URL Shortener algoritme?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Front-end developer (React)

Functie Het frontend team bestaat momenteel uit 4 dedicated front-enders en is hard aan het groeien! Ook werken er diverse designers waar je veel mee schakelt. Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren, jij bent hierin de schakel tussen de eindgebruiker en de slimme backend. Je werkt in het frontend team samen met de backend teams en product owners om te zorgen dat onze applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Ze werken o.a. met: React, Atomic design, Styled components, JavaScript / TypeScript, NPM, Webpack Blade templates, HTML, SCSS, Git flow. Eisen • HBO

Bekijk vacature »

Klein team zoekt grote fullstack .NET developer to

Bedrijfsomschrijving Deze werkgever is marktleider in de Benelux en is Europees ook al aardig aan de weg aan het timmeren. Ze voorzien technische winkels van apparatuur om producten een langer leven te geven. Hiermee reduceren ze flink wat CO2 uitstoot en dat is natuurlijk goed voor iedereen! IT speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering en de applicaties zijn van goed niveau. Als fullstack .NET developer ga jij je bijdrage leveren aan het verder verbeteren van de applicaties en de interne processen. Ze zijn nu met ruim 50 medewerkers in totaal en de afdeling development bestaat uit een 5tal developers.

Bekijk vacature »

SQL database developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als SQL database developer? Dit bedrijf bouwt applicaties om processen in distributiecentra te optimaliseren. Ter uitbreiding van het development team zijn wij op zoek naar een SQL database ontwikkelaar. Wil jij werken voor een groeiende werkgever in regio Breda waar jij de ruimte en tijd krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je houdt je bezig met het creëren en bouwen van MS SQL server databases; Je werkt aan innovatieve softwareoplossingen voor het verbeteren en/of vernieuwen van logistieke processen; Je gaat projecten vanaf het begin tot het

Bekijk vacature »

Medior/senior Python developer

Functie Bedrijven komen bij deze organisatie om technische vraagstukken op te lossen en hierin ook tot oplossingen te komen waar ze zelf misschien niet aan gedacht hadden. Jij gaat vanuit je ervaring dus niet alleen hands-on aan de slag met het ontwikkelen, maar zult ook zeker adviseren en proactief meedenken met de klant. Er zijn meerdere lange en/of korte projecten en het type klanten is heel uiteenlopend. Zo kun je terecht komen in een multidisciplinair scrumteam waarin je als Python developer meewerkt, of juist voor een kleiner (Greenfield) project aan de slag gaan waarin je veel breder bezig bent. Door

Bekijk vacature »

Typescript Developer / Cloud platform

Dit ga je doen (Door)Ontwikkelen van het cloud platform; (Door)Ontwikkelen van microservices; Bouwen van nieuwe functionaliteiten; Verbeteringen aandragen voor het cloud platform; Sparren met de business. Hier ga je werken Onze opdrachtgever, gevestigd in regio Eindhoven, levert een compleet dienstenpakket op het gebied van IT. Zij pakken verschillende (complexe) vraagstukken van grote organisaties op. De sfeer intern is gezellig en informeel. Men houdt van hard werken maar gezelligheid door middel van een borrel of gezamenlijke lunch komt er veel voor. Als Typescript ontwikkelaar word je onderdeel van het team gericht op de (door)ontwikkeling van hun eigen cloud platform welke wordt

Bekijk vacature »

SAP HANA Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Veldhoven Vacature ID: 13382 Introductie We is looking for a HANA Developer to work for our client. The candidate has to have an experience in building Data Intensive Applications (DIA’s). The role of a HANA Developer at ASML involves working on building Data Intensive Applications in an industrial/enterprise environment. The primary responsibility is to handle data from various sources and determine the best way to structure it for use by data analysts, who will run queries and algorithms against it for predictive and prescriptive analytics through machine learning. Wat verwachten we van jou?

Bekijk vacature »

Airport Developer / System engineer

De functie Als onze nieuwe Airport Developer / System Engineer is je doel om uit nieuwbouw- en onderhoudsprojecten maximale waarde te creëren voor Schiphol Group en haar stakeholders. Vanuit je visie en expertise, maar ook (technologische) ontwikkelingen, wetgeving en beleid vertaal je klantwensen naar een gedegen programma van eisen. In de planontwikkelingsfase werk je nauw samen met Plan Ontwikkelaars om je kennis in te brengen ten behoeve van de kwaliteit van het investeringsvoorstel. Je overlegt met diverse partijen, stelt de vraag achter de vraag en verbindt zo de belangen van de luchthaven, proceseigenaar en asseteigenaar om tot een gedragen ontwikkelopgave

Bekijk vacature »

Senior Front end developer Automotive Angular

Functie Als Senior Front end developer kom je te werken in een team van 11 developers. 9 van de 11 focussen zich op back end, welke is geschreven in Java, en 2 op de front end waarbij er gebruik wordt gemaakt van Typescript en Angular. De focus in deze rol ligt op 2 aspecten; doorontwikkeling van de eigen tooling en gebruik van de tooling t.b.v. klantprojecten. Momenteel zijn ze in de afrondende fase van een project waarbij ze het gehele verkoopproces van nieuwe auto’s anders ingeregeld hebben voor een grote dealer in Nederland. Waarbij Auto’s normaliter pas verkocht werden in

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een C# .NET Developer voor een bedrijf in de omgeving van Utrecht! Wil jij werken voor een internationaal bedrijf waar je legio mogelijkheden krijgt als Software Ontwikkelaar? Grijp nu je kans! Je kunt een uitdagende rol gaan vervullen als C#.NET Developer binnen een internationaal bedrijf dat gevestigd is in omgeving van Utrecht. Je zult gaan samenwerken met collega's die over de hele wereld verspreid zitten. Dit bedrijf is zeer vooruitstrevend en werkt met de nieuwste technieken. Als C#.NET Developer ga jij je bezig houden met het volgende: Je blijft op de hoogte van

Bekijk vacature »

Fullstack Developer TOTO

Do you want to work with the latest technologies on the development of new systems and applications? Get moving and strengthen Nederlandse Loterij as a Fullstack Developer TOTO. Thanks to your efforts, complex business critical applications are always running smoothly. In this way, you directly contribute to a happy, healthy and sporty Netherlands. As a Fullstack Developer you score by: Taking ownership of the development cycle of an application in a large scale, high availability, geo redundant landscape Coaching your peer developers and safeguarding code quality Integrating the application with other components of the system using the available API’s Managing

Bekijk vacature »

SQL Database ontwikkelaar

Functie omschrijving Wil jij meewerken aan het creëren van slimme software om magazijnen als een geoliede machine te laten lopen? Wij zoeken een zorgvuldig persoon, iemand die niet snel de hand omdraait voor complexe algoritmes. Denk jij dat jij de SQL ontwikkelaar bent die wij zoeken? Lees snel verder en wie weet zitten we binnenkort samen aan tafel! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uitzien: Je houdt je bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van MS SQL server databases, dit doe je met T-SQL als programmeer laag. Je gaat aan high-end software oplossingen werken, dit doe je voor de optimalisatie

Bekijk vacature »

Java Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Eindhoven Vacature ID: 12946 Introductie We are looking for a Java Developer! Our client is one of the most innovation companies located within the Netherlands. We provide high quality software in a high-tech and challenging market. Functieomschrijving The department is specialized in creating and developing high quality software for manufacturing automation in a high tech environment. We strive to provide our clients with high quality software and deliver state of the art solutions in a variety of ways. Creating software infrastructure using Java SE / EE Create applications to fine tune manufacturing processes

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Front-end Developer! Als Front-end Developer binnen dit softwarebedrijf ga je de frontends voor zowel je eigen interne projecten als die voor klanten opzetten, onderhouden en uitbreiden. Je zet ideeën om naar mooie successen voor de klanten. Dat is in een notendop wat je gaat doen! Wat kun je verwachten? Je werkt aan de doorontwikkeling van bestaande maatwerkapplicaties. Bijvoorbeeld wanneer de klant de applicatie wil uitbreiden met een nieuwe feature; Samen met het team van backenders en desginers zet je nieuwe ideeën van klanten om naar mooie oplossingen; Je werkt met verschillende frameworks.

Bekijk vacature »

Software Programmeur

Functie omschrijving Voor een informele club in omgeving Delft zijn wij op zoek naar versterking. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als Software Programmeur lees dan snel verder! Als ontwikkelaar kom je terecht op een afdeling van 6 medewerkers. Werkzaamheden Programmeur Je bent bezig met het ontwikkelen van software en webapplicaties. Je kunt technische klussen uitvoeren op locatie. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een project goed verloopt. Je zult klanten ondersteunen. Verder zul je technische ontwerpen en gebruikersdocumentaties schrijven en deze onderhouden. Er wordt voornamelijk gewerkt met PHP, Java en

Bekijk vacature »

Creatieve Front-end developer gezocht!

Functie Het front-end team bestaat momenteel uit 4 collega’s en is hard aan het groeien! Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren. Je werkt in het front-end team samen met de back-end teams en product owners om te zorgen dat de applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Jouw expertise zorgt ervoor dat de juiste keuzes gemaakt worden qua techniek en ontwerp, van back-end tot aan gebruiker. In samenspraak met je team bepalen jullie de beste keuze voor techniek. Ook is er altijd ruimte om nieuwe technieken te ontdekken. Eisen • Je hebt gedegen

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Wouter De Schuyter

Wouter De Schuyter

18/04/2012 18:05:10
Quote Anchor link
Hallo,

Ik heb onlangs dit domein gekocht en zou dus een persoonlijke url shortener willen maken.

Nu zou ik een algoritme nodig hebben voor de URL's te linken in de DB, dit kan uitraard gewoon met cijfers (id van de url bv) maar dat is niet echt netjes en gaat na verloop van tijd ook niet meer effectief zijn bv meer dan 10000 zijn al meteen 5 characters extra terwijl je met 4 cijfers & letters veel meer mogelijkheden hebt.

Een random string genereren met een lijst characters is een optie, maar dan zou ik voor elke mogelijkheid moeten kijken of dit nog niet in de DB bestaat en dat lijkt mij ook niet de ideale oplossing, stel dat er 100 mogelijke combinaties zijn en 99 zijn er al van gebruikt en het script moet dan telkens een nieuwe string genereren en vergelijken.. Dat kan niet de manier zijn.. Of wel?

Iemand suggesties hoe je dit het best aanpakt?
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 22:59:38
 
Erwin H

Erwin H

18/04/2012 18:22:57
Quote Anchor link
Weet je wat binair is? Wat decimaal is? Wat hexadecimaal is?
En voornamelijk hoe je van een decimaal getal naar bijvoorbeeld een hexadecimaal getal gaat?
Nu, stel dat je nu een stelsel hebt voor 62 (0-9a-zA-Z). Dan worden de decimale getallen in dst stelsel dus:
0 - 0
9 - 9
10 - a
11 - b
60 - Y
61 - Z
62 - 10
63 - 11
123 - 1Z
124 - 20
Zo kan je dus al een heel eind verder gaan en toch gewoon je auto_increment gebruiken in je database.
 
Wouter De Schuyter

Wouter De Schuyter

18/04/2012 18:52:35
Quote Anchor link
Dat heb ik ook net gezien, maar er zijn er die claimen tot 12.000.000 te kunnen gaan met 4 chars, dat kan niet met hexadecimaal :/
 
Erwin H

Erwin H

18/04/2012 19:02:10
Quote Anchor link
Ik had het ook niet over hexadecimaal, maar een stelsel met 62 karakters (sorry, ik heb daar geen naam voor) en 62 tot de 4e = 14.776.336
Dat komt wel aardig in de buurt volgens mij...
 
Jurgen B

Jurgen B

18/04/2012 19:08:14
Quote Anchor link
Dat is inderdaad wat ik ook wilde zeggen (had Erwins reactie ook verkeerd gelezen in eerste instantie). Op die manier ben je wel even bezig voor je aan je 5e character zit.
 
Wouter De Schuyter

Wouter De Schuyter

18/04/2012 19:24:40
Quote Anchor link
Ok nu ben ik mee..
Maar hoe wil je die juist genereren en checken of ze al bestaan?
 
Jurgen B

Jurgen B

18/04/2012 19:44:18
Quote Anchor link
Als je weet hoe je van decimaal naar hexadecimaal (16 tallig stelsel) gaat kan je deze methode ook toepassen op een 62 tallig stelsel. Bij een nieuwe aanvraag voer je een nieuwe regel in de database en zet je het nieuwe id om naar je 62 tallig stelsel. Om te kijken of de url al bestaat zal je denk ik letterlijk op de url moeten zoeken, maar misschien denk ik te moeilijk en is er een efficienter/makkelijker alternatief.
Gewijzigd op 18/04/2012 19:44:45 door Jurgen B
 
Erwin H

Erwin H

18/04/2012 19:44:30
Quote Anchor link
Je kan gewoon een auto_increment laten lopen in je database die je omrekent naar een 4 karakter string. Op zich niet zo moeilijk, hoewel je wel even wat tijd zal moeten besteden aan hoe je van een getal naar de juiste letter gaat.
 
- SanThe -

- SanThe -

18/04/2012 23:02:32
Quote Anchor link
Jurgen B op 18/04/2012 19:44:18:
... kan je deze methode ook toepassen op een 62 tallig stelsel ...


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
<?php
function omrekenen($getal, $soort, $return = '')
{

    $chars = array_merge(range('0','9'),range('a','z'),range('A','Z'));
    switch($soort)
    {
        case
10:    if($getal > 61)
                    {

                        $return .= omrekenen(floor($getal / 62), $soort, $return);
                    }

                    $return .= $chars[($getal) % 62];
                    return $return;
        case
62:    for($i=0; $i<strlen($getal); $i++)
                    {

                        $search = (ord($getal[$i]) < 64) ? ord($getal[$i])-48 : $getal[$i];
                        $return += pow(62, strlen($getal)-$i-1) * array_search($search, $chars, true);
                    }

                    return $return;
        default:
    return 'Error';
    }
}


$random = rand(0,14776335);
$code = omrekenen($random, 10);
$getal = omrekenen($code, 62);
echo $random . ' => ' . $code . ' => ' . $getal . '<br />';
?>
 
Chris -

Chris -

18/04/2012 23:20:41
Quote Anchor link
Netjes SanThe :)
 
Wouter De Schuyter

Wouter De Schuyter

19/04/2012 09:56:05
Quote Anchor link
De oplossing van SanThe is dan nog de beste, want als ik dechex() gebruik op het ID kan je URL voorspellen..

MAAR

Stel ik heb 13.000.000 links gegeneerd met het script van SanThe.. Dan heb je 90% kans dat de URL al bestaat, hoe los je dit op? Elke keer checken of hij al in de DB zit en indien wel opnieuw genereren?



Vb: bij het generen van 10K items heb ik al meteen 6 duplicates http://pastie.org/3815467
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
<?php
    set_time_limit(60);
    error_reporting(E_ALL);

    function
calculate($getal, $soort) {

        $return = '';
        $chars = array_merge(range('0','9'), range('a','z'), range('A','Z'));

        switch($soort) {
            case
10:
                if($getal > 61) {
                    $return .= calculate(floor($getal / 62), $soort, $return);
                }

                $return = $chars[($getal) % 62];

                return $return;
            break;

            case
62:
                for($i = 0; $i < strlen($getal); $i++) {
                    $search = (ord($getal[$i]) < 64) ? ord($getal[$i])-48 : $getal[$i];
                    $return += pow(62, strlen($getal)-$i-1) * array_search($search, $chars, true);
                }

                
                return $return;
            break;

            default:

                return false;
            break;
        }
    }




    $array = $found = array();

    for($j = 0; $j < 10000; $j++) {
        $string = '';
        for($i = 0; $i < 4; $i++) {
            $string .= calculate(rand(0,14776335), 10);
        }


        echo $string . " ";
        if(!in_array($string, $array)) {
            $array[] = $string;
        }

        else {
            $found[] = $string;
        }
    }


    echo "\n\n\n";

    echo "Found " . count($found) . " duplicates (" . round((count($found) / (count($found) + count($array))) * 100, 2) . "%) on " . (count($found) + count($array)) . " items.";
    echo "\n\n";
    echo "Duplicates: \n";

    foreach($found as $item) {
        echo $item . "\n";
    }

?>
Gewijzigd op 19/04/2012 10:44:46 door Wouter De Schuyter
 
- SanThe -

- SanThe -

19/04/2012 11:06:44
Quote Anchor link
@Wouter: Waarom heb je de function niet correct overgenomen? Zoals jij het nu hebt zal ie niet correct werken.
 
Chris -

Chris -

19/04/2012 11:50:53
Quote Anchor link
Je zou eventueel ook 25 miljoen verschillende codes in de database kunnen plaatsen, met een "in gebruik" veld waar je een key op zet. Tijdens het invoeren van een URL voer je een RAND() query uit op de tabel waar "in gebruik" false is.
 
Wouter De Schuyter

Wouter De Schuyter

19/04/2012 12:26:49
Quote Anchor link
SanThe: ziezo met jouw code, maar krijg (logisch) nog steeds duplicates :/

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
<?php
    set_time_limit(60);
    
    function
omrekenen($getal, $soort, $return = '')
    {

        $chars = array_merge(range('0','9'),range('a','z'),range('A','Z'));
        switch($soort)
        {
            case
10:    if($getal > 61)
                        {

                            $return .= omrekenen(floor($getal / 62), $soort, $return);
                        }

                        $return .= $chars[($getal) % 62];
                        return $return;
            case
62:    for($i=0; $i<strlen($getal); $i++)
                        {

                            $search = (ord($getal[$i]) < 64) ? ord($getal[$i])-48 : $getal[$i];
                            $return += pow(62, strlen($getal)-$i-1) * array_search($search, $chars, true);
                        }

                        return $return;
            default:
    return 'Error';
        }
    }




    $array = $found = array();
    for($j = 0; $j < 10000; $j++) {
        $string = omrekenen(rand(0,14776335), 10);

        echo $string . " ";
        if(!in_array($string, $array)) {
            $array[] = $string;
        }

        else {
            $found[] = $string;
        }
    }


    echo "\n\n\n";

    echo "Found " . count($found) . " duplicates (" . round((count($found) / (count($found) + count($array))) * 100, 2) . "%) on " . (count($found) + count($array)) . " items.";
    echo "\n\n";
    echo "Duplicates: \n";

    foreach($found as $item) {
        echo $item . "\n";
    }

?>


@Chris: zou dat de correcte oplossing zijn? Zou het zo zijn dat bit.ly het bv doet? Lijkt mij nogal omslachtig..
Gewijzigd op 19/04/2012 12:46:18 door Wouter De Schuyter
 
Kees Schepers

kees Schepers

19/04/2012 12:36:55
Quote Anchor link
Ik zou het ook met noSQL opslaan, met MySQL ga je denk ik wel performance problemen krijgen nadat je een paar tientallen miljoenen url's erin hebt staan ;)
 
- SanThe -

- SanThe -

19/04/2012 14:52:26
Quote Anchor link
Zo krijg je geen duplicates meer:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php
    for($j = 0; $j < 10000; $j++) {
        $string = omrekenen(rand(0,14776335), 10);

        echo $string . " ";
        if(!in_array($string, $array)) {
            $array[] = $string;
        }

        else {
            $j--;
        }
    }

?>
Gewijzigd op 19/04/2012 14:52:46 door - SanThe -
 
Wouter De Schuyter

Wouter De Schuyter

19/04/2012 15:25:54
Quote Anchor link
@Kees wat zou dat voor problemen kunnen geven? MySQL?

@SanThe: hehe, dat is waar. Maar ik ga niet alle hashes uit de DB laden in een array en dan kijken of ze in die array zitten of wel? Stel dat je 14 miljoen records hebt kan dat niet echt performant zijn?
 
- SanThe -

- SanThe -

19/04/2012 15:34:04
Quote Anchor link
Als het in een database staat zou ik het zo ongeveer doen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
do
{
    // genereer code
    // SELECT code

}
while (mysql_num_rows() == 1);
// INSERT code
?>
 
Gerhard l

gerhard l

19/04/2012 15:34:54
Quote Anchor link
Ik gebruik de manier van Chris Horeweg tot zover loopt het vloeiend (nog maar 900 urls verkort).
Maar ik denk dat de query wel sneller is dan alle bij langs lopen en kijken of ze al bestaan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT short_code FROM short_list WHERE used='0'  ORDER BY RAND() LIMIT 1
Gewijzigd op 19/04/2012 15:35:28 door gerhard l
 
Kees Schepers

kees Schepers

19/04/2012 15:40:20
Quote Anchor link
Wouter DS op 19/04/2012 15:25:54:
@Kees wat zou dat voor problemen kunnen geven? MySQL?


Omdat je met MySQL veel sneller en lastiger moet opschalen als je tientallen miljoenen URL's opslaat. Tevens zal het niet goed performen als je over miljoenen URL's stats gaat genereren.
 
Pim -

Pim -

19/04/2012 15:40:27
Quote Anchor link
Je kan evt nog een hash toevoegen aan de string, zodat het moeilijk/lastig wordt URLs te raden.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<?php
function encode($id, $hashSize = 100)
{

    $privateKey = 16546354324; // Moet je even checken wat de MAX_LONG waarde is
    $num = $id * $hashSize + ($id * $privateKey) % $hashSize;
    return base_convert($num, 10, 62);
}
function
decode($string, $hashSize = 100)
{

    $privateKey = 16546354324;
    $num = (int) base_convert($string, 62, 10);
    $hash = $num % $hashSize;
    $id = ($num - $hash) / $hashSize;
    if($hash != ($id * $privateKey) % $hashSize)
        return false; // Foute hash
    return $id;
}

?>

Door hashSize te variëren kan je je URL veiliger maken. hashSize = 100 betekent dat je max 100 pogingen nodig hebt om de URL te gokken als je het ID weet.

Deze code werkt trouwens niet omdat base_convert maart to base 36 gaat, maar het idee lijkt me duidelijk.


Toevoeging op 19/04/2012 15:41:49:

@Kees,
Maar noSQL is dan toch niet per se de beste vervanging? Een simpele key->value DB lijkt me een stuk nuttiger.
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.