Session Fixation

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

PHP ontwikkelaar

Functie Jij komt te werken in een development team van 9 man. Het grootste deel doet back end development en daarnaast is er 1 teamlead en 1 tester in het team. Dit Agile team is van groots belang voor de organisatie omdat zij voornamelijk alle eigen systemen in-house ontwikkelen. Naast het door ontwikkelen van het bestaande platform en de software die daarbij komt kijken, zul jij je ook bezighouden met het realiseren en opzetten van nieuwe projecten binnen het bedrijf. Je staat nauw met de klant in contact om zo hun wensen zo goed mogelijk te kunnen realiseren. Daarnaast ontwikkel

Bekijk vacature »

Java Full Stack Developer

Java Full Stack developer What makes Cognizant a unique place to work? The combination of rapid growth and an international and innovative environment! This is creating a lot of opportunities for people like YOU — people with an entrepreneurial spirit who want to make a difference in this world. At Cognizant, together with your colleagues from all around the world, you will collaborate on creating solutions for the world's leading companies and help them become more flexible, more innovative and successful. And this is your chance to be part of the success story: we are looking for a (Senior) Java

Bekijk vacature »

Medior C# Developer

Samen met het development team zorg je ervoor dat alle systemen achter de schermen vlekkeloos werken. Wat doe je als Medior C# Developer bij Coolblue? Als C# developer doe je regelmatig mee aan brainstormsessies over user experience, data en task flow met de UX Designer, Product Owner en Data Scientist in je team. Daarnaast schrijf je op zichzelf staande, consistente en testbare code die goed onderhoudbaar en toekomstbestendig is. Ook C# Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen Werken met verschillende soorten data-opslag, zoals Oracle of AWS. Problemen oplossen

Bekijk vacature »

SQL Database developer

Functie omschrijving Wil jij meewerken aan het creëren van slimme software om magazijnen als een geoliede machine te laten lopen? Wij zoeken een zorgvuldig persoon, iemand die niet snel de hand omdraait voor complexe algoritmes. Denk jij dat jij de SQL ontwikkelaar bent die wij zoeken? Lees snel verder en wie weet zitten we binnenkort samen aan tafel! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uitzien: Je houdt je bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van MS SQL server databases, dit doe je met T-SQL als programmeer laag. Je gaat aan high-end software oplossingen werken, dit doe je voor de optimalisatie

Bekijk vacature »

Software Developer

Dit ga je doen Je bent verantwoordelijk voor de warehouse applicatie die een integratie heeft met de PLC laag; Je ontwikkelt in C#/.Net; Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van interfaces en het visualiseren van componenten; Je denkt mee over het design voor business oplossingen; Je bent verantwoordelijk voor het testen van de gebouwde oplossing. Hier ga je werken Voor een internationale organisatie in de transport zijn wij momenteel op zoek naar een Software Developer. Ze zijn wereldwijd de grootste speler en lopen voorop met het automatiseren van alle processen van de warehouses. Op dit moment wordt er nog gebruik

Bekijk vacature »

Software developer

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een Software developer die, veelal fullstack, mee gaat werken aan de ontwikkeling van de producten en zo helpt aan de uitvoering van hun ontwikkelprojecten. Je komt te werken binnen hun development team bestaande uit 6 ontwikkelaars. Ze staan zowel open voor meer junior als medior/senior developers. Je kunt snel veel verantwoordelijkheid krijgen en doorgroeien binnen het bedrijf. Bovendien ben je betrokken bij het bepalen van de product roadmap en de inbreng van (nieuwe) technologieën. De applicaties waaraan je werk worden gebruikt op onderwijsinstellingen door heel Nederland. De tech-stack bestaat voornamelijk uit Laravel (PHP),

Bekijk vacature »

Front end developer React Sportgames

Functie Als Front end developer ga jij aan de slag bij een gave en bekende organisatie op het gebied van sportgames. Jij gaat aan de slag in een scrumteam met 6 developers die gepassioneerd en actief bezig zijn om spelers kwalitatieve en mooie spelervaringen aan te bieden. Als scrumteam werken ze in drie wekelijkse sprints en begin je iedere ochtend met een stand-up. Als Front end developer werk jij bij deze organisatie voornamelijk met Javascript, html, css en React. Er wordt veel gebruikt gemaakt ook van C#, Docker en Kubernetes. Het team hecht veel waarde aan het leveren van hoogwaardige

Bekijk vacature »

Software Developer (Junior functie)

Functieomschrijving Wij zijn op zoek naar een Software Developer! Sta jij in de startblokken om je carrière te beginnen en kan je niet wachten om toffe software te gaan ontwikkelen? Kortom, ben je onlangs afgestudeerd of sta je op het punt om je papiertje te behalen? Voor een IT dienstverlener dat gespecialiseerd is in Microsoft technologie zijn wij op zoek naar C#.NET Developers. Het bedrijf heeft meerdere klanten in regio Utrecht waar je permanent kan komen te werken. Kom je liever te werken bij een klein softwarebedrijf of bij een groot consultancy bureau? Dat is helemaal aan jou de keuze!

Bekijk vacature »

Backend Developer Integraties API HBO REST

Samengevat: Deze werkgever is een IT-consultancy. Wil jij werken als Backend Developer Integraties? Heb jij kennis van gangbare berichtformaten? Vaste baan: Backend Developer Integraties API HBO €3.100 - €4.400 Zij bieden innovatieve oplossingen die bedrijven efficiënter en wendbaarder maken, waardoor onze klanten zich net zo snel kunnen ontwikkelen als de business van hen vraagt. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om de inzet van technologie. Deze werkgever staat open voor elke nieuwe trend. Onze systemen zijn groot en ingewikkeld. Hou jij van diepgang

Bekijk vacature »

Robot Programmeur

In het kort Drie redenen waarom deze vacature uniek is! Modern, innovatief en Informeel bedrijf waar veel mogelijk is Werken met diverse robot merken Meehelpen met inbedrijfstellingen bij de klant De organisatie Hier ga je aan de slag Dit groeiende bedrijf van totaaloplossingen in de automatisering van productieprocessen, is hoofdzakelijk actief in de Benelux. Vanuit het kantoor in regio Amersfoort worden veel oplossingen geboden in de vorm van robotica. Geen project is hetzelfde wat garant staat voor bijzonder veel afwisseling. De bedrijfsgrootte is ongeveer 80 man. Van gerobotiseerde machinebeladingen tot aan assemblage automatiseringen wordt vanuit krachtige engineering maatwerk equipment geleverd.

Bekijk vacature »

Software ontwikkelaar ASP .Net / C#

Functie omschrijving Gezocht! Software ontwikkelaar. Ben jij bekend met termen als ASP .Net, C# en SQL? Ben jij op zoek naar een afwisselende en uitdagende IT-functie binnen de agrarische sector? En omschrijf jij jezelf als zelfstandig, enthousiast en proactief? Dan hebben wij de perfecte functie voor jou! Als Software ontwikkelaar binnen deze organisatie ben je samen met één andere collega verantwoordelijk voor de ontwikkeling en modificatie van het support en controle programma dat binnen dit bedrijf gebruikt wordt. Je gaat hierbij bijdragen aan de vertaling van klantwensen naar effectieve softwareoplossingen. Verder bestaan je werkzaamheden uit: Technische uitwerking van de business

Bekijk vacature »

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Do you want to work with the latest technologies on the development of new systems and applications? Create elegant interfaces using VueJS for thousands of users? Get moving and strengthen Nederlandse Loterij as a Front-end Developer. Thanks to your efforts, our services are always presented in style. As a Front-end Developer you are responsible for website development and improving customer experience based on data analyze. In this way, you directly contribute to a happy, healthy and sporty Netherlands. As a Front-end Developer you score by: Writing elegant, testable components without side-effects to provide functionality to the users Website development, adding

Bekijk vacature »

PHP developer (Symfony, Doctrine)

Functie Als PHP developer wordt er een hoge mate van zelfstandigheid verwacht, maar ook dat je goed opereert in een team waar kennis wordt gedeeld en dingen als codereviews erg veel voorkomen. Kwaliteit staat voorop, mede hierom werken ze bijvoorbeeld zonder echte deadlines in hun sprints. De SaaS-applicatie wordt volledig ontwikkeld in PHP en Symfony. De module bestaat uit een stuk informatie verrijking en intelligentie wat resulteert in een medische check. De logica wordt daarom in de code geïntrigeerd. Je bent onder andere bezig met complexe databases waar meer dan 80.000 medicijnen op verschillende niveaus in staan, die maandelijks worden

Bekijk vacature »

C# .NET Software Ontwikkelaar

Functie omschrijving Gezocht: Software Developer C# .NET voor een dynamische organisatie! Ben je onlangs afgestudeerd of ben je toe aan de volgende stap in je professionele carrière? Lees dan verder! We zijn momenteel op zoek naar een Software Developer die klaar is voor een nieuwe uitdaging en die onze eindklant in de regio Arnhem kan versterken. In deze functie werk je aan verschillende projecten en bezoek je vaak klanten. Je kunt een rol verwachten met veel uitdaging, diversiteit en verantwoordelijkheid. Bedrijfsprofiel Binnen welke organisatie ga je aan de slag? Je gaat werken bij een organisatie die zich specialiseert in het

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Bo az

Bo az

21/02/2008 13:56:00
Quote Anchor link
Gisteren kwam ik een presentatie tegen van Ilia Alshanetsky over beveiliging in PHP. Daar kwamen een aantal punten in voor die ik graag met jullie wil delen en benieuwd ben naar jullie mening/aanpak.

Punt 1: Session Fixation
Session fixation is een manier om een sessie te stelen waarbij de aanvaller vooraf weet welk session id het slachtoffer krijgt. (Dus niet zoals bij session hijacking waarbij het session id achteraf gestolen wordt.) Dit is toe te passen met bijvoorbeeld een link als:
jouw.bank.com/?PHPSESSID=foobar
Als het slachtoffer nu op de link klikt denkt de website dat het sessie id foobar is en gaat hier alle gegevens aan koppelen, de aanvaller kan nu simpelweg dat sessie id ook gebruiken.
De oplossing die hierbij gegeven wordt is door simpelweg na het inloggen een nieuw sessie id toe te wijzen waardoor de aanvaller geen kans meer heeft:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
session_start();
// some login code
if ($login_ok) { // user logging in
session_regenerate_id(); // make new session id
?>


Punt 2: Session Hijacking
Een veel toegepaste techniek om session hijacking (en ook helpt om session fixation) te voorkomen is een sessie koppelen aan een gebruiker. Maar hoe kan je nu een sessie aan een gebruiker koppelen? Een veelgebruikte manier daarvoor is om de sessie aan het IP adres van de gebruiker te koppelen, maar dit heeft een paar nadelen waaronder:
- Er kunnen meerdere mensen met het zelfde ip adres zijn (denk aan thuis- of sommige bedrijfsnetwerken).
- Een IP adres kan vaak wisselen.
- Een IP adres is te spoofen.
In de presentatie wordt ook een voorbeeld met een alternatief gegeven voor het koppelen van een sessie aan een ip adres, namelijk het koppelen aan de browser signature:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php
session_start();
$chk = @md5(
$_SERVER['HTTP_ACCEPT_CHARSET'] .
$_SERVER['HTTP_ACCEPT_ENCODING'] .
$_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'] .
$_SERVER['HTTP_USER_AGENT']);
if (empty($_SESSION))
$_SESSION['key'] = $chk;
else if ($_SESSION['key'] != $chk)
session_destroy();
?>

Ook dit is niet helemaal water dicht omdat het vaker voor kan komen en door de gebruiker aan te passen is. Maar misschien is het een idee om ook nog het IP adres in de md5-hash mee te nemen?

Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft of misschien zelfs wel andere manieren heeft om deze problemen te voorkomen/beveiligen.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Bo az
 
PHP hulp

PHP hulp

18/04/2024 19:47:36
 
- SanThe -

- SanThe -

21/02/2008 14:06:00
Quote Anchor link
Interessant.
Bedankt voor deze info.
 
Lode

Lode

21/02/2008 14:21:00
Quote Anchor link
Er zijn maar een paar $_SERVER vars die je kan vertrouwen.
Alle andere zijn gevoelig voor injecties.
Bijvoorbeeld:
$_SERVER['PHP_SELF'], $SERVER['HTTP_HOST'] en nog veel meer...

vermijd deze dan ook!
Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de functie getimagesize();
eveneens een verleden van problemen en parst eigenlijk gehele images en is dus gevoelig voor eventuele code daarin...

Mijn tip:
Wat betreft vaste paden e.d. 'hard' code ze in constanten c.q const
$_SERVER['PHP_SELF'] vervangen door basename(__FILE__);

Wat je wel kan vertrouwen is $_SERVER['REMOTE_ADDR'].
Maar goed dat deed ik na alle elllende eigenlijk toch al niet meer...
En bovendien wil ik weten of het om een IPv4 of IPv6 gaat.

Mocht je dergelijke $_SERVER vars gebruiken valideer de inhoud en wees consequent!

Cross-Site-Request-Forgery
Cross-Site-Scripting
Header-Forgery

Maken allemaal gebruik van dergelijke ingangen als het kan...
Dus zoals ik al vaker heb gezegd vertouw NIKS, zelfs geen $_SERVER vars!
wat je kan moet hard coden en de rest op z'n mist valideren...

Wat betreft Session-Fixation
En dat geldt voor zoveel dingen. Commen-Pratice is gevoeligheid.
php functie setcookie(); werkt met http 1.0 headers.
Omdat miljoenen mensen IE, sessions, md5, sha1 gebruiken zijn dit ook de grootste hack doelwitten...

Dus ik heb daar al lang afstand van gedaan persoonlijk...

Tuurlijk is alles te hacken en/of matchen, maar als je het anders doet, kan je mensen wel op een heel ander 'onverwacht' spoor zetten....
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Lode
 
Lode

Lode

21/02/2008 14:31:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
$_SERVER
['HTTP_ACCEPT_CHARSET']
$_SERVER['HTTP_ACCEPT_ENCODING']
$_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE']
$_SERVER['HTTP_USER_AGENT']
?>


Als je daar een Hash van maakt heb je inderdaad een goede 'fingerprint' van een gebruiker...

Dan heb je nog dingen als proxies.
welke eventueel gebruik kunnen maken van:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php
$_SERVER
['HTTP_X_FORWARDED_FOR']
$_SERVER['HTTP_X_FORWARDED']
$_SERVER['HTTP_VIA']
$_SERVER['HTTP_PROXY']
$_SERVER['HTTP_PRAGMA']
$_SERVER['HTTP_FROM']
$_SERVER['HTTP_FORWARDED_FOR']
$_SERVER['HTTP_FORWARDED']
?>

Niet altijd het geval, maar voorkomen is beter als genezen..

En zo is er nog een hele waslijst met mogelijke $_SERVER vars voor proxies. En een aantal vaste poorten welke vaak/standaard gebruikt worden.
Dit soort bezoekers hebben bij mij iig geen rechten op 'ingelogt' blijven e.d.

Daarnaast heb je een aantal database welke te koop zijn met proxy ip's...

Er zijn genoeg lekken in Apache/php/mySql/pgSql... En ik ken er een hoop gelukkig maar zullen er altijd blijven....
 
Lode

Lode

21/02/2008 14:39:00
Quote Anchor link
nog een stap verder.... (wordt een tutorial ^^)

hashes:

http://www.php.net/hash bied alternatieven voor de eerder genoemde 'standaard' md5 / sha1 encrypties.

Daarnaast kan je gebruik maken van zogenaamde salt en pepper's...
appending / prepending opvullingen...

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php
$salt
     = rand(100, 999);
$pepper  = rand(100, 999);
/*
dit zijn dus altijd random getallen van iig 3 cijfers!
*/


$hash = hash('whirlpool', 'random_hash'); //whirlpool is echt te zwaar!!!
$hash = substr($hash, strlen($salt), strlen($hash) - strlen($pepper));
$hash = $salt.$hash.$pepper;
?>


En zo kan je nog veel verder gaan...

Dit is iig een voorbeeld van goede hash zonder md5 / sha1 en dus ook heel anders is...

EDIT:

omdat jij de lengte van de salt / pepper weet kan je de hash matchen als je die er weer afgehaald hebt...
Anders is het gokken tot en met....
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Lode
 
- SanThe -

- SanThe -

21/02/2008 14:40:00
Quote Anchor link
Niet Bumpen.
Bumpen::
Twee of meer keer achter elkaar in een topic posten heet bumpen. Bumpen is pas na 24 uur toegestaan en kan een reden zijn voor de admins en moderators om een topic te sluiten. Gebruik indien nodig de Afbeelding knop om je tekst aan te passen.

SanThe.
 
Lode

Lode

21/02/2008 14:44:00
Quote Anchor link
Ik probeer (eindelijk) een beetje serieus te converseren over php... Ben een chaoot, dus sorry van mijn kant...
"Bumpen" klinkt nogal TMF, maar was iig niet de bedoeling...
 
Bo az

Bo az

21/02/2008 14:45:00
Quote Anchor link
Laten we het ook een klein beetje bij de eerder door mij genoemde punten blijven, anders kan ik ook nog wel een aantal andere voorbeelden uit de presentatie gaan geven waar veel mensen vast nog nooit over na gedacht hebben... (tenzij daar vraag naar is natuurlijk)
 
Lode

Lode

21/02/2008 14:59:00
Quote Anchor link
Oke...

Session-Fixation en de 'finger-printing' methode die je noemt zijn inderdaad erg nuttig!

Maar het gaat nog veel verder... Sorry dat ik daarop doordraai....
 
Mark Pieper

Mark Pieper

07/03/2008 16:25:00
Quote Anchor link
Ook bedankt voor de informatie, ik zal dit proberen te verwerken in mijn laatste script. Voor die fingerprint gebruikte ik alleen het ip-adres en de browser-agent, maar dit kan ik nu aanpassen.
 
Rick

Rick

07/03/2008 17:02:00
Quote Anchor link
Lode schreef op 21.02.2008 14:59:
Oke...

Session-Fixation en de 'finger-printing' methode die je noemt zijn inderdaad erg nuttig!

Maar het gaat nog veel verder... Sorry dat ik daarop doordraai....


Nou, niet echt :P Ik vind het wel interessant om wat meer diepgang te lezen over beveiliging in php, dus van mij mag je nog wel doordraaien ;)
 
Robert Deiman

Robert Deiman

07/03/2008 17:24:00
Quote Anchor link
Ik vind het wel interessant ja, dit wist ik nog niet.. Maar hoe ik daar mee om ga:

Er wordt niet Alleen op sessie-id gecontroleerd. Inderdaad gebruik ik de browser signature al in m'n login. Daarnaast wordt in de sessie het userid opgeslagen, samen met een unieke hash (combinatie van een paar dingen met de microtijd)

In de database sla ik die unieke hash op, samen met het userid, de browsergegevens en het ip-adres. Neemt iemand met een ander ip de sessie over, dan wordt dat geblokkeerd, wordt er met een andere browser (de signature hiervan) gekeken, dan wordt dat ook geblokkeerd. Daarnaast, pas je het ID aan dan wordt ook dat geblokkeerd.

In principe is het systeem dus voor beide hacking methoden wel goed beveiligd.


Wel bedankt voor het delen van de informatie
 
Patrick Niezen

Patrick Niezen

07/03/2008 18:04:00
Quote Anchor link
Interessant topic, bedankt voor de info inderdaad! Ik zal het van het weekend nog eens goed doorlezen :-)
 
Gebruiker PHP

Gebruiker PHP

09/03/2008 20:24:00
Quote Anchor link
Als een gebruiker bij mij inlogd krijg hij/zij te maken met de volgende zaken:
Anti-bruteforce, na 3 foutieve inlogpogingen word de toegang voor 15 minuten geblokkeerd. Hij/zij kan daarna pas weer een inlogpoging doen. Stopt de gebruiker na 2 foutieve inlogpogingen dan blijven deze 15 minuten staan.

Als het inloggen lukt dan wordt er een 50 tekens lange random code gegenereerd. Als de bezoeker gekozen heeft voor een cookie dan wordt deze direct geplaatst. Heeft de bezoeker gekozen voor een sessie dan wordt het sessie-id opnieuw gegenereerd en wordt de sessie geplaatst. De cookie/sessie wordt aan het IP, de host en de useragent gekoppeld om hijacking te voorkomen. Kort gezegd wordt er dus een gelockte cookie/sessie geplaatst welke geen gevoelige gebruikers-info bevat.

Alle wachtwoorden worden gehashed met een instelbaar algoritme, ikzelf heb sha512. Ik gebruik een salt welke minimaal 6 tekens lang is.
 
Jelmer -

Jelmer -

09/03/2008 20:57:00
Quote Anchor link
Het klinkt alsof SESSION-fixation puur gebaseerd is op PHPSESSID in de REQUEST-array. Als je die kan negeren, ben je er dan niet gewoon vanaf? (m.a.w. alleen PHPSESSID in cookies toelaten, niet GET of POST)

SESSION-hjiacking kan je van buiten het netwerk voorkomen door inderdaad die fingerprint in combinatie met het ip-adres. Die laatste is lastig te vervalsen volgens mij. Vertrouw niet op X_FORWARDED of varianten, want juist die zijn heel gemakkelijk te vervalsen. Als je daarop checkt, controleer dan ook nog op REMOTE_ADDR of die niet geblokkeerd is. Van die get_ip() functies die mensen schrijven om 1 van de opties te selecteren zijn dan ook eigenlijk meer een verslechtering dan een verbetering van de veiligheid.

Ik denk niet dat je session-hjiacking vanuit het netwerk kan tegengaan. De persoon die dan aan het hacken is is ook in de positie om al het verkeer op het netwerk af te luisteren (met bijvoorbeeld WireShark) en kan gemakkelijk achter de cookies, en alle andere headers komen. Daarnaast heeft hij voor de server van de website hetzelfde adres. Misschien dat een https-verbinding het wat moeilijker maakt, maar dan nog is hij de 'man in the middle' en kan hij ook daarvan de key achterhalen. Een verbinding zoals SSH met public/private key is dan misschien nog een veilige oplossing omdat daar de key niet over het netwerk wordt verzonden. Ik denk dat die verbindingen niet zomaar af te luisteren en/of te manipuleren zijn. Maar aangezien dat niet haalbaar is met simpel HTTP en normale gebruikers, denk ik niet dat het mogelijk is om dit soort hacken vanaf de server tegen te gaan.


Wat ikzelf eerder interessant vind is hoe ver wil je gaan? Als iemand iedere dag van ip-adres wisselt, dan is lang ingelogd blijven & controleren op IP niet mogelijk. Kies je dan voor de extra veiligheid van een ip-gebonden sessie, of voor het gebruiksvriendelijke 'ingelogd blijven' van de gebruiker. Voor betaal-sites en privacy-gevoelige sites is dit een makkelijke vraag, maar voor een forum zou ik persoonlijk kiezen voor de meest gebruiksvriendelijke oplossing.

ik bedenk me net: bij iedere request een nieuw 'id', een soort van request-token opslaan is ook een oplossing. Op die manier kunnen er niet 2 personen op 1 account tegelijk bezig zijn. Nadeel is echter - en dit is een groot nadeel - dat je geen 2 browsers meer kan openen. Zou je in browser a op een link klikken, dan is de cookie met de token in browser b niet meer geldig. Voordeel is dat wanneer iemand aan bladeren is, en een hacker neemt de sessie over, de hacker (en de gebruiker) direct uitgelogd zijn zodra de gebruiker weer op een link drukt (ervan uitgaande dat de hacker de laatste pagina heeft aangeroepen en de laatste token dus in z'n bezit heeft) want de token van de gebruiker is dan al ongeldig verklaard. Token ongeldig -> sessie ongeldig -> uitgelogd.
 
Bo az

Bo az

09/03/2008 21:12:00
Quote Anchor link
Jelmer:
Het klinkt alsof SESSION-fixation puur gebaseerd is op PHPSESSID in de REQUEST-array. Als je die kan negeren, ben je er dan niet gewoon vanaf? (m.a.w. alleen PHPSESSID in cookies toelaten, niet GET of POST)

Hoeft niet natuurlijk, als het mogelijk is om javascript te injecteren in een site kan je ook een cookie plaatsen om SESSION-fixation toe te passen (al is hier dus al een extra lek voor nodig).

Jelmer:
Wat ikzelf eerder interessant vind is hoe ver wil je gaan?

Dat is een interessante vraag die ook al vaker in andere toppics voor bij is gekomen zeker als het gaat om een sessie aan een IP te binden.
Met name om deze reden vond ik het dus een aardig idee om naar de browser signature te kijken zoals in mijn eerste toppic het 2e code voorbeeld. Hierdoor hou je toch nog een stukje veiligheid over zonder aan het IP te koppelen.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Bo az
 
Gebruiker PHP

Gebruiker PHP

09/03/2008 21:23:00
Quote Anchor link
Bij mijn inlogsysteem kan maximaal 1 iemand per account ingelogd zijn, ook dit zie ik meer als een voor- dan nadeel.

Ik zou toch zo ver gaan om de sessie/cookie aan het IP te koppelen, 1x per dag opnieuw inloggen is immers een kleine moeite en zorgt toch voor een relatief groot beveiligingsverschil.
 
TJVB tvb

TJVB tvb

09/03/2008 21:39:00
Quote Anchor link
1* per dag inloggen is niet erg. Maar als je op een school zit met meerdere accespoints die geregeld uitvallen en extern ook meerdere ip adressen hebben is het minder fijn.
Het gaat er dus echt wel om wat wel en niet nodig is.
 
Jelmer -

Jelmer -

09/03/2008 21:43:00
Quote Anchor link
Ivo van B. schreef op 09.03.2008 21:23:
Bij mijn inlogsysteem kan maximaal 1 iemand per account ingelogd zijn


Hoe controleer je of je met 1 of meerdere personen op 1 account te maken hebt? M.a.w. wat scheidt de personen van elkaar?

Boaz schreef op 09.03.2008 21:12:
Dat is een interessante vraag die ook al vaker in andere toppics voor bij is gekomen zeker als het gaat om een sessie aan een IP te binden.
Met name om deze reden vond ik het dus een aardig idee om naar de browser signature te kijken zoals in mijn eerste toppic het 2e code voorbeeld. Hierdoor hou je toch nog een stukje veiligheid over zonder aan het IP te koppelen.


Eigenlijk zou iemand eens moeten testen welke headers er allemaal verzonden worden, welke eigenschappen hoe uniek zijn. Volgens mij valt dit toch tegen, al is het wel effectief wanneer iemand het niet verwacht (amerikaanse hacker die nederlander probeert te hacken weet niet waarom het mislukt)
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 
Gebruiker PHP

Gebruiker PHP

09/03/2008 21:58:00
Quote Anchor link
@ Jelmer
Elke keer als er eimand inglogd worden de huidige inloggegevens overschreven.
 
Jelmer -

Jelmer -

09/03/2008 22:28:00
Quote Anchor link
Maar daar voorkom je SESSION-hjiacking nog niet mee. Je weet nooit zeker hoeveel mensen er van die ene sessie gebruik maken.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.