrale manier voor het aanspreken van je pagina's.

Hey, nobody said it would be easy.
 
Tortuga web

tortuga web

10/04/2015 21:27:36
Quote Anchor link
Thomas van den Heuvel op 10/04/2015 21:11:11:
Hey, nobody said it would be easy.


Een waarheid als een koe!!!

Ik ga er weer verder mee stoeien, wellicht kom ik er ooit uit.
Ik snap in ieder geval iets beter wat jullie bedoelen, nou nog zien of ik het ook verwerkt krijg. In ieder geval alvast bedankt voor de hulp.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

11/04/2015 11:59:15
Quote Anchor link
Ik bedacht me net een variant die ook wel makkelijk werkt: eentje met arrays en wat hulpfuncties. Als je wilt kan ik daar een voorbeeldje van uitwerken van wat het idee is en hoe je deze vervolgens gebruikt.
 
Tortuga web

tortuga web

11/04/2015 12:03:30
Quote Anchor link
Nou, dat zou wel welkom zijn. Als je dat zou willen doen, dan al bij voorbaat veel dank daarvoor.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

11/04/2015 13:32:14
Quote Anchor link
Okay, allereerst, in zijn algemeenheid kom je bij "clean URLs" voor drie uitdagingen te staan:

1. hoe maak ik deze en krijg ik deze aan de praat
Dit is hierboven wel ongeveer behandeld. In een ander topic refereerde Frank aan een script die slugs kan maken uit titels enzo, die zou ik zeker eens bekijken. Dit is dus de "genereer" kant.

Vervolgens:
2. hoe zorg ik ervoor dat ik deze weer uit kan lezen
Hier waren we nu ongeveer beland, we hebben de REQUEST_URI al helemaal uitgekleed tot het moment dat we de oorspronkelijke "slug" overhielden. Maar hier moet nog iets mee gebeuren anders gebeurt er nog steeds niets :). Hier gaan we zodadelijk mee verder.

En last but certainly not least,
3. hoe houd ik de referenties naar mijn pagina's (de slugs) consistent
Want je wijst nu niet meer direct naar een bron (een fysiek bestand) maar naar een soort van niet-bestaande alias. Wat nu als ik een rubriek op mijn site heb genaamd /news (de slash is even om te verduidelijken dat ik het over een pad heb) en ik heb een aantal plaatsen waar ik hier naar verwijs. Stel nu dat /blog toch toepasselijker was geweest? Dit kan ik verder prima aanpassen, maar hoe zorg ik ervoor dat alle verwijzingen naar /news automatisch meeveranderen naar /blog (nog even los van alle SEO implicaties van zo'n operatie :)). Als je allerlei verwijzingen in je navigatielinks hard-code dan zul je dus een soort van site-wide search-and-replace moeten doen, en daar wil je echt niet aan beginnen (tenzij je Moodle heet (een opensource electronisch leersysteem, DON'T ASK :P)). Maar goed dit probleem moeten we dus ff in ons achterhoofd houden. Eerst naar punt 2.

Het idee
De eerste stap van dit proces is het organiseren van onze data. Wat we willen is een soort van "mapping" van een unieke slug naar een stuk code dat wordt uitgevoerd. Maar hierbij kunnen we er niet vanuit gaan dat de slug niet verandert. Het beste wat we kunnen doen is deze paren nummeren. We krijgen dan bijvoorbeeld de volgende structuur:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
<?php
$nodes
= array(
    1 => array(
        'slug'  => '',
        'title' => 'Home',
        'code'  => '/path/to/code/home.php',
    ),

    2 => array(
        'slug'  => 'links',
        'title' => 'Links',
        'code'  => '/path/to/code/links.php',
    ),

    3 => array(
        'slug'  => 'contact',
        'title' => 'Contact',
        'code'  => '/path/to/code/contact.php',
    ),

    // et cetera
);
?>

Dat is fijn, maar we hebben de slug nodig om te bepalen welke code we moeten includen :p.
Dus maken we een reverse-lookup array. Je hebt nu met $nodes een id => slug mapping, en je wilt het omgekeerde: slug => id. Daarom is het ook belangrijk dat slugs uniek zijn en blijven, dit is iets wat je op een of andere manier moet afdwingen. Bij het opstellen van het reverse-lookup array houden we alleen de meest relevante informatie bij (enkel slugs in de keys en id's in de values). Het $nodes array blijft onze enige echte bron van de structuur-data, we gaan niet alles lopen sleuren en pleuren door onze code.

Zorg ook dat slugs geschikt zijn als array-key uiteraard :).
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
// build slugs array - MAKE SURE SLUGS REMAIN UNIQUE
$slugs = array();
foreach ($nodes as $id => $data) {
    $slugs[$data['slug']] = $id;
}

?>

Als we hiermee voortborduren op de eerdere code van index.php, dan kunnen we vrij eenvoudig bepalen welke code we moeten includen, voeg de $nodes en $slugs code toe aan je index.php na regel 50 ($path heeft nu een waarde die we moeten inspecteren) en voeg de volgende code toe om te testen of de juiste pagina geladen zou worden:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php
// if the path contains an existing slug, we have found an existing "alias"
if (isset($slugs[$path])) {
    // shorthand for node id for readibility
    $nodeId = $slugs[$path];
    // the next bit is merely a check to see what code we would include
    // it still does nothing!
    // to actually do this you would need to include it yourself obviously

    ?>
<h2>Page Found!</h2>
    <p>code: <?php echo $nodes[$nodeId]['code'] ?></p><?php
} else {
    // in this case you would revert to a default node id, which would be 1 in our case
    // you could also choose to load a special error page (404, 500 etc.) and set the
    // appropriate HTTP headers to indicate what is wrong

    $nodeId = 1;
    ?>
<h2>Page not found! Loading default!</h2>
    <p>code: <?php echo $nodes[$nodeId]['code'] ?></p><?php
}
?>

That's it, je kunt nu de juiste code requiren. Het wordt natuurlijk nog spannender als:
- je deze code gaat verplaatsen naar klasses (niet meer inline uitschrijven enzo)
- je je sitestructuur in een database stopt in een soort van boomstructuur
- je index.php een soort van "maintemplate" wordt en de code een soort van "paginatypes" waarbij het paginatype kan communiceren met het maintemplate, bijvoorbeeld vanuit je paginatype stel je een titel in voor het HTML-document in je maintemplate

Dan nog een ILLUSTRATIEVE manier van hoe je links zou moeten maken in je pagina's. Het is heel simpel: je gebruikt hiervoor een functie die aan het node-id refereert. Vervolgens kun je je slug dus vrij aanpassen (zolang deze uniek blijft). Let wel: dit is een VOORBEELD, je kunt de link functie beter ook opnemen in een klasse bij de rest van je "SITE ROUTING", maar goed het volgende werkt ook:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
function nodeLink($id) {
    global $nodes; // this is ugly, i know alright!
    if (isset($nodes[$id])) {
        $slug  = $nodes[$id]['slug'];
    }
else {
        $slug = ''; // or "deadlink" or something
    }
    // @todo add HTTPS
    // @todo make relative path configurable
    // @todo add args parameter etc.

    return 'http://'.$_SERVER['HTTP_HOST'].'/test/rewriterules/'.$slug;
}

?>

Vervolgens, als je dus een link naar /contact wil maken doe je dus:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<a href="<?php echo nodeLink(3) ?>">test</a>

En als je de slug van deze pagina vervolgens verandert naar "whatever" dan verandert de link automatisch mee! Tadaa~
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.